Dubrovnikde görülecek yerler

Bir ara ne popülerdi Dubrovnik’e gitmek! Vizesiz olduğu için turlar düzenleniyordu devamlı. Hırvatistan’ın Avrupa Birliği’ne girmesiyle vize uygulaması başladı ve biz de birden küstük oraya, gitmez olduk. Direkt seferler iptal oldu, aktarmasız varamaz olduk Dubrovnik’e…

Hırvatistan için üzgünüm, bizi kaybetti. Dubrovnik halkı da üzgün, Türkleri özlüyorlarmış…

Dubrovnik ülkemiz nezdinde popüleritesini kaybedince bende de şöyle bir algı oluştu “Vize alıp da gidecek kadar güzel bir yer değil demek ki…” Yanılmışım!!! Zevkler tartışılmaz ama bana göre Venedik’ten güzeldi Dubrovnik!

dubrovnikde görülecek yerler

Kaleden şehir, Dubrovnik!

Gezi planımızı ilk yazımda belirtmiştim. Uçaktan Split’te inmiştik ve havaalanında defalarca dönen bagaj bandında bizim bavulumuz bir türlü görünmemişti. Umarsızca odaya gidip yatmış, ertesi gün Hvar adasına gitmek yerine Split’te oyalanıp bagajımız için bizi aramalarını beklemiştik. Split’te neler yaptığımızı da başka bir yazıda anlatmıştım. Okumak için tık tık.

Akşamüstü Dubrovnik’e geçeceğimizi söylemiştik havaalanındaki görevlilere. Öğlen sıralarında bizi arayıp bavulumuzu Dubrovnik’teki odamızda bulacağımızı söylediler. Biz de akşamüstü Split’ten otobüse atlayıp Dubrovnik’e doğru yola çıktık. Üzerimizde leş kıyafetlerimiz, kişisel hijyen yerlerde olsa da, içimizde umut, önümüzde ise müthiş manzaralı bir yol vardı.

Split – Dubrovnik arası için araba kiralamadık. 2 gece Dubrovnik’te konaklayıp arabayı kullanmayacağımız için otobüsle gitmeyi tercih ettik. Her yerde yazan şu ki, Dubrovnik’te otopark bulmak zor, bulsan da 1 günlüğü 30 euro civarı. En iyisi Dubrovnik’te arabasız olmak.

Bizim Split – Dubrovnik arası otobüs yolculuğu kişi başı 17.5 euro gibi (130 kuna) tuttu ve yaklaşık 4 saat sürdü.

Dubrovnik’e karayolu ile ulaştığınızda şöyle bir ilginçlik oluyor, Split’ten kıyı boyu ilerliyorsunuz, sonra bir sınır kapısı görüyorsunuz. Meğer kıyı şeridinin küçük bir bölümü Bosna Hersek’e aitmiş. Neum adı verilen bu şehire giriş yaptıktan 20 dakika sonra tekrar bir sınır kapısı ve tekrar Hırvatistan’dasınız!

dubrovnikde görülecek yerler

Neum, Bosna Hersek’e ait bir kıyı şehri. Hırvatistan’ı 2’ye bölüyor

5 dakikada ülke değiştirince ve aslında hiç bir şeyin değişmediğini görünce ülkeler, devletler, sınırlar ne kadar saçma şeyler diye düşünüyorum… Ha Hırvat ha Boşnak, aynı suda yüzüyor, aynı coğrafya…

Dubrovnik’e otobüs ile gelirseniz, terminal eski şehire (old town) araba ile 10 dakika uzaklıkta. Yürüyebilir miyiz diye sorduk ama 40 dakika sürer dediler, yol da çok yokuş yukarıydı. Şehir içinde çalışan İETT tipinde otobüsler de vardı ama çok kalabalık olduğu için biz taksiye bindik. 10 euro vererek old towna ulaştık…

Old Town’a araba giremiyor. Eski şehrin Pile kapısında araçtan inip kalacağınız odaya veya gideceğiniz restorana yürüyerek gidiyorsunuz.

dubrovnikde görülecek yerler

Old Town’a giriş yapıyoruz

Dubrovnik’e uçakla gelirseniz nasıl bir yol izleyeceğiniz konusunda da bilgi verebilirim… Kaybolan bavul sayesinde onu da öğrendik ???? Airport Shuttle diye bir otobüs var, yaklaşık 5 euro’ya havaalanından Old Town’a gidebilirsiniz.

Biz odaya geldik, akşam 10 olmuş, bavul yine yok! Biz yokuz diye bavulu odaya teslim etmeyip havaalanına geri götürmüşler. 5 euroya götüren airport shuttle da bu saatten sonra hareket etmiyor… Kaç para olursa olsun gidip bavulumuzu alacağız, kafaya koyduk.

1 gece daha pis yatamayız… Taksiler tek yön 250 kuna’ya götürüyorlarmış havaalanına, yaklaşık 33 euro. Gidiş dönüş 66 olacak. Biz şöyle bir çözüm bulduk: bir rent a cara gidip pazarlık ettik, bizi 30 euroya getirip götürdü.

Sizin de aklınızda olsun, işiniz düşerse araba kiralama şirketlerinin taksilerden daha fazla pazarlık payları var.

Dubrovnik’in bir yeni bölümü var, bir de eski. Turist olarak istikamet tabii ki Old Town, eski bölüm.

Giden herkes “illa ki old townda kalın” demiş, biz de söz dinledik ve eski şehirin merdivenli ara sokaklarından bir oda ayırttık. Baştan söyleyeyim, old townda kalmak ucuz değil. Benim booking.

com’dan bulabildiğim en uygun fiyatlı seçenek Apartment Plaza idi ve 1 geceliğine 117 euro verdik!

Apartment Plaza hakkında çok iyi değerlendirmeler yapılmıştı booking ve trip advisorda, buna rağmen o an bulabildiğim en ucuz odaydı. Gidip görünce sebebini şuna bağladım, bu oda ara sokaklardan birinde biraz yukarda kalıyor. Epey merdiven çıkıyorsunuz. Anlayacağınız biraz gençlere yönelik bir oda. Dizi ağrıyan orta yaş amcalarıma ve teyzelerime bu tesisi pek önermiyorum.

dubrovnikde görülecek yerlerKiralık odaların çoğu merdivenli ara sokaklarda

Gençler için gayet güzel, geniş bir odaydı. İçinde mutfağı, kocaman buzdolabı, banyosunda çamaşır makinesi vardı. Biz 2 gece kaldık ama aylarca rahatlıkla yaşanırdı o odada.

Ulaşımı ve konaklamayı anlattığıma göre bavul hikayemizin de mutlu sonla bittiğini müjdeleyeyim… Temiz kıyafet giyip temiz uyumak ne büyük nimetmiş arkadaş!

dubrovnikde görülecek yerler

Temizim, mutlyum!

Dubrovnik’te gezilecek yerlere geçmeden önce kısa bir tarih dersi:

Bu ortaçağ şehri Bizans döneminden kalma surlara sahip. Bizans’tan sonra Venedik, sonra da Osmanlı himayesine girmiş. Osmanlı zamanında Dubrovnik (o zamanki adıyla Ragusa) iç işlerinde özerk fakat Osmanlı’ya vergi verir durumdaymış.

Osmanlı’dan sonra Yugaslavya’nın bir parçası oluyor Ragusa. Yugaslavya’dan ayrılırken bir sürü iç savaş şehrin tarihi görünümüne zarar veriyor, güzelim surlar yıkılıyor.

Hırvatistan’ın kurulması ile surlar tadilata giriyor, 2005 yılında tamamlanıyor ve o zamandan beri Unesco koruması altında.

dubrovnikde görülecek yerler

Dubrovnik şehir surları

Dubrovnik’te gezilecek yerler çok kısa ve net… Her şey Old Town’da olup bitiyor zaten.

Dubrovnik’te yapılacak şeylerden ilki Old Town’u keşfetmek. Tabelalarda “Stari Grad” yazdığını da görebilirsiniz, yabancı gelmesin: Stari eski, grad ise şehir demek.

Etrafı surlar ile çevrili bu Old Town’un aslında 4 kapısı var ama 2 ana kapısı önemli:

1- Pile Gate: Ana giriş kapısı gibi düşünülebilir. Karayolu ile old town’a geldiğinizde sizi Pile Gate’e bırakırlar. Taksiler, otobüsler hep buradan kalkıyor.

dubrovnikde görülecek yerler

Pile Gate: Surların arkasında karayolu ulaşımı sağlanıyor

2- Ploce Gate: Buranın dışında da liman var. Tekne turları genelde bu bölümden kalkıyor.

dubrovnikde görülecek yerler

Ploce Gate’in dışında eski liman,

Pile ile Ploce Gate arasındaki ana cadde ise Stradun Caddesi. Bir ucundan öbür ucuna yürümek hiç de uzun sürmüyor. Dubrovnik’in bütün güzelliği Stradun Caddesi ve ara sokaklarında. Bu bölgede her şey eski ama bakımlı…

dubrovnikde görülecek yerler

Tepeden Stradun Caddesi

Stradun’u boydan boya en az 5 kere yürümek durumunda kalıyor insan. Ara sokaklara girilip çıkılır kaybolunur. Bu esnada göze çarpan yapılardan biri Onforio Çeşmesi. Suyu buz akıyor!

dubrovnikde görülecek yerler

Onforio çeşmesi, şehirdeki veba salgınını önlemek için yapılmış

Sırtınızı Pile’ye döndüğünüzde solda kalan sokaklar merdivenli. Sağda kalanlar ise daha düz ayak, restoranların bol olduğu bölümler.

  • Ploce kapısının önünde tarihi saat kulesi, Sponza SarayıOrlando SütünuSt Blaise kilisesi ve Dominican Manastırı dikkat etmemiz gereken yapılar.
  • Jesuit Merdivenleri
  • Orlando Sütunu ve arkada St Blaise Kilisesi

Dubrovnik’i çepeçevre saran surları gezmek de diğer önemli aktivite. Yine dizi ağrıyan, çok yürüyemeyen okuyucularımın dikkat etmesi gereken bir noktadayız… Surları gezmek 2 saati buluyor. Daha kısa da kesebilirsiniz turu, aralarda çıkış noktaları var. Dubrovnik şehir surları gezisi kişi başı 100 kuna, yani yaklaşık 13,5 Euro.

You might be interested:  Seyahat Kısıtlamaları Nasıl?

Surları gezerken çok sıcak olmayan sabah saatlerini veya akşamüstünü tercih edin. Akşamüstü 19.30 da kapandığı için sabah saatleri daha mantıklı.

  1. Surlara çıkış noktalarından biri Pile Gate’in solundan
  2. Surlarda yürüyüyoruz. Hem eski, hem estetik…
  3. Game of Thrones severler buraya King’s Landing diyor!
  4. Surların eteğinde kafeler de var…
  5. Biz gezerken hava bozuktu ve çok serindi, o an için şanslı olduğumuzu düşünmüştük. Daha sonraki aktiviteleri hava muhalefeti yüzünden gerçekleştiremeyince, odada yıkadığımız çamaşırlar da 4 gün boyunca kurumayınca bu gezide pek de şanslı olmadığımıza karar verdik…

Eczacılık müzesi tabii ki meseleğim olduğu için asla pas geçemeyeceğim bir yerdi. Franciscan Monastery içindeki bu yer Avrupa’nın en eski eczanesiymiş. Eczaneye ayrılan bölüm beklediğimden küçüktü. Giriş 30 kuna, 4 Euro yani. Hala çalışan bir bölümü de varmış diye okumuştum ama biz pazar günü gittiğimizden göremedik.

  • Avrupa’nın en eski eczanelerinden…
  • Gördüğüm en eski Farmakope
  • Burada yine kaderin cilvesi devreye girdi, biz içerideyken feci bir yağmur bastırdı… Normal hayatta eczaneye hapsolduğum yetmiyormuş gibi tatilde bile mahsur kaldığım yerin eczane olması nasıl bir tesadüftür!

Teleferik ile şehre tepeden bakmak başka bir Dubrovnik aktivitesi. Özellikle gün batımı tercih edilmeliymiş. Gelin görün ki yağmurlu günlerde teleferik çalışmıyormuş… Çalıştığında ise bu aktivite kişi başı 100 kuna imiş. Teleferiğe ulaşım Boskoviceva Sokağına girip yüzlerce merdiven çıkmayı gerektiriyor…

Yine yağmurlu günlerde iptal olan aktivitelerden biri Lokrum adası… Lokrum kimsenin yaşamadığı, doğal hayatın hakim olduğu, üzerinde plajların ve botanik bahçesinin bulunduğu bir ada.

Ploce kapısından Lokrum’a yarım saatte bir tekneler kalkıyormuş. Denize buradan girmeyi ummuştuk, kayalar ayağımızı acıtmasın diye deniz ayakkabılarımız bile yanımızdaydı ama yağmurda tekne seferleri de iptal oluyormuş.

Hoş, hava da hiç denize girilebilecek gibi değildi… Artık siz gidin ve bana anlatın…

  1. Karşıda görünen ada Lokrum
  2. Dubrovnik’ten denize girmek için Benje diye bir plaja gidiliyormuş. Anlayacağınız üzere biz ona da gitmedik…
  3. Daha uzun kalacaksanız bir de tekne gezisine katılmanızı öneririm. Elaphite adalarını görüp bol bol yüzme şansınız olur…

Dubrovnik’te duvarlarda hayvan kafası şeklinde bir çıkıntı göreceksiniz. Bunlar yağmurun binanın üstünden yere akması için tasarlanmış oluk sistemiymiş. Şimdilerde ise bir iddia aracı olarak kullanılıyor. Olukların üzerinde ayakta durup tshirtünüzü çıkartabilirseniz dileğiniz gerçek oluyormuş ???? Denemek bedava…

  • Komiğim ama olukların üstünde ayakta durmak hiç kolay değil!
  • Dubrovnik’te neler yenir?
  • Deniz ürünleri ve İtalyan mutfağı hakim…Dondurması çok meşhur.
  • Biz ayaküstü bir hamburgercide geçiştirdik ilk gün, 2 kişi 10 euroya doyduk.

2. gün ise İtalyan restoranlarının çok olduğu Za-Rokom sokağında yedik. Bizim Bona Fide adlı restoranımızda hem Meksikan, hem de İtalyan yemekleri vardı. Ev şarabı da İtalyan usulü… Hesabımız 31,5 Euro tuttu.

Prijeko Caddesi restoranlar caddesi… Ambiyans güzel.

Prijeko Caddesi. Akşam yemeğinde daha güzel oluyor.

  1. Deniz ve kale manzaralı restoranlardan Dubrovnik restoranlarını anlatan bir dergi Nautika ve Dubravka adlı restoranları tavsiye etmiş.
  2. Arkamızdaki manzaraya sahip restoranlar da var…

Sushiye hasret bünyeler olarak  her yurtdışına çıkışta sushi yiyoruz. Dubrovnik’te de Boca‘da yedik, güzeldi.

Sushi severiz

Ploce kapısına yakın bölümde bir çok bar var. Jazz barın olduğu meydanda hayat çok renkli. Biz de kokteyl alıp denedik tabii ki.

Paylaşımlı kokteyller, en sevdiğim

Akşam ise sokaklar eğlenceden yıkılıyordu. Canlı müzik yapan bir yeri Saint Blaise Kilise’sinin merdivenlerden izledik. Meğer merdivende oturan herkes Türkmüş.

  • Dubrovnik Geceleri
  • Dubrovnik Geceleri

Dubrovnik’te tatlı soslu fıstık ve bademler, kurutulup şekerlenmiş portakal kabukları satılıyordu. Biz de tattık, beğenip aldık. Bir de baharatlı tuzları çok ünlü. Etleri marine etmek için farklı aromalı bu baharatlardan da aldık.

Genel olarak pahalı bir şehir Dubrovnik, parayı içiyor… Bir Paris pahalılığında olmasa da Balkanlar standardının üstünde fiyatlar karşınıza çıkıyor.

Dubrovnik insanı ilk görüşte büyüleyen bir ortaçağ kenti. Çok uzun süre ayırmaya gerek yok, 1 günde gezilir, 2. gün keyif yapılır, 3. gün sıkabilir. Ama gerçekten hoş bir yer, atmosferi çok farklı… Biraz kaleli ve merdivenli bir şehir olduğu düşünülrse çok da yaşlanmadan Dubrovnik’i aradan çıkartmak gerek.

Bir tavsiye de Dubrovnik’i yazın görmeniz yönünde. Kışın çok ıssız ve boş oluyormuş. Biz gittiğimizde kalabalık ve neşeliydi…

  1. Game of Thrones severler, kış gelmeden Dubrovnik’i görün!
  2. Dubrovnik seyahatinizi kombinleyebileceğiniz yerleri de yazayım tam olsun:

Hvar adası: Dubrovnik’ten yaklaşık 2 saat uzaklıktaki Drvenik şehrine kadar otobüs veya araba ile gidip oradan feribota bindiğinizde Hvar adasına 25 dakikada geçmiş oluyorsunuz. Ama adanın çok ücra bir köşesine, Sucruja’a geçmiş oluyorsunuz.

Buradan Hvar merkeze 70 km bir yol varmış ama düşük hızla ilerleyebileceğiniz, aşağısı uçurum olan bir yolmuş. Bu yoldan Hvar merkeze 1 buçuk saatte varılıyormuş. Sucuraj’dan Hvar’a otobüs bulmak zor olduğu için araba ile gidilmesi tavsiye ediliyor.

Bu kadar zahmet çektiyseniz de en az 1 gün kalınmalı diye düşünüyorum.

Veya 4 saat uzaklıktaki Split’e gidip direk Hvar’a giden feribotlara binilebilir. Bu yolculuk 6 saat sürer.
Hvar’da neler yapılabileceğini önceki yazımda 1 paragrafta anlatmıştım. Tık tık.

Mjlet ve Korcula gibi daha yakın adalar da var ama onlar Hvar kadar popüler değil. Popülerite lazım değil, yeşillik ve doğa güzelliği isterim diyorsanız bu adalarda şansınızı deneyebilirsiniz.

Kotor ve Budva: Karadağ (Montenegro) ülkesine ait bu şehirlerden Kotor 1 buçuk, Budva ise 2 saat uzaklıkta Dubrovnik’e. Deniz kenarında oldukları için hem deniz, hem de şehir tatili yapılabiliyor. Türkiye’den direkt buralara gitmek isterseniz vizesiz olduğunu hatırlatır, bu aralar yükselen trend olduklarını da belirtmek isterim ????

Mostar: 2.5-3 saat uzaklıktaki Bosna Hersek şehri. Günübirlik gidip gelinebilir. Tur şirketlerine başvurabilir veya araba kiralayabilirsiniz. Biz araba ile gittik. Bir sonraki yazımın konusu olacak köprü şehri Mostar…

Dubrovnik Hatırası

İlgili

Dubrovnik gezi rehberi / Gezilecek yerler / Hırvatistan

⏱: 4 dk

Dubrovnik özellikle Balkan turuna çıkan herkesin mutlaka görmesi gereken şehirlerin başında geliyor.

Avrupa Birliği üyesi olan Hırvatistan’a vize ile gidilebiliyor ve Dubrovnik’i görmek isteyenlerin vize sahibi olması gerekiyor.

Bu güzel şehri sizler için Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakzleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan gezdi gördü ve yazdı…

You might be interested:  Dijital Içeriklerin Internet Ortamındaki Paylaşımı Ne Tür Sorunlara Yol Açabilir?

Dubrovnik ‘e nasıl gidilir?

Dubrovnik, Adriyatik kıyısının en güzel şehirlerinden birisi. Benimse gezdiğim şehirler arasında en sevdiklerim arasında yerini almayı başardı. Rönesans dönemine ait insanın başını döndüren mimarisiyle adeta buram buram tarih kokan bir şehirdir Dubrovnik. Yeryüzünün cenneti, Adriyatik’in mücevheri gibi bir çok övgüyü fazlasıyla hakkediyor.

dubrovnikde görülecek yerler

1979 yılında Unesco Dünya Mirası listesine dahil edilen Dubrovnik bölgenin en güzel şehirleri arasındadır. Yunanlıların ilk yerleşimi yaptığı şehirde daha sonra Venediklilerin yerleşmesiyle şehir değerlenmiş. Öyle ki etrafı surlarla çevrili eski şehir içindeki kiliseler, sokaklar, müzeler ve yapılar insanda hayranlık uyandırmaktadır. Surların uzunluğu 2 kilometre, yüksekliğiyse 20 metredir.

Bu güzel şehri hakkını vererek gezmek için Yolcu360‘tan kolayca bir araç kiralayabilirsiniz. Cilipi Dubrovnik Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirip tatil planınızı şimdiden yapabilirsiniz.

dubrovnikde görülecek yerler

Dubrovnik gezi rehberi

Dubrovnik harika mimarisi, düzenli cadde ve sokakları, yeşil parklarıyla insanı mutlu eden bir şehir. Özellikle old town olarak adlandırılan eski şehir bölgesi çok güzel. Kale içinde yer alan eski şehirde geçirdiğim zaman beni fazlasıyla mutlu etti.

Eski şehrin giriş için Pile, Ploce, Peskarija, Ponta isimli dört kapısı var. Pile kapısı genellikle eski şehre en çok giriş yapılan kapısıdır. Buradan geçerken sizi ortaçağdaki askeri kıyafetli askerler karşılıyor. Pile kapısından girdiğinizde karşınıza ilk çıkan sanatsal bir yapısı olan büyük Onofrio Çeşmesidir.

 Hemen karşısındaysa Fransisken Manastırı bulunmaktadır.

dubrovnikde görülecek yerler

Manastırın içindeyse Avrupa’nın en eski eczanesi bulunmaktadır. Kütüphanesinde 700.000 den fazla kitap olduğu söyleniyor, gerçekten inanılmaz bir şey. Önünde bulunan cadde ise Stradun’dur.

Eski şehirde en çok sevdiğim yerlerin başında geliyor. Bu caddede yürümek inanılmaz keyifliydi. Cadde boyunca cafeler ve hediyelik eşya dükkanları mevcut.

Eski şehrin içerisinde görülecek yerlerden biriside Sponza Sarayıdır. 

dubrovnikde görülecek yerler

Şehir çan kulesi,  ve şehrin en eski yapılarından olan Rektör sarayı..Dubrovnik’in  sembollerinden olan şehre girmeden sizi karşılayan  beyaz renkli “Franjo Tudman“ köprüsü büyülüyeciydi. Ploce kapısı ve limana yakın olan Domanican manastırı ise 12. Yüzyılda yapılmaya başlanmasına rağmen 15.

Yüzyılda son şeklini almış, ziyaret edilmesi gereken güzellikteki yerlerdendir. Dubrovnik Katedrali rivayet edilen efsaneye göre aslan yürekli Richard’ın 1192 yılında katıldığı bir haçlı seferinden dönerken Dubrovnik açıklarında yakalandığı büyük fırtınadan geminin Lokrum Adası’nda karaya oturmasıyla ölümden kurtulmuş.

Tanrı’ya şükranlarını sunmak için Dubrovnik Katedralini yaptırdığı söylenmektedir.

dubrovnikde görülecek yerler

St.Basiluis Kilisesi görülmesi gereken diğer yerlerdendir. Roma‘daki ünlü İspanyol merdivenlerine benzetilen St. Jesuit merdivenleri ve St. Jesuit kilisesini görmenizi öneririm.

Kilisenin karşısındaki yoldan kalenin surlarını daha iyi gezebilirsiniz. Eğer zamanınız bolsa kesinlikle buradan Adriyatik sahillerini seyredin eminim sizde benim gibi büyüleneceksiniz. Güneşin doğuşunu ya da batışını seyretmenizi öneririm.

Kale surlarının hemen dibindeki yerleşim yerlerini de görebilirsiniz.

dubrovnikde görülecek yerler

İnce dar sokakları, taş evleri, tarihi mimarileri insanı büyülüyor. Gerçekten Ortaçağ’dan kalma mükemmel korunmuş bir şehir. Hediyelik eşya alacaklara ise önerim dükkanlardan daha uygun olan Ivan Gundulic Meydanı ve pazar yeri.

Burada tezgah açan yerel halktan yöreye özgü hediyelikleri alabilirsiniz. Ben gidememe rağmen teleferikle Srd dağına çıkıp Dubrovnik’i, Adriyatik denizini ve adaları fotoğraflayabilirsiniz.

 Liman olarak kullanılan Ploce kapısından kalkan teknelerle kişi başı ücret 25 – 30 € ödeyerek ada turu yapabilirsiniz.

dubrovnikde görülecek yerler

Dubrovnik ‘te ne yenir ne içilir?

Dubrovnik Adriyatik kenarında olduğu için deniz ürünleri öncelikle önerim. Restoran önerimse Ploce kapısına yakın olan Poklisar’dır.

İtalya’ya yakınlığı nedeniyle pizza ve dondurmayı çok iyi yaptıklarını söyleyebilirim. Komşularından bir şeyler kapmışlar diye düşünüyorum ????  Pizza, kola, kalamar için 15 € hesap ödedim.

Burada dondurma yemeyi es geçmeyin ???? Dubrovnik aynı zamanda birası ile de ünlü bir şehir.

Konaklama önerisi

Diğer Balkan ülkelerine göre daha pahalı bir şehir. İlk gün konaklamamı ana kapı karşısında bir evde yaptım. Bir gece konaklama için 50 € ödedim. Terminale indiğinizde ellerinde sobe yazılı dövizlerle sizi karşılayacak olan teyzeler amcalar sizi çekeceklerdir.

Hostel önerimse araştırdığım ama gidemediğim Hostel Amnesia, old town bölgesinde yer almaktadır. Benim büyülendiğim bir şehir oldu. Dubrovnik’in daracık taş sokaklarında kaybolmak benim için büyük keyifti. Geceyse Stradun caddesinde yanan meşalelerin aydınlattığı caddede yürümek inanılmaz duyguydu.

Ayrıca gece gösterileri yapan eski çağ kıyafetli korsanların Stradun caddesinde gösterilerini izleyebilirsiniz.

dubrovnikde görülecek yerler

Dubrovnik iki günlük hafta sonu gezisini keyifli hale getirebileceğiniz güzel destinasyonlardan birisi. Balkanlardan daha pahalı olan şehir, kalacak zamanı dengelemenizi öneririm.

Gerçekten insanı büyüleyen bir doğal güzelliği var Dubrovnik‘in. Ben çok sevdim şehri, mutlaka görülecekler listesine eklenmeli.

Buraya geldiyseniz hemen yanıbaşında yer alan Bosna Hersek’in önemli şehirleri Saraybosna’yı Mostar’ı, Kotor ve Budva’yı gezebilirsiniz.

dubrovnikde görülecek yerler

Dubrovnik gezilecek yerler ve yapılacaklar listesi

  • Ülkenin en eski eczane müzesini ziyaret edebilirsiniz.
  • Gece Stradun caddesinin büyüsünde mutlaka dolaşmalısınız.
  • Teleferikle tepeye çıkıp şehri kuşbakışı izlemelisiniz.
  • Harikulade adalara sahip, tekne turu yapmalısınız.
  • Şehir nefis İtalyan dondurmaları satan dükkanlara sahip, özlemini dindirebilirsiniz
  • Kotor  yaklaşık 1 saat uzaklıkta buraya kadar gelmişken görebilirsiniz.

Keşfetmeniz dileğiyle…

Paylaş0

Dubrovnik Gezilecek Yerler | Turna.com

Uçak Bileti

dubrovnikde görülecek yerler

Dubrovnik, çınlayan bir deniz kabuğunun haritadaki karşılığı gibi, Hırvatistan’da, Adriyatik Denizi kıyılarında konumlanmış görülesi bir yer. Farklı ruh hallerine ve beklentilere uyum sağlayabilen, klasik formları ve romantik deneyimleri harmanlayabilen şehir Dubrovnik, tarihi karakteriyle adım attığınız anda sizi adeta sonsuz bir labirent gibi içine çekiyor. Eski kıyı bölümündeki antik yelkenli gemileri, geçmiş yüzyılların zenginliği,  gücü ve şöhretini kolaylıkla hatırlatıyor.

UNESCO’nun özel koruması altında Dubrovnik, kültür, edebiyat, resim, mimari, felsefe, bilim, müzik ve diplomasi gibi birçok özelliğiyle Avrupa ve dünya için bir kültürel miras niteliğinde.

Şehirde Ragusalıya, Akdenizliye dönüşecek, daha önce olmadığı kadar denize ait hissedeceksiniz.

Dili anlamayabilirsiniz ama kuşların cıvıltısıyla, cappella gruplarının şarkılarıyla anlayacaksınız ki, Dubrovnik aynı güneşin altında buluşan aşk, neşe ve keyif insanlarının şehri.

Dubrovnik (eski adıyla Ragusa) eskiden bir Roma yerleşkesiydi. Ortaçağ döneminde Venedik, Macaristan, Türkiye gibi ülkelerin gözü lojistik değeri yüksek olan bu liman kentinin üstündeydi.

Ama şehrin de mottosu olan ‘özgürlük’ (libertas), Dubrovnik halkının en önde tuttuğu değer olmuştu ve çağlar boyunca devam eden bu bağımsızlık yönündeki açlık, diğer ulusların, bu topraklardaki egemenlik planlarını suya düşürdü.

12’inci ve 17’inci yüzyıllar arasında inşa edilen Dubrovnik, I. Murat döneminde 1365’te ayrıcalık tanınmış küçük bir devlet olarak Osmanlı himayesine giren bir Ortaçağ kenti. 1808’de Fransa’ya bağlanan, 1815’te ise Viyana Kongresi şehrin yönetimini Avusturya’ya bırakarak şehir üzerindeki 443 yıllık Osmanlı egemenliği sona ermiş.

O dönem tarihi şehrin içerisindeki görkemli surlarla çevrili olan Dubrovnik’in, Hırvatistan’ın Yugoslavya’dan ayrılışı sürecinde yaşanan iç savaşta, Sırp saldırıları nedeniyle tahrip olan tarihi dokular günümüzde Unesco tarafından restore ediliyor. 2005’te eski görünümünü büyük ölçüde kazanan kent, Hırvatistan’ın en gözde kenti.

You might be interested:  10 adımda nasıl seyahat bloggerı olunur?

Mobil Uygulama

dubrovnikde görülecek yerler

1667’de meydana gelen deprem yüzünden eski şehir kısmında, birkaç saray ve kilise dışında bütün binalar yok oldu. Ancak şehir kısa sürede, o zamanların en gözde mimari anlayışı olan Barok stiliyle baştan inşa edildi. Hırvatistan bağımsızlık savaşı ülke genelinde, özellikle de Dubrovnik’te turizm endüstrisini yok etti. Şehrin fiziksel olarak korkmasının yanında, ekonomisi de sarsıldı.

Neyse ki, Adriyatik ve Dinar Alplerinden bu büyüleyici şehre akın eden kalabalıklar ile, Dubrovnik mükemmel tatil beldesi statüsünü geri kazanmış oldu. Zamanla büyük sanatçıların, ünlülerin ilgisini çektiği gibi sırt çantasıyla gezmeyi seven öğrencilerin de bir o kadar uğrak noktası haline geldi. Son misafirleri arasında Beyonce, Tom Cruise, Tina Turner ve John Malkovich var!

Dubrovnik Gezilecek Yerler

Balkanların en eski kentlerinden biri olan ve Adriyatik’in İncisi olarak da anılan Dubrovnik, otellerin olduğu Lapad ve Babin Kuk, liman bölgesi Gruz ve eski şehir olarak bilinen Stari Grad olmak üzere dört bölgeden oluşuyor. Dalmaçya kıyılarının güneyinde, denize uzanan burunda surların içinde bulunan eski şehir bugün Dubrovnik’i ziyaret eden herkesin ilk tercihi.

Tarihi yapılarının yanı sıra güneş ve deniz keyfi yaşatan doğal güzellikleri ve tarih ile modern yapıları bir arada barındıran Dubrovnik, zaman yolculuğu için ideal.

Yeşil Akdeniz örtüsü, Adriyatik’in masmavi derinlikleri, deniz kıyısında uzanan beyaz kayalıkları, tarihi bahçeleri, denizin en ilgi çekici türlerini barındıran akvaryumları, Dubrovnik ziyaretçilerini karşılayan ve keşfi bekleyen mirasın sadece bir kısmı.

Bu doğa güzellikleri misafirlere masmavi deniz ve gökyüzünü, eşsiz günbatımlarını ve bölgenin doğal manzaralarını sunuyor. Lokrum Adası, Trsteno Arboretum (botanik bahçesi ) ve Elafiti Adası görülmeden olmaz!

Dünyanın her köşesinden Dubrovnik’e ulaşmak oldukça kolay. Buradan farklı yerlere gidebilirsiniz ve dönebilirsiniz. Dubrovnik, bir defa görmek ve gezmek yetmeyeceği gibi, ömür boyu unutamayacağınız bir rota!

Yılın yaklaşık 250 günü, gökyüzü güneşli ve parlak iken, yıldızlı gecelerinde ay ışığı altında parıldayan gümüş rengi deniz, konuklarını baştan çıkarıcı bir sesle geceye özel tekne gezilerine çağırıyor. Bizce daveti kabul edin, çünkü gökyüzüyle, deniziyle, taşıyla, insanıyla, farklı bölgesel mutfağıyla, Dubrovnik’in teklif ettiği, önerdiği her şeyi kabul etmek en güzeli!

Yaz festivalindeki gösterileri izleyin, konserleri dinleyip, sergileri gezin, tırmanın, yüzün, dalın, dans edin, balık tutun, fotoğraf çekin, konuşun, düşüncelere dalın, hayal edin, aşık olun, kendiniz için birşeyler yapın. Muhteşem, eşsiz bir tecrübe olacak, çünkü Dubrovnik kendisi eşsiz ve kıyaslanamaz bir şehir.

Dubrovnik Gezilecek Yerler

1. Dubrovnik Surları

1940 metre uzunluğundaki şehir surları, Avrupadaki en görkemli anıtlardan biri olarak anılmakta ve şehrin mimari gelişimini göstermektedir. İlk surlar, 8. yy’da inşa ediliyor ama en yoğun yapılaşmalar 15. yy ortasında başlayıp 16. yy sonlarına kadar sürüyor. 22 metre yüksekliğindeki bu surlardan karaya doğru uzananlar 4-6 metre kalınlığındayken, deniz kenarındakiler ise 1-3 metre kalınlığındadır.

2. Stradun Sokağı

Şehrin ana caddesi Placa (Stradun sokağı) bütün sadeliğiyle, eski şehir (Old City) ile uyum içinde. 298 metre uzunluğundaki caddede Barok mimarisiyle inşa edilen benzer motifli evler, giriş katlarındaki dükkanlarla süslenmiş. Birçok önemli Gotik ve Rönesans motifli binalarının yok olduğu depremden sonra, buradaki binalar tekrar inşa edilmiş.

3. Sponza Palace

16. yüzyıldan kalma bu sarayda, Ragusa’ya ait şu mottoyu göreceksiniz; ‘We are forbidden to cheat and use false measures, and when i weigh goods, God weighs me’ (Bizim için hile yapmak ve yanlış ölçüleri kullanmak yasaktır, biz eşyaları, malları ölçüp tartarken, Allah bizi ölçüp tartar).

Saray 1991-1992 yılındaki kuşatmayı konu alan dokunaklı bir Dubrovnik Koruyucularını Anma Odası (Memorial Room of the Dubrovnik Defenders) bulundurur.

4. Lovrijenac Kalesi

Lovrijenac kalesi, eski şehrin (Old City) batı kısmında bulunuyor ve 37 metre uzunluğunda. Dubrovnik halkının hayatta kalma ve özgürlük sembolü olan kale, batı kısmındaki surların savunma merkezi görevinde. Giriş kapısının üzerinde meşhur satırları okuyabilirsiniz; “Non bene pro toto libertas venditur auro” (Özgürlük, dünyadaki bütün altınlara karşın satın alınamaz!).

Günümüzde, halkın merakla beklediği ve çokça eğlendiği Dubrovnik yaz festivalinde, Lovrijenac açık hava etkinlik alanlarından biri haline geliyor ve Shakespeare’in Hamlet oyununa ev sahipliği yapıyor.

5. Teleferik, Srd Dağı ve müzeler

413 metre yüksekliğindeki Srd dağı, Dubrovnik’in kuzeyinde bütün ihtişamıyla uzanıyor. Dağ, şehir sınırlarını ve surları görebileceğiniz en güzel panaromayı sunuyor ve böylece favori fotoğraf çekme alanlarından biri. 1810’da Napoleon işgali sırasında bu stratejik alana inşa edilen Fort Imperial, şehrin önemli yapıtlardan biri.

Teleferikle çıkılan bu tepede şehrin en geniş kapsamlı açılarını görebilir, Lokrum adasının ve girintili çıkıntılı kıyıların keyfini çıkarabilirsiniz. Teleferik gezisi kısa sürmesine rağmen kalabalık olabiliyor ve sıra beklemeniz gerekebilir, ancak tepedeki manzarayı gördükten sonra, beklediğinize değdiğini anlayacaksınız! Tepede restaurant ve bir müze de var.

6. Franciscan Manastırı

Manastırın girişinde, 14. yüzyıldan kalma ve dünyadaki üçüncü en eski eczaneyi hala çalışır vaziyette göreceksiniz. Manastırda (müze kısmında) Ortaçağ ilaçları serisini görebilirsiniz. Diğer önemli bölümler olarak St Francis Kilisesini ve iç avlusunu görmeden olmaz diyebiliriz.

7. Dubrovnik Sinagogu

Avrupadaki en eski 2. sinegogu olarak bilinen ve büyük ihtimalle de en küçük diyebileceğimiz sinegog, II. Dünya Savaşı boyunca ibadet etmek için müdahale edilmeyen tek yer özelliğindeydi. İkinci katta 17. yüzyıldan kalma orijinal mobilyalar bulunurken, alt kattaki ufak ve şirin müze alanında göze çarpan sergiler bulunuyor.

8. Rektör Sarayı

Stradun’un güneyinde bulunan ve eskiden şehir papazının evi olarak kullanılan bina, Venedik tarzı Gotik bir başyapıt. Bina birçok kere yenilenmesine rağmen, ofisler, salon ve koridorlar başarıyla korunarak inşa edilmiş ve aynı dönemden mobilyalar ve sanat eserleriyle donatılmış. Alan aynı zamanda Cultural History Museum binasını da kapsıyor ve bu müzede ilginç resimler ve kalıntılar mevcut. Yazları avluda geleneksel müzik ve dans etkinlikleri de oluyor.

9. War Photo Limited

Dubrovnik’te yürürken, gezerken ve şehri deneyimlerken, şehrin köklü tarihi kendini her ayrıntıda gösteriyor. Photo Limited, modern savaş fotoğrafları anlayışı ile kalıpları kırıyor. Serginin ayıltıcı,fakat faydalı bir etkisi var, eski Yugoslavya’da yaşanılan fikir ayrılıklarının işlenmemiş, taze görüntülerini gözler önüne seriyor.

10. The Jesuit Church of St. Ignatius

Gundulic meydanından geniş merdivenlerle Ruder Boskovic meydanına doğru giderken, karşınıza Dubrovnik’in en önemli Barok yapılarından biri çıkıyor. 17. yy sonlarında inşa edilen kilisede St. Ignatius’e ait portreler ve tasvirler bulunuyor.

Orta Çağ izlerini taşıyan sokakları, sıcakkanlı insanları, lezzetli yemekleri, doğal güzellikleri ve buram buram tarih kokan mimari yapılarıyla Dubrovnik, tatil için iyi seçeneklerden biri. Uygun uçak biletlerine göz gezdirerek bu keyifli seyahati gerçekleştirmek sizin elinizde.

Otobüs Bileti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *