GAP TURU 1. PARKUR: Gaziantep-Şanlıurfa-Adıyaman
Uzun zamandır ajandamızda yer alan rotalardan biri de GAP turu. “Memleket benim nasılsa bir gün giderim” düşüncesiyle hep ikinci plana atıyoruz ama hepimiz farkındayız ki gerçekten dünyanın en güzel ülkelerinden birinde yaşıyoruz: her bir köşesi farklı bir medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı uygarlıkların mirasını devralmış, iklimi, kokusu, tadı ve dokusu hep farklı.
Tur denince GAP için internette sınırsız sayıda organizasyon var.
İstanbul, İzmir, Ankara çıkışlı, uçaklı ya da otobüslü, 9 geceye kadar uzanan ve içine özellikle otobüslü turlarda Adana, Kahramanmaraş, Antakya, Mersin, Kayseri, Kapapodokya ve Van bile dahil edilen milyonlarca seçenek mevcut.
Fiyatlar üç aşağı beş yukarı aynı. Eğer tur ile gitmeyi tercih ediyorsanız kesinlikle ilk koşul bilindik bir tur şirketi olması. Biz maalesef tatilfirsatlari.com üzerinden SSC tur tarafından organize edilen bir tur alma gafletinde bulunduk.
Turu 1 hafta önce iptal ettiler paramızı ancak 1,5 sonra uzun telefon konuşmaları ve şikayet mailleri sonrasında zorla iade ettiler. Özellikle bu isimleri açık açık yazıyoruz ki bu tür no-name firmalara sırf 100-200TL daha az ödeyeceksiniz diye risk almayın. Bu da kamu spotumuz olsun ????
- GAP Turu’na kaç gün ayırmak gerekiyor?
- Normalde klasik ve tam bir GAP turu için en az 7-8 geceye ihtiyacınız var.
- GAP turunun yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerimiz; Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak. Biz bu 9 birbirinden güzel şehirlerimizden, bize göre diğerlerinden bir tık daha cezbedici olan 6 tanesini tam ortadan ikiye bölüyoruz ve maalesef Kilis, Siirt ve Şırnak’ı tur dışı bırakıyoruz ????
Bir çok çalışan 7-8 gün yıllık iznini GAP turunda geçirmek istemiyor ya da yıllık izin hakkı olmayabiliyor. Bu yüzden biz de hem ekonomik hem de efektif olacak şekilde GAP tur rotasını iki parkura böldük. Her iki parkur için de 2 gece 3 günlük gezi rotası hazırladık. Daha fazla zamanı olanlar tabii ki bu süreyi uzatabilirler.
GAP Turu’nda Kesinlikle Görülmesi Gereken Şehirler:
Yukarıda bahsettiğimiz gibi 1. parkur için önerdiğimiz şehirler; Gaziantep-Şanlıurfa-Adıyaman üçlüsü. Şimdi 2 gece 3 gün sürecek olan bu rotanın detaylarına geçelim;
GAP Turu için en uygun hava alanı hangisi?
Bu üç şehirden herhangi birine uygun fiyatlı uçuş bulabiliyorsunuz, dolayısıyla hangisinden bu rotaya başladığınız çok fark etmiyor. Biz Gaziantep uçuşu tercih ediyoruz. Ortalama gidiş- dönüş uçak bileti 300-400 TL civarında, yani gayet makul.
Havaalanlarında araç kiralama ofislerinde günlük minimum 100 TL’ ye araç kiralayabiliyorsunuz. Yine no-name firmalar yerine adı bilinen firmaları tercih etmenizi öneriyoruz tabii.
Havaalanında araç kiralamak istemeyenler ise otobüsle bir şehirden diğerine rahatlıkla gidebilirler ama hem zaman kazanmak hem de daha fazla yer görebilmek için bizim tavsiyemiz araç kiralamanız yönünde.
GAP Turu’na ne zaman gidilmeli?
Mayıs ayından sonra aşırı sıcak olan, Kasım ayından sonra da aşırı soğuyan Güneydoğu Anadolu Bölgesini ziyaret etmek için en ideal mevsim bahar. Seyahatinizi Nisan, Mayıs gibi ya da Eylül ayından sonra kara kışlar başlamadan az önce organize ederseniz rahat rahat gezip, bu bölgenin tadını çıkartabilirsiniz.
Şanlıurfa Turu: Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler ve Konaklama
1. gün: Gaziantep Havaalanı’nda indikten sonra, Birecik üzerinden Peygamberler Diyarı olarak bilinen Şanlıurfa’ya devam edebilirsiniz.
Aynı zamanda da efsanelerin şehri olan Şanlıurfa görülmesi gereken yerler; Göbekli Tepe, Balıklı Göl, Halil-ür Rahman ve Rızvaniye Camileri, Ayn-el Zeliha Gölü, Hz. İbrahim Makamı.
Mola vermek için Gümrükhan’ı tercih edebilirsiniz.
Şanlıurfa’da konaklama: Sıra geceleri ile ünlü Şanlıurfa konaklama için de ideal bir yer. Otellerin çoğu şehir merkezinde yer alıyor ve lüks oteller dışında bölgenin daha geleneksel, klasik mimarisinin hakim olduğu konuk evleri de mevcut. Gece sıra gecesinde eğlenip, bol bol kebap yiyebilirsiniz.
Adıyaman Turu: Adıyaman’da Gezilecek Yerler ve Konaklama
2. gün sabah kahvaltı sonrası Harran için yola çıkabilirsiniz. Harran höyüğü, Camii el Firdevs (Cennet camii) ve avlusunda yer alan Anadolu’da kurulan İlk İslam Medresesi olan Harran Üniversitesi, İç Kale ve Surları ardından Atatürk Barajı’nı görüp Adıyaman’a devam edebilirsiniz.
Adıyaman’da görülmesi gereken yerler: Liste başında Nemrut dağı milli parkı sınırları içerisinde bulunan Karakuş Tümülüs’ü, Cendere Köprüsü, Arsemia ve Eski Kaleyi gezip, 2150 m. yükseklikteki Nemrut Dağı’na çıkmanızı ve burada Süryani şaraplarının tadına bakmanızı öneriyoruz.
Adıyaman’da konaklama: 2. geceyi geçirebileceğiniz Adıyaman’da konaklama için birçok alternatif mevut. Turistik bir şehir olmasından dolayı lüks otellerden pansiyonlara kadar bir çok seçenek arasından kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz.
Gaziantep Turu: Gaziantep’te Gezilecek Yerler
3. yani son gün Fırat nehri üzerinde yer alan Birecik Barajı ile bir kısmı sular altında kalan Halfeti’yi kesinlikle görmelisiniz.
Halfeti tekne turu ardından Doğu’nun Paris’i olarak nam salmış Gaziantep’te görülmesi gereken yerler ise; Zeugma Mozaik Müzesi, Medusa Cam Eserler Müzesi, Gaziantep (Ayıntap) Kalesi, Naib Hamamı, 14 Şehitler Anıtı, Zeytin Han, Savaş Müzesi, Almacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Bey Mahallesi, Bayazhan, Dülük Antik Kenti.
Mola için önerimiz Tahmis Kahvesi.
GAP Turu’nda tadına bakılması gereken yöresel lezzetler: Şanlıurfa, Gaziantep ve Adıyaman’da ne yenir?
Şanlıurfa’da kebap çeşitleri, lahmacun ve çiğ köfte dışında yöresel bir salata olan Bostana, yoğurt çorbası yani Lebeni ya da etli, nohutlu Borani çorbası, patlıcan sevenler için duvak pilavı tadına bakılması gereken lezzetlerden. Mırra adı verilen kahvenin yanına da bir porsiyon şıllık tatlısı deneyebilirsiniz.
Adıyaman’da: Çiğ köfte, tava kebabı ve diğer kebap çeşitleri yanında, meyir çorbası, yarpuzlu köfte, patlıcan köftesi, içli köfte, basalla yani ekşili köfte gibi birbirinden güzel ve ağız sulandıran yöresel lezzetler mevcut.
Gaziantep gastronomi dalında UNESCO’nun Yaratıcı Şehir ünvanını almış “dünyadaki” 9 şehirden biri.
Dolayısıyla çok yemek yiyeceksiniz ???? Küşleme, Ali Nazik Kebabı ve tabii ki diğer kebaplar, Yuvalama, İçli köfte, ciğer, beyran çorbası tadına bakmalısınız.
Üzerine menengiç kahvesi içip sindirimi kolaylaştırmak isteyebilirsiniz. Mekan önerisi isteyenlere kahvaltı için Orkide pastanesi ve kebap için de İmam Çağdaş öneriyoruz.
- GAP Turu’nda almanızı önerdiğimiz hediyelik eşyalar:
- Bu turdan dönerken bizce yanınızda bol bol kebap götürmek isteyeceksiniz ama yine de özellikle son dakikada hediye almayı unutanlar için birkaç öneri yazalım:
- Şanlıurfa’dan; yöresel baharatlar (özellikle Urfa isot) veya yöresel dokumalar,
- Adıyaman’dan; Nemrut Dağı heykel koleksiyonu, puşi veya köme yada pastil,
- Gaziantep’ten; Sedef kakma, Antep fıstığı alabilirsiniz.
Şimdiden bol gezmeli ve yemeli bir tatil dileriz efeem..
Guneydogu Anadolu Gezilecek Yerler – Guneydogu Anadolu Gezi Rehberi 2021
Varda Köprüsü Nerede? Alman Köprüsü Tarihi, Hikayesi Ve Özellikleri Hakkında Bilgi
Nemrut Dağı Milli Parkı Nerede Ve Nasıl Gidilir? Nemrut Dağı Milli Parkı Konaklama, Kamp, Giriş Ücreti Ve Özellikleri Hakkında Bilgi
Yedikuyular Kayak Merkezi Nerede Ve Nasıl Gidilir? Kahramanmaraş Kayak Merkezi Ücreti, Ortalama Otel Ve Konaklama Fiyatları
Karacadağ Kayak Merkezi Nerede Ve Nasıl Gidilir? Karacadağ Kayak Merkezi Ücreti, Ortalama Otel Ve Konaklama Fiyatları
Tiyatrocu çift, karavanla Türkiye turunda
Zeugma Mozaik Müzesi'ni sanal ortamda 1 milyon kişi ziyaret etti
Akdeniz'in kayak merkezi: Yedikuyular… Sezonu açtı, misafirlerini ağırlamaya başladı
Akdeniz'in kayak merkezi: Yedikuyular… Sezonu açtı, misafirlerini ağırlamaya başladı
Diyarbakır’da 10 durakta insanlık tarihine yolculuk…
Mimari harikası Mardin evleri
Rize'de, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelen sporcuların eğlenceli rafting kampı
Türk edebiyatçılarının isimleri “Edebiyat Yolu”nda yaşatılıyor
Mezopotamya'nın “altın üçgeni” kültür ve inanç turizmiyle tanıtılacak
Göbeklitepe'ye ziyaretçi akını… “Görenler heyecanlanıyor”
Takaron Vadisi'nde kartpostalları aratmayan görüntüler
60 yılda 70'e yakın göl kurudu
Göçerlerin zorlu dönüş yolcuğu
Siirt'in İlçeleri Neler Ve Hangi Bölgede? Siirt'de Gezilecek Ve Tarihi Yerler
Kahramanmaraş'ın İlçeleri Neler Ve Hangi Bölgede? Kahramanmaraş'da Gezilecek Ve Tarihi Yerler
Akdamar Kilisesi Nerede Ve Nasıl Gidilir? Akdamar Kilisesi Tarihi, Hikayesi Ve Ziyaret Saatleri (2020)
Mezopotamya'da turizm yeniden hareketlenecek
Dara Antik Kenti Nerede? Dara Antik Kenti Hakkında Bilgi, Tarihi, Efsanesi, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2020)
Mardin Müzesi Nerede? Mardin Müzesi Tarihçesi, Eserleri, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2020)
Gaziantep Arkeoloji Müzesi Nerede? Gaziantep Arkeoloji Müzesi Tarihçesi, Eserleri, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2020)
Çorum Müzesi Nerede? Çorum Müzesi Tarihçesi, Eserleri, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2020)
Çırçır Şelalesi Nerededir Ve Nasıl Gidilir? Çırçır Şelalesi Özellikleri, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2020)
Kavurucu sıcaklarda, mağarada serinliyorlar
Nemrut Dağı bölgesindeki ören yerleri belgesellerle tanıtılacak
Turist yoğunluğu, Mardin esnafının yüzünü güldürdü
Botan Çayı'nda kano keyfi yaşanıyor
Güneydoğu ( Gap ) Turu 17
Güneydoğu ( Gap ) Turu 17 – 19 Eylül 2021 ( 3 Gün 2 Gece ) – Van Çıkışlı
|
• Van’da Saat 23.00'de belirlemiş olduğumuz noktadan hareketle gece yolculuğu yaparak bitlis güzergahında diyarbakır’a hareket.
- Mola Tesisleri : Buzlu Pınar tesisleri ( Bitlis ) – Veysel Karanide Yol Üstü Tesis Molası
- Rota : Van – Diyarbakır ( 360 km )
- Toplam Kat Edilecek Mesafe : 360 km
|
Veysel Karanı Hazretleri Türbesi Ziyareti. Sabah Diyarbakır da 450 yıllık Tarihi Hasan Paşa Hanında Meşhur Kahvaltıcı Kadri’de ve ya Tarihi Diyarbakır evinde Kahvaltı yaptıktan sonra Diyarbakır gezisine başlıyoruz. Sur içerisinde İslam tarihinin en eski camilerinden olduğuna inanılan Anadolu’da kurulan ve V.
Haremi Şerif olan Diyarbakır Ulu Camiini geziyoruz. Hasan Paşa Hani, Sülüklü Han ,Dört Ayaklı Minare, Diyarbakır Müzesi ve Hazreti Süleyman Camii Gezileri.
Mardin Kapı, Yeni Kapı ,Urfa Kapı, Saray Kapı gibi Önemli yerleri Panoramik olarak gördükten sonra yapım tarihi ve yaptıran uygarlığın bilinmediği, 9000 yıllık bir tarihe sahip olduğu bilinen Diyarbakır surlarını veen eskisi olan Keçi Burcunu görüyoruz. Dicle Nehrinin üstüne kurulu 10 Gözlü KöprüGezisi. Hevsel Bahçeleri seyri.
Adıyaman’da Nemrut Dağına hareket ediyoruz. Siverek Şehir seyri ve Öğle Yemeği. Nemrut Yol ayrımında ( Yalınca – Karadut Köyünde ) Bizleri bekleyen minibüslere binerek .Yaklaşık yarım saatlik bir minibüs yolculuğu ardından araçlarımızdan ayrılarak yaya olarak Nemrut Dağı’na çıkıyoruz.
İlk olarak Doğu Terasında bizleri bekleyen Tanrı heykellerini gördükten sonra. Tören Yolu’nu takip ederek Batı Terasına varıyoruz. güneşin yukarıdan aşağıya doğru muhteşem batışını seyrediyoruz sonra bizleri bekleyen minibüslere binerek otelimize hareket ediyoruz.
- * Adıyaman’da ARSAMES 3* Otel’de Akşam Yemeği ve Konaklama.
- Kahvaltı : Tur ücretine dahil olan Sabah Kahvaltısı ( Diyarbakır'da 450 yıllık Tarihi Hasan Paşa Hanında Meşhur Kahvaltıcı Kadri’de )
- Öğle yemeği : Siverek’de serbest olarak alınıyor. Ekstra
Akşam yemeği : Tur ücretine dahil. Otelde açık büfe veya set menü olarak sunuluyor.
- Konaklama : Arsames Otel 3* / Adıyaman
- Mola Tesisleri : …… Yol Üstü Tesis Molası
- Rota : Diyarbakır – Siverek (100 km ) Siverek Adıyaman (110 km )
- Toplam Kat Edilecek Mesafe : 210 km
|
Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltı sonrasında çıkış işlemlerimizi tamamlıyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en önemli projelerinden bir tanesi olan Fırat Nehri üzerine kurulan Atatürk Barajı Gezisi ve Barajı seyir terasından izliyoruz. Karagül” anlamına gelen Halfeti’ye varıyoruz.
Burada tekne Turu yaparak Birecik Barajı’nın sular altında bıraktığı, sadece minaresinin sular içinden görülebildiği Savaşan Köyü ve Rum Kale’ye hareket ediyoruz. Karayolu bulunmayan Rum Kale’yi tekne ile gezdikten sonra Belirlenen saatte aracımız ile buluşarak Peygamberler Şehri Şanlıurfa’ya varıyoruz. Öğle yemeği.
Şanlıurfa’da 14 peygamber kabrinden en önemlisi olan İbrahim Peygamber’in Doğduğu Kutsal Mağarayı, Hz. İbrahim Makamını, Ayn-ı Zeliha Gölü’nü ve Balıklı Göl’ü gördükten sonra. Urfa’nın birçok dizi setinin kurulduğu Gümrük Han'da Serbest zaman.
( İs otçular, Demirciler, Bakırcılar, Dokumalar çarşılarında alış veriş) .Dileyenler rehberimiz eşliğinde Kapalıçarşı içindeki Gümrük Han’a yürüyebilirler. Handa dileyen misafirlerimiz otantik kafelerde oturarak hanın keyfini çıkarabilirler, dileyenler ise serbest alışveriş yapabilirler..
Şanlıurfa’da son yılların en önemli arkeolojik keşiflerinden biri kabul edilen ve halen kazıların sürmekte olduğu Göbekli tepe Gezisi.
Neolitik Çağ’ın ilk örneği sayılan açık hava tapınağı 12 bin yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen ve üzeri çatı ile kapatılıp canlandırma merkezi yapılan Göbekli tepe. 01 Temmuz 2018 UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edildi. Viranşehir Kızıltepe güzergâhından Mardin’e Hareket.
- * Mardin Airport 4* Otel’de akşam yemeği ve konaklama.
- Kahvaltı : Tur ücretine dahil, otelde açık büfe olarak sunuluyor.
- Öğle yemeği : Urfa’da serbest olarak alınıyor. Ekstra
Akşam yemeği :Tur ücretine dahil. Otelde açık büfe veya set menü olarak sunuluyor.
Konaklama : Mardin Airport 4* / Mardin
Mola Tesisleri : …… Yol Üstü Tesis Molası
Rota : Adıyaman – Atatürk Barajı ( 20 km ). Atatürk Barajı – Halfeti ( 40 km) Halfeti – Şanlıurfa ( 120 km) Ş.Urfa – Mardin ( 150 km )
Toplam Kat Edilecek Mesafe : 330 km
|
Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltı sonrasında, çıkış işlemlerimizi tamamlıyoruz. Mardin’i gezmeye başlıyoruz Mardin’de ilk durağımız bütün dünyadaki Süryani Halkının merkezi konumunda bulunan Dayrul Zafaran Manastırı olacak.
Şemsiler zamanında güneş tapınağı olarak inşa edilen daha sonra yüzlerce yıl Süryanilerin Patriklik Merkezi Görevini Üstlenen Manastır hakkında edineceğimiz bilgiler bizi buraya hayran bırakacaktır. Dara Antik Kenti Mardin'in 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Oğuz Köyü'nde yer almaktadır.
Kültürel açıdan oldukça önemli bir yere sahip olan dara Antik Kenti zengin tarihi dokulara sahiptir. Mezopotamya kültürüne ait kadim bir kent . Mezopotamya'nın Efes'i Dara Antik Kenti Üç Farklı Dinin Ortak Nekropolü; Süryaniler, Zerdüştler ve Türk Kümbetleri.
Antik Kenti, ziyaret edenler için muhteşem bir tarihi gezi imkânı bulacaklardır.15.yy Akkoyunlu Hükümdarı Sultan Kasım tarafından yaptırılan Kasımiye Medresesi’ni geziyoruz. Muhteşem Mezopotamya manzarasını seyri. Mardin Eski Şehir Meydanı’nda aracımızdan inerek yaya olarak Eski Mardin gezimize başlıyoruz.
Yürüyüşümüz sırasında zaman zaman Ana caddeyi, bazen dar sokakları ve abbaraları kullanacağız.
Yaya olarak yapılacak gezide sırasıyla Meryemana Kilisesi ve Patrikhane (Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi), Abdüllatif Camii, Gazi Paşa İlk Öğretim Okulu, PTT binası, Zinciriye Medresesi, Şehidiye Camii, Sabancı Mardin Kent Tarihi (eski askeriye) Müzesi’ni gördükten sonra öğlen yemeği. Midyat’a hareket ediyoruz.
Gezimize Sıla ve Adını Kalbime Yazdım Dizilerinin de çekildiği ve daha birçok diziye ev sahipliği yapan Midyat Konuk Evini gezerek başlıyoruz. Tarihi Midyat Evlerinin arasından yürüyerek güzel vakitler geçiriyoruz. Midyat’ın dünyaca ünlü el işleme sanatı olan Gümüş ve Telkâri ürünlerinden satın alınabileceğiniz çarşıda serbest zaman Alışveriş.
Hasankeyf’e hareket ediyoruz., Ilısu Barajı’nın suları altında kalan Hasankeyf’e varıyoruz. İpek Yolu’nun Dicle üzerindeki geçiş noktası olmasından dolayı Hasankeyf’te; Artuklu, Eyyubi ve Osmanlı izlerini görmek için yeni köprünün yanında fotoğraf molası veriyoruz. Buradan Artuklu Köprüsü başta olmak üzere tüm “Hasankeyf’i seyrettikten sonra. Türkiye’de ilk petrol kuyularının bulunduğu yerlerin seyri ve Batman’ı panoramik Şehir Turu Yapıyoruz. Bu gezimizin ardından Van’a hareket ediyoruz.
*Van’a Dönüş İçin Hareket. Gece yolculuğu yaparak. ( Bitlis – Tatvan Güzergâhında )
Akşam Seyahatimizi Van’da Sonlandırıyoruz Saat : 24.00’da.
Siz değerli misafirlerimizi aldığımız noktalara bırakarak bir sonraki gezimizde buluşmak üzere, vedalaşıyoruz. Hoşçakalın.
- Kahvaltı : Tur ücretine dahil, otelde açık büfe olarak sunuluyor.
- Öğlen yemeği : Mardin’de Serbest olarak alınıyor. ( Ekstra )
- Akşam yemeği : Tur ücretine dahil Değildir. ( Ekstra )
- Mola Tesisleri : Ziyaret Veysel Karanı – Buzlu Pınar – Tesis Molası
- Rota : Mardin – Midyat ( 65 ) Midyat – Batman ( 80 km ) Batman – Bitlis ( 135 km ) Bitlis – Van ( 170 km )
- Toplam Kat Edilecek Mesafe : 450 km
- Konaklama : DİKKAT BU GECE OTEL KONAKLAMASI YOKTUR
- KİŞİ BAŞI FİYAT 950TL
- ERKEN REZERVASYON 850 TL
TEK ÇEKİM | 2 TAKSİT | 4 TAKSİT | 6 TAKSİT | 9 TAKSİT | 12 TAKSİT |
… TL | … TL | … TL | … TL | … TL | … TL |
- SNG ODA FARKI : 200 TL
- TUR ÜCRETİNE DÂHİL OLANLAR
*Kişi sayısına bağlı olarak Ulaşım ( Mercedes Minibüs – Midibüs – Otobüs ) *Profesyonel Rehberlik Hizmetleri *Konaklama Yarım Pansiyon (H.B) – ( Oda kahvaltı ve akşam yemeği ) *Seyahat Sigortası
*Sabah Kahvaltısı (
Tarihi hasan paşa hanında meşhur kahvaltıcı kadri veya tarihi diyarbakır evinde )
- TUR ÜCRETİNE DAHİL OLMAYANLAR
*Öğle Yemekleri *Ören Yeri Giriş Ücretleri
*Dönüş Son Gece Akşam Yemeği
UYARILAR
Turumuzda rehberlik, ulaşım, konaklama ve çevre gezileri paket programdır. Ayrı düşünülemez. Ayanis Tur, rezervasyon esnasında kesinlikle Araçlarda Koltuk Numarası sözü ve garantisi vermez. Rehber gerekli gördüğü takdirde, tüm programı gerçekleştirmek kaydı ile zamanlama ve program akışı konusunda değişiklik yapma hakkına sahiptir.
Ayanis Tur, programda belirtilen otelleri standartları bakımından aynı olmak kaydı ile değiştirebilir. Ayanis Tur yeterli katılım sağlanamadığı takdirde turu iptal eder. Böyle bir durumda Ayanis Tur misafirlerine 5 gün öncesinden haber vermekle yükümlüdür. Programlarda belirtilen geziler bazı nedenlerden dolayı belirtilen gün/günler dışında başka bir gün yapılabilir.
Programa dâhil olarak belirtilen öğle ve akşam yemeği servisleri gerekli görüldüğü durumlarda veya uçuş saatlerindeki değişiklikler nedeni ile acentenin belirlediği restoranlarda verilebilir. Tura iştirak eden kişilerin, şahsi eşyaları, çanta ve valizleri kendi sorumluluğunda olup, unutulan/kaybolan/çalınan eşyalardan Ayanis Tur sorumlu değildir.
Unutulan eşyaların bulunma durumlarında Ülkeye ve/veya kişiye ulaştırılması sırasında yapılan masraflar eşya sahibine aittir. Fiyatlarımızda tur programında belirtilen detaylar ve vergiler dâhildir. Kişilerin tura katılımlarındaki sağlık sorunları, hamilelik durumu, sürekli kullanımda bulundukları ilaçlar ile ilgili raporları yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
Otobüslü turlarda 0-2 yaş çocuklardan ücret alınmaz. Eğer çocuklar için otobüste koltuk istenirse 02-06 yaş çocuk fiyatı uygulanır.
Bölgenin iklim koşullarını göz önüne alarak malzeme getiriniz. Gezi süresince yürüyüş ayakkabısı veya spor ayakkabı tercih edilmelidir.
Genel Şartlar tur programının ayrılmaz bir parçasıdır ve tur programından bağımsız düşünülemez. Gezi için yeterli katılım sağlanamadığı takdirde, son iptal bildirim tarihi gezi hareket tarihinden 5 gün öncesi olup, iptal bilgisi acenteniz tarafından iletilecek.
Yurt dışı turlarımızda, seçtiğiniz turun iptal-değişiklik şartlarına göre %20 veya %50 ön ödeme ile rezervasyon alınabiliyor. 3 kişilik odalar, otellerin müsaitliğine göre verilmektedir. 3 kişilik odalarda ilave yatak uygulaması olup, 3. yatak standart yataktan küçüktür.
Çocuk indirimleri sadece 2 yetişkin yanında konaklayan çocuklar için geçerlidir.
Panoramik şehir gezileri, şehirlerin genel tanıtımı için düzenlenen maksimum 1-2 saat süreli gezilerdir. Şehir gezileri, içeriği değişmemek şartıyla farklı günlerde düzenlenebilir veya hava durumuna ve/veya mücbir sebebe bağlı olarak gerçekleşmeyebilir.
Doğu Anadolu Turlarının 9 Gizemli Rotası
Doğu Anadolu'nun Gizemli Yüzleri; Elazığ- Harput- Keban Barajı- Ocak Köyü–Kemaliye- Apçağa–Karanlık Kanyon –Taş Yol. Doğu Anadolu turlarının revaçta olduğu son dönemde, mutlaka görmeniz gereken 9 gizemli rota sizlerle…
- İzmir, İstanbul veya Ankara’dan yola çıkın hiç fark etmez, satın aldığınız uçak bileti saatlerinin uygunluğuna göre Elazığ, Erzincan veya Malatya’dan bu rotaya ulaşmanız gayet kolay, sadece kaç gün vaktiniz var bunu bilin.
- İster bir tur acentesi ile anlaşın ister bir tur grubuna katılın veya ister herhangi bir havalimanından araba kiralayın; kendi programınızı özel yaparak da tüm bu güzellikleri gezerek yaşayabilirsiniz.
Ben ise Elazığ havalimanına inerek sizlere bölgeyi gezdirmeyi deneyeceğim. Daha önce öyle yaptım gayet de güzel geçti.
- Yaklaşık 1,5 saat süren bir uçak yolculuğu sonrası Elazığ havalimanına iniliyor.
- Havalimanından Keban Barajı ve Çırçır Şelalesi yaklaşık 1 saat civarı ama buraya kadar gelmişken yukarıları yani Harput Süt Kalesi’ni görmeden olmaz.
- 1- Elazığ
Kadim kent Elazığ, önceleri Elazık veya El aziz olmadan önce Harput olarak bilinirmiş. İlk şehir, şehrin en yüksek noktasına kurulmuş, çok daha sonra iklim ve ulaşım sorunları nedeniyle 1900’ ler sonrası aşağı ovaya yeni bir şehir kurulur adı Elazığ olur.
- Bugün Keban suyu yanında yukarı Fırat havzasında bulunan neredeyse 500 bin nüfuslu canlı bir kent var aşağıda.
- Adeta Fırat Üniversitesi ve Keban Barajı şehre ekonomik ve kültürel can suyu vermiş gibi görünüyor.
- Şehrin, en önemli ürünü Vişne mermeri denilen bir mermer türü ve dünyada sadece buradan çıkıyor.
- Diğer değerli ürün ise muhafazakâr bir şehir olduğundan her yerde satılmasa da ünlü Buzbağ Öküzgözü şarabı, Elazığ’ın diğer bir marka değeri.
Dünyaca ünlü ödüllü folklor oyunu Çayda Çıra kent kültürüne damga vurmuş, Elazığlılar birbirlerine kardeş veya güvenilir dost anlamına gelen Gakgoşlar diye sesleniyor. Ayrıca kaybolan geleneklere örnek olarak bölgede sadece erkeklerini taktığı ünlü sekizgen şapkası da çok meşhurdur.
2- Harput
Harput eski Elazığ‘ın kurulduğu yer diyebiliriz. Köşeyi döner dönmez hissedersiniz; zaman durur adeta.
- Artuklu, Osmanlı camileri, kervansaraylar, tarihi evler, çeşmeler, hamamlar, kadim Süryani kiliseleri, Bizans Surları, Urartu Süt Kalesi, Arap Baba Türbesi, dibek kahvesi satan mahalli lokantalar yürürken kendilerini göstermek için yarışırcasına size görsel bir resmi geçit yaparlar.
- Nedense bu tarihi kasaba Ödemiş – Birgi’yi anımsatıyor, orası da gözden ırak olunca kendini korumuş çok dinli ve kültürel dokuya sahip zamana direnmiş gibidir.
Harput’dan ayrılmadan mutlaka bir Harput kebabı ve kavurması yemenizi önerim. Sara Camisi’nin yanında hamamdan devşirme havuzlu güzel bir lokanta var. Tavsiye olunur.
3- Keban Barajı ve Çırçır Şelalesi
Elazığ’dan çıkınca Keban ilçesine giderken iki güzel fotoğraf noktasıdır. Çırçır’da birer kahve içme şansına sahipsiniz. Çırçır, Keban Barajı’ndan gelen Fırat suyunun yüksekten döküldüğü nefis bir mesire alanı. Alabalık restoranları da, çay bahçesi de temiz, ferah dekore edilmiş ve yemek için uygun bir serbest zaman noktası.
Araçla 5 dakika yol alınca, Keban Barajı iki dakika sonra kendini gösterir.
Hemen sağda bir seyir noktası var durun ve ülkenin ikinci büyük barajının devasa beton gövdesine ve türbinlerine bir bakın derim.
1963 ve 1973 yılları arasında yapılan baraj halen ülkenin % 20 elektrik gereksinimini karşılıyor. Barajın etrafı birçok balık lokantası ile dolup taşıyor. Suyun olduğu yerde hayat ve huzur var gerçekten.
Günler kısa o nedenle yola devam etmeli. Bugün iki asıl hedefimiz var; Biri kadim bir Alevi köyü Ocak, diğeri ise Fırat üzerinde bulunan ve romanlara konu olan Vali Recep Yazıcıoğlu Köprüsü.
4- Ocak Köyü
Ocak Köyü, Kemaliye üzerinde bulunuyor. Yolda Arapgir’den geçerken Malatya’ya bir selam verir gibi oluyoruz ama aslen Malatya 110 km içeride kalıyor. Yine de Erzincan, Malatya ve Tunceli kentleri dağlar ve nehirlerle komşu ama ulaşım zor. Bu dostlar sanki birbirini çok seviyor ama az görüşüyorlar.
Ocak köyü, ismi büyük ama kendisi küçük bir belde. Hemen Kemaliye öncesi sağdan yol veriyor yaklaşık 10 dakika araçla çıkınca sizi mütevazı bir köy meydanı karşılıyor.
Aleviliğin Hacı Bektaşi Veli kadar olmasa da önemli merkezlerinden olup Hıdır Abdal Ocağı’nın burada kurulmasından dolayı Düşkünler Ocağı olarak da biliniyor. Hayatlarında manevi hatalar yapanların arınmaya ve tövbe etmeye geldiği bir tövbe dergâhı köy burası.
Köyde bir türbe, cem evi, misafirhane ve tabii Ali Gürer adlı bir Etnografya Müzesi bulunuyor. Genç yaşta ölen oğlunun adını yaşatmak isteyen Mustafa Gürer tarafından kurulan müzede 4000’den fazla sergi ürünü bulunuyor.
Aleviler, sözlü ve yazılı olarak kültürlerini yaşatmak için elinden geleni yapan aydın bir topluluk.
Yıllarca baskı ve dışlama görmeleri nedeniyle toplumsal olarak birbirlerine çok bağlı olarak sürekli kültürlerini tanıtmaya uğraşıyorlar.
Bu müzede Erzincan’ın tek özel müzesi olarak görevini fazlasıyla yerine getiriyor. Müzeye son giriş saati 17.00. Türbenin etrafında asırlık çınar ağaçları var.
Türbeye girip dua ediyoruz çıkarken sırtımızı dönmeden Hz. Pir’e saygımızı sunuyoruz, adettendir.
Ocak köyü bu kadar bir yer. Köy Meydanında Alevi dedeleri ile sohbet ve birer demli çay içimi sonrası aracımıza binip yola devam ediyoruz. Hava kararmadan köprüyü görmek gerek.
- 5- Vali Recep Yazıcıoğlu Köprüsü
- Okuyan bilir, Ayşe Kulin’in “Köprü” romanına da konu olan muazzam bir öykünün geçtiği yerdeyiz.
- Türkiye’nin en genç valisi olmuş olan vatansever ve idealist Vali Recep Yazıcıoğlu’nun ölümsüzlük anıtıdır.
Vali Yazıcıoğlu, 1948 Sürmene doğumlu. En genç Vali olarak 36 yaşında Tokat Valisi olmuş ve Erzincan’da 9 yıl valilik yapmış, halktan biri olarak insanların gönlünde taht kurmuştur. Birçok partiden teklif almış ama o halkla iç içe olmayı tercih etmiştir.
Son görev yeri olan Denizli’de uranyum araştırma çalışmaları sürerken tek araçla gerçekleşen şüpheli bir trafik kazası ile aramızdan erken ayrıldı. Ardında yaptığı birçok hizmet ve onu unutmayan gözü yaşlı bir Erzincan halkı bıraktı.
Köprü, Keban Barajı suyu bırakılınca sular altında kalan Başpınar Köprüsü üzerine yapılacaktı. Köprüsüz kalan Kemaliye’nin ve Taşyolun yaklaşık 24 köy ile bağlantısı kopunca terör olayları arttı ve hastaneye yetişemeyen yaşlı ve çocuk hasta ölümleri arttı.
Devletten ödenek gelmeyince köprü yapılmaz. Vali devlete rağmen projeyi revize eder, köprü ayakların yapılacağı iki yakayı moloz ile doldurur ve köprü maliyetini yarı yarıya düşürerek 200 metre olan köprü açıklığını 80 metreye düşürür, bütçeye uygun hale getirerek köprünün yapımını hızlandırır. Köprünün demir konstrüksiyonu yapımına 1993 Ankara’da başlanır, yapılır ve toplam 4 yıl sürer.
1997’de Ankara’dan Kemaliye’ye getirilen köprü monte edilir ve vinçlerle köprü Fırat’ın üzerine bir gerdan gibi yerleştirilir. Vali bir bürokrattan çok bir belediye başkanı hatta başbakan görevini üstlenmiştir Sadece Fırat’ın iki yakasını değil sahipsiz kalan yöre halkını il ile buluşturarak devleti ile barıştırmıştır.
Köprünün yanına iniyoruz, defalarca fotoğraflar çekilerek zaten ölümsüzlüğe kavuşan Valimizi yeniden yad ediyoruz. Bu arada Fırat’ın üzerinde oluşan akşam güneşi ışınlarının yarattığı renk oyunları köprüyü daha bir güzelleştiriyor.
- 6- Kemaliye – Eğin
- Eğin dedikleri küçük bir şehir, ne hoş bir türküdür ve ne güzel anlatır bu türküyle Eğin’i Fatih Kısaparmak.
Eğin gerçekten 2.200 kişilik bir köy şehir ama yok yok! Turizm, kültür, mimari, örf adet, gastronomi, spor ( rafting, wingsuit ), eğitim, dinler tarihi, astronomi, Atatürkçülük, coğrafi güzellik, flora, hayvan varlığı, jeoloji yani hayattan olabilecek her şey nasıl bu kadar coğrafyaya sığmıştır akıllara durgunluk veriyor.
Munzur ve Sarıçiçek Dağları olmak üzere iki dağ üzerine kurulmuş bir kartal yuvası sanki. Ortasından gerdanlık gibi akan bir Fırat var, endemik bitkiler her yerde baş gösteriyor. Eğin’in kelime anlamı da çok güzel ‘Cennet Bahçesi’.
- Her isminde bu kadar yumuşak g bulunan başka bir yöre yoktur.
- Eğin, Ağın, Apçağa, Loğ gibi birçok kelimenin sonu yumuşak g ile bitiyor Bu önceki azınlıkların dil üzerindeki etkileri olabilir mi?
- Doğanın hem dost olduğu hem de geçit vermeyerek azılı bir düşman olabildiği yegane şehirlerdendir belki de.
- Yıllarca batı ile doğu arasında hem İpek Yolu hem de Kültür Yolu olmuş Eğin.
Eğin, Anadolu’ya göçen Horasan Erlerinin ve Alperenlerin Sarıçiçek eteklerinde suyun çıktığı yer alan Kadı Gölü etrafında otağ ve ocaklarını kurdukları yer olmuştur. Asırlarca Sünnisi, Alevisi, Ermeni Hristiyan’ı sorunsuz birlikte yaşaya geldikleri özbeöz Anadolu kokar bu topraklar.
- Kemaliye’de özel çekilmiş topraklı evler özenle yapılmış en iyi kaliteli malzemelerle hiçbiri ötekinin manzarasını, güneşini ve esintisini kapatmıyor.
- Her ev neredeyse Fırat’a bakıyor ve üçer kat olarak inşa edilmişler.
Evlerin çatılarına Loğ deniliyor ya da rıhtım. Taş sıkıştırma aracı olan loğlar ile damların çatıları kar ve yağmura karşı harika şekilde izole edilmiş durumda.
Evlerde hem kerpiç hem de ağaç malzeme kullanılarak sağlamlık, ses ve ısı izolasyonuna çok önem verilmiştir.
Ekonomik olarak iyi durumda oldukları evlerin asaletinden belli. Osmanlı Eğinlileri veya azınlıkları çok iyi para kazanmışlar ve o parayı çok da güzel de harcamışlar.
Ağın Leblebisi ve Lök Tatlısı yörenin sevilen atıştırmalıklarından sayılır. Bölgede dut ve ceviz ağacı çok fazla. Bu nedenle ortaya Lök Tatlısı çıkmış olabilir
Lök, dut unu ve cevizin yağından yapılan Eğin’e has özel bir tatlı. Yıllarca unutulan bu tat Lökhane adlı bir eski medresede onun yanında değirmende yeniden üretiliyor ve buradan Türkiye’nin her yanına ulaştırılıyor.
Ayrıca yağmur sonrası ortaya çıkan Serender adlı bir kertenkele türü de bölgenin simgesi. Yağmur Böceği de deniliyor, uğur getirdiğine inanılıyor.
Kemaliye’nin diğer güzel yeri Mani Yolu. Sözlü ve yazılı ninni ve manileri uzun bir sokağa yazarak yaşatıyorlar, yolda yürürken tek tek manileri zevkle okuyorsunuz, gülümsüyorsunuz.
- Çiçimama ne ister? Allah’tan yağmur ister
- Çiçimama ne ister? Allah’tan bal ister
- Çiçimama ne ister? Allah’tan yağ ister
- Çiçimama, yöresel ağızla söylenen ve ellerinde bir kukla ile kapı kapı dolaşan mahalle çocuklarının, evlerin sahiplerinden bahşiş veya dut unu isteyerek söyledikleri bir bereket ve yağmur duası manisidir.
Eğin evlerinin tokmakları çok özeldir. İnce tokmak kadın misafir, kalın tokmaksa erkek misafir tarafından kullanılır, tokmak sesi tonuna göre de kapıyı açan kişi görevi devir alır. Haremlik selamlık kurallara göre cümle kapısı açılır.
7- Apçağa
“Orada bir köy var uzakta o köy bizim köyümüzdür gitmesek de kalmasak da o köy bizim köyümüzdür” adlı sımsıcak şiirin sahibinin köyüdür Apçağa. Ahmet Kutsi Tecer Kudüs doğumlu olsa da ailesinin kökenleri Apçağa’dır. Bir kez gelmiş köyünü ziyaret etmiştir ama ömrü hep köyünü özleyerek geçmiş olmalı ki bu anlamlı şiiri yazmıştır.
Apçağa bugün keyifli ve şirin bir Anadolu kasabasıdır. Tüm belde ortak karar ile tüm köyü sit alanı ilan etmiş ve her ev, dükkan, eşya adeta toplu şekilde restore görmüştür. Köyde tüm tabelalar aynı desen ve renk, evler son derece bakımlı. Köy meydanında irili ufaklı dükkanlar ve muhtarlık ofisi var.
Ahmet Kutsi Tecer adını yaşatan bir kültür müzesinde etnografik eserlerin yanı sıra şairin kişisel eşyaları da sergileniyor. Köyün zirvesine yürürseniz harika bir Fırat ve Kemaliye manzarası sizi bekler, o manzaraya karşı köyün kır kahvesinde Karanlık Kanyon'a bakarak bir acı kahve içmek iyi gelir.
Apçağa 100-150 kişilik bir belde ama yurt dışında ve yurt içinde yaşayan çok halkı var, yazın geleni gideni çok oluyor ve nüfus artıyor.
Politikacı Doğu Perinçek’in babasının evi de ilk günkü gibi yerinde. Görünen o ki bu küçük belde çok bilim adamı, yazar ve politikacı yetiştirmiş.
- 8- Karanlık Kanyon
- Kemaliye merkezden on dakikalık bir minibüs yolculuğu ile Fırat’ın narin akan suyunun kıyısına varınca sizleri modern şişme nehir botları karşılıyor.
- Yaklaşık 40 dakika süren bot turu ile dünyanın ikinci büyük kanyonunun güzelliklerini görmek, Kemaliye, Munzur Dağları ve Sarıçiçek Dağlarına bir de su açısından bakmak ayrı bir keyif.
Wingsuit denilen rüzgar paraşütü atlayışının dünyadaki en güzel mekanlarından biri bu kanyon. Fırat suyunun doğduğu yer sayılan yerden tüm kanyonu turlamak muhteşem bir duygu.
Kanyonun en karanlık noktası yerden yaklaşık 450 metre yükseklikte. Sporcuların macera tutkusunun ulaştığı bu yüksekliğe bir köprü yapmak planlanıyor. Bitince dünyanın üzerinde yürünen en yüksek köprüsü olacakmış. Tam 500 metre yüksekte olan bir köprüde yürümek harika olacak gibi görünüyor.
Tekne turunun en muhteşem anı, teknenin motorunu durdurup tüm grupla sessiz kaldığımız Fırat’ın ve Kanyon’un sessizliğinin sesini dinlediğimiz andı diyebilirim. Karanlık Kanyon bot turu kaçırılmaması gereken bir etkinlik ve tur fiyatı 25 ile 40 lira arasında değişiyor.
9- Taş Yol
İnsanüstü, muhteşem bir mücadele ve emek öyküsü ile karşı karşıyayız. Dağları delip yol açmak, adım adım dağ yolları açabilmek. Osmanlı’dan bu yana doğu yolları ile batı yollarını birleştirmek yöre insanının en büyük amacı olmuştu.
Halk yıllarca imece usulüyle deldi dağları. Yapabildikleri kadar zor ve ilkel şartlarda birbirlerine ulaşmaya çalıştılar.
- Taş Yol, Kemaliye’den Kemah’a giden dağlarda oyularak açılmış bir yol rotası.
- Görenleri şaşırtıyor ve araç yolu olarak halen köyleri birbirine kavuşturuyor.
Yine efsane Vali Recep Yazıcıoğlu ve halk işbirliği ile Taş Yol daha da genişlemiş ve etkin hale gelmiş görünüyor. Devlet ve halk süper vali sayesinde tıpkı köprü olayında olduğu gibi büyük bir işi daha başarmışlar.
Grubunuzla veya yalnız rahatlıkla bu devasa Taş Yol tüneller içindeki esrarengiz dehlizlerde yürüyebilir, Fırat’a ve Karanlık Kanyon’a bir de zirveden bakabilirsiniz. Mutlu ve huzur dolu bir gezi günü diliyorum.