Yaltada görülecek yerler

Kırım gezi notları olarak hazırladığım bu yazımda uygun mevsim, Kırım hakkında bilgi, Kırım şehirleri, gezilecek yerler, yemekler, bilgiler, öneriler var.

Daha sonra da iki kez gittiğim yarımadada gezdiğim yerleri ayrı yazılarımda anlatacağım. Kırım tatil ve gezi için ideal bir bölge; keşfedilecek yeri çok var, güvenli, ucuz ve eğlenceli.

Sadece eski Sovyet coğrafyasından değil tüm dünyadan turist ve gezginleri kendine çekiyor.

yaltada görülecek yerlerKırım gezi notları ve bilgileri.

Kırım Hakkında Bilgi

Kırım tarih boyunca Ruslar, Yunanlar, Tatarlar, Osmanlılar, Venedikliler, Cenovalıların yerleştiği, şehirler kurduğu, karma evlilikler yaptığı, izler bıraktığı bir coğrafya.

Kırım sahillerindeki tatil kasabalarına milyonlarca turist tatile geliyor. Ukrayna’nın güneyinde ve Rusya’nın güneybatısındaki yarımada, ana karaya ince bir doğal köprüyle bağlı olan, adeta bir ada.

İşte bir Kırım haritası.

yaltada görülecek yerlerKırım haritası. Crimea map.

1854-1856 Kırım Savaşı’nın yaşandığı bölgede bu sırada savaş muhabirliği mesleği doğmuş oldu.

Bizim yakından tanıdığımız Florence Nightingale Kırım Savaşı sırasında yaralanan İngiliz askerleri önce Üsküdar’daki Selimiye Kışlası’nda, sonra da  yarımadanın Balaklava kasabasında tedavi ederek hemşirelik mesleğinin kurucusu oldu. Askerler Florence Nightingale için Lambalı Kadın ünvanını kullandılar.

Kırım Vilayeti (Oblast) Sovyetler Birliği döneminde, 1954’te Rusya‘dan ayrılarak Ukrayna‘ya bağlandı. Geçtiğimiz günlerde ise Rus Ordusu’nun girmesi ve referandum sonucu yeniden Rusya’ya geçti.

Uyarı! Özerk cumhuriyetin Rus Ordusu’nca işgali ve referandumla Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya bağlanması nedeniyle yaşanan gerginliğin savaşa dönüşme olasılığı vardır. Birçok devlet vatandaşlarını mecbur kalmadıkça gitmeme konusunda uyarıyor. Giderseniz de dikkatli olmalı, halkla Ukrayna’dan ayrılma konusunda tartışmamalısınız.

Kırım Hava Durumu – Kırım’a Ne Zaman Gidilir?

Bölgede yüksek tatil sezonu Temmuz ile Eylül arasında ve kalabalık oluyor. Yazın Akdeniz iklimi hakim ve oldukça sıcak .

Ben hep Temmuz ve Ağustos’ta gittim ve hava durumu çoğu gün bunaltıcı sıcaktı, ama dayanılmayacak kadar değil. Kırım’a gitmek için en iyi aylar Mayıs, Haziran ve Eylül.

Kışları kar yağsa da aşırı soğuk değil, ama bazen yükseklerde yollar kapanabiliyor. Yazları deniz suyu sıcaklığı 22-25 derece arasında, Ekime kadar denize girilebilir.

yaltada görülecek yerlerKırım sahilleri tatil için imkanlar sunar.

Kırım’a Nasıl Gidilir?

Kırım’ın başkenti Simferopol aynı zamanda bölgenin ulaşım merkezi. İstanbul’dan Kırım’a THY her gün uçuyor ve bilet fiyatları gidiş-dönüş genelde 180 Avro. Ukrayna Uluslararası Havayolu (UIA) biletleri 210 Avro, Atlasjet biletleri ise 80-150 Avro arasında değişiyor.

Rusya’ya bağlandığına göre kısa süre içinde Aeroflot’un da direkt uçuşa başlayacağını tahmin ediyorum. Karaköy Limanı’ndan Cumartesi akşamları 22:00’de Yalta’ya gemi var ama 35 saat sürüyor. (Şu anki karışıklık nedeniyle THY ve Atlasjet Kırım uçuşlarını iptal etti. UIA da uçuşlarını durdurdu.

)

Ukrayna’da iseniz başkent Kiev‘deki Zhuliany Havalimanı’ndan her gün Simferopol’e uçak var ve bilet fiyatları tek yön 35 ila 60 dolar arasında. Kiev’den Simferopol’e her gün 12 ve 28 numaralı trenler 18 saatte, Odessa’dan ise 650 numaralı tren 12 saatte gidiyor.

Yataklı trenlerin bilet fiyatları üçüncü sınıf 17 dolar, ikinci sınıf 30 dolar, birinci sınıf 100 dolar civarında. Sevastopol, Kerch ve Feodosya’ya da trenle gitmek mümkün. Tüm bu saydığım şehirlerden Simferopol ve diğer çoğu kasabaya otobüsler de var. Simferopol’den Yalta’ya gitmek için taksi (45 dolar), troleybüs (2 dolar) ve otobüs (4 dolar) var.

Ukrayna otobüsleri için SkyBus, trenleri için ise Ukrayna Demiryolları web sitelerine bakabilirsiniz.

Dikkat, güncel bilgi: Mevcut durumda Kırım’a sadece Rusya’dan gidilebiliyor!

yaltada görülecek yerlerKırım gezi notları ve rehberi.

Kırım Şehirleri ve Kasabaları

Simferopol

Başkentin tren istasyonu, en güzel binalarından biri. Genelde kıyılara ve dağlara gitmek için bir aktarma yeri olan kentin Tatarca adı Akmescit. Simferopol’den Yalta’ya benim de kullandığım 56 kilometrelik dünyanın en uzun troleybüs hattı var.

Yalta

Rus Çar saraylları ve anıtlarla dolu güzel kıyı kenti Yalta kuşkusuz Kırım’ın gözdesi. Tüm Sovyet bloğunun en çok sevilen üç tatil merkezinden biri olan Yalta’da küçük, ucuz ve temiz bir ev kiralayıp günlerce kenti ve çevresini gezdim.

Aluşta

Batıdan Yalta’ya giderken ilk deniz-güneş-kumsal kasabası. Aluşta’daki (Alushta) eski tekne tersaneleri kumsallara çevrilmiş.

yaltada görülecek yerlerKırım’daki tatil yerlerinden Aluşta, Rusya.

Alupka

Alupka kayalık deniz kıyıları, Rus tipi yazlık ev daçalar ve Vorontsov Sarayı’na evsahipliği yapıyor. Churchill 1945’teki Yalta Konferansı sırasında bu sarayda kaldı.

Bahçesaray

Simperofol ile Sevastopol arasındaki vadide yer alan Bahçesaray (Bakhchysarai), başta Kırım Han Sarayı, kayalara oyulmuş Ermeni Manastırı, Çufutkale ve Türk Müseviler olan Karaylar’ın sinagogu olmak üzere ilginç gezilecek görülecek yerlere sahip. Tatarcası Bağçasaray. Eski Yurt, Orta Cuma Camii, Tahtalı Cami, Zincirli Medrese de Tatar eserlerinden.

Balaklava

Kırım Savaşı nedeniyle ünlü olan küçük kasabada gizli nükleer denizaltı üssü ve tünellerini ziyaret ettim, sandalla gezdim. Tatarcası Balıqlava.

yaltada görülecek yerlerKırım’da gezilecek yerler arasında Balaklava bence güzel.

Feodosya

Simferopol’den 100km doğuda bulunan Feodosya’da (Feodosia) ünlü ressam Ayvazovski Resim galerisi var. Mimari açıdan Odessa’ya çok benzeyen Feodosya’ya ben bu müze ile Vladimir Vysotsky’nin albümünü bulabilmek için Koktebel’den günübirlik gittim.

Kerç

Yarımadanın en doğusunda,  Rusya’ya çok yakın bir kent. Tatarcası Keriç olan kentin adının uluslararası yazılımı Kerch.

Koktebel

Feodosya ile Sudak arasındaki tatil kasabası kumsalları ve eğlencesi için tercih ediliyor. Burada ismi halen Türkçe olan Karadağ, tekne ile ziyaret etmeye değer. Pansiyon fiyatları uygun. Tatarcası Köktöbel.

Sivastopol

Önemli bir donanma kenti olan Sivastopol (Rusça Sevastopol, Tatarca Aqyar) II Dünya Savaşı’ndaki direnişi nedeniyle Kahraman Şehir ünvanına sahip.

Simeiz

Yalta yakınlarındaki Simeiz, kayalık ve güneşli bir kasaba.

yaltada görülecek yerlerKırım seyahati için kalabalık olmayan bir yer Simeiz, Rusya.

Sudak

Cenevizlerden kalma kalesi, kumsalları ve eğlencesiyle bilinen Sudak’ta güzel bir tatil yaptım.

Novyi Svit

Eskiden beri köpüklü şarabıyla ünlü bu küçük sahil kasabasında güzel kumsallar ve orman var. İlginç yeryüzü yapısı ve manzaraları nedeniyle birçok Sovyet filminin çekildiği beldeyi günübirlik ziyaret ettim.

Yevpatorya

Yevpatorya (Türkçesi Gözleve, Tatarcası Kezlev) bugün bir liman, demiryolu ulaşımı ve tatil merkezi. Yazın tatilciler nedeniyle yoğun olan kentte kışın işsizlik sorunu yüksek.

Kırım’da Gezilecek Yerler

Kırım’da gezilecek yerler çok ama neyse ki birbirlerinden pek uzak değiller. Gezdiğim yerleri ayrı yazılarla anlatacağım, burada sıralayıp kısa bilgiler vereyim.

Kırım Han Sarayı

Bahçesaray kasabasındaki Kırım Han Sarayı, 1443 yılından itibaren Tatar Hanlığı’nın başkenti idi.

Bahçesaray 1475 yılındaki Osmanlı işgalinden itibaren Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı ama kendi içinde egemen bir hanlık haline geldi. Kırım Savaşı ile Ruslara geçen bölgede Kırım hanlarına soylu ünvanı verildi, başkent Simferopol’e taşındı.

Han Sarayı güzel bahçeleri, camileri, mezarlıkları, ahşap yapıları ve haremiyle Kırım’da görülecek yerler arasında.

yaltada görülecek yerlerBahçesaray’da Kırım Han Sarayı, Ukrayna (bugün Rusya).

Çufutkale

Çufutkale (Çıfıt Kale) Bahçesaray’daki geçmişi altıncı yüzyıla uzanan bir mağara kent. Yaz sıcağında kayalıklara tırmanmak zor oldu ama değdi. Buradaki eserler ve manzara ilginç.

yaltada görülecek yerlerÇufutkale, Bahçesaray, Kırım’da gezilecek yerler.

Büyük Kanyon

Büyük (Bolşoy) Kanyon’a Yalta’dan 1.5-2 saatte, Bahçesaray’dan otostop veya minibüsle gidilebiliyor. 2 dolara denk gelen ücreti ödedikten sonra dere kenarından bir saat yürüyerek kanyona ulaşılıyor. Yürüyüş patikasının sonunda iyi yemek ve kötü şarap satan bir adam, küçük bir şelale ve göl var.

You might be interested:  Araba Aynası Ne Tür Aynadır?

yaltada görülecek yerlerKırım gezisinde görülecek yerlerden Büyük Kanyon.

Mağaralar

Kırım’da gezilebilecek mağaralar olan Krasnaya, Emine-Bayır-Hosar ve Mramornaya’ya erişmek kolay. Diğer birçok mağaraya profesyonel olmayanların gitmeleri önerilmez.

Qırım gezisi için öneri: Krasnaya Mağarası.

Swallow’s Nest – Kırlangıç Yuvası

Kırlangıç Yuvası (Swallow’s Nest) adlı yapı Yalta ile Alupka arasındaki Gaspra’da yer alıyor. Kırk metrelik uçurumun tepesinde ve tam ucundaki Neo-Gotik saray 1912 yılında inşa edildi ve Kırım’ın en ünlü simgesi ve mutlaka gezilecek yerler arasında. Yalta’dan tekne turları var.

Kırlangıç Yuvası, Kırım gezisi, Rusya. Swallow’s Nest, Crimea, Russia.

Livadia Sarayı

Eskiden çarların yazlık sarayı olan mekan, II. Dünya Savaşı’nı sona erdiren Yalta Konferansı ile ünlü. Görülmesi gereken yerler arasında.

Livadiya Sarayı, Kırım’da gezilecek yerler.

Massandra Sarayı

Fransız şatosunu andıran eski çar sarayı. Bir kez Stalin gitmiş ama güvende hissetmediği için kalmamış.

Massandra Sarayı. Krim, Crimea.

Gurzuf

Aluşta ile Partenmit arasındaki Gurzuf Kırım’ın en güzel yerlerinden. Fransız Rivyerası iklimine sahip Gurzuf’un iyi şarapları ve berrak bir denizi var.

Gurzuf, Kırım. Hurzuf, Crimea.

Ceneviz Kalesi

Sudak’ta gezdiğim bu kalede güzel binalar, kuleler, manzara oluşturan kalıntılar var. Kalede Osmanlı döneminden kalma bir mescit de bulunuyor.

Sudak Kalesi, Rusya gezi notları.

Sovyet Nükleer Denizaltı Üssü

Balaklava’da gezdiğim eski gizli nükleer denizaltı tünelleri soğuk savaş döneminin önemli askeri merkezlerinden.

Balaklava Sovyet Nükleer Denizaltı Üssü.

Yurt dışı seyahatle ilgili birçok öneri, bilgi ve ipucunu, ucuz gezi yöntemlerini Çeşitli sayfamda bulabilirsiniz.

Kırım’da Eğlence

Kırım’da gece hayatı eğlenceli ve hareketli. Her kent ve kasabadaki bar ve diskolardan başka eğlence etkinliklerine katılmak isterseniz müzik festivallerine gidebilirsiniz.

Koktebel Caz Festivali

Her yıl Ağustos ve Eylül’de düzenleniyor. Günlük bilet 12 dolar civarında.

Kazantip Festivali

Eğlencenin zirvesi Popovka kumsalındaki Kazantip Festivali sizi şahane müzik, ılık Karadeniz suyu ve çılgın gençleriyle önyargıdan uzak bir dünyaya davet ediyor. 31 Temmuz – 14 Ağustos arasında gerçekleştirilen festivalde güzellik yarışması ve spor gibi etkinlikler de var.

Kazantip

Festivalin düzenleyicileri insanları “cennete” davet ediyorlar ve aşık olanlar eğer isterlerse buradaki “Hızlı Evlilik Kurumu” tarafından bir törenle Kazantip Parti Ülkesi vatandaşlarının “cennet birliği”ne girişini onaylıyorlar ve bunun aşk sürdükçe geçerli olacağını söylüyorlar. Festivalin kuralları arasında “aşk bedavadır, sevişin”, “beyninizi ve prezervatifinizi kullanın” gibi sloganlar var. Gitmeye niyetlenen yurdum insanı: eğlen ama saçmalama, efendi ol!

Kazantip Festivali, Kazantip Cumhuriyeti, Ukrayna.

Kırım Yemekleri – Kırım’da Ne Yenir?

Rus, Ukrayna ve Tatar mutfaklarının etkilerini taşıyan Kırım yemekleri lezzetli.

Tatarların ünlü çiğ böreği dilimize yanlış bir anlam kazanarak geçmiş olup, asıl adı çibörek (şırbörek) olan bir Kırım Tatar yemeğidir.

Bize de aynen geçmiş olan çibörek, daire şeklindeki hamurun içine koyun veya dana kıyması, kıyılmış soğan ve karabiber konup yarım ay şeklinde kapatılarak derin ayçiçek yağında kızartılmasıyla yapılıyor.

Çibürek, çiğbörek, şırbörek, Tatar yemeği.

Bölgenin yemeklerinden mantı (манты) bizdeki gibi yoğurtla değil genelde acıka (аджика) veya krema ile sunuluyor. Bizim Urfa’ya benzeyen lüle kebabı ( люля-кебаб) ile şiş kebabın Rusçası şaşlık (шашлык) da tanıdık lezzetlerden. Kuzu ve domuz etinden yapılan şaşlık, Tatar lokantalarında domuzdan yapılmaz.

Şaşlık, shashlik, шашлык. Tatar ve Rus yemekleri.

Tatar yemeklerinden olan lagman (лагман) çorbası, iri koyun eti, sebze ve erişteden yapılır ve bizdeki çorbalardan daha bol malzemelidir; orada “çorba” olarak adlandırılır ama bizde “sulu yemek” kıvamındadır.

Kırım yemekleri arasında yer alan yoğun çorba lagman.

Kumsallarda molochnoye adlı aromasız sade dondurma çok satılıyor. Ayrıca paklava (паклава, baklava) olarak sattıkları şeyin bizdekiyle ilgisi yok; ince hamur katmanları bir çiçek veya peçete demeti şeklinde birleştirilip kızartılarak fındık ve balla kaplanıyor.

Paklava, паклава, baklava.

Tatar lokantalarına gittiğinizde hem tanıdık hem de biraz farklı yemekler tadarak eğlenceli yemekler yiyebilirsiniz. Tatarlar çayı (chai, чай) seramik demlikte ve fincanla içiyor. Demli çay bulmakta güçlük çekmezsiniz.

Ukrayna ve Tatar yemekleriyle içkileri hakkında daha fazla bilgiyi Ukrayna Gezi Rehberi yazımda hem yazdım hem de videomla anlattım.

Kırım’da gezdiğim yerleri ayrı ayrı yazacağım.

Hangi Yalta şehri. Yalta City – Baş Kırım Tatil Köyü

Yalta, Kırım Yarımadası'nda bir tatil beldesidir.

Genel bilgi

Yalta, Xix yüzyılın VIX yüzyılın VIX yüzyılın VIX yüzyılın yanı sıra, Galta'ya rahatlamak için ayrıcalıklı olan Komünist Epoch vatandaşlarını da hatırlıyor. Bugün pitoresk çevresi olan bir “turist tuzağı”.

Yaz aylarında, şehir turistlerle doludur, ancak sonbahar aylarında hava hala sıcak ve keyifli kalır. Örneğin, Ekim ayında hava 20 dereceye kadar ısınır. Yalta'da kış soğuk değil. Kuzey dağlarında ve Karadeniz tarafından ısınan Yalta asla çok fazla kar yağmaz, ancak dayanılmaz soğuk olan rüzgarları merak edebiliriz. Turlar için fiyatları, farklı mevsimlerde Yalta'ya kadar.

Yarımadadaki ana diller Rus, Ukrayna ve Tatar'dır. Kırımdaki insanlar çok canayakın ve şehirdeki Suç oranı, 80.000'den fazla nüfusu olan çok düşük. Turistler güvenlidir, pratik kurallar takip ederken: Parlamayın, parlamayın, geceleri (ve sarhoş) aydınlık kaldırımlardan kaçının (sarhoş) ve yabancının size içmekle birlikte davranmayı teklif ederse katılmayın.

yaltada görülecek yerler

Yalta hakkında kısa video

Nasıl alınır

uçak

Bugün Kırım, Rusya'nın bir parçası ve yarımadaya ulaşmak için en iyi yoldur – Moskova, Kazan, Rostov-On-Don, Krasnodar veya diğer şehirlerden uçakla. Uçak biletleri için fiyatlarla tanışabilirsiniz.

Havaalanından kalkış seçenekleri:

Otobüs veya trolleybüs ile

Şehrin kuzey kesiminde bulunan Simferopol havaalanından (Kırım Cumhuriyeti'nin başkenti), Troleybüs'teki Yalta'ya pitoresk bir rota çevresinde seyahat edebilirsiniz – dünyanın en genişletilmiş troleybüs yolu (zor olamayacak gezi) Konforlu, 2,5 saat sürer, hareket çok yavaş, ancak dağların mucizevi bir manzarasının tadını çıkarabilirsiniz). Bazı tramvay otobüslerinin oldukça eski olduğunu söylemeye değer. Ancak, yavaş yavaş filo yeni, daha konforlu modellerle değiştirilir.

Ayrıca sizi daha hızlı, büyük bir konfor ve büyük bir ücret karşılığında (3 Euro) kullanan bir minibüs de kullanabilirsiniz.

Taksiyle

Bu Yalta'ya (30 – 40 Euro) ulaşmak için en hızlı ve pahalı bir yoldur. Yolculuk, arabanın teknik durumuna ve sürücünün becerisine bağlı olarak, bir saatten biraz fazla sürer, yolda çukurları sürün.

Trenle

yaltada görülecek yerler

Civarında ne görmeli

  • Balaklava'yı (Yalta'dan yaklaşık bir buçuk saat) ziyaret edin. Cenevizli kuleleri ve duvarların arkasına gizlenmiş olan bu güzel şehir limanı, Sovyet Denizaltıların Sovyet üssünün ayağı nedeniyle 1996 yılına kadar turistler için kapatıldı. Temel 1991 yılına kadar çalıştırıldı ve 1996'da son denizaltı körfezden ayrıldı. Bugün, Soğuk Savaştan bu yana kalan kalıntılar müzenin rolünü gerçekleştirir. 1850'lerde İngilizce-Rus savaşı sırasında, şehirden gelen dört kilometrelik vadide meydana gelen ünlü ışık süvari saldırısı sırasında ün kazandı. Sadece son zamanlarda turist şehrinin durumunu aldı ve turistleri yeni oteller ve mükemmel restoranlar ile memnun ediyor. Şehir boyunca, yaklaşık 50 anıt, kahramanca askerlerin bir başarısını övüyor. Bu anıtlar ziyaret etmeye değer.

yaltada görülecek yerler

  • – Bunu ziyaret etmeye layık bir başka yer. Bu canlı şehir, yarım milyondan fazla insandan fazla olan bu canlı şehir, kentin savunucularının faşist birliklerinden sayısal olarak üstün olduklarında, İkinci Dünya Savaşı olaylarına adanmış sayısız anıtıyla tanınır. Bu şehir için SSCB şehir kahramanının onursal unvanı verildi. – Rus Karadeniz filosu için barınak.
  • – Kırım kapısı. Gezilecek yerler, güzel bir tren istasyonu hariç, pratik olarak yoktur. Çekici alışveriş merkezleri, mükemmel pazarlar ve çok sayıda kafe.

Gıda. Ne denemek için

Sebze pazarında, makul fiyatlarla birkaç keyifli kafe bulacaksınız. Yakındaki diğer kafelere kıyasla temiz ve iyi bir hizmet ile. Cafe'de çeşitli bir menü ve lezzetli yemekler sunulacaksınız.

Kırım genel beslenme kurumlarının sıhhi durumu eleştirilmedi. Et ve sebzeleri karlı bir şekilde satın alabileceğiniz yerel ürünleri aramak için piyasalara girin.

Kırım'da, bir penny, ancak inanılmaz derecede lezzetli olan pek çok tatlılar, kek ve pişirme.

İçecekler

  • McDonalds'deki köprüden limanda, içinde düşeceğiniz, üst kata yükselen küçük bir kafe var. Kafe çok popüler değil, ancak şehrin güzel manzarasını açar ve iyi kokteyller servis edilir.
  • En iyi votka arayışı içinde, şehir merkezinin dışındaki süpermarketlere gidin. Bunlardaki fiyatlar inanılmaz derecede düşük görünecek.
  • Yalta ve Kırım, şaraplarla ünlüdür. Kırım şarabı deneyin! Kırım bölgesi, subtropikal mikroimetten daha benzersiz şarabıyla tanınır. “Massandra” gibi ünlü markalar, hediye olarak eve getirilebilecek mükemmel şaraplarla ünlüdür. Portverin tadı gibi, daha az güçlü, bir meyve tadı, aynı zamanda beyaz, tatlı şaraplara benzer, ayrıca bir darbe gibi, viski gibi, ayrıca beyaz olan kırmızı şaraplar denemesi önerilir.
  • Birayı tercih ederseniz, Rus, Lehçe ve Ukraynalı köpük içkinin çeşitliliğini, Lezzetli ve Ucuzun çeşitliliğini batı fiyatlarına kıyasla hoş bir şekilde şaşırtacaksınız.
You might be interested:  Kolonya Hangi Tür Karışımlara Örnektir?

Yapılacak şeyler

  • Ai-Petri Mount Mount Ai-Petri'yi ziyaret ettiğinizden, Yalta'nın muhteşem bir görünümünü sunan, Avrupa çapında en genişletilmiş olan kablo aracı boyunca görebileceğiniz muhteşem bir görünüm sunar.

yaltada görülecek yerler

  • Gelişmekte olan ülkeyi ziyaret ettiğinizi, çok uzun zaman önce Sovyetler Birliği'nin kontrolünden uzak durduğunu unutmayın, bu nedenle birçok hizmeti batı standartlarına ulaşmaz. Ancak her yerde karlı bir döviz kuruyla bankalar ve ATM'ler vardır.
  • Yalta mahallesini inceleyin: Birçoğunun zengin bir tarihi var. Bir saat içinde bir otobüs bulabileceğiniz birçok ilginç yer var.
  • Yaz aylarında Yalta'da – Rus ve Ukrayna turistlerinin ana yönlerinden biri olan Yalta, bu yüzden orada kalabalık hale gelir.
  • Kesinlikle bir şey bulabileceğiniz büyük pazarları ziyaret etmelisiniz!

Alışveriş ve Mağazalar

  • Yalta ve Kırım'ın kayışlarının satıldığı sahildeki tezgahlarda bulacağınız çeşitli Hediyelik eşyalar: Güzel resimlerden oyulmuş el yapımı ürünlerden.

yaltada görülecek yerler

  • Türkiye'den ve diğer ülkelerden ithal edilen yüksek kaliteli giyim, kumaş ve ayakkabı çekici bir fiyatla satın alabileceğiniz çok sayıda ünlü Yalta pazarını ziyaret etmek mantıklı.

Hediyelik eşya. Hediye olarak ne getirmeli

  • Kırım bölgesi kırmızı yayla ünlüdür. Yayın daha tatlı olduğuna, ancak bu günün bir incelik olduğunu düşündüğüne inanılıyor.
  • Setin karşı tarafında (McDonalds'ın diğer tarafında) bulunan Hatıra tezgahlarına gelin. Yalta'nın anısına sayısız pantolon ve diğer ilginç şeyleri bulacaksınız.
  • Kırım'da taze bal, yaz boyunca en iyi fiyatlarla hemen hemen her mağazadan satın alabilirsiniz.

Şehrin etrafında nasıl hareket edersiniz

Yalta, geniş alanda () yer almaktadır. Merkez ve liman yürümek için harika bir yerdir, ancak dikkatli olun: yerel sürücüler, bir kural olarak yayalardan daha düşük değildir. Yaz aylarında, şehirdeki hareket yoğundur ve bir araca seyahat ederseniz fişe girme şansı var.

Ancak, bu şekilde bu hareket tarzında yürüyerek çok daha hızlıdır. Akşamları, yerel sakinler giyinir ve rıhtım (akşamı geçirmenin harika bir yolu) ya da zamanın ilerlemesi, birçok kafeden birinde içmek tadını çıkarır. Döşeme, doğu ucundaki McDonalds'tan Batı'daki otel “OreAnda” adlı bir mil uzağını aşıyor.

Yürüyüş, sahilde taşlı olabilecek bir yer bulacaksınız.

Otobüsler

Çoğu insan ucuz minibüslerde hareket eder. Bazı otobüslerde girişte, başkalarında ödeme yapmanız gerekir – bazen kafa karıştıran otobüsü terk ettiğinizde. Şehirdeki herhangi bir nokta taksi bulacaksınız. Ayrıca, bazı sürücüler özel ambalajla uğraşırlar. Ücret yüksekse, daha ileri gidin, kesinlikle katılabileceğiniz kişiye sahip olacağım.

Feribot

En iyi plajları veya “yutma yuvasını” ziyaret etmek için (ünlü “saçma”, İtalyan restoranın şimdi bulunduğu bir kayada), feribotu kullanabilirsiniz. Yaz aylarında, Lüks Cruise Gemileri, Karadeniz'de yüzerken Yalta'ya gelir, bu da seyahat etmenin harika bir yoludur.

Not:

Yalta Gezilecek Yerler

yaltada görülecek yerler

Ukrayna’nın denize kıyısı olan şehirlerinden olan Yalta, her yıl pek çok turistin en çok uğradığı noktaların başında geliyor. Yurtdışı turlar ile gidip görebileceğiniz Yalta için kesinlikle ılık havaları tercih etmelisiniz.

Yalta turları ile Karadeniz’e kıyısı olan bu eşsiz şehirde hayal ettiğiniz gibi bir tur fırsatı yakalamak isterseniz seçimlerinizi hemen yapmalısınız. Bunun sebebi ise erken rezervasyon fırsatları ile tercihlerinizi daha kolay yapacak olmaktır. O zaman Yalta şehrini yakından tanımaya başlayalım.

yaltada görülecek yerler

Yalta Limanı

İzmir’e benzetilen bir şehirdir Yalta. Limanı güzel, doğası güzel, trafiğe kapalı sokakları ile tam bir yaz tatili planı yapabileceğiniz şehirdir. Sahil boyunca sokak ressamlarını göreceksiniz isterseniz resmini çizdirebilirsiniz.

  • Lenin Meydanı
  • Şehrin gençlerinin toplandığı, kaykay yapan, müzik dinleyen, güneşlenen ve keyfini çıkaracağınız günün en doğru adresidir.
  • Aleksander Nevski Rus Ortodoks Katedrali

Şehrin tam merkezindedir. Deniz tarafından şehre yürüdüğünüz zaman sizi karşılayan yapıdır. 18. Yüzyıldan kalma olan yapı Neo-Bizans tarzında inşa edilmiştir.

Livadiya Sarayı

Gotik tarzı ile dikkat çeken Livadiya Sarayı, 1831-1836 yılları arasında yapılmıştır. Kırımın romantik motiflerini de burada görebilirsiniz. Mohabi Tepesinde yer alan yapının ne kadar farklı olduğunu gördüğünüz zaman anlayacaksınız. Şuan ise Sanatoryum olarak kullanılmaktadır.

Darsan Tepesi

Yalta’nın asıl şehir merkezi konumundadır. Eşsiz manzarası ile sizi de konuk edecektir.

Evangelist St. John Çan Kulesi

1832-1837 yılları arasında inşa edilmiş olan çan kulesi, denizciler tarafından bir referans noktası olarak kullanılmış ve ardından savaş sırasında büyük zarar görmüş. Sadece çan kulesi kalmıştır ve bugün hala ayaktadır.

yaltada görülecek yerler

Polukorovsky Tepesi ve Anıtı

S.Rudansky buraya gömülmüştür. Ayrıca farklı ünlü kişilerinde mezarları bu anıtta bulunmaktadır. yapısı ile oldukça dikkat çeken bir noktadır.

Peri Masalları Çayırı (POLYANA SKAZOK)

Şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan açık hava müzesi, ağaç oymacılar, heykeltıraşlar tarafından yapılmıştır. 200’den fazla peri masalı karakterine yer verilen Peri Masalları Çayırı gerçekten görülmesi gereken bir noktadır.

Massandra

Küçük ama turistlerin en çok görmek istedikleri şehirlerin başında gelmektedir. Doğal güzellikleri, ormanları, parkları, yaylaları, fıskiyeli havuzları ile oldukça ünlüdür. Massandra şatosu da buraya geldiğiniz zaman göreceğiniz en güzel noktadır.

Panorama Müzesi

1854-1856 yılları arasında yaşanan Kırım savaşının resmedildiği müzedir. Üç boyutlu ortamda ne kadar da gerçek bir bakış açısı yakalayacağınız ve özel noktalarda duvara baktığınızda kendinizi savaşın tam ortasında göreceğinizi bilmelisiniz.

Anton Çehov Evi

1899-1904 yılları arasında Rus yazar Anton Çehov’un yaşadığı Kirova sokağındaki villa, müze olarak günümüzde ziyarete açıktır. Eserleri, fotoğrafları, kişisel eşyaları sergilenenler arasındadır.

yaltada görülecek yerler

Nikita Devlet Botanik Parkı

Magaraç Şarap Enstitüsünün hemen yanında yer alan Nikita Devlet Botanik Parkı, H.H.Steven tarafından yapılmış bir bahçedir. 1600’den fazla çeşit gül, 28 bin ağaç ve bitki yer almaktadır. Park gezisi ortalama 1,5 saat sürmektedir.

Vizesiz turlar için kapsamında gidip görebileceğiniz Yalta şehri için en doğru zamanı kendiniz belirlemelisiniz. Bunun için turlarda erken rezervasyon seçeneklerinden yararlanmanızı tavsiye ederiz.

Yalta Gezilecek Yerler | Turna.com

Uçak Bileti

yaltada görülecek yerler

Yalta, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin güney kısmında, Karadeniz kıyısında yer alan bir sahil şehri. Kırım Yarımadasının hemen ucunda, Ukrayna’nın en güney ucundaki şehri olan Yalta, kumsalları ve yemyeşil doğasıyla tam bir sayfiye yeri.

Gece hayatı, restoranları, barları, modern ve şık görünümlü gençleri ile tam bir Avrupa kenti olan Yalta, aynı zamanda, Kırım ve hatta Ukrayna’nın en büyük uluslararası tatil ve sağlık merkezi. Burada, Sovyetler döneminden kalma otel ve sanatoryum gibi, sağlık amaçlı merkezler bulunuyor.

Yalta Gezilecek Yerler

En uygun Yalta uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

1. Lenin Meydanı ve Lenin Anıtı

Lenin Meydanı, Sovyetler Birliği döneminden kalma Lenin heykellerinden biri olan Lenin Anıtı’na ev sahipliği yapıyor. Şehrin en merkezi noktası olarak kabul edilen meydanın tam ortasında bulunan Lenin Anıtı’nın çevresinde gün boyu kaykay yapan, müzik dinleyen gençlerin sesleri duyuluyor. Meydanın bir yanında ise Osmanlı Çınarı olarak isimlendirilen devasa bir ağaç var.

Mobil Uygulama

yaltada görülecek yerler

2. Livadya Sarayı

Livadya Sarayı (Beyaz Saray/ Yasna Polyana Sanatoryumu), Yalta kent merkezinin 3 km güneyinde, Livadya’nın Mohabi Tepesi’nin sahil kesiminde yer alan bir saray park kompleksi. Rus Çarı II. Nikolay için 1911 yılında Gotik tarzda yazlık saray olarak inşa edilen yapı, günümüzde anne ve çocuklar için sanatoryum olarak kullanılıyor.

Dünya siyasi tarihi açısından da ayrı bir öneme sahip olan saray, Stalin, Churchill ve Roosevelt’in savaş sonrası Avrupa’nın geleceğini tartıştıkları Yalta Konferansı’nın gerçekleştirildiği saray.

Livadya Sarayı’nda Yalta Konferansı ile ilgili belgeler, Çar II. Nikolay ve ailesine ait eşyalar, Çarlık dönemine ait eserler sergileniyor.

Aynı zamanda saray içinde bir tarih müzesi ve resim galerisi ile çara ait şarap mahzeni de bulunuyor.

Kırım’da gezilecek yerler

yaltada görülecek yerlerÖzcan Omer – Köstence / Romanya

1475 yılında Osmanlı’ya bağlanan Kırım 1783 yılında Rus imparatorluğunun hakimiyeti altına girmiş. Rus çarları ve 1921 yılında kurulan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği’nin devlet başkanları devamlı olarak tatillerini bu yarımadanın en güzel yerlerinden biri olan Yalta’da geçirmişler.

You might be interested:  Kuyucaklı Yusuf Ne Tur Romandır?

Osmanlı da Yeşil Ada diye adlandırdığı Kırım’ın elinden çıkmasını bir türlü içine sindirememiş ve llginç bir uygulamayla yaklaşık 150 yıl Rus çarlarını tatillerinde huzursuz etmiş.

Yalta Osmanlı`nın elinden çıktıktan sonraki dönemlerde dahi Rus çarları dinlenmek için Yalta’ya geldiklerinde Osmanlı padişahları bir elçi göndererek çarlara hoş geldin dedirtirlermiş. Rusların pek hoşuna gitmeyen bu adet Sultan Reşat tarafından Çar 2. Nikolay`a gönderilen Talat Paşa’ya kadar devam etmiş.

Yüzyıllardır birçok devleti ve liderlerini kendine hayran bırakan Kırım bugün de dünyanın birçok yerinden gelen milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor.

Kırım Özerk Cumhuriyeti`nin ilk yıllarında yaşanan mali kriz yavaş yavaş atlatılırken, şu anda Kırım’ın en önemli gelir kaynağı turizm. Yaz aylarında Kırım’a gelen milyonlarca turistlerin uğramadan geçemedikleri yerlerden biri ise Kırlangıç Yuvası.

KIRLANGIÇ YUVASI

Büyük bir uçurumun kenarına Avrupa mimarisinde yapılan Kırlangıç Yuvası 3 milyon nüfusa sahip olan Kırım’a yaz aylarında 4 milyon turist gelmesine sebep olan yerlerden sadece biri.

Ülkeye gelen turistlerin en çok dikkatini çeken diğer yerler ise Rusların meşhur yazarı Tolstoy’un Hacı Murat romanına konu olan Vorontsov Sarayı Osmanlı döneminde yapılan Daça İstanbula Köşkü, Yahudi Dağı olarak anılan ve taşların içine oyulmuş evlerden oluşan Çiftkale (Cufutkale) savaş manzarası ile gerçek savaş malzemelerinin çok büyük bir ustalıkla birleştirildiği yer olan Panorama.

Çok zengin bir tarihe sahip olan Kırım, geçmişine ait yüzlerce eseri de Kırım Hanlığı’nın yönetim yeri olan ve bugün de müze olarak kullanılan Han Sarayı`nda barındırıyor. Han Sarayı’nın en dikkat çeken yerlerinden biri ise Gözyaşı Çeşmesi.

GÖZYAŞI ÇEŞMESİ GÖRÜLMELİ

Gözyaşı Çeşmesi’nin en ilginç yanı suyunun nereden geldiğinin bilinmemesi. Yüzyıllardır ister kuraklık olsun ister bol yağış olsun, su daima damla damla akıyor. 308 yıl Osmanlı İmparatorluğu hakimiyeti altında kalan Kırım’ın birçok yerinde Osmanlı mimarisinden eserler de görmek mümkün.

CUMA CAMİİ

Osmanlının en önemli camilerini inşa eden Mimar Sinan eşsiz mimarlık dehasını Kırım’da da göstermiş. Gözdeve’de inşa ettiği Cuma camii yüz yıllarca buradaki Müslümanlara hizmet etmiş.

Bolşevik İhtilali’nden sonra ise Rusya genelinde dini yapılara verilen tahribatlardan Cuma camii de nasibini almış ve yıllarca – önce depo, daha sonra da ateizm müzesi olarak kullanılmış.

Büyük mücadelelerden sonra tekrar ibadete açılan Cuma camiinin içinde bugün 5 vakit namaz kılınabiliyor.

İlginç olan ise Cuma camiinin bekçiliğini yapan Seyit Murat Çelebi`nin 1918 yılında kurulan Kırım-Tatar hükümetinin parlamento başkanı olan Numan Çelebi Cihan’ın yeğeni olması. Kırım aynı zamanda yüzlerce yıl İslamiyet için çok önemli olan bir emanete de ev sahipliği yapmış. Kur’an-ı Kerim ilk defa Hz. Osman zamanında çoğaltılarak dünyanın değişik yerlerine gönderilmiş.

Kırım’daki Özbek Camii de Kur’an-ı Kerim’in ilk nüshasının geldiği yerlerden biri. Yüzyıllarca burada muhafaza edilen Kur’an-ı Kerim Bolşevik İhtilali’nden sonra Leningrat’a götürülmüş. Kur’an-ı Kerim’in muhafaza edildiği Özbek Camii, Bolşevik İhtilali’nden sonra hayvan ahırı olarak kullanılmış. 1990 yılında geri dönen Tatarlar ise camiyi temizleyerek tekrar ibadete açmışlar.

KIRIM’DAN ENTERASAN MANZARALAR

Tankoyev Hırıstiyan mezarlığı dikkatimizi çeken yerlerden birisi. Ancak ilginçlikler ulaşım alanına da yansımış. Kırım’da yolcu taşımacılığının büyük bir kısmı troleybüslerle yapılıyor.

Fakat troleybüsler sadece şehir içinde değil, şehir dışında da kullanılıyor. Örneğin başkent ile Yalta arasındaki bu 80 kmlik yol aynı zamanda dünyanın en uzun troleybüs hattı.

Troleybüs şoförlerinin çoğunluğunu da bayanlar oluşturuyor.

Türkiye’de erkek işi olarak bakılan şoförlük gibi birçok meslek, diğer eski Sovyet Cumhuriyetlerinde olduğu gibi Kırım’da da cinsiyet farkı gözetilmeden herkes tarafından yapılabiliyor. Erkek berberliği de bu tür işlerden biri. Kırım’ın Türkiye’ye olan yakınlığı birçok Türk ürününün rahatlıkla bulunabilmesini sağlıyor.

Bir kaset dükkanına girip Türk sanatçıların kasetlerini alabiliyor, yemek olarak döner, ya da Adana kebap yiyebiliyorsunuz.

Yalta Gezi Rehberi

Rusya’nın 2016 yılında ilhak ettiği Kırım Yarımadası güney ucunda yer alan Yalta bir tatil yöresidir. Karadeniz kıyısındaki kasaba Yalta Belediyesi isimli bölgenin yönetimsel merkezidir. Geçmişte bir Yunan kolonisi olan Yalta’nın Yunanlar tarafından kurulmuş olduğu düşünülmektedir. Karadeniz kıyısında bakısı güney olan şehir Ai-Petri sıradağları ile çevrilidir. Ilık nemli subtropikal iklim özellikleri gösterir ve meyve bahçesi ve bağlarıyla meşhurdur.

Yalta, 19. yüzyılda sadece aristokratların, Komünizm döneminde ise sadece sistem elitlerinin ziyaret edip tatil yapma imtiyazına sahip olduğu bir sayfiye yeriydi. Şimdi ise muhteşem doğasıyla tam bir turizm cennetidir.

Yaz aylarında bir hayli kalabalık olabilen Yalta’yı sonbaharda hava hala sıcak ve hoşken gezebilirsiniz. Mesela ekim ayında sıcaklıklar hala 20 derecenin üzerindedir.

Kuzeyin soğuğundan sıradağlarla korunmakta olan Yalta’da kışlar Rusya’nın genelinde olduğu gibi soğuk değildir.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=faqrvM2tPuA

Kırım Yarımadası’nın güney kıyısında yer alır.

Türkiye’den Yalta’ya direkt uçuş bulunmamaktadır. Simferopol şehrine uçtuktan sonra troleybüsle Yalta’ya ulaşmak mümkündür.

Karadeniz kıyısında bakısı güney olan Yalta Ai-Petri sıradağları ile çevrilidir. Bu da onu kuzey soğuklarından korur. Kışın sıcaklıklar Rusya genelinin aksine çok düşük değildir.

Ilık nemli subtropikal iklim özellikleri gösteren şehirde Temmuz ayı sıcaklıkları 24 derece üzerindedir. Bir sayfiye kenti olan Yalta yazın bir hayli popülerdir.

Kalabalıktan ve pahalılıktan korunmak için sıcaklıkların 20 derece üzerinde seyrettiği sonbahar dönemini de tercih edebilirsiniz.

Yalta’da yaz döneminde tüm şehir kocaman bir konaklama alanına dönüşür. Şehirdeki otellere ek olarak insanların evlerini de kiraladıkları Yalta’da geceliği 500 dolara kiralık evler bulabilirsiniz. Yaz sezonu dışında fiyatlar sert bir düşüş gösterir. Aynı daireyi kışın 120 dolar civarında kiralayabilirsiniz. 

Yalta’da yerlilerin çoğu yerel minibüsleri kullanmaktadır. Bunların bazılarına binişte bazılarına ise inişte ödeme yapılmaktadır. Çok sık aralıklarla bulunmaktadırlar ve fiyatları ucuzdur. Şehirde taksiler de mevcuttur.

Ukrayna mutfağı çeşit açısından oldukça zengindir. Slav topluluklarında bilinen birçok yemeğin anavatanı aslında Ukrayna’dır. Örneğin “Borş Çorbası” Ukraynalıların milli yemeğidir.

Çok kaliteli buğdayın yetiştiği Ukrayna'da özellikle esmer ekmek sofraların vazgeçilmezidir.

Ukrayna'nın en meşhur yemeklerinden biri Türk mantısına çok benzeyen“Varenyky”dir.

Ukrayna’nın tüm dünyaca bilinen en önemli yemeği ise bir nevi tavuk sarması olan “Kiev Usulü Tavuk”tur. Tavuk, et ve balık köftelerine ise halk arasında “Katleta” denilmektedir.“Smetana” adındaki krema Ukrayna’da da her yemek ve tatlının vazgeçilmezidir.

Ukrayna'da soğuğa dayanıklı lahana, patates, pancar ve şalgam çok üretilmekte ve tüketilmektedir. Ukrayna süt ürünleri bakımından zengindir. En çok tüketilen süt ürünleri kaşar peyniri, lor, yoğurt ve kefirdir. Türkiye'de olduğu gibi birçok değişik turşu ve reçel çeşidi de vardır.

  • Popüler restoranlar
  • Apelsin, Smak, Belaya Dacha, Lilia, Khutorok La Mer.
  • Bahşiş

Yalta restoranlarında bahşiş vermeniz beklenmez. Ancak hizmeti beğendiyseniz hesabın yüzde 5-10’u oranında bahşiş bırakabilirsiniz.

Yalta’da votka son derce ucuz ve boldur. Sayısız çeşidini göreceğiniz bu içkiden şişelerce getirmek isteyeceksiniz. Limanda Mac Donalds’ın tersi istikametteki uçta yer alan bölgede pek çok hediyelik eşya dükkanı bulabilirsiniz.

Yalnız buraların bir kusuru İngilizce konuşan müşteriye fiyat artırmak yollu satış stratejisidir. Yalta ballarıyla meşhurdur. Pek çok yerde bulabileceğiniz meşhur dağ ballarından sevdiklerinize getirebilirsiniz.

Kırım bölgesi şaraplarıyla ünlüdür dolayısıyla Yalta bölgesinde pek çok şarap seçeneği arasından ucuz ve lezzetli seçenekler bulabilirsiniz.

Her ne kadar mekan sayısı az olsa da, Yalta’da hareketli bir gece hayatı var. Tümünde ülkenin genelinde çokça tüketilen votka ile envai çeşit kokteyl yapılmaktadır. Mutlaka biri sizin damak zevkinize uygun olacaktır.

Yalta Uluslararası Tiyatro Festivali (Eylül)

Yalta Halk Festivali (Ağustos)

  1. Noel (7-8 Ocak)
  2. Dünya Kadınlar Günü (8 Mart)
  3. Ortodoks Paskalya Günü
  4. İşçi Bayramı (2-3 Mayıs)
  5. Zafer Bayramı (9 Mayıs)
  6. Ortodoks Hamsin Yortusu
  7. Anayasa Günü (28 Haziran)
  8. Bağımsızlık Günü (24 Ağustos)
  9. *Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.
  • Acil yardım: 103
  • Yangın: 101
  • Polis: 102

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yalta’ya girmek için vize alması gerekmemektedir.

KİEV BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Panasa Myrnoho Str. No:22, P.O.Box: 01011, KIEV-UKRAINE Telefon: 380 44 281 07 50 380 44 281 07 51 Faks: 00 380-44 285 64 23 [email protected]http://kiev.be.mfa.gov.trGörev Bölgesi: Ukrayna

Ukrayna ülkesindeki Yalta şehrinin para birimi Ukrayna Hryvniası’dır. 1 TL yaklaşık 8,20 Ukrayna Hryvniası’dır.

Ukrayna ülkesinde bulunan Yalta’nın resmi dili Ukraynaca’dır. Bunlar dışında Yalta’da Rusça da konuşulan diller arasındadır.

Yalta (GMT +2) ile Türkiye (GMT +2) arasında zaman farkı yoktur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *