Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz konum olarak dünyada sayılı bir yere sahip. Pek çok doğal göle ve derin dalış noktalarını barındıran Türkiye’de Marmara’dan Akdeniz’e uzanan upuzun bir sahil şeridi bulunuyor. Kıyı boyunca çok sayıda birbirinden eşsiz dalış noktası yer alıyor.
Sayısız güzelliğe sahip olan dalış noktaları meraklısına pek çok yönden coğrafi ve görsel zenginlikler vaat ediyor. Binlerce su altı canlısına ev sahipliği yapan bakir koyların ardındaki yeşil cennet ise hem deniz hem de doğa âşıkları için adeta bulunmaz nitelikte; Muğla dalış için eşsiz bir şehrimiz.
Eşsiz plajları, gizli koyları ve tertemiz deniziyle Muğla‘da dalış yapabileceğiniz birçok nokta bulunuyor.
İşte karşınızda Muğla’da dalış yapılacak en iyi Yerler:
Contents
- 1 Fethiye, Muğla
- 2 Tüplü dalış – bu yaz Sozopol’da en çok rağbet gören etkinlik
- 3 Türkiye’nin En Güzel Dalış Noktaları
- 4 Türkiye’deki Dalış Bölgeleri | Türkiye’nin Su Altı Cenneti 20 Mekan
- 4.1 1.Kömür Limanı (Saroz / Gelibolu / Çanakkale)
- 4.2 2.Ortunç Koyu (Cunda Adası / Ayvalık / Balıkesir)
- 4.3 3.Demircili Plajı (Urla / İzmir) – Türkiye’deki Dalış Bölgeleri
- 4.4 4.Kargacık Koyu (Bodrum / Muğla)
- 4.5 5.Kumlubük Koyu (Marmaris / Muğla)
- 4.6 6.Hisarönü Koyu (Marmaris / Muğla)
- 4.7 7.Günlüklü Koyu (Fethiye / Muğla)
- 4.8 8.Ölüdeniz – Afkule (Fethiye / Muğla)
- 4.9 9.Hidayet’in Koyu (Kaş / Antalya) – Türkiye’deki Dalış Bölgeleri
- 4.10 10.Karaloz Koyu (Kekova / Antalya)
- 4.11 11.Emirgan Plajı (Alanya / Antalya)
- 4.12 12.Karakum Plajı (Sinop)
- 4.13 13.Çeşme Fener Adası (İzmir)
- 4.14 14.Delikli Mağara (Bodrum / Muğla)
- 4.15 15.Sakarya Batığı (Kalkan / Antalya)
- 4.16 16.Minnoş Adası (Saroz / Çanakkale)
- 4.17 17.Sivriada (İstanbul)
- 4.18 18.Büyük Resif (Bodrum / Muğla)
- 4.19 19.Flying Fish Resifi (Kaş / Antalya)
- 4.20 20.Karaburun (İzmir)
Fethiye, Muğla
Ülkemizin güneyinde yer alan Fethiye cazip bir turizm merkezi olmasının yanı sıra en popüler dalış konumlarından da biri halinde.
Fethiye’de çok sayıda dalış noktası bulunuyor. Burada yeni başlayan ve uzman olan her seviyeden dalgıçlar için pek çok sayıda dalış noktası var.
Fethiye’de dalış yapmak için tercih edebileceğiniz en önemli noktalar karşınızda:
Afkule
Fethiye’nin en güzel dalış noktası Afkule’dir diyebiliriz.
Burada uzmanlaşmış dalgıçlar arasında oldukça popüler olan muhteşem güzellikte bir mağara var. Mağaranın 27 metre olan dibinde sayısız deniz canlısı ve doğal mercanlar var. Deniz patlıcanı, marul, dantel mercanı ve trompet anemonları gibi diğer ender rastlanan deniz canlılarını da burada görebilirsiniz.
Güneyde bulunan Fethiye’nin suyu yılın 12 ayı boyunca sıcak olduğu için Afkule’de her mevsim dalış yapabilirsiniz. Su sıcaklığının kış aylarında bile 18 derece altına düşmediğini söyleyebiliriz.
Görüş mesafesi de elverişli olduğu için burada su altı çekiminin keyfini yaşayabilirsiniz.
Afkule tüplü dalış yapanların yanı sıra aynı zamanda şnorkel dalıcılarının da favori noktası.
Afkule’ye kara yolu veya hava yolunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Kara yolunda zaman kaybetmek istemeyen kişiler için en ideal yöntem hava yolu ulaşımı şüphesiz. Uçak ile Dalaman Havaalanı’na iniş yaptıktan sonra buradan Fethiye’ye Havaş adı verilen havaalanı transfer otobüslerini kullanarak gelebilirsiniz. Dalaman ile Fethiye’nin arasındaki uzaklık yaklaşık 45 km.
Barakuda Resifi (Dalyan Reef)
Eski adı Dalyan Resifi olan burada pek çok barakuda adı verilen deniz canlısının görülmesi sebebiyle günümüzde artık Barakuda Resifi olarak adlandırılmakta.
Resifin özellikle doğu kısmı dalış için oldukça elverişli bir duvara sahip. Barakuda Resifi’nde dalış 14 metreden itibaren başlayarak 42 metrelik bir derinliğe kadar ilerliyor.
Ortalama derinliğin 35 metre olduğu bu dalış konumunda sayısız adet lagos mevcut. Bu da dalışseverlere su altı şöleni sunan bir unsur.
Kızıl Ada Kanyonu
Bu kanyonda dalış yapılabilecek en fazla derinlik düzeyi yaklaşık olarak 12 metre. Bu yüzden de henüz dalışa yeni başlamış olan kişiler için de oldukça ideal bir dalış noktası olarak nitelendirilebilir.
Doğal kanyon oluşumu sebebiyle dar olan mağaralardan 2 adet dalgıcın geçebileceği bir dalış mesafesi bulunuyor.
Su altı fotoğrafçılığı ile ilgili olan dalgıçların mutlaka görmesi gereken bir konum.
Sarıyarlar
En fazla derinliğin 10 metreyi bulduğu bu dalış noktası her seviyeden dalgıçlar için gayet uygun bir konum.
Kızıl Ada Kanyonu’nda olduğu gibi burada da kanyona benzeyen masif kaya oluşumları görülüyor.
Sarıyarlar’ın dibi kumlu ve epey kayalık. Bu durumda görüş mesafesini olumsuz etkiliyor. Yaklaşık 30 metreye kadar görüş mesafesinin düştüğü biliniyor.
Bu koyda akya sürüleri, ahtapotlar, sübeyeler ve orfozlar da bulunuyor. Su altı canlılığı bakımından oldukça zengin bir yer olan Sarıyarlar Fethiye’de gece dalışı için en uygun olan yer olarak nitelendirilebilir.
Akvaryum Koyu
Acemi veya uzman olan tüm seviyeden dalgıçlar için oldukça elverişli dalış noktalarına sahip olan Fethiye’nin bir diğer dalış noktası da Akvaryum Koyu. Burası oldukça popüler bir dalış noktası.
Derinlik en fazla 10 metre kadar.
Bu koyda pek çok kum balığı, turuncu sünger ve ahtapota rastalayabilirsiniz. Bu yüzden burada su altı fotoğrafçılığı yapmak oldukça keyifli olabilir.
Akvaryum Koyu’nun dibi kumlu ve çoğunlukla kayalık. Burada görüş mesafesi uzun olduğu için gece dalışı yapmanızı da tavsiye ediyoruz.
Fethiye’de hem tatil yapmak hem de dalışın keyfini çıkarmak isterseniz burada yer alan Elite Diving Center aldı dalış merkezinden eğitim alabilirsiniz.
Bodrum, Muğla
Bodrum hem turizmin göz bebeği hem de Türkiye’nin birbirinden ilginç pek çok dalış noktasını barındıran bir yer. Burada mağara dalışı ve resif dalışını tecrübe edebilirsiniz.
Bodrum oldukça popüler bir tatil yeri olduğu için hem kara hem de havayoluyla buraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Bodrum’daki dalış konumlarını sizler için listeledik:
Büyük Resif
Bodrum’un en güzel dalış noktalarından biri Büyük Resif’tir diyebiliriz. Burada Ege Denizi’nde yer alan hemen hemen tüm deniz canlılarını bir arada görebilirsiniz. Bu yönüyle dalgıçlar için vazgeçilmez bir konumda şüphesiz.
Ayrıca Kızıldeniz’den göç eden balık sürülerine de burada rastlayabilirsiniz. Büyük Resif her seviyeden dalgıç için elverişli bir yer. 4 metrelik derinlikten başlayarak 36 metreye kadar uzanan bir dalış seviyesine sahip.
Ülkemizin güneyine kıyasla su sıcaklığının daha soğuk olmasına rağmen Bodrum’da yılın 12 ayı boyunca dalış yapılabilir. Kış aylarında su sıcaklığının 14 derece ölçüldüğü biliniyor.
Kargı Adası
Burası Bodrum Akyarlar mevkiinin güneyinde bulunuyor. Kargı Adası ıssız bir ada ancak su altı yaşamının en zengin olduğu sayılı yerlerden biri. Kargı Adası’nın en önemli özelliği ise buranın oldukça akıntılı olması.
Burası akıntılı olduğu için de göç halinde olan balıkların geçiş noktası olduğu anlamına gelir. Bu sebeple çeşitli deniz canlılarını dalarken görmek isteyen ve su altı fotoğrafçılığı ile ilgili olan kişilere mutlaka Kargı Adası’nı ziyaret etmelerini öneriyoruz.
Palamut ve akya balığı avlamak isteyenler için de ideal bir konum.
Gavur Ali Ve Deli İbrahim Sığlıkları
Bodrum’dan tekne ile 15 dakika uzaklıkta. Buraya zamanında süngercilik yaparak hayatını kazanan Gavur Ali ve Deli İbrahim adlı sakinlerin adı verilmiş.
Bu sığlıklarda 30 metre derinliğe kadar dalış yapılabiliyor. Akya sürüleri, orfoz, lagos ve lipsöz gibi balık çeşitlerine burada rastlayabilirsiniz.
Eğer tecrübeli bir dalgıçsanız kayalıklar arasındaki ahtapot ve mürenleri de görebilirsiniz.
Karaada
Hem uzman hem de acemi dalgıçların rahatlıkla dalış yapabileceği bir konum.
Karaada birden fazla dalış noktasını bünyesinde barındırıyor. Paçoz, Poyraz, Kaçakçı ve Alarga Koyu adı verilen çeşitli konumlardan siz de dalış yapabilirsiniz.
Osmanlı Çapası
Burası Bitez Koyu ile Akvaryum Koyu arasında kalan bir bölge.
Koyun batı kesiminde toplam 22 metre derinlikte 19. yüzyıldan kalma bir çapa bulunuyor. Bu yüzden tarihi su altı eserlerine meraklı olan kişiler için oldukça ilgi çekici bir dalış noktası.
Burada ayrıca çok sayıca ahtapot yuvası da görülebilir.
Tarihi çapanın ve su altı yaşamının resmini çekmek isteyen dalgıçlar için cazip bir dalış rotası diyebiliriz.
Köçek Adası
Burası oldukça küçük yüz ölçümlü bir ada. Bodrum’a Kargı Adası’ndan itibaren 2 km mesafede bulunuyor. Adanın baktığı yöne göre çeşitli derinlik seviyelerine sahip. Adanın Gökova’ya bakan kısmı 32 metre, Bodrum’a bakan kısmı 20 metre derinliğinde.
Köçek Adası’nda dalış yaparken antik amphora parçalarını da görebilirsiniz. Pina, triton gibi kabuklu deniz canlıları ile barakuda ve karagöz balığı gibi su altı canlılarını burada dalarken görmeniz yüksek ihtimal.
Orak Adası
Burası Bodrum’a yaklaşık bir buçuk saat uzaklıkta olan bir ada. Bodrum’un en uzak dalış noktalarından biri olarak burayı nitelendirebiliriz.
Ayrıca yer altı yapısı itibarıyla da oldukça ilginç bir görünüme sahip. Dalış noktasının derinliği 5 metre ile başlıyor. 5 metre yükseklikteki bu kayalardan geçerek 70-80 metrelik derinliğe ulaşan uçurum başlıyor.
Pek su canlısının bulunmadığı Orak Adası uçurumu da barındırması nedeniyle dalgıçlar için oldukça ilginç bir konuma sahip.
Bodrum’da dalış eğitimi almak isteyenler içi Türkuaz Dalış Merkezi’ni araştırabilirsiniz.
Tüplü dalış – bu yaz Sozopol’da en çok rağbet gören etkinlik
Bu yaz Sozopol’da, Karadeniz’in derinliklerini keşfetmek ve tüplü dalış en çok rağbet gören etkinlikler oldu. Şu anda yerli dalış kulüpleri duraksız çalışıyor. Uzun yıllardır dalış eğitmeni olan ve dalış okulu sahibi Nayden Nedev, Karadeniz’in derinliklerine dalmak için özel yeteneklere sahip olmak gerekmediğini söyledi. Ancak bunun gerçekleşmesi için iki önemli koşul var – birincisi sağlıklı olmak, özellikle kulak zarlarında sorun yaşamamak ve ikincisi aşırı meraklı olmak.
Genellikle bir sualtı macerası, eğitim ile birlikte 2 saat civarında sürüyor. Nayden Nedev “Karadeniz’in dibi muazzam güzellikte! Dünya’da böyle yerler yok!” dedi. Eğitmen örnek olarak Sozopol iskelesi yakınında deniz tabanına yerleşmiş Taş Ormanı gösterdi.
Devamında şunları söyledi:”Bu yerde 10 milyon yıl önce sedir ormanı varmış ve bataklıkmış. Afetlerin ardından ağaçlar düşmüş ve bataklığın çamurunda mühürlenmiş.
Sonra deniz suyu defalarca yükselmiş ve inmiş, ama çamurda mühürlü olan ağaçlar zarar görmemiş. Şu anda ağaçların kök sistemlerini, kütüklerini ve 6-7 m uzunluğunda gövdelerini görmek mümkün.
Ağaçlar, sıradan bir orman gibi yükselmiyor, kırılmışlar, ancak nefes kesici bir manzara sunuyorlar.”
Daha gelişmiş dalgıçlar, sualtı serüvenlerinde zamanda donmuş hayalet gemileri görme şansına sahip. “Tarih ile göz göze gelmiş gibi hissediyorsunuz” diyor tecrübeli dalgıç.
1941 yılında iki mayına rastlayan ve batan yük vapuru “Rodina” yı, deniz yüzeyinin 40 metre derininde görmek mümkün. Ayrıca eski Amerikan yük vapuru “Mopang” ta bu bölgede bulunuyor.
1921 yılında eski bir maden tarafından batırılan vapur Sozopol’un Aziz İvan adası yakınında bulunuyor.
“1 Temmuz’da “Mopang” ın batışının 100. Yıldönümü vesilesi ile vapur arkeolojik zenginlik olarak ilan edildi” dedi Nedev. Batan su taşıtları yapay resiflere dönüşerek, çeşitli organizmaların yaşama ortamını oluşturuyor ve bu doğa tutkunlarını, kaşifleri ve dalgıçları mutlu ediyor.
Yeni başlayan dalgıçlar, her ne kadar sadece 5.5 metre derinliğe ulaşsalar da, karşılarına çıkan balık çeşitliliğine hayran kalıyor. Nayden Nedev “Yengeçleri, balıkları, karidesleri, deniz salyangozlarını, kaya balıklarını, çeşitli midyeleri, akla gelebilecek düzinelerce canlı yaratığı kıyıya yakın kayalık alandan görmek mümkün ” dedi ve devamında şunları söyledi:
“Deniz salyangozları ile balıkları besleme düzenini kurduk ve balıklar bize alıştı. Yeni başlayanlarla suya dalınca, gereken derinliğe ulaşır ulaşmaz, balıklar onları beslememiz için çevremizi sarıyor. Daha önce dalış yapmayan birisi için, balığın kaçmaması ve evcil bir hayvan gibi elinin etrafında dönmesi son derece etkileyici bir olay!“
Nayden Nedev buraya, dünyanın sadece 10 noktasında bulunan sualtı posta kutularına benzer bir kutu yerleştirdi. Dalgıçlar bu sualtı posta kutusuna su sızdırmaz poşet içinde mektuplarını bırakabilir. Ardından Nayden Sozopol’da bulunan postaneye götürüyor. Böylece deniz tabanından “su” mesajınızı en sevdiğiniz varlığa, gezegenin en uzak noktasına kadar ulaştırabilirsiniz.
Fotoğraflar: Subdiving ve Nayden Nedev
Çeviri: Bedriye Haliz
Türkiye’nin En Güzel Dalış Noktaları
İlk dalışını daha henüz 6 yaşında gerçekleştirmiş biri olarak söyleyebilirim ki bu yazıya başlamak bile beni bir hayli heyecanlandırıyor. Söz konusu dalış noktaları olunca Türkiye’nin adeta bir cennet olduğunu söyleyebiliriz.
Marmara bölgesinden Ege’ye, Ege’den Akdeniz’e danış konusunda seçeneğin bol olduğu Türkiye’nin En Güzel Dalış Noktaları yazımıza hoş geldiniz! Daha önce hiç dalış yapmadıysanız umarız yazımız size ilham olur, 2019’da hayatınıza yeni deneyimler katabilirsiniz.
Dalış noktalarından herhangi birine giderseniz bizimle fotoğraflarınızı paylaşmayı unutmayın. ☺ Hazırsak derin bir nefes sonrası lebiderya denize balıklama atlayarak yazımıza başlıyoruz!
1. Hatay/ Samandağ/ Kel Dağı
Türkiye’nin (hatta Doğu Akdeniz’in) Kızıldeniz’i olarak bilinen Samandağ, adını yeterince duyuramamış olsa da, sualtı zenginliği açısından Türkiye’de 1 numaraya yerleşmiş konumdadır. Sualtı zenginliğine ek olarak dünyanın en uzun 10.plajı olan Samandağ Süveyş kanalına olan yakınlığından ötürü göçmen balıkların en çok görüldüğü yerlerden de biridir.
Türkiye’de sualtı çeşitliliğinin en çok görüldüğü bu bölgeye gelmek ve kendi gözleriyle köpek balığı, manta gibi canlıları görmek isteyenlerin kesinlikle bu dalış rotasına uğramasını öneririz.
2.seviye ve üzeri dalgıçlar için uygun olan bu dalış rotası 12 ay dalış imkanı sunar. Bunun sebebi su sıcaklığının yılın en soğuk dönemlerinde bile 19 derecenin altına düşmemesidir. Yaz kış dalış yapmayı sevenlerin bir numaralı tercihlerinden olan Samandağ görüş mesafesinin oldukça yüksek olduğu bölgelerden de biridir.
Samandağ vatoz tarlalarıyla ünlüdür. Denizin dibinin kumlu olmasından dolayı onlarca vatozu bir arada görebilmenizi sağlar. Bölge de 7 farklı vatoz türü yaşar ve vatozlar Samandağ bölgesini Ekim-Kasım aylarında çiftleşmek için kullanırlar.
Samandağ hakkında belki de olumsuz yorum yapacağımız tek nokta bölgede zaman zaman yerli halk tarafından yapılan dinamitle avcılıktır. Dinamit patlamasının sualtından bile hissedildiği söylenir.
Samandağ’a Ulaşım
Türkiye’nin en iyi dalış noktalarından biri olan Samandağ’a ulaşım genellikle Hatay üzerinden yapılır. Dalış noktası olarak Samandağ’ı tercih edecekler uçak ile Hataya geldikten sonra otobüsle Samandağ’a ulaşabilirler.
İstanbul-Samandağ arası 1142 km’dir. Araba ve otobüs yolculuğu fazla uzun süreceğinden uçak en pratik ve kolay seçeneklerdendir.
Yolunuzu Samandağ’a çevirecekseniz burada sevdiğimiz bir dalış okulunun ismi ve konaklayabileceğiniz otel ismini de yazımıza ekliyoruz!
- Dalış Okulu: Hatay Dalış Merkezi
- Konaklama: Truva Life Hotel
2. Kaş/ Uçanbalık Bankosu/ Flaying Fish
Türkiye’nin en güzel dalış noktaları – kaş
Kaş doğumlu biri olarak bu yazıya Kaş’ı eklemenin guru verici olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Su altı yapısıyla Türkiye’nin en güzel, en gözde yerlerinden biridir Kaş. İster dalış için gelmiş olun, ister deniz tatili Kaş’ın suyunu sevmeyenine rastlamak çok zordur!
Gelelim Kaş’ta dalış mevzusuna! Flying Fish Kaş’a gelen bütün dalıcıların gönlünü fetheden bir dalış noktasıdır. Bu dalış noktası ismini 2.
Dünya Savaşı sırasında Meis’i bombalarken uçaksavar ateşiyle düşürülmüş bir savaş uçağından alır. Savaş uçağının kalıntılarına 55 ila 71 metre derinlikte rastlamak mümkündür.
Bu batığa dalış deneyimli dalgıçlar tarafından gerçekleşir ve kimi zaman denizdeki sert akıntı dalışı engeller.
Aynı Samandağ gibi dalışın 12 ay boyunca devam ettiği rotalardan biri de Kaş’tır. Suyun sıcaklığı kış aylarında 17-18 derece olur ve bu dalış noktasında avcı balıkları bir hayli çok görülür.
Türkiye’nin En Popüler Dalış Noktası Kaş’a Ulaşım
Kaş’a İstanbul’dan ortalama 14 saat süren bir yolculukla veya Antalya ve Dalaman üzerinden gerçekleşen bir uçuşla ulaşım sağlamak mümkündür. Eğer yolunuzu Kaş’a çevirecekseniz aşağıda listelediğimiz dalış okulunu ve konaklamayı kesinlikle öneririz!
3. Fethiye/ Afkule
türkiye’deki en güzel dalış noktaları – fethiye
Fethiye’nin en gözde dalış noktalarından biri Afkule’dir! Yine ileri seviye dalgıçlar için uygun olan bu dalış noktasında bizi muhteşem bir mağara karşılar. Mağaranın dibi 27 metredir ve dibe indikçe karşımıza farklı türlerde mercanlar çıkar. Mağaranın hemen yanındaki “Türk Hamamı”nda derinlik 10 metredir. Fethiye’de su sıcaklığı en düşük 18 derece olduğu için yine yaz kış dalışa uygun bölgelerden biridir.
Dalış kadar sualtı fotoğrafçılığını sevenler için Fethiye’de yanlarında sualtı kameralarını bulundurmalarını öneririm zira sualtı fotoğrafları çekmek için muazzam yerlerden biridir.
Afkule’ye Ulaşım
Afkule’ye ulaşım yine Dalaman üzerinden gerçekleşir. Uçak ile Dalaman’a geldikten sonra Dalaman-Fethiye arası ulaşım için Havaşları tercih edebilirsiniz. Dalaman-Fethiye arası ortalama 45 kmdir. Havaş fiyatları ise 17.50 TL’dir.
- Dalış Okulu: Elite Diving Center/ https://www.elitedivingcentre.com
- Konaklama: Orka Boutique/ http://www.orkaboutique.com
4. Çanakkale/ Saros/ Lundy Batığı
Türkiye’nin en güzel dalış noktaları listemizin sıradaki konuğu onlarca batığa sahip Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi! 1. Dünya Savaşı’nın dönüm noktasının yaşandığı Çanakkale Boğazı’nda savaş döneminde batmış 33 batık bulunmaktadır.
Bu batıkların bazılarının etrafında patlamamış top mermilere rastlamak mümkündür. Batıklardan çoğu şiddetli akıntı ve diğer çevre koşulları nedeniyle tahrip olmuş fakat aradan 103 yıl geçmesine rağmen çoğu batık aynı şekilde kendini korumayı başarmıştır.
Kendini korumayı başarmış batıklardan biri de Lundy batığıdır! Lundy batığı rahat ve güvenli dalış yapmak isteyen herkesin tercih edebileceği bir dalış noktasıdır. 28 metrede başlayan bu batık çok fazla canlıya ev sahipliği yapmaktadır.
Batığın etrafında bulunan kumluk alanda çeşitli cephaneler görmek mümkündür. Geminin üstündeki tahtalar çürüdüğü için geminin içerisinde rahatlıkla girmek ve sualtında muazzam fotoğraflar çekmek mümkündür.
Lundy batığını görmek isteyenler için aşağıya bir video bırakıyorum:
Çanakkale su sıcaklığı nedeniyle Kaş, Fethiye ve Hatay’ın aksine daha zorlu bir dalış noktasıdır. 9-10 dereceleri gören Çanakkale’de kışın kuru elbise olmadan dalış yapmak imkansızdır. Kışın dalış zorlu olsa da yazın tüm dalış meraklıları için kapıları açıktır. ☺
Dipnot: Sualtı belgesellerine meraklı olanlar Savaş Karakaş’ın bu bölge hakkında çektiği belgesellere göz atabilir.
5. Bodrum/ Büyük Resif
Türkiye’nin en güzel dalış noktaları – Bodrum
Bu dalış bölgesi Kızıldeniz göçmenlerine ev sahipliği yapan ve aynı zamanda Ege bölgesindeki bütün sualtı canlılarını bir arada görebileceğiniz bir dalış noktasıdır. Dalışa yeni başlamış dalgıçlar içinde oldukça uygundur. Dalışlar 4 metreden başlayarak 32-36 metrelere kadar gitmektedir. Bodrum 12 ay dalış severlere açıktır olsa da kışın su sıcaklığı 14-15 derecelere düşebilir.
- Türkiye’nin en iyi dalış noktalarından biri olan Bodrum’da, ayrıca resif dalışı, Delikli Mağara dalışı , batık dalışı yapabileceğiniz mevkiler mevcut.
- Bodrum’a Ulaşım:
- Bodruma ulaşım için otobüs seferlerini veya kış aylarında seferleri bir nebze azalsa da uçakları tercih edebilirsiniz.
6. İzmir/ Karaburun/ 9 Eyül ve Alabey Batığı
türkiye’deki en güzel dalış noktaları – karaburun
İzmirli’lerin sıkça tercih ettiği Karaburun sualtı yapısıyla sıkça tercih edilen bir dalış noktasıdır. Eğitim dalışları için sıkça tercih edilen Karaburun’un su sıcaklığı kışın 12-13 dereceleri bulduğundan dalmaya pek elverişli olmasa da dalış merkezleri tüm yıl boyunca açıktır. Burada genelde dalışlar bot dalışı olarak yapılır.
2016 yılında 9 Eylül ve Alabey adında iki vapurun ‘Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi’ kapsamında batırıldığını biliyor muydunuz? Bu batıklar şu anda bir çok canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Karaburun bölgesinde özellikle ahtapotlar yoğun olarak görülebilmekte fakat akıntı nedeniyle görüş mesafesi zaman zaman kısalmaktadır.
Karaburun’a Ulaşım
Karaburun’a ulaşım için en kolay yol İzmir’dir. İzmir- Karaburun arası yaklaşık 1.30 saat sürer.
- Dalış Okulu: Bluegate Dalış Merkezi
- Konaklama: Rota Butik Otel/ http://rota-butik-hotel.karaburun.hotels-tr.net/tr/
7. Kaş/ Kanyon-Dimitri(Pamuk) Batığı
Türkiye’nin en güzel dalış noktaları listesinde son sırayı herkesin gönlünde taht kurmuş ve vazgeçilmez bir Kaş klasiği ile yapıyoruz. Dip yapısıyla buraya dalanları kendine hayran bırakan Kanyon’u bilmeyen yoktur herhalde. Kanyondaki yarıktan aşağıya doğru süzülme hissinin tarifi yok, öyle değil mi?
Buradaki dalış noktası iki ada arasında kalıyor. Sığ bir boğazdan geçip Kanyon’un girişine ulaşıyorsunuz.
Derinliği 20 metre olan iki davarın arasında aşağıya doğru süzülürken Kanyon’un duvarlarda göremediğimiz minik dostlarımızı rahatsız etmemeye özen gösteriyoruz. Kanyon’un içine doğru girdiğinizde karşınıza dar bir mağara çıkıyor.
Mağarada kırmızı karidesleri görmek mümkün olduğundan yanınızda fener bulundurmanız sizin açınızdan çok daha rahat olacaktır.
- Kaş’taki Kanyon dalışı üzerine kısa bir video izleyebilirsiniz(Müzik biraz kötü sesini kısabilirsiniz)
- Zaman zaman nesli tükenmekte olan ve dünyada sadece 600-700 tane kalmış olan Akdeniz fokunun ne yazık ki burada avlandığından ve sezonun yüksek dönemlerde balıktan çok dalgıç gördüğümüz bir dalış noktası olduğunu belirtelim.
Bu bölgeye adını veren Dimitri (Pamuk) Batığının hikayesi 1968’lere dayanır. Dimitri 1968 yılında adalara vurmuş pamuk taşıyan bir yük gemisidir.
Adalara vurduktan sonra dinamitlerle patlatılmış bu geminin parçalarını teknelerin altında 5 metrelerde görmek mümkün olsa da parçaların büyük bir kısmı duvarların hemen ilerisindedir. 27-42 metre arasında bulunan bu batığın etrafında orfoz ve aslan balıkları gibi canlıları görmek mümkündür.
Batık çok eski olduğundan fazla yaklaşmamakta yarar var olduğunu söylemeden geçmeyelim. Kaş’tan ayrılmadan önce burada bir kere dalış yapmanızı kesinlikle tavsiye ederiz!
türkiye’deki en iyi dalış noktaları
Türkiye’nin En Güzel Dalış Noktaları yazımızın sonuna geliyoruz. Türkiye’nin dalış konusunda ne kadar zengin ve bol kaynaklı bir ülke olduğunu umarım yeterince gösterebilmişizdir. Denizlerde kaybolmak, suda daha özgür hissetmek ve kendini doğa ve canlılara iç içe hissetmek isteyenlere dalışı kesinlikle tavsiye ederiz.
Yazıyı bitirmeden önce hepimizin aklında bulunması gereken bir noktaya da değinelim. Sualtında hiçbir hayvana dokunmamalı, onları beslememeli, kendi yaşam alanlarına saygı duymalı ve turistik dalış noktalarında dalan turistlerle balıkların iyi anlaşmasını sağlayan yem ve mamaların yanlış bir tutumun parçası olduğunu hatırlatmalıyız.
Dalış yaparken içinde yaşadığımız ve her türlü imkanından yararlandığımız doğaya saygı duymalı unutmayım! Tüm dalgıçları ve dalgıç adayların bu hissi bir gün deneyimlemesi dileğiyle…
Türkiye’deki Dalış Bölgeleri | Türkiye’nin Su Altı Cenneti 20 Mekan
Tatillerimi hep dolu dolu geçirmeyi seven biri olarak rotamı da hep farklı aktiviteler yapabileceğim yerlere çeviriyorum haliyle. Söz konusu Türkiye’de tatil olunca da, özellikle yaz aylarında seçenekler saymakla bitmiyor.
Bu konuda oldukça şanslıyız ???? Benim gibi düşünenlerin işini biraz olsun kolaylaştırmak adına Türkiye’deki en güzel dalış noktalarını şöyle bir sıralayayım dedim.
Farklı aktiviteler arayanlar için işte Türkiye’deki En Güzel Dalış Noktaları! Seçin, beğenin, alın ????
1.Kömür Limanı (Saroz / Gelibolu / Çanakkale)
Saroz’un eşsiz denizini düşününce bu listeye oradan bir şeyin girmemesi mümkün değildi zaten ???? O yüzden bir numarayı bu güzel coğrafyaya vereyim dedim.
Kömür Limanı – Türkiye’deki Dalış Bölgeleri – Kaynak
Çanakkale’ye bağlı, Saroz kıyılarının gizli bu limanına Gelibolu’dan Eceabat’a dönerek Fındıklı Köyü üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu koyun dalış için en güzel noktalarından biri de farklı seviyelerdeki dalgıçlar için ideal oluşu.
Ayrıca bu Kömür Limanı‘nda çeşitli dalış kulüpleri de pratik ve teorik eğitim vermektedir. İlk defa böyle bir aktiviteyi tercih etmek isteyenler için de bu durum bir artı tabii ki.
Ayrıca dalışa ek olarak kampçılar için de tercih edilen noktalardan biri bu güzel liman.
Bonus olarak da eklemek isterim ki; Fındıklı Köyü yöresel ürünler bakımından da oldukça zengin. O yüzden yolunuz buralara düşerse mutlaka keçi peyniri, domates ve kuru fasulye alın derim.
2.Ortunç Koyu (Cunda Adası / Ayvalık / Balıkesir)
Mavi Bayraklı olan bu değerli koy Cunda Adası’nın batısında yer alıyor. Yeşillikler içine saklanmış bu güzel diyarda dalış tutkunları için okullar yer almaktadır.
Ortunç Koyu‘nun çevresinde aşağı yukarı 35 adet dalış noktası bulunmaktadır.
Mercanları ve anforaları görmek isteyenler için bu koy için altın dolu bir sandık gibi aslında.
Ortunç Koyu’nun bir diğer güzel özelliği ise Cunda merkezine sadece 4 km uzaklıkta oluşu. Böylece tarihi Cunda evlerini görebilir, Ayvalık adalarını tekne ile dolaşabilir ve yine yöreye özgü yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.
3.Demircili Plajı (Urla / İzmir) – Türkiye’deki Dalış Bölgeleri
Dalış tutkunlarının ve sörfçülerin adreslerinden biri olan Demircili Plajı, Urla merkeze 24 km uzaklıkta yer alıyor. Sisam Adası’nın karşı komşusu olduğu bu güzel plajda dalış kursları da veriliyor.
Ayrıca bu yörenin en önemli özelliklerinden birisi Titus&Feronia Motor ve Doğa Sporları Kulübü’ne sahip olması.
Yani bu şu demek oluyor ki; buraya gelen ziyaretçiler dağ bisikleti turları, trekking, tırmanış ve safari gibi sporları da tecrübe edebilir.
4.Kargacık Koyu (Bodrum / Muğla)
Bodrum gibi her sezon binlerce insana ev sahipliği yapan yerlerde tesisleşmemiş veya özel mülk olmayan bakir koylar bulmak gerçekten zor.
Ama işte zoru başaranlardan biri olan Kargacık Koyu tam da bu nedenle dalış yapın veya yapmayın görülmeye değer. Yalıçiftlik ve Çiftlikköy‘den geçerek koya ulaşabilirsiniz.
Kargacık Koyu, Türkiye’nin önemli dalış noktalarından biri ve yine bu koyda da dalış okulu misafirlere konu ile ilgili yardımcı oluyor.
Demircili Koyu – Türkiye’deki Dalış Bölgeleri – Kaynak
5.Kumlubük Koyu (Marmaris / Muğla)
Marmaris‘in bakir kalan duraklarından birindeyiz bu defa. Denizin 3-4 metreden sonra derinleştiği bu güzel koy kendi malzemelerini getiren profesyoneller için en iyi dalış noktalarından biri. Ayrıca koya gelen misafirler farklı su sporlarını da deneyebilirler. Buna imkan sağlayan tesisler mevcut.
Koyun yakınlarında yer alan Amos Antik Kenti de bu dalış noktasının bonuslarından biri olarak gelsin size.
6.Hisarönü Koyu (Marmaris / Muğla)
Taşı, toprağı yeşil ve mavi olan Marmaris‘ten benim listeme bir koy daha giriyor; Hisarönü Koyu.
Yaklaşık 1 km’lik bir kumsala sahip olan bu yörede Marmaris Resort Hotel’e ait ama dışarıdan gelenlerin de yararlanabildiği bir dalış kulübü var.
Tabii ki profesyonelseniz ve kendi imkanlarınızla, tekne ile buralara gelebiliyorsanız bu tesise ihtiyacınız kalmıyor.
7.Günlüklü Koyu (Fethiye / Muğla)
Fethiye ile Göcek’in arasında konumlanmış olan bu güzel koy saklı cennetlerden bir diğeri. İnce kuma sahip kumsalı, Lagos balıklarının da yumurtalarını bıraktıkları duraklardan biri. Tesis bulunan bu plajda dalışın yanı sıra at safari, trekking gibi aktiviteler de yer alıyor.
8.Ölüdeniz – Afkule (Fethiye / Muğla)
Ünü dünyaya yayılmış Ölüdeniz, aslında orijinal formundaki plajı ve yamaç paraşütü ile bilinir daha çok. Ancak bu coğrafyanın ucundan kıyısından parçası olan her yer şanslıyız ki çok daha fazlasına sahip. Fethiye’deki en iyi dalış noktası ise Afkule.
İleri seviye dalgıçlar için tercih edilen bu dalış noktası en fazla 50 metre derinliğe sahiptir. Suyun altında ise eşsiz bir manzara bekler bizi.
Mağara oluşumuna sahip bu güzel dalış noktasında daha derine gitmek isteyenler yanlarından fenerlerini ayırmasınlar derim ben ????
Mercanları izlemek veya aksiyon kameralarıyla enfes fotoğraflara da sahip olmak isterseniz burayı tercih edebilirsiniz.
9.Hidayet’in Koyu (Kaş / Antalya) – Türkiye’deki Dalış Bölgeleri
Kaş‘ın tartışmasız en güzel köşelerinden biri olan Hidayet’in Koyu dalış tutkunları için de en güzel noktalardan. Burayı özel yapan, dalış sırasında çok net görüntülere sahip olabilmek aslında. Şnorkel ile birlikte yüzerek bile enfes görüntülere şahitlik edebileceğiniz Kaş, daha fazlasını cömertçe sunuyor.
Hidayet’in Koyu – Türkiye’deki Dalış Bölgeleri – Kaynak
Kaş gibi dopdolu bir yöreyi daha fazlasıyla keşfetmek isterseniz, Kaş Gezi Rehberi‘ni de okumanızı tavsiye ederim ????
10.Karaloz Koyu (Kekova / Antalya)
Kekova Adası’nda bulunan bu muazzam güzellikteki koy Salyangoz Koyu olarak da bilinir. Kaş’a 38 km uzaklıkta bulunan gizli saklı bu cennet burayı bilenler için bir sığınak aslında.
Dalış için burada bir tesis yok ancak özel olrak tekne ile buraya gelebilir ve devamında çevrede yer alan Kaleköy, Batık Şehir, Tersane Koyu‘nu görebilirsiniz.
Kaleköy ve Karaloz Koyu iyi bir dalış noktası olmanın yanı sıra konaklama için de güzel bir seçenek.
11.Emirgan Plajı (Alanya / Antalya)
Emirgan Plajı, amatör dalış için Alanya‘daki en iyi seçeneklerden biri. Burada bulunan dalış kulüpleri bu aktivite için gelmiş olanlara yardımcı oluyor.
Dalış noktalarından birisi olmasının yanında aynı zamanda plajın tesisleşmemiş olması, güzel kumu ve masmavi denizi Emirgan Plajı‘na gelmek için diğer nedenlerimizden sadece birkaç tanesi.
12.Karakum Plajı (Sinop)
Güneyden şöyle kuzeye doğru hızlı bir çıkış yapalım ve Karadeniz Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Sinop‘a gelelim hadi. Bu coğrafyada dalış için doğayla bu kadar iç içe olan bir nokta bulmak gerçekten de büyük şans.
Karakum Plajı, Boztepe Yarımadası‘nın güneydoğusunda konumlanmış durumda. Yarımada, bir zamanlar gerçekleşen volkanik patlamalarla bugünkü şeklini almış ve denizin dibinde de bu doğa olaylarının izlerini hala görmek mümkün. Bu güzel plaj Türkiye’nin en iyi dalış noktaları arasında yerini alıyor.
Sinop Merkez’de bulunan dalış kulüpleri de yine ziyaretçilere hizmet vermek için hazır ????
Güzel Sinop’a gelmişken; Hamsilos Koyu‘nu da görmeli, meşhur Sinop Mantısı yemeli, Karakum‘da gün doğumunu izlemeli ve Erfelek Tatlıca Şelaleleri ziyaret edilmeli.
13.Çeşme Fener Adası (İzmir)
Foklarla yüzme ihtimali bile Fener Adası’nı en iyi dalış noktaları arasına sokar. Fok mağaraları nedeni ile deniz altında muazzam görüntülere tanık olabilirsiniz. Çeşme’nin her seviyeden dalış tutkunu için ideal oluşu da tabii ki bu coğrafyayı popüler hale getiriyor.
14.Delikli Mağara (Bodrum / Muğla)
Yine inanılmaz manzaralara tanık olabileceğiniz bir dalış noktası daha. 14 metre derinlikte yer alan mağaraya buradan girerek 3 metre derinlikte bulunan çıkışından çıkılabilir. Bubble Cave olarak da bilinen dalış noktası, bu adını dalgıçların çıkarken bıraktıkları kabarcıklardan ve onun enfes görüntüsünden alıyor.
Delikli Mağara – Türkiye’deki Dalış Bölgeleri – Kaynak
15.Sakarya Batığı (Kalkan / Antalya)
Kalkan açıklarında bulunan Sakarya Batığı ve İngiliz kargo gemisi batığı dalış tutkunlarına ilginç manzaralar vaat ediyor. Sanırım bu nedenle de bölgenin en dikkat çekici dalış noktalarından biri haline gelmiş durumda. Her seviye dalgıç için uygun olan bu nokta, kıyıdan da ulaşılabilir bir konumda.
16.Minnoş Adası (Saroz / Çanakkale)
Saroz‘daki ikinci dalış durağımız Minnoş Adası. Bu bölge özellikle yakınlığından dolayı İstanbul’daki dalış sevdalılarının ilk tercihlerinden biri. Daha önce bahsettiğim Fındıklı Köyü yakınlarında yer alan bu ada kıyıya sadece 150 metre uzaklıktadır.
Bu nedenle kendine güvenenler bu adaya yüzerek de ulaşabilirler ancak dalış amaçlı yapılan ziyaretler için ekipmanı da taşımak gerektiğinden tekne daha kolay bir ulaşım yolu oluyor haliyle.
Mercanlar, resifler ve çeşitli deniz canlıları dalış sırasında bol bol görülebilecek manzaralardandır.
17.Sivriada (İstanbul)
Sivriada İstanbul’un bir parçası olmasına rağmen çoğu kişi tarafından pek de bilinmez. Adalar ilçesinin 9 parçasından biri olan Sivriada Bizans döneminden gelmiştir bu günlere. Yapılaşmadan uzak oluşu bu adanın çevresini dalış noktaları arasına sokuyor tabii ki. Özellikle İstanbul’da yaşayan ve yaz kış dalış tecrübesi edinmek isteyenler için küçük de olsa bir seçenek.
18.Büyük Resif (Bodrum / Muğla)
Bodrum’un en renkli dalış noktalarından biri olan Büyük Resif, ahtapottan iskorpite, orfozdan mürenlere birbirinden ilginç ve görülmeye değer canlıya ev sahipliği yapıyor.
Haliyle de dalış söz konusu olduğunda yine efsane güzellikteki bu canlılar doğal ortamıyla misafirlerini ağırlıyor.
Yer yer 4, 32 ve 36 metre derinliğe sahip olan resif dalış tutkunlarının mutlaka uğraması gereken duraklardan biri.
Bodrum Büyük Resif – Türkiye’deki Dalış Bölgeleri – Kaynak
19.Flying Fish Resifi (Kaş / Antalya)
Kaş açıklarında, Meis Adası yakınlarında bulunan Flying Fish, bu yörenin en iyisi olarak bahsettiriyor adından. Derin bir dalış noktası olmasından dolayı amatörlere göre değil ancak bu spora gönül vermiş olanların da cenneti.
Yani bir gün öyle ya da böyle dalış ile iç içeyseniz bu güzel noktada siz de kendi anılarınızı biriktirmelisiniz.
30 metre derinlikte deniz canlıları ile karşılaşmaya başlanılan resifte 65 metreye gelindiğinde bir İtalyan uçağı enkazı ile karşılaşılıyor.
20.Karaburun (İzmir)
Dalış denildiğinde ilk aklan gelen noktalardan biri olan Karaburun ile yapmak istedim kapanışı özellikle.
Yol çalışmaları ile birlikte son zamanlarda ulaşımı da kolaylaşan bu yöre dalış merkezleri açısından da oldukça zengin.
Karaburun’da yer alan dalış noktaları ise Büyük Ada, Küçük Ada, Domuzburnu, Aslan Kayası şeklindedir. Yaz aylarından bu ilçeye Foça‘dan da feribot seferleri düzenlenmektedir.
Türkiye derya deniz olunca bu gibi listeler uzar gider aslında ama ben bilinenlerin yanına saklı kalmışları da koymak istedim. Profesyonellik ve dikkat gerektiren bu sporu yapanlar kendi seviyelerine, isteklerine ve imkanlarına göre rotalarına çizebilirler.
Yazıyı okurken doğanın ne kadar yüce olduğunu hep hatırlayalım ve onu hep koruyalım ????
Diğer yazılarım için buraya, Instagram hesabım için ise buraya bakabilirsiniz ????
Yolunuz hep açık olsun, sevgiler..
Ezgi.