Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan dağlık bir yunan adası olan Midilli Adası (Mytilini) Yunanistan’ın en büyük üçüncü adasıdır. Ada ismini adanın merkezi olan Midilli’den almıştır.
Contents
Midilli Adası Hakkında Bilgi
Ada iki büyük körfeze Yera ve Kolonya ve çok sayıda koylarla birlikte burunlara sahiptir. Yüksek dağlara ve ovalara sahip olan ada zeytin ağacı yönünden oldukça zengindir. Adanın batı kesimi çorak olmasına karşın doğu kesimi zeytinlik ve çamlıktır. Ekonomi daha çok tarıma ve zeytinyağı üretimine dayalı olmasının yanında hayvancılık ve balıkçılık da yapılmaktadır.
Ovalarında zeytin ağaçları turunçgiller ve tütün ekimi yapılmaktadır. Adanın 13 belediyesi bulunmaktadır. Hava alanı ise merkezin 8 km güneydoğusunda yer almaktadır. Türkiye’nin birçok kıyı bölgesinden canlı olarak izlenebilen ada tüm yunan adalarının içerisinde en büyük yeşilliğe sahiptir.
Midilli Adası Gezilecek Yerler
Midilli Adası güneybatı ucunda 3.000 yıllık tarihi olan Erosos bulunmakla beraber kuzey ve batı kıyılarında çakıl taşlı sahiller yer almaktadır. Kuzey kıyılarında kırmızı kumlu balık tevarnaları olan Tsonia bulunmaktadır. Eğer merkezinde bulunuyorsanız liman yanında yer alan Tsamakia’ya gidebilir, özgürlük heykelinin bulunduğu blokakia’da dalış zevkini yaşayabilirsiniz.
Gera ve kalloni körfezindeki deniz kabuklu mahsullerin tadını çıkarabilirsiniz. Apothika’da dinlenerek 50 metrelik bir duvardaki Lesvos yapısını inceleyerek Makara’ya denizine girme zevkini yaşayabilirsiniz. Ayrıca Lesvos’ta yaşanılan bütün mevsimlerinde dağ bisikleti, at biniciliği, yürüyüşlerle manzaralı küçük kiliseleri, bakir köyleri sizi mest eden manzaraların tadına varabilirsiniz.
Midilli adasında gezilecek yerler arasında yer alan Molovis dikkat çekici özelliği plastik masa ve sandalyenin yasak olup ahşap kullanım zorunluluğudur.
Ayrıca Midilli merkezinde akşamları eğlenmeniz için birçok müzikli modern barlar bulunmaktadır. Skala Skamnia limanında kurutulan ahtapotları görebilir, en güzel deniz ürünlerini tadabilirsiniz.
Petra bölgesindeyse uygun pansiyonları bulabilir taşsız kum sahillerinin tadını çıkarabilirsiniz.
Midilli Adası Vize
Adayı geçerken Schengen vizenizin olması gerekmektedir. Kapı vizesi alabilmek için en az 3 gün öncesinden bir seyahat acentesine başvuru yapmanız gerekmektedir. Kapı vizesi için pasaportunuzda KKTC giriş mührünün olmaması gerekmektedir.
Eğer konaklamalı olarak gitmeyi düşünürseniz otel rezervasyon konfirmesi gerekmektedir. Bunu yanında vizeniz için fotoğraf kimlik fotokopisi, yunan vize başvuru formu gibi detaylar da gerekmektedir.
Bazı adalara birkaç prosedür işlem sonrası kendi aracınızı feribotlar ile taşıyabiliyorsunuz.
Özel bir durumunuz yoksa araçlarınızla gitmektense kiralayacağınız araç seçenekleriyle daha ekonomik bir gezi sağlamış olursunuz.
Midilli Adası Resimleri
Midilli Adası Nerede ve Nasıl Gidilir?
Ada Yunanistan’a bağlıdır.Midilli Adası’na Ayvalık’tan kalkan feribotlar ile gidebilmektedir. Yaptığınız yolculuk yaklaşık 1.5saat sürmektedir.
Haritası ve Konumu
Ada için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz
Midilli (Lesbos) Adası Gezi Notları
2014 yazının son haftasonu kaçamağını da Midilli Adası’na yapmış bulunuyorum. Peki neden Midilli?
1- Bu yaz bloğum hiç tahmin etmediğim bir performans sergileyerek Yunan adaları yazılarım sayesinde epey tıklandı, kendi çapında bir popülerite kazandı. Pek çok soru, teşekkür, takdir maili aldım… Demek ki Yunan adaları yazılarım sevildi, e o zaman bir an önce hepsini tamamlamalıyım. Yakın adalardan Midilli ve Rodos kalmıştı gitmediğim.
2- Sevgili Derya diğer Yunan adaları yazılarımı okumuş, dayanamayıp “sıra Midilli’de” şeklinde bir mail atmış, Midilli’de yaşadığını belirtmiş, gelmek istersem yardımcı olabileceğini söylemiş.
E haftasonu kaçamağı için yer arıyorum, Yunan adalarını tamamlamak istiyorum, adayı bilen birinin tavsiyeleriyle gezme fırsatım var… Ne duruyorum? İstikamet Midilli’dir!
Ayağımın tozuyla Midilli notları
Ağustosun son haftasonusu gitmeye karar verdim, biliyorum ki büyük bir ada, biraz fazla vakit ayırmak lazım. Yapabileceğimin en iyisi cuma akşam feribotuna yetişmekti. Cuma öğlen Olgun’u işten aldım ve ver elini Ayvalık…
Yazının başında belirteyim, bu yazı Midilli’de yaşayan Derya’nın tavsiyeleri ışığında yazılmış olduğu için çok kıymetli bilgiler içermektedir! Hafife almayınız ????
Midilli’ye ulaşım:
Midilli’ye Ayvalık’tan geçiliyor. 3 şirket var feribot seferleri düzenleyen; Jale Tur, Turyol ve daha yeni hizmet vermeye başlayan Jalem Tur.
Jale ve Turyol gidiş dönüş 30 euro, yolculuk 1 buçuk saate yakın sürüyor.
Biletleri online aldığınızda 5 euro kadar indirim olabiliyor.
Jalem ise hızlı katamaranlar ile servis yapıyor, yolculuk 35 dakika sürüyor. Daha hızlı gitmenin bedeli 5 euro daha pahalı bilet almak, 35 euro gidiş dönüş.
Jalem’in İzmir’den de seferlere başlayacağını duyduk… Haydi inşallah diyor, İzmir’den direkt gidilse tadından yenmez olacağına inanıyorum!
Biz bileti internet üzerinden aldık, Jale Tur’u tercih ettik. Sebebi de cuma akşam saat 18.00 feribotunun sadece Jale’de olması. Akşam feribotu çok avantajlı, çünkü genelde Yunanlılar oluyor gemide, pasaport kontrolünde fazla zaman kaybedilmiyor.
Adaya geçerken Schengen vizenizin olması şart. Kapıda vize uygulaması geçerli. Daha ayrıntılı bilgi için Yakın Yunan Adaları Rehberi yazıma tık tık.
Midilli’de konaklama:
Midilli’ye cuma akşamı gidip pazar akşamı döndük, 2 tam gün adayı gezebildik böylece.
Bu sefer otelimizi Derya ayarladı, hiç yorulmadan hazıra kondum ???? Otel konusunda tüyo: Müşteri bulma derdi olmayan güzel oteller artık komisyon ödememek için booking’e vermiyorlar ilanlarını, yerel acenteler ile anlaşıyorlar. Mümkünse direkt otele mail atın veya arayın, daha ucuza halletmiş olursunuz.
Derya’dan ulaşım ve konaklama için yardım isterseniz de bana iletişim bölümünden ulaşıp mail adresini isteyebilirsiniz.
Biz adanın tadını çıkarmak adına Derya’nın da tavsiyesi ile adanın en güzel, en turistik ve en eğlenceli şehri olan Molivos’ta konakladık. Molivos’ta (diğer adı ile Mythimna) otel fiyatları 35 eurodan başlıyor. Biz Molivos’un konum olarak en avantajlı olan otellerinden birinde, Sea Horse‘da kaldık.
Sea Horse otel limanda, taş bir binaydı. Odamız yenilenmiş, balkonlu, yandan denizi görüyordu. Tam cephe deniz gören odalar da varmış. Biz kahvaltı dahil 1 geceliğine 50 euro ödedik. Kahvaltınızı deniz kenarında yapıyorsunuz, domates, peynir, zeytin yiyorsunuz. Çok keyif aldığımız bir konaklama oldu, şiddetle öneririm.,
- Sea Horse’taki odamızın balkonundan
- Denizin kenarında kahvaltı ederken…
Midilli içi Ulaşım:
“Yerel iyidir” anlayışını araba kiralarken de benimsemek lazım. Yine Lesvorama sitesinden faydalanabilirsiniz. Biz normalde diğer adalara giderken arabayı internetten değil, adaya gidince acentaları dolaşarak kiralıyorduk. Fakat bu sefer yine hazıra kondum, Derya’nın organizasyonu ile 1 günlüğü 38euro’dan 2 günlük arabamız adaya gittiğimizde hazırdı.
Midilli merkez şehri Mytilene’de limandan çıkar çıkmaz Blue Sea Otel’in yanında küçük bir sokakta araba kiralama şirketleri var. Bu sefer iyi ki önceden rezerve etmişiz arabayı, çünkü arkamızdan gelen çifte arabaların bittiği söylendi! Ağustos sonu da olsa yüksek sezon devam ediyordu anlaşılan.
“Param az, zamanım çok” diyorsanız araba kiralamayıp toplu taşıma ile de gezmek mümkün.
Midilli’de gezilecek yerler:
Midilli’de gezmeye başlamadan önce sizi büyük bir gaftan kurtarmalıyım: Adanın ismi Lesbos, ama asla B harfi ile okumuyoruz! Lesvos diyoruz.
Feribottan adanın merkezi olan Mytilene şehrinde iniyorsunuz.
Biz iner inmez hiç gezmeden direkt Molivos şehrine geçtik, adadan ayrılmadan pazar günü Mytilini’yi dolaşma fırsatı bulduk. Zaman kısıtından ötürü böyle yapsak da pazar günü Mytilene’yi gezmek için ideal bir gün değil, uyarayım! İni ve cini top oynarken izleyebilirsiniz… Haftaiçi de olsa öğlen 14.00 – 17.30 arası siesta olduğunu unutmayalım, Yunanistan için uyku vakti!
Midilli’ye yanaşırken…
Mytilene’de sahil şeridinde kafeler, dükkanlar daha uzun saatlerde hizmet veriyor, pazar günü de açık yerler var. Ama asıl alışveriş caddesi olan sahilin bir arka paralelindeki Ermou Caddesi pazar günü ıssızlığa terkediliyor.
Ermou Caddesi’ne pazar günü
Midilli merkez şehri Mytilene’yi gezerken elinize bir harita alıp takip edebilirsiniz. Türkçe haritalar da var.
Midilli silüetinin en çarpıcı binası Agios Therapon kilisesi… Kubbesi hemen dikkat çekiyor, “o bina neymiş ki?” deyip bakmak istiyorsunuz.
- Mimarisi ile dikkat çeken Agios Therapon Kilisesi
- Agios Therapon
- Ermou Caddesi de kiliseden itibaren Midilli Kalesi’ne kadar uzanıyor.
Ermou Caddesi üzerinde yürürken biraz ara sokaklara saparak bizden izler bulmanız mümkün. Osmanlı’dan kalan camilerden Yeni Camii‘yi gördük biz. İsmi yanıltmasın, son derece bakımsız ve eski… İsim değişikliğine gidilmesini öneriyorum…
Hamam, Arkeoloji müzesi, Metropolitik Kilise bu cadde üzerinde gezilebilecek yerler arasında.
Midilli Kalesi adanın en büyük kalesi. Hem Osmanlı, hem de Bizans tarafından istilalardan korunmak için kullanılan kale şimdilerde konserlere ve sanatsal aktivitelere ev sahipliği yapıyormuş. Nereden nereye değil mi?
Midilli’nin dışına çıkarsak… Farklı rotalar ile adayı gezmek mümkün. Toplu taşıma da var ama araba kiralamak az zamanda daha çok yer görmenizi sağlayacaktır.
Adada araba kullanırken dikkat! Bazı yollar çok dar, yokuşlu ve virajlı. Ana yollardan çıkmayın, kestirme olsun diye haritada görüp sapacağınız tali yollar sizi varacağınız yere çok daha geç ulaştırabilir.
Adayı gezerken çizmiş olduğum rotaları takip edebilirsiniz, bunları kendi aralarında kombinleyebilirsiniz.
Midilli dışındaki rotaları
Midilli Gezilecek Yerler | Midilli Gezi Rehberi – yoldaolmak.com
Midilli Adası, Yunanistan‘ın Doğu Ege Adalarının en kuzeyinde yer alan, Girit ve Eğriboz’dan sonra ülkenin en büyük üçüncü adası. Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda, Ayvalık ve Burhaniye’ye oldukça yakın, dağlık bir ada olan Midilli’nin başkenti Mytilene. Alcaeus ve Sappho gibi, Yunan antik çağından son yıllara kadar pek çok şair ve yazarın da memleketi olan Midilli, Barbaros Hayrettin Paşa’nın da doğduğu yer aynı zamanda.
Güneybatıda Lemnos ve Midilli ile Lemnos’un ortasında konumlanan küçük Agios Efstratios olmak üzere, 3 ana adadan oluşan Midilli Adası’nın Yunanca ismi Lesvos. Yüzölçümü açısından Ege Denizi’nin en büyük adalarından olan Midilli’de Molivos, Petra, Plomari, Sigri gibi kasabalar da adayı ziyaret edenlerin uğrak noktası.
Plomari, Midilli
Modern konaklama tesisleri, doğal ve kültürel güzellikleri ile Kuzey Ege’de önemli bir tatil destinasyonu olan Midilli Adası’nın şifalı suları sağlık turizmi ile ilgilenen turistler için adaya gelme sebepleri arasında. Yunan adaları arasında en sulak ve yeşil adalardan biri olan Midilli, leziz kaynak sularıyla Yunanistan’ın milli içeceği uzonun anavatanı.
Adanın Ayvalık ve Edremit Körfezi’ne bakan doğu kıyıları zeytin ve çam ağaçları ile kaplı. Tarım, hayvancılık ve balıkçılık ile geçinen yerel halk, zeytin ve zeytinyağı üretiminde de iddialı. Yıllık 50 bin ton zeytinyağı üretimiyle Midilli bu alanda Yunanistan’ın en büyük üreticilerinden.
Midilli Adası Gezi Rehberi
Ege Denizi’ndeki en eski yerleşim bölgeleri arasında yer alan ve kaliteli uzo üretimiyle de tanınan Midilli, yaklaşık 100 bin kişilik bir nüfusa sahip. Ada aynı zamanda da milyonlarca yıllık taşlaşmış orman kalıntılarıyla önem taşıyor.
Girintili çıkıntılı bir yapıya sahip uzun kıyıları birçok sürpriz barındıran Midilli’de, dar ağızlı iki körfez, Geras ve Kalloni adanın içlerine kadar uzanıyor.
Adanın en yüksek noktası ise, yaklaşık 1000 metrelik yüksekliğiyle Lepethymnos Dağı (Ayios İlias).
Antik dönemin en ünlü kadın şairlerinden Sappho’nun yanı sıra, Aristoteles’in öğrencisi düşünür Theophrastos’un doğum yeri olmasıyla da önem taşıyan Midilli, kıyıdaki Mitilini’nin güzel mimarisi, Ege manzarasıyla cazip bir ziyaret noktası. Özellikle Therapon Kilisesi’nin görkemli kubbesi oldukça dikkat çekici.
Lesvos’un başkenti Mytilini
Çanakkale Boğazı’na yakınlığı nedeniyle ada, tarih boyunca büyük önem taşıdı. Özellikle Bizans döneminde çok gelişen ve anıtlarla donatılan ada, 1462–1911 yılları arasında Osmanlı egemenliğinde kaldı. Midilli’de Osmanlı Dönemi’nden kalan az sayıda cami, çeşme, hamam ve mimari yapı bulunuyor.
1912’de Osmanlı egemenliğinden bağımsızlığına kavuşan ada, 1923’de Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasıyla resmen Yunanistan’a bağlandı. 2. Dünya Savaşı sırasında 1941–1944 yılları arasında Alman işgali altında kalan Midilli’de halkın büyük çoğunluğu tarım, denizcilik ve turizm ile geçiniyor.
Midilli Adası Gezilecek Yerler
Midilli Adası’nda başlıca gezilecek yerler arasında adanın dört bir yanına dağılmış küçük kasabalar bulunuyor. Bu kasabalardan Molivos, Plomari, Eressos, Kalloni, Ayasos adayı ziyaret edenlerin sıklıkla uğradığı noktalardan.
Midilli’de Ege esintili sessiz ve sakin kasabaların yanı sıra gezilecek görülecek çok sayıda tarihi merkez var. Ülkenin ödüllü iki müzesine ev sahipliği yapan Midilli’de Roma su kemeri, Midilli tiyatrosu, Ceneviz kalesi, arkeoloji müzesi ziyaret edilmeli.
1. Mytilini
Adaya ayak basar basmaz etkileyici kubbesiyle Agios Therapontas Kilisesi’nin göze çarptığı Mytilini, sürprizlerle dolu ve 50’lili yılların Atina’sını anımsatıyor. Mytilini’de, yeşilliklerle dolu bir tepede, denizin kenarında yer alan Midilli Kalesini, limana paralel olan adanın en uzun caddesi Ermou Caddesini ve adada doğan ünlü şair Sappho’nun anısına yapılan Sappho Meydanını görün.
2. Midilli Arkeoloji Müzesi
Midilli Arkeoloji Müzesi’nin (Archaeological Museum of Mytilene) eski ve yeni bina olmak üzere iki yapısı bulunuyor. Midilli merkezinin güney limanı civarında, 1912 tarihine uzanan ve günümüzde koruma altında bulunan eski binada, tarih öncesinden Roma dönemine kadar uzanan eserler sergileniyor.
1999’da kurulan ve eski binaya yakın bir konumda yer alan yeni bina, kabartmalı dekora sahip tarihi bir konakta kuruldu. Meşhur prehistorik Termi beldesinde yapılan kazıların bulguları, aynı zamanda da meşhur Eolik tapınakları parçası olan sütun başları da burada sergileniyor. Adanın antik dönemine ait buluntuları ve adanın zengin tarihini müzede görebiliyorsunuz.
Midilli Adası Nerede Ve Nasıl Gidilir? Midilli Adası Gezilecek Yerler, Konaklama, Tarihi Ve Özellikleri Hakkında Bilgi
Midilli Adası; Yunanistan'ın Doğu Ege Adalarının en kuzey bölgesinde yer alan bir adadır. Eğriboz ve Girit'ten sonra Yunanistan'ın en büyük üçüncü adası şeklinde bilinmektedir.
Bu ada; Burhaniye ve Ayvalık'a çok yakın bir adadır. Bunun dışında dağlık bir ada şeklinde nitelendirilen Midilli Adası'nın başkenti Mytilene'dir.
Midilli Adası; Yunan antik çağından beri son zamanlara kadar pek çok yazar ve şairin ilgi odağı olmuştur.
Midilli Adası Nerededir?
Midilli Adası; Ege Denizi'nin en kuzeyinde yer alan dağlık bir adadır. Bu ada, Türkiye'nin Burhaniye ve Ayvalık ilçelerine yakın bir adadır. Eğriboz ve Girit adasından sonra Yunanistan'ın en büyük üçüncü adası olarak belirtilebilir. Yunanistan'ın üçüncü büyük adası olarak nitelendirilmektedir.
Midilli Adası Nasıl Gidilir?
Yunanistan'da yer alan Midilli Adası’na ulaşmak adına deniz veya hava yolu kullanılabilir. Gün içerisinde 5 defa Atina'dan ve günde bir defa Selanik'ten uçaklar ile adaya ulaşmak mümkündür. Havaalanı; Midilli merkezinin yaklaşık olarak 8 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır.
Adaya ulaşmak adına ise Kavala, Sakız ve Pire Adaları'ndan sürekli olarak arabalı feribot seferleri düzenlenmektedir. Rodos, Selanik, Limni, Sisam, Volos, Eğriboz ve Dedeağaç'ın kuzeydoğusunda bulunan Kymi kasabası üzerinden haftanın belli günlerinde deniz yoluyla ulaşım sağlanmaktadır.
Midilli Adası Gezilecek Yerler
Adanın etrafında, türlü yerlerde yer alan Klasik, Arkaik, Roma, Ortaçağ, Helenistik dönemlerine ait olan mimari kalıntıların önemli çoğunluğu, Arkeoloji müzesinde sergilenmektedir. Bunun yanı sıra Adanın sahilleri eşsiz bir görünüme sahiptir. Midilli Adası'nda belediye parkları, meydanlar, Antik Tiyatro ve Kastrolarda yemyeşil şekilde halka sunulan kamu alanları görülebilir.
Midilli Adası'nda; Metropol Kilisesi, eşsiz bir mimariye sahip olup görülmelidir. Bununla beraber Taksiyarhis Kilisesi ve Ayos Therapontos Kilisesi görülmeye değerdir. Oldukça fazla sayıdaki müzelerin görülmesi ve bunun dışında Roma su kemerleri, Antik Tiyatro, Özgürlük Anıtı, geleneksel konaklar ve birçok tarihi eserler görülmelidir.
Midilli Adası Konaklama
Midilli Adası; turizm şehri olduğundan konaklama alanında çok gelişmiştir. Konaklama mekanlarında yeme- içme gibi olanakların sunulduğunu söylemek mümkündür. Asa içerisinde 4 ve 5 yıldızlı oteller bulunmasa da oldukça uygun fiyatlar ve oldukça konforlu adalar ile konaklama sağlanabilir. Konaklama açısından birçok seçeneğin bulunduğunu belirtmek gerekir.
Midilli Adası Tarihi
Midilli Adası; tarihte Lesvos Adası olarak bilinmekteydi. Bu adı Teselyalı kahraman olarak bilinen Lapithos'un oğlu Lesvos'tan aldığına rivayet edilir.
Bu ada; Osmanlı'nın hakimiyetinde yönetildiği zamanlardan beri ''Midilli Adası'' olarak adlandırılmıştır. Ege adaların diğerlerine göre sık ormanlara sahip olan bu ada ''Zümrüt Adası'' benzetmesi yapılır.
Yunan mitolojisinde; adanın ilk yerleşim topluluğunun Pelasgoslar olduğu düşünülmektedir. Thermi ilinin sahil bölümünde Millatan Önce 2400 ve Milattan önce 3200 senelerine ait yerleşim yerleri tespit edilmiş olması, adanın geçmişi hakkında bazı ipuçları sunmaktadır.
Adada tarih boyu sırasıyla; Bizans, Roma, Pers, Antik Yunan, Ceneviz ve Yunanistan egemenlikleri hüküm sürmüştür.
Midilli Adası Özellikleri Hakkında Bilgi
Kuzeydoğu Ege bölgesinde bulunan Midilli Adası; Evia ve Girit Adalarından sonra Yunanistan'ın üçüncü büyük adası olarak nitelendirilmektedir. Midilli Adasının Türkiye kıyılarına oldukça yakındır. Adanın; kuzeyinde Müsellim Boğazı, doğu bölgesinde ise Edremit Körfezi bulunmaktadır.
Adanın yaklaşık olarak beşte birini ormanlar kaplamakta olup dörtte birini ise zeytin ağaçları kaplamaktadır. Ada; Kallonis ve Ghera körfezleri sayesinde pek çok sayıda koya sahiptir. Adanın en mühim ovaları Ippion, Kalloni, Herse, Perama ovalarıdır. Adanın en yüksek dağları ise; Psilokoudouno, Olymbos ve Lepetimros dağları olarak tanımlanabilir. Adanın doğusu; çamlık ve zeytinliktir.
Adanın batısı ise genel olarak çoraktır. Midilli Adası'nın özellikleri genel olarak bu şekilde belirtilebilir.