Ankara kale festivali

Altındağ Belediyesi ve Sevda–Cenap And Müzik Vakfı  işbirliği ile düzenlenen 4.Ankara Kale Festivali bu sene 4-6 Haziran 2010 tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Festivalde kale genelindeki mekanlarda konserler, sergiler, ilginç dans gösterileri, el sanatları, taş plak dinletileri, seğmenler, mehter takımı gibi pek çok etkinliği bir arada bulabilirsiniz.

Ankara Kalesi bu sene de küçükten büyüğe herkesin ilgisini çekecek bir Festivalle sizleri bekliyor. Festival kapsamındaki Sevda–Cenap And Müzik Vakfı konserleri:

4 Haziran, Cuma    SCA  Müzik Vakfı Kadınlar Korosu  (Saat: 18.00- Ana Sahne)

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı bünyesinde 17 Kasım 1999’da kurulan koro, ülkemizde çoksesli müziği tanıtılmasını ve geliştirilmesini amaç edinmiştir. Şef Cihan Can yönetiminde yurt içinde ve yurt dışında konserler veren, her yaştan ve her meslekten  bayanların oluşturduğu koro, çoksesli müziğin yayılmasında öncülük yapmaktadır.

5 Haziran, Cumartesi   JM Ankara Çocuk Korosu                                                            (Saat: 11.00 – Ana Sahne)

Dünya Uluslararası Gençlik Müzik Örgütü (Jeunesses Musicales International) Türkiye temsilcisi Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından kurulan JM Ankara Çocuk Korosu, Şef Fatma Bildiren ile 16 Eylül 2006’da çalışmalara başlamıştır. Yurtiçi ve Yurtdışında konserler vermiş yarışmalara katılmışlardır.

  • Arctic Light Korosu       
  • (

Saat: 17.00 – Anadolu Medeniyetler Müzesi)

“2010 Yılın Korosu” seçilerek İsveç’in en prestijli ulusal ödülüne layık görülen ve Norrbotten’den gelen koro, 2004 yılında şefleri Susana Lindmark tarafından kuruldu. Ülke genelinde farklı şehirlerde oturan 15-25 yaşları arasındaki 16 genç bayan koristten oluşuyor.

Bölgelerine has coğrafi özellikleri, gelenekleri ve “Kuzey Işıkları”nı müziklerine yansıtan grup, İsveç halk şarkılarını, ulusal dokunuşların da olduğu yeni bestenmiş eserler ile kuzey ülkelerinin ritm ve geleneklerini yansıtan müzikleri eşliksiz, koreografilerle ve bazen de saksafon ve vurmalı sazlar eşlikli seslendiriyor.

6 Haziran, Pazar   Türkü Dostları (Saat: 12.00 – Ana Sahne)  

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ve SHÇEK Behice Eren Çocuk ve Gençlik Merkezi işbirliği ile kurulan ve çalışmalarını Yavuz Canopolat ile sürdüren koro, ailesiyle yaşayan ancak sokakta çalışan çocuklardan oluşmaktadır. Koronun repertuarı geleneksel sazlar eşliğinde söyledikleri halk türkülerinden oluşmaktadır. Festival ve özel günlerde de konser veren koro, çeşitli televizyon ve radyo programlarına katılmıştır.

Vokal Turkuaz                                                                               (Saat:14.00 – Ana Sahne) 

2009 yılı Nisan ayında amatör ve profesyonel müzisyenler tarafından Ankara’da kurulan  Vokal Turkuaz, çalışmalarını şef Ayşegül Selek Ülkü ile Sevda – Cenap And Müzik Vakfı’nda sürdürmektedir. Topluluk Ankara’da düzenlenen özel organizasyonlarda konserler vermiştir.

Başkent Oda Orkestrası (Saat: 17.00 – Anadolu Medeniyetler Müzesi) 1 Aralık 1964’de birlikte müzik yapma amacıyla kurulan orkestra 46 yıl boyunca aralıksız konserler vermiş, festivallere katılmış, okul ve üniversite etkinlikleri ile radyo ve televizyon programları gerçekleştirmiştir.

Çoksesli müziği geniş kitlelere ulaştırarak çağdaş Türk bestecilerinin eserlerini tanıtmak gibi bir amaç da edinmişlerdir.

Değişik meslek gruplarından oluşan üyeleri ile ülkemizde yaklaşık 90 genç solist ve 20 civarında genç orkestra şefine sahneye ilk defa adım atma fırsatını veren orkestranın bu konserinde solistleri viyolonsel sanatçısı Ali Doğan şefleriyse Eren Başbuğ. 

EMO – ANKARA KALESİ FESTİVALİ BAŞLIYOR

 Ankara Kalesi Festivali, salsadan horona, mehter takımından modern dansa, rock'dan türkülere, tırmanıştan defilelere, konserden havai fişek gösterilerine pek çok etkinliklerle 16-24 Haziran 2007 tarihleri arasında.

Ankara Kalesi Derneği, Kale ve çevresinin kültür varlıklarının restorasyonu ile bölgenin sosyal, kültürel, sanatsal, tarihi, turistik, ekonomik ve ticari bir merkeze dönüştürülmesi amacıyla 16-24 Haziran 2007 tarihleri arasında “Ankara Kalesi Festivali” düzenliyor. Dernek, Kale‘nin, kent yaşamının bir parçası haline getirilmesi amacıyla festivallerin yanı sıra kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları da düzenlemeye hazırlanıyor.

Çevresindeki zengin tarihsel örgüye rağmen bugüne kadar yeterince ilgi göremeyen kaleye sahip çıkmak için farklı mekanlarda 9 gün boyunca devam edecek olan festival kapsamında konserler, dans ve halkoyunları, sergiler, defile ve panel gibi birçok etkinlik düzenlenecek.

Ankara‘da yaşamış farklı medeniyetlere ait giysilerle, farklı esnaf kesimlerine ait özel iş kıyafetleriyle, aralarında mehter takımının da yer aldığı renkli bir kortej, Ankara sokaklarında yürüyerek tüm Ankaralıları Kale Festivaline davet edecek.

Yazar ve şairlerin imza gününe yer verilecek olan festivalde, salsadan flamenko ve horona, mehter takımından modern dansa kadar geniş bir yelpazede pek çok dans gösterisi olacak.

Çeşitli rock, pop, metal gruplarından sokak müzisyenlerine, gitar, bağlama ve klasik müzik dinletisinden Türk halk müziği ve Türk sanat müziği korosunun vereceği konserlere kadar tam bir müzik şöleninin gerçekleştirileceği festivalde; Ankara Kalesi, belki de uzun süredir görmediği kadar çok ziyaretçi ile buluşarak yeniden ilgi odağı olacak.

  • Osmanlı Kıyafetleri defilesi, çocuklar için kukla gösterilerinin yanı sıra, Kale‘nin çeşitli yerlerinde kurulacak standlarda canlı olarak bakır dövme, çömlek yapımı, cam üfleme gibi el sanatları yapımı gerçekleştirilecek, pek çok mekanda resim ve fotoğraf sergileri yapılacak, Çocuklarla uçurtma şenliği gerçekleştirilecek, dağcılık klüplerinin kaleye tırmanma gösterileri olacak Ayrıca Kale‘nin bugüne kadar açılmayan Akkale bölümünün de özel bir etkinlikle kapılarının açılması planlanıyor.
  • Bütün bu etkinliklerin yanı sıra ilk gün olan 16 Haziran‘da da ünlü bir sanatçıyla açılış konseri yapılması ve havai fişek gösterisi de planlanmaktadır.
  • Ankara Kalesi Derneği, İlk olarak düzenleyeceği bu coşkulu ve keyifli Kale Festivaliyle tüm Ankaralıların ve yetkililerin dikkatini kaleye çekmeyi ve kaleye sahip çıkmalarını hedeflemektedir.

“Bu festivalin görkemli ve tüm Ankaralıları çekecek bir organizasyon olması için birliktelik şart. Ankara Kalemiz‘de başarılı bir festival için katkı, destek ve işbirliğinizi bekler, festivalde sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız” diyor Dr. Meral Dinçer Festival Koordinatörü.

16 Haziran 2007 Cumartesi  13:00 El sanatları Canlı Performans Gösterileri Kale İçi   Osmanlı Çarıkları K.

Maraş–Mehmet Kopar     Avanos Çömlekçilik—Fatma Parmaksız     Ebru Sanatı–Salih Elhan     Bakır Dövme–Ertuğrul Üzümcüler     Sedef Kakma–Bülent Fıstıkcı   13:00 Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Mevlevi Mutfağı Yemekleri(Gün Boyu) Vesta Restoran 13:00 Ankara Kulubü Seğmenler Gösterisi  Ana Sahne 13:30 Açılış Konuşmaları ve Ödül Töreni Ana Sahne 14:00 Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Osmanlı Dönemi Saray Kıyafetleri Defilesi Ana Sahne 14:00 Grup16 Kale Çocuklarına Yönelik Resim Atölyesi KALE İçi 14:30 Sanatolia Sahnesi Kukla Tiyatro Gösterisi Yöre Sahne 15:00 S-Fuzyon Sanat Performansı Müze Bahçesi/Şelale Yanı   Ali Herischi&Ulaş Kuvanç(Resim&Müzik)   15:00 Salsa Angora Dans Show Ana Sahne 15:00 ODTÜ Orienteering(Yarışma) Kale İçi Stand 15:30 Fenafillah(Konser) Yöre Sahne 15:30 Gazi Üniversitesi M.E.F Seramik Bölümü(Sır Üstü Dekor Çalışması) Kale İçi Stand 15:30 Saadet Gözde/Hikmet Çetinkaya Canlı Resim Performansı Çengel Han 16:00 Tarih İçinde Ankara Kalesi (Panel) MÜZE/ Orta Salon   Bşk. Erol Karaca Ankara Kalesi Derneği Genel Sekreteri     Prof.Dr. Özer Ergenç Bilkent Üniversitesi      Kudret Emiroğlu Araştırmacı/Yazar   16:00 Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı(Konser) Ana Sahne 16:30 Başkent Kukla Tiyatrosu Yöre Sahne 16:30 Gazi Üniversitesi Dağcılık Kulubü(Gösterileri)  Kale İçi Stand 18:00 Ensemble Galatia (Ortaçağ Müzikleri Konseri)  Ana Sahne 18:30 UNIMA Karagöz Hacivat Gösterileri (Serkan Öztürk) Yöre Sahne 19:00 Ankara Caz Derneği MCNKY Quintet   (Konser) Ana Sahne 20:00 Efekt Rock Grubu (Konser) Ana Sahne 20:00 Havai Fişek Gösterileri Ana Sahne 20.00 Belgesel Film Gösterimi (Ankara Mimarlar Odası, ODTÜ GİSAM) Kınacılar Evi   Ankara‘nın Konuşan Taşları     Kale İçi     Sessizliğin Ritmi     Seksek       Sulu Boya-Ulus Boya     Sanat İşte     Krıks-Krıks     Ankara‘nın Taşına Bak        

  1. 17 Haziran 2007 Pazar
  2. 20:00 Kültürel Emanetlerle Bulusma Hitit Film Gösterisi / COCA-COLA Kınacılar Evi
  3. 18 Haziran 2007 Pazartesi  12:30 Taş Plak Gramofon Dinletisi Pirinç Han 13:00 Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Mevlevi Mutfağı Yemekleri (Gün Boyu) Vesta Restoran 13:00 El sanatları Canlı Performans Gösterileri Kale İçi Stand   Avanos Çömlekçilik, ,Ebru Sanatı,Sedef Kakma,Bakır Dövme,Osmanlı Çarıkları   15:00 Bilkent Üniversitesi Viyolonsel 4‘lü Yöre Sahne 16:00 Bilkent Üniversitesi Nefesli 5‘li Ana Sahne 17:30 Selçuk Keskingöz Pop Rock Konseri Ana Sahne 19:00 Sisli Ruya Rock Konseri Ana Sahne 20:00 Amatör Kısa Film Gösterimi Kınacılar Evi   Mavi Ekran-Terso(Ersin Eker, Yücel Öztürk)     Genco( Murathan Varol)     Beyin-Kadın ve Elma(Erkan Esenoğlu)     Pozitif-Su ve Dalga(Mert Kökver)     Herşey Yolunda (Serkan Yanık)  
  4.   Bay önemsizin mühim işleri (Emrah Özdemir)  
  5. 19 Haziran 2007 Salı  12:30 Taş Plak Gramofon Dinletisi Pirinç Han 14:30 Cafer Tabak Resim Atölyesi (Canlı Performans) Kale İçi Stand 15:30 Bilkent Üniversitesi Solo Gitar Dinletisi Yöre Sahne 16:30 Bilkent Üniversitesi Yaylı Kuartet Dinletisi Ana Sahne 17:30 Cherokee Alternatif Rock Konseri Ana Sahne 19:00 Nuran Taş Halk Müziği Konseri ve Grup Günyüzü Etnik Müzik Konseri Ana Sahne 20:00 Amatör Kısa Film Gösterimi Kınacılar Evi   Saat-Terk-Trafik(Özgür Önurme)     Oyun-Fetiş-Sokağın Güçleri(Özgür Duman)     Zar(Aydan Kılınç)     Incathering(Erinç Ulusoy)     İsmail Hakkı(Asaf Erdemli)  
  6.   Gazap(Murat Kirişçi-Engin Baştürk)  
  7. 20 Haziran 2007 Çarşamba  12:30 Taş Plak Gramofon Dinletisi Pirinç Han 13:00 Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Mevlevi Mutfağı Yemekleri(Gün Boyu) Vesta Restoran 13:00 El sanatları Canlı Performans Gösterileri Kale İçi Stand   Avanos Çömlekçilik,Ebru Sanatı,Sedef Kakma,Bakır Dövme,Osmanlı Çarıkları   15:00 ZİÇEV Fotoğraf Atölyesi Slayt Gösterisi Kınacılar Evi 17:00 Hakan Öztürk Tasavvuf Müziği Dinletisi Ana Sahne 18:00 Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Ana Sahne 19:00 UNIMA Karagöz Hacivat Gösterileri Yöre Sahne      
  8. 21 Haziran 2007 Perşembe(Dünya Müzik Günü)  
  9. 20:00 Ankara Mimarlar Odası ‘Türkiye‘nin Kalbi Ankara‘  Belgeseli Gösterimi Kınacılar Evi
  10. 22 Haziran 2007 Cuma  12:30 Taş Plak Gramofon Dinletisi Pirinç Han 13:00 Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Mevlevi Mutfağı Yemekleri(Gün Boyu) Vesta Restoran 14:00 Gazi Üniversitesi Seramik Bölümü (Sır Üstü Dekor Çalışması) Kale İçi Stand 14:00 Bünyamin Balamir Canlı Resim Performansı Kale İçi 15:00 Nokta Pop Rock Grubu(Konser) Ana Sahne 15:30 Fenafillah (Konser) Yöre Sahne 16:00 Meşrep Pop Grubu (Konser) Ana Sahne 17:00 Haylaz Rock Grubu (Konser) Ana Sahne 18:00 Efekt Rock Grubu (Konser) Ana Sahne 20.00 Amatör Kısa Film Gösterimi Kınacılar Evi   Saat-Terk-Trafik (Özgür Önurme)     Oyun-Fetiş-Sokağın Güçleri (Özgür Duman)     Zar (Aydan Kılınç)     Incathering (Erinç Ulusoy)     İsmail Hakkı (Asaf Erdemli)  
  11.   Gazap (Murat Kirişçi-Engin Baştürk)  
You might be interested:  Duman Hangi Tür Müzik Yapıyor?

 13:00 Coca-Cola Eğlence Tırı (Gün Boyu)   13:00 Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Mevlevi Mutfağı Yemekleri (Gün Boyu) Vesta Restoran 14:00 Gazi Üniversitesi M.E.F Seramik Bölümü(Sır Üstü Dekor Çalışması) Kale İçi Stand 14:30 Kemal Yurtbilir Özel İşitme Engelliler İlkÖğretim Okulu (Flüt&Dans Gösterisi) Yöre Sahne 15:00 Cıngar Çıkıyor(Balkan Müzikleri Konseri) Ana Sahne 15:00 Fahri Çoşkun(Stand-Up Show) Yöre Sahne 15:00 El sanatları Canlı Performans Gösterileri Kale İçi   Avanos Çömlekçilik, Ebru Sanatı, Sedef Kakma, Bakır Dövme, Osmanlı Çarıkları   15:30 Soroptomistler Uçurtma Şenliği Kale İçi  15:30 Saadet Gözde/Hikmet Çetinkaya Canlı Resim Performansı Çengel Han 16:00 Divriği Semah Ekibi (Semah Gösterisi) Ana Sahne 16:30 Kukla Merkezi-Hakan Arısoy (Kukla Gösterisi) Yöre Sahne 17:00 Başkent Üniversitesi Eşli Dans Topluluğu Yöre Sahne 17:30 Bilkent İlköğretim Okulu Halk Oyunları Topluluğu Ana Sahne 18:30 Ersin Perçin Bağlama Dinletisi Yöre Sahne 19:00 Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu (Şef:Mehmet Özbek) Ana Sahne 20:00 Gazi Üniversitesi Türk Müziği Dinletisi Yöre Sahne 12:30 Taş Plak Gramofon Dinletisi Pirinç Han 13:00 Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Mevlevi Mutfağı Yemekleri (Gün Boyu) Vesta Restoran 14:00 Gazi Üniversitesi Seramik Bölümü (Sır Üstü Dekor Çalışması) Kale İçi Stand 14:30 Bossa Project (Konser) Ana Sahne 15:00 Burç Ocak-Onur Çağatay-Ömer Uçkaya Obua-Piccolo Trompet-Klasik Gitar Üçlüsü  MÜZE/Orta salon 15:30 Pulse Of Acustic (Konser) Ana Sahne 16:30 Adil Ocak Canlı Resim Performansı Kale İçi 16:30 Sisli Rüya (Rock Konseri) Ana Sahne 17:30 Vurgun Rock Konseri Ana Sahne 17:30 Kukla Merkezi-Hakan Arısoy (Kukla Gösterisi) Yöre Sahne 18:00 Sevda Cenap And Müzik Vakfı Kadınlar Korosu Pirinç Han 18:30 Transpose (Alternatif Rock Konser) Ana Sahne 19:30 Cıngar Çıkıyor (Balkan Müzikleri Konseri) Ana Sahne

23 Haziran 2007 Cumartesi  13:00 Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Mevlevi Mutfağı Yemekleri(Gün Boyu) Vesta Restoran 14:00 Erendiz Atasu (İmza Günü) Hitit Antik 14:00 Gazi Üniversitesi Beypazarı Tek.Bil.Yük.

Okulu  Yöre Sahne   Beypazarı Geleneksel Giysi ve Takıları Defilesi   14:00 Flying Buttons Akordeon İkilisi (Alman Kültür Merkezi) Müze İdari Bina Orta Avlu 14:30 Talent Kampus Futbol Filmleri 1.

Bölüm (Alman Kültür Derneği) Müze İdari Bina Orta Avlu 14:30 Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası Ana Sahne 15:00 Cafer Tabak Resim Atölyesi (Canlı Performans) Kale İçi Stand 15:00 Kukla Merkezi-Hakan Arısoy Yöre Sahne 15:30 Fenafillah (Konser) Ana Sahne 16:00 Alman Kültür Merkezi Film Gösterimi Kınacılar Evi 16:00 Ankara Gölge Oyuncuları Sokak Tiyatrosu (Öcüler) Kale İçi Stand 16.00 Mustafa Balbay / Lütfiye Aydın / Meltem Arıkan (İmza Günü) Vesta Restoran 16:00 Uzel Ametist Klarnet 5‘lisi (Fransız Kültür Merkezi) MÜZE/Orta Salon 16:30 İpek Auf & Mert Eney Dans Gösterisi Ana Sahne 17:00 Fethi Tabet Müzik Dinletisi (Fransız Kültür Merkezi) Ana Sahne 17:00 El sanatları Canlı Performans Gösterileri Kale İçi Stand   Avanos Çömlekçilik, ,Ebru Sanatı,Sedef Kakma,Bakır Dövme,Osmanlı Çarıkları   17:30 Vedat Ülger Bağlama Dinletisi Yöre Sahne 18:00 Dark And Light Metal Grubu (Konser) Ana Sahne 18:00 Flying Buttons Akordeon İkilisi (Alman Kültür Merkezi) MÜZE/Orta salon 19:00 Stress Rock Grubu Ana Sahne 20:00 Çankaya Belediyesi Devinimler Yaşama Sevinci Dans Gösterisi Ana Sahne 20:30 Sis Alternatif Rock Konseri Ana Sahne 20:00 Amatör Kısa Film Gösterimi Kınacılar Evi   Mavi Ekran-Terso (Ersin Eker, Yücel Öztürk)     Genco ( Murathan Varol)     Beyin-Kadın ve Elma (Erkan Esenoğlu)     Pozitif-Su ve Dalga (Mert Kökver)     Herşey Yolunda (Serkan Yanık)  

  •   Bay önemsizin mühim işleri (Emrah Özdemir)  
  • 24 Haziran 2007 Pazar  13:00 Kukla Merkezi-Hakan Arısoy (Kukla Palyaço) Ana Sahne 13:00 Eski Kitap Mezatı Gezgin Kitap Evi (3 saat) Soroptomistler Toplum Eğitim Merkezi 13:00 Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Mevlevi Mutfağı Yemekleri(Gün Boyu) Vesta Restoran 14:00 Takdir-i İlahi Pop Rock Konseri Ana Sahne 14:00 Flying Buttons Akordeon İkilisi (Alman Kültür Merkezi) MÜZE/Orta salon 14:00 Nazlı Eray / Atilla Şenkon (İmza Günü) Vesta Restoran 14:30 Alman Çocuk Filmi(Animasyon) “Hayvanların Konferansı” MÜZE/Orta Avlu 15:00 Başkent Üniversitesi Oda Müziği Topluluğu(Trio) MÜZE/Orta salon 15:30 ELM Project  ‘‘R‘n‘B‘‘  Konseri Ana Sahne 15:30 El sanatları Canlı Performans Gösterileri Kale İçi Stand   Avanos Çömlekçilik, ,Ebru Sanatı,Sedef Kakma,Bakır Dövme,Osmanlı Çarıkları   16:00 Halis Bozkurt Müzik Eşliğinde Şiir Dinletisi Soroptomistler Toplum Eğitim Merkezi 16:00 Talent Kampus Futbol Filmleri 2.Bölüm (Alman Kültür Derneği) MÜZE/Orta Avlu 16:30 Gönül Turgut Özel Görme Engelliler Okulu Ritm Grubu Müzik Dinletisi Ana Sahne 17:00 Radyo Bilkent Film Müzikleri Gecesi Ana Sahne 17:30 Şükran Kozalı / Bilge Öngöre (İmza Günü) Cafe Z 19:00 Flamenko Ankara Derneği Dans ve Müzik Gösterisi Ana Sahna        
  •   SERGİLER           
  •   SAADET GÖZDE / DESTİ SANAT GALERİSİ ÇENGEL HAN   HİKMET ÇETİNKAYA / NUROL SANAT GALERİSİ ÇENGEL HAN   MUSTAFA AYAZ / ANKARA BEYAZ SANAT GALERİSİ ÇENGEL HAN   CEYHAN MURATHANOĞLU  / GÖZDE SANAT GALERİSİ HATİPOĞLU KONAĞI   SEZGİN YÜKSEL / GÖZDE SANAT GALERİSİ KINACIZADE   NURETTİN AKKAYA / GÖZDE SANAT GALERİSİ KINACIZADE   TÜLİN DEMİR / GÖZDE SANAT GALERİSİ KINACIZADE   ARDA SANAT GALERİSİ ÖZEL KOLEKSİYON ZENGER PAŞA KONAĞI   SEMA BOYANCI / ARMONİ SANAT GALERİSİ ZEN    AYNUR PEHLİVANLI / ARMONİ SANAT GALERİSİ ZEN    TUNCAY BETİL / TARA SANAT GALERİSİ İDOL CAFE   SUAT BAŞEL / KİRİŞNA SANAT GALERİSİ WASHİNGTON   GÜLAY YÜKSEL / KİRİŞNA SANAT GALERİSİ WASHİNGTON   RABİA ÇALIŞKAN  / KİRİŞNA SANAT GALERİSİ WASHİNGTON   AKDOĞAN TOPAÇLIOĞLU/ KİRİŞNA SANAT GALERİSİ WASHİNGTON   ALİ YAĞCI / KİRİŞNA SANAT GALERİSİ WASHİNGTON   ABDULKADİR GÖGÜŞ / GALERİ Z GALERİ Z   VAHAP DEMİRBAŞ/ GALERİ Z GALERİ Z   ŞÜKRAN PEKMEZCİ/ GALERİ Z CAFE Z   HASAN PEKMEZCİ/ GALERİ Z CAFE Z   HABİB AYDOĞDU/ GALERİ Z CAFE Z   İSMET YILMAZ / GALERİ Z CERİTOĞLU KONAĞI   MEHMET BAŞBUĞ / GALERİ Z SOROPTOMİSTLER   İHSAN ÇAKICI  ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ   İSMET KETEN ASLANHAN CAMİİ   SOROPTOMİSTLER TOPLUM EĞİTİM MERKEZİ–ÇİNİ VE RESİM SERGİSİ SOROPTOMİSTLER   BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ AYŞE ABLA OKULLARI RESİM SERGİSİ KALE İÇİ   TESK AHİ FOTOGRAFLARI SERGİSİ HATİPOĞLU KONAĞI   HAYIRSIZ EVLATLAR SANAT PLATFORMU SEVİNÇ SOKAK            H.Ü GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ FOTOGRAFBÖLÜMÜ     “RENK, BİÇİM, İMGE” MENEKŞE ŞEYMA KAYA KINACILAR EVİ   “ZAMANSIZLIKLAR”ÖZGÜN ŞERİF SAGDIÇ     ZICEV FOTOGRAF ATÖLYESİ KINACILAR EVİ   AFSAD ANKARA KALESİ DERNEK BİNASI       
  •   STANDLAR
  •   ADİL OCAK     AFSAD     ALTINDAĞ BELEDİYESİ     ALTINELLER GELENEKSEL EL SANATLARI DERNEĞİ     ANADOLU TURİZM VE AHÇILAR DERNEĞİ     ANKARA FLAMENKO DERNEĞİ     ANKARA KULÜBÜ     BAŞKENT KUKLA TİYATROSU     BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ AYŞEABLA OKULLARI RESİM SERGİSİ     BÜNYAMİN BALAMİR     CAFER TABAK RESİM ATÖLYESİ     COŞKUN PROTEKNİK     CUMHURİYET KİTAP KULÜBÜ     DALİ ORGANİZASYON     DÜNYA RADYO     GAZİ ÜNİVERSİTESİ SERAMİK BÖLÜMÜ     GESAV     GEZGİN KİTAP EVİ     GÖNÜL TURGUT GÖRME ENGELLİLER OKULU     GRUP16     GÜDAK     HAN ELSANATLARI     KEMAL YURTBİLİR İŞİTME ENGELLİLER OKULU     KURUKAHVECİ MEHMET EFENDİ     KUKLA MERKEZİ     MISIR BÜYÜKELÇİSİ     ODTÜ MEZUNLAR ERNEĞİ     ROMANKARA DERNEĞİ     SALSA ANGORA DANS OKULU     SEVDA CENAP AND MÜZİK VAKFI     SUDAN BÜYÜKELÇİSİ  
  •   ZİÇEV
You might be interested:  Denizlerin büyülü ve heyecan dolu dünyası beyaz perdeye taşınıyor

2.. Kale Festivali başladı

Ankara Kalesi Festivali'nde Malkoçoğlu'nu canlandıran Cüneyt Arkın atın huysuzluk yapması üzerine ilk denemesinde başarılı olamayıp düştü.

ANKARA- Altındağ Belediyesi'nce bu yıl ikincisi düzenlenen Ankara Kalesi Festivali başladı.

 Belediye binasının önünde oluşturulan kortej, seymenlerin gösterisi ve mehteran takımının konseri ile yola çıktı.

Festivale Malkoçoğlu'nu canlandırmak için katılan Cüneyt Arkın “Ben Malkoçoğlu'yum, bugün kaleyi fethetmeye geldim. Atıma binip kaleye çıkacağım,” dedikten sonra atına binmek istedi.

Malkoçoğlu, atın huysuzluk yapması üzerine ilk denemesinde başarılı olamayıp düştü. Buna rağmen pes etmeyen Cüneyt Arkın, ikinci denemesinde de başarılı olamadı. Bindiği at huysuzlanarak 'Malkoçoğlu'nu üzerinden attı.

  • Attan düşen Malkoçoğlu Cüneyt Arkın, bir hayli sinirlendi.
  • Düşerken sağ ayağını da inciten Arkın, ata binemeyince kaleye yürüyerek çıktı.
  • Açılışta 'Fatih Sultan Mehmet', 'Nasreddin Hoca', 'Hacivat ile Karagöz' de temsil edildi.
  • Fatih Sultan Mehmet'i tiyatro sanatçısı Ali Asar temsil ederken padişahın cariyelerini Rus mankenler canlandırdı.
  • Fatih Sultan Mehmet'in cariyelerini temsil eden Rus mankenler Galina Fateeva, Alex Fokina ve Olga Bülbül'ün Osmanlı tarzı kıyafetler içerisinde rahat hareketleri ilgi gördü.
  • Açılışa Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak da katıldı.
  • Bakan Özak, Cüneyt Arkın ile festival alanına kurulan çadırda kısa bir süre sohbet etti.
  • ''Ankara Kalesi'ni tüm hemşehrilerimizle birlikte, restorasyonundan kültür ve sanat aktivilerine kadar sahip çıkılan, Ankara'nın eğlence merkezi haline dönüştürmek istiyoruz,'' diyen Aygül, Başkentlilerden festivale katılmalarını istedi.
  • Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de festivalin çok yeni olmasına rağmen, büyük başarıyla yürütüldüğünü, etkinliklerin Ankara'daki 4 milyon insanın yüzünü kaleye çevirmesini sağlayacağını ifade etti.
  • ''1950'lere kadar Ankara'nın en önemli merkezi olan Ulus'un, sonraki yıllardaki popülist yaklaşımlarla kendi haline terk edildiğini'' belirten Tiryaki, Ulus'u tekrar eski haline dönüştüreceklerini bildirdi.
  • Tiryaki, diğer ülkelerde kentlerin ''Eski şehir'' diye anılan bölgelerinin cazibe merkezi olduğunu, nüfusu 1 milyon olan Prag'a yılda yaklaşık 16 milyon ziyaretçi geldiğini bildirdi ve ''Ankara'ya gelenler bir milyonun bile altında,'' dedi.
You might be interested:  Depreme Karşı Hazırlıklı Olmak Için Ne Tür Tedbirler Alınmalıdır Kısaca?

Festival Koordinatörü Dr. Meral Dinçer, festivalle kaleyi çok fazla tanımayan Ankaralılara ulaşmayı amaçladıklarını ifade etti.

200 civarında kişi ve kuruluşun desteklediği festivalde, dört yerde, aynı anda farklı etkinliklerin yapılacağını anlatan Dinçer ''Dolu dolu festival yaşayacağız, 5 dakika bile boş zaman olmayacak. Kalenin her noktasında aktivite göreceksiniz,'' dedi.

Dinçer, festival kapsamında rocktan halk müziğine geniş yelpazede konserler ile 50 civarında resim ve fotoğraf sergisi düzenleneceğini, 10 yazarın, imza gününde hayranlarıyla buluşacağını söyledi.

Festivalin onur konuğunun bu yıl Mısır olduğunu da hatırlatan Dinçer ''Ankaralıları bir gün bile olsa buraya getirmek arzusundayız. Zaten bir kere gelseler daha sonra hep gelirler,'' şeklinde konuştu.

ANKARALILAR İÇİN DOLU DOLU FESTİVAL

Ankara Kalesi Derneği ile Altındağ Belediyesi'nin işbirliğiyle düzenlenen II. Ankara Kale Festivali'nde Yeni Türkü, ücretsiz açık hava konseri verecek.

Kalenin bugüne kadar halka açılmayan ''Akkale'' bölümünde, Ankara Devlet Opera Bale sanatçıları özel bir konser sunacak.

Ayrıca, Türk Parlamenterler Birliği Türk Sanat Musikisi Korosu konseri, Alman Kültür Merkezi'nin müzik dinletileri, Olgunlaşma Enstitüsü Osmanlı Kıyafetleri defilesi, antika müzayedesi, kitap mezatı, kukla gösterileri gibi etkinliklerin gerçekleştirileceği festivalde, el sanatları ustaları da kalede kurulacak stantlarda hünerlerini sergileyecek.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur

Ankara Kalesi – Vikipedi

Ankara Kalesi

Genel bilgilerTür
KaleKonum
Kale, Altındağ, Ankara, TürkiyeKoordinatlar
39°56′30″K 32°51′54″D / 39.94167°K 32.86500°D / 39.94167; 32.86500Başlama
MÖ 2. yüzyılYükseklik
110 mTeknik detaylarZemin alanı
4.3 km²

Ankara Kalesi[1], Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kale. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte MÖ 2. yüzyıl başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde birçok kez onarımdan geçmiştir. Ankara Kalesi dışarıdan görümüne göre daha büyüktür. Her yıl çeşitli festivallere[2] de ev sahipliği yapmaktadır.

Tarihi

Kale tarih içinde çeşitli dönemler yaşamıştır. MÖ 2. yüzyıl başında Romalıların Galatya'yı işgalinden sonra kent büyüyerek kale dışına taştı. Roma İmparatoru Caracalla MÖ 217'de kalenin surlarını onarttı. MÖ 222 – 260 arasında İmparator Alexander Severus, Perslere yenilince kale kısmen tahrip edildi. 7. yüzyılın 2.

yarısından sonra Romalılar kaleyi onarmaya başladı. Bizans döneminde İmparator II. Justinianos MS 668'de dış kaleyi yaptırmıştır,[3] İmparator III. Leon 740'ta kale duvarlarını onarırken iç kale surlarını yükseltmiştir. Bunun ardından İmparator I. Nikiforos 805'te, İmparator I. Basileios 869'da bu kaleyi onarmıştır.

Kale 1073 yılında Selçukluların eline geçmiştir.[3] 1101 yılında Haçlılarca ele geçirilen kale 1227 yılında tekrar Selçukluların hakimiyetine girmiştir. I. Alâeddin Keykubad kaleyi yeniden onartmış, 1249'da ise II. İzzeddin Keykavus kaleye yeni ilaveler yapmıştır.

Osmanlı döneminde 1832'de Kavalalı İbrahim Paşa tarafından onarımdan geçirilmiş, kalenin dış duvarları genişletilmiştir.

Mimari

Kalenin yerden yüksekliği 110 m'dir. Tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşur. Dış kalenin 20'ye yakın kulesi vardır. Dış kale eski Ankara şehrini çevirir. İç kale yaklaşık 43.000 m²'lik bir yer kaplar. 14–16 m yüksekliğindeki duvarların üstünde çoğu 5 köşeli 42 kule vardır.

[4] Dış surları kuzey-güney doğrultusunda yaklaşık 350 m, batı-doğu doğrultusunda ise 180 m. boyunca uzanır. İç kalenin güney ve batı duvarları bir dik açı oluşturur. Doğu duvarı tepenin girinti çıkıntılarını izler. Kuzey yamaç ise farklı tekniklerle yapılmış duvarlarla korunur.

Koruma düzeninin en ilgi çekici yanı; doğu,batı ve güney duvarları boyunca 15–20 m'de bir yer alan 42 tane beşgen burçtur. Dış kale ile iç kale, doğuda Doğukalesi'nde batıda hatip çayına bakan yamaçta birleşir. İç kale'nin güneydoğu köşesinde ise kalenin en yüksek yeri olan Akkale yer alır.

Dört katlı olan iç kale Ankara taşından ve toplama taşlarla yapılmıştır. İç kalenin iki büyük kapısı vardır. Biri dış kapı, diğeri ise hisar kapısı adını taşır. Kapı üzerinde bir de İlhanlılar'a ait kitabe bulunur. Kuzeybatı kısmında Selçukluların yaptırdığını gösteren bir yazı bulunmaktadır.

Duvarların alt bölümü mermer ve bazalttan yapılmıştır, üst kesimlerine doğru bloklar arasında tuğla bölümlerin büyük ölçüde zarar görmesine karşın, iç kale bozulmadan günümüze kadar gelmiştir. 8 ve 9.

yüzyılda kent istilalara uğrayınca, kaleyi hızla onarmak için, o sıralarda yıkıntı halinde olan Roma anıtlarının mermer blokları, sütun başlıkları, su yollarının mermer olukları kullanılmıştır. Kale yapısında rastlanan heykel, lahit, sütun başlıkları kalenin yapımı ve onarımında etrafta bulunan malzemelerden yararlanıldığını göstermektedir.

Resimler

  • Kale ve çevresi

  • Ankara'nın 18. yüzyıldan kalma bir resmi. Bu anonim eser Hollanda'daki Rijksmuseum'dadır.

  • Kalenin alt tarafında dolmuş durakları

  • Ankara Kalesi'nden Ankara'nın şehir merkezinin panoramik manzarası. Kalenin hemen altında Altındağ belediyesinin Samanpazarı semti, fotoğrafın ortasında Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri, İbn-i Sina Hastanesi görülmektedir.

  • Sağ taraftaki tepede kale, sol taraftaki tepede gecekondular

  • 1927-37 yılları arasında kullanılan 10 liralık banknotun arka yüzünde bulunan Ankara Kalesi resmi

Kaynakça

  • Ankara portali
  • Tarih portali
  1. ^ “Ankara Kalesi – Ankara Kalesi hakkındaki tüm bilgilere buradan ulaşabilirsin”. Ankara Kalesi. 28 Ağustos 2021. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021.

     Arşivlenmesi gereken bağlantıya sahip kaynak şablonu içeren maddeler (link)

  2. ^ Sami Altınay (22 Eylül 2015). “Ankara Kalesi”. gezipgordum.com. 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2016.

     

  3. ^ a b Ali Boran. “Türk Sanatında Kale Mimarisi”. tarihtarih.com. 9 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2016. 
  4. ^ “Ankara'daki Kilise Kalıntıları”. oodegr.com.

    23 Ocak 2014. 23 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Ankara Kalesi ile ilgili çoklu ortam kategorisi bulunur.

  • Ankara Kalesi tarihçe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *