Makber (Osmanlıca: مقبر) Abdülhak Hamit Tarhan’ın karısı Fatıma Hanım’ın ölümü üzerine yazdığı şiiri. O yıllarda yeni yeni oturan Avrupai Türk Şiiri tarzının en önemli örneklerinden biri olarak yerini almış, yazılmasından onlarca yıl geçtikten sonra bile birçok şairin esin kaynağı olmuştur.
Contents
- 1 Edebiyat Makber ne demek?
- 2 Makber mi nedir şu gördüğüm yer?
- 3 Makber mersiye midir?
- 4 Hacle kimin eseri ve türü nedir?
- 5 Abdül Hamit Tarhan Makber şiirini neden yazmıştır?
- 6 Mağrip mi yoksa Makber mi ne demek?
- 7 Eyvâh ne yer ne yâr kaldı Gönlüm dolu âh u zâr kaldı?
- 8 Ah u zar kaldı ne demek?
- 9 Metafizik ürperti kime ait?
- 10 Makber hangi döneme aittir?
- 11 Makber şiirinde hakim olan duygu nedir?
- 12 Hacle şiir midir?
- 13 Ateşpare kimin eseri ve türü?
- 14 Validem şiiri ne anlatıyor?
Edebiyat Makber ne demek?
TDK’ya göre makber kelimesinin anlamı, ‘mezar’ şeklinde ifade edilmektedir. Aynı zamanda alternatif olarak kabir ya da meften gibi sözcükler üzerinden de değerlendirilebilir. Daha çok edebi eserlerde, roman ve şiirlerde sıkça karşılaşılan bir kelimedir.
Makber mi nedir şu gördüğüm yer?
Güller gibi meyl-i ibtisâm et, Dağ-ı dile çare bul, merâm et: Bir tatlı bakışla, bir gülüşle, Eyyâm-ı hayatımı tamam et. Makber mi, nedir şu gördüğüm yer?. Ya böyle revâ mı câ-yı dilber? Bir tecrübedir bu, hiledir bu
Makber mersiye midir?
Makber’de klasik mersiyeye, nisbeten daha yakın olan tema Fatma Hanım’la ilgili kıtalardadır. Sevilen kişinin ardından onun yaşayışı, faziletleri ve kaybından doğan üzüntüleri dile getiren mersiyelere mukabil Makber’de de Fatma Hanım’ın şahsiyeti, özellikleri ve hayatından hâtıra parçaları zikredilir.
Hacle kimin eseri ve türü nedir?
Şiir Kitapları
Makber (1885). 3. Ölü (1885). 4. Hacle (1885).
Abdül Hamit Tarhan Makber şiirini neden yazmıştır?
Türk edebiyatının en ünlü eserlerinden biri olan ‘Makber’i biliyorsunuzdur. ‘Eyvah! Ne yer, ne yar kaldı, Gönlüm dolu âh u zâr kaldı. ‘ dizeleriyle başlayarak yüreğimizi dağlayan bu şiir, Abdülhak Hamid Tarhan tarafından, ölen eşi Fatma Hanım’a ithafen yazılmıştı.
Mağrip mi yoksa Makber mi ne demek?
Libya da bir Mağrip ülkesi yani. Makber ise çoğunuzun malumu; mezar, kabir anlamına geliyor eski dilde. ‘Her yer karanlık’ şarkısına nazire yapar gibi bir oyun oynadı felek. Mağrip ülkesi Libya adeta bir makber yani mezarlığa dönüverdi son günlerde.
Eyvâh ne yer ne yâr kaldı Gönlüm dolu âh u zâr kaldı?
ne yer, ne yâr kaldı, Gönlüm dolu âh u zâr kaldı. Şimdi buradaydı gitti elden, Gitti ebede gelip ezelden. Ben gittim, o hâksâr kaldı, Bir gûşede târmâr kaldı; Bâkî o enîs-i dilden, eyvâh! Beyrût’ta bir mezâr kaldı.
Ah u zar kaldı ne demek?
Ahuzar Tanımı:
Ahuzar kelimesinin anlamı; inlemek, ah etmek, ahlayıp vahlamak, ah çekmek, sızlanmak veya dert yanmak olarak tanımlanır. Zayıf ya da sinir bozucu bir ses çıkararak bu şekilde şikayet etmek, sızlanmak “Ah u zar”etmek olarak belirtilir.
Metafizik ürperti kime ait?
Abdülhak Hamit Tarhan’ın şiirlerinde “metafizik” hâkimdir, hatta Abdülhak Hamit “Türk şiirine metafizik ürpertiyi getiren şair” olarak adlandırılır.
Makber hangi döneme aittir?
Makber, Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı’nın diğer eserlerine göre farklı bir muhteva ve şekil ile öne çıkan, önemli şiirlerden biridir.
Makber şiirinde hakim olan duygu nedir?
Cevap: Makberi konusu itibarıyla “lirik şiir” özellikleri taşımaktadır. Lirik şiirlerde aşk, ölüm, sevgi, üzüntü, gurbet gibi temalar işlenir. Bu şiirin de teması ölümdür.
Hacle şiir midir?
Çünkü “Hacle” şiiri “Makber” şiirinin kardeşi gibi görünse de tamamen hayali, şairin tabiriyle efsanevi bir şiirdir. Bu şiirde Hamid, yeni aşkını, evlenme arzusunu, eski aşkının kendisini rahatsız eden hayallerini, tabiatı, ölümü ve düşü bir arada vererek farklı imgeler yaratmayı başarır.
Ateşpare kimin eseri ve türü?
ŞİİR: Terkib-i Bend-i Muallim Naci. Ateşpare (1883) Şerâre (1884)
Validem şiiri ne anlatıyor?
abdülhak hamid’in annesi münteha nasib ile babası hayrullah efendi’yi karşılaştırıp baba tarafının onca asaletine rağmen çerkez bir köle olan annesinin tarafında yer aldığı belli olan oldukça hüzünlü bir şiiri. 1913’te yazmıştır.