Bir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

Deniz Sipahi / Hürriyet gazetesi Ege temsilcisi

Hayal kurduran ortam Two Rooms Hotel, Urla, İzmir

Sonbahar bana hep bağbozumu şenliklerini hatırlatır. Bu şenlikler yüzyıllardır tekrarlanır ve siz de buna ortak olursunuz. Eğer bu sonbaharda böyle bir niyetiniz varsa size önerim Urla Two Rooms. Urla Şarapçılık’ın tablo gibi görünen bağlarının ardında iki odalı, küçük bir otel.

Kuşçular Mevkisi’ndeki otelde manzaradan ve gün ışığından maksimum seviyede faydalanmak için geniş pencereler yapılmış. Yormayan renkleri, hayal kurduran ortamıyla sonbaharı geçireceğiniz en iyi adreslerden. Biz İzmirliler için Toscana’dan da güzeldir buraları…

(0232) 759 01 11

  • Ebru Erke / Hürriyet Ekler gastronomi yazarı
  • Türkiye'nin en yenisiBengodi, Eceabat, Çanakkale

bir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

Türkiye’nin en yeni bağ oteli. Eceabat Kayalıtepe’deki 200 dönümlük bağlara 3 kilometre mesafedeki otel, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onaylı bir ‘Bağ ve Şarap Müzesi’nin de ev sahibi.

Şarabın tarihini anlayıp farklı kültürleri tanıyabileceğiniz müze ücretsiz olarak herkese açık. 20 odalı Bengodi Otel’in marketine de uğrayabilirsiniz. Bursa Mustafakemalpaşa’da bir mandıraları var; orada ürettikleri peynirleri de markette deneyip satın alabilirsiniz.

Bu sevimli taş otel SPA’sıyla da oldukça iddialı. (0286) 814 12 33

Saffet Emre Tonguç / Hürriyet Seyahat yazarı

Bağbozumuna özel program

Caeli, Eceabat, Çanakkalebir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

Hotel Caeli, sadece gustosu olan bir otel değil; yerli ve yabancı sanatçıların eserleriyle dolu bir sanat galerisi, gelişmiş damak zevklerine hitap eden ayrıcalıklı bir lezzet dünyası. 15 deluxe, 5 süit, 1 tower süit olmak üzere 21 konaklama biriminde her detay incelikle düşünülmüş. Mutfak, başlı başına bir deneyim.

Kendi çiftlikleri var ve ekolojik tarım yapıyorlar. Çiftliklerinde yetişen sebze ve meyveler usta şeflerin elinde bir lezzet şölenine dönüşüyor. Bağbozumu günlerinde üzümün bağdan kadehe uzanan yolculuğunu deneyimlemeniz için bir konaklama programı hazırlamışlar. Ekim ayının sonuna kadar devam ediyor.

Otelin kendine ait mahzeni bağbozumundan bağımsız olarak ne zaman giderseniz açık. (0286) 854 83 36

  1. Levon Bağış / Şarap uzmanı, yazar
  2. Istrancalar’ın ortasındaki vahaBakucha Hotel, Lüleburgaz, Kırklareli

bir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

İstanbul’a sadece iki saat uzaklıkta, Istranca Dağları’nda bir bağ ve bağın içinde şato tarzı üretim yapan bir şaraphanenin hemen yanı başındaki Bakucha Otel, doğanın ortasında bir vaha gibi.

Roma döneminden beri şarap yolu olarak adlandırılan bir rotanın üzerindeki otelde hem doğanın güzelliği hem de şık bir otelin tüm imkânları var. Meyve bahçelerinin ve bağların arasında dolanan yolda yürümenizi öneririm.

Otelin restoranında güzel bir akşam yemeğinden sonra bahçede yakılan açık ateşin etrafında oturmak ve doğayı izlemek paha biçilemez. (0288) 473 44 17

Serda Büyükkoyuncu / Seyahat yazarı

İstanbul'a çok yakın

Grandma’s Wonderland, Silivribir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

Kolaylıkla ulaşıp İstanbul’un içinde doğayla tazeleneceğiniz Grandma’s Wonderland, Trakya Bağ Rotası üzerinde. Bir şehirden kaçış hikâyesiyle temelleri atılan otelde kafanızı dinlemek için neye ihtiyacınız olduğunu çok iyi biliyorlar. Otelin dört bir yanı yemyeşil.

Cabernet sauvignon ve merlot üzümlerinin yetiştiği bağlar, meyve ağaçları, sevimli bir ağaç ev, hamaklar, süs havuzları, açık yüzme havuzu var… Restoranda en önem verdikleri şey, mevsiminde ürün kullandıkları menüler hazırlamak.

şeftalili gazpacho, domatesli kiş, Trakya kuzusu ve ılık yaz pilavı, bahçenin meyvelerinden sorbeler ve lavantalı panna cotta menülerindeki lezzetlerden bazıları. (0542) 253 50 80

Nurgül Büyükkalay / Hürriyet Seyahat gezgini

Gezin, tadın, huzuru yakalayın

Ayda Bağları Seferihisar, İzmirbir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

Seferihisar’ın Gödence Köyü’nde 400 metre rakımlı, eğimli bir arazideki Ayda Bağları’nın yaratıcıları Ayda ve Uğur Kalelioğlu, şehir hayatından kaçıp 2003’te Urla’da aldıkları ilk bağlarında şarapçılık tutkularını hayata geçirmişler.

2015’ten beri de Gödence Köyü’nde kurdukları bağlarında üretim yapıyor hem de 5 odayla konaklama hizmeti veriyorlar. İşletmede bağları gezebilir, tadım yapabilir, harika doğa manzaralı restoranında lezzetli bir yemek yiyebilirsiniz.

(0536) 452 52 85

  • Burcu Gürtürk Kadak / Hürriyet Seyahat gezgini
  • Her şey dahil hizmetBarbaros Bağ Evi, Tekirdağ

bir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

Tekirdağ’ın Barbaros kasabasındaki bağ evi, 230 dönümlük bir arazi içinde kurulu. “Topraktan alınanı tekrar toprağa vermek” ana felsefesiyle yola çıkan ve organik yöntemler kullanarak tarım yapılan bağların içinde bağ evi ve restoran var.

Yıl boyunca ziyaretçilerine açık olan bağ evi günübirlik ya da konaklamalı olarak hizmet veriyor. Bağ ve deniz manzaralı oda seçenekleri; iki ve dört kişi kapasiteli odalarıyla misafirlerini ağırlayan Barbaros Bağ Evi’nde her şey dahil sistem uygulanıyor.

Misafirler, üç öğün yiyecek, sınırsız içecek ve tadım aktiviteleriyle bağ gezileri gibi pek çok imkândan faydalanabiliyor. (0530) 380 53 40

Bahar Akıncı / Seyahat yazarıHer yer yemyeşilTalay Bağları Konuk Evi, Bozcaada, Çanakkale

bir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

2011’de Talay ailesi, kendi bağlarının içindeki çiftlik evini elden geçirip 5 odalı bir konuk evine dönüştürmüştü. Her taraf yemyeşil, her yere çilek, nar, domates ekilmiş, bağlar büyümüş.

Denize patika yoldan 3 dakikada ulaşmak için sıra sıra bisikletler gelmiş. Kahvaltı hemen üst terastaki Talay Bağları’nın arasında, denize karşı… Kahvaltının ürünleri de kendi bahçelerinden. Çok şık ve zengin bir sofra kuruluyor her sabah.

Bağlar arasında kendinizi Toscana’da hissettirecek, farklı bir deneyim. (0533) 370 30 30

Zeynep Boneval / Gezgin, blog yazarı

Vadiye nazır ve sevimli

Kavur Vineyards, Gelibolu, Çanakkalebir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

Hem Ege’ye hem de Marmara Denizi’ne bakan, güneşin batışı ve ayın doğuşunu aynı anda görebileceğiniz Doğanarslan Tepesi’ndeki Kavur Bağ Evi, nefes kesen manzaralar eşliğinde etkileyici bir konaklama deneyimi sunuyor.

Marmara Denizi’ne uzanan vadiye nazır bu sevimli bağ evi, girişindeki servileri, asma pergolası, taş dokusuyla sanki Toscana ruhunu yansıtıyor. Sade, abartısız, ancak zevkli ve olduğu gibi doğal da…

Sahipleri Nilgün Hanım ile Hakan Kavur Bey bağlarını ve şaraplarını, insanları birleştiren bir tarih, bir kutlama, bir ağırlama, paylaşım, mutluluk olarak görüyor. 5 odaları var. Konaklamak ve tadım için rezervasyon yapmanız gerekiyor. (0212) 671 19 91

Melih Uslu / Seyahat yazarı, Food and Travel Türkiye yazı işleri müdürüSıradışı coğrafyasıyla ‘Yanık Ülke’Villa Estet Bağ Oteli, Kula, Manisa

bir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

Antikçağda ‘Yanık Ülke’ diye anılan ve Türkiye’nin en genç volkanlarını barındıran bölgede konumlanmış mekân, sonbahar tatili için oldukça uygun. Türkiye’nin ilk jeoparkı burada; günümüzden 10-12 bin yıl önceye uzanan yaşam izlerini görebiliyorsunuz.

Böylesi sıradışı bir coğrafyanın kalbinde hizmet veren Villa Estet’te güne bağ manzarasına karşı havuzda bir başlangıç yapabilirsiniz. Villa Estet Restaurant’da standart bir yemeğin ötesinde yöresel lezzetlerden hazırlanmış menüleri deneyimleyebilirsiniz.

You might be interested:  Sermayenin Uzun Süreli Varlıklara Yatırılması Ne Tür Bir Karardır?

Burayı ziyaret etmeden önce talebinizi ileterek özel av etleriyle hazırlanacak gastronomik bir menü seçimi yapabilirsiniz. (0236) 847 21 21

Lezzetin rotası; Urla..

Baharın ilk günlerinde Ege’nin ve İzmir’in güzel ilçesi Urla’ya doğru bir seyahatim oldu.

Hava ılık, deniz mavi, yol kenarları çiçeklerle rengarenk yani bahar havasını içime çekerek… İzmir’e 35 km uzaklıktaki Urla, tam bir yarımada, hem şehirden kopuk küçük bir kasaba kimliğini koruyor hem de İzmir’in merkezine yarım saat mesafede… İşte bu harika özelliği ile son birkaç yılda Urla göç almaya başlamış ama korkmayın hala güzel özelliklerini kaybetmemiş…

Urla küçük olsa da büyük başarı hikayeleri yaşanıyor bu güzel Ege kasabasında… Zeytinyağı, enginar, şarap tadımları yapılıyor, gastronomi turları düzenleniyor.

Bir haftasonu “ne yapsak farklı nereye kaçsak” diye düşünüyorsanız bence bu tereddütsüz Urla olmalı.

Hem lezzet yolculuğu, hem de şehirden kaçış programı olacaktır sizin için de… Klasik şehir gezilerine alternatif arayanlara özel tavsiyelerim olacak bu yazıda…

Siz hiç zeytinyağı tadımı yaptınız mı?bir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

Urla’nın çiftliklerindeki zeytin hasadı etkinliklerini biliyorum ama henüz kısmet olmadı derken zeytinyağı tadımı için nazik bir davet aldık Olive Urla’dan ve iki günlük programımızın içine dahile ettik.

Urla’nın taş sokaklarında neredeyse koşar adımlarla ve büyük bir heyecanla gittik Ayerya Cafe’ye, Olivurla ile Ayerya Cafe’nin sahibi aynı kişiler.

Pelin Hanım karşıladı bizi, samimi ve candan… Üst katta hatırlanmış tadım masasının etrafında oturduğumuzda önümüzdeki tabakların içinde küçük küçük kapların içine numaralandırılmış zeytinyağları konulmuş, elma dilimleri ile su da servise hazır edilmişti.

Yunanistan’da, İtalya’da, Türkiye’de zeytinyağı satın alırken genellikle küçük kaplardaki zeytinyağının yanında ekmek dilimleri oluyordu ama burada durum farklı, anlaşıldı…bir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

Pelin hanım, önce kendisinin ve çiftliğinin hikayesini anlatmakla başlıyor programa… 12 Ion şehrinden biri olan Urla’ya özel erkence zeytin türünün bugün bile üretildiğini, dalından düştüğü gibi yenilebileceğini, hiç bir işlem yapılmadan yenilen tek zeytin türü olduğunu, Urla’da 250 ila 600 yaş arasında erkence zeytini olduğunu büyük bir heyecanla ve aşkla anlatıyor,  o anlattıkça da bizlerin tüyleri diken diken oluyor ürperiyor, öyle bir mücadele var ki ortada suya ve kaliteye karşı, iyi ki böyle idealist insanlarımız var diyorum içinden. Bıkmadan, usanmadan daha iyisini üretme mücadelesi. Bizler yeni öğrenmiş olsak da Olive Urla’yı dünya tanımış ve başarısını ödüle layık bulmuş bile. İtalya’daki uluslararası bir zeytinyağı yarışmasında ” Dünyanın En İyisi” seçilmiş. Aklıma Thassos’dan, Girit’ten, Bari’den, Bologna’dan İstanbul’a taşıdığım zeytinyağları geliyor, bundan sonra hayatta taşımam diyorum içimden…

Zeytin üretimi hakkındaki bilgilendirmeden sonra “Profesyonel zeytinyağı tadımı nasıl olur” bu konudaki deneyime geçiyoruz, Pelin hn’ın anlatımı eşliğinde hep birlikte uyguluyoruz.

Minik kaplardaki zeytinyağlarını avucumuzun içine alıp biraz ısıtıyoruz, bir çeşit doğal ısıtma tekniği, bu arada avucumuzun içindeki zeytinyağlarının 3-5 dakikada 28 dereceye ulaşabileceğini de öğrenmiş oluyoruz.

Zeytinyağının tadımı için ideal sıcaklık  28 derece, ısınan yağı ağız boşluğumuza alıyoruz, dilimizin ucunu üst damağımıza dokundurarak zeytinyağını ağız boşluğumuza hapsetmiş oluyoruz, sonrasında ise gargara misali çalkalama ile bir süre zeytinyağını ağız boşluğumuzda havalandırıyoruz ve yutuyoruz.

İlk bir kaç saniye bir şey hissetmesek de sonrasında olan oluyor işte, hayatımda ilk kez yaşıyorum böyle bir şeyi, boğazda yoğun bir acılık başlıyor, gözlerden yaş akacak neredeyse:) Tadım aralarında ise elma dilimi ve su ile boğazda kalan tadı yok ediyoruz…

Zeytinyağının asit derecesine göre tatları değişiyor, bizler de damak zevkimize göre istediğimizi alıyorsunuz, mesela ben asit oranı yüksek sevmiyorum, daha yumuşak daha soft bir tat seviyorum. Tabağımızdaki türleri tattıkça çok daha iyi anlamaya başlıyoruz aslında.

1997 yılında zeytin çiftliği hayali ile yola çıkılan Ayerya’ya, 2017 yılında yani tam yirmi sene sonra “Dünyanın En İyi Zeytinyağı” ödülü verilmesi büyük bir başarının hikayesidir. Emeği geçenlere ülkem adına sonsuz teşekkürler, iyi ki varsınız ve iyi ki yolunuzdan taviz vermemişsiniz, bu hikaye başka zeytin üreticilerine de örnek olacaktır.

Tarladan tadıma sakız enginarıbir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

Su; her canlı için hepimiz için çok önemli ama Pelin hn için daha önemli, çiftlikteki zeytinler, enginarlar, sebzeler su ister… Türkiye’nin ilk organik enginar üretimini geçekleştiren Pelin Hanım bir enginar kökünün toprak altında 9 metreye kadar uzayabildiğini, bir kökten 12 sakız enginarı alınabildiğini, tek bir kök enginar için bir sezonda 1 ton suya ihtiyaç olduğunu ve bölgede 80.000 kök enginar olduğunu anlattıkça şaşkınlığımız hayranlığa dönüşmeye başlıyor.  Pelin Hanımın suya karşı hassasiyetine hak vermemek ne mümkün… Düşünebiliyor musunuz, diyelim ki o yıl yağmur az yağdı ya da su kaynaklarında yeterince su toplanamadı, su yoksa sebze yok, su yoksa buğday yok, su yoksa hayat yok bize…

Böyle kaliteli zeytinyağları ve enginarlar, organik sebzeler üretilince Ayerya’da bu tadları buluşturmaya başlamışlar ve ortaya tadım günleri çıkmış. Her enginarın çiçeği yenmiyor, sakız enginarın çiçeği yemeğe uygun. Haşlanmış hali ile zeytinyağını eşleştiriyoruz.

Başka bir mevsimde ise başka bir eşleştirme olabiliyor, mevsime ve üretilen sebzelere göre değişiyor bu program.bir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

bir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

Tadım sonrasında şu enginarlar tarlada nasıl yetişiyor diye merak oluştu haliyle, nisan ayı enginar ayı, Urla’da enginar tarlası bol, birini ziyaret ettik, yerinde gördük… Buraya kadar gelmişken pazardan enginar almadan dönmek olmazdı.

Sıkı pazarlıkla enginarlarımızı aldık, Ege otlarında aklım kalmış olsa da bozulma ihtimali ile fazlasına cesaret edemedim.

İstanbul’a dönüşte iki gün üst üste enginar pişirip yedim:) Bu arada her yıl nisan ayında Urla Enginar Festivali yapıldığını da dip not düşeyim.

Aromatik zeytinyağları, ekşi mayalı ekmek yapımıbir lezzet yolculuğu: urla gastronomi rotası

Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliğinde sadece zeytin ve enginar üretilmiyor. Lavanta, kabak, domates, biber, patlıcan, kuşkonmaz ve daha neler neler… Mevsimine göre sebzelere göre eşleştirmeler de değişiyor.

Lavanta hasat vakti çiftliği ziyaret edenleri hoş bir sürpriz bekliyor, buram buram lavantalar toplanıyor, lavantalı dondurmalar ikram ediliyor. Diğer yandan aromatik zeytinyağı eşliğinde farklı yemekler tadılıyor.

You might be interested:  Seyrani Hangi Tür?

Ekmeğinden keçi peynirine, pesto sosundan yumurtasına herşey çiftlik ürünü…  Ayerya’nın çifliği için “İddialı bir gastronominin arka bahçesi” diyebiliriz aslında …

Böyle özenli ve özel bir mekanda kahvaltı, yemek, tadım günlerine katılmak için rezervasyon şart. İnstagram veya web sitesinden Olivurla ‘ya ulaşmanız mümkün. Tadımdan arta kalan zamanınızda ise Urla’nın sahilindeki balık lokantalarında ve köy pazarında ya da üzüm bağı rotasında keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Ege İzmir Olivurla Urla Urla Gezilecek yerler Urla Zeytin Hasadı

Elif ile Lezzet Yolculuğu – 2.Sezon 38.Bölüm HD İzle

Elif’in yolu bu kez Fransa’dan geçiyor. Devamını oku Elif’le birlikte anayollardan çıkıp ara yollara saparak Saint-Dégan Eko Müzesi’ni ziyaret etmek, eski çağlardan kalma renkli yapılara ev sahipliği yapan Vannes şehrini görmek ve Türkiye’de uzun yıllar yaşamış gazeteci Jérôme Bastion’un evinde harika tarifler öğrenmek için sizi ekran başına bekliyoruz.

Kıyılarımıza en yakın Yunan adalarından birinde minik sürprizlerle dolu bir ekran kaçamağına ne dersiniz? Devamını oku Plajları, kafeleri, alışveriş seçenekleri ve geleneksel Yunan mutfağının dünya mutfağıyla buluştuğu tarifleriyle Kos’a doğru bir yolculukta Elif’e eşlik etmek üzere sizi ekran başına bekliyoruz.

Elif Kos Ada’sını geze geze bitiremedi. Devamını oku Bu ikinci bölümde Elif, Kos Adası’nın tarihini keşfe çıktıktan sonra sizi, yakın dostu Noemi Erkohen ile teknede harika bir reçel tarifini paylaşmaya, şef Sakis ile füzyon mutfak etkileri taşıyan yeni tatlara ve adanın huzurlu havasına davet ediyor.

Elif'in yolu bu bölümde yeniden Kafkas bölgesinin en büyük şehri, Azerbaycan başkenti Bakü'den geçiyor. Devamını oku El sanatlarını, meşhur Azeri tatlarını ve yüzyıllardır hiç sönmeyen ateşi ile Ateşgah'ın hikayesini Elif'le keşfetmek için sizi ekran başına bekliyoruz.

Elif’in yolu bu bölümde Britanya’nın sanatçılarıyla ünlü küçük kasabası Auray’e düştü. Devamını oku Saint Gustan limanında 6 saatlik gel-gitlere şahit olmak, Michelin Yıldızlı Şef Anthony ile Atlantik balıkları almak için pazarda gezmek ve harika tarifleri öğrenmek için sizi ekran başına bekliyoruz.

Elif ile Lezzet Yolculuğu bu bölümde Fransa Alplerinde. Devamını oku Chatel dağ köyünde yapılan dağ sporlarını izlemek, Elif’le vadi üzerinde 200 metrede uçmak, abodance peynirinin yapımını görmek ve 1800’lerden kalma bir çiftlik evinde lezzetli bir raclett deneyimi için bu bölüm kaçmaz.

Elif’le bir ortaçağ kasabasında gezmeye ne dersiniz? Devamını oku Léman gölünün kıyısında Yvoire sokaklarında kaybolmak, cam atölyeleri, farklı sanatçıların bir araya geldiği galerilere göz atmak, 5 duyuya hitap eden bir bahçeyi keşfetmek ve göl balıklarından yapılan şahane lezzetlere şahit olmak isterseniz sizi ekran başına bekliyoruz.

Bu bölümde Elif'in yolu Ege kıyılarının en popüler noktalarından birine, Bodrum'a düşüyor. Devamını oku Bodrum'da Elif'in favorileri olan farklı lezzetleri, Bodrum'lu sanatçıları ve güzel müziklerle dolu bir eğlenceyi birlikte yaşamak için sizi ekran başına bekliyoruz.

Elif'in yolu bu bölümde İsviçre'nin sakin ve yavaş şehri Cenevre'ye düşüyor. Devamını oku Bir saat restorasyon atölyesinden başlayan gezimiz, antik şehrin güzel sanat galerileri ve Thonon-Les-Bains'de Michelin yıldızlı genç şef Raphael Vionnet'in mutfağında devam ediyor. Cenevre'de Elif'in sevdiği adresleri keşfetmek için sizi ekran başına bekliyoruz.

Elif’in Yolu bu bölümda antik kent Stratonikeia’ya düşüyor. Devamını oku Kazı başkanıyla milat öncesinden günümüze keyifli bir sohbet, restore edilmiş antik evler, tarih boyu bölgede yapılan yemekler ve Osman Hamdi Bey'in eviyle renkli bir yolculuk sizleri bekliyor.

Elif’in yolu bu bölümde Fransa’nın Britanya bölgesine düşüyor. Devamını oku Bölgenin meşhur tuzlarından, balıkları haritalara ve eski gemi parçalarına resmeden ressama, dünyaca ünlü istridyelerin üretimine ve tariflerine kadar turistlerin rotası dışında kalan bir çok gizli adres bu bölümde sizleri bekliyor.

Elif’in yolu bu bölümde İzmir’in sevilen ilçesi Urla’ya düşüyor. Devamını oku Sanat sokağında Elif’in favori adresleri, plaklar ve seramikler, yöreye has lezzetler ve harika deniz mahsulleriyle dolu bir bölüm için sizi ekran başına bekliyoruz.

Elif ile lezzet yolculuğu bu bölümde Ege denizinin en sevimli adalarından birinde. Devamını oku Leros, harika plajları ve nefis yemekleri kadar edebiyat, tarih ve sanat dolu köşeleriyle sizi bekliyor. Turistik yerler dışında gezmeyi, seyahatte ada halkı ile kaynaşmayı sevenler için tüm ipuçları bu bölümde.

Elif ile bu bölümde zeytin ve zeytinyağının hikayesinin peşine düşüyoruz. Devamını oku Urla'da bir çiftlikte zeytin hasadı ile başlıyor, Türkiye'nin ödüllü zeytinyağının üretiminin aşamalarına şahit oluyoruz. Bölgenin mahsülleri ile yapılan lezzetli tarifleri paylaşıyoruz.

Elif bu hafta tohum, toprak ve tarım için yollarda. İstanbul yakınında doğal tarım ve organik üretim yapan bir çiftlikte. Devamını oku Yeşil yıldız ne demek, ata tohumu nedir, tohum takası nasıl yapılır hepsi bu programda…

Elif'le Lezzet Yolculuğu bu hafta boyundan büyük vaatleri olan Leros Adası’nda. Devamını oku Plajları, lezzetli yemekleri, sanatçıları ve tarihi ile keyif ve huzur dolu Leros'ta Elif'in sevdiği köşeleri keşfetmek için sizi ekran başına bekliyoruz.

Elif’in yolu bu hafta Mersin’de. Devamını oku Narenciye Festivali ile cıvıl cıvıl olan sokaklarda dolaşıyor, narenciyeyle yapılan geleneksel yemeklerden tatlılara farklı tarifleri tadıyoruz.

Elif'in yolu bu bölümde Fransa'nın Atlantik Okyanusu kıyısında Carnac ve Quiberon'da. Devamını oku Asterix hikayelerinin geçtiği bölgede Elif'le mezolitik dönemden kalan taşlar arasında dolaşmak, talassoterapi metotlarına uygun sağlıklı tabakların şefinden ipuçları öğrenmek, Saint Goustan limanından 100 senelik bir yelkenliyle dolaşmak için sizi ekran başına bekliyoruz.

Elif'in yolu bu bölümde zeytinyağının peşinde antik dönemden günümüze uzanıyor. Devamını oku Zeytinyağı müzesi ve bağ yolunda dolaşan Elif, daha sonra Dilara Koçak ile mutfağa giriyor. Keyifli bir sohbet ve zeytinyağlı, sağlıklı tarifler için sizi ekran başına bekliyoruz.

Elif'in yolu bu bölümde İstanbul'a bir taş atım mesafede yer alan İzmit'ten geçiyor. Devamını oku Keyifli bir haftasonu seyahatinde İzmit çevresinde saklı kalmış lezzet, kültür ve el sanatları noktalarını keşfetmek için sizi ekran başına bekliyoruz.

Elif'in yolu bu bölümde karlar altında gezdiği dinler ve diller şehri Midyat'ta. Devamını oku Midyatın kadim el sanatı telkarinin en genç ustalarından birinin atölyesinde mesleğin inceliklerini dinledikten sonra, Mor Gabriel Manastırı’nı gezen Elif, son olarak Midyat'ta bir yemek hocasının evine konuk oluyor ve yerel lezzetlere ait tarifleri ustasından öğreniyor.

You might be interested:  Gelir Vergisi Tarifesi Ne Tür Bir Tarifedir?

Elif'in Yolu bu bölümde Mardin'in sokaklarında kendi masalının peşinde başlıyor. Devamını oku Mardin Müzesi ile Mezoptamya tarihine adım attıktan sonra geleneksel Mardin mutfağını tadıyor.

Zengin tarihi mirası,sahilleri,terasları ve şehrin sembolü haline gelmiş grafitileri ile ünlü, filozof Platon’nun da yaşadığı Atika Bölgesi’nin başkenti Atina ekranlarda.

Elif’le bu bölümünde Atina’yı gezmeye devam ediyoruz. Devamını oku Varkiza’nın güzel sahilinde birbirinden lezzetli deniz ürünleriyle yapılan tariflere tanıklık etmek, sanatçı George Lappas’ın eserlerini ve ünlü modacı Nikos Apostolopoulos’un tasarımlarını görmek, Yunan gecelerinin eğlencesine bir göz atmak için ekranlarında buluşalım!

Elif’le Lezzet Yolculuğu bu hafta gastronomi şehri Gaziantep’te. Devamını oku Sabah kahvaltısında beyran yapılışına tanıklık eden Elif, Gaziantep’in geleneksel el sanatlarını keşfe çıkıyor. Gaziantep Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi’nde diyetisyenlerle yöresel yemeklere farklı bir dokunuş için sizi ekran başına bekliyoruz.

Elif’le Lezzet Yolculuğu bu hafta gastronomi şehri Gaziantep’te devam ediyor. Devamını oku Nefis Antep helvasının ve tatlılarının tadına baktıktan sonra, Ragıp Güzelbey’in yaptığı birbirinden renkli ve iştah kebapların tadına bakıyoruz.

Elif’in Yolu bu bölümde yeniden Atina’da. Devamını oku Tarihi Dimatiki Agora’ya, Atina’nın tatlı lezzetlerine ve Artemis sanat klubünün Hasabiko dans gösterisi ekranlara geliyor.

Elif’in yolu bu bölümde; Fransa’nın gastronomi başkenti Lyon’da. Devamını oku Tier bölgesinde el yapımı bıçak atölyelerini görmek ve bouchon restaurantların geleneksel lezzetleri ekranlara geliyor.

Bu bölümde Elif İle İpek Yolu’nun son şehri Lyon’u gezmeye devam ediyoruz. Devamını oku Ünlü duvar resimlerini, sinema ve minyatür müzesini, ipek dokuma yapımını, gurme bakkalları ve 2018 dünya şampiyonu “paté en croûte” yapımına tanıklık ediyoruz.

Elif’in yolu bu bölümde; birbirinden leziz tatlı çeşitleriyle Gaziantep’ten Lyon’a, İzmit’ten Quiberon’a uzanıyor.

Elif’in yolu bu bölümde; Fransa’nın kuzey ucunda bulunan Alpler’in incisi Annecy'de. Devamını oku Dağ sporları, yeşil alanları, kanalları ve köprüleri ile ünlü Annecy yolculuğuna ve Savoie Bölgesi’nin birbirinden leziz peynir çeşitlerinin yapımı ekranlara geliyor.

Bu bölümde Elif’le birlikte Katar Uluslararası Yemek Festivali’ne gidiyoruz. Devamını oku Farklı ülkelerden şeflerle tanışmak ve festivalde Türkiye’den getirdiği portakallar, limonlar ve irmikle Elif’in yaptığı lezzetlere şahit olmak için sizi ekran başına bekliyoruz.

Elif'in yolu bu bölümde Katar çöllerinde. Devamını oku Denizle çölün bulıştuğu noktada bir gezinti ardından kumda safari yapmak, çölde barbekü ve muzlu nan ekmeğinin yapılışına şahit olmak, dünyanın en yeni ve modern teknolojiyle donatılmış müzelerinden birini birlikte geziyoruz.

Elif yeni sezona sütlü çikolata diyarı Annecy’de merhaba diyor. Devamını oku Annecy’nin tarihi sokaklarında dolaştıktan sonra yorgunluğunu genç bir şefle hiç durmayan bir mutfakta yaptığı gastronomi turuyla atıyor.

Bu bölümde Elif’le birlikte Bodrum’da başka bir hayat mümkün diyenlerle buluşuyoruz. Devamını oku Bodrum’un tepelerinde Pınar Hanım’la dolaşıp doğal sirkenin hikayesini öğreniyor, Kerem Görsev ve şef Deniz Kurt’la tatlı bir sohbet ve enfes tarifleri tadıyoruz.

Elif’in Yolu bu bölümde Eski Yunan ve Romalılar'dan beri çok sevilen kuşkonmazın vatanında tarladan sofraya bir öykünün peşinde.

Elif’le bu hafta Tuna Nehri’nin doğduğu Karaormanları geziyoruz. Devamını oku 41 yıldır Michelin yıldızını koruyan bir restaurantdan çocuklarla görülmesi gereken masal müzesine Elif’in tüm sevdikleri bu bölümde.

İlim, bilim, sanat ve doğanın kesişim noktası Heidelberg. Devamını oku Bu şehri Elif’in ve orada yaşayan dostlarının önerileriyle geziyoruz. Mutfakta da Elif’ten size sürpriz bir tarif var.

Avrupa’da okumak için en güzel şehirlerden biri olan Heidelberg’i öğrenci gözüyle görmek ister misiniz? Devamını oku Elif ve arkadaşı Flora sanattan yemeğe bu güzel kenti keşfetmeye çıkıyorlar.

Bu bölümde komşu ada Midilli’deyiz. Devamını oku Ahşap oymacılığından, seramiğe, lokmadan geleneksel tariflere zanaat ve mutfağın kültürünü Elif’le keşfetmek için sizi ekran başına bekliyoruz.

Cezbedici Bir Coğrafyada Unutulmaz Tatların Peşinde: Urla Gastronomi Rotası

Doğası, kendine has köyleri, bağ yolundaki şaraphaneleri, Ege lezzetlerinin en güzel halini sunan restoranları ile şehirden kaçanların buluşma noktası Urla'ya geçtiğimiz aylarda bir güzellik daha eklendi.

Urla'da hizmet veren 6 restoranın bir araya gelerek oluşturduğu Urla Gastronomi Rotası ülkenin en iyi gastronomi rotalarından biri olmayı hedefliyor.

Sizler için rotanın duraklarını ve kaşiflerini bekleyen güzellikleri yazımızda bir araya getirdik. 

Urla'da Malgaca Pazarı’nın içinde, müdavimi çok olan, sadece Urla'da değil, Türkiye’de hatta yurt dışında bile adı bilinen bir lokanta. Kapıdan içeri girer girmez sizi anne gibi kucaklayan bu lezzet dükkanı, çocukluk anılarıyla biriken lezzetlerin zamanla ve ustalıkla yoğrulup masalara zevkle sunulduğu meşhur Beğendik Abi… Lief Urla, minimal bir patiseri ve çiçek butiği. Felemenkçe'de, sevimli, şirin, tatlı gibi anlamlar içeren Lief'in menüsü, adının ifade ettiği gibi, her biri el yapımı ve yerel malzemelerle üretilen, özgün Fransız pastalarından oluşuyor.

Şef Osman Sezener, Ege’nin toprağından ve denizinden gelen malzemeyi, odun ateşinde, en doğal şekilde pişirdiği restoranı OD Urla’nın muhteşem atmosferinde gastronomi tutkunlarını ağırlıyor. OD Urla menüsünü mevsime göre yenileyerek taptaze malzemelerini tarladan sofraya taşıyor.

1999'dan bu yana yerli besiciliği önemseyerek hizmet verdiği Urla Merkez'deki kasap dükkanından sonra, 2015 yılından beri ünü Ege sınırlarını aşan Seyhan Et hem yemek yiyebileceğiniz, hem de et reyonundan alışveriş yapabileceğiniz Kasap & Restaurant konseptiyle konuklarını ağırlıyor.

Teruar Urla, Urla’nın üzüm bağları ve zeytin ağaçları arasında kendi dünyasını yaratan bir alan. Kurucu şef Osman Serdaroğlu’nun lokal üreticilerden topladığı mahsüller ve yöresine sadık ürünlerle geliştirilen özel reçeteler Teruar mutfağının başlangıç noktası. 

Urla Kuşcular Köyü’nde; yörenin doğasına zarar vermeme duyarlılığı ve bu toprakların tarihine, kendine özgü eski mimarisine uygun sıfırdan inşa edilen Urla Vino Locale, 2018 Nisan ayından bu yana bölgenin ilk şef restoranı olarak konuklarını ağırlıyor.

2008 yılından beri Urla İskele'deki taş binasında özenli bir aile işletmesi olarak hizmet veren Yengeç Restoran, misafirlerine yerel ve organik ürünlerle hazırlanan çeşit çeşit meze, ara sıcak, mevsiminde deniz mahsüllerinin yanı sıra Ege'ye has birbirinden özel lezzetler sunuyor. 

Urla Gastronomi Rotası hakkında detaylı bilgi almak için web sitesini ve Instagram sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

İçerik ve Fotoğraflar: www.urlagastronomyroute.com

Sizlere daha iyi hizmet sağlamak için çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımız hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen çerez politikamıza bakın. Çerez Politikası

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *