Afyon’da gezilecek yerler tarihi ve doğal güzelliklerin dünya halini en iyi yansıtan adresler. Ayrıca Afyon kaplıca ve ılıca turizminin de göbek taşlarından olan bir ilimiz.
Burada öyle güzel gezi yerleri var ki Nevşehir’de bulunan peribacalarının bir başka halini burada görebilir muazzam manzaraya sahip kalesini gezebilirsiniz. Afyon’da nereler gezilir sorusunu soran tüm okurlarımız için detaylı bir rehber hazırladık.
Peribacaları, kalesi, kaplıca ve ılıcaları her kış ve bahar dönemlerinde Afyona turist çeken muazzam yerler. Bunların yanı sıra Afyon’da ne yenir diye aklınıza getirdiğiniz sorunuz için de lezzetli cevaplar bulabilirsiniz. Afyon mutfağı birbirinden güzel yemekleri önünüze serecek.
Kadim bir tarihe de sahip olması sebebi ile bazı tarihi gezi noktaları ile sizi uzun bir tarih yolculuğuna çıkartacak. Afyon nerede, Afyon’a nasıl gidilir gibi detaylar ile beraber bütün gezi noktalarını da sizler için derledik.
AFYON HAKKINDA
Resmi adı Afyonkarahisar olan ilimiz halk arasında Afyon olarak kaldı. Türkiye’nin termal başkenti olarak biliniyor Afyon. Termal turizminde olduğu gibi mermercilik ve gıda sektöründe de çok iyi bir etkiye sahip. 2005 yılında Afyonkarahisar adını alan şehir çok eskilerde tarihteki adı Karahisar-ı Sahip’tir.
Karahisar adını ise şehrin ortasından yükselen volkanik dağlardan almaktadır. Afyon adını ise çok esiklerden beri burada üretimi bir hayli fazla yapılan ürün olan haşhaş ekiminden alıyor. MÖ 3000 yılına kadar uzanan tarihi ile Afyon farklı zenginlikler barındıran bir ilimiz.
Tarihte birçok kez farklı medeniyetlerin eline geçse de sonunda Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın yapıldığı yer Afyon’dur. 2005 yılı itibari ile Afyonda 356 adet mermer işletmesinin bulunduğu biliniyor. Gıda sektörü de aynı ölçüde oldukça yüksektir. Kaymaklı kadayıf, lokum ve sucuk her yerde meşhur olan lezzetleridir. Termal alanları da bir hayli fazladır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Termal turizm Alanı ilan edilen Afyon dünyanın ve Türkiye’nin her yerinden turistleri kendine çekmektedir.
AFYON’DA GEZİLECEK YERLER
Afyon’da gezilecek yerler herkese göre destinasyonlardan oluşuyor diyebiliriz. Çocukla gezebileceğiniz çok güzel adresler bulunduğu gibi aynı zamanda arkadaşlarınızla eğleneceğiniz keşfetmekten keyif alacağınız yerler var. Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Afyon kültür bakımından da zengin bir il.
1-Ulu Camii
2-İscehisar Peribacaları
Peri Bacaları ve Balonlar: Kapadokya’da gezilecek yerler
3-Frig Vadisi
4-Afyon Arkeoloji Müzesi
İstanbul’daki müzeler binlerce yıllık tarihe ışık tutuyor
5-Afyon Kalesi
6-Sultan Divani Mevlevihane’si
7-Büyük Taarruz Şehitliği
BONUS:Afyon Kaplıcaları
En ucuz kaplıcalar nerede?
AFYON NEREDE?
Batı Anadolu ile İç Anadolu Bölgelerini birleştiren yüksek alanın güney parçasını oluşturan bir ilimiz. Kuzeyinde Eskişehir bulunan ilin, kuzeybatısında Kütahya, doğuda ise Konya batıda Uşak güneyde Budur güneydoğusunda ise Isparta ve güneybatıda Denizli illeri bulunuyor. Deniz seviyesinden yüksekliği ise 1021 metredir.
AFYON’A NE ZAMAN GİDİLİR?
Afyon karasal iklime sahip bir şehrimizdir. Yine de şehirde geçiş bölgesi özellikleri de görülür. Kışlar karlı ve soğuk olurken yaz aylarında ise sıcak ve kurak hava hâkim olur. Nisan ve mayıs aylarında en fazla yağışını alan şehir en kurak aylarını ise Ağustos’ta geçirmektedir.
AFYON’A NASIL GİDİLİR?
Türkiye’nin her yerinden Afyon’a otobüs seferi bulunuyor. Otobüs ile ulaşım sağlamak isteyen kişiler için her ilden ulaşım kolaylıkla sağlanabilir. Özel araç ile gidecek olan kişiler ise İstanbul’dan Bilecik, Eskişehir, Kütahya yolunu takip edebilirsiniz.
Ankara’dan gelecek olan kişiler ise Polatlı, Sivrihisar yolunu kullanarak ulaşabilirler. İzmir’den Afyona ulaşmak olan kişiler ise Uşak üzerinden buraya ulaşabilirler. İstanbul ile Afyon arası 461 kilometre, İzmir ile 328 kilometre mesafe bulunuyor.
Ankara ile Afyon arası 257 kilometre, Bursa ile 289 kilometre mesafe var.
AFYON’DA NE YENİR?
Afyon’da ne yenir sorusu buraya seyahat eden herkesin sorduğu bir soru oluyor. Afyon lezzetleri herkese hitap eden buradan da tüm dünyaya yayılan bir ağa sahip.
Afyon kaymağı, lokumu ile meşhur olan bir ilimiz ve burada sucuk üretim de kendine has hali ile bulunuyor. Patlıcandan yapılan sadece 22 yöresel yemek var.
Çullama köfte, ilibada dolması, Göce köftesi gibi lezzetleri gittiğinizde deneyebilirsiniz.
Etiketler: AfyonİlGünBuradaKale
Contents
- 1 Aydın Gezilecek Yerler Listesi | 91 Harika Rota (Detaylı)
- 2 MERSİN’DE GEZİLECEK YERLER
- 2.1 MERSİN’DE NEREDE KALINIR
- 2.2 Divan Mersin ($$$)
- 2.3 Altın Orfoz ($$)
- 2.4 Tisan’da Günlük Ev Kiralama ($)
- 2.5 Mersin’deki Diğer Otel İçin TIKLAYIN
- 2.6 MERSİN’DEN EN BEĞENDİKLERİMİZ
- 2.7 1. Yerköprü Şelalesi’ni Gör, Mut
- 2.8 2. Dalyan’da Mavi Yengeç (Ve Parmaklarını) Ye, Silifke
- 2.9 3. Mersin Merkezde Tantuni Gümlet
- 2.10 4. Denizin Ortasındaki Kaleye Çık: Kızkalesi, Erdemli
- 3 Muğla’da Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 50 Yer ve Plajları
Aydın Gezilecek Yerler Listesi | 91 Harika Rota (Detaylı)
Şehir Hakkında; Ege Bölgesi’nde yer alan Aydın, Türkiye’nin en kalabalık yirminci şehridir. Turizm ve tarım alanında ülkemizin en önemli kentlerinden biri sayılan Aydın, tarih boyunca ticaret açısından hep değerli bir noktada olmuştur. M.Ö 13.
yüzyıla uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan Aydın, günümüze gelene kadar birçok medeniyeti bünyesinde barındırmış ve arkeolojik ve etnografik değerleri ile öne çıkmayı başarmıştır.
Antik kentleri, tatil beldeleri, tabiat güzellikleri, milli parkları, plajları, termal tesisleri, yaylaları ve müzeleri ile herkesin kalbini feth eden bir şehrimizdir. Şimdi gelin hep birlikte, Aydın gezilecek yerler listesini inceleyelim…
Kaç Günde Gezilir; Aydın’ı ortalama 4-5 günde gezebilmeniz mümkün.
Ziyaret İçin En İyi Zaman; Deniz turizmi ile öne çıktığı için, Aydın’ı yaz aylarında ziyaret etmek daha iyi olacaktır. Böylece kamp yapabilir, doğa yürüyüşleri yapabilir, denize girebilir ve su sporları gibi birçok aktivitelere katılabilirsiniz.
Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.
Havalimanı Merkez Ulaşım; Aydın’a en yakın havalimanının İzmir Adnan Menderes Havalimanı olduğunu söylüyor ve daha detaylı bilgi için ulaşım rehberi adlı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Ne Yenir; Aydın’ın meşhur lezzetleri arasında; Çine köftesi, paşa böreği, tahinli pide, pelvize tatlısı, ebegümeci kavurması ve börülce yer alıyor. Daha detaylı bilgi için Aydın yöresel yemekleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 23.94₺
*Aydın Gezilecek Yerler Videosu
*En Popüler Yerler
-Sembolik Yapılar
1.Güvercinada Kalesi
Burası neresi? Kuşadası ilçesinin Hacıfeyzullah Mahallesi’nde yer alan Güvercinada Kalesi, Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kuşadası Körfezi’nin ağzında limanı koruyan bir konumda bulunan kale, Mora İsyanı sırasında gelebilecek saldırıları önlemek adına inşa edilmiştir. Yine bu saldırıları önlemek adına İlyas Ağa tarafından yaptırılan surlar ise, 3 metre yüksekliğinde olup, adayı çepeçevre sarıyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsedilen bu kale, aynı zamanda ada korsanlarından gelebilecek saldırıları engellediği için ”Korsan Kalesi” olarak da adlandırılıyor. Tarihi 1830’lu yıllara uzanan Güvercinada Kalesi, günümüze gelene kadar birçok restorasyondan geçmiş ve bugün hala hem Kuşadası’nın hem de Aydın’ın en sembolik değerlerinden biri olmayı başarmış.
Neden gitmeliyim? Akşamları ışıklandırılan Güvercinada Kalesi’nin, daha başka bir manzaraya hakim olduğunu tahmin edebilirsiniz. Kaleye, çok eski zamanlarda, sadece sandallarla ulaşım sağlandığını ve belli bir zaman sonra mendirekle karaya bağlanmış olan adaya turların düzenlendiğini belirtelim.
Hal böyle olunca, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist bu kaleye uğramadan buradan ayrılmıyor. Kalede, geçmiş zamanlarda askerlerin etrafı koruması amacıyla inşa edilmiş bir gözetleme kulesi yer alıyor ve bu kulede 1998 yılında karaya vurmuş Fin Balinası’nın iskeleti ile birkaç gemi maketi de yer alıyor.
Kalenin yanında ise Barbaros Hayrettin Paşa’nın heykeli bulunuyor.
- Adres: Hacıfeyzullah, 09400 Kuşadası/Aydın
- Çalışma saatleri: 09.00 – 22.00
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
2.El Heykeli
Burası neresi? Atatürk Bulvarı üzerinde, İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı’nın karşısında yer alan El Heykeli, bir diğer sembolik yapılardandır. Bu yapı, avuç içinde birkaç siyah güvercin ile bir beyaz güvercin tutan beyaz bir el heykelidir. Deniz manzaralı konumu ile oldukça beğeni toplayan El Heykeli, özellikle gün batımında ayrı bir atmosfere bürünüyor.
- Adres: Türkmen, 09400 Kuşadası/Aydın
- Çalışma saatleri: 7/24
- Yol tarifi al >
-Müzeler
3.Aydın Arkeoloji Müzesi
Burası neresi? Aydın’da müzecilik fikri ilk olarak, 1959 yılında Zafer İlkokulu’nun bir odasında başlamış ve uzun yıllar devam etmiştir. 1973 yılında yeni binaya taşınarak hizmet vermeye devam eden müze, Aydın merkez ve ilçelerinden toplanıp getirilen eserlerden zengin bir koleksiyona sahip olmuştur. Aydın Arkeoloji Müzesi, geniş bir bahçe içerisinde yer alıyor ve bu bahçede; Tralleis, Magnesia, Alinda, Alabanda, Nysa, Amyzon, Piginda, Harpasa, Myus, Pygela, Orthosia ve Mastaura gibi antik kentlerden gelen ve çeşitli dönemlere ait taş eserler yer alıyor. Bunlar; heykeller, lahitler, sütun ve sütun başlıkları, altarlar, mezar stelleri, İslami mezar taşları, mil taşları, yazıtlı ve kabartmalı steller ile çeşitli mimari parçalardır.
Müzenin bölümleri; Bunun dışında müze, Arkeoloji Seksiyonu, Sikke Seksiyonu ve Etnografik Eser Seksiyonu olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Arkeoloji Salonunda; eserler kronolojik bir sırayla sergileniyor ve Prehistorik Dönem’in yanı sıra Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri’ne ait eserler yer alıyor.
Bu eserler arasında; el baltaları, kesici ve delici aletler, idoller, ağırşaklar, pişmiş toprak seramik örnekleri, kandiller, mask ve heykelcikler, cam objeler, altın, gümüş ve bronzdan yapılmış takılar, tıp aletleri, makyaj malzemeleri ve silahlar bulunuyor.
Ayrıca heykeltıraşçılığın en güzel örneklerinden olan, Athena büstü, Nike heykeli, Satyr heykeli, çeşitli heykel ve kabartmalar da yoğun ilgi görüyor.
Sikke Salonunda; Grek, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri’ne ait altın, gümüş, bakır ve bronz sikkeler sergileniyor.
Etnografya Salonunda ise; halı, kilim, cicim ve sumak gibi dokuma örnekleri, efe kıyafetleri, sırmalı simli kadın kıyafetleri, oyalı yazmalar, tepelik, kemer, kolye, bilezik, küpe ve yüzük gibi gümüş takılar, hamam takımları, el yazması Kuran ve kitaplar, sigara ağızlıkları, kalyenler, tas, lenger, sahan, ibrik, sefer tası, kazan ve sini gibi mutfak kapları, dibek, kahve değirmeni, kahve soğutacağı ve takunya gibi ahşap eserler, kılıç, kama, çakmaklı tüfek ve tabanca gibi silahlar yer alıyor.
- Adres: Ilıcabaşı, Müze Blv. No:4, 09010 Efeler/Aydın
- Çalışma saatleri: 08.30 – 18.00
- Telefon: 0256 225 22 59
- Giriş ücreti: 12₺ **Müzekart geçerli.
- Yol tarifi al >
4.Karacasu Etnografya Müzesi
Burası neresi? Karacasu ilçesinin Tavas Yolu üzerinde yer alan Karacasu Etnografya Müzesi, Aphrodisias Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı olarak 2007 yılında hizmete açılmıştır.
Müze; Türk kültürünün en eski yerleşim yerlerinden biri olan bölgenin ve tüm yörenin tarihi, sosyal ve kültürel geçmişi hakkında bizlere bilgi veriyor.
Seramik, sıcak demir, deri ve diğer el sanatları ile ilgili etnografik eserler, mankenlerle canlandırılarak sergileniyor.
- Adres: Yaylalı, Tavas Cd., 09370 Karacasu/Aydın
- Çalışma saatleri: 08.30 – 17.30
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
5.Tales Matematik Müzesi
Görsel Kaynak: talesmatematikmuzesi.com
Burası neresi? Başak Eğitim Hizmetleri tarafından 2007 yılında açılan Tales Matematik Müzesi, Almanya Giessen’deki Mathematikum, ABD New York’taki MoMath, İtalya’daki Arşimet Bahçesi ve Güney Kore’deki Mathlove gibi örneklerin incelenmesi sonucunda AR-GE çalışmaları yapılarak tasarlanmıştır. Günlük yaşamın dışında Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı ile ilgili sergilerin yer aldığı müzede; soyut matematiksel kavramlar somut malzemelere dönüşerek ziyaretçilerin daha iyi kavrayabilmesini sağlıyor.
Neden gitmeliyim? Bağımsız düşünce ile yeni fikirler ve çözümler bulmayı amaçlayan Tales Matematik Müzesi, özellikle çocuklara aktarmak ve aşılamak için kurulmuştur.
Çocuklara matematiği sevdirmek ve daha da bilinçli hale getirmek adına harika bir gezi noktası olacağından hiç şüpheniz olmasın! Özellikle gezi sırasında, profesyonel matematik öğretmenlerinin anlattığı hikayeler ve matematiksel teoremlerin kanıtlarını göstermeleri de cabası.
Ayrıca ilkokul için atölye çalışmaları, matematiksel oyunlar, yüksek seviye için laboratuvar destekli eğitimleri ve bu laboratuvarlarda denklemlerle cebirsel yüzeylerin yer aldığı Hayal Sergi de bu müzede bulunuyor.
Kaçırmayın! İçerisinde; olasılık, Pascal üçgeni, seri açılımları, ardışık sayıların toplamı, parabol, asal sayılar, çevre yarıçapı ilişkisi, silindir yarıçapı ilişkisi ve mükemmel kare genişlemelerinin geometrik kanıtı ile ilgili materyaller yer alıyor.
İlkokul öğrencileri için 1,5 saatlik eğlenceli atölye uygulamalarına katılım sağlayabilir ya da yüksek bir seviye için 2 saatlik rehber destekli eğitim turlarına katılım sağlayabilirsiniz.
Çocuklarınızın seviyesine göre katılmalarını sağlayacağınız bu müzede, aynı zamanda sizler de katılım gösterebilirsiniz.
- Adres: Zeybek, Güneybatı Otoyol Cd., 09000 Efeler/Aydın
- Çalışma saatleri: Hafta içi: 09.00 17.00 / Cumartesi günleri: 10.00 – 16.00 **Pazar günleri kapalı.
- Telefon: 0555 189 89 46
- Giriş ücreti: 25₺ / İndirimli: 17₺
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
6.Yörük Ali Efe Müzesi
Burası neresi? Yörük Ali Efe’nin İzmir’den dönüşünden ölümüne kadar yaşadığı Yenipazar ilçesindeki evi, 1980’li yıllarda çıkan yangında tamamen yanınca, 1955 yılında Aydın Valiliği tarafından bir karar alınmış. Kültür Bakanlığı’na yapılan bu öneri ise kabul edilmiş ve evin müzeye dönüşmesi için çalışmalara başlanmış. Evin aslına uygun bir şekilde restore edilen müzeye, Yörük Ali Efe’nin kullandığı şahsi eşyalar da bağışlanmış. Her şey kısa sürede tamamlanınca, 2001 yılında Yörük Ali Efe Müzesi ziyarete açılmıştır.
Neden gitmeliyim? Müze içerisinde; Yörük Ali Efe’ye bizzat ait olan kama, dürbün, mühimmat, tabanca ve nüfus cüzdanı, o dönemin tipik evlerinde kullanılan mutfak eşyaları, halı, kilim ve sofra malzemeleri, müzenin restorasyon çalışmaları sırasında çekilen fotoğraflar, Yörük Ali Efe’nin Kurtuluş Savaşı sırasında kendi el yazısı ile yazdığı mektuplar yer alıyor. Ayrıca Muslukuyu Mezarlığı’nda yer alan Yörük Ali Efe’nin mezarı, Bakanlar Kurulu kararı ile müzenin bahçesine taşınmıştır.
- Adres: Çarşı, Akgün Sk., 09350 Yenipazar/Aydın
- Çalışma saatleri: Yaz: 08.30 – 19.00 / Kış: 08.30 – 17.30
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
7.Milet Müzesi
Burası neresi?
MERSİN’DE GEZİLECEK YERLER
Sanırız Akdeniz ve Ege’nin tümünde deniz tatili yapmak en ekonomik yer Mersin olabilir.
Aslında Mersin’de bir tek tatil değil, genel olarak hayat daha ucuz. Bu sebeple Doğu Anadolu’dan ve Suriye’den en az kendi nüfusu kadar göç almış. Yine uygun fiyatlar ve yakınlığı sebebiyle İç ve Doğu Anadolu’nun tercih ettiği sayfiye yerlerinden.
MERSİN’DE NEREDE KALINIR
Mersin’de birçok otel, pansiyon var bu yüzden kalacak yer bulma konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Ayrıca kalabalık bir aileyseniz günlük ev kiralama fikri de daha uygun fiyatlı ve cazip gelebilir otelde kalmaktansa. Size bütçenize göre tercih edebileceğiniz üç seçenek sunduk.
Divan Mersin ($$$)
Eğer merkezde konaklayacaksanız, en iyi servis alacağınız, en şık otellerden biri Divan. Konumu çok güzel, denize ve her yere yakın. Önünde akşam çıkıp uzun bir yürüyüş yapabileceğiniz deniz boyunca uzanan bir yürüyüş yolu var. Kahvaltısı açık büfe. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Altın Orfoz ($$)
Eğer otelden çıkmadan deniz tatili yapmayı düşünüyorsanız, Altın Orfoz Mersin’in en eli yüzü düzgün otellerinden.
Otelin mavi bayraklı bir plajı var ve yanındaki site sakınleri ile birlikte bir koyu paylaştıklarından diğer Mersin plajlarına göre biraz daha seçmece bir kitlesi var. Kızkalesi’ne 5 dakika mesafede.
Çocuklu aileler için ideal, çünkü gün boyu animasyonlar, aktiviteler var. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Tisan’da Günlük Ev Kiralama ($)
Tisan her şeyden epey uzak ama deniz tatili yapmak isteyenler arasında çok popüler. Orada otel yok ama insanlar evlerini günlük kiralıyorlar. Biz tanımayız, etmeyiz, evlerini bilmeyiz ama iki farklı işletmecinin telefonuna ulaştık. Tel: 0537 028 48 33 ve Tel: 0532 514 74 93
Mersin’deki Diğer Otel İçin TIKLAYIN
Gördüğünüz üzere gezilecek yerlerin büyük çoğunluğu Silifke ve Erdemli tarafında öbekleniyor. Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
Gezilecek Yerler
- Yerköprü Şelalesi Milli Parkı
- Kız Kalesi
- Cennet Cehennem Obrukları
- Narlıkuyu
- Aynalı Göl – Gilindire Mağarası
- Mersin Merkez
- Alahan Manastırı
- Kanlı Divane Ören Yeri
- Adamkayalar
- Astım Mağarası
- Uzuncaburç
- Anamurium Antik Kenti
- Göksu Nehri
- Tarsus
Yeme-İçme
- Cengiz’in Yeri
- Dalyan Silifke
- Lagos Restaurant Yörük Apo’nun Yeri
- Akyar Cemal’in Yeri Restaurant
MERSİN’DEN EN BEĞENDİKLERİMİZ
Valla biz Mersin’i 5 günde bitiremedik. Mersin CİDDİ büyük. Bir Evde Yok Mersin’de 5 günümüzün olduğunu duyunca umarım helikopteriniz vardır demişti. ???? Ayrıca dağların tepelerin olması da mesafelere hiç yardımcı olmuyor hani.
Her şeyi görmek ne mümkün… O yüzden Mersin’deki favori şeylerimizi gezilecek yerlerin tümünden ayırdık. İşte buradakiler “Bunları Yapmadan Mersin’den Dönmeyin” dediklerimiz, önceliklendirmenizi önerdiklerimiz. Çok yaymazsanız, 3 güne hepsini sıkıştırabilirsiniz. Diğer gezilip görülecek yerleri de Mersin’de Gezilecek Yerler bölümünde anlattık.
1. Yerköprü Şelalesi’ni Gör, Mut
Mersin, Yerköprü Şelalesi
Mersin’deki en etkileyici keşfimiz açık ara Mut İlçesi’ne bağlı Yerköprü Milli Parkı içinde bulunan Yerköprü Şelalesi. Bizce Mersin’in turizm çalışmalarında en öne çıkarılası güzelliği, zaten doğa anıtı olarak korumaya alınmış. Şelaleyi görmek için biraz efor sarf etmeniz gerekiyor; 1) Ermenek yolu üzerinde, yani Mersin’de gezmek isteyeceğiniz diğer şeylerden çok daha sapa bir yerde, 2) Milli Park’a vardıktan sonra kanyonun içindeki şelaleye ulaşmak için 30-45 dakika yürümeniz gerekiyor. Giderken yokuş, dönerken tırmanış. Ama o kadar güzel bir kanyonda yürüyorsunuz, o kadar etkileyicisi yerlerden geçiyorsunuz ki hiç gocunmuyorsunuz.
Şelalenin güzelliğini burada anlat anlat bitiremeyeceğimizden YERKÖPRÜ ŞELALESİ diye bir yazı açıp, orada anlattık. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
2. Dalyan’da Mavi Yengeç (Ve Parmaklarını) Ye, Silifke
Mavi yengeç için Balıkçı Kooperatifi, Mersin
UYARI: Burasının kapandığına dair uyarılar aldık. Siz yine de gitmeden doğruluğunu bir kontrol edip öyle yola çıkın. Onun yerine Evde Yoklar’dan Arkum Halk Plajı’nın ordaki Cengiz’in Yeri diye bir yer önerisi aldık. Biz denemedik ama sizi bu yeni mekandan her türlü haberdar edelim dedik. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara. Bir giden bize son durumu haber edebilir mi lütfen?
Sadece Mersin için değil belki de tüm Türkiye’nin en özel lezzetlerinden biri sayılabilecek mavi yengeci bizce tadabileceğiniz en uygun yer, diğer ünlü balıkçılar yerine Silifke, Dalyan’ın halk arasında “Paradeniz” denilen lagün gölü kıyısındaki Dalyan, Kuş Cenneti Göksu Deltası tarafından işletilen balıkçı kooperatifi. Çünkü burada hem harika bir manzara ve gün batımı var hem de fiyatlar diğer yerlere göre çok daha uygun. Yengeç limonlu, acı biberli bir sos da geliyor. Yengeci o sosa batırıp yiyorsunuz. Burada sadece yengeç yok aynı zamanda kalamar ve balık gibi klasik seçenekler de var. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
3. Mersin Merkezde Tantuni Gümlet
Bursa denilince iskender, Eskişehir denilince çibörek gibi elbette Mersin denilince akla ilk gelen lezzet olarak tantuni (Bilgehan için vazgeçilmez bir lezzet ???? ) de gerçek bir Mersin deneyiminin olmazsa olmazlarından. Bilmeyenler için tantuni temelde, çok küçük kuşbaşı doğranmış etin önce haşlanıp sonra kızgın sacda yağ ve toz biberle çevrilmesiyle hazırlanan ve lavaşa sarılarak yenen bir nevi dürüm türü. Tantuninin hası nerede yenir derseniz sizi MERSİN’DE NE YENİR? NEREDE YENİR? yazımıza alalım.
4. Denizin Ortasındaki Kaleye Çık: Kızkalesi, Erdemli
Kızkalesi Erdemli’deki en bilinen turistik yerlerden biri. Erdemli’de diye geçse de aslında Erdemli’ye 23 kilometre uzaklıkta, Mersin’e ise yaklaşık 60 kilometre. Kızkalesi bazı yerlerde Deniz Kalesi olarak da geçebiliyor bu yüzden o şekilde duyarsanız kafanız karışmasın. ????
Muğla’da Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 50 Yer ve Plajları
Muğla'da Gezilecek Yerler Listesi
Türkiye’nin oksijeni Muğla plajları ile olduğu kadar gezilecek yerler ile de ünlü. Muğla’da bulunan koylar, kamp alanları ve tarihi antik kentler bunlardan sadece bir kaçını oluşturuyor.
Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Muğla turistlere ve yerli halka pek çok aktivite alternatifi sunuyor. Eşsiz güzellikleri, doğası ve büyüleyici manzaraları ile her yıl 8 milyona yakın turiste ev sahipliği yapan kent hem gece hem de gündüz son derece hareketli bir yapıdadır.
Siz de Muğla’nın eşsiz güzelliklerini keşfetmek istiyorsanız sizin için hazırladığımız Muğla gezilecek yerler listesini detaylı bir şekilde inceleyerek, kendi gezi rotanızı oluşturabilirsiniz.
Kısa bilgi: Sadece belirli bir bölgeyi gezmeyi düşünüyorsanız ayrı ayrı oluşturduğumuz aşağıdaki gezi listelerimize de mutlaka bir göz atmalısınız!
Mesela; Fethiye içinde bir gezi planınız varsa; Fethiye’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listeye ama sadece güneş, kum ve denizin tadını çıkarmak istiyorsanız; Fethiye plajlar ve koyları ya da Bodrum plajları ve kolayları için oluşturduğumuz listeleri inceleyerek kendinize daha detaylı bir rota oluşturabilirsiniz. Lafı çok uzattım biliyorum. Hadi Muğla gezi listemize hemen başlayalım!
Dalaman Çayı
Dalaman Çayı ve Rafting
Tertemiz görüntüsü ile Muğla’nın en güzel yerlerden bir tanesidir. 230 kilometre uzunluğa sahip olan Damla Çayı, Marmaris ve Fethiye’nin ortasında konumlanmıştır. Turkuaz bir renge sahip olan Çay, Kocaş Dağı’ndan süzülerek aşağı doğru iniyor ve Ege Denizi’ne dökülüyor. Kusursuz bir manzara sahip olan çay, Muğla gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalıdır.
Giriş Ücreti: Yok
Rafting Fiyatları: 150-200 TL