Türkiye'nin en turistik bölgelerinden biri olan Ege'de gezecek o kadar çok yer var ki. Nereden başlayalım. İşte kuzeyden güneye doğru Ege Bölgesi'nde gezilecek yerler listesi…
Anlatmaya nereden başlamalı? Her bir noktası hem tarihi hem de doğal güzelliklerle dopdolu harikulade bir coğrafya. Geçmişte en büyük uygarlıklara ev sahipliği yapan Ege bölgesini layıkıyla anlatabilmek mümkün değil. Kış aylarında Ege’de gezilebilecek bazı önemli yerleri sizler için kısaca Kuzeyden Güneye anlatmaya çalışacağız.
Ünlü düşünür Aristo’nun aşkı uğruna yerleştiği ve Felfese okulu kurduğu şehirdir Assos. Etrafında bulunan Eski Liman, Kadırga Koyu ile sizi bekliyor. İda dağının eteklerindeki Türkiye’nin oksijen oranı en yüksek Altınoluk/Güre bölgesinde kaplıca hizmeti veren otelleri ve Akçay da görülmeye değer.
Ayvalık'daki en uygun otel fiyatları
Yüksek yerin halkı. Milattan Önce 2. Yüzyılda kütüphanesinde 200.000 cilt kitap bulunduran tarihin en önemli antik şehirlerindendir.
Dağ yamacındaki dik tiyatrosu, dünyanın su ile tedavinin de kullanıldığı ilk sağlık merkezlerinde Askeplion ile görülmesi gereken bir yer. Eczacılığın simgesi olan üzerinde tas olan direğe sarılı iki yılanın doğuş yeridir.
Bir zamanlar tüm ihtişamıyla ile burada bulunan Zeus tapınağı maalesef şu an Berlin’de sergilenmektedir.
En ucuz Bergama otel fiyatları
Ege’nin İncisi, Türkiye’nin en batılı yüzü. Karşıyaka, kaplıca bölgesi Balçova, balıkçı köyü Urla, koruma altındaki Karaburun ve Turizm merkezi Çeşme ile sizleri bekliyor.
İzmir merkezdeki kordonda yürüyüş keyfini, fuar alanını, saat kulesini, İzmir aşığı Dario Moreno’nun bir zamanlar oturduğu sokaktaki meşhur asansöre çıkıp, şehre yukarıdan bakmayı unutmayın.
Yola devam ederken Türkiye’nin ilk sakin şehri (cittaslow) Seferihisar’da zaman geçirmenizi tavsiye ederiz.
En uygun İzmir otelleri
Lezzetli şarapları, bağları, doğası, mimarisi ve yakın zamanda Dünya’nın sonu geldiğinde hayatın devam edeceğine inanılan adı gibi şirin bir köy. İzmir, Selçuk’a bağlı olmasına rağmen Kuşadası’na yakın bir noktada. Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis tapınağının da bulunduğu Efes antik şehri, Şirince’ye 8 km mesafededir.
Hıristiyanlar için kutsal sayılan Meryem Ana Evi, yedi uyuyanlar mağarası, ahırdan bozma İncil’de adı geçen dünyanın ilk 7 kilisesinden biri, antik çağların en görkemli şehirlerinden Efes şehrinde bir arada bulunuyor. İçerisinde Eski Liman, Celsius Kütüphanesi, Tiyatrosu, Hamamları ve Teras Evleri ile yılın 12 ayı sizleri bekliyor.
Efes'te konaklanabilecek en ucuz oteller
Halikarnas Balıkçısı’nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) yaşadığı yer. Dünya’nın 7 harikasından biri olan Mousoleium, Sulatı Müzesi, Kalesi, küçük balıkçı kasabaları, yel değirmenleri ile Ege’nin en çok tercih edilen turistik bölgesidir.
Çivit mavi çerçeveli, düz çatılı, beyaz renkli tipik evleri ile keyifli bir tatil sunuyor. Yazın adım atacak yer bulunmayan barlar sokağı ve kordon boyu kışın sizleri sessizliği ile karşılıyor. Torba, Göltürkbütü, Yalıkavak, Gümüşlük, Turgutreis, Ortakent, Bitez.
Gümbet görülmesi gereken kıyı bölgeleridir.
Bodrum'da kalınabilecek uygun fiyatlı oteller
Eşsiz kumsalı, Caretta carettaları, çamur banyoları ile Dalyan, cennetten bir köşe gibidir. Tekne ile sazların arasından Köyceğiz gölüne giderken dağlara oyulmuş Kaunos antik mezarlarını görebilirsiniz.
Dalaman, termal suların beslediği gölde yaşayan Nil Kaplumbağaları, sedef hastalığına iyi gelen Dr. Balıkları, astım mağarası ile şifa dağıtmaktadır.
Lüks süper yatların tercih ettiği Göcek, İnlice plajı ve çevresinde bulunan onlarca küçük koylar muhteşem görsellik sunmaktadır.
Dalaman'daki en uygun otel fiyatları
Yolculuğumuzun son durağı. Kelimelerin kifayetsiz kaldığı muhteşem bir yer. Yeşil ile mavinin birbirine karıştığı Doğal güzellikleri ile eşsiz bir yer. Birçok muhteşem plaj ile çevrelenmiştir.
Tlos Saklıkent, terk edilmiş Kayaköy, Marina, Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz, Ovacık, muhteşem gece hayatı sunan Hisarönü gezilmesi, görülmesi gereken yerlerdir.
Biraz ötesinde paraşütçülerin gözdesi Babadağ, ilerisinde denize yüzlerce metre yüksekten bakan Yediburunlar Feneri ile keşfedilmeyi bekliyor.
Fethiye’de “Paspatur suyundan içen Fethiye’den ayrılamaz.” diye bir değiş vardır. Eğer siz de burada kalmak isterseniz artık ne yapacağınızı biliyorsunuz 🙂
En uygun ve ekonomik Fethiye otelleri
Bakışları ile her canlıyı taşa çevirebilen yılan saçlı Medusa’nın yeridir. Altın rengindeki kumsalları ile yaz aylarında birçok tatilciye ev sahipliği yapmakla beraber, Poseidon sunağı, Antik dönemde hiçbir zaman tam anlamıyla bir şehir olamamış, yarım kalmış Didyma antik şehri ve Apollon tapınağı ile meşhurdur. Kışa aylarında sessizliğe bürünen Didim, keyifli, sakin gezi imkânı tanıyor.
En uygun Didim otelleri
Türkiye’nin en turistik bölgelerinden biri olan Marmaris İçmeler, Turunç, Bozburun gibi pek çok noktasıyla ilgi görüyor.
Marmaris günümüzde artık o kadar büyüdü ki ilçe merkezinde neredeyse boş alan kalmadı. Ancak İçmeler, Turunç gibi beldeleri hala yeşiliyle, denizi ve doğasıyla ilgi görmeye devam ediyor.
Marmaris çarşıdaki restoran, kafe ve diskolarda da eğlenceli akşamlara sizleri bekliyor.
Marmaris'te konaklanabilecek en ucuz oteller
Kuzey Ege’nin en şirin ilçelerinden birisidir Ayvalık. Yaz aylarında gerek turistler gerek de yazlıkçıların gelmesiyle nüfusu bir hayli artan Ayvalık’ta denize girebileceğiniz en güzel yer Sarımsaklı Plajı. Ancak Ayvalık’a gitmişken Cunda’ya uğramadan, Şeytan Sofrası’na çıkmadan dönmeyin.
En uygun Ayvalık otelleri
Ege Bölgesi’nin bir başka turistik noktası da Kuşadası’dır. Aydın ilimize bağlı bu şirin ilçemizde son yıllarda hızlı bir betonlaşma görülse de hala sahiliyle, ilçeye ismini veren Kuş adasıyla turistlere aradığını sunuyor.
En ucuz Kuşadası otel fiyatları
Marmaris’ten biraz daha ileriye yani Türkiye’nin batıdaki en uç noktalarından birine giderseniz Datça tüm sakinliği ve berrak deniziyle sizi karşılar. Rüzgarın hiç eksilmediği bu şirin ilçede antik kent ve Palamutbükü, Tütünbükü gibi koylar da var.
Datça'da kalınabilecek uygun fiyatlı oteller
Bir zamanlar İzmirlilerin yazlık yeri olan Çeşme artık Türkiye’nin en popüler turistik ilçelerinden biri haline geldi. Limanı, çarşı ve denizi eksik olmayan rüzgarı çok güzel. Alaçatı ise restore edilen evleri, sörf ve yelken meraklılarına sunduğu rüzgarlı deniziyle büyük ilgi görüyor.
En uygun ve ekonomik Çeşme otelleri
Contents
- 1 Ege köyleri
- 2 Ölmeden önce görmeniz gereken Ege kasabaları
- 3 Bu Yaz Kuzey Ege Turu Yapmak İsteyeceğiniz 8 Muhteşem Rota
- 4 Ege Bölgesi Antik Kentleri, Tarihi Şehirler ve Gezilecek Yerler
- 4.1 Pergamon Antik Şehri
- 4.2 Efes Antik Şehri
- 4.3 Tlos Antik Şehri
- 4.4 Afrodisias Antik Şehri
- 4.5 Aizanoi Antik Şehri
- 4.6 Ege Bölgesi Uşak Antik Şehirleri ve Tarihi Yerler
- 4.7 Ege Bölgesi Gezilecek Tarihi Yerler ve Antik Kentleri Selçuk Şirince
- 4.8 Kayaköy
- 4.9 Ege Bölgesi Müzeleri
- 4.10 Ege Bölgesi Medeniyetleri Ve Uygarlıkları
- 4.11 Neden Ege Bölgesi Tarihi Gezilecek Yerler ve Antik Kentleri
- 4.12 Çıkın Yola
Ege köyleri
⏱: 6 dk
Ege Bölgesi, tarihe ışık tutan tutan birbirinden güzel antik kente ve masmavi tonları ile birbirinden güzel kıyılara sahip. Suyu, doğası ve birbirinden lezzetli yemekleri ile vazgeçilmez tatil bölgelerinden biri.
Birbirinden güzel koyu dışında Ege’de görülecek köyler arasında hala keşfedilmeyi bekleyen ve keyifli bir tatil sunan birçok köy bulunuyor. Ege köyleri listesinden sizler için 10 eşsiz köyü sıraladık.
Gelin araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek Ege turu ve Ege’de gezilecek yerler için birbirinden güzel tatil noktalarını keşfe çıkalım ????
Şirince Köyü
Yemyeşil zeytin ağaçları ve birbirinden güzel meyve ağaçlarının çevrelediği Şirince Köyü; dar sokakları ve meşhur meyve şarapları ile mutlaka görülmesi gereken bir köy. St.
John Baptist Kilisesi, Şirince Taş Mektep Müzesi, Nişanyan Evleri, Nesin Matematik Köyü ile hem tarihten izler taşıyan güzel mimarilere, hem de bir sürü çocuğun gelişimini sürdürdüğü bir eğitim merkezine sahip.
Ege köyleri kapsamında ve Şirince gezi rehberi dahilinde; kumda pişen türk kahvesi ve şarapların tadına bakabilir, tarihe ışık tutan mimarileri ziyaret edebilirsiniz.
- Şirince’ye Nasıl Gidilir? İzmir Selçuk ilçesine bağlı ve Ege köyleri listesinde olan Şirince, Selçuk’a 8 km mesafede bulunuyor. Eğer havayolu ile geliyorsanız İzmir Adnan Menderes havalalimanı araç kiralama yaparak buraya ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinden direkt gelecekseniz de İzmir araç kiralama yaparak 1 buçuk saatin sonunda ulaşabilirsiniz. Kuşadası’na 30 km uzaklıkta bulunan Şirince’ye Aydın Kuşadası araç kiralama yaparak yarım saatlik bir yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz.

Çamlıbel Köyü
Balıkesir ilinin Edremit ilçesine bağlı ve Ege köyleri arasında olan Çamlıbel köyü, Kaz dağları eteklerinde şahane bir manzaray sahip.
Meşhur Sakız Dağı’na tırmanarak doğa yürüyüşleri yapabilir, Assos, Ayvalık, Cunda’ya olan yakınlığı sayesinde araç kiralama yapılarak günübirlik geziler düzenleyebilirsiniz.
Buradaki tarihi yerleri ziyaret ederek denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Adatepe köyü
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı ve Ege köyleri arasında olan Adatepe Köyü oksijen oranı en yüksek alanlardan biri. Köyde bulunan tarihi taş evler ve asırlık çınar ağaçları gidene temiz havanın dışında huzurlu bir atmosfer sunuyor.
Kaz Dağları ve Edremit Körfezi’nin göründüğü Zeus Altarı ülkemizin en güzel manzarasına ev sahipliği yapan bir yer mutlaka tepeye çıkarak bu manzarayı seyretmelisiniz.
Ayrıca Adatepe Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret ederek sevdiklerinize zeytinyağından yapılan sabun vs gibi hediyeler alabilirsiniz.
- Adatepe Köyü’ne Nasıl Gidilir? Ege köyleri listesinde yer alan Adatepe Köyü Çanakkale merkeze 105 km, Ayvacık’a 35 km uzaklıkta bulunuyor. Çanakkale araç kiralama yaparak şehir merkezinden 1 buçuk saatin sonunda ulaşabilirsiniz. İzmir Adatepe arası ise 230 km. Buradan da İzmir Adnan Menderes araç kiralama ile yaklaşık 3 saat sonunda ulaşabilirsiniz.
Sığacık Köyü
Sığacık Kalesi ve Teos antik kenti sınırlarının içinde yer alan Sığacık köyü, İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı.
Sakin Şehir Ağı’nın (Citta Slow) ilk üyesi Seferihisar’da Sığacık gezi rehberi içindeki Teos Antik Kenti kalıntılarını görebilir, Sığacık Kalesi’ne çıkabilir köylerinde üretilen sebze, meyve ve Ege otları satışının yapıldığı Üretici Pazarı’nı gezebilirsiniz. Merkeze 2,5 km uzaklıktaki Büyük Akkum plajında denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Kapıkırı Köyü
Ege’nin köyleri arasında doğal kalmayı başarmış bir yer Kapıkırı Köyü, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı Kapıkırı Köyü, Heraklia antik kent kalıntılarını görebilir, Bafa Gölü çevresine günübirlik gidebilirsiniz. Kaya mezarları, Athena tapınağı, şehir surları ve Agora’yı görebilirsiniz. 5 ada bulunan gölde tekne turuyla adaları ziyaret edebilir, Bizans döneminden kalan manastırlara ait kalıntıları görebilirsiniz.
Bodrum’a 80 km, Didim’e ise 45 km uzaklıkta ve Ege köyleri listesinde bulunan Kapırıkırı Köyü’ne buralardan bunaldığınızda kaçabilirsiniz. Köyde üzerlik bitkisinden yapılmış el işi kolyeler, oyalı yemenilerden sevdiklerinize hediyeler bulabilirsiniz.
Ege’de gezilecek yerler için tıklayınız.
Yeniçarohari (Küçükköy)
Balıkesir Ayvalık’a bağlı ve Ege köyleri arasında olan Yeniçarohori olarak da bilinen, Ayvalık’ın sanatla harmanlanan köyü Küçükköy, incecik kumları ve uzun sahili ile Sarımsaklı Plajına ev sahipliği yapıyor. Toplam 22 halka açık plajı ile Sarımsaklı; koyları, adaları kumsalı, güneşi, tarihi ile adeta cennetten bir köşe gibi tatil beldesi.
Ege yemeklerini keşfetmek için tıklayınız.
Kayaköy
Ege köyleri listesinde yer alan Kayaköy, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı olan Kayaköy’de terkedilmiş evlerin hikayesi yıllarca bölgede yaşayan Rumlardan geliyor. Kayaköy’de terkedilmiş 100’lerce taş ev ve kiliseleri ile bir açık hava müzesi yer alır. Aynı zamanda Ege köyleri listesinde meşhur Likya Yolu’nun bir durağı da bu köy.
Kayaköy’de gezilip görülecek yerler arasında büyük ve küçük kilise bulunuyor. Bunun dışında on dört şapel ile tarihe ışık tutan yapılar da bulunuyor. Taş evleri gezebilir bu kilise ve şapellerde tarihe yolculuk yapabilirsiniz.
Araç kiralama yaparak Soğuk Su koyuna yaklaşık kırk dakikada giderek suyun tadını çıkarabilirsiniz. Köylü kadınların evlerin önünde yaptıkları gözlemelerden yiyebilir, taptaze otlarla yapılan bu lezzetleri işin ustalarından deneyebilirsiniz.
Çamlar arasında 5 km’lik yolu yürüyerek Ölüdeniz’e çıkabilirsiniz.
Bademli Köyü
İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Bademli köyü, Türkiye’nin Maldivleri olarak anılıyor. Ege köyleri listesinde zira muhteşem bir denize ve sahile sahip. Dikili’ye sadece 20 dakikalık mesafede olan köy zeytin ağaçları ile çevrelenmiş.
Bademli köyü gezi rehberi içinde Bademli Köyü’nde denize girilecek yerler şahane. Bunlar; Fame Beach, Pissa Plajı, Kayra Beach, Killik Koyu, Zindancık Koyu ve Hayıtlı Koyu olarak sıralanabilir.
Burada tüm gün denizin tadını çıkarabilir, eşsiz manzaraların fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Bademli Köyü’ne Nasıl Gidilir? İstanbul Bademli arası yaklaşık olarak 6 saat. Yolcu360’ın İstanbul araç kiralama seçeneklerinden bütçenize uygun kiralık araç ile de gelebilirsiniz. İzmir Bademli arası yaklaşık olarak 2 saat. İzmir Adnan Menderes havalimanı araç kiralaya yaparak ulaşabilir Ayvalık araç kiralama ile de 1 saat sonunda ulaşabilirsiniz.
Mordoğan
Ege köyleri arasında bulunan Mordoğan, İzmir’in Karaburun ilçesine bağlı olan Mordoğan yaklaşık 70 çeşit mor çiçeği ile rengarenk görüntüler ve mis gibi kokular sunar. Mordoğan’da Çatalkaya, Ayıbalığı plajı, Ardıç Plajında masmavi denizin tadını çıkarabilir sahil restoranlarında taze deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz.
Dalyan Köyü
Çanakkale ilinin Ezine ilçesine bağlı olan bir balıkçı köyü olan ve Ege köyleri arasında yer alan Dalyan Köyü….Balıkçı tekneleri ile çevrili limanında manzarayı seyredebilir günbatımında fotoğraf çekebilirsiniz.
Kırmızı renkli gölü’nü görebilir, göl etrafında bulunan Alexandra Troas antik kentinin kalıntılarına bakabilirsiniz.
Antik liman sütunlarının arasından denize girebilir, çevrede yürüyüş yapabilir ve sevdiklerinizle doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
- Dalyan Köyü’ne Nasıl Gidilir? Dalyan ile Çanakkale merkez arası 54 kilometre. Çanakkale araç kiralama yaparak yaklaşık 1 saat sonunda ulaşabilirsiniz. Dalyan İstanbul arası ise 465 kilometre. İstanbul araç kiralama yapılarak saat 30 dakika sonunda ulaşabilirsiniz. Ankara’ya 721 kilometre uzaklıkta olan Dalyan’a Ankara Esenboğa araç kiralama ile de 8 saat 30 dakikada ulaşım sağlayabilirsiniz.
Paylaş0
Ölmeden önce görmeniz gereken Ege kasabaları
Her mevsim kafa dinleyebileceğiniz en güzel yerlerden biri Assos. Denizi yazın bile sıcak değil.
Çevresinde keşfedilmemiş doğal güzellikler barındıran, geceleri yakamozları seyredebileceğiniz Assos, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Behramkale Köyüne bağlı antik bir kent.
Antik limanı, kentin koruyucusu sayılan Athena'ya adanan Tapınağı mutlaka ziyaret etmeli ve günbatımını orada izlemelisiniz.
SİVRİCE, SOKAKAĞZI, KADIRGA, YEŞİLYURT, ADATEPE
Assos gezinizde, Kaz dağları eteklerinde dolanırken bazı koy ve köylere mutlaka uğramalısınız. Kesinlikle daha uzun süre gelip, “kalmalı plan” yapacağınızdan eminiz.
Assos'tan çıkıp kuzeye doğru gittiğinizde Sokakağzı ve Sivrice koyları gayet dingin bir denizle karşılar sizi.
Koyunevi, Bektaş ve Balabanlı köylerinin sahil kısımlarına denk gelen bu koylar bakir doğası, tertemiz denizi, leziz zeytinyağlıları ile size inanılmaz bir tatil yaşatır.
Sivrice koyu, Ayvcık, fotoğraf @emelgcmnb
Assostan güneye doğru ilerlediğinizde önce mavi bayraklı Kadırga koyunu, Assos sahil yolundan devam ettiğinizde ise zeytinlikler arasından görünen muhteşem denizi ile sırasıyla Büyükhüsün, Sazlı, Ahmetçe köylerini sahil yolundan geçtikten sonra Küçükkuyu'ya geleceksiniz. Yeşilyurt ve Adatepe köylerinde Kazdağı havası alıp, meydan kahvesinde bir çay içmezseniz dondurma yemezseniz olmaz. Keşfedilecek çok yer var.
DİKİLİ
Bergama'nın sayfiyesi diye bilinir. Dinlenmek amacıyla çıkılan bir tatili için ideal bir seçimdir. İzmir'in en kuzey tarafında kalır. Ayvalık, Altonova ve Bergama'ya yakındır.
Ormanları, bereketli toprakları, temiz ve serin havası, el değmemiş koyları, gölleriyle size hitap edeceğinden eminiz.
Küçük Zindancık Koyu, hemen yanındaki Killik Koyu, girerken taşlık ama sonrası bembeyaz kum olan Pissa Koyu, Hayıtlı Koyu, Çandarlı mutlaka gezilmesi gereken yerlerden.
Küçük Zindancık Koyu, fotoğraf @orcundalarslan
FOÇA
İzmir'e bağlı Foça, Antik Çağda İyonyalıların 12 antik şehrinden biri olarak ortaya çıktığında denizde yaşayan foklardan dolayı Phokaia adını almış, bu isim günümüze Foça olarak gelmiş.
İzmir'in huzur dolu ilçesi foça, kendine özgü dokusunu, doğasını ve tarihini koruyabilen ender yerlerden.
Efsanelere konu olan Siren Kayalıkları, Fransız Tatil Koyu, Orak Adası, İngiliz Burnu Koyları ve Menteşe Adası ile tatilcilerinin gözdesi.
İzmir’in Foça ilçesindeki Orak Adası’nda yer alan ve volkanik tozların suyla buluşmasıyla ortaya çıkan Siren Kayalıkları, nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının barınma yeri olarak bilinse de bir mitin de parçasıdır. Homeros’un ünlü Odysseia Destanı’nda da karşımıza çıkan siren kayalıkları; geniş kanatlı, kuş gövdeli ve kadın başına sahip yaratıklar olarak tanımlanır. Sesleri ile denizcileri büyüleyen yüzleri çok güzel, sesleri çok etkileyici olan kadınların, denizcileri büyüledikleri, gemilerini bilinçsizce buraya doğru sürmeleri nedeniyle büyük çoğunluğunun öldükleri anlatılır.
CUNDA
Cunda, Ege’nin en popüler kasabası. Ada her mevsim muhteşem. Kalabalık ancak Eylül gibi azalmış, adaya sükunet ve huzur gelmiş, rüzgar zeytin kokusunu burnunuza getirecek kadar artmıştır. Patriça Koyu'na gidebilir, temiz ve sığ denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Çoğu deniz ürünüyle hazırlanmış meze ve yemekleriyle ünlü Bay Nihat ve Günay Restoran'ın yemeklerini tadabilir, Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’nın restore ederek kültür ve sanat hayatına kattığı adanın simge yapılarından Taksiyarhis Kilisesi'ni ziyaret edebilirsiniz.
ŞİRİNCE
Dağların arasında yeşil bir yamaç üzerine kurulan, zeytin ağaçlarının içinde taş sokakları ve cumbalı beyaz evleri ile Şirince, mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Köy merkezindeki çarşıda kafe, restoran, hediyelik eşya satışı yapılan mekanlar var.
Tüm sokakların çarşıya bağlandığı Şirince'ye gelen turistler tarihi köyün asırlık sokaklarında dolaşarak geçmişe yolculuk yapıyor. Geçmişi milattan sonra 5.
yüzyıla dayanan Şirince'de yaşayan halkın buradaki güzelliklerin bilinmemesi için köylerine “Çirkince” adını verdiği söyleniyor.
1924’te gerçekleşen mübadeleden sonra köydeki Rumların yerini Selanik göçmeni Türkler almış. İzmir valisi köyü ziyaret ettiğinde köyün güzelliğinden o kadar etkilenmiş ki bu köye Çirkince demenin haksızlık olacağını düşünüp köyün adını Şirince olarak değiştirmiş.
Maya takvimine göre, kıyamet kopacak ve bundan sadece Şirince ile Fransa'nın Bugarach köyünün etkilenmeyeceği inanışı nedeniyle Şirince dünyanın ilgi odağı haline geldi. Nesin Matematik Köyü, Hodri Meydan Kulesi ve Tiyatro Medresesi gezilebilecek yerler arasında.
Onun dışında köyün sakın ve huzurlu sokakları arasında kafanıza göre gezebilirsiniz.
ÇEŞME
Çeşme'nin kıyı şeridinde birbirinden güzel plajlar var. Denizin çarşaf gibi olduğu Aya Yorgi Koyu ve rüzgar sörfçülerinin mabedi Çark, en meşhurları. 2 km uzunluğundaki plajıyla Çeşme'nin en uzun plajı olan Ilıca oldukça popüler. Günübirlik tekne gezintisine çıkın ve koylarıyla ünlü Eşek Adası’na gidin.
Tekneyle bir saat uzaklıktaki Eşek Adası, kuzey rüzgârlarına kapalı oluşu sayesinde sualtı ve su sporlarına çok elverişli. Öğle yemeği için Çeşme’nin en eski mekânlarından İmren Lokantası’na gidebilirsiniz. Çarşıdaki lokantanın leziz tencere yemeklerini ve zeytinyağlılarını deneyin. Kahvaltıda bir kuş sütü eksik diyebiliriz.
BODRUM
Dört mevsim müdavimlerinin olduğu Muğla'nın şirin kasabası Bodrum doğa harikası plajları, muhteşem denizi, güneşi, rüzgarı, insanı, restoranları ve deniziyle harika bir tatili sunar. Bütün sezon kalabalıktır.
Hatta pandemi sürecinde kış mevsiminde de sakinleşemedi. Bodrum'un her yerinden denize girebilirsiniz.
Gezmeniz gereken yerler arasında Bodrum Kalesi, Sualtı Arkeoloji Müzesi, Antik Tiyatro, Gümüşlük koyundaki Tavşan Adası, Pedesa Antik Kenti sayılabilir.
ALAÇATI
Bundan 10 yıl öncesinde yerlisinin dışında yalnızca sörf tutkunlarının bildiği bir kasabaydı Alaçatı. Yaz aylarında adım atmanın bile zor olduğu Alaçatı, Eylül ile birlikte gerçek kimliğine geri dönüyor.
Sakin, sessiz, zamanın ağır aktığı bir kasaba oluveriyor.
Eylülde rüzgar sörfü yapmak, adeta dev bir stüdyoyu andıran Alaçatı sokaklarında bol bol fotoğraf çekmek, birbirinden şık restoranlar ve kafelerde keyif yapmak için Alaçatı’ya gitmeli.
AYVALIK
Bu Yaz Kuzey Ege Turu Yapmak İsteyeceğiniz 8 Muhteşem Rota
Kuzey Ege Turu ile yemyeşil bir doğaya, masmavi bir denize, eşsiz bir tarihe, balığın en tazesine, mezelerin en lezzetlisine doğru yolculuğa çıkıyoruz. Bu yaz kendimize Kuzey Ege turu hediye etmek için bahanemiz çok. Özgürlüğün, seyahat etmenin, Türkiye’nin güzelliklerini keşfetmenin ve doğayla iç içe olmanın tadı en güzel Kuzey Ege’de çıkar.
Kuzey Ege Turu İle Keşfedilmedik Yer Bırakmıyoruz
Kuzey Ege Turu ile Türkiye’nin muhteşem güzelliklerini keşfetmeye doyum olmaz.
Ülkenin doğal güzelliklerini bir bir görebileceğimiz Kuzey Ege Turu ile Bozcaada‘da güneşin batışını izleyecek, Ayvalık‘ın arnavut kaldırımlarında dolaşacak, mitolojik efsaneleriyle Kaz Dağları‘nda oksijene doyacak, Foça’da tarihin izlerini sürecek, Çeşme ve Alaçatı‘da keyifli hatıralar yaşayacak, Bergama‘nın ve Assos‘un antik kentleri ile yüzyıllar öncesine gideceğiz.
* Kapak fotoğrafındaki yer Assos’tur.
Bozcaada
Kültür turlarının en özeller rotalarından biri olan Kuzey Ege rotasında yer alan ilk durak Bozcada oluyor. Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayandığı söylenen ve Yunan mitolojisinde Tenedos adıyla anılan Bozcaada, samimi havasıyla ve bozulmamış dokusuyla kendine hayran bırakıyor. Doğası kadar kültürel zenginliğiyle de ön planda olan Bozcaada’da gezilecek yerler arasında Rum ve Türk mahalleleri, Polente Feneri ve rüzgar gülleri, Bozcaada Kalesi yer alıyor. Muhteşem bir denize sahip olan Bozcaada’da denize girmek için adres ise Ayazma, Habbele ve Sulubahçe plajları oluyor.
Bozcaada Gezi Rehberi İçin Linke Tıklayın
Assos
Kuzey Ege’nin en önemli özelliği, bölgede yer alan hemen her yerin oksijen oranın yüksek olması. Kuzey Ege’nin nimeti olarak adlandırabileceğimiz temiz havayı içimize Assos‘ta çekmek için devam ediyoruz. Kekik kokularıyla ünlü Assos’un tarihi ve kültürel yapısı, hem benliğimizi hem de kültürümüzü zenginleştiriyor. Behramkale Köyü içerisindeki, Aristo’nun felsefe okulu açtığı ve Bizans Döneminin Psikoposluk Merkezi olan Assos’ta gezilecek yerler arasında ise Akropol, Athena Tapınağı, sarnıçlar ve çeşmeler ve Anadolu’nun en etkileyici nekropolü yer alıyor.
Assos Gezi Rehberi İçin Linke Tıklayın
Cunda Adası
Türkiye’nin turizm merkezlerinden biri olan Cunda Adası, arnavut kaldırımlı taş sokakları ve evleri ile tam bir doğal fotoğraf platosu konumunda. Rum ve Türk mimarisi örneklerinin görüldüğü Ayvalık’ta yer alan Cunda Adası, Kuzey Ege Turu ile keşfedilecek özel yerlerden biri. Kuzey Ege’nin incisi, sakız aromalı dondurması ve reçeliyle ünlü Cunda Adası’nın nostaljik sokaklarını arşınlayıp Taksiryarhis Kilisesi ve Aşıklar Tepesi‘ni ziyaret ederken sadece bu bölgeye özgü papalina balığının da tadına bakmayı unutmamak lazım. Ayvalık’ta denize girmek için istikamet ise Akvaryum, Maden Adası ve Ortunç, Hamam Koyu oluyor.
Kaz Dağları
Kuzey Ege turu yaparken dünyanın en yüksek derecede oksijene sahip yeri olan Kaz Dağları’na safariyle yapmamak olmaz. Akçay’da safari jeeplerine binilip Alp Dağları’ndan sonra en fazla oksijene sahip Kaz Dağları’nı keşfetmek için yola koyulmak gerçekten benzersiz bir deneyim… Kaz Dağları Milli Parkı’nın güzelliğine bu yolculukta tanık oluyoruz. Milli park içerisinde yer alan seyir tepesinde hepimiz içimizdeki fotoğrafçıyı konuşturacağız ve rotamızı Şahin Deresi Kanyonu‘na çevireceğiz. Buradaki oksijen, temiz hava ve çam kokuları eşliğinde Ağlayan Çam’a ulaşacak ve Kaz Dağları’nda çıkan büyük yangından kurtulan Ağlayan Çam’ın hikayesini öğreneceğiz.
Bergama
Kuzey Ege Turu ile keşfetmeye Bergama ile devam ediyoruz. Antik dönemdeki Pergamon devletinin başkenti olan Bergama’nın tıp merkezi olan ve sağlık Tanrıçası Asklepion’a adanmış olan Asklepion Antik Kenti sizleri bekliyor olacak. Ardından ise Foça’da nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının kayalarına yuva yaptığı dünyaca ünlü Siren kayalıkları, Orak Adası, İncir Adası, İngiliz Burnu sizlere ev sahipliği yapacak.
Bergama Gezi Rehberi İçin Linke Tıklayın
Çeşme
Yaz tatili denilince akla ilk gelen yerlerden biri oluyor Çeşme. Kuzey Ege Turu ile deniz tatili için en ideal yerlerden biri olan Çeşme’de akvaryum gibi bir denize girebilir, damla sakızlı kahvenizi yudumlarken tatilin keyfini çıkartabilirsiniz. Çeşme plajları, gece hayatı, aynı zamanda binlerce yıllık tarihi eserlerin doğa ile iç içe atmosferi ile herkesi kendine hayran bırakıyor. Çeşme otelleri de beklentiyi oldukça yüksek bir şekilde karşılıyor. Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri olan Çeşme’de görülecek yerler arasında ise Çeşme Kalesi, Kervansaray, Erythrai Antik Kenti ve Çeşme’nin en eski yerleşim yeri olan Germiyan Köyü yer alıyor. Çeşme’de denize girilecek yerler listesine ise Boyalık Koyu, Dalyan koy, Sakızlı Koy, Aya Yorgi Koyu, Çeşme Paşalimanı Plajı, Pırlanta Plajı, Çark Plajı, Ilıca Plajları mutlaka eklenmeli.
Alaçatı
İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı olan tertemiz, masmavi denizi ve birçok su sporuna imkan sağlayan rüzgarı ile Ege’nin incisi Alaçatı her zaman iyi bir fikirdir. Tarihi MÖ 600’lü yıllara dayanan ve antikçağdaki ismi Agrilia olan Alaçatı, arnavut kaldırımlı dar sokakları, ihtişamı ile göz dolduran Rum evleri ve eski taş evlerden restore edilen pansiyon ve kafeleri ile küçük ama hareketli bir tatil cenneti konumunda. Deniz ürünleri, ot yemekleri ile lezzetli bir mutfağa sahip olan belde, her yıl düzenlenen Alaçatı Ot Festivali ile de turist akınına uğruyor. Türkiye’deki tek sakız ağacı bahçesi Alaçatı’da yer aldığı için baştan söylemeliyiz ki burada sakıza ve sakızlı yiyecek içeceklere doyacaksınız.
Alaçatı’da Yapılacak 10 Şey
Foça
M.Ö. altıncı yüzyılda İyonlar tarafından keşfedilerek yerleşim alanı olarak kullanılmaya başlanan Foça
Ege Bölgesi Antik Kentleri, Tarihi Şehirler ve Gezilecek Yerler
Ege Bölgesi Gezilmesi Gereken Yerler, Antik Ve Tarihi Şehirler
Blaundus antik kenti Anadolu’da görülebilecek en ilginç antik kentlerden biridir. Fotoğraftaki yapı ilk görüldüğünde tapınak olduğu düşünülse de değildir.
Pergamon Antik Şehri
Bergama’da bulunan Pergamon antik kenti de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş nadir antik şehirlerimizdendir.
Ne zaman Bergama (Pergamon) antik kentinden bahsetsek, aklımıza ilk gelen şey, Berlin’de bulunan Pergamon müzesinde sergilenen ve Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerdir. Aslında ülkemizde yaşayanlar bu konuda iki farklı görüşe sahiptir.
İlki, Berlin Pergamon müzesinde bulunan Zeus Sunağı ve diğer eserlerin orda kalması ile ilgilidir. Çünkü bu tarihi eserlerin orada korunduğu, ülkemizde ise korunamayacağı yönündedir. İkinci görüş ise bu eser ve sunağın yerinin Bergama antik kenti olduğudur.
Tabi ki liste bunlarla sınırlı değil. Yukarıda saydığımız ören yerleri, tarihi ve antik şehirler dediğimiz gibi sadece bizim gitmiş olduğumuz yerlerdir. Fırsat buldukça diğerlerine de gitmeye çalışacağımıza eminiz.
Efes Antik Şehri
Ege bölgesindeki en büyük antik şehir, dünyanın ilgisini keşfedildiği andan itibaren çeken ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de giren Efes antik kenti‘dir.
Tlos Antik Şehri
Özellikle bu bölgede bulunan Tlos antik kenti, içerisinde bulunan tanrıların tanrısı Kronos sunağı ile çok ayrı bir öneme sahiptir.
Karadeniz bölgesinde koloniler kuran Milet antik kenti de Ege bölgesinde gezilmesi gereken antik şehir ve ören yerlerindendir.
Afrodisias Antik Şehri
Eski dünyanın çeşitli yerlerinde Afrodit kültü olsa da bu bölgemizde bulunan Afrodisias antik kenti bu konudaki kesinlikle en önemli antik kentlerimizdendir.
Aizanoi Antik Şehri
Ülkemizde bulunan ve dünyanın en iyi korunmuş olan en büyük Zeus tapınağı Aizanoi antik kenti içinde görülebilmektedir.
Ege Bölgesi Uşak Antik Şehirleri ve Tarihi Yerler
Uşak kenti sınırları içindeki antik kentleri, tarihi yerleri ve müzeleri ile müze eserleri hakkında bilgiler için ilgili Uşak hakkında bilgiler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Ege Bölgesi Gezilecek Tarihi Yerler ve Antik Kentleri Selçuk Şirince
Bununla birlikte Şaraplarıyla ünlü Şirince köyü hafta sonu tıklım tıklım olsa da hafta arası kesinlikle görülmesi gereken köylerimizdendir.
Kayaköy
Bir hayalet köy olan Kayaköy sessizliği ve kimsesizliği ile sizi şaşırtacaktır.
Ve Dilek Yarımadası Milli Parkı, daha fazlasıyla en renkli ve antik çağlardan bize göz kırpan diğer tarihi yerleriyle Grek kültürüne kucak açan bölgemizdir.
Ege Bölgesi Müzeleri
Ege bölgesinde bulunan müzelerde ve çeşitli şehirlerde bu medeniyetlerin izlerini fazlasıyla görmek mümkündür.
Hatta öyledir ki Ege bölgesindeki antik şehirlerden ne yazık ki kaçırılan eserlere, fazlasıyla yurtdışındaki çeşitli müzelerde de rastlamak mümkündür.
Ege bölgesinde, Anadolu medeniyetlerine ilgi duyan herkesin görmesi ve gezmesi gereken müzelerin başında Efes Müzesi, Afrodisyas Müzesi, Bergama Müzesi, Çeşme Müzesi, Hierapolis Arkeoloji Müzesi, Milet Müzesi gelmektedir.
Ege Bölgesi Medeniyetleri Ve Uygarlıkları
Ege bölgesinde, günümüze kadar çeşitli uygarlıklar gelip geçmiştir. Ancak Ege bölgesinde kurulan ilk uygarlık Girit medeniyetidir (M.Ö.3500 – M.Ö.1200). Girit uygarlığından sonra gelen medeniyet Miken (Aka) medeniyeti (M.Ö.2000 – M.Ö.1200) veya uygarlığıdır. Dor medeniyeti (M.Ö.
1200 – M.Ö.335) ise Miken uygarlığına son vermiş medeniyettir. Dorlar aynı zamanda Eski Yunan Medeniyeti olarak da bilinmektedir. Aslında Ege medeniyetlerini oluşturan halkların başlıcaları Makedonya, Batı ve Güneybatı Anadolu, Trakya, Yunanistan ve Ege adalarında yaşayanlar olmuşlardır.
Sonrasında Pers uygarlığı, Helenistik medeniyeti, Roma medeniyeti ve Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu bölgeye hakim olmuştur.
M.Ö.1200 yıllarında Dor (Eski Yunan) medeniyeti ‘polis’ ismi verilen şehir devletleri kurmuşlardır. Bu şehir devletlere Atina, Sparta örnek olarak gösterilebilir.
Bölgedeki tarıma elverişli toprak azlığı, nüfus artışı, ticaret gibi sebeplerle bu kentlerde yaşayanlar kolonileşme çözümüne gitmiş ve özellikle Ege denizine kıyısı olan çeşitli yerlere koloniler kurmuşlardır.
Karadeniz bölgesinde de göreceğiniz üzere Karadeniz’e bile kolonileşmeyi götürmüşlerdir.
Polis şehir devletleri, çeşitli sebeplerden dolayı bazı yapısal özellikler taşımaktadırlar. Örneğin, polis denilen bu şehir devletlerinin ortalarında tapınak bulunmaktadır. Tapınağın etrafına yönetimsel binalar, resmi yapılar, pazar meydanları yapılmıştır. Ayrıca saldırılara karşı şehir devletin etrafına surlar inşa edilmiştir.
Anadolu’da iki beylikler dönemi olmuştur. İlk Anadolu beylikleri zamanı, Alparslan’ın 1071 yılında Roma imparatoru Diyojen’i yenmesi ve Anadolu’ya girmesiyle başlamıştır. İkinci Anadolu Beylikleri dönemi ise birinci Anadolu beylikleri döneminde kurulan Anadolu Selçuklu Devleti’nin Kösedağ savaşında Moğollara yenilmesiyle başlamıştır.
Birinci Beylikler Döneminde ayrıca ilk Türk denizci beyliği olan Çaka Beyliği kurulmuştur. Çaka beyliği, ilk kurulan beylikler arasında en kısa ömürlü olan beyliktir. Çaka Bey’in büstü İstanbul Deniz Müzesi girişinde bulunmaktadır.
İkinci Anadolu Beylikleri zamanında ise Ege bölgesinde Germiyanoğulları, Aydınoğulları, Menteşeoğulları, Saruhanoğulları, Karesioğulları, Hamitoğulları beylikleri bulunmaktadır.
Neden Ege Bölgesi Tarihi Gezilecek Yerler ve Antik Kentleri
Ege bölgesi ile ilgili bir tatil planı yapacaksanız bu kesinlikle antik kentler ve tarihi yerler ile ilgili olmalıdır. Eğer android telefonlar yerine bir ‘organik’ harita ile gezmek isterseniz aslında bu bölge biçilmiş kaftan.
Aslında işin keyfi de öyle değil midir? Tabi ki teknolojinin varoluş sebeplerinden biri de insanoğlunun hayatını kolaylaştırmaya çalışmasıdır. Bir ana yoldan bir tali yola saptığınızda antik kentlerden biri ile karşılaşmanız an meselesi. Kaybolsanız bile dert değil, buradaki insanlar Güzelyurt insanı gibi güzel insanlar. Kesinlikle yardımcı olacaklardır.
Tabi ki denizin, kumsalın tadına varmak için de harika bir bölgedir Ege bölgesi. Ancak zaman kaybına önem vermiyorsanız, araştırmayı, tarihi sevmiyorsanız diyeceğimiz bir şey yok. Ayrıca Akdeniz bölgesine inmek için en keyifli manzaralı rotalara sahiptir Ege bölgesi.
Çıkın Yola
Hadi bir yere bırakın antik kentleri, tarihi şehirleri, geçmişi hepsini bir kenara bırakın. Karadeniz‘den sonra en yeşili bol yeridir ülkemizin. Yaşadığımız bu topraklarda yeşillik alanlar gittikçe azalmakta, bazen katledilmekte. Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi zeytini bize tattıran zeytin ağaçları bile binbir sebeplerle talan edilmek istenmekte.
Yakalayın o yeşili. Çıkın Ege’nin yollarına.
Ayrıca İlgili Linkler:
Ege Bölgesi antik kentleri, tarihi şehirleri ve milli park fotoğrafları
Şirince Denizli Güzergahı
Fethiye Karina Güzergahı
Marmara Bölgesi turistik yerler
Karadeniz Bölgesi turistk yerler
Akdeniz Bölgesi turistik yerler
İç Anadolu Bölgesi turistik yerler
Doğu Anadolu Bölgesi turistik yerler
Güneydoğu Anadolu Bölgesi turistik yerler
Ege bölgesi hava durumu