İsveç’in çok sevdiğim yönlerinden biri de çeşit çeşit ve çok lezzetli tatlıları olması. Zaten tatlıya düşkün bi insan olduğumdan cennetteymişim hissi var ????
İsveç’te “fika” dedikleri bir kavram var ve gerçekten çok önemli, çok bağlı oldukları bir kavram. Peki fika nedir? İşlere kısa bir mola vererek, kahve eşliğinde tatlını yemek ve bunu genelde arkadaşlarınla sohbet eşliğinde yapmak. Tatlı kültürü de buradan geliyor aslında.
Ama benim başka tezlerim de var ???? İsveç bilindiği üzere soğuk bir ülke, kışları çok sert geçiyor. Tatlı yemek ise içi ısıtıyor ???? Neden bu kanıdayım onu da açıklayayım; biz Mustafa ile Türkiye’de her gün tatlı aramazdık. Çok sevsek bile her gün yemek o kadar önemli değildi.
Stokholm’e geldiğimizden beri her akşam canımız tatlı istiyor, dışarda geziyorsak mutlaka tatlı yiyoruz. Kendi yaşadıklarımızdan çıkarım yapıyorum ????
Ayrıca yine bildiğiniz üzere kışın güneş yüzünü pek göstermiyor burada. D vitamini takviyesi alman gerekiyor, çünkü D vitamini eksikliği depresyona neden olabiliyor.
(Bu konuyu detaylı şekilde yazacağım.
) Tatlının mutluluk hormonu salgılaması da tatlıya düşkünlüklerini arttırmış olabilir, yine benim fikrimce ???? Ve İsveçliler bu kadar tatlıya rağmen zayıf kalmayı düzenli spor yapmalarına borçlu ????
Şöyle de güzel bir durum var; hangi kafeye gidersem gideyim tatlılar hep taze. Ben daha bayat ya da lezzet olarak kötü bi tatlı yemedim.
Tabi damak zevki bu tartışılmaz ama bu konuda İsveçlilerle aynı kafadayım ???? İsveçliler de tüm İsveç tatlılarına düşkünler ve hangi tatlının konusunu geçse öve öve bitiremiyorlar.
Prinsesstårta mı oooo süperdir, kladkakan mı ooo leziz, semla mı offf harika… Onlara katılıyorum ????
Tatlı çok önemli. Öyle hemen şu meşhur bu meşhur demeye sığmaz ???? Detaylara geçelim.
Benim 1.sıramda “Kladdkaka” yatıyor. Kaka, İsveççede kek anlamına geliyor. Kladdkaka suflemsi bir tatlı, yani bol çikolatalı. Yanında kremayla servis ediliyor, krema o kadar hafif ki kekin çok tatlı oluşunu bastırıyor. En iyisini Cafe Kladdkakan’da yersiniz, lokasyonu burada ???? Kladdkaka görselleri için tıklayın.
Bu arada buradaki en meşhur baharat tarçın, yani çeşit çeşit tarçınlı tatlıları da var. Ama en bilineni tarçınlı çörek yani “Kanelbulle” Kanel İsveççede tarçın demek. Ayrıca Noel zamanında safranlısını da yapıyorlar, Saffranskanelbulle. Tüm kafelerde mutlaka kanelbulleyi görürsünüz. Ama hepsi lezzetli ya da taze değildir.
Siz bu konuda burnunuza güvenin ???? Gezerken bir yerlerden mis gibi tarçın kokusu geliyorsa hemen nerden geldiğini bulun ???? Metro girişlerinde de bulunan aynı zamanda sokaklarda da rastlayacağınız büfe tarzı bir yer var; 7 eleven. Büfe-Bakkal tadında bir yer olduğu için küçük; bu yüzden de fırın küçük, tezgah küçük.
Bu demek oluyor ki hep taze taze pişiyor ???? Sokakları mis gibi tarçın kokutan da 7 eleven.
Gelelim Semla’ya. İsveçliler semla konusunda da oldukça hassas. Semla yapmaya/yemeye Noel’dan sonra başlıyorlar ve Paskalya’ya kadar devam ediyorlar. Yani dini bir ritüele bağlı olarak satılıyor kafelerde. Bizim ramazan ayındaki pide mantığı ????
Birkaç yerde yiyip “Amaaan abartıyolar, çok çok iyi değil, eeeh” desem de ”Bullar&Bröd”e gidince fikrim değişti. Burası geçen sene (2019) en iyi Semla ödülü almış. Gerçekten hak etmişler.
Lokasyon için buraya tıklayabilirsiniz. Ben ve Mustafa Semla’yı bir tek burda sevdik. Bu arada Semla pofuduk hamurlar arasında kreması olan, içinde de badem ezmesi olan bir tatlı.
Badem ezmesi de tarçın gibi İsveçlilerin çok sık kullandığı bir lezzet.
Bu çorba kasesi gibi bardakla sıcak çikolata içtiğim kafe ise Gamla Stan’da yani eski şehirde yer alıyor. Sıcak çikolatasıyla meşhur ve evet, gayet başarılılar. Sıcak beyaz çikolatayı çok daha küçük bir bardakta servis ediliyorlar.
Bizim sürekli gittiğimiz ve gelen her misafiri de götürdüğümüz bir kafe ”Kafekoppen” Ayrıca burda elmalı keki mutlaka denemelisiniz, yanında muhallebimsi bir sosla getiriyorlar.
Havuçlu kekini seven arkadaşlarım da var, fakat bence çok farklı/özel bi tat değil.
Bu fotoğrafta gördükleriniz ise elmalı kek, sıcak beyaz çikolata ve filtre kahve. Kafe için buraya tıklayabilirsiniz.
Prinsesstårta ise yine “Bu bizim tatlımız, biz yaptık” diye öve öve bitiremedikleri bir tatlı. Dışı yeşil pasta hamuru kaplı ama kalın değil, çok şekerli de değil. İçi yumuşacık ve tazecik, baymayan bir tat. Ayrıca tabi ki badem ezmeli bir tabanı var ???? Mükemmel değil ama asla kötü de değil ???? Prenses pastasının görselleri burada.
Bir de benim son sıramda yer alan çikolatalı topları var; chokladbollar. Pişmeden yapılıyor ve içinde yulaf ezmesi var, üzeri de hindistan cevizli. Kesinlikle kötü bir tat değil ama diğerlerinden oldukça geride benim için ???? Buyrunuz efendim burada.
Veee nihayet biten bir post ???? Bu postu yazmak, o görsellere bakmak, kendi çektiğim tatlı fotoğraflarını incelemek, sürekli tatlıları düşünmek zorunda kalmak zordu ???? Siz de okurken zorlandıysanız size sözüm olsun, buralara yolunuz düşerse size tatlı ısmarlayayım ????
Contents
- 1 Adıyaman’da Ne Yenir? En Lezzetli 12 Mekan
- 1.1 1) İskender 85 Et Lokantası
- 1.2 2) Kebapçı Beko
- 1.3 3) Paşa Konağı Restaurant
- 1.4 4) Ziyaoğlu Adana Ocakbaşı
- 1.5 5) Faik Usta Kebap Salonu
- 1.6 6) Keleş’in Yeri
- 1.7 7) Osmanlı Ocakbaşı
- 1.8 8) Şambayatlı Hocanın Yeri
- 1.9 9) Yeni Nesil Adıyaman Çiğ Köfte Kenan Usta
- 1.10 10) Kirazınoğlu Sami
- 1.11 11) Burcu Kebap
- 1.12 12) Laz’ın Yeri
- 1.13 Yöresel Adıyaman Yemekleri, Nesi Meşhur?
- 1.14 Adıyaman Gezilecek Yerler Listesi – Aktivite Tavsiyeleri
- 2 MARDİN’DE NEREDE NE YENİR VE MARDİN YEME İÇME ÖNERİLERİ
Adıyaman’da Ne Yenir? En Lezzetli 12 Mekan
İçindekiler
Nemrut Dağı’ndan izlenen muhteşem gün doğumu ve batımıyla hafızalarda yer edinen Adıyaman, her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu ilde her medeniyetten bir miras bulmak mümkün.
Güneydoğu Anadolu sınırları içerisindeki Adıyaman’a yolu düşenler döndüklerinde sadece doğal ve tarihi güzellikleri hatırlamıyor. Medeniyetler beşiği bu şehir aynı zamanda eşsiz bir yöresel mutfağa sahip. Bu mutfağın yemekleri her yiyenin damağında unutulmaz bir tat bırakıyor. Sizler için bu yazımızda “Adıyaman’da nerede yemek yenir” sorusuna cevap aradık.
İşte, Adıyaman’ın lezzet garantili 12 mekanı…
Kaynak: netresim.com
1) İskender 85 Et Lokantası
Adıyaman’da nerede ne yenir dosyasının açılışını İskender 85 Et Lokantası ile yapıyoruz. Bölgede faaliyet gösteren tur firmalarının birçoğunun uğrak mekanı İskender 85 Et Lokantası.
Her gidenin memnuniyetle ayrıldığı bu mekanın temizliği ve servisi en az yemekleri kadar iyi.
Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği servisi bulunan İskender 85 Et Lokantası’na yolunuz düşerse dövmeç ve tandır kebaplarını mutlaka denemenizi öneririz.
Adres: Turgut Reis Mah. Turgut Reis Cad. No:4, Hükümet Meydanı İmamağa, Merkez, Adıyaman
İletişim: 0416 216 02 14
2) Kebapçı Beko
Yolunuz Adıyaman’dan geçiyorsa ve et yemeklerini seviyorsanız Kebapçı Beko’ya uğramanızı tavsiye ediyoruz. Bu mekanın özellikle et şiş, tavuk şiş ve kıyma kebabı çok güzeldir. Ayrıca piyaz ve mezeleri de damaklarda harika bir lezzet bırakıyor. Yemek sizin için sadece karın doyurmak değilse adresiniz kebapçı Beko olmalı.
Adres: Sıratut Mahallesi, Cumhuriyet Cd. No: 20/C, 02100, Merkez, Adıyaman
İletişim: 0416 213 95 14
3) Paşa Konağı Restaurant
Pideleri ve kebapları başta olmak üzere menüsündeki her bir yemek ayrı lezzetli Paşa Konağı Restaurant’ın. Mekan, hem Adıyamanlıların hem de bölgeye giden turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olma özelliği taşıyor. Planlarınız arasında Adıyaman gezisi varsa, yemek ziyafeti için bu mekanı tercih edebilirsiniz.
Adres: Altınşehir Mah, Gölbaşı Yolu, 2100, Merkez, Adıyaman
İletişim: 0416 223 20 00
4) Ziyaoğlu Adana Ocakbaşı
Nezih ve sakin ambiyansı ile her misafirini memnun eden Ziyaoğlu Adana Ocakbaşı, menüsüyle damakları şenlendiriyor. Mekanın menüsündeki et yemeklerinin her biri ayrı bir lezzete sahip.
Yolunuz Ziyaoğlu Adana Ocakbaşı’na düşerse özellikle Adana kebabı ve karalahana turşusunu demenizi öneriyoruz. Sabah 5’ten gece yarısına kadar açık olan Ziyaoğlu Adana Ocakbaşı pazar günler kapalı olabiliyor.
Eğer pazar günü bu mekana gitmeyi planlıyorsanız öncesinde arayıp bilgi almalısınız.
Adres: Yenipınar Erdem Caddesi 311. Sokak, D:No:18, 02100 Adıyaman Merkez, Adıyaman
İletişim: 0416 213 37 17
5) Faik Usta Kebap Salonu
Listemize bir başka kebap salonu ile devam ediyoruz. Haftanın 7 günü sabah 08.00 ila akşam 22.00 arası hizmet veren Faik Usta Kebap Salonu, Adıyaman’da gönül rahatlığıyla gidebileceğiniz mekanlardan biri.
Zengin bir menüye sahip olan mekanda her damak zevkine hitap eden bir yemek bulunuyor. Adıyaman kebabı bu mekanda tadabileceğiniz yöresel yemeklerden biridir. Tur şirketlerinin uğrak yerlerinden olan Faik Usta Kebap Salonu zaman zaman kalabalık olabiliyor.
Yolunuz bu mekana düşerse Adıyaman ve dövmeç kebapları ile içli köftesini mutlaka tatmalısınız.
Adres: Hacıömer Mah. Belediye Sarayı Sk. Zümrüt İş Merkezi No:1, Merkez, Adıyaman
İletişim: 0416 214 88 88
6) Keleş’in Yeri
Adıyaman’ın yöresel lezzetlerinden besni tavayı denemek istiyorsanız Keleş’in yerini ziyaret edebilirsiniz. Güzel bir bahçesi bulunan mekanda küçük misafirler de düşünülmüş; çocukların eğlenebileceği bir park hazırlanmış. Özellikle bahar ve yaz aylarında güzel havanın tadını çıkarmak isterseniz hiç tereddüt etmeden Keleş’in Yeri’ni tercih edebilirsiniz.
Adres: Oyalı, Besni Yolu, 02300 Besni, Adıyaman
İletişim: 0416 318 05 78
7) Osmanlı Ocakbaşı
Hem temiz hem de yemekleri lezzetli bir mekan arıyorsanız, size Osmanlı Ocakbaşı’nı öneriyoruz. Menüsünde ağırlıklı olarak et yemeklerine yer veren mekana bir giden tekrar gitmek istiyor. Beyaz et seviyorsanız tavuk etini bir de Osmanlı Ocakbaşı’nda tatmalısınız.
Adres: Mehmet Akif, Atatürk Blv. Yanyolu, Merkez, Adıyaman
İletişim: 0416 214 08 85
8) Şambayatlı Hocanın Yeri
Kendinizi evinizde hissedeceğiniz bir mekan önerisiyle karşınızdayız. Şambayatlı Hocanın Yeri güler yüzlü çalışanları, servisi, hizmet kalitesi ve lezzetli yemekleriyle tüm gidenlerden tam not alıyor. Mekanın et ve tavuk ürünleri genelde çok beğeniliyor. Bizim önerimiz ise pirzola. Yolunuz bu mekana düşerse mutlaka pirzolasını denemelisiniz.
Adres: Altınşehir Mahallesi Ticaret Sanayi Odası Bitişiği 3068. Sokak No:4, Merkez, Adıyaman
İletişim: 0542 596 39 41
9) Yeni Nesil Adıyaman Çiğ Köfte Kenan Usta
Adıyaman tarzı en iyi çiğ köfteyi bulabileceğiniz mekan Yeni Nesil Adıyaman Çiğ köfte Kenan Usta. Mekanın menüsünde salatalıklı, turşulu, domatesli, pestilli gibi farklı çeşitler yer alıyor.
Klasik çiğ köfteyi biliyor ve seviyorsanız bu çeşitler size değişik gelebilir. Ancak tattığınız anda fikrinizin değişeceğini garanti edebiliriz.
Çiğ köfte seviyorsanız ve farklı tatlara açıksanız Yeni Nesil Adıyaman Çiğ köfte Kenan Usta’ya kesinlikle uğramalısınız.
Adres: Kapcami, Eski Kahta Cd. No:10, 02100 Merkez, Adıyaman
İletişim: 0416 216 02 82
10) Kirazınoğlu Sami
Kirazınoğlu Sami, saydığımız diğer mekanlardan biraz farklı. Adıyaman’daki mekanlar genellikle et yemekleri sunarken bu mekanın menüsünde sadece kuru fasulye yer alıyor. Yolunuz Adıyaman’a düştüğünüzde hayatınızdaki en lezzetli kuru fasulyeyi yemek için Kirazınoğlu Sami’ye gitmelisiniz.
Adres: Musalla, Atatürk Cd. No:96, 02100 Merkez, Adıyaman
İletişim: 0551 988 00 02
11) Burcu Kebap
Kebapseverlerin Adıyaman’da güvenerek gidebileceği adreslerden biri Burcu Kebap. Mekanın meze ve salata çeşitlerinin en az kebapları kadar lezzetli olduğunu söylemeliyiz. Burcu Kebap’ın özellikle çıtır kebabı ve yayık ayranı denemeye değerdir.
Adres: Turgut Reis Mahallesi, Sakarya Caddesi No: 8, Adıyaman
İletişim: 0416 216 66 23
12) Laz’ın Yeri
Adıyaman’da sayısı az olsa da çok iyi balık restoranları da bulunuyor. Laz’ın Yeri bu restoranlardan biri. Bu mekanda sadece balık çeşitleri değil, Karadeniz yöresine ait birçok yemeği bulabilirsiniz. Mekan haftanın her günü sabah 08.30 ila akşam 23.00 arası hizmet veriyor.
Adres: Eskisaray, Yahya Kemal Cad. 7/A D:20, Merkez, Adıyaman
İletişim: 0416 216 58 57
Yöresel Adıyaman Yemekleri, Nesi Meşhur?
Adıyaman mutfağı, bu toprakların ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetten etkilenmiş ve ortaya gerçekten dünyada eşi benzeri olmayan bir mutfak çıkmış. Adıyaman yemekleri istisnasız tadan herkesten tam not alıyor. Adıyaman yöresel yemekler denilince akla gelen ilk lezzetleri şu şekilde özetleyebiliriz.
- Çiğ köfte
- Meyir çorbası
- Pirpirim salatası
- Yarpuz cacığı
- Marul cacığı
- Kabak cacığı
- İçli köfte
- Ebuzer Giffari kebabı
- Dövmeç kebabı
- Adıyaman köftesi (Adıyaman kebabı)
- Besni tavası
- Basalla
- Kavurmalı hıtap
- Tevenk sarması
- Buhara pilavı
- Yarpuzlu köfte
- Tırşik
- Toprak helvası
- Tene helvası
- Burma tatlısı
En Kolay İçli Köfte Tarifi (Videolu)
Adıyaman Gezilecek Yerler Listesi – Aktivite Tavsiyeleri
Adıyaman’da ne yenilir sorusuna cevap verdikten sonra sıra geldi bu özel şehrin gezilecek yerlerine. Rotayı Adıyaman’a çevirdiğinizde özellikle simdi sıralayacağımız yerleri ziyaret etmenizi öneririz.
- Nemrut Dağı
- Adıyaman Kalesi
- Adıyaman Müzesi
- Tille Höyük
- Perre Antik Kent
- Adıyaman Çarşı
- Abuzer Gaffari Türbesi
- Adıyaman Saat Kulesi
- Mimar Sinan Kültür Parkı
- Su Gözü
- Pirin Ören Yeri
- Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
- Cendere Köprüsü
- Keleş Konağı
- Saffan Bin Muattal Türbesi
- Karakuş Tümülüsü
- Abuzer Gaffari Türbesi
- Adıyaman Yeni Pınar Cami
- Aile Kent Sineması
- Adıyaman Ulu Cami
- Sofraz Ören Yeri
- Zeynel Abidin Türbesi
Nemrut Dağı
Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.
- Kahramanmaraş’ta Ne Yenir? 8 Meşhur Lezzet
- Malatya’da Ne Yenir? 10 Meşhur Lezzet Durağı, Yöresel Yemekler
- Gaziantep’te Ne Yenir? Kesinlikle Tatmanız Gereken 10 Yöresel Lezzet
- Mardin’de Ne Yenir? Damağınızda İz Bırakacak 10 Yöresel Lezzet Durağı
- Şanlıurfa’da Ne Yenir? Dillere Destan 11 Yöresel Lezzet – En İyi Mekanlar
3 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
5 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 750.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Okuyucunun Dikkatine
Blog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.
MARDİN’DE NEREDE NE YENİR VE MARDİN YEME İÇME ÖNERİLERİ
Yüzyıllardır farklı kültür ve inançların buluşma merkezi olan Mardin’in çok çeşitli yapısı mimarisinden mutfağına kadar birçok başlıkta kendini belli ediyor. Gaziantep, Adana ve Hatay gibi şehirlerin yanında, Mardin mutfağının adı pek geçmese de aslında kültürel bakımdan oldukça zengin bir karaktere sahip.
Türk, Arap ve Süryani lezzetlerinin birleşiminden oluşan Mardin mutfağı, genellikle et ve hamurişi ağırlıklı tarifleri buluşturuyor. Bazılarına çok yakınız; ancak yöresel tarifleri tatmak ve Süryani mutfağı ile tanışmak için Mardin gerçekten de ideal bir nokta.
Bu yazıda Mardin’de tatmanız gereken lezzetleri ve deneyip memnun kaldığımız mekanları listeledik. Şimdiden afiyet olsun!
Başlamadan Önce Not: Doğu şehirlerinin sularına alışık olmayan kişilerin Mardin gezisi boyunca cacık, şerbet, yeşillik, salata gibi kaynamamış suyla hazırlanan yiyecek ve içeceklere mesafeli olmasını öneririz. ???? Midenizi bozma ihtimaliniz çok yüksek; yanınızda mide koruyucu taşıyın ve kapalı su tüketin.
MARDİN’DE NE YENİR
Mardin’in kültürel mirasının büyük çoğunluğunu günümüzde yerleşik olarak sayıca çok azalan Süryaniler tarafından oluşturulmuş. Mardin’e gitmek demek, bir noktada Süryani yemeklerini de tatmak demek. Önce denemeniz gerekenleri listeleyip kısaca özetleyelim ki isim farkından karışıklık yaşanmasın.
- Kültür Sokak, Mardin
Mardin’de Denemeniz Gereken Süryani Yemekleri
İrok: Mardin usulü içli köfte diyebiliriz. Bol baharatlı köfte ile
hazırlanıyor, yağda kızartılıyor. Eti dolu dolu kullanılıyor.
İkbebet: İçli köftenin haşlama versiyonu. Bizce kızartmadan daha lezzetli;
yoğurtla ve pul biberli yağ ile servis ediliyor.
Kitel
Raha: İçli köftenin çeşitlerinden bir diğeri de Kitel
Raha. Yassı, ince ve disk gibi hazırlanan bu köfte de ikbebet gibi suda
haşlanarak yapılıyor. İçi kıyma ya da küçük parça etle, dışı kişniş ve
bulgurdan yapılır.
Sembusek: Kapalı lahmacun olarak tanımlayabileceğimiz Sembusek, iç harç
hazırlandıktan sonra ay şeklinde kapatılan hamurdan yapılıyor. Aslında bir
çeşit kapalı pide; fırınlarda ve kebapçılarda tadabilirsiniz.
Bademli
Haşu Pilavı: Kuzu eti ve badem ile yapılan bu iç pilav
bizim favorilerimiz arasında. Menüsü yöresel tarifleri içeren her yerde
deneyebilirsiniz.
Etli
Ekmek: Bildiğimiz etli ekmek ama harcı baştan tüm
malzemelerle karıştırılarak fırında yapıldığı için lahmacun görüntüsü olmuyor.
Dobo: En sevilen Süryani yemeklerinden biri olan Dobo’yu badem kuzu budu
olarak özetleyebiliriz. Kuzu eti sevenler kaçırmasın, tercih etmeyenler için
kokusu ağır gelebilir.
Kaburga
Dolması: Kuzu etli ve bademli iç pilavın bütün
kaburgaya doldurulması ile hazırlanan ünlü bir Mardin yemeği.
Süryani Çöreği: Mardin çöreği olarak da bilinen bu tatlı badem ve hurmayla hazırlanıyor. Özellikle sıcak ise çayla çok yakışıyor.
Harire: Pekmez, un, şeker ve tarçın ile hazırlanan bir tatlı. Tip olarak jöleye benziyor, cevizle servis ediliyor. Mardin’in bol etli yemeklerinden sonra sindirim için iyi gidiyor.
- Artukbey Kahve, Mardin
Mardin’de Denemeniz Gereken Kahveler
Mırra: Kulpsuz kahve fincanında servis edilen Mırra, Doğu illerinin sıklıkla
tercih ettiği sert bir kahve. Hem fazlasıyla sert, hem de acı olduğu için
espresso gibi az sunuluyor. Türk kahvesinin tam tersi taneciksiz, duru ve
köpüksüz bir kahve çeşidi.
Dibek
Kahvesi: Kahvenin dibekte dövülmesi ile hazırlanır; bu
nedenle aslında bir kahve çeşidinden çok kahve öğütme yöntemidir. Farklı kahve
türlerinin bir arada dövülmesi ile toz şeklini alan Dibek kahvesi içinde
genellikle menengiç ve kakule bulunur.
Süryani Kahvesi: Çifte kavrulmuş kakuleli Dibek kahvesinden Türk kahvesine kıyasla daha fazla kaynatılarak yapılıyor. Filtre kahve gibi, köpüksüz servis ediliyor. Tadı oldukça sert.
Menengiç Kahvesi: Menengiç bitkisi meyvelerinin kurutulup öğütülmesi ile hazırlanan aromatik bir kahve. Bildiğimiz kahvelerden daha farklı bir tadı vardır, kesinlikle daha hafif bir seçenek.
- Deyrulzafaran Manastırı’nda Süryani Kahvesi
MARDİN’DE NEREDE NE YENİR: MARDİN YEME İÇME ÖNERİLERİ
Mardin lezzetleri hakkında genel bir fikrimiz oluştuğuna göre artık Eski Mardin ve Mardin genelinde önereceğimiz mekanlar listesine başlayabiliriz.
#1 Leyli
Muse Mutfak Gastronomi Atölyesi:
Mardin yemek ve müzik kültürünün somut olarak
yaşatılması amacıyla açılan Leyli Muse Mutfak Gastronomi Atölyesi, geleneksel
Mardin yemeklerini keyifli bir ortamda tatma imkanı sunuyor.
Mardin’e
gittiğimiz dönem yeni açılmış olan bu restoranda, yukarıda listesini
paylaştığımız Süryani yemeklerini ve çok daha fazlasını deneyebilirsiniz. Biz
dekorasyonunu ve ince ince çalan müziklerini o kadar çok sevdik ki menüde
aklımızın kaldığı yemekleri de tadabilmek için iki kere gittik.
Süryani içli
köftesi kitel raha, bademli haşu pilavı, kavurmalı keşkek ve irok buradaki
favorilerimiz.
- Leyli Muse Mutfak, Mardin
#2 Cercis
Murat Konağı:
Mardin denince akıllara gelen ilk mekan artık
Cercis Murat Konağı oluyor; çünkü kendisi Mardin yöresel yemeklerini
tadabileceğiniz kuşkusuz en iyi yerlerden biri.
Adını restore edildikten sonra
açıldığı konaktan olan bu restoran, 2001 yılında turizmci Ebru Baybara Demir
tarafından işletiliyor.
Bizce Cercis Murat Konağı, Mardin mutfağının çok iyi
örneklerini sunmanın yanında şehir için de hem ulusal hem de uluslar arası
alanda çok büyük bir turizm değeri.
Cercis Murat Konağı fiks menü ile hizmet
veriyor, yemeklerinden tatmak için öğle ya da akşam saati fark etmeksizin
mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerek. Aksi takdirde, özellikle de yaz mevsimi
ise zaten yer bulunamıyor. İçecek hariç kişi başı 150 TL.
- Cercis Murat Konağı, Mardin
Fiks menü içinde başlangıçta gelen meze tabağı
Cercis Murat Konağı’nın bir numarası.
Meze tabağı fava, kuru cacık, kurutlmuş
domates, zahterli yoğurt, kabak ezme, sebzeli zahter, muhammara, köz patlıcan
tebbel, firik yeşil buğday ve derik zeytini çeşitlerinden oluşuyor.
Beraberinde
sumaklı yeşil salata geldikten sonra ara sıcak olarak içli köfte ve ana yemek
olarak da kuzu budundan hazırlanan dobo geldi. Akşam boyunca en sevdiğimiz
tatlardan biri kesinlikle dondurmalı ve bademli irmik helvasıydı.
Cercis Murat Konağı’na gelmeden önce fiks
menüdeki alternatifler arasından seçimi biz yapıyoruz diye okumuştuk, ancak
bizim deneyimimizde seçim söz konusu değildi. Mekanda kapalı salonda grup
rezervasyonu yapılmıyorsa alkol servisi yok; ayran ya da reyhan şerbeti gibi
meşrubatlar tercih edebiliyorsunuz.
- Cercis Murat Konağı, Mardin
- Cercis Murat Konağı, Mardin
#3 Kebapçı
Yusuf Usta:
Mardin’deki son günümüzde Mardin kebabı tatmak
için Yusuf Usta’nın yolunu tuttuk; yeri de otelimizin tam karşısında olduğu
için bizim için çok pratikti.
Açıkçası, Mardin kebabında büyütecek çok bir şey
yok ama kuzu etli yemeklerden sıkılırsanız listenize dahil edebilirsiniz.
Kebaplar lavaş ve salata ile servis ediliyor, fiyatlar çok makul.
Kebapçı Yusuf
Usta, Kebapçı Rıdo ile birlikte şehrin en meşhur iki kebapçısından biri.
- Kebapçı Yusuf Usta, Mardin
#4
Seyr-i Merdin:
Mardin’in en popüler mekanlarından biri olan
Seyr-i Merdin, Mezopotamya ovasına bakan manzarası ile şehirde hem Mardinliler
hem de turistler tarafından sıkça tercih edilen bir kafe.
Yukarıda bahsettiğim
kahve çeşitlerini burada denemek mümkün. Öğlen vakti atıştırma amaçlı da
gelinebilir, menüsü oldukça geniş.
Yine de bizce esas olayı günbatımı vakti
terasında yer kapıp iyi bir kahve molası vermek! Erken davranırsanız en uçtan
yer bulabilirsiniz.
- Cihan Et Lokantası, Midyat
#5 Cihan
Et Lokantası:
Midyat turunda acıkınca gittiğimiz Cihan Et
Lokantası, yöresel yemekleri ile ünlü büyük bir esnaf lokantası. En çok kuzu
kaburgası seviliyor.
Gitmişken lokantanın spesiyali olan perde pilavı üzeri
kuzu kaburgasından ve tereyağlı et kavurmasından sipariş ettik. Etleri çok
lezzetliydi, tattığımız her şeyi çok beğendik ve kapanış öncesi bir perde
pilavı daha söyledik.
???? Yemeğin üzerine bir de irmik helvası yediniz mi tamamdır, balla mı
yapıyorlar nedir, efsane bir şey!
- Tarihi Gelüşke Han, Midyat
#6 Tarihi
Midyat Gelüşke Hanı:
Midyat’ta kahve molası için uğrayabileceğiniz
en güzel yerlerden biri Tarihi Midyat Gelüşke Han. Anadolu’da görmeye alışık
olduğumuz hanların küçük bir versiyonu; ancak avlusu çok keyifli.
- Reyhan Şerbeti, Kültür Kafe, Mardin
#7 Kültür
Cafe:
Eski Mardin’de denediğimiz Kültür Cafe, sokağı
ve ambiyansı ile bizim çok hoşumuza gitti. Kafenin adı, bulunduğu Kültür
Sokak’tan geliyor. Kafe, restore edilip yeniden dekore edilen tarihi bir taş
evde açılmış. En ünlü oldukları konu, Mardin’in yöresel içeceklerinden reyhan
şerbeti. Yaz sıcağında soğuk soğuk öyle iyi gidiyor ki!
- İzla Art Kafe, Mardin
#8 İzla
Art Cafe:
Kültür Sokak’ın çok yakınındaki İzla Art;
konsepti, dekorasyonu ve müzikleri ile Mardin’de en sevdiğimiz yer oldu. İzla
Art’a gitme nedenimiz çok ünlü Süryani şaraplarından içmekti; bu kadar güzel
bir yerin bizi beklediğini bilseydik Mardin’deki üç günümüzün üçünde de
yolumuzu buraya düşürürdük.
Bizce İzla Art’ı daha çok gençlerin takıldığı
entellektüel, samimi bir kafe diye tanımlasak çok yerinde olur.
Kültür Cafe
gibi eski bir taş evde, şarapları ve atıştırmalıkları ile tam uzun uzun sohbet
etmelik yer! Öğlen ve akşamüstü saatlerinde kolayca yer bulunuyor, küçük bir ev
olduğundan akşam gitmek isterseniz rezervasyon yaptırmanız gerekir.
- İzla Art Kafe, Mardin
#9 Mezopotamya
Aile Çay Bahçesi:
Otelimizin tam karşısında olduğundan burası
bizim çay molası verme yerimiz oldu. Tabii, günbatımını terasta yakalamak için
küçük çapta gurur meselesi yapmış da olabiliriz. ???? Gezi
esnasında yoruldukça uğradık, kısa kısa oturup bol bol çaylarını içtik.
#10 Atilla
Çay Bahçesi:
Eski Mardin’de son gün bir de Atilla Çay
Bahçesi’ne uğradık. Hava çok sıcak olduğundan gölgeli alanı hoşumuza gitti, çay
molası için aklınızda olsun.
- Mardin Çay Bahçeleri’nin Manzarası
#11 Artukbey
Kahve:
Farklı şehirlerde de şubelerini
görebileceğiniz Artukbey Kahve aslında bir Mardin markası. Yukarıda
bahsettiğimiz tüm kahveleri Eski Mardin’in merkezindeki yerinde
deneyebilirsiniz.
Biz Artukbey’e bir dönem evimize çok yakın olduğu için
gidiyorduk ama Mardin’deki menüsü ve sunumu çok daha güzelmiş.
Özellikle dibek
kahvesinde çok başarılılar, zaten dibek kahvesinin bu kadar ünlenmesi onların
sayesinde.
#12
Marangozlar Kahvesi:
Revaklı Çarşı’dan kolayca ulaşacağınız
Marangozlar Çarşısı’nda, Mezopotamya manzaralı otantik bir diğer yer de burası.
Civarında gezerken çay kahve için uğranabilir, mırra gibi farklı kahve
türlerini de burada deneyebilirsiniz.
- Süryani Şarabı, Mardin
#13 Kana
Cafe Shop:
Süryani çöreği tatmak ve hatta evinize de paket olarak almak için gelmeniz gereken yer tam da burası. Süryani çöreğini Eski Mardin’deki çoğu yerde göreceksiniz zaten; ancak önemli olan orijinal Süryani reçetesi ile yapılanı bulmak.
İçinde badem ve hurma gibi iki pahalı ürün bulundurduğundan güzelini yemek bambaşka oluyor. Malzemesinden çalınmamış ????, tazecik Süryani çöreği için istikamet Kana Cafe Shop! Üstelik, safran çayları da çok lezzetli! Yeri 1. Cadde’de.
Mardin yeme içme önerilerimizin sonuna geldik! Mardin ile ilgili fotoğraf ve gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından #journavelmardin etiketi ile ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Detaylı Mardin Gezilecek Yerler Yazısı için:
MARDİN GEZİ REHBERİ VE MARDİN GEZİLECEK YERLER
- Süryani Çöreği, Mardin