Beyrutta tatmanız gereken lezzetler

” Beyrut’da Ne Yenir , Ne İçilir?” başlıklı yazımızda sizlere kentte mutlaka denemeniz gereken yöresel lezzetleri derledik. Birlikte incelemeye ne dersiniz?

Beyrut sokaklarında dolaşırken asla aç kalmayacağınızdan eminiz. Kentte yer alan restoranların hemen hepsine yöresel lezzetlerin tadına bakabilir, Türk mutfağına özgü lezzetler de karşılaşabilirsiniz.

Listenin ilk sırasında;

1- Falafel

beyrutta tatmanız gereken lezzetlerFalafel

Öğütülmüş nohut ve fava fasulyesinden yapılan bu dünyaca ünlü lezzetin adı Falafel.. Ana vatanı  Ortadoğu olan bu lezzeti Beyrut’taki hemen her restoranda bulabilmeniz mümkün..

2- Shawarma

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

Bizdeki et dürüm ile neredeyse aynı özelliklere sahip bu lezzetin ismi Shawarma..  İçerisine isteğe bağlı olarak kuzu, tavuk, hindi, sığır veya dana eti katılarak hazırlanan bu lezzetli dürümler, Beyrut restoranlarının favori yemekleri arasında.

3- Humus

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

Arap dünyasının şöhretli yiyeceklerinden biri olan Humus, Beyrut mutfağının da vazgeçilmezlerinden biri haline gelmiş. İçerisinde pürelenmiş nohut ve tahin olan bu lezzet, akşam yemeklerinin favori mezelerinden biri.

4- Kıbbet Batata

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

Lübnan usulü içli köfte olarak tarif edebileceğimiz Kıbbet Batata, Beyrut geziniz sırasında denemeniz gereken lezzetlerden biri. Bulgur, tarçın, kıyılmış soğan ve ince kıyılmış yağsız sığır etinden yapılan bu lezzet bazı bölgelerde deve veya keçi etinden de yapılabiliyor.

5- Baba Ganoush

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

Közlenmiş patlıcan ve tahin ile yapılan bu lezzetli mezenin adı Baba Ghanoush.. İçerisinde zeytin yağı ve pek çok baharat yer alıyor.. Tadı ise oldukça lezzetli.

6- Meghli Tatlısı

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

Un ve pirinçten yapılan bu pudingin ismi Meghli.. Tatlı krizlerinin sonunu getirecek lezzetli tatlı ülkede özel günlerin vazgeçilmezi haline gelmiş. Hindistan cevizi, badem, ceviz ve çam fıstığı ile tatlandırılan bu lezzetli tatlının tadına bakmadan dönmemenizi tavsiye ederiz.

7- Baklava

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

Aynı Türk mutfağında olduğu gibi Beyrut’unda şöhretli tatlısı baklava. İsteğe bağlı olarak cevizli, fındıklı ve fıstıklı yapılan bu lezzetli tatlı; ülkeye gelen turistlerin favori yiyecekleri arasında. Beyrut usulü baklavayı denemenizi tavsiye ederiz.

Beyrut Gezilecek Yerler için..

Beyrut’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Beş duyuya hitap eden Lübnan Mutfağı

Osmanlı, Arap ve Akdeniz mutfaklarından izler taşıyan Lübnan mutfağı, içinde pek çok eşsiz lezzeti barındırıyor. Mezelerin ana yemek yerine geçtiği, bakliyatın bol bol tüketildiği, baharat, zeytinyağı ve yoğurdun baş tacı olduğu, kuzu etinin yemekleri şenlendirdiği Lübnan mutfağında bize tanıdık gelen pek çok lezzet de var.

Ortadoğu’da, Doğu ve Batı arasındaki ticaret yolunun üzerinde yer alan Lübnan’ın çok zengin bir mutfağı var. Binlerce yıllık medeniyetlerin yaşadığı bu bölgede; Arap, Batı ve Doğu kültürü aynı potada erimiş ve zengin bir mutfak kültürü oluşmuş.

Lübnan mutfağı aynı zamanda Lübnanlıların yaşam felsefesini de ortaya koyuyor. Uzun yıllar Osmanlı ve Fransız hâkimiyeti altında kalan Lübnan, Ortadoğu’nun Avrupai yüzü olarak da biliniyor.

Kültürel ve tarihsel bir harmoni içinde yaşayan bu özel ülkenin mutfağının bu durumdan etkilenmesine de şaşırmamak lazım.

Çeşit çeşit meze

Lübnan mutfağı; baharat çeşitleri, kokusu ve rayihası bol otları, rengârenk sunumları ile oryantalist ama bir yandan da modern bir yemek kültürüne sahip. Ege, Akdeniz ve Arap mutfağından yoğun şekilde etkilenen Lübnan mutfağının karma bir Akdeniz mutfağı özelliği taşıdığını söylemek yanlış olmaz.

Mezeler Lübnan mutfağının olmazsa olmazları. Semsek, humus, tabule, zahter salatası, çiğköfte, patlıcan ezme ve kıbbe meze zengini olan bu mutfakta öne çıkan lezzetler arasında.

Mutfağında yaklaşık 130 çeşit mezeyi barındıran Lübnan’da bu mezeler ana yemekten önce ekmek ya da lavaşla birlikte tüketilirken zaman zaman ana yemek olarak da servis ediliyor.

Lübnan mutfağında nohuda çok önem veriliyor. Nohudun her tülü mezesini görebilirsiniz. Humus ve falafel, nohut ile yapılan mezeler arasında en bilindik olanlar. Lübnan, bir zeytin ve zeytinyağı cenneti. Salatalara ve yemeklere konulan zeytinyağı aynı zamanda sabah, öğlen, akşam değişik karaf ve kâselerde sofralarda da sunuluyor.

Tanıdık tatlar

Humus ve babagannuş, Lübnan mutfağının olmazsa olmaz mezeleri. Türk mutfağında da yeri olan bu mezeleri Lübnan’ın lüks restoranlarından esnaf lokantalarına kadar hemen her yerde tatmak mümkün. Lübnan mutfağı hiç kuşku yok ki uzun yıllar hâkimiyeti altında yaşadığı Osmanlı İmparatorluğu’ndan da izler taşıyor.

Osmanlı’dan kalan izlerin başında bulgur ve acı kullanımı geliyor. Bu nedenle Lübnan mutfağı biraz da bizim Güneydoğu mutfağını andırıyor. Osmanlı’dan gelen bir başka etki de yoğurt kullanımı. Türk mutfağından sonra en fazla yoğurt kullanımı Lübnan mutfağında görülüyor.

Yoğurt ile yapılan çorbalar ve soslar bu mutfağın vazgeçilmez lezzetlerinden.

Baharatlar da Lübnan mutfağının öne çıkan özelliklerinden… En bilinen, en meşhur ve en çok kullanılan baharat ise zahter. Kekik türünden gelen zahter, kekikten çok daha aromalı ve lezzetli bir baharat. Tazesi salatalarda kullanılıyor. Toz zahter, susam unu ve zeytinyağı ile karıştırılarak kahvaltılarda tüketiliyor.

Kuru zahter ise pide yapılırken tercih ediliyor. Bulgur, nohut, fasulye ve zeytinyağı cenneti olan bu Ortadoğu ülkesinde ana yemeklerde et kadar bakliyat tüketimi de öne çıkıyor. Et yemekleri açısından da oldukça zengin olan Lübnan mutfağında en makbul et, kuzu eti.

Eti yoğurtla bir araya getirmeyi çok seven Lübnanlılar, et yemeklerinde diğer pek çok yemekte olduğu gibi bol bol sarımsak kullanıyorlar. Lübnan mutfağı hem bilgi hem tecrübe hem emek hem de marifet gerektiriyor.

Yemek kültürünün ayrıcalıklı lezzetleri olarak değerlendirmemiz gereken Lübnan yemeklerine, katacağınız yorumlarla zenginleştirerek mutfağınızda yer vereceğinizi düşünüyorum.

You might be interested:  Kıbrıs'A Deniz Yoluyla Seyahat Eden Birinin Feribota Binmek Için Hangi Şehre Gitmesi Gerekir?

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

  • FELLAH KÖFTE
  • MALZEMELER
  • 200 gr ince bulgur 50 gr irmik 50 gr un 1 yumurta 20 gr biber salçası 20 gr domates salçası 4 gr pul biber 3 gr kimyon 3 gr tuz 2 gr tatlı toz biber
  • Sos için
  • 1 adet domates rendesi 4 diş sarımsak 20 ml zeytinyağı 25 gr biber salçası 2 gr tuz

Bulguru ılık suda şişirin. İrmik, un, yumurta, biber salçası, domates salçası, pul biber, kimyon, tuz, tatlı toz biber ile kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğurun. Yoğurduğunuz harcı misket büyüklüğünde, avuç içinde şekillendirerek bir tepsiye dizin. Hazırladığınız köfteleri kaynamış suda haşlayın.

Köfteler haşlanırken bir tavada, zeytinyağı ile sarımsakları kavurun. Hemen ardından biber salçasını kavurun ve rendelediğiniz domatesi ilave edin. Tencerenin içinde pişmiş olan köftelerin suyundan iki kepçe sosa ilave edin. 3-5 dakika sosu kaynatın.

Ocağın altını kapatıp köfteleri sosa ilave ederek ocaktan alın.

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

LABNE ZAHTER

MALZEMELER

150 gr süzme yoğurt 50 gr labne 5 ml zeytinyağı 10 gr taze zahter 2 gr toz zahter 2 gr tuz 20 gr yeşil kırma zeytin Kâse yardımı ile süzme yoğurt, labne, tuz ve zeytinyağının yarısını çırpma teli ile karıştırın. Bu karışımı sunum tabağınıza yerleştirin, ortasını zahter ve zeytinle süsleyin.

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

  1. FALAFEL
  2. MALZEMELER
  3. 300 gr ıslanmış nohut 5 gr taze kişniş 30 gr ekmek içi toz 4 gr tuz 3 gr kimyon 2 gr çörekotu SOS için 40 gr yoğurt 20 gr labne 20 gr tahin 1/4 limonun suyu 2 gr toz kişniş 2 gr tuz

Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurarak köfte haline getirin. Tavada kızartıp sıcak sıcak servis edin.

TAHİN SOS için 20 gr tereyağı 20 gr un 1 diş sarımsak 30 gr tahin 50 ml süt 20 gr krema 2 gr tuz

SOSUN HAZIRLANIŞI

Tereyağı ile unu kavurun. Sarımsağı ilave edin. Süt ve kremayı ilave edip kaynar hale geldikten sonra ocağın altını kapatın. Tuz ve tahini ekleyip karıştırın.

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

  • AL SHARQ KÖFTE
  • MALZEMELER
  • 500 gr dana kıyma 100 gr kuzu kıyma 60 gr ekmek içi 4 gr karabiber 10 gr tuz
  • TAHİN SOS için
  • 20 gr tereyağı 20 gr un 1 diş sarımsak 30 gr tahin 50 ml süt 20 gr krema 2 gr tuz

Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurarak köfte haline getirin. Tavada kızartıp sıcak sıcak servis edin.

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

AL SHARQ KÖFTE SOSUN HAZIRLANIŞI

Tereyağı ile unu kavurun. Sarımsağı ilave edin. Süt ve kremayı ilave edip kaynar hale geldikten sonra ocağın altını kapatın. Tuz ve tahini ekleyip karıştırın.

  1. ACI LABNE
  2. MALZEMELER
  3. 150 gr. Süzme yoğurt 50 gr Labne 30 gr Şili biber 30 gr Sivri biber 30 gr Ispanak kökü 10 gr Ispanak püresi 5ml Zeytinyağ 2 diş Sarımsak 3 gr Tuz

Tavada zeytinyağında şili biberi, sivri biber, sarımsak, ıspanak kökünü soteleyin. Bir süzgeç yardımı ile soğumaya alın. Kasede süzme yoğurt, labne ve soteleyip ardından da soğuttuğunuz sebzeleri karıştırın. Acı sos ile servis edin.

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

  • VİŞNELİ KÖFTE
  • MALZEMELER
  • 500 gr dana kıyma 100 gr kuzu kıyma 60 gr ekmek içi 4 gr karabiber 10 gr tuz
  • Köftenin tabanı için 100 gr küp küp doğranmış tırnaklı pide 30 gr tereyağı 100 gr çırpılmış yoğurt
  • Vişne sos için
  • 100 gr taze vişne 1/4 limon suyu 2 gr tuz 100 ml sebze suyu

Beyrut Turu’nun Olmazsa Olmazı: Beyrut Yemekleri

Beyrut yemekleri Beyrut turunun olmazsa olmazıdır. Seyahatlerinizde yeme içme konusu sizin için son derece önemliyse, farklı mutfakları denemeyi seviyorsanız o halde Beyrut yemeklerinden fazlasıyla memnun kalacağınızı söyleyebiliriz. O halde Beyrut mutfağına iyi bir başlangıç yapacağınız bu 5 restoranı notlarınıza mutlaka kaydedin.

Beyrut Yemekleri

Abdel Wahab Restorant

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

Zengin menüsü ve çeşitli meze türleriyle Beyrut’ta kesinlikle uğramanız gereken çok hoş bir restoran Abdel Wahab. Lezzetli Beyrut yemekleri yanında çalışanların güler yüzlü oluşu benim bu restoranı daha da sevmeme vesile oldu. Lübnan’ın göbeğinde olan bu mekândan Lübnan sokaklarını izleme ayrıcalığını da elde ediyorsunuz. Ayrıca restoranın iç mekân tasarımı da Lübnan kültürünü yansıtması açısından bence çok hoş. Yalnız gitmeden evvel rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim, çünkü epey kalabalık ve tercih edilen bir restoran.

Chez Maguy Restaurant

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

Julia’s Restaurant

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

Bab El-Mina Restaurant

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

MounirRestaurant

beyrutta tatmanız gereken lezzetler

Mekânın yemekleri de çok lezzetliydi. Mükemmel bir akşam yemeği keyfi yaşadık. Beyrut yemeklerinin en leziz halini tattık. Tereddütsüz tavsiye edebileceğim bir yer burası.

Jolly Tur ile Beyrut Turları için tıklayınız.

Beyrut Mutfağı

Bugüne kadar seyahat ettiğim yerler arasında, yemek kültürü ile kalbimi fetheden yerlerin başında hiç şüphesiz Beyrut gelmekte. Son yılların gözde tatil mekanlarından birisi haline gelen bu şehir dillere destan olabilecek lezzette bir yemek zevkine sahip. Göz ardı edilemeyecek uygunluktaki yemek fiyatları ise bu işin bonusu diyebilirim.

Seyahatim öncesi yaptığım araştırmalarda, Lübnan mutfağına dair oldukça iddialı yazılar ile karşılaşmıştım. Deneyimlerim sonucunda ise bütün bu iddiaların asılsız olmadığını hatta az bile kaldığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Eğer siz de benim gibi yola çıkmadan önce bu şehrin yemeklerine dair birkaç not edinmeye niyetlenirseniz, karşınıza çıkacak ilk isim hiç şüphesiz, ‘’FALAFEL’’ olacaktır.

You might be interested:  Sen Çal Kapımı Otel Nerede?

Beyrut’un bütün sokaklarında rastlayabileceğiniz bu tat oldukça doyurucu ve bir o kadar da sağlıklı. Üstelik en fazla 2 euro civarında.

İnanın ilkinin tadına bakarken, ikinci porsiyonunuzu söylemeye can atacaksınız. Evet o derece iddialıyım.

Şahsi ‘’unutulmazlar’’ listeme ikinci sıradan hızlı bir giriş yapan, isimlerini çok üzülerek unuttuğum, içleri kıyma dolu bu küçük pidecikler, şehrin neredeyse bütün pastahanelerinde satılmakta. Yanlarında servis edilen limonları sakın yabana atmayın ve muhakkak üzerlerine limon sıkarak yemeyi deneyin. Bayılacaksınız.

Adını muhakkak bir yerlerde duyduğunuz hatta belki kendi evinizde deneyimlediğiniz ‘’HUMUS’’ ise anavatanına gitmişken kaçırmamanız gereken bir başka lezzet.

Alışık olduğumuzun aksine üzerinde küçük et parçacıkları ve dolma fıstıklarla servis edilen bu lezzeti, gittiğiniz çoğu restaurantta siz servis etmeseniz dahi başlangıç olarak masanızda bulabilirsiniz.

Aman denememezlik etmeyin.

Elbette ülkemizin doğu illerinde göz ardı edilemeyecek lezzette kebaplar mevcut. Lakin Beyrut’un yöresel baharatlarıyla harmanlanarak hazırlanan etlerin, kebapların hakkını vermezsek olmaz.

Adını unuttuğum ama damağımda bıraktığı etkiyi uzun süredir hafızamdan silemediğim bir başka yöresel tat ise, hafif ekşiliği ile yemeklerin yanında servis edilen bu muhteşem ot. Hemen hemen her restaurantta servis edilen bu lezzeti hemen listenize ekleyin.

Hamra Caddesi üzerinde yer alan adeta gizli bir hazine olan ”HAMRA CAFE” ise bol seçenekli ve lezzetli yemekler için uğramanız gereken bir başka adres. Arka tarafında yer alan geniş bahçesi ile oldukça keyifli vakit geçirebileceğiniz yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Ve elbette konumuz yemek iken asla bahsetmeden geçemeyeceğim bir başka nokta ise, Beyrut‘un en ünlü caddesi olan Hamra Caddesi‘ni bir boydan bir boya ele geçirmiş ”Barbar Büfe” kolonisi… Ülkemizde adım başı türeyen Marmaris Büfe’lerden haberdar olanlar ne demek istediğimi kolayca anlamıştır diye düşünüyorum.

Adamlar taze sıkılmış binbir çeşit meyve suyundan, aklınıza gelebilecek her türlü sakatatla hazırladıkları sandviçlere ya da yerel lezzetlere kadar birçok dalda yanyana dizilmiş, ufak büfeler halinde hizmet veriyorlar. Elbette şaşırtıcı derecede uygun fiyatlarla ve elbette şaşırtıcı derecede uzun kuyruklarla.

Falafel‘i burada denemenizi özellikle tavsiye ederim…

Bu kadar yemeğin üzerine ne içeriz ya da Beyrut’ta cafe ve gece kulüplerinde ne tercih ederiz diye merak edenleriniz varsa eğer, cevabım tek nefeste, şehrin lokal tadı ‘’ALMAZA’’ olurdu.

Hafif içimi ve uygun fiyatı ile vazgeçilmeziniz olacak benden söylemesi.. Söz içeceklerden açılmışken bir başka Lübnan menşeli içecek ‘’ARAK’’ sıklıkla karşınıza çıkacak isimler arasında. Rakı istediğinizde masanızda bu içeceği göreceksiniz.

Bir ‘’YENİ RAKI’’ değil elbet ama denemeye değer :))

Beyrut yaşadığı onca acıya rağmen dimdik ayakta kalabilmiş ve doğal güzelliklerini korumayı başarabilmiş ender yerlerden bir tanesi.

Kendine has tarihi dokusu, acı günlerinden arda kalan izleri ve muhteşem yemekleri ile en kısa sürede ziyaret etmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.

 Üstelik Türk vatandaşlarına vizesiz ulaşım kolaylığı sağlaması, Beyrut‘u seyahat listenizin en üst sıralarına yazmanız için oldukça geçerli bir neden. Çok vakit kaybetmeden bu büyüleyici şehri mutlaka görmeniz dileğiyle…

Midyat’ta Ne Yenir? Çok Beğeneceğiniz 10 Mekan

İçindekiler

Pek çok farklılığı bir araya getiren Midyat, Mardin’in en meşhur ve hareketli bir ilçesidir. Geçmişten günümüze kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Midyat, günümüzde yerli ve yabancı turistleri hem dini hem de tarihi değerleriyle kendine çekmektedir.

Mezopotamya olarak bilinen Mardin Midyat, vaktinde mağara şehir olarak kurulmuştur. Bu nedenle Midyat’ta eski dönemlere ait birçok mağara yer almaktadır. Bu şehrin adı da mağaralar kenti ifadesini çağrıştıran “Matiate” kelimesinden türediği bilinmektedir.

Güneydoğu Anadolu coğrafyasının en sık ziyaret edilen yerlerinden biri olan Midyat, hem mutfağıyla hem de gezilecek yerleriyle ülkemizin en nadide yerlerinden biri haline gelmiştir.

Eğer siz de Türkiye’nin değerli topraklarını gezmeyi hedefliyorsanız; sıradaki durağınız Midyat olabilir.

Çünkü Midyat’ta yemek yenecek yerler sizlere eşsiz Anadolu mutfağını sunarken, gezilecek yerleri de unutulmaz hatıralar bırakacak.

İşte Midyat’a gittiğinizde lezzetli yemeklere kavuşacağınız Midyat restoranları! Sayfanın sonunda ise Midyat’ta görmeniz gereken gezi duraklarını ekledik. Hem bol bol gezeceksiniz hem de doya doya yemek yiyeceksiniz!

Kaynak: www.sirtcantalikasif.com

1) Bahar Sofra Salonu

Midyat lokantaları arasında Bahar Sofra Salonu’na uğrarsanız sizlere en beğenilen Midyat lezzetlerini sunacaktır.

Midyat tabağı adlı menüyü seçtiğinizde, yöresel Midyat yemek şöleni masanıza gelecektir.

İçli köfte ve çeşitli et yemeklerinden oluşan bu özel servis, Midyat’a ilk defa gelenlerin midesinde bayram havası estirecek. Midyat’ta tadılması önerilen pek çok lezzetin adresi Bahar Sofra Salonu!

Adres: Mardin Caddesi Estel Oteli Karsisi 21 Estel, Midyat

İletişim: 0543 913 91 91

2) Midyat Cağ Sofrası

Midyat’ın meşhur yemeklerinden kaburga dolmasını tatmak isteyenler, Midyat Cağ Sofrası’nda buluşuyor. Çeşitli ev yemeklerinin ve yöresel yemeklerin leziz şekilde sunulduğu Midyat Cağ Sofrası, ekonomik rakamlarla kaliteli bir hizmet veriyor. Yolunuz Midyat’a düştüğünde ve dolu dolu bir yemek yemek istediğinizde buraya gelerek enfes yemekleri tadabilirsiniz.

Adres: Yeni Mahallesi Hükümet Bulvarı, Belediye Karşısı Midyat, Mardin

İletişim: 0482 462 44 45

3) Tarihi Gelüşke Hanı

Midyat’ın tarihi dokusunu koruyan ve günümüze yansıtan Gelüşke Hanı’nda bir kahve içme keyfi sizin de hakkınız. Yöresel tatların ve çeşitli kahvelerin sunulduğu bu tarihi yapıda, kısa bir mola vermek hepinize iyi gelecek. Mardin sokaklarında gezerken, Tarihi Gelüşke Hanı dinlenme noktanız olabilir. Kahvaltı ve tüm öğünler için tercih edebilirsiniz.

Adres: Akçakaya, Eski Midyat Kuyumcular Çarşısı, 47510 Midyat Estel, Mardin

İletişim: 0482 464 14 42

4) Midyat Saray Lokantası

Midyat Saray Sofrası, size saray mutfağını servis edecek bir lezzet durağı. Midyat içinde yemek yemek için bir mekan arıyorsanız; Midyat Saray Sofrası’na gidip çok meşhur olan sebzeli kebabı tercih edebilirsiniz. Sadece sebzeli kebap değil birçok yemeğin hazırlandığı Midyat Saray Sofrası, yöresel mutfağın sanata dönüştüğü bir mekan olarak hatırlanacak!

You might be interested:  Lizbonda görülecek yerler

Adres: Cumhuriyet Caddesi Askerlik Şubesi Karşısı, Maliye Lojmanları Altı No: 16/H Midyat, Mardin

İletişim: 0482 462 34 36

5) Ciğerim Ocakbaşı

Türk mutfağının sevilen lezzetlerini Midyat’ta Ciğerim Ocakbaşı’nda tadabilirsiniz.

Buraya geldiğinizde çıtır çıtır lahmacunlar, yumuşacık ciğerler ve nefis kebaplar masanızda yerini alacak.

Uygun rakamlar ödeyerek dolu dolu bir sofrada buluşmak isterseniz, Midyat’taki durağınız Ciğerim Ocakbaşı olacak. Daha önce ciğer yemediyseniz, Ciğerim Ocakbaşı’nda bir ilke imza atabilirsiniz.

Adres: Bahçelievler Mahallesi, Eski Devlet Hastanesi Karşısı Midyat, Mardin

İletişim: 0482 462 34 72

6) Kafro’s Pizzeria

Midyat’ta hep yöresel yemekler var, farklı lezzetleri de denemek istiyorum diyenler için Kafro’s Pizzeria öneriliyor. Kendine has bir mimaride olan Kafro’s Pizzeria, incecik hamuru ve bol malzemeli pizzaları ile Midyat’ta oldukça popüler. Doyurucu ve damak çatlatan pizzaları yemek için Midyat’ta uğramanız gereken bir durak da Kafro’s Pizzeria olacak.

Adres: Elbeğendi, 47500 Midyat, Mardin

İletişim: 0531 298 32 24

7) Hivroj Cafe

Midyat’ın eşsiz manzarasına karşı bir kahve yudumlamaya ne dersiniz? Hivroj Cafe, sizlere huzurlu anlar yaşatmak için kapılarını açıyor.

Özellikle de akşam vakitlerinde gelirseniz, ışıltılı bir Midyat manzarası size unutulmaz bir an yaşatabilir.

Akşam yemekleri ve çay saatleri için tercih edebileceğiniz Hivroj Cafe, Midyat sokaklarında oldukça meşhur. Deneme sırası artık sizde!

Adres: Akçakaya Mahallesi Sokak 133 No: 9, 47510 Midyat, Mardin

İletişim: 0553 989 87 81

8) Köşem Ocakbaşı

Midyat’ta yemek yenecek yerler arasında adını duyuran Köşem Ocakbaşı, tadına doyum olmayan kebap ve ciğer menülerini sunmaktan mutluluk duyar. Eğer Midyat’ta yemek yemek için kaliteli bir adres arıyorsanız, zaman kaybetmeden Köşem Ocakbaşı’na uğramalısınız. Salata, meze ve sofraya sunulan ayran köpüğü ile bambaşka bir öğün geçirebilirsiniz.

Adres: Yenimahalle Seyfettin Güneştan Caddesi 911. Sokak No: 2

İletişim: 0482 462 24 33

9) Cihan Et Lokantası

Midyat’ta ev yemeklerini en güzel sunan mekanlardan biri olan Cihan Et Lokantası, ününü kaburga ile yapmış durumda. Pek çok kişi kaburga yemek için burayı tercih ediyor. Eğer siz de kaburga seviyorsanız, geldiğinizde memnun ayrılabilirsiniz. Çeşitli yöresel lezzetlerin de sunulduğu Cihan Et Lokantası, sizlere samimi ve konforlu bir mekanda yemek yeme imkanı tanıyor.

Adres: Midyat Karakol Karşısı Midyat, Mardin

İletişim: 0482 464 15 66

10) Beyaz Konak

Midyat kahvaltı mekanı arayanlara Midyat manzarası eşliğinde bir mekan armağan edelim. Beyaz Konak, serpme kahvaltının ve kahve molalarının adresi. Hem dinlenme anında hem de güne güzel başlamak adına tercih edebileceğiniz Beyaz Konak, nezih ve huzurlu bir mekan aynı zamanda. Midyat’ta bulunanlar bu mekanı mutlaka denemeli.

Adres: Akçakaya, Cumhuriyet Caddesi No: 33, 47500 Midyat, Mardin

İletişim: 0530 886 53 67

Yöresel Midyat Yemekleri – Neyi Meşhur?

Güneydoğu mutfağı dillere destan yemeklerden meydana gelmektedir. Midyat mutfağı da bu yemekler çerçevesinde şekillenmiştir.

Etin, bulgurun ve hamurun sıkça kullanıldığı Midyat yöresel yemeklerine göz atacak olursak; iştah açan bir liste karşımıza çıkar.

Bu listedeki yemekleri Midyat’ta bulunan lokanta ve restoranlarda sıcak sıcak bulabilirsiniz. Midyat’a gittiğinizde damaklarda iz bırakan yöresel yemekler ise şöyledir:

  • Genadir Çorbası
  • Kibbe Dolması
  • Lebeniye Çorbası
  • Haşlama İçli Köfte, İkbebet
  • Soğan Kebabı – Soğanlı Mardin Kebabı
  • Kaburga Dolması
  • Çağla Yemeği
  • Sembusek
  • Kiliçe (Mardin çöreği de denilir)
  • Accin
  • Mırra Kahvesi
  • Zingil Tatlısı
  • Kişk Çorbası
  • Muhammara
  • Harire Tatlısı
  • Kahiye Tatlısı
  • Mardin Usulü Dizme
  • Kuru Patlıcan Dolması
  • Cevizli Börek
  • Peynir Helvası

Muhammara Tarifi (Videolu)

Midyat Gezilecek Yerler – Aktivite Tavsiyeleri

Buram buram tarihten izler taşıyan Midyat, pek çok görülmesi gereken yerlere ev sahipliği yapar. Eğer yolunuz Midyat’a düşerse şimdi sizlere önereceğimiz gezi duraklarına uğramadan dönmeyin.

Sınırlarınızı biraz daha genişletip Mardin merkezi de gezebilirsiniz. Tıpkı Midyat gibi Mardin merkez de pek çok güzelliği size sunabilecek bir konumdur. Eğer otobüsle ulaşım sağlıyorsanız Midyat ile Merkez arasındaki otobüsleri kullanabilirsiniz.

Şimdi görmeniz gereken yerleri hatırlatalım:

  • Mor Gabriel Manastırı
  • İzozoel Kilisesi
  • Gelüşke Hanı
  • Midyat Zaz
  • Turabdin Platosu
  • Cevat Paşa Cami
  • Midyat Kent Müzesi
  • Midyat Eski Kent
  • Meryem Ana Kilisesi
  • Beyazsu

Kaynak: www.mardinarena.com / Mor Gabriel Manastırı

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

  • Diyarbakır’da Ne Yenir? 11 Meşhur Lezzet Durağı
  • Hatay’da Nerede Ne Yenir? Gitmeniz Gereken 11 Meşhur Lezzet Durağı
  • Şanlıurfa’da Ne Yenir? Dillere Destan 11 Yöresel Lezzet – En İyi Mekanlar
  • Gaziantep’te Ne Yenir? Kesinlikle Tatmanız Gereken 10 Yöresel Lezzet
  • Mardin’de Ne Yenir? Damağınızda İz Bırakacak 10 Yöresel Lezzet Durağı

3 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

5 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 750.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *