Fas ya da tam ismiyle Fas Krallığı, kendine has dokusuyla Atlas Okyanusu kıyısında kurulmuş, egzotikliği ile ziyaretçilerini cezbeden bir ülke.
Afrika kıtasının kuzeybatı ucunda yer alan Fas, kuzeyde Cebelitarık Boğazı ve Akdeniz, doğuda Cezayir, güneyde Moritanya ve batıda da Atlas Okyanusu ile çevrili.
Başkenti Rabat, en büyük şehri de Kazablanka olan Fas, Atlantik Okyanusu’ndan, Cebelitarık Boğazını çevreleyip Akdeniz’de son bulan uzun bir sahil şeridine sahip.
Cebeli Tarık Boğazı’na hâkim stratejik bir konuma sahip olan Fas’ın kültürel ve etnik çeşitliliği, ülkenin konuştuğu dilden yemeklerine dek yansıyor.
Resmi dili Arapça olan ülkede Fransızca, iş ve yönetim çevrelerinde, İspanyolca kuzey bölgelerde, Berberice ise dağlık ve çöle yakın yerlerde yaygın olarak kullanılıyor.
Kuzeydeki Sebte ve Melilla Kentleri İspanya idaresi altında olan Fas, aslında hem Akdeniz hem de Afrika ülkesi. Afrika‘nın en büyük beşinci ekonomisine sahip olan ülkenin Avrupa’ya yakın konumu, ekonomisine oldukça katkı sağlıyor.
Kazablanka, Fas
Contents
- 1 Fas Gezi Rehberi
- 2 Fas-Filmlere Konu Olan Ülke
- 3 Kazablanka’da Gezilecek Yerler
- 3.1 Kazablanka’daki Doğal Güzellikler
- 3.2 La Corniche
- 3.3 Ain Diab Plajı (Plage Aïn Diab)
- 3.4 Ain Sebaa Plajı (Plage de Ain Sebaa)
- 3.5 Ligue Arabe Parkı
- 3.6 Kazablanka’daki Tarihi Yerler
- 3.7 Kazablanka Katedrali
- 3.8 1. Hasan Cami
- 3.9 Paşa’nın Mahkemesi (Mahkama du Pacha)
- 3.10 Kazablanka Saat Kulesi
- 3.11 Sidi Abderrahman Tapınağı
- 3.12 5. Muhammed Meydanı
- 3.13 Eski Medina (Old Medina)
- 3.14 Birleşmiş Milletler Meydanı (Place des Nations Unies)
- 3.15 Kazablanka’daki Müzeler
- 3.16 Abderrahman Slaoui Müzesi
- 3.17 Fas Musevi Müzesi
- 3.18 Villa Des Arts Sanat Müzesi
- 3.19 Kazablanka’daki Alışveriş Merkezleri
- 3.20 Morocco Mall
- 3.21 Şehir Pazarı (Central Market)
- 3.22 Kazablanka’daki Eğlence Parkları
- 3.23 Parc Sindibad
- 3.24 Tamaris Aquaparc
Fas Gezi Rehberi
Bugünkü Fas topraklarında ilk yerleşim milattan önce 8000’li yıllara, Cilalı Taş Devri’ne dek uzanıyor. Berberilerin ataları olarak kabul edilen toplulukların yerleşerek tarıma başladıkları bu bölge, daha sonraları, Moritanya olarak anılmaya başlanmış.
Akdeniz uygarlığına Fenikeli tüccarlar ve koloniler sayesinde adapte olan Fas, Moritanya Tingitana adıyla Roma’ya dahil olmuş.
Beşinci yüzyılda Vandalların ve Vizigotların eline geçen bölge bir süre sonra Bizans idaresi altında kalmışsa da, hiçbir yönetim Fas’ın yüksek dağlarındaki Berberileri hüküm altına alamamış.
Yedinci yüzyılda ise, Şam Emevilerinin başı çektiği İslam ordusu tarafından fethedilen Fas, “Maghreb al Aqsa” yani uzak batı adıyla anılmaya başlanmış.
Fetihten önce ve fetih boyunca asilime olan Berberiler Arap kültürünün etkisi altında Nekor ve Bergavata Devletlerini kurmuşlar.
Ancak, İdrisiler olarak bilinen Berberilerin Fes şehrini almalarıyla, Fas, bir bilim kültür merkezi olarak bölgesel bir güç haline gelmiş. Ardından tüm ülkeye hâkim olan Berberi yönetimi sırasında Fas, tarihteki en parlak dönemini yaşamış.
1900’lerden itibaren Avrupalı kolonicilerin ilgilenmeye başladığı Fas; Fransa, Birleşik Krallık, Almanya ve İspanya’nın katılımında gerçekleşen anlaşma sonucunda, bir Fransız sömürgesi haline gelerek Kuzey ile Güney Sahra sınır bölgeleri İspanya’ya bırakıldı.
İkinci Dünya Savaşı sonunda, Fransa ile yıllarca süren bağımsızlık mücadelesi veren Fas, 1956’da bağımsızlığını ilan etti. İspanya işgal altında tuttuğu kuzey bölgelerini terk ederek Atlas Okyanusu sahillerindeki üslerden de çekildi. Ancak halen Sebte ve Melilla’nın yönetiminin İspanya’da olması, Fas’ın en önemli dış problemi.
Fas Gezilecek Yerler
Doğu mimarisine sahip yapılardaki detaylarla büyüleneceğiniz Fas’ta, güneyde Afrika’ya özgü vurmalı çalgılar eşliğinde ritim tutarken kuzeyde klasik Endülüs müziği ile kendinizden geçeceksiniz.
Şehirleri keşfederken geçeceğiniz dar sokaklarda Fas’a alışmaya başlayacaksınız.
İklimin çeşitlilik gösterdiği, bir şehirden diğerine geçerken Atlas Okyanusu’ndan gelen nemli ve serin havanın Akdeniz’in ılık havası ile karıştığı Fas, Sahra Çölü’nden gelen sıcak havayla iyice yumuşuyor.
1. Marakeş
Marakeş, Fas’ın Kazablanka ve Rabat’tan sonra en büyük üçüncü şehri. Berberice “Tanrı’nın yeri” anlamına gelen Marakeş, bölgeye has doğal kırmızı taşlardan inşa edilen tarihi yapıları nedeniyle de Kırmızı Şehir olarak biliniyor.
Atlas Dağları’nın eteğinde yer alan Marakeş, Fas’ın en büyüleyici doğa manzaralarını içerisinde barındıran kent, kış turizmi, tarihi yapıları ve önemli kültür sanat merkezleriyle ülkenin en turistik kenti. Marakeş’in tarihi Medina bölgesi; “Souk” pazar yerleri, Jema El-Fna Meydanı, Kasbah, Hivernage ve Route de L’Ourik bölgeleri keşfetmek için doğru adresler.
Bu bölgelerin dışında, Koutoubia Camisi, Bahia Sarayı, Menara Bahçeleri, Dar Si Saïd Müzesi, Saadian Mezarları, Ben Youssef Medresesi, Marakeş Müzesief görülmesi gereken yerlerden.
2. Rabat
Rabat, Fas’ın başkenti ve aynı zamanda da ülkenin finans merkezi. Global firmalarının ofislerine ev sahipliği yapan Rabat’ta, pek çok Avrupalı ve Amerikalıya rastlamak mümkün. Regreg Irmağı’nın döküldüğü yerde kurulan Rabat’ta muhteşem bir doğayla ve eşsiz bir tarihle tanışmaya hazır olun.
Endülüs Bahçeleri ve ünlü boyalı evleriyle Rabat Fas’ın en güzel şehirlerinden biri. Rabat’ta etkileyici mimarisiyle mutlaka görmeniz gereken Kraliyet Sarayı, bitmeyen caminin minaresi Hassan Kulesi, Sale, V.
Muhammed’in Mozelesi, Kasbah des Oudaias, Hassan Tower, Rabat Old Town, Andalusian Gardens, Les Jardins Exotiques de Bouknadel, Museum Mohamed VI of Modern and Contemporary Art, Oudaia Museum, National Archaeology Museum, Zoo Rabat ve Medina of Rabat.
Rabat’ın Atlantik kıyısı olması nedeniyle, yağışlı sezon Ekim ve Mart ayları arasında; kurak sezon ise Nisan-Eylül ayları arasında görülüyor.
3. Kazablanka
Kazablanka, Fas’ın batısında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alan liman kenti ve Fas’ın en büyük şehri. Üç milyonluk nüfusuyla, Libya’dan Moritanya’ya kadar uzanan Mağrip ülkeleri içinde en büyük şehir olan Kazablanka, aynı zamanda bölgenin en önemli ticaret merkezi.
Hollywood filmlerine konu olan, mimarisi, doğası ve kültürüyle baş döndüren Kazablanka, yazın deniz tatili yapmak için de oldukça popüler. Kazablanka’da ayrıca, yirminci yüzyılda Paris’teki Ecole des Beaux-Arts (Güzel Sanatlar Akademisi) mezunu mimarlarının modern mimari teorileri uygulanmış.
Kazablanka’da görülmesi gereken yerler ise, II. Hasan Camii, Museum of Moroccan Judaism, Musee Abderrahman Slaoui, Playas Ain Diab y La Corniche, Old Medina of Casablanca, New Medina of Casablanca, Phare d’el Hank, L’Eglise du Sacre- Coeur ve Mosquee Al Qods.
4. Fes
Fes, ülkenin üçüncü büyük şehri. Berberilerin İdrisiler hanedanlığı tarafından kurulan kent, 1912’de Fransızlar tarafından Rabat’ın başkent ilan edilene dek ülkenin başkenti olarak kalmış.
Fas’ın en otantik şehirlerinden biri olan Fes, dünyanın en büyük trafiğe kapalı şehir yerleşimi olarak biliniyor.
Unesco’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı Eski şehir olarak geçen bölge Fes el Bali, çevresi surlarla çevrili eski kent meydanı.
Fes’in, Fes el Bali bölgesine giriş için en doğru başlangıç noktası olan Bab Boujloud’da dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan Karaouine Üniversitesi’ni gezin.
Chouara Tabakhaneleri ise ham deri işlenen atölyeleri ve dericileriyle muazzam bir deneyim yaşatıyor. Eski şehrin dışında Mellah yani Yahudi mahallesi ve R’cif Meydanı Fez gezilecek yerler arasında.
5. Meknes
Meknes, Fas’ın kuzeyinde, ülkenin turistik şehirlerinden ziyade yerel yaşamı daha iyi gözlemleyebileceğiniz bir kent. İsmini, kurucusu olan Berberi kabilesi Miknasalardan alan Meknes’in ilk yerleşim yeri Medina.
Kentin en önemli simgesi ise Mansur Kapısı. Kapının hemen karşısında ise, seyyar satıcılar, yılan oynatıcılarıyla dolu El Hedim Meydanı yer alıyor. Molla İsmail’in Anıtmezarı ise meydana yakın.
Meknes’te, bunların haricinde Ebu İnani’ye Medresesi, Dar Jamai Müzesi, Büyük Cami, Nejjarine Cami, Agdal Sarnıcı, Bab El Khemis, Bab Berdaine, Yeraltı Hapishanesi Cara, Kraliyet Golf Kulübü, Koubat Al Khayatin ve şehrin yakınındaki Roma yerleşimi Volublis da gezebileceğiniz yerlerin başlıcaları.
Fas yeme ve içme
Tarih boyunca birçok farklı kültürün etkisi altında kalan Fas mutfağı, Berberi, Akdeniz ve Arap mutfaklarının karışımından oluşan aromatik, yoğun ve lezzetli tatlara sahip.
Fas mutfağında sıklıkla kullanılan malzemeler arasında; sebze, meyve, kuzu eti, tavşan eti, güvercin eti, deniz ürünleri, pirinç, kuskus, kurutulmuş meyveler, zeytinyağı ve baharatlar bulunuyor. Safran, zencefil, tarçın, kimyon, anason ve susam tohumları, kırmızıbiber ve zerdeçal ise Fas mutfağında en çok kullanılan baharatlar.
Mutfağın temel yemeklerinden ilki ise, kuşkusuz kuskus. Geleneksel Fas kuskusları buğdaydan değil, irmikten üretiliyor. Fas’ın geleneksel çorbası olan harira, domates, nohut, et, un, yumurta, sebze ve baharatlardan yapılıyor.
Fas’ın ulusal yemeklerinden bir diğeri de kuzu eti yahnisi mrouzia. Tarçın, kuru erik, kuru üzüm, badem, bal ve tatlımsı tadı dengeleyecek baharat çeşitleri ile karıştırılıp yahni şeklinde pişiriliyor.Fas’a özgü güvercin etiyle yapılan tarçınlı ve bademli etli turtaya pastilla adı veriliyor.
Çay saatinde servis edilen popüler tatlı çeşitlerinden olan kaab el ghzal, bala bulanarak kızartılan ve üzerine susam dökülen simit halwa shebakia, Hindistan cevizli yaş pasta zucre coco, lezzeti ve hamurunun inceliğiyle ünlü olan Fas baklavası ile kuru erik, üzüm, badem, şeker ve tarçın katılarak pişirilen tatlı kuskus olan seffa ise, Fas’ın geleneksel tatlılarından.
Nane çayı, Fas kültürünün önemli simgelerinden biri. Nane çayı demlemenin bir sanat biçimi olarak kabul edildiği Fas’ta, çay içmek ve çay saati kavramları çok önemli.
Nane çayının dışında, yeşil çay, taze pancar suyu, Türk kahvesi, Ginseng çayı, limona benzer bir tada sahip Vernena çayı ve birçok farklı baharatın birleşiminden oluşan sultan çayı başlıca içecekler.
Diğer yandan, Marakeş’te turistlerin belli mekânlar içerisinde alkol almasına izin verilmekle birlikte ülkenin genelinde Müslümanların içki içmesi yasak.
Fas alışveriş
Fas’ta alışveriş, ülkeye gelen ziyaretçilerin en çok keyif aldığı etkinlik. Otantik ve büyüleyici bir alışveriş deneyimi vaat eden kentte alınabilecek geleneksel ürünler arasında; antika eşyalar, rengârenk kaftanlar, renkli cam ürünleri, halı ve kilimler, göz alıcı mücevherler, Fas’a özgü nane çayı karışımları, baharatlar, el yapımı çanak ve çömlekler, özel Fas çaydanlıkları ve evinize Fas’ın mistik havasını taşıyacak sanat eserleri yer alıyor.
Fas’ın popüler tekstil ürünü olan kaktüs ipeği, kumaş boyalarını çok iyi tutan yapısı nedeniyle dışarıya frapan, parlak ve canlı renkler yansıtan bir ürün. Bir diğer ülkeye özgü ürün ise, argan yağı. Saç ve cilt bakımında kullanılan argan yağı, güzellik ve kozmetik sektörünün dünyaca ünlü ürünü. Öyle ki Hollywood yıldızı tarafından da kullanılıyor.
Marakeş alışveriş dünyasının kalbinin attığı Djemaa El-Fna Meydanı’nın kuzey ucunda yer alan labirent gibi sokaklar; souk adı verilen renkli, kalabalık ve hareketli Marakeş pazarlarına ev sahipliği yapıyor. Kasablanka’da Anfaplace Shopping Center, Rabat’ta Megamall’a uğrayabilirsiniz.
Souk, Fas’ın her kentinde bulunan çarşılara verilen isim. Ülkede alışveriş yaparken pazarlık yapmayı da unutmayın!
Fas’a nasıl gidilir
Fas Kuzey Afrika’nın en batı kesiminde, hem Akdeniz’e hem de Atlas Okyanusu’na kıyısı bulunuyor. Fas, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Mart, nisan, mayıs, eylül ve ekim ayları ise Fas seyahati için uygun dönemler.
Türkiye’den Fas’a direkt uçabileceğiniz şehir Kazablanka. Türk Hava Yolları ve Royal Air Maroc’un İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan; Air Maroc ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yaklaşık beş saat süren uçuşlarla Kazablanka’da olabilirsiniz.
Fas, Atlas Okyanusu kıyısında, egzotik, canlı ve doğal güzellikleri ile büyüleyen, kültürü ve etnik çeşitliliğiyle bambaşka bir dünyanın kapılarını açıyor.
Ancak aklınızda bulundurmanız gereken Fas’ın ve özellikle de Fas’ta konaklamanın ucuz olmadığı. Diğer yandan, dilenciler, yan kesiciler ve sahte tur rehberlerine karşı dikkatli olun.
Ayrıca gece geç saatlerde ara sokaklarda dolaşmamaya özen gösterin.
Fas-Filmlere Konu Olan Ülke
Kim tarihe dokunmak ve yüzyıllar önce yaşananları hissetmek istemez ki? Üstelik bunu mükemmel manzaralara karşı yapabiliyorsanız ne mutlu. Hayır, bu ikisini yan yana bulmak zor değil. Mesela Fas, bunu size sunuyor.
İlk yerleşimin milattan önce 8000’li yıllara dayandığı Fas, gerçekten buram buram tarih kokuyor. Dağları çölleriyle ilginç bir coğrafyaya sahip olan ülkeyi 5.
yüzyılda Vandallar ve Vizigotlar işgal etse bile dağlık yerlerden geçip topraklara tam sahip olmayı başaramamışlar. Aynı durum Roma İmparatorluğu için de geçerli olmuş. 7.
yüzyılda İslam’ı benimseyen mimarinin ve dekorasyonun gerçek bir sanat olduğunu bir daha hatırlatan ülkeye, Fas’a, ufak bir yolculuk yapmaya ne dersiniz?
Gidelim de nasıl gidelim?
Kuzey Afrika’da bulunan ve vizesiz olarak ziyaret edilebilen Fas’a ulaşım oldukça kolay.
Ülkenin en büyük şehri olan Kazablanka’ya, Türk Hava Yolları ve Royal Air Maroc sayesinde direkt olarak uçmanız mümkün. 5 saatlik süren ufak bir yolculuğun ardından Fas’tasınız.
Uçak biletlerinin de uygun fiyatlı olduğunu söyleyebiliriz ama kampanya dönemlerine denk gelirseniz daha uygun fiyatlara da uçmanız mümkün.
Nereleri gezelim?
Fas’ta gezilecek o kadar çok yer var ki, ülkeyi karış karış gezseniz yeridir.
Dünyanın en büyük ve en eski Orta Çağ medeniyetlerine ev sahipliği yapmış Fes, Fas’ın ilk başkenti olan Marakeş, mükemmel deniziyle Agadir… İmkanınız varsa Fas’ta kısa bir tur atmanızı öneririz, ama imkanınız yoksa mutlaka gitmeniz gereken şehirler, başkent Rabat ve ülkenin en büyük şehri Kazablanka.
- Rabat’ta gezilecek yerler
- Regreg Irmağı’nın döküldüğü yere konumlanan ve Fas için önemli bir yere sahip olan Rabat’ta muhteşem bir doğayla ve eşsiz bir tarihle tanışmaya hazır olun. İşte Rabat’ta mutlaka görmeniz gereken yerler:
- • Sale
• V. Muhammed’in Mozelesi
• Kasbah des Oudaias
• Hassan Tower
• Rabat Old Town
• Andalusian Gardens
• Les Jardins Exotiques de Bouknadel
• Museum Mohamed VI of Modern and Contemporary Art
• Oudaia Museum
• National Archaeology Museum
• Zoo Rabat - • Medina of Rabat
- Kasablanka’da gezilecek yerler
- Hollywood filmlerine konu olan, mimarisi, doğası ve kültürüyle baş döndüren Kazablanka’da hem kültürel hem de yaza uygun bir deniz tatili yapmanız mümkün. Fas’ın en büyük şehri Kazablanka’da görmeniz gereken yerler ise:
- • II. Hasan Camii
• Museum of Moroccan Judaism
• Musee Abderrahman Slaoui
• Playas Ain Diab y La Corniche
• Old Medina of Casablanca
• New Medina of Casablanca
• Phare d’el Hank
• L’Eglise du Sacre- Coeur - • Mosquee Al Qods
Ne yiyip içelim?
Fas Mutfağı’nın ülkemizde özel bir yeri olduğu söylenebilir. Ülke mutfağı çokça seviliyor ve bolca tüketiliyor. Baharatın bol, sebze ve etin birlikte kullanıldığı Fas Mutfağı için meze, çorba ve meyve çok önemli. Faslılar, öğle ve akşam yemeklerine mutlaka sebze çorbalarıyla başlayıp yemeğin bitiminde de meyve yiyorlar. Ülkenin sevilen yerel tatları arasında kuskus, kaliya, harira ve tagine var. Bu geleneksel tatları deneyimlemek isterseniz Kazablanka’da Zayna ve Restaurant La Sqala, Rabat’ta ise Zayaan ve Dar Naji hizmetinde.
Nerede eğlenelim?
Rabat da Kazablanka da gece hayatının yaşandığı şehirlerden. Kazablanka’nın bu konuda daha önce olduğunu söylemek elbette mümkün.
Başkentte uğrayabileceğiniz mekanlar arasında Upstairs, Le Deux Palais, Brooklyn Bar; Kazablanka’da gidebileceğiniz mekanlar arasında ise Kasbar, Carre Rouge ve Joya var.
Ayrıca şehirlerde doğa sporları, doğa turları yapma şansınız da var.
Nerede konaklayalım?
Vizesiz gittiniz, direkt seferle vardınız ama konaklaması o kadar kolay değil. Ülkede konaklamak için ortalama bir bütçe ayırmanız gerekiyor.
Düşük bir bütçeyle konaklamanız çok zor. Lüks bir otel arıyorsanız zorlanmayacağınızı söyleyebiliriz.
Eğer önermek gerekirse Rabat’ta Ibis Moussafir Rabat ve Dar Zouhour, Kasablanka’da ise Moroccan House Hotel Casablanka’yı tercih etmenizi önerebiliriz.
Alışveriş için nereye gidelim?
Fas gezinizin mükemmel geçeceğinden eminiz. Haliyle bu geziden ufak bir hatırayla dönmek isteyeceksiniz. Merak etmeyin ülkede yerel ürünleri bulmak son derece kolay. Ayrıca Kasablanka’da bir alışveriş merkezi arıyorsanız Anfaplace Shopping Center, Rabat’ta bir yer arıyorsanız da Megamall’a uğrayabilirsiniz.
Bunları unutmayın!
– Ülkede alışveriş yaparken pazarlık yapmayı unutmayın. Satıcının biçtiği fiyattan daha ucuz bir şekilde ürünü almanız mümkün.
– Taksilere bindiğinizde taksimetrenin açık olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde, yolculuk bittiğinde daha fazla fiyat biçebilirler.
– Fas’ta dolandırıcılara karşı temkinli olmanızı öneririz. Sayıları bir hayli çok.
- – Mart, nisan, mayıs, eylül ve ekim ayları çok sıcak olmadığından tatiliniz için elverişli aylardır.
- Önemli Bilgiler
- Başkent: Rabat
Konuşulan Diller: Arapça, Berberice, Fransızca
Para Birimi: Fas Dirhemi
Saat Farkı: -2
Telefon Kodu: +212
Summary
Kazablanka’da Gezilecek Yerler
“We will always have Paris!” (Paris her zaman bizimle olacak!) repliği ile hafızalarımıza kazınmış olan unutulmaz bir film olan Casablanca her ne kadar Kaliforniya’da çekilmiş olsa da bizi Fas’ın büyülü dünyasına götürmeyi başarıyor.
- Kazablanka’nın popülerliği 1942 yılında gösterime giren bu Hollywood filmi sayesinde büyük miktarda artmış.
- İspanyolca’da “Beyaz Ev” anlamına gelen Kazablanka, Fas’ın batısında, Atlas Okyanusu’nun kıyısında bulunan bir liman kenti.
- Akdeniz ikliminin görüldüğü Kazablanka, Fransız, İspanyol ve Afrika kültürlerinin sentezinden oluşan Fas kültürünü en güzel şekilde yaşayabileceğiniz görülmeye değer güzel bir şehir.
- Gelin Fas’ın en büyük şehri olan Kazablanka’nın gezilecek yerlerine daha yakından bakalım.
Kazablanka’daki Doğal Güzellikler
La Corniche
Atlas Okyanusu manzarasının tadını çıkarabileceğiniz La Corniche, Ain Diab Mahallesi’nin bir parçası.
Güneşlenmek ve sörf yapmak için tercih edilen La Corniche, Kazablanka’nın kıyı sahilini kapsayan yaklaşık 4 kilometre uzunluğa sahip olan kıyı bölgesi.
- Fas’ın geleneksel yapısından biraz uzak olan bu kısım batılı bir yapılanmaya sahip.
- Çok renkli gece hayatı seçenekleri sunan La Corniche’te popüler gece kulüpleri, kokteyl barları ve denize bakan bar terasları bulunuyor.
- La Corniche üzerinde yer alan restoranlarda ise farklı mutfakların lezzetleri ile deniz manzarası eşliğinde ziyafet yapabilirsiniz.
- Adres: Boulevard de la Corniche, Ain Diab, Casablanca 20200, Fas
Ain Diab Plajı (Plage Aïn Diab)
- Kazablanka’nın merkezine çok yakın bir konumda bulunan Ain Diab Plajı’na yürüyerek bile ulaşabilirsiniz.
- Hem yüzmek için hem de sahilde bulunan eğlenceli mekanları keşfetmek için gelebileceğiniz bu güzel plajda keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.
- Gece hayatının da çok hareketli olduğu Ain Diab Sahili’ne yakın yerlerde konaklama seçenekleri de bulunuyor.
- Adres: Plage Aïn Diab, Kasablanka, Fas
Ain Sebaa Plajı (Plage de Ain Sebaa)
Eğlenceli plaj partilerine ev sahipliği yapan Ain Sebaa Plajı, Kazablanka’nın Settat bölgesinde bulunuyor.
Atlas Okyanusu kıyısındaki bu temiz plajda bir yandan denizin keyfini çıkarırken diğer yandan kendinizi müziğin ritmine bırakarak gönlünüzce dans edebilirsiniz.
Adres: Plage de Ain Sebaa, Kasablanka 20250, Fas
Ligue Arabe Parkı
- Şehrin merkezinde bulunan Ligue Arabe Parkı, palmiyelerle çevrili çok şık bir yer.
- Cezayir Caddesi’nin doğusundaki park 1913 yılında yeni bir kent merkezi oluşturulmak için yapılmış.
- Günümüze uygun bir hale getirmek için restore edilen parkın içerisinde gezerken yorulduğunuzda kısa bir mola verip ağaçlar arasında soluklanabilirsiniz.
- Parkta spor, oyun alanları ve hizmet alabileceğiniz bir kafe bulunuyor.
- Adres: Casablanca 20250, Fas
Kazablanka’daki Tarihi Yerler
Kazablanka Katedrali
- Kutsal Kalp Katedrali (cathédrale sacré – cœur) olarak da isimlendirilen Kazablanka Katedrali, 1930 yılında inşa edilmiş.
- Mimar Paul Tournon tarafından Art Deco stili kullanılarak tasarlanan bina Neo-Gotik bir mimariye sahip.
- 1956 yılında Fas’ın Fransız ve İspanyol himayesinden çıkması ile kültür merkezi olarak faaliyet göstermeye başlamış.
- Dünyadaki diğer katedrallerden farklı bir yapısı olan Kazablanka Katedrali’ni şehirden ayrılmadan mutlaka görmenizi öneririm.
- Adres: Angle rue d’Alger et boulevard Rachdi, quartier Gautier, Fas
1. Hasan Cami
- La Corniche Bulvarı üzerinde bulunan Hasan Cami, 210 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun minaresine sahip.
- Fas’ın en büyük ve dünyanın en büyük ikinci camisi olan Hasan Camii, Atlantik kıyısındaki denizin doldurulması ile inşa edilmiş.
- İslami mimarinin en güzel örneklerinden biri olan camiyi Fransız mimar Michel Pinseau tasarlamış ve yapımı 13 yıl sürmüş.
1993 yılında ibadete açılan Hasan Camii, ince ince işlenmiş bir nakış kadar güzel detaylara sahip.
105 bin kişilik bir kapasiteye sahip olan ibadet yeri görkemi ile insanı hayrete düşürüyor.
Adres: Boulevard de la Corniche, Casablanca 20000, Fas
Paşa’nın Mahkemesi (Mahkama du Pacha)
- Mahkamat al-Pasha olarak da bilinen Mahkama du Pacha, Kazablanka’nın Hubous semtinde bulunuyor.
- Mahkama du Pacha, 1941 – 1942 yıllları arasında inşa edilmiş olan idari bir bina.
- Adliye binası, paşa evi, parlamento, resepsiyon salonu ve hapishane olarak hizmet veren kompleks Fransız mimar Auguste Cadet tarafından tasarlanmış.
- Geleneksel Fas (Mauro- Andalusi) mimarisinden izleri detaylı bir biçimde görebileceğiniz bu ihtişamlı binaları görmeden Kazablanka’dan ayrılmayın.
- Adres: 12 Rue Moulay Ismail, Casablanca 20550, Fas
Kazablanka Saat Kulesi
- Birleşmiş Milletler Meydanı’nda bulunan Kazablanka Saat Kulesi, 1908 – 1910 yılları arasında Fransız işgalciler tarafından inşa edilen ilk bina olma özelliğine sahip.
- Şehrin sembollerinden birisi olan saat kulesi, Old Medina bölgesinde yer alıyor.
- Yapının orijinali 1948 yılında yıkılmış fakat 1993 yılında aslına sadık kalınarak yeniden inşa edilmiş.
- Minareye benzeyen bir yapısı olan kule, kare tabanlı bir yapıda.
- Saat kulesinin dört cephesinde bulunan saatlerde Roma rakamları bulunuyor.
- Adres: Place des Nations Unites, Casablanca, Fas
Sidi Abderrahman Tapınağı
- Kıyıda bir kaya üzerinde bulunan Sidi Abderrahman Tapınağı, insanların şifa bulmak için ziyaret ettiği bir yer.
- Şifa gücü olduğuna inanılan yerel bir keşiş olan Sidi Abderrahman’ın mezarının yer aldığı tapınak günümüzde bile insanların iyileşmek için gittiği yerlerden.
- Şifa için olsun ya da olmasın Kazablanka’ya gelmişken bu beyaz duvarlı güzel yapıyı görmenizi tavsiye ederim.
- Adres: Boulevard de l’Océan Atlantique, Fas
5. Muhammed Meydanı
Kutsal Kalp Kilisesi ve Ligue Arabe Parkı’nın yer aldığı 5. Muhammed Meydanı, şehrin merkezinde bulunuyor.
Fransız sömürge döneminin başlarında 1916 yılında kurulan meydan ismini Fas’ın eski kralı 5. Muhammed’ten alıyor.
Fransız mimarlar Henri Prost ve Joseph Marrast tarafından tasarlanan 5. Muhammed Meydanı, çok sayıda güvercinin ziyaretine uğraması sebebi ile “Güvercin Meydanı” olarak da biliniyor.
Meydanda Mağribi tarzında inşa edilen Vilayet Binası, Adliye Sarayı, Fransız Konsolosluğu ve postane bulunuyor.
Adres: Muhammad V Square, Casablanca 20250, Fas
Eski Medina (Old Medina)
- Fas’ta her kentte görebileceğiniz büyüklü küçüklü medinalar şehirlerin kurulduğu yerler olarak biliniyor.
- Kelime anlamı etrafı surlarla çevrili kent olan “medina” geleneksel bir labirent gibi.
- Kazablanka’nın en eski yerleşim yeri olan Eski Medina ise şehrin Fransızlar tarafından yönetilmeden önceki zamanında çok merkezi bir yermiş.
- Tarih kokan dar sokakları ve otantik dükkanları ile geleneksel bir deneyim yaşatan bu bölgeyi mutlaka gezin.
- Adres: 2, Rue de Safi, Casablanca 20320, Fas
Birleşmiş Milletler Meydanı (Place des Nations Unies)
- Dünya Gezegeni Meydanı olarak da isimlendirilen Birleşmiş Milletler Meydanı, Kazablanka’nın en büyük meydanlarından birisi.
- Merkezi bir konumda bulunan tarihi meydanın ortasındaki dev kürenin ismi Kora Ardia.
- Eski Medina’nın dış kısmında yer alan Birleşmiş Milletler Meydanı’nda daha önce anlattığım Kazablanka Saat Kulesi bulunuyor.
- Adres: Boulevard Rachidi, Casablanca 20250, Fas
Kazablanka’daki Müzeler
Abderrahman Slaoui Müzesi
- İsmini Faslı işadamı ve sanat koleksiyoncusu Abderrahman Slaoui’den alan müze, 2012 yılında açılmış.
- Abderrahman Slaoui Vakfı tarafından kurulan müzede eski posterler, kristal objeler, Fas takıları, Faslı ressam Muhammed Ben Ali Rabati’nin resimleri ve Fransız ressam Jacques Majorelle’nin manzara resimleri bulunuyor.
- Abderrahman Slaoui Müzesi, üç ayda bir çağdaş Faslı sanatçıların yer aldığı geçici sergilere ev sahipliği yapıyor ve el sanatları öğrenmek isteyen ziyaretçiler için sanatsal atölyeler sunuyor.
- Sizler de müzeyi ziyaret etmeden önce müze programını inceleyip bu sergiler ve atölyelere katılabilirsiniz.
- Adres: 12 Rue Du Parc, Casablanca 20070, Fas
Fas Musevi Müzesi
- Arap dünyasında Yahudiliğe adanmış tek müze olma özelliğini taşıyan Fas Musevi Müzesi, Kazablanka’nın Oasis semtinde bulunuyor.
- Müzenin binaları 1948 yılında yaklaşık 160 Yahudi genci barındıran bir Yahudi yetimhanesiymiş.
- Fas Musevi Müzesi, 1997 yılında Rabat Üniversitesi’nde eski bir profesör olan ve Fas Yahudi Kültürünü Koruma Vakfı’nın kurucusu Simon Levy tarafından kurulmuş.
- 2013 yılında yenilenen Fas Musevi Müzesi’nde 2000 yıllık bir geçmişe sahip olan Fas Yahudi toplumuna ait giysiler, el aletleri, mücevherler ve fotoğraflar sergileniyor.
- Siz de Fas Yahudi kültüre ait detaylı bilgiler öğrenmek isterseniz bu güzel ve kapsamlı müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
- Adres: 81 Rue du chasseur Jules Cros, Casablanca, Fas
Villa Des Arts Sanat Müzesi
- Fas’ın ilk özel müzesi olan Villa Des Arts Sanat Müzesi, 1934 yılında açılmış.
- Art Deco tarzına sahip olan bir villadaki müzede çağdaş sanat sergileri ve kültürel etkinlikler düzenleniyor.
- Fondation ONA tarafından işletilen Villa Des Arts Sanat Müzesi sekiz yüzden fazla kalıcı esere ev sahipliği yapıyor.
- Fas kültürü baskın olsa da diğer kültürel ve sanatsal bakış açılarını da görebileceğiniz bu galeride gezerken sanat aşkı ile dolacaksınız.
- Adres: 30 boulevard Brahim Roudani Rue Abou El Kacem Chabi, Casablanca 20000, Fas
Kazablanka’daki Alışveriş Merkezleri
Morocco Mall
- Afrika’nın en büyük alışveriş merkezi olan Morocco Mall, Corniche Bulvarı üzerinde bulunuyor.
- 2011 yılında açılan alışveriş merkezi, 190 bin metrekarelik bir alan kaplıyor.
- Morocco Mall, merkezi Londra’da olan küresel bir mimarlık firması Design International çalışanı mimar Davide Padoa tarafından tasarlanmış.
- Dünyaca ünlü markaların mağazalarını gezebileceğiniz alışveriş merkezinde buz pisti bile bulunuyor.
- Adres: Angle Boulevard Sidi Abderrahmane, Boulevard de Biarritz, Casablanca, Fas
Şehir Pazarı (Central Market)
Tarihi ve kültürel öneme sahip olan Central Market, 5. Muhammed Meydanı’nda yer alıyor.
Fransız mimar Pierre Bousquet tarafından tasarlanan Central Market 20. yüzyılın başında inşa edilmiş ve dört farklı giriş kapısı var.
- Kazablanka’nın en popüler pazarı olan bu güzel yerde gönlünüzce alışveriş yapıp yeni mağazalar keşfedebilirsiniz.
- Pazarda nostaljik ürünler ve Fas’a özel baharatlar bulabileceğiniz dükkanlar mevcut.
- Central Market’te aynı zamanda Atlantik Okyanusu’ndan çıkartılan taze balıklar bulabileceğiniz tezgahlar da bulunuyor.
- Adres: Boulevard Mohammed V, Casablanca 20250, Fas
Kazablanka’daki Eğlence Parkları
Parc Sindibad
- Çocuklarınızla birlikte güzel vakit geçirebileceğiniz Parc Sindibad, Fas ve Fransa’nın iş birliği ile inşa edilmiş bir eğlence parkı.
- Burası daha çok çocuklara hitap eden bir yer olsa da yetişkinler için de çeşitli eğlenceler düşünülmüş.
- Ekstrem sporları deneyebileceğiniz bölüm ve hayvanat bahçesi bunlardan birkaçı.
- Yükseklik korkunuz yoksa Sinbad’ın uçan halısına binmeyi mutlaka deneyin.
- Eğlenirken acıktığınızı hissederseniz de parkın içerisinde bulanan Zanzibar Kafe’deki lezzetli yiyecekleri deneyebilirsiniz.
- Adres: Boulevard de l’Océan Atlantique, Casablanca 20052, Fas
Tamaris Aquaparc
- Kazablanka’nın en büyük eğlence parkı olan Tamaris Aquaparc, şehirdeki sıcaklardan bunaldığınızda uğrayabileceğiniz çok güzel bir yer.
- Çeşit çeşit su kaydıraklarının bulunduğu aquaparkta her birini denediğinizden emin olun.
- Bunların arasından 110 metre uzunluğundaki Le Grand Blue isimli su kaydırağında ise korku dolu anlar yaşayabilirsiniz, sonra uyarmadı demeyin.
- Adres: Route d’Azemmour Km 15, Dar Bouazza Casablanca 20000, Fas
Bu güzel plajlar, tarihi yerler, müzeler, alışveriş ve eğlence merkezleri dışında Kazablanka’da şehrin manzarasını yukarıdan izleyebileceğiniz Sky 28 Seyir Terası‘nı ziyaret edebilirsiniz.
Kenzi Tower Hotel’in en üst katında hizmet veren Sky 28’de bir yandan yemek yerken diğer yandan beyaz şehir Kazablanka’nın muhteşem görünümünün tadını çıkarabilirsiniz.
Ayrıca Casablanca filminin çekilmiş olduğu Rick’s Cafe de şehirde uğrayabileceğiniz bir diğer meşhur yer. Yazının başında söylemiş olduğum gibi film burada çekilmemiş ama kafenin aynısı daha sonra burada yapılmış.
Tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri ile sizleri büyüleyecek olan Kazablanka’da muhteşem bir tatil yapmanız dileğiyle.