Girit adası gezilecek yerler

⏱: 4 dk

Akdeniz’in en güzel adalarından biri ile bugün karşınızdayım. Muhteşem bir manzaraya sahip olan ada, adeta huzurun vücut bulmuş hali. Belki aranızda nereden bahsettiğimizi anlayanlar olmuştur. ???? Evet, Girit dediyseniz doğru bildiniz.

Girit nerede, Girit gezilecek yerler, Girit turu, Girit’e nasıl gidilir gibi bilgilerin yer aldığı Girit gezi rehberi yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Girit Nerede?

Girit, Akdeniz’deki en büyük beşinci ada ve Yunanistan’a ait olan adalarında en büyüğü. Girit topraklarına karakteristik Akdeniz çalıları (maki veya garigue) hakim denilebilir. Palmiye ağaçları ise kıyılarda aralıklı şekilde bulunuyor.

Girit Gezilecek Yerler

girit adası gezilecek yerler

Avrupa’nın en uzun vadisi olan Samariá Gorge, heyecan verici bir ziyaret yeri. Patika, 18 kilometrelik muhteşem bir manzarayı ayaklarınızın önüne seriyor. Hatta burada Girit porsuğu veya dikenli fare gibi bir veya iki endemik hayvan türü ile bile karşılaşabilirsiniz. Sıcak yaz aylarında bu yürüyüşü tamamlamak biraz yorucu olsa da yolculuğunuzun sonunda Libya Denizi’nin muhteşem manzaraları ile ödüllendirildiğinizi şimdiden söyleyelim.

girit adası gezilecek yerler

Batı Girit’te bulunan Balos lagünü mutlaka görülmesi gereken bir lokasyon. Girit’te en çok fotoğraf çekilen noktalardan biri burası. Egzotik manzarası, çarpıcı plajları ve sığ turkuaz suları, burayı aranan bir tatil yeri yapıyor.

girit adası gezilecek yerler

Iraklio’dan yaklaşık beş kilometre uzaklıkta bulunan Knossos, Avrupa’nın en eski şehri olarak kabul ediliyor ve buraya gelmişken içerisindeki Minos Sarayı mutlaka görülmesi gereken bir yapı diyebiliriz. 1878’de Minos Kalokairinos tarafından keşfedilen Knossos, bir zamanlar Minos uygarlığının ve kültürünün törensel ve politik bir merkeziymiş.

girit adası gezilecek yerler

Kandiye’deki heybetli Aziz Minas Katedrali, Yunanistan’ın en büyüklerinden biri sayılabilir. Şehrin koruyucu azizi Agios Minas’a (Aziz Minas) saygı göstermek için 1860’larda inşa edilen katedralin inşaatı ise 1895 yılında tamamlanmış.

Girit’in ve Minos uygarlığının bir başka özelliği de ovaya bakan bir tepede yer alan Phaistos’taki Minoan Sarayı. Knossos’un kalıntılarından daha az ünlü olan saray, sade bir mimariye sahip.

Ayrıca sarayın merkezi bir avluya sahip olmasının yanı sıra bir zamanlar kraliyet daireleri olduğu düşünülen yapıları da var.

Aynı zamanda, gizemli amacı henüz belirlenmemiş bir eser olan ünlü Phaistos Diski’nin 1908’de ortaya çıkarıldığı yerde tam olarak burası.

Girit Turu

  • Heraklion (Kandiye) Arkeoloji Müzesi

girit adası gezilecek yerler

Kandiye Arkeoloji Müzesi, 1856 yılında bir depremde yıkılan Venedik Fransisken manastırının bulunduğu yerde kurulmuş. Girit’in her yerinden etkileyici bir arkeolojik buluntu koleksiyonuna sahip olan Müze, adanın dört bir yanına dağılmış bulunan Minos uygarlığının çeşitli hazinelerine ev sahipliği yapıyor.

girit adası gezilecek yerler

Elafonissi, gerçek bir cennet dilimi… Hanya’dan yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulunan Elafonissi; doğal güzelliği, berrak sığ suları ve ince kumlu plajları ile adeta kutsanmış bir yer.

  • Chrissokalitissa Manastırı

Elafonissi köyü yakınlarında bulunan ve Meryem Ana’ya adanmış olan Chrissoskalitissa Manastırı, bir kaya üzerine inşa edilmiş. Ayrıca 17. yüzyıldan kalma bir Ortodoks Hıristiyan manastırı olma özelliğine sahip. Venedik döneminde inşa edilen manastır şimdi ünlü bir hac bölgesi ve aynı zamanda bir folklor müzesine sahip.

girit adası gezilecek yerler

Girit’in doğu kesiminde, Psychro köyünün hemen dışında, Diktean Mağarası olarak da bilinen Psychro Mağarası bulunuyor. Mitolojik önemi olmasaydı, bu mağara adadaki diğer 3.000 mağaradan çok da farklı sayılmazdı. Ancak Psychro Mağarası basit bir mağaradan çok daha fazlası. Efsaneye göre, tanrıça Rhea’nın Zeus’u doğurduğu yer işte tam da bu mağaraymış. Bu nedenle de oldukça turistik bir yer.

  • Chania (Hanya) Arkeoloji Müzesi

girit adası gezilecek yerler

Eski bir Venedik Fransisken manastırında yer alan Hanya Arkeoloji Müzesi, Neolitik-Minos eserlerinden oluşan geniş bir koleksiyona ve geç Roma dönemlerine ait hazinelere ev sahipliği yapıyor.

Kronolojik sıraya göre düzenlenen sergilerde Minos çanak çömlekleri, taş oymacılığı, mühürler, mücevherler ve diğer eşyalar yer alıyor.

Koleksiyon, Konstantinos ve Marika Mitsotakis’in koleksiyonundan bağışlanan eşyalarla daha da büyümüş.

Yunan Adaları Turu yazısı için tıklayınız.

Girit’e Nasıl Gidilir?

İki farklı yolla Girit’e ulaşım sağlayabilirsiniz.

  1. Marmaris üzerinden Rodos’a geçebilirsiniz. Rodos limanından Girit’e geçebilirsiniz.

girit adası gezilecek yerler

İstanbul Marmaris arası kaç km? İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-5 üzerinden 7 saat 31 dakika içerisinde ilçeye ulaşabilir. İki lokasyon arası mesafe ise 724,9 kilometre.

Ankara Marmaris arası kaç km? Ankara ve Marmaris arası yaklaşık olarak 668,4 kilometre. Ankara araç kiralama fırsatlarından yararlanarak Dumlupınar Blv./D200 üzerinden 7 saat 56 dakika içerisinde Marmaris’e varabilirsiniz.

2. Atina’dan Pire limanından Girit’e feribotla ulaşım sağlayabilirsiniz.

girit adası gezilecek yerler

Atina Eleftherios Venizelos Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Paylaş0

Girit Gezilecek Yerler

Yunanistan’ın en güzel adalarından olan Girit Adası, her yıl milyonlarca turisti konuk eden ve plajları, gezilecek yerleri hatta yaz tatili için konaklayabileceğiniz kusursuz otelleri ile en harika olanı sunacaktır.

Yurtdışı Turlar kapsamında en çok keyif alacağınız yaz tatili fırsatlar ile dolu. Girit adası o kadar farklıdır ki. Öncelikle gördüğünüz en güzel detayları kesinlikle fotoğraflamalısınız.

Plajlar, rengarenk sokaklar, evler, dükkanlar ve kadrajınıza sığacak olan her şeyi çekmelisiniz.

Çünkü ne kadar doğru bir karar verdiğinizi siz de turun başından sonuna hatta sonra hatıra diye saklayacağınız fotoğraflarınıza baktığınız zaman anlayacaksınız.

Eğlenceli gece hayatını severlerin de adresi olan Girit Turları sırasında, club, meyhane ve bar konusunda oldukça zengin. Yunan müzikleri eşliğinde harika seçimleri dilediğiniz zaman yapabilirsiniz. O zaman şimdi gelin bu güzel adayı detaylıca gezelim.

girit adası gezilecek yerler

Hanya – Eski Liman

Yunanistan’ın en büyük adası Girit’in uç kısmında bulunan eski liman, yürüyerek ulaşabilir ve çevreyi de rahatça görebilirsiniz. Sofoklis Venizelos Meydanı’ndaki Kapalı Çarşı’daki bütün yollar zaten bu limana çıkıyor. Yani alışveriş için burayı gezerken görmek istediğiniz eski limana da çıkabilirsiniz.

Çeşme Meydanı

Burası tam bir buluşma meydanı. Rengarenk dükkanlar, alışveriş için sizi çağıran en güzel ürünler, ayrıca burada Venedik zamanından kalan Ag Markos ve Ag Titos Kiliselerini gezip görebilirsiniz.

girit adası gezilecek yerler

Kandiye Kalesi

Kandiye Kalesi tarihi özellikleri ile sizi bekleyen ve en farklı özellikleri ile sizi konuk edecek yerdir. Osmanlılar tarafından tam 24 yıl sürmüş olan kale fethi ile isminden söz ettirmektedir.

girit adası gezilecek yerler

Aghios Nikolaos

Girit’in en çok dikkat çeken kalesidir. Aghios Nikolaos göl üzerine inşa edilmiş bir kasabadır. Kendine özgü doğası ile bilinir ve kasabanın ne kadar farklı olduğunu siz de gezdiğiniz zaman görebilirsiniz.

You might be interested:  Hafta sonu tatil Önerisi: köyceğiz-dalyan

Plakas Kilisesi, Heraklion Kilisesi ise dini yapıları arasındadır. Hepsinin farklı bir tarzı vardır ve gelen turistler tarafından en çok ziyaret edilen noktalar arasındadır.

Ayrıca Girit adasından geçebileceğiniz Spinalonga Adası, Knossos, Poros Kanalı ve Elounda da Girit gibi güzel bir ada da sizi bekleyen farklı noktalardır. Unutmayın Girit Adası Gemi Turları ile de tercih edebileceğiniz bir yaz tatili seçimidir. Böyle güzle bir adayı görmediyseniz, çok şey kaçırdığınızı bilmelisiniz.

Girit Adası (Kriti)

girit adası gezilecek yerler

Ege Denizi’ni Akdeniz’den ayıran güney sınırında yer alan Girit Adası, Yunanistan’ın en büyük yüz ölçüme sahip adası olmakla birlikte, Akdeniz’in de beşinci büyük adasıdır. Dünya üzerinde ilgi çeken turizm merkezlerinden biri olan Girit, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında turistik otelleri ve geniş kumsalları ile de ünlüdür. Toplam 8336km2 yüzölçümüne sahip olan Girit Adası’nda 4 adet şehir yer almaktadır. Heraklion diğer ismiyle Kandiye şehri, adanın en büyük yerleşim yeridir. Yunanistan’a 160km mesafede bulunan Girit Adası, girintili çıkıntılı toplam 1000km’lik sahil şeridine sahiptir ve ada üzerinde adeta kuzeyi ile güneyi ayırıyormuşçasına ve boydan boya sıradağlar uzanmaktadır. Gayduronisi(Eşek Adası) ve Elafonisi’de Girit Adasına bağlıdır.

Adanın tarihine de kısaca değinecek olursak, yapılan arkeolojik çalışmalara göre Girit’te ilk yerleşim, günümüzden yaklaşık olarak 5000 yıl öncesinde Minoan Krallığı’na aittir. Minoan’lar bir Girit uygarlığı olup uzun yıllar boyunca bu bölgede genişleyerek hüküm sürmüştür.

Daha sonra Miken Uygarlığı ve ardından Doralılar tarafından yönetilmiş olan Girit’in, Antik Yunancada adı “Krete” veya “Kriti” olarak belirtilmektedir. Helenistik Dönemde Romalıların hakimiyetine giren Girit, daha sonra Bizanslıların eline geçmiştir.

Bir dönem Abbasiler ve Arapların işgaline uğrayan bölge tekrar Bizanslılar tarafından geri alınmıştır. Haçlı Seferlerinin sonrasında Venediklilerin yönetimine geçen ada, 400 sene aynı şekilde kalmıştır. 1600’lerin ortalarında da Osmanlı Devleti sınırlarına katılmıştır.

200 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalan Girit, 1898 senesinde yarı bağımsızlığını kazanmış, 1913’te de Yunanistan’a bağlanmıştır.

Eski Girit’in merkezi olan yer şu anki Heraklion yerleşim yeridir. Girit Adası’nın en kalabalık ve popüler merkezi olan Heraklion’da restoranlar, cafeler, hediyelik eşya satan dükkanlar, ünlü markaların mağazaları ve yöresel butikler bulunmaktadır. Aynı zamanda liman kenti olan Heraklion, adaya denizyolu ile ulaşımın ana noktalarındandır.

Eski Girit şehir merkezi olarak kabul edilen meydanda, Venedik dönem mimarisinin en seçkin örneklerinden biri olan Morisini Çeşmesi bulunmaktadır. Üzerindeki aslan heykellerinin çevrelediği tarihi yapı, 1629 senesinde Girit Genel Danışmanı Fransesco Morisini tarafından yaptırılmıştır.

Merkezde bulunan bir diğer tarihi eser de, 1662-1895 yılları arasında inşa edilmiş olan Rum Ortadoks Kilisesidir. Aziz Minas adına yaptırılan bu görkemli yapı, Aziz Minas Katedrali’dir. Adanın en büyük katedrali olan Aziz Minas, başpiskoposluğun merkezi olarak kabul edilmektedir. Heraklion Müzesi, şehir merkezinde görülmesi gereken bir başka önemli yerdir.

Dört katlı müze içerisinde Helenistik dönem eserleri, heykeller ve şehir merkezine 8km uzaklıkta bulunan Knossos Antik Kenti’nden çıkarılmış Minos Uygarlığı’na ait eserler sergilenmektedir. Kentte ayrıca, Venedikliler tarafından inşa edilmiş olan tarihi kale, muhteşem manzarası ve deniz feneri ile turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir.

Ayrıca Heraklion sokaklarında gezerken Osmanlı döneminden kalma birçok yapı ve esere de rastlayabilirsiniz.

Hanya (Chania)

Heraklion kentine yaklaşık 155km mesafede bulunan Hanya şehri, Girit Adası’nın ikinci büyük yerleşimi konumundadır. Antik çağdaki Kydonia kenti üzerinde kurulmuş olan Hanya, SİT Alanı statüsünde korunmaktadır. Osmanlı Devleti’nin de ilk işgal ettiği şehir olan Hanya, o dönemde adanın başkenti olmuştur.

Venediklilerin inşa ettiği kale ve surlarla çevrelenmiş olan şehrin yine Venediklilerden kalma eski liman bölgesi oldukça ilgi çekicidir. Sokaklarında gezerken hediyelik eşya satan dükkanlarına uğrayabilir, restoranlarında yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz.

Kentin en eski caddelerinden Holidon Caddesi’nde, Agia Triada Katedrali’ni, San Francisco Kilisesi’ni, Folklor Müzesini ve Arkeoloji Müzesini görebilirsiniz. Liman ve Agora arasında kurulmuş olan Hanya, Osmanlılardan kalma yapıları da görebileceğiniz yerlerden. Küçük Hasan Paşa Camii bunlardan biri.

Yalı Camii olarak da bilinen eser Hanya sembollerinden sayılıyor. Osmanlı Paşası tarafından yaptırılan Halk bahçelerinde Girit’e has bir tür olan “kri-kri keçileri”ni de görebilirsiniz. Hanya’nın liman bölgesi de oldukça hareketli.

Özellikle akşamları limandaki Venedik evlerinden dönüştürülmüş tavernalarda eğlenceli saatler geçirmek mümkün. Işıl ışıl gezi teknelerinin manzarasında liman restoranlarında keyifli bir akşam yemeği de yiyebilirsiniz.

Hanya şehrine 63km uzaklıkta bulunan Resmo şehri, Venediklilerden kalma eserlerin ve Rumlardan kalma evlerin olduğu turistik yerlerden biri. Şehrin surlarına inşa edilmiş Guara Kapısı, 1568 senesinde Venedikliler tarafından inşa edilmiştir. Eski evlerden dönüştürülmüş restoran ve tavernalar burada da var.

Ayrıca eski kiliseler, Venedik dönemi eserlerinden Fortezza Kalesinin kalıntıları ve hediyelik eşya dükkanları da mevcut. Eski şehir diye adlandırılan bölge Resmo kentinin en popüler yeridir. Burada Rimondi Çeşmesi, Venedik Locası, Folklor müzesi, Deniz Yaşamı Müzesi ve Arkeoloji Müzesi görülebilir.

Bir Venedik kilisesi iken Osmanlılar tarafından ibadethaneye dönüştürülen Neratze Camii, günümüzde muazzam akustiğinden ötürü, konser salonu ve müzik eğitimi merkezi olarak kullanılmaktadır.

Yapının girişinde bulunan aslan figürleri Venedik mimarisini yansıtırken, hilal figürleri de Osmanlı dönemini simgelemektedir.

Resmo’nun doğusunda yer alan Platanes, Akdeniz’in muhteşem manzaralarına sahip bir kıyı kasabasıdır. Caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanlarından biri olan Platanes, taverna, cafe ve turistik otellere ev sahipliği yapmaktadır.

Resmo şehrine bağlı Anogia Köyü ‘ne 20km mesafede bulunan İdeon Mağarası ise Girit Adası’nda ziyaret edebileceğiniz doğal güzellikler arasında yer almaktadır.

Mitolojide Tanrı Zeus’un büyütüldüğü ve gençliği boyunca korunduğu yer olan İdeon Mağarası, çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.

Girit Adası Plajları

Girit Adası, tatilcilerin gözdesi haline gelmiş, konforlu tesisleri, uzun kumsalları ve eğlence merkezleri ile ünlü bir Yunan adasıdır.

Hem Ege Denizi’ne hem de Akdeniz’e uzanan kıyılarında tercihe göre sakin yada eğlenceli aktivitelerin düzenlendiği plajları, geniş kumsallara sahip yada kayalık alanlardan oluşan koylara kurulmuş plajları, su sporlarının, sörf imkanlarının yada dalış kulüplerinin bulunduğu plajları mevcut olan Girit kıyılarında, üç büyük yerleşim yeri sınırlarına dahil olan toplam 93 adet popüler plaj bulunmaktadır.

  • Heraklion bölgesindeki 32 adet plajdan en ünlü olanları, şehir merkezine 67km mesafedeki Matala Plajı, 33km mesafedeki Stalida Plajı, 28km mesafedeki Hersonissos Plajı, 23km mesafedeki Lygaria Plajı ve 9km mesafedeki Amnissos Plajı’dır.
  • Hanya bölgesinde bulunan 40 plajdan en ünlüleri, şehir merkezine 80km mesafedeki Paleohora Plajı, 75km mesafedeki Grammeno Plajı, 70km mesafedeki Votsalo Plajı, 15km mesafedeki Kalathas Plajı, 11km mesafedeki Platanias Plajı, 7km mesafedeki Stalos Plajı ve 1km mesafedeki Nea Chora Plajıdır.
  • Resmo bölgesinde yer alan 21 adet popüler plajın en ünlü olanları ise, Resmo şehir merkezine 58km mesafedeki Agios Pavlos plajı, 55km mesafedeki Agia Galini Plajı, 40km mesafedeki Preveli plajı, 32km mesafedeki Bali Plajı, 22km mesafedeki Panormos Plajı, 4km mesafedeki Platanias plajı ve 2km mesafedeki Perivolia plajıdır.
You might be interested:  Seyahat Öncesi Pcr Testi Ne Zaman Yapılır?

Ayrıca adanın belli başlı noktalarından tekne turları düzenlenmektedir. Bu tekne turlarında farklı rotalara göre alternatif seçimler yapılabileceği gibi, aktivite ve sunulan eğlence türlerine göre de tercih edilebilmektedir. Seçilen tekne turu ile tenha koylara rahatça gitmek ve tabiatın muazzam manzaralarına sahip Girit kıyılarında gezmek mümkün olabilmektedir.

Girit’te Yeme İçme

Girit Adası, Akdeniz mutfağının en güzel yemeklerine sahip olan, daha çok zeytinyağlı sebze yemekleri ile deniz ürünlerinin ağırlıkta olduğu, salata ve meze tarzı çeşitlemelerle süslenen sofralara ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıca kuruyemişler, kurutulmuş otlar ve kuru meyveler de Girit mutfağında yoğunlukla kullanılmaktadır.

Yaprak sarma, kabak çiçeği dolması, cacık, kabak kızartması, ıspanaklı börek, peynirli börek, musakka, döner, baklava gibi Türk mutfağına özgü yemeklerin görüldüğü Girit restoranları, deniz ürünleri ve et ürünleri yanında Girit Rakısı yada sıcak servis edilen Rakomelo adındaki içkisi ile ünlüdür.

Girit adasında yetişen mis kokulu portakallardan hazırlanan Portakala Pita, yöreye özgü pide-ekmek türüdür. Zeytinyağlı Girit Kurabiyesi, laz böreğinin farklı bir versiyonu olan Bougatsa ve Girit Kahvesi mutlaka denemeniz gereken ada lezzetleri olarak sayılabilir.

Girit Adasına seyahat planlarınızda yardımcı olacak oteller hakkında bilgi almak ve konaklama fiyatlarını öğrenmek için Online Otel Rezervasyonu sayfasından yararlanabilirsiniz.

Seyahatiniz sırasında rahatça gezebilmek ve popüler yerlere kolaylıkla gidebilmek için Girit Adası’nda araç kiralama seçeneklerine Girit Adası Araç Kiralama Şirketleri ve Fiyatları sayfasından ulaşabilirsiniz.

Türkiye’den Girit Adasına ulaşmak için alternatif yollar mevcuttur. Bunlardan ilki havayolu ile gitmektir. Fakat Türkiye’den Girit Adasına direk uçuş bulunmamaktadır.

Bu yüzden Yunanistan’ın başkenti Atina’ya veya Selanik’e havayolu ile gidip, oradan da Girit Adasına aktarmalı uçmak gerekmektedir. Girit Adasında iki adet uluslararası havalimanı bulunmaktadır. Bunlardan ilki Kandiye Havalimanı ikincisi ise Hanya Havalimanıdır.

İlaveten, Atina’nın Pire limanından Girit Adası’na uzun ama keyifli bir feribot yolculuğu yapmak da bir başka alternatif olabilir.

Girit Adası seyahatinizi havayolu ile planlayacak iseniz Havalimanları Uçuş Bilgileri adresinden tercih ettiğiniz rotaya göre uçak seferleri ve saatleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ayrıca uçak biletleriniz için en avantajlı seçenekleri de Ucuz Uçak Bileti adresinden takip edebilirsiniz.

Girit adasına seyahat etmenin diğer bir opsiyonu da karayolu ile Muğla ili istikameti üzerinden Marmaris ve Fethiye limanlarına ulaşmaktır. Muğla Şehirlerarası Terminali’ne Türkiye’nin çeşitli illerinden otobüs firmalarının seferleri ile ulaşabilirsiniz.

Muğla’ya seyahat eden otobüs firmalarını görmek ve online bilet rezervasyonu yapmak için Muğla Otobüs Firmaları adresinden yararlanabilirsiniz.

Girit Adası'na Muğla'nın turistik ilçelerinden ulaşım sağlanabilmektedir.

Bu ilçelere ulaşım için Bodrum Otobüs Firmaları, Fethiye Otobüs Firmaları, Marmaris Otobüs Firmaları sayfalarımızı inceleyebilirsiniz.

Eğer, karayolu uzun sürer Muğla’ya havayolu ile gitmek benim için daha iyi diyorsanız Muğla Dalaman Havalimanı’na yada Milas Bodrum Havalimanı’na uçup, havalimanlarından servis veya diğer ulaşım araçları ile Bodrum, Marmaris yada Fethiye’ye kolayca geçebilirsiniz. Muğla havalimanlarına uçak seferlerini kontrol edebilir online bilet rezervasyonu yapabilirsiniz.

Daha sonra tercihinize göre ister Marmaris isterseniz Fethiye limanlarından feribot seferlerini kullanarak Rodos Adasına yolculuk yapabilirsiniz.

Marmaris limanından 1saat gibi bir sürede Rodos adasına ulaşılabilmektedir. Muğla ilinin Bodrum limanından da Kos Adasına feribotla yaklaşık 45 dk’da ulaşılabilmektedir.

Deniz yolculuğu seviyorsanız, bundan sonrası Rodos adasından veya Kos Adasından Girit’e gemi ile geçmekten ibarettir.

Girit Adasına seyahat planlarınızı denizyolu ulaşımı ile yapmak istiyorsanız; Feribot ve Deniz Otobüsü Seferleri adresinden seçtiğiniz rotaya göre en uygun feribot seferlerini görebilirsiniz.

Girit Adası, Ege Deniz’in güneyinde, Yunanistan anakarasına takriben 160km uzaklıkta yer almaktadır. Yunanistan’ın en büyük adası olan Girit Adası’nın coğrafi konumunu, aşağıda harita üzerinde görebilirsiniz.

Girit Adası Nerede ve Ne Yapılır?

Girit, diğer Yunanistan Adaları’ndan biraz farklı. Burası kültür olarak bize daha yakın bir profil çizen bir coğrafya. Ayrıca bir adadan çok daha fazlası.

Her Yere Ucuz Bilet Ara

Yunan Adaları’nın en büyüğü olan Girit, Ege’nin ortasında adeta bir Karayipler deneyimi anlamına geliyor. Berrak lagünler, zeytin bahçeleri, üzüm bağları, mavi deniz, sevimli köyler hepsi ama hepsi bu tatilde sizi bekliyor olacak. Girit uçak biletinizi hemen alın.

Girit size sadece deniz, kum, güneş üçlüsünü vaat etmiyor.

Antik Minos uygarlığı kalıntıları, Osmanlı camileri, Bizans ve Hellenistik dönem eserlerinin yanı sıra Venedik kalelerinin de yer aldığı ada tarihi ve arkeolojiyi sevenler için de eşsiz deneyimlere gebe. Ada 10-13 yy.

aralarında Bizans,13-17 yy. arası Venedik,17 yy’dan1892’ye kadar da Osmanlı idaresinde kalmış. Bu açıdan bütün bu kültürlerin izlerini taşımasında şaşıracak çok da bir şey yok diyebiliriz.

Ucuz Girit Kandiye Biletleri Ucuz Girit Chania Biletleri

Yunan Adaları vize uygulaması son iki yıldır eskisinden biraz daha farklı ilerliyor. Şöyle ki Yunanistan için genel olarak Schengen vizesi gerekiyor. Ancak Ege’de bulunan bazı Yunan adalarına kısa süreli turistik geziler için girişler kolaylaştırılmış, geçici vize uygulaması bir süredir mevcut.

Bu uygulama Rodos, İstanköy (Kos), Meis (Kastellorizo), Sakız (Chios), Sisam (Samos), Sömbeki (Symi) ve Midilli (Lesvos) (Mitillini ve Molivos limanları) adalarını kapsamakta.

Girit bu uygulamanın kapsamında yer almıyor ve Türkiye vatandaşlarının adayı ziyaret etmek Schengen vizesi sahibi olmaları gerekiyor.

Daha fazlası için Yunan adaları gezi rehberimize göz atın!

Girit adası nerede?

Girit’e ulaşım kolay. Adada bir havaalanı bulunmakta dolayısıyla hava ve deniz yolu ile ulaşım sağlanabiliyor. Uçak ile Atina üzerinden adanın merkezi olan Heraklion’da bulunan ve ünlü yazar Nikos Kazancakis’in adını taşıyan havalimanına ya da adanın batı bölgesinde, Hania’da bulunan Chania Havaalanı’a ulaşılabiliyor. İstanbul’dan Selanik veya Atina üzerinde Girit’e uçuşlar var. Yoğun sezon içerisinde Avrupa’nın ucuz havayolu şirketleri de adaya uçuşlar gerçekleştiriyor. Hem Aegean Airlines hem de bu firmaların uçuşları arasında sizin için en uygun olanı bulmak istiyorsanız Skyscanner’dan faydalanabilirsiniz.

Ucuz Girit Kandiye Biletleri

Deniz ulaşımı ise Pire, Mykonos, Santorini ve Rodos üzerinden yapılan seferler ile sağlanıyor. Türkiye’den Rodos’a yapılan feribot seferleri de olduğunu göz önüne alırsanız bu şekilde bir rota size mantıklı gelebilir.

Ada içinde ulaşım için her Yunan adasında olduğu gibi araba kiralamak en mantıklı seçenek. Girit araba kiralama seçeneklerini incelemek için Skyscanner’dan yardım alabilirsiniz.

Adada otobüs seferleri ve taksi de mevcut. Ancak taksiler Türkiye’deki gibi el kaldırınca durmuyor, duraklardan binmeniz lazım.

Girit görülecek yerler listesi

Girit diğer Yunanistan Adaları’na göre oldukça büyük. O yüzden bu seyahati o klasik ada tatillerinden referans alarak planlamamanızı tavsiye ederiz. Ada içinde konaklama için de bazen yer değiştirmeniz gerekebilir. Çünkü adanın bir ucundaki Chania’da (Hanya) kalıp, öbür ucundaki Sitia’ya günübirlik gidip dönmeniz pek mümkün değil. Yani mümkün ama bu ziyaretten verim almanız zor. Gittiğiniz gibi geri dönmeniz gerekecek neredeyse. Bu yüzden, konaklamayı yapacağınız şehir seçimi önemli. Girit’te konaklama için tercih edilebilecek merkezler şöyle:

You might be interested:  Jules Verne Hangi Tür?

Girit Kandiye Araç Kiralama Girit Chania Araç Kiralama

Heraklion

Adanın idari şehri. Ama eğri oturup doğru konuşalım turistler öyle pek de bir cazibesi yok. Knossos antik şehrini atlamamanız iyi olacaktır. Yapılan restorasyonların aslına uygunluğu halen tartışma konusu olsa da gördüğünüze pişman olmayacağınız bir ören yeri.

Chania (Hanya)

Girit’e ilk kez geliyorsanız mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında burası geliyor. Civar köyler ile birlikte gezilecek çok şey olduğu göz önüne alınırsa buraya en az iki gece ayırmanızın anlamlı olacağını söyleyebiliriz.

Ayrıca, daha önce de belirttiğimiz gibi Atina bağlantılı uçuşlarda direkt olarak adanın bu bölgesine inme şanısınız da var. Şehrin merkezi olan Venedik limanı, daracık sokakları ve mimarisi ile oldukça etkileyici.

Sadece bu sokaklarda yürüyüp sağa sola bakmak, denize karşı kafelerden birinde bir kahve yudumlamak bile burayı ziyaret etmeniz için yeterli neden sayılabilir. Bu tura bir de turkuaz plajları ile Balos ve Elafonissi gezisini eklediniz mi tamamdır.

Rethymnion (Resmo)

Adanın en turistik noktalarından biri burası olabilir. Plajlar, şezlonglar ve masmavi denizi ile klasik bir Yunan Adası tatilinin tüm gereklerini yerine getiriyor. Ayrıca buradan günübirlik olarak Hanya’ya gidip gelmek oldukça kolay. Yani konaklama için de tercih edilebilir.

Agios Nikolaos

Yine Girit’i ilk kez ziyaret edenlerin kesinlikle pas geçmemesi gereken yerlerden birindeyiz. Küçük iç denizi, şehrin içindeki plajları ile oldukça sempatik olan bu nokta da epey vaktinizi alacak. Ada tatilinin tamamını burada geçiren insan sayısı hiç de az değil.

Mochlos

Diğer merkezlere oranla çok daha az bilinen bu şirin mi şirin köy sükûnet arayanlar için doğru adres. Akşam vaktini burada yakalamanızı özellikle tavsiye ederiz çünkü Girit Adası dahilinde güneşin en güzel battığı noktalardan biri bu koy.

Girit’te başka ne yapılır?

Girit dediğimiz gibi Yunan Adaları arasında alternatifi en bol olanı. Yapabileceğiniz diğer aktivitelerin ana başlıklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Yürüyüş yolları

Girit’in en öneli özelliklerinden biri ada içinde E4 adı verilen işaretli bir yürüyüş yolu bulunması. Türkiye’deki Lykia ve Karia yollarının muadili olarak düşünebilirsiniz.

Adanın neredeyse tamamını orman patikaları ve köy yollarını kullanarak yürümenizi sağlayan yolun üzerinde de onlarca kanyon var. Yolun toplam uzunluğu 300 kilometreyi buluyor.

Özellikle atlamamanız gereken kanyonlar ise şöyle: Samaria, Aradena, Patsos, Theriso, Richtis.

Tekne turları

Adanın muhtelif yerlerinde günlük tekne turları bulabilirsiniz. Tekne turları bizdeki yüksek müzikli ve gürültülü gezilerin tersine gayet huzurlu bir gezi oluyor. Ayrıca 3-4 metrelik tekneler Girit’te rahatlıkla kiralanıyor. Sonrasında adanın en güzel koylarını keyifle keşfedebilirsiniz.

Mağaralar

Girit’te turistlerin rahatlıkla girip çıkabileceği şekilde hazırlanmış çok sayıda mağara var. Dikteon ve Melidoni bunlardan en büyük iki tanesi.

Müzeler ve tarihin izlerini taşıyan diğer yapılar

Türk Sebili’nden başlayabilirsiniz. 245 yıl Osmanlı idaresinde kalan ada da bulanan Osmanlı eserlerden biri. Agios Titos Kilisesi de görmeniz gerekenlerden.

961 yılında Bizans tarafından yaptırılmış olan kilise Osmanlı idaresine geçtiğinde camiye (Vezir Camisi) dönüştürmüş. 1925 yılında yeniden kilise halini almış. Girit üzerinde hakimiyet kurmuş bir diğer kültür olan Venedikliler ise arkalarında bir kule bırakmışlar.

Venedik Limanı’na 16. yüzyılda yapılan kale ve kulesi Osmanlı’nın adayı 21 yıl kuşatmasına rağmen almakta zorlanmasına ciddi katkı sağlamıştır. 1628 yılında Francesco Morosini tarafından yaptırılan çeşme de yine Venedik’in adadaki izlerinden.

Merkezde yer alan Heraklion Arkeoloji Müzesi de adanın geçmişi hakkında daha derin bilgi edinmek isteyenlerin uğraması gereken bina.

Skyscanner Seyahat Haberleri

Keşfet

Girit Adası Nerede Ve Nasıl Gidilir? Girit Adası Gezilecek Yerler, Konaklama, Tarihi Ve Özellikleri Hakkında Bilgi

Girit adası, ülkemizde bulunmamasına rağmen ülkemizde bulunan birçok kişinin ziyaret etmek istediği ve merak ettiği bir yer olma özelliğine sahiptir. Girit adası, Yunanistan sınırları içerisinde bulunan bir ada olarak bilinir. Aynı zamanda Yunanistan da bulunan en büyük ada olma özelliğine sahip olan Girit adası gidilecek ve görülecek yerler arasında yer almaktadır. 

 Girit Adası Hakkında Bilgi 

 Girit adası, Akdeniz'in beşinci büyük adası olarak bilinmektedir. Aynı zamanda da Ege denizinin güney tarafında yer almakta olan bir ada olma özelliğine sahiptir. Girit adası Akdeniz de yer alan beşinci büyük ada olma özelliğini de taşımaktadır. Aynı zamanda tüm dünyada tanınmış bir turizm merkezi olma özelliğine de sahiptir. 

 Girit Adası Tarihi 

 Girit adasının Osmanlı hakimiyetine alınması için yaklaşık 24 yıl süren bir mücadele boyunca savaşlar yapılmıştır. Girit adasının tamamen Osmanlı hakimiyetine alınması için 1645 yılından 1669 yılına kadar süren savaşlar sonucunda bir süre Osmanlı Devleti tarafından yönetilmeye başlanmıştır. Ancak sonrasında masa da yapılan bir anlaşma sonucunda üç ay sonra tekrar kaybedilmiştir. 

 Girit Adası Nerede? 

 Girit adası, Yunanistan sınırları içerisinde bulunan bir ada olarak ifade edilebilir. Girit adası tam olarak Doğu Akdeniz' de yer almaktadır. Yunanistan içerisinde yer alan ve ülkenin dördüncü büyük şehri olarak bilinen Girit adasının merkezi Kandiye olarak bilinmektedir. 

 Girit Adasına Nasıl Gidilir? 

 Girit adasının güzelliklerini gören kişiler bu turizm yerine gitmeyi istemektedir. Gitmek isteyen kişiler ise öncelikli olarak Girit adasının nerede bulunduğunu öğrenmek istiyor.

Girit adasına gitmek isteyen kişilerin öncelikli olarak Atina'ya havayolu ile ulaşım sağlamaları ve sonrasında da Girit adasına giden bir uçuşa katılmaları gerekmektedir. Atina üzerinden Girit'e ulaşma süresi yaklaşık olarak bir saat sürmektedir. Ancak Türkiye üzerinden Girit'e doğrudan bir uçuş bulunmamaktadır.

Hava yolu ile gitmek istemeyen kişiler için de feribotla adaya ulaşım imkanı bulunmaktadır. Girit ve Atina arasında yapılan feribotla ulaşım süresi ise yaklaşık yedi saat sürmektedir. 

 Girit Adası Gezilecek Yerler 

 Girit adası üzerinde yer alan ve Venedik döneminden kalmış olan tarihi Girit adası üzerinde gezilecek ve görülecek birçok güzel yer bulunmaktadır. Kent merkezinde yer almakta olan tarihi öneme sahip eserler arasında çeşmeler yer almaktadır. 

  • l Lion Square Meydanı
  • l Venizelou Meydanı
  • l Hanya Kapısı
  • l Venedik Kalesi
  • l Heraklion Arkeoloji Müzesi
  • l  Agios Titus Kilisesi
  • l Knossos Sarayı
  • l  Girit Tarih Müzesi

Gezilecek yerler arasında en fazla tercih edilen yerler arasında bulunmaktadır. Girit adası üzerinde aynı zamanda mükemmel manzaralara sahip olan yerleri de gezerek keşfetmeniz mümkündür. 

 Girit Adası Konaklama Şartları 

 Girit adasını görmek için Türkiye'den bu kadar yol gitmişken tekrar dönmek elbette olmaz. Turizmin önemli noktaları arasında yer almakta olan Girit adasında konaklamak için tercih edebileceğiniz birçok seçenek bulunmaktadır. Birbirinden güzel manzaralara sahip otellerden dilediğinizi seçerek keyifli bir şekilde konaklayabilirsiniz. 

 Girit Adası Özellikleri 

 Girit adası, turistlerin en fazla gitmeyi tercih ettiği yerler arasında bulunmaktadır. Yemek kültürünün ise ülkemize olan yakınlığı sebebiyle Türkiye'den giden kişilerin yemek konusunda hiç zorluk çekmeyeceği söylenebilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *