Şili gezisinde görülmesi gereken yerler

Şili gezisinde görülmesi gereken yerler

Şili, Güney Amerika’nın Büyük Okyanus kıyısı boyunca uzanan, sanki Arjantinliler Pasifik Okyanusu’na girmesinler diye önlerine set şeklinde kurulmuş bir ülke. Türkiye’den tam 15 bin km. uzakta, dünyaya sırtını dönmüş, And Dağları’nın tam ortasından geçtiği, 4.300 km’lik uzun ince bir memleket..

Şili öyle bir yer ki kuzey-güney sınırları arasındaki mesafe baz alındığında dünyanın en uzun ülkesi.. Ama doğu-batı sınırları arasındaki uzaklık arabayla 2 saat bile sürmüyor. Ülkedeki iller arasında neredeyse hiç saat farkı yok. Yani şöyle düşünün..

Ramazan ayında bütün ülke iftarını hemen hemen aynı anda yapıyor. Köydeki akrabalarla “Önce siz açtınız, önce biz yedik” tartışması gereksiz. ツ Ama şöyle bir handikapı var ki deniz kenarında oturuyorum diye kimseye hava atamazsınız.

Sahil boyunca yürüyüş yapmak zamanla sıkıcı bir aktiviteye bile dönüşebilir.. Ama her şeye rağmen güzel ülke Şili..

Şili gezisinde görülmesi gereken yerler

Şili Hakkında Bilgi

Şili’nin eğitim seviyesi ve ekonomik durumu kıta geneline göre daha iyi durumda. Refah seviyesi yüksek. Ticari yatırımları destekleyen ve yaşanabilir bir yer. Özellikle Patagonya bölgesindeki muhteşem doğası ile Şili gezilip görülmeyi hak eden ülkelerden biri. Şili’nin gezilecek yerlerine geçmeden önce ülkeyi kısa kısa başlıklarla tanıyalım.

Şili Nerede? Şili’ye Nasıl Gidilir ?
Güney Amerika’da bulunan ülke, kıtanın Büyük Okyanus kıyısı boyunca uzanmaktadır. Şili’nin komşuları Arjantin, Bolivya ve Peru’dur.

Türkiye’den Şili’nin başkenti Santiago’ya, direkt olmasa bile (2021) aktarmalı olarak giden birçok uçak seferi mevcut. Avrupa’da birkaç noktadan ya da Sao Paulo, Buenos Aires, Bogota gibi Güney Amerika şehirlerinden aktarma yapan seferler var.

Başkent Santiago’da bulunan Comodoro Arturo Merino Benitez Uluslararası Havalimanı şehir merkezinden yaklaşık 20 km. kadar uzakta bulunuyor.

Halihazırda Güney Amerika gezisinde iseniz Arjantin, Bolivya ya da Peru’dan kara yolu ile çok kolay şekilde Şili’ye geçiş yapabilirsiniz.

Şili’de Yaşayan Türkler ve Müslümanlar
Güney Amerika’da en fazla Türk esnafla burada karşılaştık. Resmi rakamlar nedir bilmiyoruz ama sanırız ülkede binden fazla yaşayan Türk bulunuyor. Hatta başkent Santiago’da Ülker firmasının bayisi vardı.

Vardı diyoruz çünkü sahibi “İşleri pek yolunda değil” diyordu ve sonradan öğrendik ki dükkanı kapanmış. Şilililerin (Bu nasıl bir kelimedir arkadaş) damak tadı pek uymamış bizim bisküvilere. Şu an yerinde yine Türklere ait bir oyuncakçı dükkanı var (2019).

Uğramak isterseniz başkent Santiago’nun merkezinde bulunan San Diego Caddesi üzerinde. Alışveriş dükkanlarıyla dolu olan bu cadde de başka Türk esnaflar da var.

Şili gezisinde görülmesi gereken yerler

Şili’de 50 bin civarında Müslüman göçmen yaşıyor. Lübnan ve Filistin vatandaşı sayısı oldukça yüksek. Ülke genelinde birkaç tane cami ve mescit var. Bunların en büyüğü ise başkent Santiago’da bulunan Es Selam Mescidi (Mezquita As-Salam).

Santiago şehir merkezinin tam göbeğinde, Plaza de Armas meydanının olduğu yerde bir de HALAL FOOD isminde, menüsünde Türk yemekleri de olan bir helal yemek restoranı var. Türk esnaflarının da sık sık uğradığı bir mekan.

Şili gezisinde görülmesi gereken yerlerŞili gezisinde görülmesi gereken yerler

Şili İklimi
And Dağları boyunca yılan gibi uzanan Şili, kuzeyden güneye tezatlıklarla dolu çok farklı iklim özelliklerine sahip. Kuzey ucu tamamen çöl iklimine teslim olmuşken, en güney ucunda kutup iklimi ve dondurucu soğuklar vardır.

Başkent Santiago bölgesinde Akdeniz iklimi hakimken adalarında ise tropikal iklim etkileri vardır. Şili’de gezeceğiniz bölgeye göre gideceğiniz tarihleri iyi seçmeniz önemli.

Güney Yarımküre’de bulunduğu için bu ülkede mevsimlerin Türkiye’ye göre tam tersi olduğunu unutmayın.

Şili Vizesi
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak Şili’de 90 gün süreyle vizeden muaf durumdayız.

Şili Nüfusu
2021 yılı itibariyle yaklaşık 19 milyon kişinin yaşadığı Şili’de bu nüfusun yaklaşık 7 milyonu başkent Santiago de Chile’de ikamet etmektedir. Santiago ülkenin her açıdan merkezi konumunda, hatta konum olarak bile tam ortada bulunmaktadır.

Şili Para Birimi
Şili’de para birimi olarak Şili Pesosu (CLP) kullanılıyor.

Şili’de Hangi Dil Konuşuluyor ?
Güney Amerika kıtasının genelinde olduğu gibi Şili’nin de resmi dili İspanyolca. Zaten ülke nüfusunun çok büyük bölümü Avrupa göçmenlerinden oluşuyor.

Almanca ve İngilizce ile Şili’de iletişim kurma ihtimaliniz, Güney Amerika ülkelerine oranla biraz daha yüksek olabilir. Ama yine de fazla değil, bu duruma çok güvenmeyin.

3-5 İspanyolca kelime öğrenmemezlik etmeyin.

Ülkede ayrıca İnkaların yerli dili Quechuan, Aymara yerlilerinin dili Aymaran, Mapuçe yerlilerinin konuştuğu ki ülkede yarım milyona yakın nüfusları vardır, Mapudungun dilleri de konuşulmaktadır. Zaten Şili kelimesi Aymara dilinde “Dünyanın Bitimi” anlamına gelen chilli kökünden geliyor.

Şili Gezilecek Yerler

Doğu-batı genişliği hepi topu İstanbul kadar olsa da, kuzeyden güneye uzanan yapısı ile Şili, harika doğa maceraları sunan, sıcakkanlı insanlarıyla misafirperver ve güzel bir ülke. Güney Amerika’ya gidip bu ülkeye uğramazsanız yazık edersiniz. Şimdi Şili gezilecek yerler listesine bir göz atalım..

Şili gezisinde görülmesi gereken yerler

Santiago de Chile

Şili’nin başkenti Santiago, Güney Amerika’da Avrupa havası veren şehirlerden biri. Yani Latin yerli kültürünü yakından göreyim diye Santiago’yu gezerseniz umduğunuzu pek bulamazsınız. Gelişmiş ve modern bir şehir. Epey kalabalık ve hareketli. Şehri gezmenizi kolaylaştıracak güzel de bir metro ağı var. Haritasını buraya ekleyelim. Gezerken oldukça işinize yarar.

Şili gezisinde görülmesi gereken yerler

Santiago yüksek binalarıyla da dikkat çekiyor. Hatta Latin Amerika’nın en yüksek binası olan 300 metre yüksekliğindeki Gran Torre Santiago isimli gökdelen de bu şehirde.

Santiago, And Dağları eteklerinde kurulu bir şehir. Bu dağların hava akımını engellemesi yüzünden, yoğun trafik yaşanan ve sanayileşen şehirde ciddi bir hava kirliliği var. Bu sorun pek çözülebilecek gibi durmuyor çünkü Şili nüfusunun yarısından fazlası kıtanın hep orta kesiminde toplanmış durumda.

Şili gezisinde görülmesi gereken yerler

Santiago Gezi Rehberi ve Santiago’da Gezilecek Yerler

Patagonya bölgesini saymazsak, ülkenin en yoğun turist popülasyonunu barındıran şehri olan başkent Santiago’yu genel olarak bir tanıyalım.

San Cristobal Tepesi (Cerro San Cristobal)
Tam olarak İstanbul’daki Çamlıca Tepesi’nin emsali bir yer. Açık ve temiz havaya denk gelirseniz tüm şehri ve And Dağlarını görebilirsiniz. Merkeze yakın noktada ve metro ile ulaşım var. Zirveye dağın dibinden füniküler ya da teleferik ile çıkılıyor.

Yürüyüş parkurlarını kullanarak yaya olarak çıkmak da mümkün ama uzun ve çetrefilli bir yol. Vaktiniz bolsa yürüyerek çıkabilirsiniz. Tepede bir kilise, Meryem Ana heykeli ve devasa büyüklükte bir botanik parkı bulunuyor. İçinde hayvanat bahçeleri, havuzlar ve özel bitki türlerini görebileceğiniz kısımlar var.

Buraya tam gününüzü ayırabilirsiniz.

Şili gezisinde görülmesi gereken yerler Şili gezisinde görülmesi gereken yerler

Palacio de La Moneda (La Moneda Sarayı)
Burası Şili Cumhuriyeti’nin görkemli başkanlık binası. 1973’te General Pinochet’in yaptığı darbe esnasında bir kısmı hasar görmüş ve daha sonra restore edilmiş. Ayrıca Pinochet’in yaptığı darbe sonrası başkan Salvador Allende’nin teslim olmayı reddedip intihar ettiği yer burası.

Casa de Neruda (La Chascona)
Şili’nin Nazım Hikmet’i, önemli bir edebiyatçı olan Pablo Neruda’nın şimdilerde müze olmuş Şili’deki 3 evinden birisi. O zamanki eşi ve ilham kaynağı olan, uğruna şiirler yazdığı Matilde Urrutia ile beraber dekore ettikleri çok estetik bir ev. Vaktiniz olursa mutlaka uğrayın.

Bu arada işin şakası bir yana Pablo Neruda gerçekten de Nazım Hikmet’in yakın dostuymuş.

Plaza Mustafa Kemal Atatürk
Santiago metrosu, Alcantara ve Escuela Militar istasyonlarının tam ortasında, duraklara en fazla 50-100 metre mesafede, ana yolun hemen kenarında bir park var. Parkın hemen önünde, üzeride Ay Yıldız ve Atatürk resmi bulunan büstü göreceksiniz. Cumhuriyetin 50. yıl dönümünde yaptırılmış. Şili’de Türkleri nasıl sevdiklerini hesaplayın artık.

  • Büstün üzerinde İspanyolca olarak şu cümleler yazıyor:
  • Santiago şehir merkezinde uğrayabileceğiniz diğer yerler ise şu şekilde;
  • Museo Nacional de Bellas Artes / MNBA (Şili Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi)
  • Museo de Arte Contemporaneo (Modern Sanat Müzesi)
  • Plaza de Armas (En hareketli, merkezi meydanlardan biri)
  • Catedral Metropolitana (Santiago Metropolitan Katedrali)
  • Museo Historico Nacional (Ulusal Tarih Müzesi)
  • Cerro Santa Lucia (Santa Lucia Tepesi)
  • Museo de la Memoria y los Derechos Humanos (Santiago Hatıra ve İnsan Hakları Müzesi)
  • Kolomb Öncesi Sanat Müzesi
  • Patio Bella Vista
  • Iglesia de San Francisco (Tarihi San Francisco Kilisesi)
  • Mercado Central (Halk Pazarı)
You might be interested:  Trabzon'Da Otel Fiyatları Ne Kadar?

Ayrıca başta Paris olmak üzere bazı şehirlerde görmeye alıştığımız, üzeri kilitlerle dolu olan Aşk Köprüsü’nden bir tane de burada var. Şehrin ortasındaki Mapocho nehrinin üzerinden geçen köprülerden biri.

Biz ağaca çaput bağlayınca hurafe, bunlar yapınca aşk köprüsü oluyor niyeyse. Ama size bir sır verelim mi! Kısmetinizde kavuşmak yoksa, ağaca tırmanıp çaput da bağlasanız, köprüye kilitler vurup kendinizi nehre de atsanız olmuyor.

(: Sıradaki parçayı sevipte kavuşamayan…. neyse bu sefer konuyu gerçekten dağıtmayalım.

Valparaiso

Başkent Santiago’ya 1 buçuk saat mesafede, Büyük Okyanus kıyısında, tüm sokakları denize çıkan güzel bir şehir Valparaiso. Genelde buraya günübirlik gelip gidiyor şehirdeki insanlar. Tatil beldesi sayılır.

Valparaiso’da gezilecek yerler diye ayrı bir konuya girmemiz gereksiz olur çünkü Valparaiso’nun kendisi başlı başına gezilmesi gereken ufak, renkli, şirin bir şehir zaten. Rengarenk tarihi sokakların bulunduğu şehir UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine eklenmiş. Sokak sanatı müthiş.

Tek kötü yanı ise her tarafı yokuşlarla dolu, in çık in çık bi’ hal oluyorsunuz. Zonduldak’ta yaşayanlarınız varsa ne dediğimizi iyi anlayacaklardır. Asansörle çıkılan sokakları var Valparaiso’nun. Gerisini siz düşünün.

Yukarıda bahsettiğimiz şair Pablo Neruda’nın bir evi de burada. Evin ismi La Sebastiana. Yine muazzam bir tasarımı ve iç dizaynı var. Ziyarete açık ve gezebilirsiniz.

Ayrıca merkeze 10-15 dakika mesafedeki Vina del Mar bölgesinde, her yıl Şubat ayında Güney Amerika’nın en büyük festivallerinden biri düzenleniyor.

Şili Patagonya Bölgesi

  1. Arjantin ve Şili arasında paylaşılan, eşsiz doğası ile gezginlerin göz bebeği olan Patagonya‘nın gezilecek yerler yazısını detaylı olarak ayrı bir başlıkta ele aldık.
  2. PATAGONYA GEZİ REHBERİ (TIKLAYIN)

Paskalya Adası (Rapa Nui / Easter Island)

Paskalya Adası, Şili’den çok çok uzaklarda, hatta sadece Şili değil, dünyanın her yerine çok uzakta olan, Büyük Okyanus’un ortasında bir ada. Şili sahillerinden 3700 km., Tahiti’den ise 4000 km. açıkta olan bu ada resmi olarak Şili’ye bağlı. (Biz de Gökçeada uzak diye gitmiyoruz!????) 2017 sayımına göre ada nüfusu 8 bin kişi civarında.

Paskalya Adası hem uzaklığı hem de gidiş yolunun pek kolay olmaması sebebiyle en az ziyaret edilen turistik mekanlardan biri. Tek geliri turizm olsa da, ada sadece gezginler için değil tarihçiler için de çok ilgi çekici bir yer.

Paskalya Adası’nda metrelerce yükseklikte ve tonlarca ağırlıkta Moai adı verilen yüzlerce heykel bulunmaktadır.

Çok düzgün kesilerek yapılan bu heykellerin kimler tarafından ne amaçla yapıldığı bugün hala gizemini koruyor.

Tahminlere göre bu heykellerin yapımı sırasında bütün adanın ağaçları kesilerek doğal yaşama büyük zarar verilmiş ve adadaki yaşam bu şekilde yavaş yavaş yok olmuş.

Şili’den buraya gitmenin tek yolu, Santiago Comodoro Arturo Merino Benitez Uluslararası Havalimanı’ndan yapacağınız 4-5 saat süren uçuşlar. Ve bu yolculuk muhtemelen size birkaç bin dolara mal olacaktır.

San Pedro de Atacama

Şili’nin en kuzey ucunda, Atacama Çölü kıyısında bulunan bu köy, Latin Amerika gezginleri için en unutulmaz yerlerden biri. Bu çöl, 400 yıl boyunca tek damla yağış almamış ve dünyanın en kurak çöllerinden biriyken son yıllarda yaşanan küresel iklim değişikliklerinden nasibini almıştır.

Kar yağışı bile görmüştür. San Pedro de Atacama, Şili ve Bolivya arasında günlerce süren bir çöl safari turunun başlangıç noktası. Bu bölgeyi kısa bir yazıya sıkıştırmak istemediğimiz için Salar de Uyuni ve San Pedro de Atacama arasındaki safari turumuzu ayrı bir başlıkta ele almak istedik.

ŞİLİ’DEN BOLİVYA’YA ÇÖL YOLCULUĞU (TIKLAYIN)

Şili Gezi Rehberi

Şili gezi rehberi ile Şili seyahatinizi planlayın… Dünya üzerinde, Şili’nin sahip olduğu kadar farklılığa çok az ülke sahiptir herhalde. İnce, uzun bir yılan gibi Pasifik Okyanusu ve And Dağları arasına kurulan bu ülke, güneyinde buzullara, kuzeyinde çöllere sahip. Deniz derseniz tüm Pasifik Okyanusu ayağınızın altında.

Ben dağ seviyorum derseniz ülke güneyinden kuzeyine And Dağları silsilesinin eteklerinde. Bu denli coğrafi çeşitliliği ise onu elbette ki cazibe merkezi haline getiriyor. Biz de istiyoruz ki olası bir Şili planınızda size yardımcı olalım, Şili gezi rehberi hazırlayalım, elimizden geldiğince ülke hakkında her şeyi anlatalım. Umarız yararlı olur.

Şili Gezi Rehberi: Şili Hakkında Genel Bilgiler

Şili gezisinde görülmesi gereken yerler

Şili Nerede?

Şili, Güney Amerika kıtasının batı tarafında, Pasifik Okyanusu kıyısına konumlanmış bir ülke.Doğusunda Arjantin, kuzeyinde ise Peru ve Bolivya bulunuyor. Güney Amerika kıtasında Brezilya’ya komşu olmayan iki ülkeden biri ayrıca. Şimdi, Şili nerededir diye düşününce haritadaki yeri kafanızda canlanmıştır umarız.

Şili’nin Başkenti

Şili gezisinde görülmesi gereken yerler

Şili’nin başkenti, ülkenin tam ortasında kurulmuş olan Santiago şehridir. Dünya üzerinde birçok Santiago şehri olduğu için karışmaması adına Santiago de Chile olarak da kullanılıyor.

Şili’nin Nüfusu

Şili’nin nüfusu yaklaşık 20 milyon. Güneyindeki buzul bölgesinde kimsenin yaşamadığı düşünülünce hiç de azımsanacak bir nüfus değil.

Şili’nin Dini

Şili nüfusunun %90’ından fazlası Hristiyan. Hristiyanların ise %70’i Katolik, %15’i Protestan mezhebine mensup. Kalan kısım ise ateist veya diğer dinlere mensup.

Şili Para Birimi

Şili’nin para birimi Pesodur. Bir Türk lirası yaklaşık 160 Şili Peso yapıyor.

Şili Tarihi

Bir ülkeyi tanımak için o ülkenin tarihi hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Yoksa, müzelere, anıtlara, binalara sadece bakarsınız. Tabi ki ayrıntılı bir Şili tarihi yazamayacağız fakat ön bilgi vermesi adına bir şeyler karalayalım.

İspanyollar, Şili’yi işgal edene kadar Şili’nin büyük bir bölümü İnka İmparatorluğunun kontrolü altındaydı.

Daha Fazla Okuyun: İnka Medeniyeti – Machu Picchu Gezi Rehberi – Nerede & Nasıl Gidilir?

İspanyollar 16. yüzyılda kıtaya ayak basınca İnka devletini yok etti ve Şili’nin kontrolünü eline aldı. 1810 senesine gelindiğinde ise Şili bağımsızlığını ilan etti ve kıtada bağımsızlık ilan eden ilk ülkelerden biri oldu. Fakat istikrar elbette ki kolay sağlanamadı. Şili 19. yüzyıl boyunca sürekli komşuları ile savaş haline girdi. Özellikle Arjantin ile aralarında hala sorunlar var.

Şili gezisinde görülmesi gereken yerler

Şili yakın tarihinin kırılma noktası ise 1973 yılında General Pinochet’in sol görüşlü iktidara darbe yapması ile oldu. Devlet başkanı Salvador Allende’nin ölümüyle de sonuçlanan darbe ülkeye büyük bir yıkım getirdi ve tüm dünya tarafından Pinochet’in baskıcı rejimi eleştirildi.

1990 yılında yapılan referandum ile Pinochet hükümetine son verildi ve Şili 1990’dan beri Güney Amerika kıtasının refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri.

Askeri darbe ile gelip seçim ile gitmek de kaderin Picochet’e yaptığı bir ironi diyelim ve kısa Şili tarihi faslını kapatalım.

Bu arada, diğer Güney Amerika gezi rehberlerine göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Şili’de Gezilecek Yerler

Şili’nin çok farklı coğrafi şekillere, oluşumlara ev sahipliği yaptığını söylemiştik. Eşsiz coğrafi konumu ise buna sebebiyet veren yegane şey. Şili’de gezilecek yerler listesini, güneyden kuzeye doğru sıralayalım hemen.

Şili Patagonyası

Birçok kişi Patagonya bölgesini ayrı bir ülke zanneder fakat öyle değil. Patagonya Arjantin ve Şili’nin güney bölgelerine verilen genel ad. Şili Patagonyası’nın en güzel yerine gitmek için de ilk gideceğiniz durak Puerto Natales olacaktır.

Dünyanın en güzel milli parklarından olan Torres del Paine’ye buradan gidiliyor. Şili’ye gidip de Torres del Paine’yi görmemek gerçekten çok ayıp olur. Karla örtülü heybetli dağların arasında muhteşem trekking rotaları var.

Birkaç gün süren bu rotaları kamp yaparak gezebilir ve olağanüstü manzaraların tadını çıkarabilirsiniz.

Şili gezisinde görülmesi gereken yerler

Diğer güzel durağınız ise eskiden İnka topluluklarından olan Mapuchelerin toprakları olmalı. Burada, şahane göller ve nehirler bulunuyor. Patagonya’da olduğunuzu sonuna kadar hissedeceksiniz emin olabilirsiniz. Chiole Adası ise en popüler destinasyon.

Burayı da tamamladıktan sonra Puerto Montt şehrine, kuzeye doğru giderseniz Patagonya’nın sonuna geleceksiniz. Puerto Montt şehri hem Arjantin ile sınır kapısı olması dolayısıyla hem de şahane doğa oluşumlarına ev sahipliği yapması nedeniyle gezginlerin popüler destinasyonlarından. Puerto Montt’tan sonra Şili Patagonya’sını bitirmiş olacaksınız.

You might be interested:  Güneydoğu gezisinde tadılması gereken lezzetler

Santiago

Santiago Şili’nin başkenti ve en kalabalık şehri. And dağlarının eteklerinde kurulan bu şehir ülkenin kalbi denilebilecek bir konumda bulunuyor. Oldukça büyük olan bu şehirde eğlenceden tutun da çeşitli yemeklere kadar her şeyi deneyebilirsiniz. Şehrin müzeleri ise gezmeniz gereken başlıca noktalar olmalı.

Şili yakın tarihine oldukça kuvvetli bir ışık tutuyor çünkü. Ayrıca Şili’nin en büyük şairi ve Nobel ödülü sahibi olan Pablo Neruda’nın bir evi de burada bulunuyor. İçini sevgilisiyle dekore etmiş ve ne kadar zevkli olduklarını evin içine girince anlayacaksınız. Müzeye giriş paralı ama her kuruşuna değer.

Oradan çıkınca da San Cristobal tepesine çıkıp dinlenebilir ve tüm Santiago’yu tepeden seyredebilirsiniz.

Şili gezisinde görülmesi gereken yerler

Valparaiso

Başkent Santiago’ya yaklaşık 120 kilometre uzaklıkta bulunan Valparaiso şehri bohem yaşam tarzı, rengarenk evleri ve  muhteşem manzaraları ile biliniyor. Santiago’ya gidip de buraya gitmemek inanın olmaz. Şair Pablo Neruda’nın bir diğer evi de Valparaiso’da bulunuyor ayrıca. Deniz manzaralı kocaman bahçeli evini ziyaret edebilirsiniz.

Şili’de Gezilecek 10 Yer

18.131.850 toplam nüfusuyla Güney Amerika kıtasında yer alan Şili, Arjantin’in tam batısında Büyük Okyanus ve And dağlarının arasında kalan bir Latin Amerika ülkesidir.

Bunları da okumalısın ;

Türkiye’de Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 100 yer

Dünyanın diğer ucunda yer alan bu ülkede gezilip görülecek birçok yer bulunur. Bunun dışında spor, eğlence ve yeme içme olarak zirvede yer alan bu ülke, ölmeden önce mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Şimdi ülkede gezilip görülecek 10 gözde yer belirledik. Şöyle ki;

1-Los Pinguinos Tabiat Parkı

1 kilometrekarelik alana sahip olan Magdalena Adası’nda yer alan Los Pinguinos Tabiat Parkı, Şili’nin en büyük penguen parkıdır. Burada yaklaşık 120 bin Macellan pengueni bulunur.

Parkın bulunduğu tepede şirin bir deniz feneri bulunuyor. Her yıl eylül ekim gibi eş bulmak için buraya çok sayıda penguen gelir. Mart ayıyla birlikte tekrar denize dönerler.

Buraya sonbahar gibi gelip penguenleri yakında görüp onları seyredilebilirsiniz.

2-İnsan Hakları Müzesi

Şili’nin başkenti ve en büyük şehri Santiago’da yer alan İnsan Hakları Müzesi, 11 Ocak 2010 tarihinde ziyaret açılmıştır. İnsan Hakları anlamında ziyaretçilere açılan dünyadaki önemli müzelerden biridir. Müzede birçok fotoğraf, sergi, video ve eşya sergilenmektedir.

Özellikle hapishanede işkence altında hayatına son verilen Şili halkının fotoğrafları bulunuyor. Ses sistemleriyle gerçek bir alan yaratmıştır. Özelde Şili genelde dünya çapında zarar gören insan haklarını görmek için bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Pazartesi günü dışında haftanın her günü 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret açıktır. Müze girişi de ücretlidir.

3-San Cristóbal Tepesi

Şili’nin başkenti ve en büyük şehri Santiago’nun kuzeyinde yer alan San Cristóbal Tepesi, 880 metre yüksekliğinde bulunup şehrin en harika yeridir. Bu tepeye çıkıp şehrin harika manzarasını izleyebilirsiniz. Hatta açık havalarda And Dağlarını bile görebiliyorsunuz. Tepenin üzerinde bir park bulunmaktadır. Parkın içerisinde  botanik bahçesi, hayvanat bahçesi ve 2 havuz bulunuyor.

Ayrıca bu park şehrin en büyük parkıdır. Ayrıca tepe zirvesinde 1 kilise ve Meryem Ana’nın 22 metrelik bir heykeli bulunuyor. Buraya yolunuz düştüğünde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında gelmektedir. Bu tepeye isterseniz teleferikle ya da tırmalayarak ulaşabilirsiniz.

4-Torres del Paine Millî Parkı

Şili’nin en güneyinde yer alan Torres del Paine Ulusal Parkı, 1.814 km²’lik alanda 13 Mayıs 1959 tarihinde ziyarette açılan önemli bir parktır. Bu parkta; puma, dev kondorlar ve gri patagonya tilkisi olmak üzere yöreye özgü birçok hayvan türü bulunmaktadır.

Buraya gelip bu hayvanları yaşam alanlarında ziyaret edebilir veya 3000 metre yükseklikte yer alan buzul dağlarını ziyaret edebilirsiniz. Şili gezinizde mutlaka olması gereken yerlerden biridir.

5-Lauca Milli Parkı

Şili’nin en kuzeyinde yer alan Lauca Milli Parkı,  1.379 km²’lik alanda 1970 yıllında ziyarete açılan önemli bir milli parktır. Ülkenin en çok tercih edilen bölgesidir. Milli parkta birçok hayvan türü bulunmaktadır. Bölgede yüksekliği 6 bin metreyi bulan volkanik dağlar bulunur.

Bu dağların arasında dünyanın en yüksek Lago Chungará adlı gölü bulunmaktadır. Burada termal kaplıcalar bulunmaktadır. Nefes kesici manzarasıyla her yıl çok sayıda turist uğramaktadır. Ölmeden önce ziyaret edilmesi gereken noktalardan biridir.

6-Paskalya Adası 

Büyük Okyanus’un güney doğusunda yer alan Paskalya Adası, Şili’ye bağlı olup Dünya’nın en sessiz adalarından biridir. Şili sahillerinden 3700 km uzaklıkta yer almaktadır. Bu adaya en yakın yerleşim yeri en az 2000 km uzaklıkta bulunur. Bu nedenle dünyanın en çok izole olmuş adası olarak da bilinir. Burada yaklaşık 5 bin kişi yaşamaktadır.

Adada dikkat çekilecek birçok yer bulunmaktadır. Buraya geldiğinizde beyaz kumsallara uzanıp uçsuz bucaksız plajlarda tatil keyfi yaşayın. Sonra kalkıp dalış ve sörf yapabilirsiniz. Bu adayı asıl ilginç ve popüler hale getiren  Rapanui halkı tarafından inşa edilen 887 tane Moai taş heykelleridir. Bu heykelleri ziyaret edin. 

7-Chiloe Kiliseleri

Şili’nin Chiloé Takımadalarında yer alan Chiloe Kiliseleri, Amerika’nın eşsiz mimari yapılarından biridir. Chilota mimarisinin en önemli yapılardan biridir. Adalar üzerinde 17. yüzyılda inşa edilmiş 100’ün üzerinde kilise bulunmaktadır.

Bunların bir kısmı tarihin sayfalarında yok olup giderken 20 tanesi restore edilip günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaştırılmıştır. Buraya gelip bu harika tarzda inşa edilen kiliseleri ziyaret edin.

8-Atacama Çölü

Şili’nin kuzeyinde yer alan Atacama Çölü, Dünya’nın en kurak ve sıcak çölüdür. 105.000 km²’lik alan kaplayan bu çöl, Batısında Büyük Okyanus, Kuzeyde Peru, doğuda ise Bolivya ve Arjantin bulunur. Çölü ilginç ve popüler hale getiren ise 100 km uzunluğundaki Ay Vadisidir. Nefes kesici bir manzarası bulunmaktadır.

Buraya geldiğinizde kendinizi ayda hissediyorsunuz. Dış Kuvvetler(rüzgar, kumlar vb..) tarafından harika yapılar meydan gelmiştir. Burada yer bir parkta yıldızları izleyebiliyorsunuz. Size tavsiyem eşinizle veya arkadaşınızla buraya gidip yıldızları izleyin. Romantik ortamı o zaman görürsünüz. Ölmeden önce mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biri de şüphesiz Ay Vadisidir.

9-Valparaiso

Pasifik kıyısında yer alan Valparaiso, rengarenk evleri, bohem kültürü ve muazzam deniz manzarası ile Şili’nin turistik bir şehridir. Burada gezilip görülecek birçok tarihi yapı ve doğal güzellik alanı bulunur.

Buraya gelen biri tatil ve huzur adına aradığı her şeyi rahatlıkla bulacaktır. Bu şehri asıl ilginç kılan ise Dünyaca ünlü şair Pablo Neruda’nın ve görsel sanatçıların evi burada yer almasıdır. Bu evler günümüzde müze olarak kullanmaktadır. Buraya yolunuz düşerse bu evleri de ziyaret edin.

10-Pucon

Şili’nin güneyindeki Göller bölgesinde yer alan Pucon, gezilip görülmesi gereken turistik bir kasabadır. Şili’de en çok ziyaret edilen noktalardan biridir. Özellikle açık hava ve  doğa meraklılarının sıkça akın ettiği bir yerdir. Bu kasabada harika bir göl ve heybetli bir volkan bulunur. Burada rafting, kano, su kayağı, kar kayağı, binicilik gibi su sporlarını yapabilirsiniz.

Bunun yanında yine birçok aktivite bulunmaktadır. Ayrıca kasabada yer alan parkta yaklaşık 130 tane hayvan türü bulunmaktadır. Bu hayvanları da doğal ortamlarında ziyaret edin. Hayatınızda unutamayacağınız bir gezi anınız olmasını istiyorsanız bu tatil kasabasına gelmelisiniz.

Bunlar dışında Şili hakkında genel bilgileri bir liste haline getirdik. Şöyle ki;

Şili gezisinde görülmesi gereken yerlerSili

Nüfus: 18.131.850

  • Başkent: Santiago
  • Resmi Dili: İspanyolca
  • Para Birimi: Şili pesosu
  • Bulunduğu Kıta: Güney Amerika
  • Kuruluş Tarihi: 18 Eylül 1810
  • Vize Durumu: Buraya yaptığınız seyahatlerde 90 gün boyunca vizede muafsınız.

Silifke’de Gezilecek Yerler

Mersin’in en önemli ve en iyi korunmuş tarihi kalıntısı olan Uzuncaburç, Helenistik çağda Olba Krallığı’nın ibadet yeriymiş. MS. 72’de İmparator Vespasianus, Olba’dan ayrılarak Diocaesarea (Tanrı-İmparator Kenti) adıyla özerk, kendi adına para basabilen yeni bir site kurmuş.

Diocaesarea’da bulunan Zeus Tapınağı, burç ve piramit çatılı anıtmezar Selefkoslar, sütunlu cadde, tiyatro, tören kapısı, çeşme, Şans Tapınağı ve Zafer Kapısı Roma döneminden kalma yapılar olarak biliniyor. 5.

yy’da Hıristiyanlığın gelişmesiyle kiliseye dönüştürülen Zeus Tapınağı’na yeni kiliseler de eklenmiş.

Adını ise Anadolu Türklerinin buraya şehrin sembolü olan yüksek burcun ismini vererek “Uzuncaburç” olarak adlandırmasıyla kazanmış.UÇAK BİLETİ

2. Şeytan Deresi Kanyonu ve Adam Kayalar

Anadolu’da ve Avrupa’da bir eşi daha bulunmayan Adam KayalarŞeytan Deresi Kanyonu‘nun sarp yamaçlarında MÖ. 1’inci ila 2’inci yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilen büyük boyutlardaki insan kabartmaları. Türkiye’nin en önemli tarihi eserlerinden biri olan kabartma bölgesinde; 11 erkek, 4 kadın, iki çocuk, bir dağ keçisi ve bir Roma Kartalı kabartması yer alıyor.

Birbirleriyle bağlantılı anlatımı olan ve yan yana çok figürlü kabartmaların bir arada görüldüğü bölgedeki kabartmaların bir defada yapılıp bitirilmediği, arka arkaya 500 yıl boyunca insanların ölülerini gömerek daha sonraları anma törenleri için geldikleri tespit edilmiş. Mersin Kızkalesi’ni yukarıdan gören bir manzaraya sahip olan Şeytan Deresi Kanyonu’nda bu kabartmaların yapılma nedeni ise, sahilden iç bölgelere giden vadi yollarını kontrol etmek içinmiş.

You might be interested:  Depreme Karşı Hazırlıklı Olmak Için Ne Tür Tedbirler Almalıyız?

3. Cennet-Cehennem Mağaraları

Silifke-Narlıkuyu yakınlarında yer alan ve doğal yollarla oluşmuş, çok derin mağaralar olan Cennet ve Cehennem Mağaraları, Kültür ve Turizm Bakanlığınca müze kapsamına alınan Mersin’in en heyecan verici yerleri arasında. 135 m derinliğinde olan Cennet Obruğu, kireçtaşı katmanları içinde karstik süreçler sonucunda oluşan, dik, kapalı bir karstik mağara sistemi içerisindeki galerinin tavanının çökmesi ile gelişmiş. Bir yer altı akarsuyu da diyebileceğimiz bu sisteme 450 basamakla iniliyor.

Mağaraların girişinde yer alan kilisenin haricinde tabana inen merdivenli yolun bitiminde Helenistik dönemden kalma bir Zeus Tapınağı yer alıyor. 110 m derinliğine sahip Cehennem Obruğu ise, bir yeraltı mağarasının tavanını aşındırıp, çökmesiyle oluşmuş. Fakat dar ve dik olmasından dolayı tabanına inmek mümkün olamıyor. Zira manzarası bile epey korkutucu!

4. Narlıkuyu

Minyatür bir cennet olan Narlıkuyu, deniz dibinden çıkan tatlı su nedeniyle soğuk ve berrak olan, ne kadar derin olursa olsun dibini görebildiğiniz turkuaz denizi, buraya özgü leziz “kaya koruğu” turşusu ve “logos balığı” ile balık lokantalarıyla ünlü bir koy.

Ortaçağ’daki adı Porto Calamie olan Narlıkuyu, antik çağ ve Hıristiyanlık dönemlerinde Cennet ve Cehennem Obruklarına tapınmaya gelenler için bir deniz kapısı olan hamamıyla bilinse de, kuzeyinde Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı kalıntıları, taş kemerler, sarnıçlar ve Cennet Obruğu’nun hemen yanında bir Zeus Tapınağı bulunuyor.

5. Poimenios Hamamı ve Üç Güzeller

4’üncü yüzyıl Roma dönemine ait olan ve Narlıkuyu Koyu’nun deniz kıyısında yer alan Poimenios Hamamı, Poimenios tarafından yaptırılmış. Cennet obruğu içindeki yeraltı deresinin denize ulaştığı yerdeki tatlı su kaynağından yararlanılarak buraya inşa edildiği düşünülen hamamın yıkanma bölümünün tabanında, Üç Güzeller Mozaiği adı verilen yarı tanrıça üç kız kardeş tasvir ediliyor.

Üzerinde ise Grekçe, “Ey konuk dost! Bu mucizeli suyu kimin bulduğunu, saklı kaynağını kimin gün ışığına çıkardığını merak ediyorsan, bil ki O, imparatorların dostu ve Kutsal Adalar’ın dürüst yöneticisi Poimenios’tur” yazıyor. Mozaikte Zeus’un kızları olan Aglaia, Euphrosyne ve Thalia çıplak olarak kumru ve keklikler arasında dans ederken görülüyor.

6. Aya Tekla Kilisesi

Taşucu yolu üzerinde yer alan ve Meryemlik olarak da adlandırılan Aya Tekla Kilisesi, Hristiyanlığı yaymak için yollara düşen St. Paul’ün vaazlarından etkilenen Aya Tekla’nın 17 yaşından itibaren kendini dine adayarak öldürüleceğini öğrendiğinde kaçıp saklandığı bir mağara.

Bulunduğunuz sitedeki aramanızı kaybetmeyeceksinizReklam

Hıristiyanlık inancını yayarken mucizelerle hastaları da iyileştirdiği söylenen Aya Tekla’nın sığındığı mağara kayboluşundan sonra Hıristiyanlarca kutsal sayılarak kiliseye dönüştürülmüş. 6. yüzyılda İmparator Zenon tarafından Aya Tekla’ya ithafen yaptırılan kilise ile hamam, sarnıç, mezarlık ve şehir suru kalıntıları günümüze kadar gelmiş.

7. Astım Mağarası

Dilek Mağarası olarak da bilinen Astım Mağarası, Cennet Çöküğü’ne 300 m mesafede yer alan, içerisine helezonik demir bir merdivenle inilen ve birbiriyle bağlantılı, uzunluğu 200 metreyi bulan galeriler, dev sarkıt ve dikitlerle süslü bir mağara.

Nem oranının yazın % 85, kış aylarında ise % 95’e kadar çıktığı mağara içinde, tarih boyunca astımlılara iyi geldiğine inanıldığı için dilek tutuluyor. Oldukça ilginç oluşumların bulunduğu mağarasının ısısı ise 15 dereceyi geçmiyor.

8. Silifke Kalesi ve Tekirambarı Su Sarnıcı

Helenistik veya erken Roma dönemine ait olduğu düşünülen Silifke Kalesi, 185 metre yüksekliğinde Silifke’ye hâkim bir tepede yer alıyor. Silifke’nin panoramik olarak izlendiği, etrafı hendekle çevrili olan kalenin içerisinde kemerli galeriler, su sarnıçları, depolar ve diğer yapı kalıntıları bulunuyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde 17. yüzyılda 23 burca sahip yapının içerisinde bir cami ve 60 ev bulunduğu yazsa da günümüzde halen görülebilen 10 burç bulunuyor.

Kalenin eteğinde yer alan Tekirambarı Su Sarnıcı ise, Bizans döneminden kalma 46 m uzunluğunda, 23 m genişliğinde ve 14 m derinliğinde bir su deposu.

İçerisine helezonik merdivenle inilen sarnıç, Anadolu sarnıç mimarisinde örneği az görülen bir yapı.

Suyun sızmasını önlemek ve anıtsal bir özellik vermek amacıyla tüm duvarları düzgün kesme taşlarla desteklenmiş, bir de yuvarlak kemerli niş oluşturulmuş. Tamamen bakımsız durumda.

9. Jüpiter Tapınağı

Silifke merkezde yer alan Jüpiter Tapınağı, MS 2. yüzyılda yapıldığı düşünülen ve 5. yy’da kiliseye dönüştürülen bir tapınak. Doğu ile güney yanlarındaki sütun tabanlıkları orijinal şekilde korunsa da her biri 10 m boyundaki korint başlıklı sütunlardan yalnızca bir tanesi ayakta kalmış.

Tarihçi Zosimos “Tapınak, ovadaki ürünlerine musallat olan çekirgelerden kurtulmak için Güneş ve Sanat Tanrısı Apollon’dan yardım isteyen ahali tarafından, çekirgeler Apollon’un gönderdiği kuş sürüsünce yok edilince ona bir şükran ifadesi olarak yaptırılmıştır” dese de tapınağın Zeus adına yaptırıldığı düşünülüyor.

10. Taşköprü

Silifke’nin merkezinde Göksu Nehri’nin üzerinde yer alan ve Roma uygarlığı yapılarından biri olan Taşköprü, MS. 77-78 yıllarında Kilikya Valisi L. Octavius Memor tarafından dönemin imparatoru Vespasianus ve oğulları Titus ile Domitianus adına yaptırıldığı düşünülen bir köprü. Orijinali yedi gözlü olan köprü gördüğü restorasyon sonrası beş gözlü hale gelmiş.

11. Olba Antik Kenti

Uzuncaburç’un 4 km doğusunda yere alan Olba Antik Kenti, Helenistik dönemde Olba Krallığı’nın merkezi ve önemli bir ticaret şehri olarak kurulmuş. Kazı alanında, MÖ. 193-211 yılları arasında Septimus Severus zamanından kalma çeşme binası, su kemeri, evler, tiyatro ve nekropol bulunuyor.

Diğer bir önemli eser ise nekropolün bulunduğu vadi üzerine kurulu 150 m uzunluğunda, 25 m yüksekliğinde dört kemerli akuadük. Bu yapı su kemerinin korunması ve çevrenin gözetlenmesi için kuleler inşa edildiğini gösteriyor.

Antik çeşme ile aynı dönemde yapılmış olan su kemeri, Bizans İmparatoru II. Justin yönetimi sırasında onarım görmüş.

Çeşmenin yanında bulunan tiyatro binası ile sahnenin bir bölümü günümüze dek gelebilen Olba’nın, nekropol sahasındaki kaya mezarları ve lahitleri mutlaka görülmeli.

12. Tisan Koyu ve Afrodisias Mozaiği

“Kilikya Afrodisiası” olarak da bilinen Tisan Koyu, antik Afrodisias yerleşiminin bulunduğu tarihi bir bölge. Turkuaz denizi ve yemyeşil doğasıyla dünyanın en güzel 13.

koyu seçilen ve bakir bir koy olan Tisan aynı zamanda, Yunan kolonisi olarak kurulmasından dolayı pek çok tarihi kalıntıya da sahip.

 Afrodisias Bölgesi kilise ve kale gibi kalıntıların yanı sıra mozaikleriyle de ünlü cennet bir koy.

Afrodisias, Helen dilinde ‘Aphrodite Adanmış’ veya ‘Aphrodite Yurdu’ anlamına geliyor. Afrodisias Mozaiği ise yarımadanın doğu kıyılarında yer alan ve 6’ıncı yüzyıla ait Pantaleon Kilisesi’nin tabanında bulunuyor. Antik yerleşim yerinde bulunan MÖ. 12’inci yüzyıldan kalma diğer kalıntılar ise yarımadanın güneyinde ve ortalarında yer alıyor.

Aphrodisias’ın doğusunda bu günkü adıyla Dana Adası olarak bilinen Antik Pithyussa Kenti, Fransalı tüccarların ticaret yeri olarak kullandıkları bir liman kentiymiş. Adada bulunan kalıntılar arasında kilise, mezar ve lahitler mevcut.

13. Boğsak Koyu ve Adası

Caretta caretta’ların üreme bölgesi, çadır ve karavan sakinlerinin uğrak yeri olan Boğsak Adası, Mersin-Antalya karayolu üzerinde yer alıyor. MÖ. 4-8.

yüzyıllarda önemli bir yerleşim bölgesi olduğu ifade edilen Boğsak Adasında, doğal bir dalgakıran görevi üstlenen Boğsak Koyu‘nun en önemli özelliği ise doğal yapısının bozulmamış olması.

Ada üzerinde Roma ve erken Bizans dönemlerine ait evler, mezarlar, sarnıçlar ve kilise kalıntıları bulunuyor. Boğsak Adası ve Koyu, turkuaz denizinin sakinliği ve kumsalının gözlerden uzaklığıyla büyüleyen bir doğa harikası.

14. Taşucu

MÖ 7. yüzyılda Holmi kolonisi tarafından kurulan Taşucu korsan saldırıları nedeniyle zayıflamaya başladığında, Büyük İskender’in komutanlarından Selefkos Nikator tarafından ele geçirilmiş.

Yerel kent halkı ise bugünkü Silifke’nin bulunduğu bölgeye yerleştirilmiş.

Taşucu’nun 2 km batısındaki bir tepenin güney yamacında yerli halkın “Manastır” olarak isimlendirdiği Antik Mylai Ören Yerinde geç Roma ve erken Bizans dönemlerine ait yapı kalıntıları bulunuyor.

Yolcu trafiği açısından Türkiye ile Kıbrıs arasındaki en önemli kapı olan Taşucu, bugün hem modern, hem de küçük bir tatil beldesi olarak öne çıkıyor. Civar adalara düzenlenen tekne turlarının hareket noktası olan Taşucu’na gelirseniz, 14’üncü yüzyıl Osmanlı yapısı olan Liman Kalesi‘ni görmeden geçmeyin.

15. silifke Susanoğlu

Antik ismi Corasium olan ve Silifke-Mersin yolunun 15’inci kilometresinde yer alan Susanoğlu, geç Roma döneminde Flavius Uranius tarafından kurulmuş.

Yay şeklinde geniş ve ince kumlu bir koya sahip Susanoğlu, Mersin’in deniz ve güneş turizminde en gözde bölgesi. Koyun etrafındaki antik kentte iki ayrı nekropol, kilise, hamam ve sarnıç kalıntıları bulunuyor.

Tarihte tamamen surlarla çevrili kentin batıdaki ana giriş kapısı üzerinde bulunan yazıtta Flavius Uranius’un bu yöreyi kendi zevkine uygun olarak inşa ettiği yazıyor.

KAYNAK: https://yoldaolmak.com/silifke-gezilecek-yerler.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *