Hematoloji kan ile ilgili hastalıkları inceleyen bir bilim dalı olarak bilinir. Özellikle anemi, kanama bozuklukları ve lenf kanseri gibi pek çok hastalık Hematoloji tarafından incelenir. Aynı zamanda hematoloji, Dahiliye bölümünün bir parçasıdır. Kan bilimi olarak da bilinen Hematoloji pek çok hastalık ile ilgilenir.
Hematoloji, kan hastalıklarının yanı sıra dalak ve kemik iliği gibi kan yapıcı organların hastalıkları ile de ilgilenen bilim dalıdır. Dahiliye bölümünün yan dalı olan hematoloji, temel olarak hastalıkları iyi huylu (kanser olmayan) ve kötü huylu olmak üzere iki grupta inceler.
Contents
- 1 Hematolojide hangi testler yapılır?
- 2 Hematolojik hastalıklar nelerdir?
- 3 Hematoloji testi neden yapılır?
- 4 Hematoloji nin tedavisi nasıl olur nasıl tedavi edilir?
- 5 Hematoloji sonucu ne zaman çıkar?
- 6 Kanser hangi kanda belli olur?
- 7 Hematolojik kanser türleri nelerdir?
- 8 Kan hastalıklarının genel belirtileri nelerdir?
- 9 Hematoloji kontrolü nedir?
- 10 Kan yayması neden yapılır?
- 11 Biyokimya testi neye bakar?
- 12 Hematoloji bölümü hangi hastanede var?
- 13 Hematoloji nasıl muayene olunur?
- 14 Hematoloji cam testi nedir?
- 15 Hematolojik değerlendirme nedir?
Hematolojide hangi testler yapılır?
Hematolojinin alanına giren hastalıkların teşhisi için ilk olarak anamnez ve fizik muayene yapılmaktadır. Bulgular ışığında doktorun gerekli gördüğü testler ve radyolojik görüntülemeler yapılır. Bu testler genel olarak kan hücreleri ve hemoglobin miktarının ölçümü için kan sayımı şeklindedir.
Hematolojik hastalıklar nelerdir?
Hematoloji; kan hücrelerini ve kan hücrelerini oluşturan organları, bu organların hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Anemi, kanama bozuklukları, kemik iliği yetersizlikleri, lösemi, lenf kanseri ve hemofili gibi kalıtsal geçişli kan hastalıkları hematoloji alanının uzmanlığındadır.
Hematoloji testi neden yapılır?
Hematoloji testleri kişinin sağlık durumun belirlenmesi için yapılan kan sayımı testidir. Kan hücrelerinde bulunan enfeksiyon miktarının belirlenmesi, kanser, inflamasyon ve kan hastalıklarının teşhisi için hematoloji testi kullanılmaktadır.
Hematoloji nin tedavisi nasıl olur nasıl tedavi edilir?
Hematoloji tedavi yöntemleri şu şekildedir:
- Tam kan sayımı, hemotolojinin temel tedavi yöntemidir.
- Anemi tedavisinde D vitamini takviyesi uygulanır.
- Aplastik anemi ve hemolitik anemi hastalıkları için ilaç tedavisi tercih edilmektedir.
Hematoloji sonucu ne zaman çıkar?
Sonuçlar 24 saat içerisinde hastaya iletilir. Elde edilen sonuçlara bağlı olarak, doktor teşhisini düzeltmek için başka tetkikler önerebilir.
Kanser hangi kanda belli olur?
Tam Kan Sayımı: Hemogram veya CBC olarak ta bilinen tam kan sayımı testi; tümör, enfeksiyon, lösemi (kan kanseri) ve pek çok kanser türüne tanı koyabilmek için yapılan kolay, pratik ve güvenilir bir testtir. Hemogram testi ile kan hücrelerinin sayısı ve niteliği incelenerek anormal durumlar saptanabilir.
Hematolojik kanser türleri nelerdir?
Kan, kemik iliği ve lenf bezinde ortaya çıkan lösemi, lenfoma ve multiple myeloma, hematolojik kanserler grubuna giriyor. Nedenleri tam olarak bilinemeyen bu kanser türlerinde belirtileri önemsemek vakit kazandırıyor.
Kan hastalıklarının genel belirtileri nelerdir?
Kan Hastalıkları Belirtileri ve Bulguları
Hematoloji kontrolü nedir?
Hematoloji, İç Hastalıkları (Dahiliye) braşında kan hastalıkları ile uğraşan bölümdür. Kemik iliği, dalak gibi kan yapıcı organlar ve lenf bezlerinde kaynaklanan hastalıklara bakar. Bu bölümde hastalıkların tespiti için hastalara kan tahlili yapılır. Ancak gerekli durumlarda kemik iliği incelemesi de yapılabilir.
Kan yayması neden yapılır?
Birçok nedenden dolayı yapılabilir: Kendinizi iyi hissetmiyor veya normalden daha yorgun hissediyorsanız “anemi” olarak adlandırılan kansızlık durumunu kontrol etmek için. Enfeksiyon belirtileri varsa enfeksiyonla savaşan hücreleri kontrol etmek için. Kanama belirtileri varsa trombositleri kontrol etmek için.
Biyokimya testi neye bakar?
Türkçede canlı bilimi olarak adlandırılan biyokimya tüm canlı organizmaların yapılarını, yaşamı oluşturan kimyasal maddelerin bütününü inceleyen bilim dalıdır. Biyokimya testi, kan ve idrar alınması, gebelik testi, tümör belirteç incelemeleri gibi farklı tahlillerin bütününe verilen isimdir.
Hematoloji bölümü hangi hastanede var?
Hematoloji (Kan Hastalıkları) Bulunan Hastaneler
Hematoloji nasıl muayene olunur?
Daha önce dosya açılmamış olan hastalar B1 kattaki kayıt bankolarından hematoloji polikliniğine sıra numarası alarak muayene olabilirler. Randevu ile gelmek isteyen hastalar MHRS sistemi üzerinden 182’den randevu alabilirler.
Hematoloji cam testi nedir?
Bu test için genellikle kolunuzdan olmak üzere bir kan damarınızdan az miktarda kan alınacaktır. Kanın bir kısmı cam bir lamın üzerine konur. Daha sonra bir mikroskopla plateletlerinize bakılır. Kemik iliği testleri kemik iliğinizin sağlıklı olup olmadığını gösterir.
Hematolojik değerlendirme nedir?
Hematoloji testleri
Tam kan sayımı: En yaygın hematoloji testlerinden biri olan bu test, kanın ve kanı oluşturan farklı hücre tiplerinin analizidir. Anemi, pıhtılaşma problemleri, kan kanserleri, bağışıklık sistemi bozuklukları, enflamatuar hastalıklar ve enfeksiyonların tespitinde ve izlenmesinde kullanılır.