Moldova’daki tek havalimanı olan Kişinev Uluslararası Havalimanı, başkent Kişinev’in merkezine 13 km uzaklıkta yer alır. Havalimanına iniş yaptıktan sonra bu bölgede bulunan otobüs, troleybüs ya da taksilerle şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Otobüs ile ulaşımı tercih ediyorsanız 165 numaralı otobüslerle kent merkezine yaklaşık yarım saatte ulaşmanız mümkün olur.
Contents
- 1 Moldova’da Şehir İçi Ulaşım
- 1.1 Moldova’da Gezilecek Yerler
- 1.2 Nativity Katedrali
- 1.3 Water Tower
- 1.4 Etnografya ve Doğa Tarihi Müzesi
- 1.5 Stefan Cel Mare Anıtı
- 1.6 Puşkin Müzesi
- 1.7 Moldova’da Nerede Kalınır?
- 1.8 Moldova’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- 1.9 Moldova’dan Ne Hediye Alınır?
- 1.10 Moldova’da Gece Hayatı
- 1.11 Moldova’ya Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
- 1.12 Önemli Telefonlar
- 1.13 Tatil ve Bayramlar
- 1.14 Moldova’daki Festivaller
- 1.15 Moldova Vize Süreci
- 1.16 Moldova Hakkında Merak Edilenler
- 2 Moskova’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 8 Yöresel Yemek
- 3 Rusya Geziniz İçin Yemek Rehberi
- 4 Rus mutfağından tatmanız gereken 7 lezzet
Moldova’da Şehir İçi Ulaşım
Moldova’nın başkenti Kişinev, bu ülkeye seyahat etmek isteyen gezginlerin en öncelikli tercihi konumundadır. Toplu ulaşım imkanları bakımından en gelişmiş şehir de yine başkent Kişinev’dir. Şehir, oldukça küçük olmasına rağmen otobüs ve troleybüsler birçok turistik bölge arasında seferler düzenler. Ayrıca konaklama için şehir merkezine yakın bölgeleri seçmeniz halinde şehrin en önemli noktalarını yürüyerek de gezebilirsiniz.
Moldova’da Gezilecek Yerler
Moldova’da görülmesi gereken yerlerin birçoğu başkent Kişinev’de yer alır. Ülkenin tarih boyunca farklı medeniyetler veya devletlere ev sahipliği yapmış olması, tarihi ve kültürel miras bakımından çeşitlilik yaratan faktörlerden biridir. Başkentte çok sayıda kilise ve katedralin yanı sıra Moldova’nın doğal güzelliklerini sergileyen büyük parklar da bulunur.
Nativity Katedrali
Moldova’nın başkenti Kişinev’de bulunan Nativity Katedrali, ülkenin sembol yapıları arasındadır. İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük zarar görmüş olan katedral yıllar boyunca restore edilmiş ve 1997 yılında tamamlanan çalışmalarla bugünkü halini almıştır. Katedralin estetik mimarisinin yanı sıra içerisindeki süslemeler de görülmeye değerdir.
Water Tower
Hem Moldova’nın hem de Kişinev’in simge yapılarından bir diğeri ise Water Tower adı verilen su kulesidir. 1800’lü yıllarda su kulesi olarak inşa edilen yapı günümüzde müze olarak kullanılır. Farklı katlarında farklı eserlerin sergilendiği müzede Moldova’nın tarihini yakından inceleyebilirsiniz.
Etnografya ve Doğa Tarihi Müzesi
Kişinev’de yer alan müzeler arasında en fazla dikkat çekenlerden bir diğerini Etnografya ve Doğa Tarihi Müzesi oluşturur. Yapı, iki bölümden oluşur. Bir tarafında Moldova kültürüne dair eserler sergilenirken diğer bölümde Moldova’nın doğasını yansıtan bitkiler, çiçekler ve ağaçlar yer alır. Aynı zamanda Etnografya ve Doğa Tarihi Müzesi’nde bir botanik bahçesi de yer alır.
Stefan Cel Mare Anıtı
Kişinev’in merkezi olarak kabul edilen Stefan Cel Mare Anıtı, kendisiyle aynı ismi taşıyan park içerisinde bulunur. 1500’lü yıllarda gerçekleşen Türk akınlarına karşı direnen bir Moldova kahramanı olan Stefan Cel Mare, bu anıt ile ölümsüzleştirilmiştir. Hem anıt hem de bulunduğu park Kişinev’in merkezi olarak kabul edilir. Bu bölge kafe, restoran ve mağazalar bakımından da oldukça zengindir.
Puşkin Müzesi
Modern Rus edebiyatının kurucusu olarak değerlendirilen Aleksandr Puşkin de bir dönem Kişinev’de yaşamıştır. Puşkin’in yaşadığı ev günümüzde Puşkin Müzesi ismiyle ziyarete açılmış durumdadır. Başkentte bulunan müzede Puşkin’in çalışma masası ve kişisel eşyalarının yanı sıra ünlü Byron portresi de sergilenir.
Moldova’da Nerede Kalınır?
Moldova seyahatlerinde konaklama için tercih edilen bölgelerin başında Kişinev gelir. Şehir, hem tarihi açıdan önemi hem de gelişmişliği bakımından Moldova’nın en gözde bölgesidir.
Moldova’da gezilecek yerlerin büyük bir çoğunluğu da Kişinev’de yer alır. Siz de bir Moldova seyahati planlıyorsanız konaklama için başkent Kişinev’i tercih edebilirsiniz.
Başkentte en merkezi yerlerden biri olan Stefano Cel Mare bölgesi ve Gül Vadisi Parkı’nın çevresi, konaklama için ideal seçenekler olarak değerlendirilir. Ayrıca Mircea cel Batrin bölgesi de alternatifler arasındadır.
Moldova’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Moldova, gastronomi meraklıları için de oldukça zengin seçenekler sunar. Doğu Avrupa mutfağı ve Rus lezzetleri, Moldova seyahatinizde tadabileceğiniz lezzetler arasındadır.
Ülkenin en ünlü yemeklerinin başında Türkiye’de Karadeniz bölgesinde yapılan muhlama veya kuymağa benzeyen mamaliga gelir. Mısır unuyla hazırlanan bu yemek, oldukça lezzetli ve besleyicidir.
Ayrıca Moldova kültüründe koyun eti de yemeklerde önemli bir yer tutar. Moldova usulü koyun çorbası ve yine koyun eti ve patlıcanla birlikte yapılan manca yemeği Moldova gezinizde tatmanız gereken lezzetler arasındadır.
Moldova’ya özgü yemekleri başkent Kişinev’de bulunan La Placinte ya da La Taifas gibi restoranlarda deneyebilirsiniz.
Moldova’dan Ne Hediye Alınır?
Moldova, küçük bir ülke olmasına rağmen seyahatlerinden hediyelik eşya almadan dönmek istemeyenler için pek çok seçenek sunar. Özellikle Kişinev, bu anlamda büyük bir çeşitliliğe sahiptir. Kişinev’in merkezi yerlerinde çok sayıda hediyelik eşya dükkanına rastlayabilirsiniz.
Moldova seyahatinde tercih edilen hediyelik eşyalar genellikle el yapımı halılar, Moldova kültürünü yansıtan yerel kıyafetler ve çeşitli biblolar ile magnet bulunur. Ayrıca Sovyet dönemine ait çok sayıda eşya da Moldova’da alınabilecek hediyeler arasındadır. Stefano Cel Mare bölgesindeki hediyelik eşya dükkanlarından Moldova kültürünü yansıtan hediyeleri satın alabilirsiniz.
Moldova’da Gece Hayatı
Moldova’da gece hayatının kalbi Kişinev’de atar. Genel anlamda çok hareketli bir ülke olmamasına karşın şehirde gece hayatı oldukça renklidir. Stefano Cel Mare bölgesi birçok gece kulübü ve bara ev sahipliği yapar. Hem Moldova’nın yerel halkı hem de ülkeyi ziyaret eden turistler eğlence dolu geceler için bu bölgeyi tercih eder.
Moldova’ya Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
- Moldova’nın turistik olarak sayılabilecek üç büyük şehri bulunur. Başkent Kişinev, havalimanının da yer aldığı en büyük kenttir. Turistik bölgelerin birçoğu bu şehirdedir. Bunun haricinde Balti ve Tiraspol şehirleri de ilgi gören yerler arasındadır.
- Moldova’nın Tiraspol şehri, Moldova toprakları içerisinde yer almasına rağmen Transdinyester adı verilen ve özerkliğini ilan etmeye çalışan bir topluluğa aittir. Bu bölgeye giriş yapmak için özel giriş izni almak gerekir. Ayrıca bu bölgede Moldova leyi değil ruble kullanılır.
- Moldova’da bahşiş vermek çok sık gerçekleştirilen bir davranıştır. Restoranlardan mağazalara kadar her alanda esnaf, sizden bahşiş talep edebilir.
- Karasal iklime sahip olan ülkede sonbahar ve kış ayları oldukça çetin hava koşullarına sahne olur. Seyahatinizi bu aylarda gerçekleştirmeyi planlıyorsanız valizinizi hazırlarken bu durumu göz önüne almayı unutmayın.
Önemli Telefonlar
- Polis: 902
- Ambulans: 903
- İtfaiye: 901
- Türkiye Cumhuriyeti Kişinev Büyükelçiliği Telefon Numarası:+373 22 509 100
Tatil ve Bayramlar
- 1 Ocak – Yeni Yıl Tatili
- 7 Ocak – Ortodoks Noeli
- Mart/Nisan – Ortodoks Paskalyası
- 1 Mayıs – İşçi Bayramı
- 9 Mayıs – Zafer Bayramı
- 27 Ağustos – Moldova Milli Bayramı
- 31 Ağustos – Ulusal Dil Bayramı
Moldova’daki Festivaller
Moldova, festivaller bakımından Doğu Avrupa’nın en renkli ülkelerinden bir tanesidir. Özellikle bahar ve yaz aylarında ülkede birçok farklı alanda festival veya etkinlik düzenlenir. Hem yerel halk hem de ülkeyi ziyarete gelen turistler bu festivallere büyük ilgi gösterir.
- Bitei Festivali – Mayıs
- Cronograf Festivali – Mayıs
- Duminica Mare Festivali – Haziran
- Nufarul Alb – Temmuz
- Velo Hora Festivali – Eylül
- Bostaniada Festivali – 28 Ekim
- Kişinev Şehir Günü – 14 Ekim
- Ulusal Şarap Günü – Ekim
Yukarıda listelenenler dışında her yıl değişen tarihlerde Moldova’da birçok farklı organizasyon da gerçekleşir. Eğer siz de Moldova’nın eğlenceli festivallerine katılmak istiyorsanız seyahat planlarınızı bu tarihlere göre ayarlayabilirsiniz.
Moldova Vize Süreci
Moldova, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanıyan ülkeler arasında yer alır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 güne kadar olan seyahatlerinde vize şartı aranmadan Moldova’yı ziyaret edebilir. Ayrıca son düzenlemelerle yeni çipli kimlik kart sahipleri pasaport olmaksızın da Moldova’ya giriş yapabilir.
Moldova vizesi hakkında daha detaylı bilgi almak için “Moldova Vize Rehberi” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Moldova Hakkında Merak Edilenler
Moskova’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 8 Yöresel Yemek
” Moskova’da Ne Yenir , Ne İçilir? ” başlıklı yazımızda kentte mutlaka denemeniz gereken yöresel lezzetleri derledik. Birlikte incelemeye ne dersiniz?
Yöresel çorbaları, deniz ürünleri ve daha pek çok lezzetiyle ünlü ülkenin yemeklerini Moskova’da yer alan hemen her restoranda deneyebilirsiniz. Diğer yandan damak zevkinize uygun dünya mutfağından pek çok lezzeti de kentte bulabilmeniz mümkün..
Listenin ilk sırasında;
1- Borç Çorbası
Borç çorbası, bilindiği üzere dünyaca ünlü bir Rus yemeği.. Bu ekşili çorbanın ana maddesi pancar.. Zaten çorbaya göz alıcı rengini veren ürün de pancar. Moskova’da ne yenir sorusuna sıcak bir cevap arayışında olanlar için birebir bir lezzet.. Soğuk ve sıcak olmak üzere tüketilen başlangıç yemeğini denemenizi tavsiye ederiz.
2- Kholodets
Moskova geziniz sırasında farklı bir yemek denemek isterseniz Kholodets, tam da size göre bir tercih olacaktır. İçerisinde tavuk ve bütün yumurtalar olan bu yemeğin görüntüsü de en az tadı kadar farklı.. Jelatinle yapılan bu yemeğin oldukça farklı bir lezzete sahip olduğunu Moskova’da ne yenir endişesini ortadan kaldırdığını bildirelim..
3- Pelmeni
Bizdeki mantıya fazlasıyla benzeyen bu lezzetin adı Pelmeni.. İçerisine tercihe bağlı olarak seçilen kuzu, dana ve domuz etinden yapılan kıyma harcı eklenen bu makarnanın en önemli özelliği mayasız ve ince bir hamurdan yapılıyor olması. Tadı ise oldukça lezzetli..
4- Okrosha
Ana vatanı Rusya olan bu çorbanın ismi Okroshka… İçerisinde bol bol çiğ sebzenin yer aldığı çorbanın diğer malzemelerini ise salatalık, taze soğan, turp ve haşlanmış patates gibi ürünler oluşturuyor. Tadı ise oldukça lezzetli…
5- Shchi
Kentte tadabileceğiniz lezzetlerden bir diğeri Shchi çorbası.. Basit bir lahana çorbası olan bu lezzetin sevenleri oldukça fazla. Bu arada lahana turşusu ile vazgeçilmez bir ikili haline gelmişler. Denemenizi tavsiye ederiz.
6- Solyanka
Ruslara özgü başlangıç yemeklerinden biri olan Solyanka içerisinde et, mantar, salatalık turşusu, patates ve lahananın yer aldığı besin değeri yüksek oldukça lezzetli bir çorba… Denemenizi tavsiye ederiz.
7- Sel’d’ Pod Shuboy
Moskova geziniz sırasında karnınız acıktı ve canınız hafif bir şeyler yemek istiyorsa tercihinizi Sel’d’ pod shuboy dan yanına kullanmanızı tavsiye ederiz. İçerisinde ülkenin ünlü Ringa balığı, patates, havuç ve pancar gibi yiyeceklerin yer aldığı bu lezzet, Moskova’da ne yenir diye düşünenler için akla gelen ilk öneriler arasında..
8- Medovukha
Moskova’da Ruslara özgü bir alkollü içecek denemek isterseniz Medovukha tam da size göre bir tercih olacaktır. Slavlara özgü bu içkinin en önemli özelliği içerisinde yoğun oranda bal ve alkol yer alması. Tatlı bir içki olması sebebiyle çarpma etkisi de oldukça yüksek. İçerken dikkatli davranmanızı tavsiye ederiz.
*Moskova Gezilecek Yerler için..
Moskova’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.
Rusya Geziniz İçin Yemek Rehberi
Rusya’nın ilginç seyahat kozlarından biri, mutfaklarında pişen ve restorantlarda servis edilen yemeklerin lezzetidir. Dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya, Kaliningrad’daki kasha’dan (karabuğday lapası) Kamchatka’da yiyebileceğiniz yengeçe kadar, hem sade hem de gurme lezzetleri sizlere sunarak tekrar buraya gelmek istemenizi sağlıyor.
Zakuski (meze) aromalı votka – her shot sonrası bir şeyler atıştırmak adetten! © Simon Richmond / Lonely Planet
Batı Avrupa Rusya Yemekleri
Batı Rusya’nın yemekleri tam damak zevkinize göre. Burada hububat, kök sebzeleri, süt ürünleri ve tahıl gibi mahsüllerin yetiştiği besleyicilik açısından zengin siyah toprakları bulunuyor.
Pancar çorbası (neredeyse her Rus restoranının menüsünde bulunan ve aslında menşei Ukrayna olan bir yemek) biraz ekşi kremle servis edildiğinde harika bir seçim olacaktır.
Lahana ve et ile yapılmış doyurucu shchi; salatalık, haşlanmış yumurta, kvas ve fermente edilmiş çavdar ekmeği ile hazırlanmış düşük alkollü ve ferahlatıcı bir yaz çorbası okroshka gibi daha birçok lezzetli çorba bulabilirsiniz.
Salat Olivye (Olivier salatası), Rus restorant menülerinde en popüler yemeklerden biri © Simon Richmond / Lonely Planet
Mayalı buğday veya karabuğday ile hazırlanan Bliny (pancake), batı Rusya’nın Slav pişirme geleneğine uygun olarak hazırlanan bir yemek. Yıl boyunca yenen ve sokak büfelerinde bir aperitif olarak satılan bu yemek, eskiden Lent sonunda bir ikram olarak servis edilir ve bir sonraki baharı simgelerdi. Genellikle bal veya havyar çeşitleriyle (kırmızı somon havyarı da dahil) servis edilir.
Bal ayrıca, Tula şehrinin meşhur süslü zencefilli kurabiyelerinin de önemli bir malzemesidir. Kavanozda veya petek halinde, birçok bal türünü, Moskova’daki Danilovsky Pazarı ya da St Petersburg’daki Kuznechny Pazarı gibi geleneksel pazarlarda bulabilirsiniz.
Her iki şehirde de bu Rus üretimi balı kullanan restoranlar bulunuyor. Moskova’daki çiftlikten masaya Lavka-Lavka restaurant, menüsündeki malzemeleri organik çiftliklerden temin ediyor ve kvas çeşitlerini denemeniz için de harika bir yer. St Petersburg’daki EM Restaurant, kırmızı lahana püresi gibi yaratıcı yemekler ile çağdaş Rus mutfağını misafirlerine sunuyor.
Dergimizde Yayınlanan Farklı Kültürlerden Yemek Yazılarına Buradan Ulaşabilirsiniz
Bliny (pancake) genel olarak havyarlı soslarla servis edilir © Simon Richmond / Lonely Planet
Kuzey Rusya ve Sibirya Yemekleri
St Petersburg’un kuzeyinde, Avrupa’nın en büyük göllerinden Ladoga ve Onega’nın aktığı yoğun bir ormanlık arazi olan Karelia Cumhuriyeti bulunmakta. Burada, Karelianlar, Vepsianlar ve Finler gibi çeşitli etnik grupların geleneksel yemekleri zengin bir yemek yelpazesi oluşturuyor.
Tipik bir yemek olan Karelya, (mısır yulafı, pirinç, tvorog, balık veya et de dahil çeşitli malzemelerle çavdar hamurundan yapılmış küçük tartlar) bir kalitka yemeği. Ren geyiği ve elk gibi egzotik etler buradaki menülerde bulunabilir.
Onega Gölü üzerindeki Petrozavodsk’ta bulunan Karelskaya Gornitsa, av etinin yanı sıra yabani mantar çorbası ve cloudberry likörünün tadına bakabileceğiniz özel bir Karelya restoranı. Buradayken, endemik beyaz balık lavantasını tadına bakma fırsatı da bulabilirsiniz.
Çavdar hamurunda pişirilen bu balığın Catherine the Great’in favori yemeği olduğu da söylenir.
Amsterdam Yemek ve Cafe Rehberi Yazımızı Mutlaka İncelemelisiniz
Nisan ayının sonlarında St. Petersburg menülerinden bir yemek: Koryushki © Simon Richmond / Lonely Planet
Balık aynı zamanda Sibirya mutfağında da çok bulunur ve özellikle omul balığının çoğunlukta olduğu Baykal Gölü ile de ilişkilidir. Somon türü olan bu beyaz balığın aşırı avlanma nedeniyle nesli tükenmek üzere.
Yine de, Listvyanka ve Slyudyanka gibi büyük gölün kenarlarındaki mekanlarda, omul balığını tuzlu ve füme edilmiş halde satan tezgahlar görebilirsiniz.
Bu balık, Irkutsk’un Merkez Market’ine kolayca ulaşması için vakumlanıp paketlenmiş olarak gelir.
Sibirya’nın etnik insanlarının geleneksel yemeği ise uzun kıvırcık donmuş çiğ balık şeritlerinden yapılan stroganina yemeği. Genellikle zakuski (mezeler) olarak bilinen turşu ve salata gibi birçok atıştırmalık ile birlikte yenilir.
Ancak, Sibirya yemeklerinin en ünlüsü olan pelmeni, tortellini’ye benzer şekilde ve boyutta içi et dolu köftelerden oluşan bir yemek. Bu köftelerin içi, genel olarak domuz eti, geyik eti ve kuzu eti kombinasyonu içerebilir bununla birlikte balık ve vejetaryen versiyonlarını da bulabilirsiniz.
Klasik gurme restorantları ve Krasnoyarsk’daki Sibirya 0.75 şarap barlarının menülerinde stroganina ve pelmeni en çok tercih edilen yemeklerden.
Londra’nın En Popüler Barları ve Restoranları Yazımızı Mutlaka İncelemelisiniz
Klasik et hamurundaki bu St Petersburg’un içi losolarla doldurulur (somon) © Simon Richmond / Lonely Planet
Moğol Etkisi
Pelmeni’nin kökeniyle ilgili bir teori de 13. yüzyılda Moğolistan’ın işgal orduları tarafından Rusya’ya getirildiğidir, ayrıca pelmeni Çin’in wonton köftesine de benzer.
Cengiz Han’ın atalarının etkisi, doğu Sibirya’nın Moğolistan sınırlarındaki Buryatiya mutfağında açıkça görülür. Burada milli yemek pozy veya buuzy’dir.
Kıyma ve sebze ile doldurulmuş bu büyük boy köfteleri, bölgede kolaylıkla bulabilirsiniz fakat eğer Ulan-Ude’ye giderseniz, şehirdeki en iyi pozy için Buryat-run Shenekhenskiye Buuzy ‘e doğru kestirme yoldan gitmeniz gerekecek.
Moğolistan mutfağının etkileri, Avrupa Rusya’sına kadar uzanıyor. Tataristan Cumhuriyeti başkenti Kazan’ın adı aslında Tatar dilinde ‘pişirme kabı’ anlamına geliyor. Buradaki geleneksel yemeklere açık alanda kurutulmuş kazy (veya kazylyk) olarak bilinen sucukları yapmada kullanılan at eti örnek verilebilir.
Karşılaşmanızın muhtemel olduğu bir diğer tütsülenmiş et ise kaklagan kaz (kaz dilimleri) dir. Bu kuş ayrıca, kaz etinin, soğan ve patateslerin bir hamur altında kısık ateşte pişirildiği büyük zur balish yapımı için de kullanılır. Tatarskaya Usadba’daki tüm bu yemekler, chak-chak adındaki yöresel tatlı ile servis edilir.
(şurupla kaplı ve içi badem dolu kızarmış hamur)
Venedik Karnavalı ve Karnaval Zamanı Ne Yapılır Yazımızı Mutlaka Okumalısınız
Dombay, Güney Kafkasya’da servis edilen Mantı köfteleri ve koyun etinden yapılmış güveç © Simon Richmond / Lonely Planet
Kafkasya ve Orta Asya Mutfakları
Rusya’nın güney sınırını oluşturan büyük ve karla kaplı Kafkas Dağları, Gürcistan gibi komşu ülkelerden yemek ve mutfak geleneklerinin Rusya’yı ele geçirmesine engel olamadı.
Shashlyk – (ızgara et, balık ve sebze kebabı) ile çeşitli yahnilerde kullanılan baharatlı ve lezzetli soslar bölgede oldukça yaygındır.
Karadeniz esintilerini soğuğu, üzüm yetiştirmek için ideal koşullar yaratarak Rusya’yı şarap endüstrisinin merkezi haline getirir.
- Tüm Gezi Rehberi Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz
- Çeviri ve Düzenleme: Özge Sertbaş
- Yazının orjinali Lonely Planet Yazarlarından Simon Richmond Tarafından Yazılmıştır.
Rus mutfağından tatmanız gereken 7 lezzet
Kahvaltıdan akşam yemeğine her öğün tüketilen deniz mahsulleri yemekleri, enfes kokuları ve rayihaları ile bin bir çeşit ot ve baharatları, yemekleri bambaşka hale getiren sosları ile Rus mutfağının kendine has pek çok lezzeti bünyesinde bulunduruyor. İşte Rus mutfağında tatmanız gereken 7 lezzet:
Böfstrogonof
Parmak kalınlığında, ince ince kesilen dana bifteğinin mantar, soğan, sarımsak ile birleşmesinden oluşan böfstrogonof, Rus mutfağının en önemli ana yemeklerindendir. İçerisindeki muskat ve hardal ile harika bir lezzete ulaşan yemeği mutlaka denemelisiniz.
Borş Çorbası
Pancarın ana malzeme olarak kullanıldığı borş çorbası, sadece tadıyla değil kırmızı rengiyle de iştah açıyor. Et ya da tavuk suyu ile hazırlanan lezzette lahana, havuç, kereviz gibi sebzeler de yer alıyor. Şifa niyetine de içilen çorba, Rusların ekşi krema sosuyla servis ediliyor.
Piroşki
Rus poğaçası olarak bilinen ve Rus mutfağının en çok pişirilen hamur işi olan piroşki, genellikle kıyma ya da parça et ile hazırlanır. Börek ve poğaça hamurunun karışımından oluşan bir dokuya sahip yiyecek oldukça doyurucu ve lezzetlidir.
- Çikolatalı Mereng
- Yumurta beyazının kar haline getirilip pişirilmesi ile oluşan ve bezeyi anımsatan mereng, üzerine gezdirilen çikolata sos ile birleştiğinde enfes bir tatlı haline geliyor.
- Pelmeni
Rus mantısı olarak da tanımlayabileceğimiz pelmeni, aslında klasik mantı pişirme tekniğiyle hazırlanıyor. Ancak hamuru diğer mantılara göre daha ince açılıyor. Kıymalı tuzlu harçla yapılan pelmeni, ketçap ve mayonez gibi soslarla servis ediliyor. İçi marmelat dolu tatlı pelmeniler ise pudra şekeri ile tüketiliyor.
Zakuski Çar
Aslında pek çok lezzeti içinde barındıran bir meze tabağı olan zakuski çar, Rusların ünlü mezelerini bir arada tadabileceğiniz bir seçenek. Rus salatasından havyarlı katı yumurtaya, balık yumurtasından karides ve kaparili rulo somona, slotkadan taramaya pek çok mezenin bulunduğu tabak kızarmış ekmek ile servis ediliyor.
Blini
Rusların pankeki ya da krebi diyebileceğimiz biliniyi klasik krep hamurundan ayıran tek fark karbonat ya da maya ile biraz daha pofuduk ve kabarık hale getirilmesi. Çeşitli marmelat ve soslarla tüketilen blini, kahvaltı sofraları ve beş çayları için oldukça pratik bir yiyecek.