Ayvalık deyince akla gelen yiyecek Ayvalık tostu. Böyle bir market gıdasının yüzyıllardır Ayvalık’ta harmanlananmakta olan farklı mutfakları gölgede bırakmasına akıl sır erdirmek mümkün değil.
Az değil, M.Ö. 1500’lerden beri bu yana, Ayvalık’ta çeşit çeşit medeniyet yemek yapmakta. Pers’i, Rum’u, Osmanlı’sı, son olarak da mübadele ile Makedonu, Boşnak’ı, Giritlisi gelmiş ve hepsi tenrecelerde iz bırakmış.
Her gelen bir öncekinden mirası devralmış, kendi kültürü ile harmanlayarak bi sonraki medeniyete hediye etmiş. Nereden baksanız 5 asırlık tarih bir tencerede kaynıyor.
Ayvalık ciddi anlamda gurme bir destinasyon olarak öne çıkıyor.
Özellikle de Cunda bu gastronomik mirası en çok sahiplenen ve yaşatan yer. Beğendili ahtapotlar, Girit ezmeleri sofraları süslüyor.
Uzun lafın kısası; Ayvalık tostu yemeyin demiyoruz, ama bu kadar mutfağıyla hakkında konuşturan bir yere gelmişken buraya özgü lezzetleri yemeden giderseniz yazık olur.
Contents
- 1 Ayvalık’ta Ne Yenir?
- 1.1 1. Papalina
- 1.2 2. Sakızlı Dondurma
- 1.3 3. Girit Mezeleri
- 1.4 4. Girit Leblebisi
- 1.5 5. Lor Tatlısı ve Lor Kurabiyesi
- 1.6 6. Lokma
- 1.7 7. Koruk Suyu
- 1.8 8. Yöresel Peynirler
- 1.9 Ayvalık’ta Ne Nerede Yenir?
- 1.10 AYVALIK TOSTU
- 1.11 RAKI-BALIK
- 1.12 Tik Mustafa’nın Yeri
- 1.13 RAKI-MEZE
- 1.14 Cafe S
- 1.15 Trata Ayvalık
- 1.16 Tamam Meyhane
- 1.17 Midi Café Bistro
- 1.18 BURGER
- 1.19 Bonjo
- 1.20 KÖFTE
- 1.21 Aranan Köfteci – Esat Özağra
- 2 Girit’te Ne Yenir, Ne İçilir? | 7 Enfes Tat
- 3 Yunanistan’a Gittiğinizde Mutlaka Tatmanız Gereken 5 Meze
- 4 Girit Mutfağı
- 5 Girit Mutfağının Tadına Doyulmaz 5 Lezzeti – Gezgin Kutubalığı
Ayvalık’ta Ne Yenir?
1. Papalina
2. Sakızlı Dondurma
En yakın komşusu Midillli adasından gelen bir lezzet. Sakız ağacının özünden gelen mastikalı yani sakızlı dondurmayı Ayvalık’ın Cunda Adası’nda denemenizi öneririz. Tabi herkese hitap eden bir tat olmadığını kabul etmek gerek. Sakızlı mamülleri çok seven de var ağzına süremeyen de. Bizce çok lezzetli ve ferah bir aroması var.
3. Girit Mezeleri
Fotoğraf Kaynak: Kent Wang / Flickr
Mübadale zamanında Girit’ten buralara gelip yerleşen mübadiller, beraberlerinde Girit’in o hem pek sağlıklı, hem de yeme de yanında yat mutfak kültürünü de beraberlerinde getirmişler. Bir restoranın menüsünde, turp otu, radika, rezene, hardal otu, deniz börülcesi, kabak çiçeği, ısırgan, kazayağı, cibez otlu gibi ismini ilk defa duyduğunuz yabani otlu yemekler, zeytinyağlı mezeler ve deniz mahsullü ara sıcaklar varsa bilin ki o menü Girit mutfağı izleri taşıyor. Ayvalık’ta Girit mutfağını deneyimleyebileceğiniz en iyi yer açık ara Cunda Adası.
4. Girit Leblebisi
Girit leblebisini normal leblebiden ayıran şey odun ateşinde kumda kavruluyor olması ve normal leblebiye göre oldukça sert olması.
Ayvalık’ta Girit usulü leblebi yapan bir kişi kalmış, o da Sarımsaklı Plajı’nın kumu üzerinde, odun ateşinde nohutları kavuran 74 yaşındaki Mustafa amca. 60 yıldır Ayvalık’ta bu geleneği tek başına sürdürüyor.
Ayvalık sahildeki ana cadde üzerinde bazı börekçilerde satılıyor. Aşağıda bu özel lezzetin nasıl yapıldığına dair kısa bir videoyu da bulabilirsiniz.
5. Lor Tatlısı ve Lor Kurabiyesi
6. Lokma
Bildiğiniz, hamurun kızgın yağda kızartılarak şerbetlendirildiği lokma tatlısı Ayvalık’ta sık sık rastlayabileceğiniz bir tatlı.
7. Koruk Suyu
Koruk aslında olgunlaşmamış yani henüz tatlılaşmamış üzüme deniliyor. Koruk dönemi üzümün daha şekerlenmeye başlamadığı Haziran-Temmuz civarında oluyor. Koruğun sıkılmasıyla da koruk suyu çıkıyor.
Sadece Ayvalık’ta değil başka Ege köylerinde de bulabileceğiniz inanılmaz faydalı ve serinletici bir içecek. Sindirime, bağışıklığı güçlendirmede, bağırsakları çalıştırmada, cilt hastalıklarıyla içeriden savaşmaya iyi geldiği biliniyor.
Ayrıca içine şeker katılmamış hali yemeklerde limon, sirke veya nar ekşisi gibi ekşilik verme görevi de görüyor.
8. Yöresel Peynirler
Sepet Peyniri
Balıkesir çevresi ve Ayvalık, mandıracılık faaliyetlerinin öne çıktığı bir yöre. Zaten susurluk civarındaki tesislerde mola verdiğinizde, yine bu bölgeden çıkma Yörsan gibi dev markaların peynir reyonlarının bir hayli göz doldurduğunu fark edeceksiniz. Anlayacağınız, burada harika peynir çeşitleri var. Bunlardan başlıcaları, sade ve isli Ayvalık sepet peyniri, Mihaliç peyniri, Kirli Hanım peyniri ve Kopanisti. Hepsi denenilesi ve eve alınası. Özellikle nereden alabiliriz diye soracak olursanız, cevabımız, Cunda’daki Kesebir Mandıra olur. Buranın sakızlı saganakisi, Ayvalık loru, sepet peyniri ve denk gelirseniz Kirli Hanım peyniri çok başarılı. Konum için tıklayın.
Ayvalık’ta Ne Nerede Yenir?
AYVALIK TOSTU
Selzenişte bulunduk diye sizi tostuz bırakacağımızı mı sandınız? AYVALIK’TA AYVALIK TOSTU NEREDE YENİR diye sırf bu konuya adanmış bir bir rehberimiz bile var.
RAKI-BALIK
Tik Mustafa’nın Yeri
Acılı girit ezme, kara diken, sıcak ot tabağı, deniz börülcesi en lezzetli mezelerinden. Atmosferi de çok hoş. Tel: 02663123830 Adres: Fevzipaşa Mah. Cumhuriyet Cad. Sokak 1 Ara 1 No:6 Konum için tıklayın.
RAKI-MEZE
Cafe S
Kendi rakınızı yanınızda getirip leziz ev yapımı mezelerin tadını çıkarabileceğiniz, ev ortamında samimi bir yer. Sahipleri İstanbul’dan buralara taşınıp lezzet ve hoşsohbeti bir arada bulacağınız bu cafe-meyhaneyi açmışlar. Farklı Ege mezelerinin yanı sıra mantı gibi klasik seçenekler de bulabilirsiniz. Dekorasyonu antikalarla dolu. Menüsü günlük olarak değişiyor, günlük ne çıkarsa size de o düşüyor. Adres: Fevzipaşa-vehbibey, Barbaros Cd. 5. Sk. No:11, 10400 Tel: 0532 574 16 05 Konum için tıklayın.
Trata Ayvalık
Fotoğraf Kaynak: www.instagram.com/trata.ayvalik
Trata Ayvalık, Türkiye’nin ilk gezici restoran. Her gün farklı bir günü batırma noktasına sofrasını kuruyor siz de her gittiğinizde farklı bir deneyim yaşıyorsunuz. Rezervasyonu Instagram DM üzerinden yapıyorsunuz. Yer durumuna göre size geri dönüş yapıyorlar. Sofraların o gün nerede kurulacağına dair de bilgi ve konum atıyorlar. Menüsü de haliyle günlük olarak değişiyor. Fakat genellikle deniz mahsülleri ağırlıklı oluyor. Yani siz menüden herhangi bir seçim yapmıyorsunuz o gün denizden ne çıkmışsa direkt olarak sofranıza geliyor.
Tamam Meyhane
Macaron Mahallesi’nin meyhane kültürünü yaşatan, samimi, lezzetli mezeleri olan meyhanesi. Çok fazla meze çeşiti var o nedenle aç gittiğinizden emin olun. Aynı mekanın bir de deniz kenarında şubesi var. Orası daha fix menü şeklinde de hizmet veriyor. Adres: Hayrettinpaşa, Barbaros Cd. 9. Sk. NO:7, 10400 Instagram Tel: +905465451010 Konum için tıklayın.
Midi Café Bistro
Canlı jazz müziği eşliğinde taze, yerli üretim sebzelerle yapılmış lezzetli mezeler yiyebileceğiniz veya film gösterimleri yakalayabileceğiniz alternatif bir mekan. Sahibi Ayvalık aşığı bir Fransız. Adres: Sakarya, Cumhuriyet Cd. No:178, 10400 Tel: +905394866314 Konum için tıklayın.
BURGER
Bonjo
Ekmekleri, hamburger köftesi hatta mayonezleri el yapımı olan burgerleri ile ünlü bir cafe. Vejetaryen seçenekleri de var. Perşembe günleri kapalılar. Adres: Hayrettinpaşa Mahallesi, Barbaros Cd. 16. Sk. No:24, 10400 Instagram Tel: +905433185677 Konum için tıklayın.
KÖFTE
Aranan Köfteci – Esat Özağra
Girit’te Ne Yenir, Ne İçilir? | 7 Enfes Tat
Tanıdık sesler ve lezzetlerle karşılaşacağınız Girit’te ne yenir , ne içilir öğrenmek isterseniz, yazımıza göz atabilirsiniz. Zeytinyağı ve denizin kokusunun karıştığı adada, kısa bir gezinti bile unutulmaz bir seyahate dönüşüyor.
1- Dakos
Yunanistan’ın en güzel lezzetlerinden Dakos, Paximadi denilen zeytinyağı ile ıslatılmış kızarmış ekmekler üzerine serpilen domates, peynir ve çeşit çeşit otlarla yapılıyor. Her öğün yiyebileceğiniz hem sağlıklı hem lezzetli bir yiyecek. Girit dâhil olmak üzere ülkenin her şehrinde veya adasında bulabilirsiniz.
2- Deniz Börülcesi
Türkiye’de Ege kıyılarının favori mezelerinden Deniz Börülcesi, bu şirin ada için de simgeleşmiş lezzetlerden biri. Hazırlanışı ve sunuşuyla oldukça benzediğini söyleyebiliriz.
3- Deniz Ürünleri
Bir adada iseniz önünüze onlarca çeşit balık yemeği sunulacaktır. Girit Adası da deniz ürünleri açısından hayli bereketli. Salyangozdan kalamara, ıstakozdan uskumruya uzanıp giden bir listeden dilediğinizi seçip salaş bir balık lokantasında nefis lezzetler deneyebilirsiniz.
4- Gamopilafo
Gamopilafo, daha çok düğünlerde servis edilen geleneksel bir yemek. “Piláfi” olarak adlandırılan pirinç, et suyunun içinde pişiriliyor ve haşlanmış etle servis ediliyor. Limon ve karabiberle son dokunuşları tamamlanan yemeği pek çok restoranda da bulabilirsiniz.
5- Kalitsounia
Kalitsounia, içinde genelde peynir dolgusu olan bir çeşit börek ve Paskalya bayramlarının sembol yiyeceği kabul ediliyor. Yerli halkın bol bol yaptığı, Girit’e özgü leziz tatlardan biri olan bu böreklerin tuzlu çeşitleri yanında, tarçın ve şeker eklemeleri ile tatlı seçeneklerini de bulabilirsiniz.
6- Girit Peynirleri
Girit Adası’nda önünüze onlarca çeşit ve birbirinden lezzetli peynirler sunulacak. Hemen hemen her yemeğin içinde yer alan peynirler tek başlarına bile bir lezzet şöleni sunuyor.
Eğer peynir ve türlerine ilginiz varsa, Girit sizin için tam bir cennet olacak. Sık sık düzenlenen peynir festivalleri de cabası… Adanın her marketinden dilediğiniz peyniri satın alabilir, restoranlarda sipariş verebilirsiniz.
7- Tsikoudia
Bu kadar harika yemek yanına güzel bir içki iyi gider. Ne içsek diye düşünmeye başladıysanız, bölgenin milli içkisi diyebileceğimiz Tsikoudia’yı öneririz. Sek içilen bir çeşit rakı olan bu içkiyi güzel bir yemek yanında söyleyebilir ya da marketlerden alabilirsiniz.
**Adanın leziz yemeklerinden önce göz alıcı destinasyonlarını öğrenmek isterseniz aşağıdaki linkten detaylı bilgi alabilirsiniz.
- Girit Gezilecek Yerler
- Kandiye Gezilecek Yerler
**Girit’te ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.
Yunanistan’a Gittiğinizde Mutlaka Tatmanız Gereken 5 Meze
“Baklava Türklerin mi Yunanlıların mı?” tartışmaları devam ededursun, bir deniz mesafesindeki bu güzel ülkenin mutfağında yer alan lezzetli mezeleri biraz daha yakından inceleyelim!
Sıcak bir yaz akşamında kurulan mangal sofralarının ya da keyifli sohbetlerin eşlik ettiği rakı- balık sofralarının olmazsa olmazlarından biri de lezzetli mezelerdir.
Çok çeşitli malzemeler ve çok farklı kombinasyonlar ile hazırlanan Yunan mezeleri, hem lezzeti hem de Türk damak zevkine uygun oluşu ile çok uzun bir süredir sofralarımızda yerini alıyor.
Hatta, pek çoğu bizim mutfaklarımızdan çıkan lezzetlerle neredeyse birebir aynı.
Davet sofralarınızda yer vermek isteyeceğiniz ya da küçük bir Yunanistan kaçamağında gideceğiniz balık restoranlarında mutlaka denemeniz gereken, çok hafif, çok lezzetli ve damakta unutulmaz lezzetler bırakan 5 Yunan mezesini sizler için derledik!
Girit Usulü Kabak
- Hem şık sunumu hem de hafif lezzeti ile misafir sofralarınıza çok yakışacak mezelerden biri; Girit usulü kabak!
- Girit adasının en meşhur lezzetlerinden biri olan bu kabak mezesinde kabaklar, dereotu ve soğan ile buluşturulup zeytinyağı, tuz ve limon ile lezzetlendiriliyor ve ortaya nefis bir lezzet çıkıyor.
- Sıcak bir yaz akşamında, misafirleriniz için göz doyurucu bir sofra hazırlamaya karar verdiyseniz, deneyen herkesin tarifini isteyeceği Girit usulü kabak tarifine de bir şans vermelisiniz!
- Girit usulü kabak tarifi
Zeytinyağlı Fava
Fava, Yunanistan’da geleneksel mezelerden biridir ve Türk mutfağı ve daha pek çok mutfakta da yer alan bir lezzettir.
En iyisini Santorini adasında yiyebilirsiniz, ancak evde hazırlaması da oldukça kolay bir mezedir. Bu süper lezzetli tarif, bir misafir sofrası ya da mangal sofraları için de lezzetli bir başlangıç seçeneğidir.
Bakla sevmiyorsanız, bir de bu yorumunu deneyin! Üzerine de biraz zeytinyağı gezdirip kırmızı soğan ile süsleyin. Sofraya geldiğinde, tadına doyamayacağınız bir lezzet olacağı kesin.
Zeytinyağlı fava tarifi
Girit Ezmesi
Yunan mutfağı denince, akla bolca peynir gelir. Gerçekten de, Yunanlılar mezelerinin büyük bir bölümünde peyniri bolca kullanıyor. Girit ezmesi de onlardan biri!
Yunanistan’da balık restoranlarına gittiğinizde menüde mutlaka görebileceğiniz bu Girit ezmesi, hem çok lezzetli hem de hazırlaması son derece pratik.
Bu tarifte; içinde ezine peyniri ve lor peynirini birlikte kullanıyoruz. Biraz da sarımsak, Antep fıstığı, badem ve ceviz ile lezzetlendirip baharatlar ile renklendiriyoruz ve ortaya nefis bir lezzet çıkıyor.
Girit ezmesi tarifi
Tzatziki (Yunan Usulü Cacık)
Cacık, Türk ve Yunan mutfağının birbirine ne kadar benzediği kanıtlar nitelikteki lezzetlerden biridir. Hem Türkiye’deki restoranlarda hem de herhangi bir Yunan restoranına girdiğinizde, menüde karşınıza cacık ya da “tzatziki” çıkabilir.
Bu tarifin tek farkı, yoğurt olarak süzme yoğurt tercih edilmesi ve bildiğimiz cacığa göre daha yoğun bir dokusunun olması. Onun dışında, içindeki malzemelerin hepsi aynı. Tzatziki, hem lezzeti hem de hafifliği ile her sofraya çıkarabileceğiniz, mutfakta dakikalar içinde hazırlayıp her yemeğin yanında servis edebileceğiniz, çok hafif ve çok lezzetli bir meze.
Yunan usulü cacık
Yunan Mezesi Saganaki
Dışı çıtır, içi eritilmiş peynirli, sıcak bir Yunan mezesi olan Saganaki, bir Yunan restoranına gittiğinizde kesinlikle denemeniz gereken lezzetlerden biri. Evde yapması da oldukça kolay. Dikkat etmeniz gereken püf noktası ise, peynirin sıcak kalması gerektiği için servis etmeden hemen önce hazırlamanız. Aksi takdirde, peynir kolay bir şekilde sertleşecektir.
Üzerinde kullanacağınız peynir ise sizin damak zevkinize kalmış. Bu tarifte, kaşar peyniri ile hazırlanmış ancak orijinaline bağlı kalmak isterseniz, Hellim gibi biraz daha sert bir peynir de tercih edebilirsiniz. Peynirin yanı sıra, içinde domates ve biber gibi malzemeler de olduğu için, misafir sofralarına da çıkarabileceğiniz çok lezzetli ve şık bir meze oluyor.
Yunan mezesi tarifi
Girit Mutfağı
Girit mutfağı doğal kaynaklardan elde edilen gıdalardan oluşur, hayvansal gıdalardan çok ot ve yeşillikler üzerine kurulmuş bir beslenme düzeni hakimdir. Genel olarak restoranlarda mevsimlik ürünler ile hazırlanmış menüler ve yemekler bulabilirsiniz.
Girit mutfağının ana besin kaynağı Akdeniz mutfağında da büyük bir rol oynayan zeytinyağıdır. Zeytinyağı sadece salatalarda tat vermek için kullanılmaz, tüm yemeklerin içine girer. Girit yemeklerinin bazılarında pişirme esnasında kırmızı şarap da kullanılmaktadır. Türk mutfağında büyük yer kaplayan yoğurt bazlı tatları da Girit yemeklerinde görmek mümkün.
Mutlaka denemeniz gereken birkaç Girit yemeği vardır. Girit’te her bir kasabanın kendine özel ürettiği peyniri bulunmaktadır. Süt ve süt ürünlerini seviyorsanız gittiğiniz şehirlerdeki yerli marketlerden çeşitli peynirleri denemelisiniz. Adadaki geziniz süresince peynir festivallerine de denk gelebilirsiniz.
Kızartılmış salyangoz, Chochlioi boubouristi, Girit’te tüketilen bir diğer lezzettir. Bu nazik yemek ilk önce una batırılarak sıcak zeytinyağında kızartılır sonrasında şarap veya sirke içinde servis edilir.
El yapımı, Kaltsounia denen peynirli tartlardan bulursanız hiç kaçırmayın. Genellikle yerli kadınlar tarafından yapılan bu payların çok özel bir hamuru vardır. İçi için değişik beyaz peynirler kullanılır. Bal ile servis edilen bu yuvarlak hamur işini el yapımı limonata ile tüketebilirsiniz.
Gamopilafo, Girit düğünlerinde yapılarak tüm köye servis edilen bir pilav çeşididir. Türkçe’deki pilav kelimesini de anımsatır. Bu pilavı sadece düğünlerde değil birçok yunan tavernasında da bulabilirsiniz. Dana veya kuzu eti suyu ile yapılmış bu pilav size Türk mutfağını hatırlatacak.
Dakosadı verilen Girit’in meşhur salatası da mutlaka denemeniz gereken tatlardan. Adanın güneyinden kuzeyine aynı mezenin farklı isimleri olsa da restoranlarda bu şekilde isteyebilirsiniz. Kızartılmış ve zeytinyağıyla hafifçe ıslatılmış ekmeğin üzerine koyulan taze domates ve kremsi keçi peyniri Girit’teki gününüze damga vuracak lezzetlerden olacak.
Tsikoudia adı verilen Girit rakısı olarak bilinen içki de adaya geldiğinizde mutlaka denemeniz gerekenlerden. Sıcak tüketilen içinde Girit rakısı, bal ve tarçın bulunan Rakomeloda Girit’in en ünlü içkilerindendir.
BahşişGirit restoranlarında hesabın yüzde 5-10’u gibi bir tutarı bahşiş olarak bırakmak uygun olacaktır. Kahve veya çay içtiğiniz yerlerde gelen hesabı yuvarlamanız da uygun bir bahşiş taktiği olabilir.
Girit Mutfağının Tadına Doyulmaz 5 Lezzeti – Gezgin Kutubalığı
Yunan mutfağının en özel ve nadide lezzetlerini Girit’te bulabilirsiniz. Girit Adası turları, Avrupalı turistlerin uğrak noktalarının başında geliyor.
Masmavi denizi, bembeyaz kumsalının dışında turistleri Girit’e ilk bakışta aşık eden detay ise Girit mutfağı oluyor. Girit mutfağındaki başrol oyuncusu kuşkusuz deniz mahsulleri.
Dünyanın belki de en lezzetli balık ızgarasını, deniz mahsullü mezelerini Girit Adası’nda tadabilirsiniz. Girit Adası’nın ikonik lezzetlerinin başında tabii ki Ege otları da geliyor.
Ege’nin yemyeşil doğasında yetişen sebzeler ve Ege’ye özgü otlar yöresel zeytinyağı ile birleşince ortaya adeta şölen çıkıyor. Eğer Girit Adası’nın mutfağı sizin de ilginizi çektiyse doğru yerdesiniz.
Girit Adası’nın lezzetlerini yakından tanımak, Ege ve Akdeniz mutfağının en güzel örnekleriyle tanışmak için sizi yazının devamına davet ediyoruz.
Damağınıza lezzet şöleni yaptıracağınız bir Yunan Adası turu sizi bekliyor.
Girit mutfağı genellikle Ege ve Akdeniz yemeklerinden oluşuyor. Sağlıklı otların ve zeytinyağının bolca kullanıldığı bu mutfakta aynı zamanda bolca et de tüketiliyor. Girit Adası’nda büyükbaş hayvancılık yerine kuzu üretimi daha yaygın. Adanın coğrafi koşullarından dolayı kolayca kuzu yetiştirilebiliyor.
Girit mutfağının en lezzetli yemeklerinin biri kuşkusuz kuzu çevirme. Ağır ateşte pişen kuzu çevirme kelimenin tam anlamıyla pamuk gibi olduktan sonra afiyetle yeniyor. Kuzu çevirme kadar meşhur olan bir başka yemek ise yoğurtlu kuzu çevirme.
Yoğurtlu sosa bulanmış kuzu yemeğini yedikten sonra bir daha Girit’ten ayrılmak istemeyeceksiniz. Girit yemekleri hafif ve enerjisi yüksek yemeklerden oluşuyor. Kuzu yemekleri de kuzunun yağı dışarı akıtılarak pişirildiği için ağırlık yapmıyor.
Girit turu boyunca lezzetleri yemekler yerken içiniz rahat olsun, burada yaşayanlara göre Girit mutfağı dünyanın sayılı sağlıklı mutfaklarından biri.
Tavşan Yahnisi
Tavşan yahnisinin hikayesi biraz hüzünlü. 2. Dünya Savaşı boyunca istila altında olan Girit Adası’nda yemek bulmak kolay olmuyor. Bu dönemde Yunan askerleri adada bolca olan tavşanları yemeye başlıyorlar ve tavşan yahnisi geleneği böyle başlıyor.
Günümüzde hala Girit mutfağında yenilen tavşan yahnisi genellikle patates ile servis ediliyor. Tavşan eti portakal kabuğu ve defne ile marine ediliyor ve ağır ateşte ortalama iki saat pişiriliyor.
Turistlerin en beğendiği Girit geleneksel yemeklerinden olan tavşan yahnisini Yunanistan turu boyunca yemelisiniz.
Zeytinli Ahtapot
Yunanistan’ın en büyük adası olan Girit’te herkese uygun bir yemek menüsü var. Vizesiz Yunan Adalarıturuna katıldığınızda sizi en çok büyüleyen adaların başında Girit gelecek. Adanın kendine has kültürü ve mutfağı sizi içine çekecek ve bu lezzetleri unutmanıza asla izin vermeyecek.
Girit mutfağının en lezzetli salatası nedir diye sorarsanız aklımıza ilk olarak zeytinli ahtapotu gelir. Girit Adası’nda yetişen zeytinlerin tatlandırdığı taze ahtapot sizlere daha önce hiç yemediğiniz bir lezzet sunuyor. İncecik kesilen zeytin parçaları ahtapotla karıştırılır ve bol zeytinyağı ve limon sıkılarak servis edilir.
Zeytinli ahtapotun yanında Yunanistan’ın yöresel içkisi olan uzoyu yudumlayabilirsiniz.
Papaz Yahnisi
Savaş yıllarından kalma bir başka lezzet ise papaz yahnisi. Yağmurun altında savaşan askerler yiyecek bulamayınca yağmurun ortaya çıkardığı salyangozları yemeye başlıyorlar.
Tıpkı Fransız mutfağında olduğu gibi maydanoz ve tereyağı ile pişirilen salyangozların ünü günümüze kadar ulaşıyor. Girit halkı ve Girit’i ziyaret eden turistlerin en beğendiği yemeklerden biri olan papaz yahnisi adada bolca bulunan salyangozlardan oluşuyor.
Eğer siz de Yunan Adaları turu boyunca farklı bir lezzet tatmak isterseniz papaz yahnisini mutlaka denemelisiniz.
Girit Adası’nda yaşayanların yıllık zeytinyağı tüketimi kişi başı ortalama 24 Litre. Dünyada en çok zeytinyağı tüketilen şehir olan Girit’e gittiğinizde ilk olarak yemeklerde mis gibi zeytinyağı kokusunu alacaksınız. Yunanistan’da en çok zeytinyağı tüketilen şehirlerin başında Girit geliyor.
Girit’te tereyağının insanı ağırlaştırdığı, zeytinyağının ise insana enerji ve güç verdiği biliniyor. Hatta geleneksel düğünlerden sonra yeni evlenen çiftlere zeytinyağı yedirilerek düğün gecelerinin keyfini çıkarmaları tavsiye ediliyor.
Zeytinyağı Girit’te sadece yemeklerde kullanılan bir yağ çeşitli değil belli başlı bir kültür öğesi. Girit mutfağının temel taşı olarak nitelendirilen zeytinyağı hemen hemen her yemekte kullanılıyor. Girit kahvaltısını da zeytinsiz düşünemiyoruz.
Tıpkı Lübnan mutfağı gibi Girit kahvaltısında da sadece zeytin ve ekmek yenilebiliyor. Zeytinli salatalar ve zeytinli ekmek de Girit’in lezzet duraklarının arasında yer alıyor.