Green Card Nedir?

0
216
green-card-nedir

Amerika’yı gezmek için vize almak istemiyorsanız ve sürekli orada kalmak istiyorsanız tam size göre bir kolaylık olacaktır. ABD, her sene başka ülke vatandaşlarına belirli oranlarda ömür boyu çalışma ve oturma izni veriyor. Açılımı ise Permanent Resident Card yani Daimi Oturma İzni anlamına geliyor.

Her yıl yaklaşık olarak 50 bin kişiye bu hak tanınmaktadır. Ayrıca ailenizin her bir ferdi bu başvuruyu yaptığı takdirde şansınız daha fazla olacaktır. Bu kartı kazandıktan sonra ise T.C vatandaşlığınız devam edecektir.

Bu kart sayesinde birçok Amerikan vatandaşının hakkına sahip olacaksınız. Fakat oy kullanmak, mahkemede jüri üyeliği yapmak ve ABD pasaportu almak gibi işlemleri yapamıyorsunuz. Eğer 5 yıl boyunca ABD ‘de yaşarsanız da ABD vatandaşı oma hakkına sahip oluyorsunuz.

Kart Çekilişleri

Kart çekilişlerini Amerikan Göçmenlik Bürosu organize eder. Fakat çekiliş sonuçları duyurulmaz. İnternet sitesinden kendiniz kontrol etmelisiniz.

Bu çekilişe katılmak istiyorsanız en az lise mezunu olmalısınız veya son beş yıl içerisinde en az iki yıl iş tecrübeniz olmalıdır. Yalnızca resmi web sitesinden başvuru formu doldurarak çekilişe katılabilirsiniz.

Geçtiğimiz günlerde yaşanmış olan ABD ile vize krizi bu Green Card başvurularını etkilemedi.

Katılabilen Ülkeler

  • Türkiye
  • Almanya
  • Azerbaycan
  • Finlandiya
  • Hollanda
  • İspanya
  • İtalya
  • İran
  • Rusya
  • Romanya
  • Ukrayna
  • Yunanistan ve daha birçok ülke vatandaşı bu çekilişe katılma hakkına sahiplerdir.

Çekiliş Sayıları

Dünya genelinden yaklaşık olarak 110 bin kişi sistem tarafından rastgele seçilmektedir. Daha sonra ise bu seçilenler mülakata davet edilir ve bu mülakat sonucunda toplam 55 bin kişiye Green Card verilir.  Bu çekilişler ise bilgisayarda elektronik ortamda yapılır. Yani bu iş tamamen şans işi. Mülakatta ise sizden sağlık raporu, bankada bir miktar para ve Amerika’ya giderseniz orada ne yapacaksınız gibi sorular istenir.

Amerika’ya Yerleşme

Eğer Green Card’ı alırsanız istediğiniz eyalet veya şehre yerleşme hakkınız var. İsterseniz iş kurabilirsiniz, bir işte çalışabilirsiniz ve para kazanabilirsiniz. Diğer Amerikan vatandaşlarının yasal haklarına da sahip olmuş olursunuz.

ABD’de yaşamaya başladıktan sonra 5 yıl boyunca 36 ay vergi öderseniz tam vatandaşlığa başvurma hakkınız olur. Daha sonra ise ABD vatandaşı olursunuz. Bu durumda kendi ülke vatandaşlığınızı ise kesinlikle kaybetmezsiniz ve çifte vatandaş olursunuz.

SON YAZILARIMDAN HABERDAR OL

E-Mail adresime kayıt olursanız haftalık yazılarımdan haberdar olabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin