Kudüs Turları organize eden seyahat acentaları arasında yer alan HFD Turizm olarak, Kudüs turu ile ilgili daha önce yazdığımız blog yazılarına bir yenisini ekliyoruz.
Bu blog yazımızdaki konu, önceki yazılarımızdan farklı olarak Kudüs’ün yöresel yemekleri ve sevdikleriniz için Kudüs’ten alınacak hediyeler ile ilgili olacak.
Yazımıza Kudüs’te yenilmesi gereken yemekler ile giriş yapabiliriz.
Contents
- 1 Kudüs’ün Yöresel Yemekleri
- 2 Kudüs’te Ne Yenir, Ne İçilir? | 10 Nefis Yöresel Yemek
- 3 Ölmeden önce yenilmesi gereken 15 yemek
- 4 Sinop’ta Ne Yenir? Uğramanız Gereken En İyi 10 Lezzet Durağı – Nefis Yemek Tarifleri
- 4.1 Sinop Gezi Rehberi
- 4.2 Sinop Yemek Rehberi
- 4.3 Sinop Mekan Rehberi
- 4.4 1) Teyze’nin Yeri Mantı Salonu
- 4.5 2) Örnek Mantı
- 4.6 3) Öztürk Restaurant
- 4.7 4) Okyanus Balık Evi
- 4.8 5) Tarihi Sebat Lokantası
- 4.9 6) Şakir Restaurant
- 4.10 7) Şekerci Mehmet Gürbüz 1964
- 4.11 8) Tarihi Yalı Kahvesi
- 4.12 9) ZeyDen Mutfak
- 4.13 10) Namlı Pide Salonu
- 5 SICAK HAVALARIN PANZEHiRi
Kudüs’ün Yöresel Yemekleri
Kudüs, bildiğiniz üzere yüzyıllardır farklı inançlara ve toplumlara ev sahipliği yapmış ve çok kültürlü yapıya sahip bir şehirdir. Buna bağlı olarak Türklerin de damak zevkine uygun çok zengin bir mutfağa sahiptir.
Dolayısıyla Kudüs’te kutsal mekanları gezdiğiniz esnada gün içinde ve gün sonunda yenilebilecek lezzetli yemekler hakkında da bilgi sahibi olmanın sizler için faydası olabilir.
Peki Kudüs’te ne yenir? Hızlı bir şekilde Kudüs mutfağına göz atmaya başlayabiliriz.
1) Shakshuka
Türk mutfağındaki menemen ile büyük ölçüde aynıdır. Ancak yapılış olarak biraz farklılık gösterir. Örneğin, içerisine genelde lor peyniri atılır. Bir kahvaltı gününde bu lezzeti tatmak isteyebilirsiniz.
2) Jachnun
Kudüs’e özel bir börek çeşididir. Yumuşacık hamura sahip olan bu börek, domates sosu ve limon parçaları ile servis edilmektedir. Gün içerisinde atıştırmalık olarak deneyebileceğiniz Kudüs lezzetleri arasında bulunmaktadır.
3) Cholent
Cholent, Kudüs mutfağının en geleneksel tatlarından bir tanesidir. İçerisinde fasülye, et, arpa ve patates gibi malzemeler bulunmaktadır. Oldukça lezzetli olan bu yemek son derece hızlı hazırlanabilmektedir. Vaktinizin çok olmadığı öğünlerde Cholent yemeyi tercih edebilirsiniz.
4) Falafel
Nohut köftesi olarak da adlandırılan Falafel, diğer birçok Orta Doğu ülkesinde olduğu gibi Kudüs’ün yemekleri arasında da bulunmaktadır. Tatmak istemeniz halinde şehirde yer alan birçok restoranda rahatlıkla bulabilirsiniz.
5) Mansaf
Etli yemek sevenler Mansaf adlı yöresel tadı mutlaka denemeliler. Bu özel yemek, koyun eti ile birbirinden farklı ve lezzetli sosların karıştırılması ile elde edilmektedir. Bu soslar yemeği oldukça lezzetli hale getirir. Yerli halk bu yemeği elleri ile yemektedir. Antakya mutfağına hakim olanlar bu lezzeti tanıyacaklardır.
6) Musahan
Kızarmış ekmek üzerine konulan tavuktan oluşmaktadır. Tavuk parçaları birçok farklı baharat ile harmanlandığından oldukça lezzetli hale gelir. Baharatlı yiyecekleri ve tavuğu seviyorsanız, Musahan adlı yemeğe bayılabilirsiniz.
7) Humus
Humus, birçoğunuzun bildiği üzere nohuttan yapılan bir tür yiyecektir. Bir akşam yemeğinde tatmak üzere mutlaka ana yemeğinizin yanına sipariş edebilirsiniz.
8) Kahve
Kudüs’teki kutsal mekanları gezdiğiniz esnada gün içerisinde dinlenmek istediğinizde bir kahve ile mola verebilirsiniz. Şehrin geçmişten gelen çok köklü bir kahve kültürü bulunmaktadır. Dolayısıyla kahveleri oldukça lezzetlidir. Kahve çeşitlerinden en azından bir tane mutlaka içmelisiniz. Türk kahvesine benzer olmakla birlikte farklı bir aromaya sahiptirler.
9) Künefe – Kanafeh
Orta Doğu lezzeti olan künefe tatlısı, bildiğiniz gibi ülkemizde Hatay bölgesinden ülke geneline yayılmıştır. Akşam yemeğinin ardından tatlı yemek istemeniz halinde mutlaka Kudüs künefesini de denemenizi tavsiye ederiz.
10) Travados
Tatlı sevenler için önerebileceğimiz bir başka tatlı ise travadostur. Şerbetli tatlı türünde olan bu tatlı içerisinde ceviz, turunç reçeli, tarçın gibi malzemeler bulunmaktadır. Oldukça leziz bir tatlı çeşididir.
Kudüs’ten Alınabilecek Hediyelik Eşyalar
Kudüs’te yenilebilecek ve içilebilecek 10 farklı lezzeti sizlere tanıttık. İkinci olarak ise kutsal topraklarda gezdiğiniz sırada Türkiye’deki sevdikleriniz için alabileceğiniz hediyeler ile ilgili tavsiyeler sunabiliriz. İşte Kudüs hediyelik eşya çeşitleri…
- 1) Kudüs Tespihleri
- Kendine has tasarımı ile Kudüs’te yapılan tespihlerden sevdiklerinize hediye götürebilirsiniz.
- 2) Kudüs Gümüş Eşyalar
Çarşılarda gezinirken gözünüze gümüşten yapılmış bolca farklı ürün görebilirsiniz. Gümüşten yapılma neredeyse her çeşit eşya bulunmaktadır. Bütçenize uygun olarak onlar arasından seçim yapabilirsiniz.
3) Hams Muskası
Kuzey Afrika ve Orta Doğu kültürlerinde yaygındır. Kudüs’ten alınacak hediyeler arasında sayılabilecek hams muskası, açık avuç şeklindedir.
4) Deri Eşyalar
Özellikle deve derisinden yapılmış birçok eşyaya denk gelebilirsiniz. Ancak deve derisinden çanta gibi eşyaları alırken iki kere düşünmenizi tavsiye ederiz. Nitekim deve derisinin kokusunun çıkması uzun sürebilmektedir.
Kudüs turu sırasında sıklıkla denk gelebileceğiniz hediyelik eşyalardan bahsettik. Özellikle çarşılarda daha birçok çeşit bulunmaktadır. Dolayısıyla Kudüs’te istediğiniz tarz hediyelik eşya bulabileceğinizden şüpheniz olmasın.
Kudüs turları düzenleyen firmalar arasında yer alan HFD Turizm olarak hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Yazı boyunca Kudüs’te yenilmesi ve içilmesi gereken yiyecek ve içeceklere değindik.
Ardından Kudüs’ten alınabilecek hediyelik eşyalar ile ilgili bilgi verdik. Umarız sizler için keyifli ve bilgilendirici bir yazı olmuştur.
Siz de Kudüs turlarına katılmayı planlıyor ve bu turlar ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız, bizlerle 444 71 87 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Kudüs’te Ne Yenir, Ne İçilir? | 10 Nefis Yöresel Yemek
‘’ Kudüs’te Ne Yenir, Ne İçilir? ‘’ yazımızı inceleyerek şehrin birbirinden lezzetli yemeklerini inceleyebilirsiniz. Listemizin ilk sırasında;
1- Shakshuka
Kudüs’te sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan shakshuka, aslında Türkiye’de bildiğimiz adıyla menemen diyebiliriz. Ülkemizdeki yapılışından farklı olarak shakshukanın içerisine lor peyniri serpiliyor.
2- Challah
Birçok Avrupa ülkesinde de benzer şekilleri bulunana bu ekmek türü, yapımı ve tadıyla Kudüs’e özeldir. Bazen sadece bazense çikolatalı şekilleri yapılan challah ekmeğinin tadı oldukça lezzetli.
3- Kibbeh
Bizdeki içli köfteye çok benzeyen Kudüs’ün ünlü lezzetlerinden kibbeh, yenibahar ve daha pek çok baharatla harmanlanmış kuzu etinden hazırlanan bir iç harçla pişiriliyor. Dışı tamamı ile bulgurla kaplı bu lezzet, öğle yemeklerinin vazgeçilmezi haline gelmiş diyebiliriz. Denemenizi tavsiye ederiz.
4- Jachnun
Özel yapımıyla dikkat çeken jachnun, puf puf bir böreğin domates sosu ve limon parçalarıyla birlikte servis edilmesinden oluşuyor. Tercih ettiğinizi her öğünde tüketebileceğiniz lezzetli böreği denemenizi öneriyoruz.
5- Hummus Kawarma
Kıyılmış kuzu etlerinin humusa eklenerek yapıldığı bu tarif, salata veya pideyle servis edilmektedir. Lezzetiyle damaklarınızı şenlendirecek bu tadı şık bir akşam yemeği için tercih edebilirsiniz.
6- Mansaf
Kudüs’ün yöresel tatlarından bir diğeri de mansaf adını verdikleri bu lezzetli yemek… Koyun etinin çeşitli soslar ve badem ile harmanlanmasından oluşan bu lezzet bombasının en önemli özelliği el ile yeniyor olması. Türkiye’de Antakya mutfağında da yer alan bu yemek, Kudüs’te pek çok lokantada ulaşabileceğiniz lezzetler arasında yer alıyor.
7- Falafel
Orta Doğu’nun birçok ülkesinde yapılan falafel,nohut ve baklagillerin karışımından yapılan bir köftedir. Baharatlarla harmanlanarak yapılan bu köftenin tadı oldukça lezzetli.
8- Kanafeh
Yemeklerin sonrasında canınız tatlı çekiyorsa deneyebileceğiniz tatlardan biri kanafehtir. Hatay bölgesinin meşhur tatlısı olan künefe, Kudüs’te kanafeh olarak karşımıza çıkıyor. İki ülkede de deneyip farklı karşılaştırmanızı öneriyoruz. ????
9- Pomegranate Juice
Ülkede sıklıkla içilen bir içecek olan nar suyu, sağlıklı ve ferahlatıcı bir lezzet. Kış aylarının vazgeçilmezi olan nar suyunu şehrin birçok noktasında bulabilirsiniz.
10- Kakule Kahvesi
Kudüs’te kahve dendiğinde akla genellikle Türk ve Arap kahvesi gelmektedir. Kudüslüler kahveyi en az bizim kadar seviyor ve günün hemen her saati tüketmekten keyif alıyor diyebiliriz. Türk kahvesinden farkı ise kakule adını verdikleri baharatlarla aromalandırılması ve çoğunlukla şekersiz tüketilmesidir.
*Kudüs gezilecek yerler yazımızı incelediniz mi?
Kudüs’te ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.
Ölmeden önce yenilmesi gereken 15 yemek
Gastronomi şehri Malatya'ya ait birbirinden lezzetli 15 çeşit yemek tadına bakanları mest ediyor. Kayısının başkenti olarak bilinen şehir bu tatları ile de dünyada tanınıyor.
Malatya'nın yanı sıra çevre illerin kültürlerinin de yansıdığı yemekler arasında kağıt kebabı, patlıcan tava, geleli kebap, patlıcan parmak kebabı, güveç, tereyağlı domatesli kebap, kuzu tandır, kaburga dolma ve kuzu dolma, Malatya tava, sac kavurma, iç pilavı, patlıcan oturtma, kuzu inci ve erişte pilavı yer alıyor. Yapımı oldukça meşakkatli olan yemekler tadının yanında görünümüyle de dışarıdan gelen her insanı kendine çekiyor.
Çoğu meşe odunu ateşinde neredeyse bir gün süren pişirmenin ardından insanların damak zevkine sunulan yemekler gurmeler tarafından herkese tavsiye ediliyor. Kayısının başkenti olarak bilinen Malatya'nın Türkiye ve dünyaya tanıtılmasında önemli rol oynayan yemekler, şehrin ziyaretçi sayısının artmasına da katkı sağlıyor.
- Malatya'da lezzetli yemeklerin adresi olarak bilinen tarihi bir restoranın işletmeciliğini yapan Zeki Saygı ve ekibi, özellikle dışarıdan gelen insanların yemek için günler öncesinden siparişini verdiği ve sıraya girdiği Malatya yemeklerinin fırından sunuma uzanan uzun serüvenini anlattı.
- Yemeklerdeki lezzetin sırrını paylaşan Saygı, her yemeğin birbirinden lezzetli ve sanatsal olduğunu ifade etti.
- Kağıt kebabı başı çekiyor
Malatya yöresine ait yemeklerin başında kağıt kebabının geldiğini söyleyen Saygı, kağıt kebabı hakkında bilgiler vererek, “Kağıt kebabı kuzu etinden yapılır. Bir gün önceden fırına atıyoruz sabaha kadar pişiyor. Servis yapacağımız zaman yanına pilav koyuyoruz.
Müşteriler isterse bunun yanına hem patlıcan tavadan hem de tereyağlı domatesli kebaptan koyup bir Malatya sofrası meydana getiriyoruz. Bu sadece Malatya'ya mahsus bir yemek. Yemeği meşe odununda alev olmadan dinlendire dinlendire pişiriyoruz” şeklinde konuştu.
En lezzetlilerinden birisi kaburga kebabı
İşletmenin yetkililerinden Kadir Saygı ise yemeklerinin tamamının fırında piştiğini belirterek, en lezzetli yemeklerinden birisinini kaburga kebabı olduğunu söyledi. Saygı, “Kaburga kebabı kuzunun pirzola tarağından yapılır.
Yani kuzunun iç kaburga kısmıdır. Kaburganın kemikli tarafı olmazsa burada bu lezzeti alamazsın. Ete lezzeti veren kemiğin kendisidir. Bu yemek de 13 saat fırında pişer.
Bu yemek sabah 10'da fırından çıkar çıkmaz tükenir” ifadelerini kullandı.
- Kuzu tandırın sırrı ette
- Tadılması gereken lezzetler arasında yer alan kuzu tandırdan da bahseden Saygı, tandır yemeğinde kuzunun sırt kısmının kullanıldığını ve bu ette sıfır yağ olduğunu dile getirdi.
- Malatya'nın en eski yemeklerinden birisi patlıcan tava
- Patlıcan tava ve domatesli tavanın, kaburga kebabı ve kuzu tandırın yanına katımlık olarak konulduğunu aktaran Saygı, patlıcan tavanın Malatya'nın en eski yemeklerinden olduğunu belirtti.
- İç pilavı tam bir vitamin deposu
İç pilavının fırında meşe odununda pişen bir pilav olduğunu sözlerine ekleyen Saygı, “Bu pilav tüpte pişerse bu tadı alamazsınız. Pilavın içinde kuyruk yağı, kıkırdak, kıyma ve soğan var. Yani bu pilavda tamamen vitamin deposu var” diye konuştu.
Yemekle birlikte ustalar da pişiyor
Eşsiz yemeklerin lezzetli olmasında en büyük iş ise ustalara düşüyor. Yemeklere maharetli elleri ile lezzet katan ustalar uzun süren pişirme işleminde adeta yemekle birlikte pişiyor. Sürekli yemeklerin başında duran ustalar pişirmenin önemli bir aşama olduğu bilinciyle hareket ediyor.
Sinop’ta Ne Yenir? Uğramanız Gereken En İyi 10 Lezzet Durağı – Nefis Yemek Tarifleri
İçindekiler
Nefis Yemek Tarifleri gezgin gurme ekibi bugün Karadeniz’in incisi, küçük ve samimi şehir Sinop’ta! Seyahat planları yapanlar için Sinop gezi, yemek ve mekan rehberi sizler için en iyi tavsiyeleri içeren bilgilerle hazırlandı! Sinop’u daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Irmak tanrısı Asapos’un su perisi kızı Sinope’dan adını aldığı konusunda birtakım bilgiler bulunan şirin kıyı kenti, M.Ö. 7.
yüzyıla dek gerileyen tarihi ile farklı medeniyetlerin yerleşim yerlerinden izler taşımakta olup; Anadolu Selçuklu Devleti tarafından Türk yurdu haline getirilmiş; Fatih Dönemi’nde önceleri Ceziret’ül-Uşşak sonraları ise Sınap olarak anılarak Osmanlı sınırlarına kazandırılmıştır.
Kurulduğu Antik Dönem’den bugüne stratejik önemini koruyan deniz ve liman şehri Sinop’ta ne yenilir, neresi gezilir merak ediyorsanız turumuza başlıyoruz, hazır mısınız? Hemen öncesinde belirtelim: Sinop, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkenin en mutlu şehri 🙂
Sinop Kalesi
Sinop Gezi Rehberi
Sinop’a gelince neresi gezilir, görülmesi gereken tarihi ve doğal miraslar hangileri merak ediyorsanız seyahat esnasında fikir oluşturabilecek gezi rehberini sizler için ekledik! Sinop’ta vakit kaybetmeden keyifli ve dolu dolu bir gezinin keyfini çıkarın!
- Sinop Kalesi
- Hamsilos Koyu
- İnceburun Feneri
- Erfelek Şelalesi
- İnaltı Mağarası
- Boyabat Kalesi
- Paşa Tabyası
- Akgöl
- Akliman Kumsalı
- Karakum Plajlar Bölgesi
- Tarihi Sinop Cezaevi
- Alaaddin Camii
- Balatlar Kilisesi
- Sinop Arkeoloji Müzesi
Sinop Yemek Rehberi
Sinop aç aç gezilmez dedik ve yöreye özgü en bilinen yemekleri sizler için bir araya getirdik! Alışıldık mantılara benzemeyen bol cevizli Sinop mantısı ve yine cevizli, üzümlü tercihen tarçın ve tahinli nokul listemizin ilk sıralarında! Yemeden dönmeyin sakın 🙂
- Sinop Mantısı (İçi Etli Hamur – Kulak Hamuru)
- Nokul
- Katlama
- Hamursuz Tatlısı
- İçli Tava
- Mısır Çorbası
- Kestaneli İç Pilav
- Sirkeli Pırasa
- Keşkek
- Islama
- Kabak Millesi
Tarif: Sinop Usulü Nokul
Sinop Mekan Rehberi
Sinop’ta ne yenir? Sinop’ta mantı nerede yenir? Gezi sırasında nerede yemek yiyeceğinize karar veremiyor; aynı zamanda kaliteli ve lezzetli bir mekan arıyorsanız tam ihtiyacınız olan yöresel ve meşhur restoranları sizler için derledik, afiyet olsun!
1) Teyze’nin Yeri Mantı Salonu
Buram buram Sinop mutfağı kokan, hamur işi ve mutluluk dolu ilk durağımız meşhur Sinop mantısını yemek için gidebileceğiniz Sinop halkının favorisi Teyze’nin Yeri.
Anne mantısı lezzetinde içi etli hamur ya da şeklinden mütevellit kulak hamuru olarak da bilinen bu mantı isteğe göre; yoğurtlu, cevizli, sade ya da karışık olarak servis edilebiliyor.
Burada en çok sipariş edilen mantı; ceviz ve yoğurtlu tereyağlı sos ile servis edileni. Sinop’ta mantı nerede yenir diye soracak olanlar için ilk tavsiyemiz, denemeye değer!
Adres: Yeni Mahalle Gazi Caddesi No: 49/1 Sinop
İletişim: 0368 261 73 68
2) Örnek Mantı
Sinop’ta mantı bu kadar meşhurken mantı yiyebileceğiniz birçok adres de bulunuyor haliyle. Ama bu seçenekler arasında en sevilen diğer bir adres Örnek Mantı.
Evet Sinop’tayım! diyebileceğiniz yöresel lezzetlerden nokul ve mantıyı tatmak için tercih edebileceğiniz Örnek Mantı’da dilerseniz bu iki yemekten sipariş edip anın keyfini çıkarabilirsiniz! Sinop’tan mantı yemeden dönmeyin, aman diyelim 🙂
Adres: Meydankapı Mahallesi İskele Caddesi No: 1/A Sinop
İletişim: 0368 261 73 41
3) Öztürk Restaurant
Erfelek yolunda kahvaltı ve yemek için mola verip afiyetle ikramların tadını çıkarabileceğiniz bir diğer lezzet durağı Öztürk Restaurant.
Özellikle köy kahvaltısı sıklıkla tercih edilen Öztürk, ev yapımı ve doğal ürünlerini samimi bir hizmetle sunuyor. Şelale gezisi öncesi doğal bir kahvaltı çok iyi gider diyorsanız Öztürk’te duraklayabilirsiniz.
Ziyaret eden müşteriler, organik ürünlerin yanı sıra çalışanların ilgisinden de çok memnun 😉
Adres: Erfelek Belediye Hali Sinop
İletişim: 0368 511 37 38
4) Okyanus Balık Evi
Kurulduğu dönemden bugüne liman şehri olarak önemini korumuş bir kentten bahsedip balık restoranına uğramadan geçmek olmazdı değil mi? Mevsiminde taze balıkları enfes bir menüde bir araya getiren Okyanus, Sinop halkı için balık denildiğinde en güvenilir adreslerden biri. Balık çeşitlerinin yanı sıra Sinop mantısı, Karadeniz mutfağına özgü balık çorbası, turşu kavurması, karalahana dolması ve mısır ekmeği de yemek deneyimine eşlik edebilecek alternatifler arasında. Alkollü ve alkolsüz içecekler mevcut.
Adres: Meydankapı Mahallesi Kurtuluş Caddesi No: 15 Sinop
İletişim: 0368 261 39 50
5) Tarihi Sebat Lokantası
Sinop geziniz sırasında karnınız acıkınca temiz, tecrübeli ve lezzetli yemeklerin sunulduğu samimi bir esnaf lokantası olan Tarihi Sebat bir diğer alternatifiniz olabilir.
Kaliteli ve doyurucu yemekleri oldukça uygun fiyatlarla servis eden Sebat Lokantası, Sinop halkının uğrak noktalarından. Ev usulü tencere yemeklerinin yanı sıra özellikle döneri çok beğeniliyor.
Pide çeşitleri, et döner, Akçaabat köfte, paça çorbası en çok sipariş edilen yemekleri arasında.
Adres: Meydankapı Mahallesi Meydan Eteği Sokak No: 2/A Sinop
İletişim: 0368 260 25 00
6) Şakir Restaurant
Sinop’ta serpme kahvaltı veya yöreye özgü yemekler için tercih edebileceğiniz yeni mekan önerimiz Şakir Restaurant.
Masmavi deniz, ferah ve esintili Karadeniz havası eşliğinde Sinop’un güzel manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.
Oldukça doyurucu ve çeşitli serpme kahvaltı, taze meze ve balık çeşitleri, sirkeli pırasa, yoğurtlu pazı ve et yemekleri için tercih edebilirsiniz. Güler yüzlü bir hizmet sizi karşılıyor olacak.
Adres: Yeni Mahallesi Gazi Caddesi No: 67 Sinop
İletişim: 0368 261 88 99
7) Şekerci Mehmet Gürbüz 1964
Sinop’ta nereye gitsek nereleri gezsek derken enerji kaybettiyseniz modunuzu anında yükseltecek tatlı durağındayız bu kez! Üstelik, dönüşte yakınlarınız ya da aileniz için Sinop hatırası niteliğinde bir tatlı paketi de hazırlayabilirsiniz.
Meşhur Boyabat ezmesini burada tadabilir hatta bağımlısı olabilirsiniz, söylemedi demeyin 🙂 Bol cevizli ezmelerin dışında bir de tak tak helvası var oldukça beğenilen.
Tüm pozitif enerjinizi yeni mekanlar keşfetmek için geri kazanabilirsiniz burada!
Adres: Meydankapı Mahallesi İskele Caddesi No: 2/D Sinop
İletişim: 0368 240 00 25
8) Tarihi Yalı Kahvesi
Deniz kıyısında sakin ve dingin bir şehrin kalabalıklardan uzak huzurlu atmosferi eşliğinde bir kahve molasına ne dersiniz? Gün ortasında ya da gün batımında oldukça keyifli bir dinlenme durağı olmasının yanı sıra dilerseniz sabah saatlerinde pastaneden taze nokul alıp burada çayla yiyebilir, güne enfes bir başlangıç yapabilirsiniz. Hem de deniz manzarası eşliğinde! Nokul – çay – liman üçlüsü burada sizleri bekliyor.
Adres: Tersane Camii Yanı Sinop Marina, Sinop
9) ZeyDen Mutfak
Eğer siz de bizim gibi kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olduğunu düşünüyorsanız, yoğun Sinop gezi temposu içerisinde gereken enerjiyi depolamak için enfes bir kahvaltı durağı olan ZeyDen Mutfak’a uğramalısınız! 24 saat açık köy kahvaltısı hizmeti sunan ZeyDen, doyurucu kahvaltı çeşitliliğinde özellikle sahanda yumurtası ve elma pekmeziyle tanınıyor. Çalışanların hizmet kalitesinden memnun kalan müşteriler buradan tok ayrılıyor, denemeye değer!
Adres: Yalı Kahvesi Karşısı, Kurtuluş Caddesi No: 3 Sinop
İletişim: 0368 261 99 23
10) Namlı Pide Salonu
Karadeniz’in incisi Sinop’a gelip meşhur Karadeniz pidelerinden yemeden dönmek olmaz… Samsun/Bafra yöresine özgü orijinal Karadeniz pideleri açık veya kapalı servis edilebiliyor.
Dilerseniz burada özel olarak hazırlanan spesiyal kıymalı Sinop pidesini de tadabilirsiniz. Kaşarlı kuşbaşılı, yumurtalı, karışık, peynirli gibi çeşitler de mevcut.
Çıtır pide hamuru ve bol malzemesi ile oldukça doyurucu olan bu pidelerin fiyatı da makul, denemeye değer!
Adres: Camıkebir Mahallesi Atatürk Caddesi No: 19 Sinop
İletişim: 0368 261 29 28
Sıralama gelişigüzel verilmiştir; değer teşkil etmez.
Kaynakça:
www.sinopkulturturizm.gov.tr
3 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
5 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 750.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Okuyucunun Dikkatine
Blog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.
SICAK HAVALARIN PANZEHiRi
Şerbetli ağır tatlılar yerine tercih edilen serin lezzetler, yazın bunaltıcı günlerinde ferahlık katıyor. İşte İstanbul’un en popüler dondurmacıları
ZiNCiRE DÖNÜŞTÜLER
ZEYNEL MUHALLEBİCİSİ: Kadıköy’de ünlenen Zeynel, bugün Yeniköy, Levent, Ataşehir ve Kavacık’ta hizmet veriyor. Meyve özlü dondurmalarıyla tanınıyor.
10 çeşit dondurma arasında vişneli, limonlu ve kaymaklısı en popüleri. Kaymaklı dondurmanın püf noktası koyun sütü, şeker, sahlep ve yumurtayla yapılmasında yatıyor.
Tavukgöğsü, kazandibi, keşkül ve su muhallebisiyle beraber servis ediliyor. Tel: 0 212 262 89 87
CREMERIA MILANO: 2000 yılında Guido Benucci tarafından Prag’da açılan dondurma zincirinin İtalya, İspanya ve Kudüs’te şubeleri var. Sorbeleri, basefrutta denilen özel şurupların meyve püreleriyle karıştırılmasıyla hazırlanıyor.
Sütlü çeşitlerde yağlı süt, krema ve cream&dream tozu kullanılıyor. 24 çeşit içinde en çok Fior di latte (kaymaklı), cioccolata fondente (bitter çikolatalı), tiramisu ve Baileys’li dondurmalar beğeniliyor.
İstiklal Caddesi üzerindeki dondurmacının Teşvikiye, Bebek ve Caddebostan şubeleri var. Tel: 0 212 245 29 27
MODA’DA TEK iSiM
ALİ USTA: Moda Caddesi’ndeki bu şirin dükkana adını veren Ali Kumbasar, gerçek meyvelerle günlük yaptığı dondurmalarını 1969’dan bu yana aynı formülle hazırlıyor. Ali Usta’da mevsime göre 30-35 çeşit dondurma bulunabiliyor.
Naneli, böğürtlenli, bademli, cevizli, fıstıklı çeşitlerin yanı sıra, özellikle Ali Usta’nın içeriğini sır gibi sakladığı Santa Maria’yı denemelisiniz. Rejimde olanlarsa endişe etmesin. Burada her gün çikolatalı, kaymaklı, kahveli ve ahududulu dört çeşit diyet dondurma da yapılıyor.
Sıcak günlerde oluşan kuyruk sizi yıldırmasın; tadacağınız lezzetlere değecek. Tel: 0 216 414 18 80
BOSTANCI’DA DOĞDU
YAŞAR USTA: Makedonya’dan göç edip İstanbul’a yerleşen Yaşar Usta, yanında çalıştığı dondurmacı Hıfzı Yorgun Usta’dan bu işin inceliklerini öğrenir. Askerlik dönüşü ustasından icazet alarak Bostancı’da kendi dükkanını açar. Levent’te bir de şubesi olan Yaşar Usta, kullandığı taze meyveleri pazardan kendi seçiyor.
Sütlü çeşitlere mutlaka çekirdek salep koyan dondurma üstadı, makine kullanmadan, katkı maddesi koymadan üretiyor. 70’e yakın çeşit, meyvenin tazesine göre her gün değişiyor. Aromadan değil, bizzat kendisinden üretilen dondurmalar içinde özellikle en çok ilgi gören çilek, kavun ve kayısılı olanı tatmadan yazı bitirmeyin.
Telefon: 0 216 361 14 40
BEBEK’TE DONDURMA DURAKLARI
GÜNEŞ: 1975 yılından beri hizmet veren ve Bebek’le özdeşleşen Güneş’in sakızlı, limonlu ve karadutlu dondurmaları mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında. İş dünyasının yoğun ilgi gösterdiği Güneş’in dondurmalı waffle’ı da çok lezzetli. 18 çeşit bulunan dondurmaların sırrı, süt tozu yerine süt ya da salep kullanılıyor olması. Tel: 0 212 263 27 70
MİNİ DONDURMA: Bebek’teki en eski dondurmacı. Nur Ener’e ait ve 1968’den beri hizmet veriyor. 4 metrekarelik dükkanı usta Mesut Akyıldız çalıştırıyor.
17 çeşit dondurmadan en çok kaymaklı, karamelli, böğürtlenli, sakızlı ve karadutlu dondurma beğeniliyor. Frambuaz ve böğürtleni Yalova’dan, karadutu İzmir Tire’den getirtiyorlar.
Yapay tatlandırıcı kullanmıyor ve her zaman taze meyveden dondurma yapıyorlar. Haftanın her günü gece 3’e kadar açık. Tel: 0 212 257 10 70
YENiKÖY’ÜN YENi YÜZÜ
MUA GELATIERI D’ITALIA: Geçen yıl İstanbul’a gelip aşık olduktan sonra Floransa’yı terk eden Elena Pallotta, Yeniköy’de Mua Dondurmacısı’nı açtı.
22 yıllık dondurma ustası İtalyan Davie’ye dükkanını emanet eden Pallotta, kullanılan doğal malzemelerle Floransalı dondurma ustalarının geleneğini devam ettirdiklerini söylüyor. Yeniköy’de deniz manzaralı 40 metrekarelik Mua’nın iki özel tarifi var. Biri ‘Bacio’ (öpücük).
İtalyanların yemeği beğendikten sonra, parmak uçlarını dudaklarına götürerek ‘mua’ yapmasından esinlenen markaya gönderme yapılıyor. Bir diğeriyse ‘Crema Fiorentina’ (Floransa kreması).
Bu tatsa, 1600’de ilk dondurmayı bulduğu iddia edilen Floransalı Bernardo Buontalenti’nin anısına mönüde yer alıyor. Yerel meyve ve mevsimsel tatların da olduğu Mua’da, jelato her gün taze üretiliyor. Tel: 0 212 299 84 84
SALEP SiVAS’TAN GELiYOR
KANAAT LOKANTASI: Üsküdar’da 1933’ten beri hizmet veren bu ünlü lokanta, dondurmasıyla da ünlü. Yaz kış bulunabilen dondurma çeşitleri içinde en çok kaymaklı ilgi görüyor. Koyun sütü, kaymak ve saleple yapılıyor.
Geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. Salep Sivas’tan, koyun sütü İstanbul köylerinden günlük getiriliyor. Taze ve mevsimine uygun meyveler kullanılarak, katkısız yapılan diğer dondurmaları da seviliyor.
Vişneli, portakallı ve sakızlı dondurma en popüler olanlar. Tel: 0 216 553 37 91
GIRANDOLA DONDURMA: Arnavutköy’deki Girandola’da 70 farklı lezzet var. Mekanın şöhreti, dondurmalarının el yapımı olmasından kaynaklanıyor.
Girandola çikolata-brendy, after eight, krokan karamel, creme brulee, beyaz kahve, balkabağı, portakallı kaymak, Bodrum mandalinası, kazandibi, limon sorbe, kan greyfurtu-campari sorbe, tiramisu, tarçın-elma, bitter-JB, vişne-yeşil elma, mojito, fesleğen, yeşil üzüm, karpuz gibi lezzetler sunuyor.
Girandola’daki İtalyan usulü ev yapımı dondurmaları mutlaka tadın. Bağdat Caddesi’nde ve Nişantaşı Atiye Sokak’ta Şütte’nin işlettiği şubeleri de var. Tel: 0 212 265 26 29