Gezinizi Kapadokya’nın eşsiz coğrafyasının tanıtımını amaçlayan festivallere denk getirebilmeniz için, bölgenin en cazip festivallerini ve tarihlerini de hatırlatalım istedik; Bölgenin gelenek ve göreneklerini öğrenmek, sofralarının lezzetlerini tatmak, müziğin peribacalarına vuran akustiğini duymak için bu benzersiz deneyimi sizde yaşayın, Kapadokya festivallerini kaçırmayın diyoruz.
Contents
- 1 Cappadox Festivali
- 1.1 Aksalur Kiraz Bayramı (20 Haziran)
- 1.2 Uluslararası Avanos Turizm ve El Sanatları Festivali (8 – 10 Eylül)
- 1.3 Kozaklı Termal Kaplıcaları Festivali (19 Temmuz)
- 1.4 Kaymak Festivali (14 Ağustos)
- 1.5 Hacı Bektaşi Veli’yi Anma Törenleri Kültür ve Sanat Festivali (16 – 18 Ağustos)
- 1.6 Salcano Erciyes Kapadokya Bisiklet Festivali (13 – 17 Eylül)
- 1.7 Ürgüp Bağ Bozumu Şenlikleri(Eylül’ün 2. haftası)
- 1.8 Kapadokya Festival ve Etkinlik Rehberi 2017 – 2018
- 2 KAPADOKYA GELENEKSEL YEMEK FESTİVALİ DÜZENLENDİ
- 3 Kapadokya Etkinlik Rehberi – Festivaller Konserler Yarışmalar
- 4 14. KAPADOKYA GELENEKSEL YEMEK FESTİVALİ
Cappadox Festivali
Cappadox Festivali adını Kızılırmak’ın bir kolunun antik isminden alıyor. Müzik, gastronomi, çağdaş sanat ve açık hava etkinlikleriyle dolu bu etkinlik, oldukça yoğun bir kültür programına sahip.
En ünlü müzik gruplarının peribacaları ve vadi manzaralarının ışıklandırılmasıyla verdiği konserler, İç Anadolu’nun lezzetli yemek sunumlarının sergilendiği sofralar, her yıl değişik bir temayla düzenlenen sergiler coğrafyayla sanatı buluşturuyor.
Ülkemizin ilk ‘alternatif deneyim festivali’ olarak nitelendirilen Cappadox, dünyanın en iyi festivalleri arasında da yer alıyor.
Cazdan klasiğe kadar birçok ünlü icracının katılımıyla birçok dilden dinleti, vadi flora yürüyüşleri, sokak yemekleri gibi say say bitmez etkinliklerde yer bulabilmek için konaklamayı ve geliş biletlerini önceden ayarlamanız gerekiyor.
Aksalur Kiraz Bayramı (20 Haziran)
Ürgüp’ün mütevazi Aksalur kasabasında bir güne özel düzenlenen festivalde kasabada yetişen lezzetli kirazların tadına bakabilirsiniz. Kıpkırmızı, iri, sulu, lezzetli desek de tadına bakmadan tanımlayamadığımız muhteşem kirazların halkla buluşması ve üretiminin de geliştirilmesi amacını taşıyan bu festivalin her yıl kutlandığı tarih ise 20 Haziran.
Uluslararası Avanos Turizm ve El Sanatları Festivali (8 – 10 Eylül)
Nevşehir’in ülkemiz için önemi sadece doğal güzellikleri, medeniyetlerin emaneti tarihi eserleri değil, el sanatları da bölge gibi çok özel ve kendine has. Avanos ise Kapadokya bölgesinin en sanatçı ilçesi. Toprağın özenli bir emekle sanata dönüşmesi ve hünerle şekillenmesi, yapılış aşamalarını izlerken hayranlık uyandıran sahnelerden.
İşte bu önemli özelliğe dem vurmak ve emeğin önemine dikkat çekmek için her yıl ağustos ayının sonları, eylül aylarının başlarında bir festival düzenleniyor, Uluslararası Avanos Turizm ve El Sanatları Festivali. Çanak çömlek yapımı, halıcılık gibi el emeği göz nuru eserlerin sergilendiği bu etkinlikte işin erbabı ustalarla bir şeyler yaratmak mümkün.
Örneğin geçiyorsanız çarkın başına, başlıyorsunuz kendi çömleğinizi yapmaya…
Ünlü yazarların da konuk olarak katıldığı bu festival Kapadokya’nın kaçırılmayacak etkinliklerinden.
Kozaklı Termal Kaplıcaları Festivali (19 Temmuz)
Temmuz ayında Kapadokya’ya gelirseniz ‘suyun şifaya dönüştüğü yer’ sloganıyla festival düzenleyen Nevşehir Kozaklı beldesine uğramadan gitmeyin.
Şifalı sularıyla ülkemizin en önemli termal tesislerinden olan Kozaklı, bu özelliğinin yanında doğal güzellikleriyle de ünlü.
Kortej yürüyüşü ve mehteran ekibiyle açılan festival yabancı turist katılımının yoğun olduğu en sağlıklı ve en eğlenceli festivallerden.
Kaymak Festivali (14 Ağustos)
Kapadokya’nın geleneksel festivallerinden biri de her yıl ağustos ayında yapılan ‘Kaymak Festivali’.
En iyi yapılmış en lezzetli kaymakların yarıştığı, halk oyunları ve sürpriz gösterilerin düzenlendiği festivalde amaç yöreyi bu muhteşem ürünle tanıtmak.
Kaymaklı beldesinde çok uzun yıllardır yapılan ve ata yadigarı bir zanaata dönüşen kaymağın üreticilerine ödüller verildiği ve havai fişeklerin patlatıldığı bu etkinlik hem Kapadokya’nın hem de ülkemizin en lezzetli etkinliklerinden.
Hacı Bektaşi Veli’yi Anma Törenleri Kültür ve Sanat Festivali (16 – 18 Ağustos)
Her yıl ağustos ayında üç gün süreyle kutlanan, yerli ve yabancı turistleri ağırlayan Hacı Bektaşi Veli’yi Anma Törenleri Kültür ve Sanat Festivali yörenin kültürünü tanıtan en önemli etkinliklerden.
Tüm dünyada saygın bir yeri olan Hacı Bektaş Veli’nin inzivaya çekildiği Çilehane’deki mağara ve günahı olanların geçemeyeceğine inanılan Delikli Taş en çok ziyaret edilen noktalardan. Festivalde özellikle Delikli Taş’ın önünde, içinden geçmeyi deneyecek turistlerden oluşan uzun kuyruklar oluşuyor.
Bu delikten günahı olanların geçemeyeceğine ya da zor geçeceğine inanılıyor. Dallarında birçok bezin asılı olduğu dilek ağacı ve Aşık Mahzuni Şerif’in mezarı da bu etkinlik boyunca yoğun ilgi görüyor.
Salcano Erciyes Kapadokya Bisiklet Festivali (13 – 17 Eylül)
Kapadokya’nın hem en eski hem de en kapsamlı yarışlarını izleyeceğiniz bu festival amatör ya da profesyonel olsun, her ülkeden yüzlerce bisikletçiyi buluşturuyor. Yerli yabancı birçok insanı sadece pedal tutkusuyla değil de dostluk, neşe, gezginlik, yardımseverlik etrafında kaynaştıran festival oldukça renkli geçiyor.
Bu renklerden nasiplenmek için ille bisikletçi olmak da gerekmiyor. Festival boyunca kurulan bisiklet köylerinde tanışıp kaynaşan insanların en önemli katkısı da bölgeyi böyle güzel bir faaliyetle tanıtmak. Bisiklet tutkunuzsa ve farklı parkurlarda farklı hissedebileceğiniz bir coğrafyada pedal çevirmek isteyen bir gezginseniz ‘mutlaka katılın’ diyoruz.
Hem çok keyif alacak hem de muhteşem bir doğada yarışacaksınız.
Ürgüp Bağ Bozumu Şenlikleri(Eylül’ün 2. haftası)
Birçok doğal mucizenin, birbirinden güzel efsanenin ve büyülü bir tarihin yanında Kapadokya bölgesi Kızılırmak etrafındaki güzel üzüm bağlarıyla da biliniyor. Bölgeyi gezmek için en uygun zamanlardan biri olan Eylül ayı, şaraptan anlayanlar için üç gün süren bu festivalle bayram havasında geçiyor.
Festivalin ilk günü gelenekselleşmiş bir kortej yürüyüşüyle başlayıp, program dahilinde meydanda oynanan Ürgüp yöresel halk oyunlarıyla devam ediyor. Gece ise muhteşem ışık gösterileriyle görsel bir şölene dönüşen konserler veriliyor. Sınırları Üç Güzeller’e kadar uzanan festivalde ‘Yılın en iyi üzümü yarışması’ da her yıl tekrarlanan bir gelenek.
Bu yarışmada bağların en taze mahsullerini kasa kasa tatma imkanı bulurken, eğer şanslıysanız yemek sunumları da yakalıyorsunuz. Dilerseniz ‘Gözü Kapalı En Hızlı Üzüm Yeme Yarışması’nda üzüme doyabiliyorsunuz.
Ya da şaraba veya pekmeze dönüşmeden önce üzümlerle vedalaşmak için civardaki bağlarda serüven gibi bir üzüm hasadına katılabiliyor, üzümleri dalından kendiniz koparıp yiyebiliyorsunuz.
Kapadokya’da bağ bozumu demek aslında doğanın ruha dokunuşunu da hissetmek demek. Elinizde hangi bağbozumundan kalma olduğu şişesinde yazan bir kadeh şarapla vadileri ve Erciyes’i seyretmek de cabası.
Kapadokya Festival ve Etkinlik Rehberi 2017 – 2018
- Nevşehir ve Kapadokya’nın diğer festivalleri için tarihleri not etmeyi unutmayın!
- Çat Kasabası Kültür ve Sanat Şenlikleri (30 Mayıs) Yöreyle kaynaşın.
- Nevşehir Uluslararası Şarap Yarışması (2 – 6 Haziran) Dünyanın en güzel bağlarından ödüle doymayan şarapları yudumlayın.
Göreme Cirit Oyunları (13-14 Haziran) Cirit atmayı bilenlere ya da keşfetmek isteyenlere… Ata sporuyla tanışın.
Kapadokya Kültür ve Turizm Festivali (26 – 28 Haziran) Kapadokya’da ne varsa tanışmak ve paylaşmak isteyenlere… Kapadokya kültürünü yaşayın.
Doğala Köyü Erdaş Dağı Yayla Şenlikleri (Haziran 4.Haftası) Köy hayatının eşsiz doğallığıyla tanışın.
Mustafapaşa Kültür ve Sanat Festivali (1 – 2 Temmuz) Tarihi ve doğayı birleştiren güzel hikayeler diyarında bir yolculuğa çıkın.
Yeşilöz Köyü Kültür Şenliği (Temmuz 3.Haftası) Farklı köyler, farklı gelenekler tanıyın.
Karacaşar Kasabası Kültür Şenlikleri ve Buzağı Yarışması (Ağustos 1.Haftası) Şirin buzağıları sevin.
Türkmen Sofrası Etkinlikleri (16 – 22 Eylül) Muhteşem yöresel yemeklerden tadın.
Unutulan Göreme Tatları Yemek Yarışması (Eylül 4.Haftası) Bu lezzetleri unutmayacaksınız.
Ulusal Kapadokya Fotoğraf Yarışması (Aralık) Kapadokya gibi bir coğrafyadan daha güzel bir fotoğraf fonu olur mu ki?
İyi festivaller, iyi eğlenceler dileğiyle…
KAPADOKYA GELENEKSEL YEMEK FESTİVALİ DÜZENLENDİ
- Göreme´nin yöresel tatlarının yer aldığı lezzet yarışında, festival alanına kurulan stantlarda katılımcılar jüri üyelerinden tam puan alabilmek için sunumlarda bulundu.
- Çorba, ana yemek ve tatlı olarak 3 kategoride düzenlenen yarışmada katılımcılar, ürünlerini jüri üyelerinin beğenisine sundu.
- Yarışmanın açılışında konuşan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Türk aşçılarının dünyanın en iyi aşçıları olduklarını belirterek, Türk mutfağı denince akla restoranların değil, Türk aşçılarının ve anaların geldiğini söyledi.
Evde yapılan yemeklerin yerini hiçbir şeyin tutmadığını ifade eden Başkan Ünver, “bizim ülkemizin mutfağı başka hiç bir ülkede yok. Fransız mutfağı, Çin mutfağı diye övdüklerine bakmayın kimse yaptıkları yemekleri yiyemiyor. Ama ülkemize gelen turistler otellerde restoranlarda hiç yemedikleri kadar güzel yemekler yiyorlar” dedi.
Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil de bölgede unutulmaya yüz tutan lezzetlerin kayıt altına alınması amacıyla festivalin düzenlendiğini kaydetti.
Cingil, “Annelerimizin, ninelerimizin yaptığı ve unutulan lezzetleri gün yüzüne çıkarıp gelecek nesillere aktarmak amacıyla kayıt altına almak için bu festivali düzenliyoruz. Bunları sadece bölgemize, ülkemize değil tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz” dedi.
Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz de kendilerinin yemek yaparak pazara kazandıklarını ifade ederek, yarışmalara ev hanımlarının katılmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.
Açıköz, “Yemek yapmak ayrı bir olay, yemeği yapıp yarışmaya katılmak ayrı bir olay. Onun için gerçekten önemli. Biz Türkiye´nin dört bir tarafında öncelikle kendi kültürümüz olan unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş yemekleri gün yüzüne çıkartabilmek, onları kayıt altına almak için çalışıyoruz. Bu bizim için son derece önemli” dedi.
Ülkenin zenginliklerinin sadece turistik yerler olmadığını söyleyen Açıköz, “önemli olan yemeklerimizi ülkemizin dört bir tarafında bütün ziyaretçilere sunmak.
Turistler kendi ülkelerine gittiklerinde ben Kapadokya´da şunu yemiştim, Antalya´da bunu yemiştim diye ülke yemeklerimizi yurtdışında istemeliler. Bunun ülkemize katkısı çok önemli.
İnsanlar burada yedikleri yemekleri kendi ülkelerinde de yemek isteyecek ki bu da ülkemize katkı sağlasın” diye konuştu.
Festivale Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Turizm İl Müdür Vekili Cengiz Ekici, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Ünlüer, davetliler ve vatandaşlar katıldı. Alpaslan Körükcü
Güncelleme Tarihi: 00 0000, 00:00
Kapadokya Etkinlik Rehberi – Festivaller Konserler Yarışmalar
Kapadokya festivalleri sizi eğlenceye davet ediyor…
Kapadokya turları sizlere İç Anadolu’nun kültürünü yakından tanıma fırsatı sunuyor.
Günübirlik, hafta sonu ya da konaklamalı geziler ile denk geldiğiniz Kapadokya şenliklerine katılabilir, lezzetli sofralara oturabilir, enfes yemeklerin tadına bakabilirsiniz.
Kapadokya festivalleri bölgenin tarihini, kültürel özelliklerini, yaşayış tarzını ve sürdürülen geleneklerini sizlere tanıtacak.
Kültürel ve doğal zenginliği ile bilinen Kapadokya’da, Kapadokya Kültür Derneği ile bazı ilçe ve kasaba belediyeler festivaller, törenler ve etkinlikler düzenliyorlar.
Bunların en önemlisi Ağustos ayında düzenlenen Hacı Bektaşi Veli’yi Anma Törenleri. Yurt içinden ve yurt dışından oldukça fazla konuğu ağırlayan etkinlikte yörenin kültürü tanıtılır, ünlü şair anılır.
Diğer Kapadokya etkinlikleri de belirli tarihlere yayılarak devam etmektedir.
En önemli Kapadokya festivalleri:
- Balon festivali
- Bisiklet fstivali
- Şarap festivali
- Müzik festivali
- Gözlem şenliği
- Spor şenliği
- El Sanatları festivali başlıkları altında toplanabilir.
Kapadokya Turları İle Farklı Etkinliklere Katılacaksınız!
Turizm sektörünün hareketlendiği dönemlere denk gelen Kapadokya festivalleri özellikle hafta sonu yapılıyor. Yörenin eşsiz şaraplarının tadıldığı etkinlikler, tanıtım günleri, konserler ve yarışmalar da burada karşınıza çıkacak güzelliklerden.
Masallara konu olan güzellikteki ilçeyi yakından tanıyabileceğiniz ve eşlik edebileceğiniz aktiviteler özellikle meşhur şarapların tadıldığı, yürüyüş ve safarilerin yapıldığı, dağlara çıkıldığı, fotoğraf çekildiği, resim ve diğer görsel sanatların buluştuğu bir yelpazeye dönüyor. Kapadokya turları ile geldiğinizde şehirdeki etkinliklerden de yararlanırsınız. Bu yüzden sizler için güzel bir liste hazırladık.
Nevşehir Festivalleri
- Hacı Bektas-i Veli Anma Töreni – (16-18 Ağustos)
- Atatürk’ün Hacıbektaş’a Gelişi (22-23 Aralık)
- Türkmen Sofrası Şöleni (16-22 Eylül)
- Nevşehir Ürgüp Bağbozumu Festivali (3-5 veya 4-6 Ekim)
- Nevşehir Uluslararası Şarap Yarışması (2-6 Haziran)
- Çat Kasabası Kültür ve Sanat Şenlikleri (30 Mayıs)
- Göreme Cirit Oyunları (13-14 Haziran)
- Kapadokya Kültür ve Turizm Festivali (26-28 Haziran)
- Doğala Köyü Erdaş Dağı Yayla Şenlikleri (Haziran 4.Haftası)
- Mustafapaşa Kültür ve Sanat Festivali (01-02 Temmuz)
- Yeşilöz Köyü Kültür Şenliği (Temmuz 3.Haftası)
- Karacaşar Kasabası Kültür Şenlikleri ve Buzağı Yarışması (Ağustos 1.Haftası)
- Kaymak Festivali (14 Ağustos)
- Uluslararası Avanos Turizm El Sanatları Festivali (31 Ağustos – 02 Eylül)
- Unutulan Göreme Tatları Yemek Yarışması (Eylül 4.Haftası)
- Ulusal Kapadokya Fotoğraf Yarışması (Aralık)
Kapadokya festivalleri bölge halkının değerlerini koruması ve yansıtması açısından çok önemli. Siz de gezilerinizde denk geldiğiniz taktirde şenliklere, konserlere ve etkinliklere katılarak bu kültürü desteklemelisiniz. Anadolu’yu yakından tanımanıza olanak tanıyacak organizasyonlar ile turlarınız daha keyifli hale gelecek.
Kapadokya gece hayatı sayfamızdan eğlenceli mekanları görebilirsiniz.
Kapadokya'da neler yapılır? Gezilecek yerler »
14. KAPADOKYA GELENEKSEL YEMEK FESTİVALİ
14. KAPADOKYA GELENEKSEL YEMEK FESTİVALİ
Nevşehir'in Göreme beldesindeki festivalde yemek yarışmaları düzenlendi, aşçılar şekil verdikleri bal kabağı ve karpuzları sergiledi
Nevşehir'in Göreme beldesinde “14. Kapadokya Geleneksel Yemek Festivali” düzenlendi.
İlimiz Valisi İlhami AKTAŞ ve Eşi Songül AKTAŞ Hanımefendi, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan ÜNVER, Göreme Belediye Başkanı Nuri CİNGİL, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki AÇIKÖZ ve temsilcileri, yarışmacılar ve vatandaşlar katıldı.
Türkiye Aşçılar Federasyonu, Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu ve Kapadokya Aşçılar Derneği'nin iş birliğiyle düzenlenen bölgenin yöresel tatların yer aldığı festivalde, katılımcılar jüri üyelerinden tam puan alabilmek için sunumlarda bulundu.
Çorba, ana yemek ve tatlı kategorilerinde düzenlenen festivalde, yarışmacılar ürünlerini jüri üyelerinin beğenisine sundu. Federasyona üye aşçılar farklı şekiller verdikleri bal kabağı ve karpuzları sergiledi.
Göreme Belediye Başkanı Nuri CİNGİL, bölgede unutulmaya yüz tutan lezzetlerin kayıt altına alınması amacıyla festivalin düzenlendiğini belirterek, “Annelerimizin, ninelerimizin yaptığı unutulan lezzetleri gün yüzüne çıkarıp gelecek nesillere aktarmak amacıyla bu festivali düzenliyoruz. Bunları sadece bölgemize, ülkemize değil tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz.” dedi.
Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki AÇIKÖZ de yemeklerin tanıtılmasının ülke ekonomisine katkı sağladığını vurgulayarak, federasyonlarının yurt içi ve yurt dışında Türk mutfağını tanıtmak amacıyla festival ve yarışma düzenlediklerini söyledi.
Ülkenin zenginliklerini sergilemek istediklerini dile getiren AÇIKÖZ, “Bunun ülkemize katkısı çok önemli. İnsanlar burada yedikleri yemekleri kendi ülkelerinde de yemek isteyecek.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, 39. TRT 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği etkinlikleri kapsamında Nevşehir'de bulunan Moldovalı ve Tunus’lu çocuklar gösteri sundu.
Jürinin değerlendirmesi sonrasında festivalde dereceye giren aşçılara ödül verildi. Farklı kategorilerdeki birincilere buzdolabı, ikincilere bulaşık makinesi, üçüncülere ise elektrikli semaver hediye edildi.
Vali AKTAŞ, 14. Kapadokya Geleneksel Yemek Festivalinin mutat olarak yıllardır yapılmasından duyduğu mutluluğu ifade ederek festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Ayrıca yemek yarışmasında dereceye giren hanımları kutladı. Günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi.
Daha sonra Göreme Belediyesi toplantı salonunda açılan yakma resim sergisi Vali AKTAŞ ve protokol üyeleri tarafından gezildi, sergilenen eserler hakkında bilgiler alındı.