Sharm El Sheikh (Şarm El Şeyh), Mısır'ın en ünlü tatil bölgelerinden biri. İster otel tatili planlayın isterseniz kültürel bir gezi hayal edin hepsini bulabileceğiniz bir çeşitliliğe de sahip.
Bu yazımda Şarm El Şeyh de Neler Yapılır? “Neden Şarm a gitmeliyim” , “Şarm El Şeyh Turu Nasıl Planlanır” “Şarm El Şeyh de Dalış” gibi merak edilen konulara değinmek istedim.
Mısır ile ilgili bilmemiz gereken en önemli detay vizesinin çok geç çıkıyor olması, istisnalar hariç genelde 20 gün ile 2 ay arasında çıkabiliyor. O yüzden karar verdiyseniz ilk önce vizeye başvurmanızı tavsiye edebilirim.
Plan yaparken, ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri topladığım; Sharm El Sheikh Gezi Rehberi yazıma göz atmanızı öneririm. Tüm tüyolar orada :=)
Şimdiden keyifli tatiller dilerim.
Şarm El Şeyh de Neler Yapılır?
1- Su Altını Keşfet
Kızıldeniz'den övgüyle bahsedildiğini bolca duymuştum ama açıkçası böylesini hayal bile etmemiştim gitmeden önce.
Sonuçta Maldivler'de Balayına gitmiş, denizin üzerindeki villalarda konaklamıştım.
Her sabah balkonumuzun merdivenlerinden inerek, defalarca mercanların arasında şnorkelling yapmıştım.
Daha güzel ne ile karşılaşabilirdim ki:)
Hiç de düşündüğüm gibi olmadı, ben hayatımda böylesine güzel bir su altı görmemişim meğerse 🙂 (Evet Maldivlerden bile iyiydi)
Mercanları ve rengarenk balıkları görmek için çok uzaklara gitmemize, her gün ayrı bir tura katılmamıza bile gerek kalmadı, zaten adım attığımız her yer mercandı.
Keşke göz ile görebildiğimiz gibi çıksa fotoğraflar |
Hiçbir tur satın almasanız bile otelin plajında yada halk plajında, rengarenk bir dünya ile karşılaşabilirsiniz.
Kızıldeniz aslında genç bir deniz, yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişe sahip o yüzden mercan resifleri henüz çok yeni, genç ve ışıl ışıl. Bu yüzden su üstü ne kadar renksiz ve ölüyse, su altı bir o kadar renkli ve muhteşem
Biz İber Otel Palace da konakladık. Bu otelin biri kumlu, diğeri mercanlı 2 plajı bulunuyor. Her gün havuza girer gibi rengarenk mercanların arasında, bambaşka bir dünyada dolaştık durduk 🙂
Kızıldeniz adını, belli dönemlerde yoğun olarak üreyen bir alg türünün salgısındaki pigmentlerden alıyormuş, deniz bu dönemlerde maviden, kırmızı ya dönüyormuş, göremedik ama çok isterdim o halini de görebilmeyi
2- Çöl Aktivitelerine Katıl
Tur satın alıp çölde atv gezisi yapabilir yada çöl çadırında keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Deve üstünde gezi ve çölde mangal bile seçenekler arasında.
Çöl dediğimizde aklımıza hemen Qatar daki Atv turumuz geliyor fakat Mısır'daki kumlar Qatar dan biraz daha farklı. O kadar incecik ve yumuşacık değil, daha sert bir kuma sahip, hatta belli yerleri taşlar ile doldurulmuş.
Genelde 25-40 USD civarında bir ücreti oluyor çölde ATV safarinin. Bunun yanında akşam yemeği, ateş dansı ve şovların da dahil olduğu paketler var, bunlar için de yaklaşık 70-100 USD yi gözden çıkarmak gerekiyor.
Tabii ki yine ülkenin genelinde olduğu gibi; pazarlığa açık 🙂
3- Tekne Turları
Günübirlik tekne turlarına katılıp, yüzme, şnorkelling yada dalış yapabileceğiniz gibi, teknede konaklamalı bir tatil geçirmeniz de mümkün.
Yolunuzun üzerine bir sürü satış ofisi çıkacak, herhangi birine girebilirsiniz.
Fakat tabii ki tavsiye de önemli, çünkü bizim gibi 5 dakika sonra kalkıyor diye anlaştığınız turun, 2 saat geçse de kalkmamasına, güneşin altında bekletmelerine maruz kalabilirsiniz.
Vazgeçtiğimizde de paramızı vermemek için çabaladılar. Sonradan paramızı alsak da yarım günümüz boşa geçmiş oldu.
O yüzden tavsiye edilmeyen turlar konusunda dikkatli olmanızı öneririm.
Bir günü boşa geçirince akıllandık ve otelimizin içinde de standı bulunan Pyramids tur ile anlaştık çok da memnun kaldık. Siz de gitmeden Tripadvisor dan bir araştırma yapmak isteyebilirsiniz.
En güzel tekne turlarından bir tanesi; Ras Muhammed Adası.
“Muhammed'in başı” anlamına gelen ismi (sakallı bir erkek siluetine sahip görüntüsü) ve muhteşem resifleri ile tadına doyum olmaz bir nokta. Burası çok sıkı güvenlik önlemleri ile korunuyor, balıkçılık, yapılaşma gibi bu güzelliği bozacak her şey yasak.
480 Km lik bir alanı kapsayan Ras Muhammed'de Tiran ve Sanafir adaları da bulunmakta. Biz Sharm merkezden yaklaşık 1 saatlik bir tekne yolculuğu ile ulaştık. Yolculuk gayet sarsıcı geçtiği için mideniz benim gibi hassas ise bulantı hapı almanızı öneririm.
Biz tekne turu için kişi başı 50 USD ödeme yaptık, çocuk için de 25 USD istediler ama biraz pazarlıkla bu kalemi sıfırladık.
Bu turlar genelde 2 yüzme ve bir de yemek için mola verilmesi tarzında yapılıyor. Yüzme molalarında dalış yapabilir yada şnorkel ile yüzebilirsiniz. Gerekli tüm teçhizat teknede bulunuyor. Giderken sadece özel eşyalarımızı ve havlumuzu aldık.
Bunun yanında teknede öğle yemeği ve gün içinde sıcak soğuk içecekler yine ödediğimiz ücretin içindeydi.
Yemek olarak aç kalmazsınız ama öyle çok da büyük beklenti içine girmenizi tavsiye etmem.
Teknede bir de fotoğrafçı bulunuyor, girişinizden geri dönüşe kadar her anınızı fotoğraflıyor. Su altından video çekiyor ve günün sonunda elinizde profesyonel çekimleriniz oluyor.
Tabii pazarlığı en iyi ihtimalle 60 USD den açıyor haberiniz olsun. Biz 30 USD ye kadar indirdik ama giden diğer arkadaşlarımız arasında 10 USD ye bile alan olmuş 🙁 Pazarlık yapabilme becerinize bağlı olarak değişiyor sanırım 🙂
O yüzden çok isteksiz davranmanızı tavsiye ederim, sonuçta size vermezse nasılsa hepsini silecek !
Tatilinizde özel olarak görmek istediğiniz bir yer yoksa sadece bir defa tekne turuna çıkmak yeterli gibi duruyor, diğer günler için plajlarda takılmak iyi bir tercih olacaktır. Her gününüzü koy koy gezerek geçirmenizi tavsiye etmem, sonuçta Ras Muhammed de, bizim otelin mercanlarından çok çok farklı bir şey görmedim açıkçası.
Ras Muhammed den sonra Şarm ın en güzel resifleri ve mercanlarının bulunduğu nokta Ras Um Sid.
Su altı mercan adası görmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bizim otelin plajı hemen Ras Um Sid in bittiği kısımda yer alan Ras Kati bölgesindeydi. Şu an hala rüyalarıma giriyor o kadar söyleyebilirim 🙂
O yüzden mercanlı plajı olan bir otel seçmenizi tavsiye ederim 🙂 Hem daha uyguna gelir hem de canınız ne kadar isterse o kadar girebilirsiniz.
4- Dalış; Olmazsa Olmaz!
Şarm da unutulmayacak en iyi aktivite Şnorkelling yada Dalış kesinlikle. Yüzlerce farklı mercan ve balık türü tüm dalgıçların rüyalarını süslüyor.
En önemli dalış noktaları; en güneyde bulunan Ras Muhammed, Trian bölgesindeki Jackson, Thomas, Gordon ve Woodhouse resifleri, ayrıca Thistlegorm Batığı da ilgi çeken noktalardan. Eğer kendinize güveniyorsanız mutlaka bu noktaları planınıza dahil edin derim.
Kaplumbağalar, akya sürüleri, baraküda ve rengarenk balıklar, lacivertten sarıya, mora rengarenk resifler görmek insanı şaşkına çeviriyor.
Biz Ras Muhammed de dalış yaptık, gördüğüm kırmızı balıklar, mercanlar, renkler hala aklımdan çıkmıyor. Bunun haricinde seçtiğiniz tura göre başka adalar da plana eklenebiliyor.
5- Naama Bay Keşfi
Naama koyu deniz olarak muhteşem, ayrıca Sharm'ın merkezi diyebiliriz burası için. Nargileciler, restoranlar, cafeler hep yanyana. Hard Rock Cafe bile var yani siz düşünün gerisini 🙂
Sabah denize girip, akşam da turistik sokaklarını dolaşmak için ideal bir yer Naama.
Ayrıca bir de büyük Avm ve bowling merkezi var. Çocuklu ailelere duyurulur 🙂
Bizim gittiğimiz Şubat ayında henüz her yer sakindi o yüzden pek de iç açıcı gelmedi bana ama eminim ki sezonunda çok daha kalabalık ve şenlikli oluyordur.
Tek sıkıntılı durum ülkenin genelinde olduğu gibi, turisti gördüklerinde bir şey satmak için devamlı rahatsız etmeleri. Tabii ki bu, bizim ülkemizde turistler için de geçerlidir.
Nerelisin? “Yavaş yavaş Hasan Şaş” gibi cümleleri duymamak, devamlı kazıklanıyormuşum hissi yaşamamak adına çoğu mağazaya göz ucuyla bile bakmak istemedi canım
Naama'ya geldiğinizi yolun üzerinde bulunan Hollywood yazısından da anlayabilirsiniz. Taksiler genelde 30 EGP ücret alıyor buraya gelmek için (tabii ki pazarlıkla yoksa 60 EGP diyen bile var)
Taksiden iner inmez büyük bir ihtimal “Türkleri çok seviyorum” ile başlayan cümleler kuran biri yaklaşacak yanınıza, sempatikliğine bakıp dinlerseniz zor kurtulabilirsiniz elinden aman dikkat! En güzeli baştan kibar bir şekilde yanından kaçmak çünkü sonunda sizi yandaki mağazaya götürmeye çabalıyor olacak 🙂 Tecrübeyle sabit 🙂
Naama'ya girince etrafında mağazaların olduğu geniş bir caddeden geçeceksiniz, burası ana caddesi. Bu yolun sonunda Instagram'da paylaşmalık “Sharm” yazısı bulunuyor, fotoğraf çekilmeyi unutmuyoruz elbette 🙂
- Deniz kıyısı çok daha keyifli, benden söylemesi 🙂
- 6- Old Market (Souk)
- Kaldığımız otelin hemen karşısında bulunmasından dolayı sabahını ayrı, akşamını ayrı gördüğümüz bu pazar, açıkçası bize Naama Bay den daha çekici geldi.
- Naama Bay ile arasında yaklaşık 5-6 dakikalık bir mesafe var. Taksi ile gittiğimiz ilk gün 50 EGP (Mısır Pound u), ikinci gün 40 EGP, son gün ise 30 EGP ye ulaşım sağladık 🙂
Bu pazarın ışıl ışıl gözüktüğüne bakmayın, son yıllarda yenilenmiş olsa da aslında Şarm ın en eski pazarlarından biri.
Ortada bulunan “Al Sahaba” camisinin etrafında konuşlanmış yüzlerce dükkandan oluşuyor. Bir bütünlük sergilemesi açısından her dükkan, cami gibi kubbeli olarak tasarlanmış, renk seçimleri de inanılmaz uyumlu.
Bu cami daha yeni yapılmış, hatta mimarının bu cami için hiçbir ücret almadığını da duydum. Işıklandırılması ve heybeti ile gönlümü çaldı, fotoğraflarını çekmeye doyamadım 🙂
Bu cami haricinde yol üstünde olmayan ama ara ara karşınıza çıkacak bir başka büyük cami ise Al Mostafa cami.
Şarm da ki en ucuz hediyelik eşyaları burada bulabilirsiniz fakat çok da beklenti içine girmemek lazım, satılan çoğu eşya; her tatil beldesinde gördüğümüz ucuz Çin işi ürünler.
Buraya özgü hurma da hediyelik seçenekler arasında, ayrıca bir başka mutlaka alınması gereken şey; sahlep 🙂 Çok meşhur hem de gerçek 🙂 Sadece havalimanında uyuşturucu muamelesi görür diye çok endişelendim
Bu arada Old Bazaar'da (Souk diye de biliniyor) fazla sayıda manav var, hiç görmediğim sayıda mango çeşidi buldum, çeşit çeşit meyve yiyebilmek için çok doğru bir adres.
Tavsiyem buraya akşam saatlerinde gelmeniz, ortam çok daha keyifli oluyor. Ayrıca hem ucuz hem de pek meşhur olan Balık Restoranı; Fares Seafood da yine burada bulunuyor.
7- Soho Square:
Burası sanırım turistlerin Noel pazarı yada kutlama yapabilmeleri için tasarlanmış. Her biri ayrı konseptte dizayn edilmiş kafe ve barlara evsahipliği yapıyor.
- “Yemek, Dans, Alışveriş ile yaşayan yer” mottosuna sahip Soho Square de, müzik eşliğinde gösteriler yapan su fıskiyeleri, ışıklandırılmış ortamı ile bir akşamınızı buraya ayırmak isteyebilirsiniz.
- *** Eğer Şarm El Şeyh için 4 günden fazla zaman ayırabilirseniz;, alttaki seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. Eğer tatiliniz 4 günden az ise; size tavsiyem su altından kesinlikle çıkmayın olur 🙂
- 8- Hurghada ya geçiş
- Şarm El Şeyh'in hemen karşı kıyısında yer alan Hurghada da aynı Şarm gibi deniz altı güzelliklerine ve lüks otellere sahip.
- Ben gitmeden merak edip araştırmıştım, ne yazık ki gitmeye zaman bulamadık ama Hurghada nın 40 km uzağında bulunan , Kızıldeniz in Venedik i olarak adlandırılan El Gouna bölgesi hala aklımda.
Burası küçük kanallarla ayrılmış adacıklar üzerine kurulmuş, restoranlar, barlar ve mağazalara sahip. Otellerden botlarla ulaşım sağlanıyormuş. Aklınızda olsun derim.
Şarm El Şeyh den Hurghada ya feribot ile 2 saat 20 dakika da geçmek mümkün, haftada 2 sefer yapılıyor. Gitmeden feribot saatlerini kontrol etmekte fayda var sonuçta burası Mısır 🙂
9- Günübirlik Uçaklı Kahire Turu
Şarm dan Otobüs ile 8 saatte geçebileceğimiz Kahire, uçak ile 45 dakika sürüyor. Otobüs ile 11 kez güvenlik noktasından geçip, çoğunda aşağı inmeniz gerekirken uçakla rahat bir yolculuk yapabiliyorsunuz.
Tabii otobüs ile 105 USD olan ücret, uçak ile 210 USD ye çıkıyor 🙂 Seçim sizin …
Kahire müzesi inanılmazdı |
Uçaklı tur için, sabaha karşı otelimizden alınıp havaalanına götürüldük, Kahire'ye inince doğruca Kahire müzesini rehber eşliğinde gezip, çıkışta keyifli bir Nil Nehri turu yaptık.
Ardından Piramitleri ve Sfenks'i gördük, Shopping kısmında ise bize esans ve papirüs mağazalarını gezdirdiler. Bazı turlar Mısır'ın kapalı çarşısı Khan El Khalili ye götürüyormuş. (esans mağazasını sevmedim ama papirüs te büyülendim 400 USD lik dev gibi bir resmi 90 USD ye alıp döndüm 🙂
İnanılmaz güzellikteler |
Turun her adımında, rehber mutlaka yanınızda oluyor. Bence tur satın almadan, Kahire trafiğinde bu kadar yeri aynı gün görebilmek mümkün değil. Biz sabah 06:00 uçağı ile gidip 19:30 uçağına yetişebildik. Çok da keyifli bir gün geçirdik.
Elbette buranın hakkı 3-4 gün ama en azından kısaca önemli noktaları görmüş olduk bu tur sayesinde.
Kahire'de Günübirlik Nereleri Gezilir, Hangi tur ile gitmeli? derseniz sizi hemen “Kahire İçin 1 Günlük Gezi Planı” yazıma ışınlıyorum 🙂
10- Aziz Katerina Manastırı
Sina Dağının 1500 metre yüksekliğindeki eteğinde bulunan Aziz Katerina, Kutsal Tanrı Manastırı diye de biliniyor. 2002 yılında Unesco Dünya Mirası olarak ilan edilmiş.
Burası dünyanın en eski Hristiyan Manastırı olarak kabul ediliyor. Birbirinden değerli eserlere sahip olan bir kütüphaneye ve eski lahitlere de ev sahipliği yapmakta.
Dönemin en büyük hastalığı olan Vebayı iyileştirmesi ile bilinen Katerina'nın girişte parmağından şifa dağıttığı hikayeleştirilen bir resmi de bulunmakta.
11- Sina Dağı
Sina Dağı dinler tarihinde bambaşka bir yere sahip. Kuran-ı Kerim'de Taha suresinde de geçiyor. Rivayete göre Musa Peygamberin Allah ile konuştuğu ve 10 Emir'i aldığı yer olarak biliniyor.
2.285 metre yüksekliğe sahip Sina Dağında en popüler yürüyüş yolu “Musa Yolu”
Yürüyüş haricinde tırmanma konusunda heyecanlıysanız burada Tırmanış Ekipleri de bulunmakta. Tur satın alarak keyifli bir gün geçirebilir, mercanlara kısa bir mola verebilirsiniz
12- Renkli Kanyon'da Yürüyüş
Ben Mısır için araştırma yaparken böyle bir kanyonun varlığından haberdar olunca çok şaşırmıştım Bugüne kadar sadece Antilop kanyonu ve Peru daki gökkuşağı dağını görmüştüm sosyal medyada.
- Merkezden 2 saat uzaklıkta bulunan, katman katman renkli taşlara sahip olan bu kanyon zamanında suların altındaymış.
Rehberli tur satın alarak, yürüyerek yada arazi araçları ile keşfetmek mümkün. Uzunluğu 800 metre olan bu kanyonda özellikle gün doğumu çok keyifli oluyormuş, o yüzden sabah saatlerinde gitmek çok mantıklı.
Muazzam değil mi? |
Muhteşem görüntüler için fotoğraf makinanızı yanınıza almayı unutmayın derim 🙂
Şarm El Şeyh, su altı güzellikleri kadar kültürel ve tarihi bir mirasa da sahip. 4-7 gün arasındaki bir tatil için çok ideal. Ayrıca çocuklar buraya bayılıyor. Herhangi bir güvenlik sorunu ile de karşılaşmadık.
Hepsinin yanında; henüz bizim ülkemiz tam ısınmamışken (Şubat ayında bile) keyifle denize girilebiliyor.
Daha ne olsun 🙂
Şarm da Ne Yenir, Vize Gerekli mi? Şarm dan Neler Alınır? 1 haftalık Şarm Planı Nasıl Yapılır? En Güzel Mevsimi Ne Zaman? gibi tüm sorularınıza ayrıntılı cevaplar bulabileceğiniz “Şarm El Şeyh Gezi Planı” yazıma bakmadan plan yapmayın derim 🙂
Contents
- 1 Sharm El Sheikh Gezilecek Yerler
- 1.1 Sharm El Sheikh’e Nasıl Gidilir ?
- 1.2 İstanbul-Sharm El Sheikh Ulaşımı
- 1.3 Sharm El Sheikh Havalimanı Prosedürleri
- 1.4 Sharm El Sheikh Havalimanı – Şehir Merkezi ve Naama Bay Ulaşımı
- 1.5 Sharm El Sheikh’den Kahire’ye Nasıl Gidilir ?
- 1.6 Sharm El Sheikh-Kahire Arası Güvenlik Kontrolleri
- 1.7 Sharm El Sheikh Şehir İçi Ulaşım
- 1.8 Sharm El Sheikh Ne Zaman Gidilir ?
- 1.9 Sharm El Sheikh İçin Vize Gerekiyor Mu ?
- 1.10 Sharm El Sheikh Para Bozdurma
- 2 Sharm El Sheikh Otelleri
- 3 En Ucuz Sharm el Sheikh – Roma Uçak Bileti Fiyatları 2021
- 4 Şarm El Şeyh Gezi Rehberi | Mısır Gezi Rehberi
Sharm El Sheikh Gezilecek Yerler
Son Güncelleme : 27 Haziran 2020
Mısır’daki Sina Yarımadası’nın en güneyinde bulunan ve son yıllarda dünyada en çok tercih edilen tatil şehirlerinden biri olan Sharm El Sheikh, özellikle zengin sualtı yaşamı ve mercan resifleri ile insanı gerçekten büyülüyor.
Bu yazımda Şarm El Şeyh ya da Sharm El Sheikh Gezilecek Yerler, Sharm El Sheikh Turları, Şarm El Şeyh Nerede, Şarm El Şeyh Otelleri, Ulaşım, Yeme-İçme, Sharm El Sheikh Gece Hayatı ve Kızıldeniz Blue Hole Turu Hakkında Bilgiler vermeye çalışacağım.
Sharm El Sheikh’e Nasıl Gidilir ?
Sharm El Sheikh Gezilecek Yerler konusuna girmeden önce biraz ulaşımdan bahsedeyim. Bu bölümde Türkiye’den Sharm El Sheikh’e ve Sharm El Sheikh-Kahire arası ulaşımdan şehir içindeki ulaşıma ve havalimanı prosedürlerine kadar birçok konudaki gözlemlerimi aktaracağım.
İstanbul-Sharm El Sheikh Ulaşımı
İstanbul’dan Sharm El Sheikh’e direkt uçuşlar bulunuyor ve bu uçuşlar yaklaşık 2 saat 45 dakika sürüyor. İlginç bir şekilde Kahire, İstanbul’a daha yakın olmasına rağmen Sharm El Sheikh’e göre uçak fiyatları neredeyse iki kat daha pahalı. Ben 840 TL’ye Sharm El Sheikh’e gidiş-dönüş uçak bileti almışken, İstanbul-Kahire arası gidiş-dönüş bilet fiyatı ise 1.600 TL idi.
Sharm El Sheikh Havalimanı Prosedürleri
Sharm El Sheikh Havalimanı’nda “Baggage Claim” yazan ilk yerden geçince hemen sol tarafta stantlar var. Buradan mutlaka “landing card/form” gibi bir şey alıyoruz ve pasaport kontrolüne kadar dolduruyoruz. Bu formda ad, soyad, kalınacak adres, uçuş numarası gibisinden bilgiler yer alıyor.
Pasaport kontrol sırası bize gelince pasaport ile birlikte bu form veriliyor. Bu kontrolde herhangi bir soru sorulmuyor. Direkt vizeye damga basılıyor. Buradan geçtikten sonra bagaj alınan kısma geçmeden bir kontrol daha var. Oradaki memurlara da vizeyi ve üzerindeki damgayı gösterdikten sonra bagaj alımına geçebiliyoruz.
Sharm El Sheikh Havalimanı – Şehir Merkezi ve Naama Bay Ulaşımı
İstanbul çıkışlı uçuşlar genelde geç saatte Sharm El Sheikh’e varıyor. O yüzden taksi ya da kaldığınız otelin transfer araçlarından yararlanmanın daha iyi bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Taksi ile Naama Bay arası 15 dakika sürüyor ve ücret ortalama 100 EGP civarında. Şehir merkezine ise 20-25 dakika gidiyor. O da 150 EGP civarı.
Kaldığınız otelden transfer ayarlarsanız fiyat olarak ortalama 10 USD isterler.
Son olarak, Sharm El Sheikh Havalimanı’nın websitesinde şehir merkezine otobüs ulaşımının da olduğu yazıyor, ancak yeterli bilgi bulamadım.
Sharm El Sheikh’den Kahire’ye Nasıl Gidilir ?
Sharm El Sheikh’ten Kahire’ye tren ulaşımı olmadığından en uygun seçenek otobüs ile gitmektir. Go Bus, East Delta Bus Company ve Super Jet Bus Company gibi firmalar var. Ben Go Bus’tan almıştım.
Go Bus’ta economy, deluxe, elite gibi seçenekler var. 165 EGP verip economy sınıfından aldım ama rahat edemedim. O yüzden en kötü “Deluxe” sınıfından bilet alınmasını tavsiye ederim.
Bilet fiyatları saatlere göre değişkenlik gösterse de arada fiyat olarak çok da fazla bir fark yok.
Go Bus’un websitesi üzerinden de bilet almak mümkün. Hem sınıflara göre fiyatları hem de otobüs saatlerini görmek için https://go-bus.com/en adresine bakabilirsiniz. Sharm El Sheikh ile Kahire arası normal şartlarda 8 saat sürüyor. Yine de 30 dk-1 saat arası rötarları da hesaba katmayı unutmayın.
Not 1: Sharm El Sheikh’ten Kahire’ye otobüsle gelmek isterseniz Go Bus’un websitesi’nde Sharm El Sheikh Otobüs Terminali’nin Royssat olarak geçtiğini görürsünüz.
Bulunduğunuz yere göre buraya gitmeye gerek kalmadan Wataney Gas Station‘daki şubeye de gidebilirsiniz. Dolmuşlara (micro bus) binip şoföre “Wataney” demeniz yeterli. Naama Bay tarafından geliyorsanız micro bus’tan iner inmez yolun karşısında Go Bus şubesini göreceksiniz.
İndiğiniz yerde bir de Sharm El Sheikh Hastanesi bulunuyor. En kötü bu noktayı referans alabilirsiniz.
Not 2 : Go Bus’un websitesinden Kahire için bilet baktığınızda dört farklı yer olduğunu göreceksiniz. Eğer merkeze yakın bir yerde, yani Tahrir Meydanı civarında kalacaksanız o zaman Cairo (Tahrir) seçeneğini seçmeniz gerekir.
Sharm El Sheikh-Kahire Arası Güvenlik Kontrolleri
Sharm El Sheikh’ten Kahire’ye giderken bulunduğum otobüs toplam 4 kere durduruldu. Bunların birinde herkes otobüsten aşağı indirildi ve valizlerin otobüsün bagajından dışarıya çıkarılması istendi. Herhangi bir arama olmadı. Diğer üç kontrol noktasında ise yalnızca otobüste kimlik, pasaport vs dökümanlara bakıldı.
Kısacası herhangi bir sorgu, sual vs gibi durumlarla karşılaşmadım. İnternette yazılan abartılı güvenlik sorunları ile ilgili çoğu yazıya kafayı takmanızı gerektirecek bir durum yok.
Bunlar yalnızca rutin kontroller. Sadece Kahire’den Sharm El Sheikh’e giderken otobüsün durdurulma sayısı 9-10 olmuştu.
Türk pasaportu var diye bana soru sorarlar mı ya da kötü davranırlar mı gibi yersiz düşüncelerle endişe etmeye gerek yok.
Sharm El Sheikh Şehir İçi Ulaşım
Naama Bay ile şehir merkezi arası mesafe 15 dk civarı olsa da yerel insanlarla iç içe olmak için taksi yerine micro bus denen mavi renkli dolmuşlarla sadece 2 EGP’ye gidebilirsiniz. Mısır’da genelde sürücüler para üstü vermek istemediklerinden dolayı, yanınızda ufak banknotlar bulundurmanızı ve direkt 5 EGP ateşlemenizi tavsiye ederim. Taksiler ise 50 EGP yazıyor.
Ben Naama Bay’in sonunda Oonas Dive Club’ta kaldığımdan hem sahil boyunca biraz yürüyüş yapıp Al Sultan Qobus caddesinin oradan binip 5 EGP karşılığında Old Market’e ulaşmıştım. Zaten Old Market tarafından gelindiğinde Naama Bay için dolmuşların sizi bıraktığı yer burası. Üzerinde “Hollywood” yazan sebile benzer bir yapıdan nerede olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Naama Bay’deki sebil – Sharm El Sheikh Gezilecek Yerler
Bu arada, micro bus’a bindiğinizde “Old Market” dediğinizde anlamıyorlar. Onun yerine “Souk” deyin.
Sharm El Sheikh Ne Zaman Gidilir ?
Popüler tatil destinasyonlarından biri olan Sharm El Sheikh yıl boyunca tatile gidilebilecek yerlerden. Bunaltıcı hava ile karşılaşmamak için ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde gitmek idealdir. Bu mevsimlerde rahatça denize de gidebilirsiniz. Kış mevsiminde ise sıcaklık ortalama 18-19 derece civarında.
Ben ise vizemi kullanabilmek adına yazın 45 derece sıcaklığına aldırmadan Sharm El Sheikh’e gitmiştim. Geceleri bile sıcaklık 30 derece civarıydı. Yine de güzel vakit geçirmiştim.
Sharm El Sheikh İçin Vize Gerekiyor Mu ?
Sharm El Sheikh’e gitmek için öncelikle Mısır Vizesi almak gerekiyor. Özellikle, son dönemlerde Türkiye-Mısır ilişkilerinin iyi olmaması dolayısıyla vizenin çıkması birkaç ay sürebiliyor. O yüzden mümkünse en az 3-4 ay öncesinden başvurun.
Örneğin, ben Nisan sonuna doğru iş için gitmem gerektiğinden Mart’ın 14’ünde başvurmuştum. Vize sonuçlanmadığı gibi pasaportum da hala içerideydi. Mayıs sonundaki Güney Afrika seyahatimi de etkileyeceğini düşünerek Mayıs’ın ilk haftasında pasaportumu vizesiz istediğime dair bir dilekçe yazıp konsolosluğa verdim. 2-3 gün sonra pasaportum vizeli olarak bana ulaşmıştı.
Bu arada, yakın zamana kadar 45 yaş ve üzeri kişiler kapıda vize alabiliyordu. Artık o da kaldırıldı. Daha genç yaş grubu kadar uzun sürmese de en az 10 günde sonuçlanabiliyormuş. Konsolosluğa hiç bir şekilde telefonla ulaşılamadığından riske atmamak için aylar öncesinden başvurmak gerekir.
Mısır Vizesi ile ilgili daha sonra bir yazı yazmayı planlıyorum.
Sharm El Sheikh Para Bozdurma
Mısır Poundu – Mısır para birimi
Mısır’ın para birimi Mısır Poundu olup kısaca EGP olarak gösteriliyor. Eğer Naama Bay civarında kalıyorsanız gördüğüm kadarıyla kuru en uygun olan yer, ana cadde olan El-Salam Caddesi’nden karşıya geçtikten sonra yer alan Travel Choice
Sharm El Sheikh Otelleri
Sharm El Sheikh otelleri fiyatları otelin konumu, yıldız sayısı ve sunduğu hizmetlere göre değişir. En uygun Sharm El Sheikh otelleri için ekonomik ve avantajlı fiyatlarla konaklamanızı gerçekleştirmek için mutlaka erken rezervasyon fırsatlarını değerlendirmelisiniz.
Sharm El Sheikh Ucuz Otel Bölgeleri
Sharm El Sheikh otelleri yoğunlukla deniz kıyısına yakın yerlerde toplanmıştır. Naama Bölgesi konaklama için en uygun otel bölgesidir.
Sharm El Sheikh otel fiyatları açısından daha uygun yerler iç bölgelerde yer alır. Ancak iç kesimlerin şehir merkezine uzaklığı ve buralara ulaşımın daha zor olduğunu unutmamak gerekir.
Konaklayacağınız oteli belirlerken bu kriterleri göz önünde bulundurmalısınız.
Sharm El Sheikh'te Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
Eğer amacınız plajlar ve deniz kenarında vakit geçirmek ise şehir Sharm El Maya ve Naama olmak üzere iki koydan oluşmaktadır. Naama sahili şehrin en önemli noktalarından biridir. Birçok turistik tesisin olduğu bu bölgede kumsalda güneşlenebilir veya çeşitli su sporlarını yapabilirsiniz.
Naama bölgesinin batı kısmında yer alan Ras Um Sid, mercan kayaları ile ünlü bir koydur. Su altı güzellikleriyle ilgi çeken bu bölge görülmesi gereken yerler arasında oldukça popülerdir. Sharm El Maya, dalış tutkunları için dünyaca ünlü bir bölgedir. Dalış noktalarından biri olan Ras Mohammed Milli Deniz Parkı çok rağbet gören bir yerdir.
Sharm El Sheikh'te Mutlaka Yapılması Gereken Aktiviteler
Alışveriş merkezlerini ziyaret etmek isterseniz II Mercato, Al Khan ve La Strada en önemli alışveriş merkezleri arasındadır.
Eski kentte yöreye özgü el sanatları ve hediyelik eşyaları daha uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Naama bölgesinde yer alan dükkanlar ise bir miktar daha pahalı olabilir.
Yöreye özgü inci ve mercandan yapılmış olan takıları veya papirüslerden yapılan paftaları hediyelik eşya dükkanlarında sıklıkla görebilirsiniz.
Bedevi rehberler ile çölde gezinti yapabilir ya da safariye katılabilirsiniz. Özellikle çölde gün batımının eşsiz manzarasını izlemeniz tavsiye edilir. Bedevi çadırlarında mangal yapıp geleneksel bedevi yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Bedevilere özgü renkli kostümleri ile erkek dansöz şovlarını da görebileceğiniz bu kentte çok farklı eğlenceler bulabilirsiniz.
Sharm El Sheikh'te Mutlaka Yenilmesi Gerekenler
Mısır mutfağında yeni lezzetler tatmak isterseniz en ünlü meyvesi olan guava meyvesini mutlaka tatmalısınız. Ayrıca guava suyu değişik bir lezzet olarak her yerde kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir içecektir.
Yaş Mısır hurması, taze altın çilek meyvesi, minik yeşil misket limonu sadece yörede bulabileceğiniz tatlar arasındadır. Deniz ürünlerini sıkça bulabileceğiniz şehirde yeni lezzetler tadabilirsiniz.
Bu arada ülkede her türlü deniz ürününü yurt dışına çıkarmak yasaktır ve cezai yaptırım uygulanmaktadır.
Sharm El Sheikh Hakkında
Tarih, turizm ve endüstrisi ile Sina Yarımadası'nın güneyinde, Kızıl Deniz kıyılarında ve çölün içinde yer alan Sharm El Sheikh şehri, çok yönlü küçük bir şehirdir. Euro ve Dolar da kullanabileceğiniz ülkenin para birimi Mısır Poundu’dur (LE). Türkiye ile arasında zaman farkı bulunmayan ülkeye vize ile giriş yapılabilir.
Arap dünyasının en ünlü turistik kenti olan Sharm El Sheikh, kasım ayından nisan ayına kadar olan süreçte 15 ile 35 derece, ekim ayı ile mayıs ayları arasında ise 20 ile 45 derece arasında değişen mevsim sıcaklıkları dolayısı ile her mevsim ziyaret edilebilir bir şehirdir. Türkiye’den uçakla yolculuk süresi yaklaşık 2 saat 30 dakikadır.
Şehirde turistler için en uygun iletişim aracı ise taksidir.
Çölleri, zengin su altı dünyası ve tüm gizemleriyle keşfedilmeyi bekleyen Sharm El Sheikh mutlaka görülmesi gereken şehirler içinde yer alır. Bu güzel şehirde, Mısır tarihinin gizemli hikayeleriyle birlikte harika bir tatil geçirebilirsiniz.
Bütçenize en uygun fiyatlar ve avantajlı ödeme imkanlarıyla Sharm El Sheikh otellerinde konaklamak için, Sharm El Sheikh Otelleri sayfamızdaki erken rezervasyon ve özel kampanyalarımızı takip edebilirsiniz.
En Ucuz Sharm el Sheikh – Roma Uçak Bileti Fiyatları 2021
Avrupa’nın tarih zengini şehirlerinden Roma; 3000 yıllık tarihi, sıcakkanlı insanları, göz alıcı müzeleri ve saraylarıyla ziyaretçilerine dolu dolu bir tatil sunuyor.
Adeta bir açık hava müzesi olan Roma’da gezilecek yerler de bir hayli fazla… Şehre adım attığınız andan itibaren kendinizi bir zaman tünelinde gibi hissedecek, tarihi ve dar sokaklarında dolaşırken her adımınızda bambaşka bir keşfe doğru yola çıkacaksınız.
İtalya’nın başkenti Roma, dünyanın dört bir yanından milyonlarca turisti ağırlıyor. Vatikan gibi bir kültür hazinesinin şehrin sınırları içinde yer alması, Roma’yı gezginler için vazgeçilmez tatil rotaları arasına sokuyor.
Ilıman Akdeniz ikliminin hakim olduğu Roma’yı yılın her dönemi ziyaret edebilirsiniz. Şehrin en kalabalık olduğu dönem yaz ayları olduğundan, sakin bir tatil arayışında olanlar ilkbaharın sonlarını tercih edebilir. Roma’yı gezmek için en ideal aylar eylül, ekim ve kasım başı ya da nisan ve mayıs ayları…
Roma Festivalleri
Roma seyahati yapmaya kararlısınız ama tarihine karar veremiyorsunuz… Roma festivallerinin tarihlerine göz atarak tatilinize renk katmak nasıl bir fikir? Roma’da yıl boyunca pek çok festival ve şenlik düzenleniyor.
Mayıs ayında Uluslararası At Yarışı ve Jumping Müsabakaları, Uluslararası Tenis Şampiyonası; haziran ayında Roma Uluslararası Fuarı, temmuz ve ağustos aylarında Estate Romana Musica (Müzik, açık hava sinemaları ve opera); eylülde ise Avrupalı sanatçıların tiyatro oyunları ve konserlerle eşlik ettiği Roma Europa başlıca festivaller arasında bulunuyor.
Roma’da Gezilecek Yerler
Roma gezilecek yerler bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Romanın sembolü konumundaki Kolezyum, tarihi dokusunu günümüze dek korumayı başaran şehrin en önemli yapıları arasında yer alıyor.
Tarihte gladyatörlerin dövüştüğü alan olarak adını duyuran Kolezyum, bir dönem tiyatro ve taş ocağı olarak da kullanıldı. Roma’da görmeniz gereken yerler arasında Roma Forumu da bulunuyor. Eskiden Roma’nın ticaret ve hukuk merkezi olan Roma Forumu, dünyanın en büyük arkeoloji alanları arasında bulunuyor.
Turistler tarafından yoğun ilgi gösterildiğinden kalabalığa yakalanmamak için erkenden uğramanız gerekiyor.
Roma ile özdeşleşen turistik yerlerden biri de Trevi Çeşmesi (Roma Aşk Çeşmesi). Avrupa’nın en önemli çeşmelerinden biri olan Trevi Çeşmesi’ni Roma seyahatinizde mutlaka görmeniz gerekiyor. Çeşmeye çok yakın konumda bulunan İspanyol Merdivenleri’ni de es geçmemelisiniz.
Yerel halkın buluşma noktası haline gelen İspanyol Merdivenleri’nin bulunduğu Piazza Spagna Meydanı, günün her saatinde oldukça renkli ve hareketli. Vatikan’ın ayrı bir devlet olması Roma’da gezilecek yerlere dahil edildiği için kafanızı karıştırabilir.
Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan, Roma sınırları içerisinde bulunuyor. Aziz Petrus Bazilikası, Sistina Şapeli, Aziz Petrus Meydanı ve Vatikan Müzeleri, Vatikan’da görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.
Tüm tanrıların tapınağı anlamına gelen Pantheon, Roma’nın en eski ve en iyi korunmuş yapılarından.
İmparator Hadrian tarafından yapılan yapının yanı sıra bir zamanlar Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan’ın mahkum edildiği eski Roma kalesi olan Castel Sant Angelo da Roma’da mutlaka görülmesi gerekenlerden. Santa Maria Maggiore Bazilikası, Piazza Venezia, Piazza del Popolo, Konstantin Takı, Piazza Novano Meydanı da Roma tatilinizde uğramanız gereken tarihi ve turistik noktalardan…
Roma’da Ne Yenir?
Dünyanın en popüler mutfaklarından biri olan İtalyan mutfağı, pizzaları ve makarnaları ile ünlü. Deniz mahsülleri, parmesan peyniri ve çeşitli soslarla yapılan bu nefis tatları mutlaka denemelisiniz. Lazanya ve risotto da İtalya’nın en meşhur yemekleri arasında bulunuyor.
Penne ve ravioli gibi en ünlü makarna çeşitlerini deneyebilir, etli yemekler için seçiminizi roasted beef ve osso buco’dan yana kullanabilirsiniz.
Nefis bir ana yemekten sonra sofralarınızı taçlandırmak için İtalya’nın ünlü tatlısı tiramisu ya da Roma dondurması Gelato’yu tatmalısınız.
Roma Gece Hayatı
Roma gece hayatı Testaccio bölgesi gibi belli bölgelerde hareketli geçiyor. Roma’nın en popüler noktalarından Campo dei Fiori Meydanı, Navona Meydanı ve İspanyol Merdivenleri, akşamları da oldukça kalabalık oluyor ve renkli anlara ev sahipliği yapıyor. Roma’nın göz alıcı tarihi yapılarını gece ışıklandırması ile görmek bambaşka bir deneyim yaşatabilir.
Eğlence mekanlarının toplandığı bölge Trastevere bölgesi olup, en iyi gece kulüpleri için Testaccio bölgesini ziyaret edebilirsiniz. Sevdiklerinizle sohbet edebileceğiniz kafeler için ise Novana Meydanı ideal. Gece hayatının en popüler noktası ise Campo di Fiori bölgesi diyebiliriz.
Roma’da Alışveriş
Roma tatilinizde sevdiklerinize ve kendinize hediyelik eşya almak isterseniz, özel tasarım ürünlerine ve tekstil ürünlerine göz atabilirsiniz.
Moda konusunda Milano başı çekse de Roma da oldukça önemli bir konumda bulunuyor. Alışveriş konusunda çok çeşitli mağaza ve dükkanlara sahip olan Roma’da hediyelik eşya satan yerler oldukça fazla.
Tekstil ürünlerinin yanı sıra el sanatları ve antika eşyalara da bakabilirsiniz.
İstanbul-Roma arası uçakla yaklaşık 2 saat sürüyor. Yalnızca İtalya’nın değil Avrupa’nın en büyük havaalanlarından biri olan Fiumicino-Leonardo Da Vinci Havaalanı, Roma’nın 38 km güneybatısında yer alıyor. Leonardo Da Vinci Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşım için aşağıdaki alternatifleri kullanabilirsiniz.
Otobüs
Fiumicino Havaalanı’ndan Roma şehir merkezine ulaşımda en çok kullanılan toplu taşıma araçlarından biri Terravision otobüsleri. Oldukça ekonomik bir seçenek olduğundan havaalanı-şehir merkezi arası ulaşımda sıklıkla tercih ediliyor.
Tren
Otobüs seçeneğinin ulaşım süresi uzun gelirse treni tercih edebilirsiniz. Havaalanında iki çeşit tren bulunuyor. Termini İstasyonu’na ulaşmak için Leonardo Express’e binebilir ya da FR1 ile Ostiense, Tiburtina ve Trastevere’ye ulaşabilirsiniz.
Taksi
Şehir merkezine en pratik ve konforlu bir şekilde ulaşabileceğiniz seçeneklerden biri de taksi… Şehir merkezine en hızlı şekilde ulaşabilmek için de taksileri tercih edebilirsiniz.
Şarm El Şeyh Gezi Rehberi | Mısır Gezi Rehberi
Şarm El Şeyh, Mısır’ın popüler turistik şehirlerinden birisi. Bir zamanlar küçük bir Bedevi kasabası olan Şarm El Şeyh, seksenli yıllardan sonra yapılan turizm yatırımlarıyla hızla gelişerek, dünya klasmanında tatil seçenekleri sunan bir tatil beldesine dönüştü. Kızıldeniz’in berrak suları, mercan resifleri ve zengin su altı yaşamı, kısa sürede buranın gözde bir uluslararası tatil merkezi haline gelme nedenlerinden birisi.
Asya ile Afrika’yı birleştiren Sina Yarımadası’nın güney ucunda yer alan Şarm el Şeyh, “Şeyhin Koyu” anlamına geliyor ve Arapça’da “Şarmeşşeyh” diye telaffuz ediliyor. Bir yanda görkemli Sina sıradağları ve uçsuz bucaksız gibi görünen Sina Çölü uzanırken; diğer yanda dantel gibi işlenmiş kıyı şeridi ile misafirlerine unutulmaz bir tatil vadediyor.
Mısır kültürü ve tarihinin zenginliği, kültür turlarından ekstrem sporlara, şık akşam yemeklerinden Bedevi sofralarına kadar geniş seçenekli alternatif etkinlikler, renkli gece hayatı ve eğlence olanakları, Avrupa ve Türkiye gibi yerlere yakın oluşuyla dikkatleri üzerine toplamayı başarıyor.
Balıkçılıkla geçimini sağlayan bir liman kasabasıyken doğru bir strateji ile turistik bir tatil cennetine dönüşen Şarm, dağlarla sarılı coğrafyasında denize kucak açıyor. 30 kilometreyi aşan uzunluktaki kumsalları ve su sporlarıyla dikkat çeken Şarm’da en önemli turistik merkezlerden biri Naama.
Şarm El Şeyh, karayolu boyunca dizilmiş 4 farklı bölge üzerine yayılmış bir şehir. Bunlar; Nabq Bay (Na-bik diye okunuyor), Naama Bay, Hadaba (Ras um Sidd) ve Şarm Old Town.
Nabq Bay
Nabq Bay, Şarm El Şeyh’in en Kuzeyinde kalan ve şehrin en yeni gelişen bölümün adı. Çok sayıda yeni otel ve villalar inşa edilmeye devam ediyor. Nabq bölgesinde Al Khan ve La Strada adlı iki alışveriş merkezi bulunuyor. Nabq Bay, Şarm El Şeyh Uluslararası Havalimanı’na 8 km uzaklıkta yer alıyor.
Naama Bay
Naama Bay, şehrin turistik merkezi diyebileceğimiz bir yer. Mısır, 1983 yılında Sina Yarımadası’nı İsrail’den geri aldığı zaman, Naama Koyu’nda herhangi bir yerleşim bulunmuyordu.
Şimdi ise şık restoranları, ünlü otelleri, fast food zincirleri, bar ve gece kulüpleriyle, Marmaris ve Bodrum’u aratmayacak şekilde, oldukça renkli ve hareketli bir bölge.
Yol kenarlarında sıralanan cafelerde, yere serili minderlerde dinlenerek çay veya Türk kahvesi içmek ve nargile tüttürmek mümkün.
Yaklaşık 1 km uzunluğundaki plajı ile de deniz kum güneş sevenleri kendisine çeken bir yer. Alışverişin kalbi kesinlikle Naama kıyı kesiminde atıyor. Giyim-kuşam mağazaları yanı sıra mücevher dükkanları da dikkat çekici çeşit ve yoğunlukta. Naama Bay, Şarm El Şeyh Uluslararası Havalimanı’na 8 km uzaklıkta yer alıyor.
Naama Bay, Şarm El Şeyh
Göz at: Naama Bay Plajı, Şarm El Şeyh, Mısır [Video]
Hadaba
Hadaba, Naama Bay’dan sonra gelen, Kızıldeniz boyunca uzanan bu yerleşim alanı, 5 yıldızlı otellerin yanında 3 ve 4 yıldızlı ekonomik otellere ve lüks villalara ev sahipliği yapıyor. Hadaba’daki Ras Um Sid bölgesi yüzmek ve şnorkelle dalmak için en uygun yerlerden birisi. Al Hadaba bölgesinin ana alışveriş noktası ise Il Mercato
Sharm El Sheikh Old Town
Old Town, Şarm El Şeyh’in en otantik yönünün görülebileceği tek yer olan bu Eski Şehir bölgesi, diğer turistik yerlerdenn farklı olarak, esnaf dükkanlarının ve lokantalarının olduğu, bana daha sıcak gelen bir yer.
Nargile sevenlerin veya kahve içmek isteyenlerin için mutlaka bir akşam uğranması gereken bir yer. Her gece bir meydanda Arap müziği eşliğinde dans gösterileri yapılıyor. Mısır’ın ünlü yerel dansı olan Tennure gösterileri meydanda izlenebilir.
Hediyelik eşya almak için ise fiyatlar daha uygun.
Şarm El Şeyh’e nasıl gidilir
Türk Hava Yolları, Pazar, Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri olmak üzere haftada 4 defa İstanbul’dan Şarm El Şeyh’e direkt tarifeli seferler düzenliyor. THY uçağı gece 02:00’de kalkıyor ve yaklaşık 2 saat 15 dakikalık bir uçuş sonrasında Şarm’a varıyor.
İstanbul-Şarm El Şeyh uçak bileti fiyatları Türk Hava Yolları ile 750 TL civarında. Egypt Air ile Kahire aktarmalı olarak da Şarm’a gidilebilir. Sharm el Sheikh International Airport (İsrail’den kalma “Ophira” olarak da adlandırılıyor), Mısır’ın en yoğun ikinci havalimanı. Hurgada’dan Şarm El Şeyh’e feribot seferleri düzenleniyor.
Şam El Şeyh Old Town’dan bir sokak
Ulaşım; Şehirde bir yerden bir yere gitmek için en ideali taksi kullanmak. Yalnız araçlarda taksimetre kullanılmıyor. 20-40 Mısır Pound bir çok yere gitmek için yeterli.
Taksiye binmeden gidilecek yer hakkında ücret miktarını otel resepsiyonundan öğrenip, taksicilerle öylece pazarlık yapmak iyi fikir. Gezilecek bazı yerler ve alışveriş merkezleri için ücretsiz Shuttle Bus olup olmadığını da otelinizden öğrenebilirsiniz.
Birçok otelin kendisine ait günlük shuttle servisleri oluyor. Öğrenmekte fayda var.
Mısır telefon kodu; 20. Türkiye’yi aramak için + 90 212 123 4567 şeklinde tuşlamanız gerekiyor.
Para Birimi; Mısır Paundu (Egyptian pound ya da LE). Paund da “piaster” denilen 100 kuruşa bölünür.
Elektrik; Mısır’da elektrik 220 volttur ve Türkiye’deki gibi Avrupa tipi elektrik prizleri kullanılıyor.
Şam El Şeyh Old Town’da bir baharatçı dükkanı
Sağlık; Güneş gözlüğü, şapka ve güneş kremi mutlaka çantada olmalı. Bolca su tüketilmesi tavsiye edilir. Mısır gezisi için herhangi bir aşı yaptırmak gerekmiyor.
Güvenlik; Şarm El Şeyh’in, oldukça güvenli olduğunu söylenebilir. Naama Bay bölgesinde, sabahın ilk ışıklarına kadar turistleri sokaklarda ve cafelerde görmek mümkün. Seyahatlerde genel kural olarak yanınızda çok fazla nakit taşımayın. Günlük yapılacak harcamalar için cebinizde para bulundurun ve ödeme yaparken tüm paranızı çıkarıp göstermeyin.
Kıyafet seçimi; Şarm El Şeyh modern bir tatil kenti. O nedenle giyim konusunda herhangi bir şeye özellikle dikkat etmek gerekmiyor. Gezerken t-shirt ve şort giymekte bir soru yok.
Serin geceler için yanınızda ince uzun kollu bir kıyafet bulundurmakta fayda var. Plajlarda üstsüz güneşlenmenin Mısır’da yasak olduğunu hatırlatayım. Şnorkel ve paletinizi de yanınıza almayı unutmayın.
Otelden alınan havlular, plajda veya tekne turlarında kullanılabilir, yük etmeyin.
Şarm El Şeyh Gece Hayatı, Naama Bay
Internet; Otellerde ve cafelerde ücretsiz Wi-Fi hizmeti veriliyor. Yaygın kullanılan Vodafone SIM kart (5 TL) ve internet paketi alınabilir.
Resmi tatil günleri; Cuma günleri Mısır’da genellikle tatil ilan ediliyor. Cumartesi gününe kadar iş yerleri ve bankalar kapalı oluyor. 7 Ocak Coptic Christmas adını verdikleri bayramlarını kutluyorlar. 22 Şubat ise Mısırlılar’ın Birleşme Günü olarak kutlanıyor. 25 Nisan’da ise Sina Yarımadası’nın Kurtuluş Günü. 1 Mayıs Mısır’da da İşçi Bayramı olarak kutlanıyor.
Şarm El Şeyh gece hayatı
Şarm El Şeyh gece hayatı çok renkli. Gün boyun deniz, kum ve güneşin keyfini çıkaran tatilciler, hava karardıktan Şarm sokaklarını doldurmaya başlıyor.
Kelimenin tam anlamıyla şehir bir parti havasına bürünüyor ve bu sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Naama Bay bölgesi, turistlerin en çok rağbet ettiği yerlerden bir tanesi.
Burada yer alan Hard Rock Café, Pasha, Bus Stop, Camel Bar, Black House, El Adaba’da bulunan El Fanara Açıkhava Diskosu ve Taj Mahal Şarm El Şeyh’in en ünlü mekanları.
Hard Rock ve Little Buddha gibi mekanlar ise gün boyu restoran olarak hizmet verirken; gece 12.00’den sonra gece kulübüne dönüşüyor. Şarm El Şeyh gece hayatının en ünlü ve en çok ilgi gören yeri ise, çölde, açık havada yer alan La Dolce Vita Disco. Burası, arabayla şehrin 20 dakika kadar dışında yer alıyor.
Avrupai eğlence ortamı sunan Soho Square, Şam El Şeyh
Şehrin en prestijli ve en büyük eğlence yerlerinden biri de Soho Square. Burası Naama Bay’e göre daha sakin ve düzgün. Avrupai mekanlar, dünya mutfağından seçmeler sunan restoranlar, Irish Publar ve Discolar ve alışveriş shoplarıyla keyifli bir akşam geçirmek için uygun bir yer.
Şarm El Şeyh’e ne zaman gidilir
Ekim- Nisan arası Şarm El Şeyh’in kış mevsimi ve hava sıcaklığı 20-30C arasında seyrediyor. Mayıs-Eylül arası ise sıcak olsa da tatil için elverişli bir iklim sunuyor. Bu dönem yine dalış için de en uygun vakitler.
Nem oranı düşük olduğundan sıcaklık insanı çok rahatsız etmiyor. Akşamları çölden gelen esinti ile şahane bir hava oluşuyor. Ekim-Kasım arası en uygun mevsimler, ancak bu dönem Şarm El Şeyh oldukça çok ilgi gördüğünden otel fiyatları daha yüksek olabiliyor.
Gitmeden erken rezervasyon yaptırmakta fayda var.
Şarm el Şeyh Rixos oteli
Mısır vizesi
Mısır vize isteyen ülkelerden birisi ve vize almak 10 gün sürebiliyor. Bu süreç biraz belirsiz, bazen 1 ayda vizenizin çıkmadığı durumlarla dahi karşılaşabilirsiniz. Alınan vize ile ülkede 30 gün kalınabiliyor. Ben Ankara’dan bir turizm acentesi aracılığıyla single giriş vizeyi 100 TL ödeyerek aldım. Minimum 6 ay geçerliliği olan pasaport ve 2 fotoğraf gerekiyor.
Mısır Konsolosluğu İstanbul Adres: Cevdetpaşa Caddesi, No: 12, Bebek – Beşiktaş / İstanbul
Mısır Büyükelçiliği Ankara Adres: Atatürk Bulvarı, No: 126, 06680 Kavaklıdere / Ankara
Şarm El Şeyh‘e 10 yıl aradan sonra ikinci gidişimden sonra bu yazıyı hazırladım. Burası ilk defa dalış yaptığım da bir yerdi. Sadece Kızıldeniz bile Şarm El Şeyh’e gitmek için yeterli bir sebep bana göre. Direkt uçuş var, ulaşım süresi kısa, kaliteli ekonomik otelleri var, nem olmadığından dolayı yılın her mevsimi gidilebilecek bir yer.