Omurga. Omurga (Spinal kolon), yani columna vertebralis vücudu destekleyen ve omur olarak isimlendirilen servikal, torasik, lomber, sakral ve koksiks olarak gruplanan 33 kemikten oluşan ana yapıdır.
Düzensiz kemikler baskılara karşı son derece sağlam kemiklerdir. Omurlar, temel kemik, kalbur kemik, alt çene ve üst çene kemikleri ve elmacık kemikleri düzensiz kemiklerdir.
Contents
- 1 Omurilik hangi kemik?
- 2 Omurga kemiği oynar mı?
- 3 Kaburga kemiği ne tür bir kemiktir?
- 4 Pazu kemiği hangi kemik çeşidine girer?
- 5 Omur kemerinde kaç kemik vardır?
- 6 Omurganın ortasından ne geçer?
- 7 Omurga kemiği ağrısı neden olur?
- 8 Kalça kemiği oynar mı oynamaz mı?
- 9 Kaburga kemikleri yassı mı?
- 10 Kaburga kemiği adı nedir?
- 11 Kafatası kemiği hangi kemik türüne girer?
- 12 Kafatası kemiği yassı kemik mi?
- 13 Pazu kemiği nedir?
Omurilik hangi kemik?
Omurilik, omurga denilen kemik bir yapının içinde boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan ve ortasında yine boydan boya bir kanal içeren merkezî sinir sisteminin bir parçasıdır.
Omurga kemiği oynar mı?
Omurgayı meydana getiren omur kemikleri birbirlerine yarı oynar eklemlerle bağlanmıştır. Sadece sağrı ve kuyruk sokumu omurları aralarında oynamaz eklemler bulunur.
Kaburga kemiği ne tür bir kemiktir?
Kaburga kemiği, yassı kemiktir.
Pazu kemiği hangi kemik çeşidine girer?
Pazı Kemiği: Diğer ismi döner kemiktir. Kısa bir kemik çeşididir.
Omur kemerinde kaç kemik vardır?
Omur, yani vertebra, omurgayı oluşturan 33-34 kemikten her birine verilen addır. Kafatasının hemen altından başlayıp kuyruk sokumuna dek uzanırlar.
Omurganın ortasından ne geçer?
İçinden geçen omurilik ve buna bağlı sinirleri de koruma görevini üstleniyor. Bu kadar çok işlevi yerine getiren omurganın sağlıklı olması, genel sağlığımızın korunması için de çok önemli. O yüzden sağlıklı bir omurganın önden ya da arkadan bakıldığında düz olması gerekiyor.
Omurga kemiği ağrısı neden olur?
Omurilik ağrısı da bel kısmında varlık gösteren bir ağrı çeşididir. Bu ağrı bir hastalık kaynaklı olabilir. Bunun yanı sıra darbeler sonucu ve özellikle de düşme gibi darbeler sonucu bu bölgede ağrı oluşumu görülebilmektedir. Omurilik ağrısına neden olan hastalıklardan birisi bel fıtığıdır.
Kalça kemiği oynar mı oynamaz mı?
Oynamaz eklemler kafatası, kalça kemiği ve leğen kemiği arasında yer almaktadır. Oynamaz eklemler hareket etmeyen kısımlarda görülür. İskelet sisteminin hareket etmeyen kısımlarında bulunan kemiklere de oynamaz kemikler denilmektedir. Eklemleşen bu kemikler girinti ve çıkıntılar ile birbirine bağlıdır.
Kaburga kemikleri yassı mı?
Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri. Göğsü çevreleyen göğüs kafesinin paralel kemiklerini oluștururlar.
Kaburga kemiği adı nedir?
Toraks iskeleti; Göğüs kemiği (sternum), kaburgalar (costae), göğüs omurları (ver- tebrae thoracis) ve omurlar arası diskler (discus intervertebralis) tarafından oluşturul- muştur. Her biri, kaburgalarla eklem yapan, 12 adet torakal omur vardır.
Kafatası kemiği hangi kemik türüne girer?
Kafatası bir dizi kaynaşmış yassı kemikten oluşur ve birçok foramen, fossa, süreç ve birkaç boşluk veya sinüs içeriri.
Kafatası kemiği yassı kemik mi?
– Yassı kemiklerden biri kafatası kemiğidir. – Aynı zamanda sternum (Göğüs kemiği) bulunur. – Scapula (Kürek kemiği) yine en önemli yassı kemikler içerisinde yer almaktadır.
Pazu kemiği nedir?
Humerus veya Pazu kemiği, önkol ile omuz ekleminin arasındaki uzun kol kemiğidir.