Dünyanın en dikkat Çeken futbol stadyumları

dünyanın en dikkat Çeken futbol stadyumları

1. Kuş Yuvası Stadı – Çin

Yapısı nedeniyle `Kuş Yuvası` adıyla anılır. Stadyum 91 bin kişiyi ağırlayacak kapasiteye sahiptir.

dünyanın en dikkat Çeken futbol stadyumları

2. Alianz Arena – Almanya

Stadın kapasitesi 70.000 kişiliktir. Maç günlerinde ev sahibi takımın renklerine bürünme özelliğine sahiptir.

dünyanın en dikkat Çeken futbol stadyumları

3. Eidi Stadı – Faroe Adaları

Stadyumun etrafı denizle çevrilidir. Bir diğer tarafında ise Atlas Okyanusu vardır.

dünyanın en dikkat Çeken futbol stadyumları

4. Andorra la Vella Komün Stadı – Andorra

1300 kişi kapasiteli stadyum, dünyanın en küçük sahip statlarından biridir.

dünyanın en dikkat Çeken futbol stadyumları

5. Eco Stadı – Brezilya

Brezilya`nın ilk yeşil ve çevreci stadı olarak biliniyor. Koltukların bir yamacın tepesine yerleştirilmesiyle oluşturulmuştur.

dünyanın en dikkat Çeken futbol stadyumları

6. Victoria Stadı – Cebelitarık

Cebelitarık Futbol Ligi kulüplerine ev sahipliği yapan Victoria Stadyumu, havalimanına yakın lokasyonda inşa edilmiştir. Stadyumda aynı zamanda çeşitli festivaller de gerçekleştirilmektedir.

dünyanın en dikkat Çeken futbol stadyumları

7. Osaka Stadı – Japonya

Şehrin merkezinde yer alan bu stadyum 31 bin 379 koltuk kapasitesine sahip. Stadın ilginç yanı ise içinde yerleşim yerinin bulunması. Sahanın yarısında evler bulunan stat 1998 yılında alışveriş merkezine dönüştürülmüştür.

dünyanın en dikkat Çeken futbol stadyumları

8. Ottmar Hitzfeld Stadı – İsviçre

Bir dağın 2.000 metre derinliğinde oyularak inşa edilmiştir. Stadyumun bir diğer özelliği ise Avrupa`nın en yüksek futbol sahası olmasıdır.

dünyanın en dikkat Çeken futbol stadyumları

9. Braga Belediye Stadı – Portekiz

Portekiz`in en pahalı stadyumlarından biridir. Dev kayaların oyulmasıyla inşa edilen stat için oldukça yüklü bir para harcanmıştır. 30.154 kişilik kapasiteye sahip olan bu stadyum SC Braga takımına ev sahipliği yapmaktadır.

dünyanın en dikkat Çeken futbol stadyumları

10. Gospin Stadı – Hırvatistan

Stadyum 4000 seyirci kapasitesine sahiptir. 1989 yılında inşa edilen bu stadyum, bölgenin doğal yapısına dokunmadan ve bozmadan inşa edilmiştir.

11. Mmabatho Stadı – Güney Afrika

Stadyum 59.000 kişilik kapasiteye sahiptir. Doğal yapısıyla dikkat çekmektedir.

12. Marina Stadı – Singapur

Tamamen çelikten inşa edilmiş, suyun üzerinde yüzen bir platform şeklinde oluşturulan bu stadyum, bin 70 ton ağırlığında ve 9 bin kişi kapasitelidir.

13. Karakas Stadı – Venezuela

Crocodilos Spor Parkı`nda bulunan bu stadyum dağın yamacında, otoyol kenarına inşa edilmiştir.

14. FC Aalesund Stadı – Norveç

Stadyumun ilginç terasları bulunuyor. Aalesunds Futbol Takımı`nın stadı olarak kullanılan bu alan artık Kadın Premier Ligi`ne hizmet ediyor.

Dünyanın En Güzel Stadyumları – 2019

İnşası 1957 yılında tamamlanan ve 99.300 kişilik dev kapasitesiyle dünya yıldızlarının varacağı son noktalardan birisi olan stadyum Barcelona FC’ye ev sahipliği yapıyor. Camp Nou, futbolseverlere açıldığı günden bu yana Katalan Devi ile özdeşleşmiş, Barcelona’lı taraftarlara ve oyunculara güven veriyor. Rakiplerini ise olanca etkileyiciliği ve göz korkutuculuğu ile karşılıyor.

3. Santiago Bernabeu, Madrid

Krallara layık bir stadyum desek, ne düşünürdünüz? Bu sorunun yöneltildiği birçok futbol fanatiğinin aklına İspanya’nın en büyük kulübü olan Real Madrid’in stadyumu Santiago Bernabeu geliyor. 1947’de inşası tamamlanan, 81.044 kişilik kapasitesi, geçmişi ve bugünüyle göz dolduran Bernabeu, tarihinde dört defa Avrupa Kupası ve Şampiyonlar Ligi finallerine ev sahipliği yaptı. Hâlâ Avrupa’nın en prestijli kulüplerini ağırlaması sebebiyle listemizin üçüncü sırasında hak ettiği yeri alıyor.

You might be interested:  Baharın son 7 hafta sonuna Özel 7 İdeal rota

4. Old Trafford, Manchester

Futbola aşina olan bir çoğunuz, Galatasaray’ın Ali Sami Yen Stadı’na “Cehennem” adının verildiğini çok iyi bilir. Dördüncü sıramızda da bir başka cehennem yer alıyor. İngiltere’nin Kırmızı Şeytanlar’ı Manchester United’ın maçlarına ev sahipliği yapan stadyum 1910’da açıldı. 2006 yılında yenilendi ve seyirci kapasitesini 75.000’e çıkardı. Old Trafford, 2003 yılında Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yaptı. Sayısız yıldızın çimenlerinde koştuğu bu stadyuma taraftarlar sadece Manchester United’ı izlemek için değil, yüz yıllık bir geleneği canlı tutmak için de geliyorlar.

5. Stadio Giuseppe Meazza / San Siro, Milan

Almanya, İspanya ve İngiltere’den sonra, şimdi sizi futbolun bir diğer merkezi olan İtalya’ya götürüyoruz. Milan’ın iki devi olan AC Milan ve Internazionale’nin senelerdir süren rekabetlerinin merkezi ve iki takımın da stadyumu olan bu 80,018 kişilik yapı, AC Milan taraftarları için Stadio Giuseppe Meazza iken, Internazionale taraftarları için San Siro’dur. Biz de futbolun centilmen ruhunu yansıtmak için bu iki ismi yan yana getirerek listemize dahil etmek istedik.

6. Estadio Azteca, Meksika

Avrupa’dan sıkıldınız mı? Şimdi sizleri efsanelerin yurduna, Meksika’daki Estadio Azteca’ya götürüyoruz. Santa Ursula şehrinde bulunan 87.000 kişilik stadyum hem Meksika Milli Takımı’na, hem de Meksika’nın büyük takımlarından Club America’ya ev sahipliği yapıyor. Stadyum ayrıca, futbolun en büyük oyuncularından Diego Armando Maradona’nın, “O benim elim değil, Tanrı’nın eliydi” şeklinde nitelediği elle atılan ve geçerli sayılan, İngiltere’nin kalesine giren o meşhur golün doğum yeri olarak hatırlanıyor.

7. Azadi Stadyumu, İran

Rakip takımları etki altında bırakmak için özel bir akustikle inşa edilen, İran’daki en büyük stadyum olan ve adını tüm dünyada duyuran Azadi Stadyumu, taraftarlara 1973 yılında kapılarını açtı. Azadi Stadyumu, 95,225 kişilik kapasitesiyle görenleri büyülüyor. Persepolis FC ve Esteghlal FC gibi İran’ın büyük kulüplerine ev sahipliği yapan stadyum, değişen ve dış dünyaya kendisini katı bir şekilde yansıtan politik iklime rağmen, maç günlerinde hıncahınç doluyor. İranlılar bu mabette futbol keyiflerini ve coşkularını ikiye katlıyor.

8. Wembley Stadyumu, Londra

Şimdi sırada, İngiltere’nin ulusal stadyumu olan ve milli takımın maçlarına ev sahipliği yapan Wembley Stadyumu var. 90.000 kişilik kapasitesi diğer yapılar tarafından aşılmış olsa da bu stadyum futbolun beşiği olarak biliniyor. Wembley, İngiltere’nin spordaki altın çağını yaşamaya devam ettiğini gösteriyor ve İngiliz ekolünü mükemmel biçimde yansıtıyor. Tottenham Hotspur gibi büyük bir kulübün de maçlarına ev sahipliği yapan stat, Euro 2020’nin yarı final ve final maçlarının da oynanacağı alan olarak dikkat çekiyor. Akıllardaki soru ise şu: Evinde oynayacak olmak, İngiliz Aslanları’na kupayı kazandıracak mı? Etkileyici atmosferiyle Wembley, “neden olmasın” cevabını tüm ihtişamıyla veriyor. Londra’da Gezilecek Yerler

9. Parc des Princes Stadyumu, Paris

Son yılların yükselen yıldız takımlarından olan Paris Saint-Germain’in maçlarına ev sahipliği yapan Parc des Princes stadyumu, 48.583 kişilik seyirci kapasitesiyle 1972’de kapılarını futbolseverlere açtı. Fransa’nın galibiyete uzandığı 1998 FIFA Dünya Kupası’na da ev sahipliği yapmış olan bu prestijli stadyum, müthiş mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Avrupa futbolunda her zaman söz sahibi olmuş Fransa’nın ve dev kulüpler arasında yer alan Paris Saint-Germain’in hakkını vererek Parc des Princes’e listemizin 9. sırasında yer veriyoruz. Paris’te Gezilecek En İyi 10 Yer

10. Stade Orange Velodrome, Marsilya

Listemizin son sırasında ise Olympique Marseille’in evi konumunda olan, Fransa’nın en büyük ikinci stadyumu Stade Orange Velodrome yer alıyor. 67.394 kişilik seyirci kapasitesine sahip olan stadyum, tıpkı Parc des Princes gibi 1998 Dünya Kupası’na ev sahipliği yaptı. Euro 2016 sırasında da turnuvanın maçlarının oynandığı statların arasında yerini alarak adından sıkça söz ettirdi. 2016 yılında Marsilya Kulübü’nün telekomünikasyon devi Orange ile yaptığı anlaşma neticesinde “Stade Orange Velodrome” adını taşımaya başlayan stadyum taraftarların nefesini kesiyor. Fransa’nın en gelişmiş sahil kentinde bulunan konumuyla bu futbol mabedi listemizin 10. sırasında yerini alıyor.

Keşfet

Maç keyfine bambaşka bir hava katan dünyanın en iyi stadyumları! İlk fırsatta gitmek isteyeceksiniz..

Dünya üzerinde birbirinden güzel, görkemli mimarilere sahip pek çok stadyum bulunuyor. Bu stadyumlarda maç izlemek muhteşem bir deneyim. Maç olsa da izlesek diyeceğiniz, size unutulmaz anlar yaşatacak, dünyanın en güzel stadyumlarını listeledik.

You might be interested:  Ilçeler Arası Seyahat Izin Belgesi Nasıl Alınır?

MARINA BAY STADYUMU

Singapur'daki Marina Bay Stadyumu, diğer adıyla Yüzen Stadyum, listenin en özgün mimariye sahip olan stadyumu. Bu stadyum adından da anlaşılabileceği üzere suyun üzerinde yüzen bir platform şeklinde yapılmış. 30,000 kişilik kapasiteye sahip olan Marina Bay, maç keyfinizi zirveye çıkaracak.

First National Bank Stadyumu ya da kısaca FNB Stadyumu, Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde bulunuyor. Kapasitesi 94,736 olarak belirtilen stadyum, 2010 Dünya Kupası finaline ev sahipliği yaptı. Güney Afrika'nın önemli futbol karşılaşmalarının çoğu da burada yapılıyor. FNB Stadyumu, maç izlemesi en keyifli stadyumlar arasında.

ALLIANZ ARENA

Almanya'nın Münih şehrinde bulunan Allianz Arena, en dikkat çekici stadyumlardan bir tanesi. Kapasitesi 70,000 olan stadyumu, Bayern Munich ve 1860 Munich ortak kullanıyor. Stadyumun ışıkları Bayern Munich'in maçları olduğu zaman kırmızı, 1860 Munich'in maçları olduğundaysa mavi yanıyor.

SANTIAGO BERNABEU

İspanya'nın Madrid şehrinde bulunan Santiago Bernabeu'nun kapasitesi 81,044. Madrid şehrinin ışıkları arasında, görkemli mimarisiyle dünyanın en güzel stadyumlarından biri. Özellikle Real Madrid-Barcelona derbisini izlemenin verdiği keyif de muazzam.

CAMP NOU

Dünyanın en güzel stadyumlarından bahsedip Camp Nou'yu listeye almamak olmaz. Barcelona'nın stadı, 99,354 kişilik kapasitesiyle Avrupa'nın en büyük stadyumu konumunda. Harika atmosferiyle maç izlemesi en keyifli stadyumlardan biri.

Kanada, Montreal'de bulunan bu stadyum 66,308 kişilik kapasiteye sahip. Stadyum, yanındaki kuleyle dikkatleri üstüne çekmeyi başarıyor. Stadyumun kulesi tam olarak 175 metre. Şüphesiz bu stadyumda da maç izlemek size büyük bir keyif verecek.

OLD TRAFFORD

İngiltere'nin Manchester şehrinde bulunan stadyum, dünyanın en güzel stadyumlarından birisi. Manchester United'ın ev sahipliğini yaptığı stadyumun kapasitesi 76,000. “Düşler Tiyatrosu” lakabı verilen bu stadyumun atmosferi gerçekten inanılmaz. Premier Lig'in en iyi takımlarından biri olan Manchester United'ın maçlarını izlemek, size unutulmaz bir deneyim yaşatacak.

EURO 2020 Maçlarının Oynanacağı 12 Stadyum

2020 yılında yapılması planlanırken tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi nedeniyle 2021 yılına alınan UEFA EURO 2020 mücadelesi sonunda başladı. Turnuva, 11 Haziran 2021 tarihinde Türkiye – İtalya maçıyla başladı.

 24 Avrupa ülkesinin milli takımlarının mücadele edeceği EURO 2020 maçları, dünyanın farklı noktalarında yer alan stadyumlarda yapılacak. Futbolcuların ter dökeceği stadyumların her biri farklı özellikleri ile dikkat çekiyor.

Malum pandemi süreci hala devam ettiği için EURO 2020 maçlarının yapılacağı stadyumlar onbinlerce kişi kapasiteli olsa bile sınırlı sayıda taraftar içeri alınacak ve onlardan da bazı önlemlere uymaları beklenecek. Her şeye rağmen yine de özlediğimiz futbolu izleyebileceğimizi umuyoruz. Gelin EURO 2020 maçlarının yapılacağı stadyumlara yakından bakalım ve her bir stadyumun öne çıkan özelliklerini görelim.

EURO 2020 maçlarının oynanacağı stadyumlar:

  • Dublin Arena / İrlanda
  • Amsterdam Arena / Hollanda
  • Hampden Park / İskoçya
  • Bakü Olimpiyat Stadyumu / Azerbaycan
  • Wembley Stadyumu / İngiltere
  • San Mames Stadyumu / İspanya
  • Münih Arena / Almanya
  • Bükreş Ulusal Arena / Romanya
  • Roma Olimpiyat Stadı / İtalya
  • Ferenc Puskas Stadyumu / Macaristan
  • St Petersburg Stadı / Rusya
  • Parken Stadyumu / Danimarka

En eski EURO 2020 stadyumu: Dublin Arena

İrlanda’nın başkenti Dublin’de bulunan Dublin Arena’nın geçmişi 1872 yılına kadar dayanıyor. 2010 yılında yenilenen stadyum, ülkenin önemli spor merkezlerinden bir tanesi. 52 bin kişilik seyirci kapasitesine sahip olan Dublin Arena, 2011 yılında yapılan UEFA Avrupa Ligi’ne de ev sahipliği yapmıştı. Şehir merkezi ile arasında 2 kilometrelik bir mesafe bulunan stadyumda 3 E Grubu maçı ve bir son 16 mücadelesi izleyeceğiz.

8 dakikada boşaltılabiliyor: Amsterdam Arena

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bulunan Amsterdam Arena ya da diğer adıyla Johan Cruijff Stadyumu, 1996 yılından beri ülkenin en önemli spor merkezlerinden bir tanesi. 3 C Grubu maçına ev sahipliği yapacak olan stadyumda, aynı zamanda son 16 maçlarından biri de oynanacak. 54 bin seyirci kapasiteli olan stadyum, özel yapısı sayesinde tam kapasitede olduğu zaman bile 8 dakikada boşaltılabiliyor. 

En eski uluslararası stat: Hampden Park

İskoçya’nın en büyük şehirlerinden biri olan Glasgow’da yer alan Hampden Park, tarihin en eski uluslararası stadyumlarından biri olarak kabul ediliyor. Çünkü tarihi 1903 yılına kadar uzanıyor. 52 bin seyirci kapasiteli olan Hampden Park, 1950 yılına kadar dünyanın en büyük stadyumu olma unvanını elinde bulunduruyordu. 2007 yılında yapılan UEFA Kupası Finali'ne de ev sahipliği yapan stadyumda 3 D Grubu maçı ve bir son 16 mücadelesi izleyeceğiz.

You might be interested:  Park Otel Ne Demek?

Ülkenin en büyüğü: Bakü Olimpiyat Stadyumu

Kardeş ülke Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan Bakü Olimpiyat Stadyumu, 2015 yılında kullanıma açılmış ve Avrupa Oyunları’na ev sahipliği yapmıştı. Stadyumda milli takımımızın maçlarının da dahil olduğu 3 A Grubu maçı ve bir çeyrek final mücadelesi izleyeceğiz. 69 bin seyirci kapasiteli olan Bakü Olimpiyat Stadyumu, ülkenin en büyük stadyumudur. 

Final burada oynanacak: Wembley Stadyumu

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Wembley Stadyumu, 2007 yılında beri kullanımda olsa da tarihi 1923 yılına kadar uzanmaktadır. Daha önce aynı bölgede bulunan İmparatorluk Stadyumu yıkılarak yerine Wembley Stadyumu yapılmıştır. 90 bin kişilik bu stadyum, daha önce pek çok Avrupa kupası finaline de ev sahipliği yapmıştır. Wembley Stadyumu’nda 3 D Grubu maçı, bir son 16 , iki yarı final ve EURO 2020 final mücadelesi izleyeceğiz. 

Athletic Bilbao’nın evi: San Mames Stadyumu

İspanya’nın önemli turizm merkezlerinden biri olan Bilbao kentinde yer alan San Mames Stadyumu, 53 bin seyirci kapasiteli. Bu stadyumu La Liga’nın önemli takımlarından Athletic Bilbao maçlarından da hatırlayabilirsiniz. San Mames Stadyumu 2013 yılında tamamen yenilense de yüz yıldan daha uzun bir geçmişe sahip. Stadyumda 3 E Grubu maçı ve bir son 16 mücadelesi izleyeceğiz.

5 yıldızlı stat: Münih Arena

Mayıs 2005 tarihinden beri kullanımda olan Münih Arena, Almanya’nın önemli merkezlerinden biri olan Münih’te bulunuyor. Bundesliga’nın önemli takımlarından Bayern Münih’in maçlarından da hatırladığımız Münih Arena, 70 bin kapasiteli ve UEFA tarafından 5 yıldız almış bir stadyumdur. Avrupa’nın en büyük stadyumlarından biri olan Münih Arena’da 3 F Grubu maçı ve bir çeyrek final mücadelesi izleyeceğiz. 

Michael Jackson konserlerinden hatırlıyoruz: Bükreş Ulusal Arena

Romanya’nın başkenti Bükreş’te bulunan Bükreş Ulusal Arena, ülkenin en önemli spor ve eğlence merkezlerinden bir tanesi. Hatta bu stadyum, iki Michael Jackson konserine de ev sahipliği yapmıştır. 56 bin seyirci kapasiteli Bükreş Ulusal Arena, 1953 yapımı ikonik stadyumun yıkılması sonrası 2011 yılında yapılmıştır. Bükreş Ulusal Arena’da 3 C Grubu maçı ve bir son 16 mücadelesi izleyeceğiz. 

Dünya Kupası finaline de ev sahipliği yapmıştı: Roma Olimpiyat Stadı

İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Roma Olimpiyat Stadı’nın geçmişi 1936 yılına kadar uzanıyor. UEFA tarafından 5 yıldız verilen 70 bin seyirci kapasiteli stadyum daha önce 1990 yılında yapılan FIFA Dünya Kupası final mücadelesine de ev sahipliği yapmıştı. Önemli Serie A takımlarından Lazio’nun evi olan Roma Olimpiyat Stadı’nda milli takımımızın bir maçının da dahil olduğu 3 A Grubu maçı ve bir çeyrek final mücadelesi izleyeceğiz.

En yeni EURO 2020 stadyumu: Ferenc Puskas Stadyumu

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunan Ferenc Puskas Stadyumu, 2019 yılında kullanılmaya başladı. EURO 2020 mücadelelerinin oynanacağı en yeni stadyumlardan biri olan Ferenc Puskas Stadyumu, 68 bin seyirci kapasitesine sahip. Ferenc Puskas Stadyumu’nda bir F Grubu maçı, iki C Grubu maçı ve bir son 16 mücadelesi izleyeceğiz. 

Tıpkı bir uzay gemisi: St Petersburg Stadı

Rusya’nın önemli kültür merkezlerinden St Petersburg’da bulunan St Petersburg Stadı, 2017 yılında kullanıma açıldı.

Japon bir mimar tarafından tasarlanan stadyum, pek çok kişi tarafından bir uzay gemisine benzetiliyor.

Rusya Premier Ligi’nin önemli takımlarından Zenit’in evi olan stadyum, 61 bin seyirci kapasitesine sahip. St Petersburg Stadı’nda 3 B grubu ve bir çeyrek final mücadelesi izleyeceğiz.

En küçük EURO 2020 stadyumu: Parken Stadyumu

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan Parken Stadyumu, 1992 yılında kullanıma açılmıştır.

Danimarka Ligi takımlarından FC København'ın evi olan stadyum, 43 bin seyirci kapasitesi ile EURO 2020 maçlarının oynanacağı en küçük stadyumlardan bir tanesi.

Şehir merkezinden yürüme mesafesinde olan Parken Stadyumu’nda 4 B Grubu maçı ve bir son 16 mücadelesi izleyeceğiz.

UEFA EURO 2020 mücadelelerinin hangi ülkenin hangi stadyumunda yapılacağından ve kısaca bu stadyumların özelliklerinden bahsettik. Türkiye A Milli Futbol Takımımıza bu zorlu mücadelede başarılar diliyor ve bizim çocukları Wembley Stadyumu’nda oynanacak final mücadelesinde izlemeyi dört gözle bekliyoruz. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *