Güneydoğu gezisinde tadılması gereken lezzetler

Haber güncelleme tarihi 27.01.2019 15:51

Hangi İlde Hangi Yemek Yenir?

Tatil amaçlı ya da yolumuz  bir şehre düştü orada öğle yemeği ya da akşam yemeği yememiz gerekiyor. Peki ne yemeliyiz?  Güzel tatil yerlerinde, şehirllerde, Türkiye'nin dört bir yanında yememizİşte birbirinden meşhur yemekler;

İstanbul'da Ne Yenir?

İstanbul'un pek fazla yemeği meşhur olmasa da bir çok meşhur olan yemeği üzerinde barındırmaktadır. Yani bir ile özel yemeği o ile gidip yemenize gerek kalmadan İstanbul'da da kolayca bulabilmenize olanak sağlamaktadır. İstanbul'da meşhur olan yemekler; balık ekmek, börek, badem ezmesi, sütlü simittir.

güneydoğu gezisinde tadılması gereken lezzetler

Ankara'da  Ne Yenir?

Yolumuz gezmek, sınavlar ya da kamusal işler için Türkiye’nin başkentine düştü. Türkiye’nin başkentinin neyi meşhur, Ankara’ya gittiğimiz zaman ne yemeden dönmemeliyiz?

Ankara zengin bir mutfağa ve bir birinden vazgeçilmez lezzetlere sahiptir. Bu lezzetler arasında birkaç tanesini sizler için seçtik; Ankara Tavası, Alabörtme, Orman Kebabı, ve Patlıcanlı Et Tavası meşhurdur. Ankara’da yemekten sonra ise tatlı yemek istiyorsanız; Ayva Boranası, Bırtlak, Hoşmerim ve tabiî ki de Kabak Tatlısını yemeden gelmeyin derim.

güneydoğu gezisinde tadılması gereken lezzetler

Trabzon- Uzungöl’de Ne Yemeliyim?

Bir oksijen deposu olan güzel tabiatıyla gezilip görülmesi gereken Karadeniz’in göz bebeklerinden olan Uzungöl, oldukça turist çeken bir yerdir.

Sizlerinde yolu Uzungöl’e düşerse orada yemeniz gereken başlıca yiyecekler; Bu yiyecek Karadeniz’in diğer yörelerinde de yiyebilirsiniz tabi ki de mis kokulu Mıhlama ve alabalık yemeden gelmeyin. Uzungöl’ün lezzetleri bunlarla sınırlı değil.

Akçaabat Köfte ve Lahana Çorbası da Uzungöl’de yemenizi tavsiye ettiğimiz diğer yiyeceklerdir. Tatlılardan yemek istiyorsanız Sütlaç çayınızın yanına eşlik edebileceğiniz Laz Böreği ve Pestil yiyebilirsiniz. Bu doğa harikası oldukça iştahınızı açacak.

güneydoğu gezisinde tadılması gereken lezzetler

Samsun’da Ne Yenir?

Karadeniz Mutfağının eşsiz lezzetlerini bir arada bulunduran bu şehirde mutlaka yemeniz gereken lezzetler; Karalahana Çorbası, Yoğurtlu Çorbalar, Keşkek, Hamsi Tava,  Meşhur Samsun Kır Pidesi ve Mısır Unu ekmeği.

güneydoğu gezisinde tadılması gereken lezzetler

Edirne’de Ne Yenir?

Türkiye’nin dört bir yanında farklı lezzetleri sizler için topladık. Edirne’ye yolunuz düştüğünde Mimar Sinan’ın ustalık döneminde yaptığı Selimiye’yi ziyareti sırasında Edirne’nin meşhur yemeklerini de tatmak isteyeceksiniz. Edirne Türkiye ile balkanlar arasında bir köprü görevi görüyor.

Bunun için buradaki lezzetler oldukça farklı ve diğer yörelerde kolaylıkla tadamayacağınız lezzetlerdir.

İşte yemeniz gereken yemekler; Trakya Elbasan Tava, İncikli Kırpınarı Kebabı, Saray Usulü Ciğer Sarma, Osmanlı Bademli İç Pilav, Rumeli Hünkar Beğendi, Antep Cartlak Kavurma bu lezzetlerin başında geliyor.

güneydoğu gezisinde tadılması gereken lezzetler

Kocaeli – Kerpe’de Ne Yenir?

Karadeniz’in balıkçılık şehri olan, Kocaeli sınırlarında yer alan bu balıkçılık şehri aynı zamanda tatil beldesidir. Kerpe’ye gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetler; Mevsimine göre balıklardan Kalkan, Palamut, İstavrit, Çinekop tadılması gereken lezzetlerdir. Deniz balıkları dışında alabalık da yiyebilirsiniz.

güneydoğu gezisinde tadılması gereken lezzetler

Kapadokya’da Ne Yenir?

Tatil beldesi olan Kapadokya doğal harikalara sahiptir. Buraya gelip yöresel lezzetler tatmak istiyorsanız; Çömlekte Kuru Fasulye ve yine Tstide Kebap yenilmesi gerekiyor. Özellikle yemeklerinizi çömlekte olmasını tercih edin böylece farklı bir lezzet yakalayacaksınız.

güneydoğu gezisinde tadılması gereken lezzetler

Güneydoğu Gezisinde Tatmanız Gereken Lezzetler

Güneydoğu Anadolu gezilecek ve görülecek yerlerin oldukça yoğun olduğu güzel bir bölgemizdir. Burada yediğimiz yemekler de bir o kadar güzel olacaktır hiç şüphesiz. Baharatlı yemeklerin yoğunlukta olduğu Güneydoğu’da oldukça farklı lezzete yemekleri vardır.

Gittiğiniz gezi programında Diyarbakır’da Kaburga Dolması, İşkembe Dolması- Mumbar, Yaz aylarında meşhur Diyarbakır karpuzu ve oldukça lezzetli olan Burma kadayıfını mutlaka tatmanız gereken bir lezzettir.

güneydoğu gezisinde tadılması gereken lezzetler

Mardin’de Ne Yenir?

Mardinin olmazsa olmazlarından ve en meşhur lezzetlerinden birisi olan Mardin Kebabı'nı kesinlikle yolunuz düşerse denemenizi öneriyoruz. Mardin’in Mezeleri, Mahlep Piavı, Kişke Çorbası'da bu inanılmaz lezzetler arasındadır.

güneydoğu gezisinde tadılması gereken lezzetler

Şanlıurfa’da Ne Yenir?

Şanlıurfa'nın etli lezzetlerin oldukça fazla olduğu bu şehirde, Urfa Kebabı, Ciğer, Patlıcan Kebabı; tatlılardan Şıllık ve Mırra kahvesini de tatmadan bu şehirden ayrılmayın.

güneydoğu gezisinde tadılması gereken lezzetler

Adıyaman'da Ne Yenir?

Adıyaman, konumundan dolayı tarihte bir çok farklı kültürün ve medeniyetin ortak noktası olmuştur.

Adıyaman'da yöresel lezzetler konusunda bir çok çeşitliliğe sahip olmuş ve ortaya eşsiz tatlar çıkmıştır.

Adıyaman'ın en meşhur yemeklerinden Kahta tavası ve Çiğköfte en mükemmel lezzetlerindendir.

Gaziantep’de Ne Yenir?

Gaziantep'in mutfağında bir çok çeşit yemek vardır ve bir oturuşta hepsini yiyecekmiş gibi hissederiz. Bunlardan Ali Nazik, İçli Köfte, Zahter Çayı ve Meşhur Gaziantep Baklavasını yemeden Antep'ten gelmeyin.

Hatay’da Ne Yenir?

Akdeniz’in meşhur lezzetlerini barındıran Hatay Türkiye’nin en iyi mutfaklarından biri sayılıyor.

Oldukça fazla çeşitliliği olan ve lezzetlerin iyi olduğu bu mutfak bir çok insanın bu şehre gelmesinin başlıca nedeni olabiliyor.

İşte Hatay mutfağının başlıca lezzetleri; Hatay’ın Meşhur Kağıt kebabı, Oruk, Belen Tava, Tepsi Kebabı, Patatesli İçli Köfte ve Tatlılardan; Şam Tatlısı, Hatay Künefe.

Van’da Ne Yenir?

Van Doğu Anadolu’nun meşhur yemeklerini barındıran, farklı lezzetler sunan güzel bir şehrimizdir.

Van’da tatmamız gereken yemekler; Öncelikle Van’a geldiyseniz Van meşhur kahvaltısıyla güne başlayın otlu peynirin de içinde bulunduğu bu lezzetli kahvaltı ömrünüz boyunca yediğiniz en güzel kahvaltılardan biri olacak bundan emin olabilirsiniz, Ekşili, Etli Köfte, Alabalık, Yoğurtlu Yaprak Sarması, Mumbar, Kelecoş, ve Halise başlıca lezzetlerdir.

İzmir’de Ne Yenir?

Türkiye’nin 7 bölgesinde farklı lezzetler sunduk sizlere son rotamızı da Ege’nin incisi İzmir’e çevirdik. Karadeniz için nasıl hamsi Güneydoğu için ise kebaplar vazgeçilmezse ege mutfağı içinde zeytinyağlı yemekler o kadar vazgeçilmezdir.

İşte İzmir’in başlıca lezzetleri; Boyoz, bir çeşit ekmek arası yiyeceği olan Kumru, İzmir Köfte, Zeytinyağlı Taze Fasulye, Kol Böreği başlıca lezzetleridir.

Tatlılardan ise; Kaymaklı Dondurma, Tel Kadayıfı ve Gergedan tatlısı vazgeçilmez başlıca tatlardır.

  • Önerilen İçerik:
  • Neoldu.com / Sosyal Fayda

GAZİANTEP’TE NE YENİR, NEREDE YENİR?

Antep’te ne, nerede yenir, 27 plaka il sınırları içinde sorulan en kritik soru.

“Allah’ım sana geliyorum”
“Hepsini yiyeceğim”
“Bir oturuşta 2 porsiyon iskender yiyen adamım ben, bana bir şey olmaz”

diye diye, büyük bir şehvet ile başlayan tüm Gaziantep yeme içme maceraları bir yerde yığılıp kalmalar ile sonlanıyor. Antep mutfağı karşısında hepimiz hafif sikletiz, önce onu bi söyleyelim. ????

You might be interested:  Edevlet Seyahat Izin Belgesi Ne Zaman Onaylanır?

güneydoğu gezisinde tadılması gereken lezzetler

Ne pehlivanlar düştü beyran arenasında, ne cengaverler daha bulama maçına çıkmadan havlu attı….

Yanlış anlaşılmasın, bunları “Antep yemekleri öyle güzel ki kaptırıp yiyorsun” gibi bir yüceltme niyetiyle de yazmıyorum. Hatta itiraf etmek gerekirse; benim gibi bir Egeli için 1. gün muhteşem, 2. gün hoş, 3. gün ise zor bir mutfak. 1. haftamızın sonunda ise sebze yemeği diye dalları çiğneyecek kıvamdaydım. Bilgehan her şeyi soluksuz süpürdü, o ayrı…

Demeye çalıştığım; ister Antep yemeklerine bayılın, ister bayılmayın, Gaziantep’te haddinden ÇOK  fazla yemenin kaçınılmaz olduğu. Çünkü Gaziantep’te insan lezzetten değilse bile meraktan, aman bir şey kaçırmayayım telaşından yiyor. Ve ne kadar yerseniz yiyin, sürekli ufukta yemeden katiyetle eve dönemeyeceğiniz cinsten iddialı bir yemek var.

Gelmişken her şeyi denemeliyim hissiyatı insanın mantığını, midesini ele geçiriyor. Buraya gelen yemek turları genelde günde 5 – 6 öğün yiyor.

Her ne kadar daha acıkamadan yemek insanın yemekten aldığı keyfi azaltsa da biz de aksini tavsiye edemeyeceğiz.

Valize beli lastikli pantalonları, bol kesim elbiseleri doldurun, her lokmanızı soda ile iteleyin ve gelmişken Antep’i baştan aşağı yemeğe bakın!  ????

Elbette aynı yemekleri çok iyi yapan başka ustalar da var ama biz kafa karıştırmamak için tek öneriyle geldik. Eklemek istediğiniz işletmeleri yorumlarda yazabilirsiniz.

1. KÜŞLEME  ♡

güneydoğu gezisinde tadılması gereken lezzetler

Biz, eşimiz dostumuz, etin neresini sevdiğimizi biliriz, ama o et hayvanın neresinden gelir bilmeyiz. Mesela incik. Ver yiyelim ama dananın neresinden geliyor dersen mavi ekran. Keza bonfile neresi? Döş neresi? Hiç bir fikrimiz yok. Ama Gaziantep’te enteresan bir şekilde kadını erkeği, genci yaşlısı herkes konuya hakim.

Küşleme çok özel ve acayip lezzetli bir et. Hayvanın sırtında çok az miktarda bulunuyor bu yüzden çok değerli ve diğer etlere göre daha yüksek fiyatlı.

Ayrıca sinirsiz bir et olduğu için de yumuşacık, ağızda dağılan, lokum gibi bir lezzet şöleni çıkıyor ortaya.

Her ne kadar et kendi başına çok lezzetli olsa da tabi ki pişirilmesi olsun terbiyesi olsun yeme zevkini iki katına çıkaran yerler var, özellikle de Gaziantep’te.

Gaziantep’te Küşleme Nerede Yenir ????  Kebapçı Halil Usta

Diğer birçok yemek için nerede yiyelim konusunda fikir ayrılıkları olsa da, şu ana kadar Gaziantep’te küşleme nerede yenmeli sorusuna Halil Usta demeyeni duymadık. Burası 1972’den beri küşlemeyi en iyi yapan yerlerden.

Bütün kebapları efsane ama simit kebabı ve küşleme mutlaka denenmesi gereken lezzetler. Salaş ve ünlenince değişmeyip yerel kalmaya devam etmiş. 7-8 kişilik masalar var ve gelen yiyip gidiyor. Gider gitmez önünüze bol sumaklı müthiş bir salata geliyor.

Küşlemenin bir sadesi bir de baharatlısı var, sade olan bizim damak tadımıza daha fazla uydu.

Kars’ın Meşhur Yemekleri! Kars’ın Yöresel Yemekleri!

Gezi Biletim’den merhaba dostlar, Kars gezimize kaldığımız yerden Kars’ın Meşhur Yemekleri, Kars’ın Yöresel Yemekleri ile devam ediyoruz. Lafı fazla uzatmadan biz direk yemeklere geçelim bakalım Kars’da yenilecek yemekler neler birlikte inceleyelim dostlar ???? 

KARS KAŞARI

Kars’ın Meşhur Yemekleri-Kars’ın Yöresel Yemekleri

Kars deyince akla ilk gelen lezzetlerin başında kaşar peyniri yer almaktadır. Kars kaşarı Türkiye çapında oldukça meşhur bir peynir çeşididir. Kars’ın simgesi haline gelen bir lezzettir. Kars kaşarı mutlaka tadılması gereken bir peynir türüdür.

Kars’ta yediğiniz kaşarı başka bir yerde yemeniz mümkün değil. Alışık olduğunuz lezzetlere veda edebilmeyi göze alabiliyorsanız, Kars kaşarını mutlaka yemenizi tavsiye ediyoruz. Büyük bir pasta görünümündeki kaşar peyniri üçgen olarak dilimleniyor ve Kars kahvaltılarının baş tacı.

KARS BALI

Kars’ın Meşhur Yemekleri-Kars’ın Yöresel Yemekleri

Kars Balı, Kars kaşarı kadar meşhur bir tattır. Kars balının tadı oldukça lezzetli ve diğer ballara göre farklıdır. Bu yöredeki ballar Kafkas arısı ırkı ile üretilmektedir. Petek ve süzme bal olarak Kars çiçeklerinden beslenen arılar tarafından yapılır.

HÖRRE

Kars’ın Meşhur Yemekleri-Kars’ın Yöresel Yemekleri

Hörre, Kars’ın yöresel bir çorbasıdır. Genellikle soğuk kış aylarında içilen bu çorba üzerine dökülen yağ sosu ile daha da lezzetli hal gelmektedir. Hamur işi ve et yemeklerinden bahsedip de çorbalardan bahsetmemek olmaz. Soğuk kış aylarında içinizi ısıtacak hörre çorbası, Kars mutfağının en bilinen lezzetlerinden. Un, tereyağ ve salça ile hazırlanan çorba, karabiber ya da pul biber ile de tercih edilebilir.

TANDIRDA KAZ ÇEKMESİ

Kars’ın Meşhur Yemekleri-Kars’ın Yöresel Yemekleri

Tandır Kars yöresinde hemen hemen her evde bulunur. Bir buçuk metre derinliğinde kesik huni şeklinde kırmızı toprakta yapılmış bir ocaktır. İçinde odun veya tezek yakılarak kızdırılır. Ekmek ve yemek yapımında kullanılır. Tandırda Kaz Çekmesi, Kars yöresine ait bir yemek olmakla birlikte Kars denilince akla ilk gelen Kars’ın meşhur yemeklerindendir. Kaz çekmesi oldukça lezzetlidir. Tandırda pişirilen bu yemek herkes tarafından çok sevilmektedir.

YAPRAK MANTI

Kars’ın Meşhur Yemekleri-Kars’ın Yöresel Yemekleri

Yaprak mantı bir hamur işidir. Hamur yoğurulur. Yufka haline gelir ve küçük parçalar halinde kesilir, haşlanır. Daha sonra üzerine yoğurt ve özel domates sosu dökülerek servis yapılmaktadır. Lezzetli bir yemektir.

PİTİ KEBABI

Kars’ın Meşhur Yemekleri-Kars’ın Yöresel Yemekleri

Kuzu gerdan, kuzu incik ne kuyruk yağı düdüklüde üzerini geçecek kadar suyla birlikte haşlanır. Haşlanan etlere 3 tatlı kaşığı zerdeçal ve haşlanmış nohut eklenip bir iki taşım daha kaynatılır. Domatesler kabuklarıyla birlikte halka halka ve biberler de iri iri doğranır. Kaplara (güveç de olabilir) önce birer adet et yerleştirilirek yapılan bu yemek Kars yöresine ait bir lezzet olan Piti Kebabı kuzu etinden yapılmaktadır. İçine baharat ve nohut eklenerek pişirilmektedir. Oldukça lezzetlidir dostlar ????

HASUDA

Kars’ın Meşhur Yemekleri-Kars’ın Yöresel Yemekleri

Hasuda bir tatlı çeşididir. Önce şerbet hazırlanır. Şerbetin içine çok az un atılır ve çırpılır. Daha sonra tavada yağ ısıtılır ve içine hazırlanan şerbetle un dökülerek karıştırılır. 5-10 dakika ateşte pişirildikten sonra hazır olur.Yani Kars’ın yöresel yemeklerinden biri olan Hasuda yağda un kavurarak yapılan şerbetli bir tatlıdır.

KARS BÖREĞİ

Kars’ın Meşhur Yemekleri-Kars’ın Yöresel Yemekleri

Kars böreği Kars yöresine ait bir lezzettir. Peynirli olarak yapılmaktadır.5 kat açılan incecik yufkalar, rulo şeklinde tepsiye yerleştirilir. Diğer katmerlerden de farkı aslında tam olarak budur. Çay saatlerinin olmazsa olmazıdır.

HANGEL

Kars’ın Meşhur Yemekleri-Kars’ın Yöresel Yemekleri

Bir çok kişi mantı olarak biliyor olabilir, doğrusu biraz mantıyı andırıyor ama tam olarak mantı da değil dostlar. Anadolu’nun farklı yerlerinde hıngal ya da hınkel olarak da bilinen yemek aslında bir mantı benzeridir. İnce açılan hamur üzerine yoğurt döküldükten sonra, üzerine kavrulmuş soğan ekleniyor. Elbette yapılışı anlatımı kadar kolay değil; ancak tadı görünüşünden çok daha güzel kesinlikle yemenizi tavsiye ediyorum ????

KARS KETESİ

Kars’ın Meşhur Yemekleri-Kars’ın Yöresel Yemekleri

Çayın yanında mis gibi giden o poğaçalar var ya dostlar işte onlar Kars’ta bir başka güzel ???? Kete denince akla geleneksel bir Anadolu lezzeti gelebilir; zira birçok şehirde farklı türleri yapılıyor. Kars ketesi kendine has şekli ve lezzetiyle benzerlerinden biraz ayrılıyor. Hamur işi kategorisinden Kars’ın en dikkat çeken yemeği keteyi, çayla birlikte yemenizi tavsiye ediyorum ????

You might be interested:  Simyacı Ne Tür Bir Kitap?

HAŞIL

Kars’ın Meşhur Yemekleri-Kars’ın Yöresel Yemekleri

Genellikle kış mevsiminde yapılan haşıl, oldukça sağlıklı bir yemek dostlar, daha önceden adını duydunuz mu bilmiyorum ama ben duymamıştım ve çok dikkatimi çekti bu yemek. Önce buğdaydan hazırlanan özel bulgur pişiriliyor. Sonrasında tereyağ ve sarımsaklı yoğurt üzerine dökülüyor. Görüntüsüyle gözünüze hitap ettiği kadar, lezzetiyle midenize hitap edeceğinden de emin olabilirsiniz.

KARS’IN KAZ ETİ

Kars’ın Meşhur Yemekleri-Kars’ın Yöresel Yemekleri

Kars’ta Kaz eti oldukça meşhurdur.

Kazın but ve kanat bölgeleri alınıp tuzlandıktan sonra mutlaka iki gün tuzlu bir şekilde bekletilir ve ardından yöntemine uygun olarak pişirilir.

Fakat şöyle bir şey öğrendim bu kaz eti galiba pahalıymış yani kimisi fiyatının altınla bile yarıştığını söylüyor ???? Ama yine de bir kez yemenizi, tadına bakmanızı tavsiye ediyorum ????

Dostlar Kars yöresini daha değişik meşhur yemekleri de varmış ben en bilindikleri size aktarmaya çalıştım eğer ki yazının içerisinde yer vermediğim bir başka Kars’ın meşhur, yöresel yemeği var ise lütfen yorum olarak belirtin ki bende yazıya ekleyim ????

Yemekte sizinde biraz payınızın olması beni çok mutlu eder dostlar ????

Konu İçerisinde yazmayı unuttuğumu veya yazılması gereken diğer şeyleri, görüşlerinizi, düşüncelerinizi, yorum yaparak belirtirseniz çok sevinirim dostlar..

Eğer Sizinde Yolunuz Bir Gün Kars’a Düşerse, Gezi Biletim’in Size Rehber Olmasını Dilerim..

Yola Çıkmaya Değer 27 Lezzet

Farklı yemeklere duyulan merak, gittikçe daha geçerli bir yola düşme nedeni oluyor. Yeni tanışılan bir kentin en ünlü lokantasının bir adım ötesine geçmeyi göze alanlar içinse bambaşka bir seyahat deneyimi anlamına geliyor.

Gastronomik keşif dürtüleri bir gezgin, aksi takdirde belki de yolunun geçmeyeceği yerlere götürüyor, ufkunu açıyor. Nasıl açmasın k? Sonuçta yemekler yakından tanımak, ülkeyi köşe bucak gezip insan tanımak anlamına geliyor.

Şanslıyız k tüm milliyetçi duygularını şöyle kenara koyan biri dahi Anadolu’nun bu konuda en güzel, en şaşırtıcı coğrafyalardan biri olduğunu söyleyebilir.

Tabii, diyeceksiniz ki; madem öyle, neden Ege’nin zeytinyağlıları yazılmamış; Kars’ı ve gravyer peynirini beğenmiyor musunuz; nerede bu Adana’nın kebabı; ya hamsili pilava ne demeli? Bunları atlamak mümkün mü? Antep ve Antakya gibi kimi istisna mutfakların yıldızları o kadar ön plana çıkıyor ki, bu kentlerin diğer lezzetlerini geri planda bırakabiliyor. Ama burada, coğrafyamızın ağır toplarının gölgesinde kalmış tatları sıralamaya çalıştık; çünkü çok lezzetliler, varlıkları zengin bir kültürün zeminini kuruyor ve rağbet görmek hakları. İşte bu görüşle derlediğimiz, yola çıktığınıza değecek, ülkenin dört bir yanından 27 lezzet. İyi yolculuklar, ve afiyet olsun… – Nilhan Aras

Artvin

Daha çok balıyla tanınan Artvin Anadolu’nun en farklı peynirlerinden birini üretiyor. Yağı alınmış sütün oda sıcaklığında biriktirilip çürütüldükten sonra işlem görmesi ile üretilen gorcola (nam–ı diğer çürük peynir) adını bu süreçten alıyor.

Tahta kutularda ve nadiren de tulumda bulabileceğiniz çürük peynirin olgunlaşması için doldurulduğu bu malzemeler de yine peynirin üretim sürecine göre değişiyor.

Günümüzde yılın hemen her günü kent merkezinde bulabileceğiniz çürük peynir geleneksel olarak yaylada üretiliyor.

Aydın

Didim hem yörüklere, hem de göçmenlere ev sahipliği yapıyor, bu nedenle iki farklı mutfağı var. Dızmana unun su, süt ve ekşi mayayla karılmasıyla hazırlanan hamurun çökelekle tepside pişirildiği bir göçmen hamur işi.

Hamurunun çok iyi tutturulması ve yoğurulması gerekiyor, iyi bir zeytinyağı ile de iyice lezzetleniyor. Acı patlıcan ise yörüklerin en popüler yaz yemeklerinden.

Yalnızca domates suyu ve zeytinyağı ile pişiriliyor, yufka ekmeğiyle yeniyor ve acısına rağmen insanın içini ferahlatıyor.

Bitlis

İçi temizlenmiş ve ince kemikleriyle et üstünde bırakılmış oğlağın, sarkıtıldığı köze durmuş ağzı kapalı tandırda saatlerce pişmesiyle elde edilen büryanın tadı şu üç özellikten geliyor: Oğlak etinden yapılması, baharat kullanılmaması ve kendi suyunun buharında pişmesi.

Tandırda oğlağın hemen altına içi su dolu bir kap konuyor, büryandan damlayan yağ bu ısınıp kaynayan suya akıyor, tandırdan çıkarılınca da ister etli ister sebzeli bir çorba (avşor) yapılıyor. Büryanın yenmesine gelince; önden bir avşor içiniz, sonra büryanınızı manda yoğurdu ile yiyiniz, tabii yanında Baykan ve çevresinde yetişen Sinciri üzümü atıştırmayı ihmal etmeden.

Ne de olsa Doğu’da eski bir gelenektir etin yanında yaş üzüm yemek. Şekerin, proteinin ağırlığını aldığını fark ettiğinizde siz de hak vereceksiniz.

Çorum

Herkesçe malum; mantı denince ilk Kayseri’nin adı geçer, oysa Çorum’un kuru mantısı da bir harika. Öncelikle, harcı kadar hamuru da çok lezzetli; çünkü tereyağı le karılıyor. Açılan yuvarlak hamurlar harçla doldurulduktan sonra ağızları 6 veya 12 kulak bükülüyor ve tereyağlı tepside fırınlanıyor.

Çayın yanında çıtır çıtır yiyebileceğiniz gibi, yöreye özgü sosunu hazırlayıp tanıdık bir hâle de getirebilirsiniz. Çorum’da Ca dolmasını da tatmak gerek. Adının dolma olduğuna bakmayın, doldurulan bir şey yok burada, karamelize soğanla karılan akçeltiğin basınç tekniği (düdüklü tencere) ile pişirilmesiyle hazırlanıyor. Ca ise pilavın pişmesi için doldurulduğu çuvalın yöredeki adı.

Harman sonu bir düğüne denk gelirseniz sofradaki yerinizi alın ve dolmanızı sirkeli cacık ve helva ile yiyin.

Diyarbakır

Diyarbakır mutfağı denince akla gelen ilk yemek, etli ve sulu bir sebze yemeği olan meftune. Eğer kente yazın gelecek olursanız patlıcan meftunesi, kışın gelecek olursanız da kabak (kış kabağı) meftunesi tadarsınız. Servis yapıldıktan sonra tabağınıza eklenen sarımsak, yemeğe asıl tadını veren unsurların başında geliyor.

Yanında ne yiyelim diyenlere bilgi: Mutlaka ve mutlaka Karacadağ pirinciyle yapılmış, bol malzemeli duvaklı pilav! Üstüne içeceğiniz çayın yanında ise bembeyaz Lice sucuğunu tatmanızı özellikle öneririz. Tabii Diyarbakır’da kengeri de anmadan geçmek olmaz. Yabani enginar olan kenger mevsiminde yediden yetmişe herkesin önceliği hâline geliyor.

Yumurtalısı, sadesi, mücver derken zamanı geldiğinde her evde en az bir kez de meftunesi yapılıyor.

Erzurum

“Ben Anadolu’nun önsözüyüm” diyerek övünen Erzurum’a yolunuz düşerse muhtemelen bir cağ kebabı yersiniz –ama kadayıf dolmasına da yer ayırmayı unutmayın. Şeklinden ötürü, yan kadayıfın içinin cevizle doldurularak sarılmasıyla hazırlandığı için dolma adını alsa da bu bir tatlı –ve Erzurum’da çok seviliyor.

Şıralı bir lezzet olan kadayıf dolmasını iyi yapmak içinse dikkat edilmesi gereken iki püf noktası var: Şerbetinin içine nüfuz etmesini, iyice kızarmasını sağlamak ve ayrıca yumurta kokusunun içine geçmesini engellemek için dolmayı gevşek sarmak; sonra da tereyağında bir güzel kızartmak.

Tüm bunlara dikkat edilerek hazırlanmış bir kadayıf dolması ise en güzel sıcakken yeniyor.

Eskişehir

Bir şey netleştirelim: Çoğunlukla “çiğbörek” olarak telaffuz edilse de çiböreğin adı, eh, çibörek. Şirin, iyi, güzel anlamında. Diğer adı da şırbörek –Kırım Tatarı İsmal Otar’ın şiirine göre bu ad böreğin kızgın yağda çıkardığı sesten geliyor.

You might be interested:  Bomba Hangi Tür?

Kafkas boylarından pek çok aileye ev sahipliği yapan Eskişehir’e giden birinin Kırım Tatarlarının en güzel yiyeceklerinden olan, yağa atıldığında ağırlaşmaması için sert buğday unundan açılıp zırhla çekilmiş kıyma, kıyılmış soğan, rendelenmiş çiğ ve haşlanmış patates, karabiber ve tuz harcıyla doldurulan, yarım daire biçimli incecik yufkanın kuyruk yağında çıtır çıtır kızarması le yapılan çiböreği yemeden dönmesi kabul edilebilir bir şey değildir, haberiniz olsun.

Gaziantep

Antep mutfağının kimi zaman sanıldığı gibi yalnızca kebaptan oluşmadığı, UNESCO tarafından tasdik edilmesinden bu yana daha sık duyulur oldu. Boşuna değil bu: Gaziantep’teki evlerin mutfaklarında birbirinden güzel ve değişik, çok sayıda ev yemeği pişiyor.

Her fırsatta bir çorba değil ana yemek olduğu özellikle belirtilen yuvalama ile önemli bir mevsim yemeği olan şiveydiz özellikle öne çıkıyor.

Bir kaşığa 40’tan fazlasının sığacağı çok minik yuvarlaklar hâlinde şekillendirilmiş, karabiberli, pirinçli köftelerin haşlanmış kuşbaşı et ve nohutla pişirildiği, yoğurtlu, üzerinde zeytinyağı gezdirilerek servis edilen yuvalama ve tadanı tutkun eden, taze sarımsaklı ve kuzu etli şiveydiz kentteki her işletmede olmasa da görece kolay bulunabiliyor. Kaçırmaya gelmez.

Hakkari

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde yer alan ve bir süre önce yenden dönmeye başlayan 400 yıllık su değirmen pirinç ve buğday çektikten sonra, kasım ayının ilk haftasında susam çekmeye başlıyor.

Burada kavrulup iki kez çekilen susamdan yapılan tahinin de kısa sürede yeniden yörenin sembol lezzetlerinden biri olması boşuna değil. Şemdinli’nin yüksek yaylalarındaki karakovanlardan sağılan bal ise çiçek ve diken balı; aroma yoğun, saf.

Yanında taze ceviz, sıcak ekmek ve çay varsa, inanın tereyağı ya da kaymak aramazsınız bile.

Hatay (Antakya)

Sac oruğunun adı geçti mi, Antakya’da akan sular duruyor. Mermerde uzun uzun dövülen, yağı alınmış etin bulgurla yoğurulması le hazırlanan ve incecik –neredeyse şeffaf denebilecek kadar ince– açılan köftenin içine kuyruk yağlı, kıymalı, soğanlı, tarçınlı, cevizli, çam fıstıklı bir harç döşenip üstü yine aynı köfteyle kapatılıyor.

Kenarları özenle kapatılan oruklar hazır hâle geldikten sonra tercihen sacta, sac yoksa da mangalda pişiriliyor. Pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan Antakya’nın sofraları da buna paralel bir çeşitlilik ve zenginlik gösteriyor –ve bu lezzet yoğunluğunda parlamak çok kolay bir şey olmasa da sac oruğu bunu alnının akıyla başarıyor.

Karabük

Banduma her ne kadar Kastamonu’ya bağlı Devrekani’den coğrafi işaret almış olsa da daha geniş bir coğrafyada da yapılıyor.

Bu yemeğin en güzel örneklerinden birini Karabük, Eflani’de yemek mümkün; ne de olsa coğrafi sınırlar kültürlerin sınırları değil.

Hindinin en yağlı olduğu dönemde, mayasız yufka ekmeği, hindinin haşlama suyu ve hindi etiyle yapılan banduma tam bir kış yemeği. Kulağa küpe: İçerdiği hamurun miktarından ötürü öğle saatlerinde yemeyi tercih ediniz.

Karaman

Anadolu’da yemeğin yalnızca yemek olmadığının önemli bir kanıtıdır batırık.

Geçmişte Ermenek’te bir aile ile yeni gelinlerinin birbirini benimseyip benimsemediği bu yemek üzerinden ölçülmekteydi: Gelin batırığı mutlaka kıvamında ve lezzetli yapmalıydı… O nedenle bu soğuk, sulu ve çok lezzetli bulgur yemeğini Karaman’ın her yerinde neredeyse aynı lezzette bulursunuz. Karaman’da tadılması gereken bir başka yiyecek de Divle obruk tulumu.

Kastamonu

Bir tirit cenneti olan Kastamonu mutfağında şimdiye dek 12 değişik tirit çeşidi listelenmiş. Yapım teknikler temel olarak aynı: Et suyu ve bir sos hazırlayıp bayat ekmeğin üzerine dökmek olarak özetlenebilir.

“Ben eti sek yerim,” diyenler de üzülmesin; kentin pastırmaları bir harika. Nedeni ise iyi pastırmanın tüm parametrelerini barındırması: Hayvan refahının uygunluğu, kuru rüzgâr ve havadaki düşük nem düzeyi.

Kırklareli

Bir lezzetin öyküsü bazen tadından daha önemlidir, tıpkı hardaliye gibi. Kimileri bu fermente içeceğin tadını sert bulabilir –ama biraz araştırınca ilginç bir öyküyle karşılaşır.

Adının kaynağı, hangi üzümün daha iyi olduğu, içindeki malzemenin ailelere göre nasıl tonlandığı ve nasıl bir vasiyet olabildiği emin olun hardaliyeye farklı gözle bakmanızı sağlayacak.

Ama hikâye karın doyurmuyor, iyi bir örneğini de içmek gerek.

Konya

Konya denince akla ilk etli ekmek geliyor, değil mi? Çok leziz bir yiyecektir, doğru. Ama bamya çorbasını da göz ardı etmemek gerekiyor.

Kuru bamyadan yapılan bu çorba, bol ekşili olduğundan mideyi rahatlatıp gelecek yemekler için hazırlama özelliğine sahip. Bundan ötürü Konya’nın bir diğer özelliği olan takım yemeklerinde mutlaka bulunur.

Ayrıca kentin bazı yerlerinde kıymetli bir düğün yemeği olarak geçer.

Mersin

Yasalar gereği yalnızca belli tarihlerde avlanabilen mavi yengeç, yöre halkı tarafından, özellikle de avlandığı Silifke Dalyan’da çok seviliyor. Önceleri yalnızca balıkçıların yediği mavi yengeç, şimdilerde Mersin’e gelmek için bir neden hâline geldi.

Adını özellikle bacaklarındaki mavi tonlardan alan yengecin geleneksel tüketim yöntemi temizleyip haşlamak. Şimdilerdeyse hem yağda kızartılıyor, hem de kaynar suyun buharında pişiriliyor –ki asıl sevilen yöntem de bu.

Ama yengeç su iyice kaynamadan buhara bırakılırsa içindeki yumuşak doku eriyor, et kalmıyor. Genellikle soğuk tüketilen ve meze sayılan humus ise Tarsus’ta sıcak yeniyor ve ana öğün yerine geçiyor. Hatta kentte yalnızca humus satan pek çok lokanta var.

Üzerine sumak, kimyon, maydanoz, birkaç nohut tanesi, zeytinyağı veya tereyağı ve birkaç dilim pastırma harmanından sos dökülüyor. Gideceğiniz yerlerde humus paçasını da sorun, varsa bir tadın.

Siirt

Eğer masanızda henüz el değmemiş bir perde pilavı varsa, şöyle bir durup düşünün derz; çünkü birazdan bu toprakların en fazla sosyolojik veri yüklü yemeklerinden birini yiyeceksiniz. Derler ki bu, geline öğüt yemeğidir. Pirinç taneleri berekettir. Pilavdaki kuruyemişler çocuktur, sağlıktır, neşedir ve daha pek çok şey…

Pilavı kaplayan yufka ise aile birliğini temsil eder; kaşık vuruldu mu dağılır, bir daha toplanamaz, eski hâline gelemez ne pirinç, ne kuruyemişler, ne de yufka… Velhasıl yemek de özen ister.

Öyküsünün dışında aslı kum kekliğinden, bugünse tavuktan hazırlanan baharatlı ve yemişli pilavın çevresine örülen ve ekşi mayalı, sütlü, tereyağlı, yumurtalı hamurdan açılmış yufka ile hazırlanan bir “perde” ile örtülen bu yemek, Siirt mutfağının alametifarikası.

Van

Keledoş yalnızca Van’da değil, Doğu Anadolu’nun sınır boyunda ve biraz içerisindeki bölgelerde de el üstünde tutulan bir yiyecek. Tahıl, baklagil, et ve yapıldığı yöreye göre değişen yabani otlarla hazırlanan sulu bir yemek olan keledoş aylar öncesinden hazırlık gerektiriyor.

Örneğin kurut (kurutulmuş yoğurt) hazırlanıyor ve yemeğini suyu bunla yapılıyor. Otlu peynir de genişçe bir coğrafyaya mal olsa da kendisini en çok anlatabilen Van’ın otlu peyniri olmuş. Yapımında dağlık kesimde kendiliğinden yetişen yabani otlar kullanılıyor. Yabani sarımsak olan sirmo başat çeşit.

Bunun dışında peynirin 10’dan fazla değişik otla karıldığını görebilirsiniz; sirmo dışında en popüler olan otlar da mendi ve heliz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *