Edebiyatı ‘bir milletin hafızası, fikrinin ve hayatının hatıraları’ olarak gören yazarın anı türünde yazdığı bu eser, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın ilk demlerine tekabül eden bir zaman diliminde İstanbul’un Boğaziçi denilen bölgesinde yaşayan insanların zevklerini, dertlerini, birbirleri ile olan ilişkilerini,
Contents
- 1 Boğaziçi Mehtapları hangi türde yazılmış bir eserdir?
- 2 Boğaziçi yalıları kimin eseri ve türü?
- 3 Boğaziçi yalıları Hangi tür?
- 4 Fahim Bey ve Biz konusu nedir?
- 5 Boğaziçi Mehtapları anı türü müdür?
- 6 Boğaziçi Mehtapları kimin?
- 7 Abdülhak Şinasi Hisar hangi edebi akım?
- 8 Boğaz şairi kim?
- 9 Abdülhak Şinasi Hisar nasıl öldü?
- 10 Abdülhak Şinasi Hisar kimdir kısaca?
- 11 Boğazdaki yalı ne demek?
- 12 Fahim Bey Hangi eserin kahramanı?
- 13 Nezih Hangi roman kahramanı?
- 14 Çamlıcadaki Eniştemiz kimin eseri?
Boğaziçi Mehtapları hangi türde yazılmış bir eserdir?
Boğaziçi Mehtapları, sanatkârın çocukluk ve ilk gençlik yıllarının hâtıraları içinden, büyük mûsiki fasılları ile birlikte teşrifatlı mehtap âlemlerinin yaşandığı eski Boğaziçi hayatını zengin bir şiir üslûbuyla anlatan çok orijinal bir nesir eseridir.
Boğaziçi yalıları kimin eseri ve türü?
Bütün yapıtları YKY tarafından yayımlanan Abdülhak Şinasi Hisar’ın iki kitabı daha yayımlandı: Boğaziçi Mehtapları ve Boğaziçi Yalıları. İstanbul’u dinlemek ve duymak için mutlaka okunması gereken bu iki kitap, İstanbul üzerine yazılmış sayılı şaheserlerden.
Boğaziçi yalıları Hangi tür?
Boğaz tiryakilerinin daha ziyade severek “leb-i derya” da dedikleri bu eski halis Boğaziçi yalıları klasik mimarisinin hususi vasıfları vardır.
Fahim Bey ve Biz konusu nedir?
Fahim Bey, babası İstanbul’a geldiğinde oğlunun gerçek durumunu görmesin diye bir konağa yerleşmiştir fakat konağa yerleştirecek hiç eşyası yoktur. Sabahları boş konağında keman çalan Fahim Bey, günün birinde Londra elçiliğine üçüncü katip olarak atanır.
Boğaziçi Mehtapları anı türü müdür?
abdülhak şinasi hisar’ın anı türündeki bu eseri ilk olarak 1942 yılında yayımlanmış. hisar’da müthiş bir eskiye özlem ve bağlılık söz konusu, eserin her sayfasında onun izlenimlerinden okuduğumuz boğaziçi’ni ve yaklaşık yetmiş üç sene önce burada yaşayan insanların hal ve hareketlerini, yaşayış biçimlerini tahayyül
Boğaziçi Mehtapları kimin?
Bütün yapıtları YKY tarafından yayımlanan Abdülhak Şinasi Hisar’ın iki kitabı daha yayımlandı: Boğaziçi Mehtapları ve Boğaziçi Yalıları. İstanbul’u dinlemek ve duymak için mutlaka okunması gereken bu iki kitap, İstanbul üzerine yazılmış sayılı şaheserlerden.
Abdülhak Şinasi Hisar hangi edebi akım?
Ruh ve madde tahlillerinde büyük bir ustalığı olan Abdülhak Şinasi Hisar, edebiyatımızda izlenimci (empresyonist) romanın en güçlü örneklerini vermiştir. Eserlerinde olay örgüsüne pek önem vermeyen yazar, eserlerini küçük ve karmaşık vakalarla oluşturmuştur.
Boğaz şairi kim?
Abdülhak Şinasi Hisar, Tevfik Fikret’ten Türkçe dersleri ve mürebbiyelerinden Fransızca öğrendi. Çocukluğu Rumelihisarı, Büyükada ve Çamlıca’da geçen Abdülhak Şinasi Hisar, 1898 yılında Galatasaray Sultanisi’ne girdi. Buradan mezun olunca Paris’e gitti. Jön Türk hareketine katıldı.
Abdülhak Şinasi Hisar nasıl öldü?
1963’te Cihangir’deki evinde beyin kanamasından öldü. Hiç evlenmemiştir.
Abdülhak Şinasi Hisar kimdir kısaca?
1887’de İstanbul’da doğdu. 3 Mayıs 1963’te İstanbul’da yaşamını yitirdi. Romancı. Türkiye’de ilk edebiyat dergilerinden 1882-1883’te yayınlanan Hazine-i Evrak’ın yayıncısı, öykü ve eleştiri yazarı Mahmud Celaleddin Bey’in oğlu. Babası ona hayranlık duyduğu iki şair Şinasi ile Abdülhak Hamit Tarhan’ın adlarını verdi.
Boğazdaki yalı ne demek?
Osmanlı döneminde kıyılara inşa edilmeye başlanan yalılar, Boğaziçi mimarisinin en seçkin örneklerinden olmuş ve yıllar boyunca İstanbul Boğazı ile özdeşleştirilegelmiştir. Yüzyıllar boyunca İstanbul Boğazı’nın iki yakasında yapılan yalılardan günümüze ulaşanların sayısı yaklaşık 360’tır.
Fahim Bey Hangi eserin kahramanı?
İşte Abdülhak Şinasi Hisar’ın eseri, başka gözler tarafından birbirine benzemez bakışlar ve kanaatler arasından görülen zâhirî hayatı arkasında Fahim Bey’in ‘biz’ başkaları için bilinemez, kapalı bir muamma olan iç âlemini, gerçek hüviyetini derinlemesine bir sorgulayıştır.
Nezih Hangi roman kahramanı?
tarihçileri tarafından Hüseyin Cahit Yalçın’ın en önemli romanı olarak kabul edilir. Söz konusu romanda merkezî kişi olan Nezih, okuduğu romanların etkisiyle hayal dünyasında yaşar ve gayrimüslim bir kızı zihninde idealize eder.
Çamlıcadaki Eniştemiz kimin eseri?
Çamlıca’daki Eniştemiz – Abdülhak Şinasi Hisar | kitapyurdu.com.