Evliya Çelebi, seyahatnameyi kaleme almadan ne tür çalışmalar yapmıştır? Cevap: Enderun’u bitirdikten sonra Melek Melek Ahmet Paşa’nın müezzini olmuştur. Sarayın en önemli müezzinlerinden biri olmuştur. Sefere çıkmış ünlü komutanların anılarını kaleme almıştır.
Contents
- 1 Evliya Çelebi Seyahatnamesi?
- 2 Evliya Çelebi Seyahatnâme’de gördüğün bilgileri nelerdir?
- 3 Evliya Çelebi’nin kimliği hakkında bilgi yoktur?
- 4 Evliya Çelebi Batı Avrupa yolculuğunu anlatıyor.?
- 5 Evliya Çelebi ne anlama gelir?
- 6 Evliya Çelebi Seyahatname nin ilk cildinde nereyi anlatmıştır?
- 7 Evliya Çelebi hangi ülkeleri gezdi?
- 8 Evliya Çelebi mezarı nerede?
- 9 Evliya Çelebi’nin yazdığı 10 ciltlik ünlü eserin adı nedir?
- 10 Seyahatnâme kaç ciltlik?
- 11 Evliya Çelebi Seyahatnâme orjinali nerede?
- 12 Seyahatnâme Anadolu dışında nerelerin geçmişine ışık tutmaktadır?
- 13 Evliya Çelebi hangi padişah döneminde yaşamıştır?
Evliya Çelebi Seyahatnamesi?
Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Evliya Çelebi isminin günümüze kadar ulaşmasında en büyük paya sahip olan eser. Evliya Çelebi ile ilgili kişisel bilgiler çoğunlukla kendi eseri olan Seyahatname’den elde edilmiş. Bu eserde de adı Evliya Çelebi olarak geçtiği için, bunun dışında bir adı olup olmadığı bilinmiyor.
Evliya Çelebi Seyahatnâme’de gördüğün bilgileri nelerdir?
Evliya Çelebi Seyahatnâme’de görüp yaşadıklarından ve işittiklerinden edindiği bilgilerin yanı sıra yazılı kaynakları da kullanmıştır. Ancak bunların adını kimi zaman vermemiş, hatta kaynaktaki cümleleri bazı kelimeleri değiştirerek kendi tesbitleri gibi aynen nakletmiştir.
Evliya Çelebi’nin kimliği hakkında bilgi yoktur?
Evliya Çelebi eserini hayatının son yıllarını geçirdiği Mısır’da yazmış, eser 1742’de Mısır’dan İstanbul’a Hacı Beşir Ağa’ya gönderilmiş ve onun tarafından çoğalttırılmıştır. Seyahatnâmesini bir nevi hâtırat şeklinde düzenleyen Evliya Çelebi’nin kimliği hakkında kaynaklarda ve resmî kayıtlarda bilgi yoktur.
Evliya Çelebi Batı Avrupa yolculuğunu anlatıyor.?
Evliya Çelebi Batı Avrupa yolculuğunu kurmaca yolculuk olarak anlatır. Birinci defa 1074’te (1663-64) Uyvar’ın fethinden sonra köleleriyle birlikte yola çıkıp Amsterdam’a kadar gider, ancak şehre giremeyip bir günlük yol mesafesinden döner (VI, vr. 125 b -126 a ).
Evliya Çelebi ne anlama gelir?
Cevap: Evliya: Yaşamak, gönül ve dünya gözüyle bakmayı başarmış kimselere evliye denir. Çelebi: Zeki, hoş sohbet ve kibar insanlara çelebi denir.
Evliya Çelebi Seyahatname nin ilk cildinde nereyi anlatmıştır?
BİRİNCİ CİLT: İSTANBUL’DAN BURSA’YA
Evliyâ Çelebi, ilk faaliyeti olan İstanbul gezileri neticesinde başlı başına bir İstanbul tarihi sayılabilecek Seyahatnâme’nin birinci cildini yazdı.
Evliya Çelebi hangi ülkeleri gezdi?
Evliya Çelebi Seyahatnamesi
Evliya Çelebi mezarı nerede?
Evliya Çelebi, 1682 yılından vefat etti. Ölüm yeri ve mezarı bilinmemektedir. Kabri bir ihtimal, şimdi Lohusa Sultan Türbesi yanındaki Meyyit Mezarlığı’nda, ailesi yanındadır.
Evliya Çelebi’nin yazdığı 10 ciltlik ünlü eserin adı nedir?
Evliya Çelebi’nin 10 ciltlik Seyahatnâmesi, bütün görmüş ve gezmiş olduğu memleketler hakkında oldukça önemli bilgiler içermektedir. Eser bu yönden Türk Kültür tarihi ve gezi edebiyatı açısından önemli bir yere sahip olmuştur.
Seyahatnâme kaç ciltlik?
Seyahatname (Osmanlıca: سياحت نامه) veya Evliya Çelebi Seyahatnamesi (Osmanlıca: اوليا چلبى سياحتنامه سى), Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan gezi yazısı kitabıdır. On ciltten oluşur.
Evliya Çelebi Seyahatnâme orjinali nerede?
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nin Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi’nde bulunan 1-8. ciltleri yazarın el yazısı olduğu kabul edilmektedir.
Seyahatnâme Anadolu dışında nerelerin geçmişine ışık tutmaktadır?
Cevap: Seyahatname, Anadolu’nun dışında Bursa, İzmit, Trabzon ve Erzurum’un geçmişine ışık tutmaktadır.
Evliya Çelebi hangi padişah döneminde yaşamıştır?
Altı padişah eskitti
Yaşadığı dönem Osmanlı’nın 1683 Viyana bozgununun hemen öncesidir. Evliya Çelebi, 1611’den 1682’ye kadar tam altı padişah eskitmiştir: I. Ahmed (1603-1617), I. Mustafa (1617-1623), II. Osman (1618-1622), IV. Murat (1623-1640), I. İbrahim (1640-1648) ve IV.