Hamile olduğunu öğrendiğinde ilk ne hissettin?
Çok şaşırdım ve mutlu oldum ama ilk an teste güvenemedim. Eşime ve aileme söylemeden önce emin olmak için kan testi yaptırdım. Bu kadar kolay hamile kalabileceğimi sanmıyordum çünkü etrafımda aylardır deneyen ve tedavi gören arkadaşlarım vardı. Ben de bunun aylar hatta yıllar sürebileceğini düşündüğüm için ona göre plan yapmıştım fakat bizde süreç gerçekten çok hızlı ilerledi.
Anne olmak hayatında neleri değiştirdi?
Aslında hayatımda hiçbir şeyi değiştirmedi. Anne olmadan önce yaptığım her şeyi şimdi de yapıyorum. Annelik hayatımı yaşamama asla engel olmadı. Evet hayatımızı ve işimi kızımıza göre şekillendirdik ama böylesini daha da sevdim.
Gün içinde neler yapıyorsunuz, vaktiniz nasıl geçiyor?
Ben de Melisa da doğada olmaya bayılıyoruz. Melisa tam anlamıyla kinetik bir çocuk dolayısıyla hareket etmeden duramıyor.
O yüzden bebekliğinden itibaren yağmur-çamur, yaz-kış demeden hep açık havada vakit geçirdik. Şimdi de anne kız Belgrad Ormanı'na gidiyoruz, Kilyos sahilinde kumdan kale yapıyoruz, bisiklete biniyoruz.
Onun enerjisini doğru şekilde kullanabilmesi için mümkün olduğunca dışarıda vakit geçiriyoruz.
- Melisa'nın söylediği ilk kelime ne oldu?
- Çok komik ama karga.
- Melisa'nın favori kitapları neler?
Bebekken “Tavşancan ve Faresu” serisini çok severdi. Şimdilerde benim de favorim olan Roger Hargreaves'ın serilerine bayılıyor.
Anne olarak bugüne kadar en çok hangi anlarda zorlandın?
Melisa ne gündüz ne öğle ne de gece uykusu olmayan, ciddi uyku sorunları yaşayan bir bebekti. İlk dört sene uyku konusu beni çok zorladı.
Sana benzeyen yönleri var mı?
Melisa dış görünüş ve genel karakter özellikleri açısından babasına çok benziyor. Biraz mükemmeliyetçi bir tarafı var, bu özelliğini törpülemeden kullanabileceği doğru alanlara yönlendirmeye çalışıyoruz. Mantığı ön planda olmasına rağmen çok da duygusal bir çocuk. Merhameti, hayvan, insan ve doğa sevgisi bana çok benziyor. Çok şanslıyım.
Her şey normale döndüğünde Melisa ile beraber ailece ilk nereye gitmek istiyorsunuz?
New York'a gideceğiz inşallah.
Melisa ve babasının ilişkisi nasıl? Senden dinlemek isteriz…
İnanılmaz bir aşk var aralarında, benimle olan ilişkisiden çok farklı. Babası zaten kızına aşık bir baba. Eşim Cem, Melisa'ya gerçek bir mentor. Yönlendirilmesi gerektiği durumları benden daha iyi analiz edip doğru bir yaklaşımla ikna edebiliyor kızımızı. Melisa'nın bu tarz konularda frekansı babasıyla çok daha iyi.
Evde iki kedi ile birlikte yaşayan bir aile olarak Melisa'nın hayvan dostlarıyla büyümesiyle ilgili neler söylemek istersin?
Hayatta yapabileceğimiz en doğru şeyi yaptık. Melisa, Elmyra'nın Türkiye şubesi. Eşim de ben de hayvanları çok seviyoruz Melisa da böcekten solucana, salyangozdan arıya kadar hiçbir hayvanı ayırmadan büyük bir merhamet ve sevgiyle kucaklıyor. Ailemizin tek eksiği bir köpek. İleride bahçeli bir evimiz olursa mutlaka köpek sahiplenmek istiyoruz.
İşin gereği kozmetikle iç içesin. Melisa'nın makyaja, kozmetiğe merakı var mı? Seni çekim yaparken izliyor mu?
Yıllarca Melisa'nın önünde dudak balmı dahi sürmedim. Şimdi düşününce saçma geliyor. Bu kadar saklamaya, gizlemeye rağmen Melisa çok süslü bir kız çocuğu ve benim işimden bağımsız kozmetiğe kendisinin ilgisi var. Ruj, oje sürmeye bayılıyor. Bazen anne kız SPA ve bakım günü yapıyoruz. Ona uygun organik, kimyasallar içermeyen malzemeler aldım, haftada bir gün birlikte süsleniyoruz.
Pandemi döneminde ebeveyn olarak en çok hangi anlarda zorlandın, modunu yükseltmek için neler yapıyorsun?
Melisa'nın çok hareketli bir çocuk olduğunu söylemiştim. Sürekli perende atmak, koltuklardan takla atarak inmek isteyen bir çocuk. Atletik yeteneği oldukça fazla. Beni en çok zorlayan bu oldu.
Enerjisini atabilmesi için harekete ihtiyaç duyan bir çocuk. Bu yüzden evde koltuk minderlerinden, jimnastik minderleri ve parkurlar yapıp enerjisini atmasına yardımcı oldum.
Tabii bu süreç beni her açıdan çok yordu.
Melisa sana bu hayatta en çok ne öğretti? Bizimle paylaşır mısın?
Evlat sevgisinin nasıl çılgınca bir şey olduğunu, çocuğun için gözünü dahi kırpmadan her şeyi yapabileceğini öğretti. Hayatta daha büyük bir sevgi yok.
Sence nasıl bir annesin?
Bence rahat bir anneyim. Melisa'nın her şeyi kendisinin deneyimlemesine izin veriyorum. Bebeklik dönemlerinde daha evhamlıydım kabul ediyorum ama büyüdükçe aramızda çok yoğun, sevgi dolu bir ilişki gelişti. Melisa yaşına göre olgun ve farkındalığı yüksek bir kız çocuğu. Bazen fikirleriyle ya da söylediği bir cümleyle beni düşündürüyor. Birlikte iyi bir ikili olduk.
Melisa'yla ilgili hiçbir planım yok. İstediği mesleği yapabilir, istediği yerde yaşayabilir, istediği insan olabilir. Tek odağım güvende olması. Her duyguyu yaşasın istiyorum. Kendi öz farkındalığı için çaba gösteriyorum. Hayatta her an onun yanında olamam. Bu yüzden kendi ayakları üzerinde durmayı, problemlerle başa çıkmayı öğrenmesi gerek.
Onu ancak böyle hayata hazırlayabileceğimi düşünüyorum.
Anne olduktan sonra kendi çocukluğunla tekrar yüzleştiğin anlar oldu mu? Olmaz olur mu?
Çok farklı kuşaklarız, bu yüzden kendi çocukluğumla bağ kuramıyorum. Birçok açıdan çok şanslı bir kuşak. Elbette şanssız oldukları konular da var ama sahip oldukları imkanlarla birlikte anne ve babaların farkındalıkları çok fazla. Pandemi sürecini dışarıda bırakarak söylüyorum bu dönemde çocuk olmayı isterdim.
Çalışan bir anne olarak kariyer ve annelik yolculuğunda dengeyi nasıl sağlıyorsun?
Kolay olmuyor ama çok hızlı ve iş bitirici biriyim. Bu özelliğimi hem karakter hem yetiştirilme tarzıma hem de iş hayatına 18 yaşında başlamama bağlıyorum.
Uykuya düşkün biri değilim, sabah 06:00'da ormana koşuya gidip, 08:00'de Melisa'yı okula bırakıp 10:00'da kamera karşısına oturuyorum. Çok planlı ve programlı biriyim. Kızım dünyadaki her şeyden önce gelse de işimi de çok seviyorum.
Bu sebeple erken kalkarak ve zaman yönetimimi iyi değerlendirerek her ikisine de aynı dengede vakit ayırabiliyorum.
Birçok anne ne yazık ki çalıştığı için kendini dönem dönem yetersiz hissedebiliyor. Senin de böyle hissettiğin oldu mu?
Annelik bitmeyen bir yetersizlik hissi ve en önemlisi vicdan azabı bana kalırsa. Kendimi sürekli eleştirdiğim ve geliştirmek için bitmeyen bir çaba gösterdiğim bir mesai. Bu hisler o kadar gerçek ve güzel ki! Mükemmel bir anne yok. Öyle olmak da değil hayalim. Hata yapmanın ne kadar doğal ve hayatın içinden olduğunu da ileride kızıma öğretmek istiyorum.
Seni büyütürken bunu yaptığım için pişmanım demek kadar normal bir durum yok. İnsanız nihayetinde, anneliğin okulu da yok. Kimi zaman içgüdülerimizle, kimi zaman yanlış öğretilerle, kimi zaman da duygularımızla karar veriyoruz.
İnsanın doğasında hata yapmak vardır, bunu normalleştirdiğiniz ve etrafınızda oynanan mükemmel anne mükemmel çocuk yalanına gözlerinizi ve kulaklarınızı kapattığınızda kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.
Fotoğraf: Fevzi Ondu
Etiketler: Merve Özkaynak , alem kids, alem exclusive, röportaj
Contents
- 1 Şehirde Sakinlik: İstanbul’un Parkları
- 2 Kurt Kemeri Mesire Yeri
- 3 BELGRAD ORMANI – NEREDE, NASIL GİDİLİR, YEME İÇME
- 3.1 Belgrad Ormanı’nı En Sevimsiz Zamanı
- 3.2 Belgrad Ormanı’nın En Güzel Vakti
- 3.3 Peki, Adı Neden Belgrad Ormanı?
- 3.4 Belgrad Ormanı’nda Ne Yapılır?
- 3.5 Neşet Suyu Yürüyüş Parkuru
- 3.6 Üçgen Ev
- 3.7 Yeme – İçme
- 3.8 Bahçeköy Yaban Hayatı Üretim İstasyonu
- 3.9 Bentler
- 3.10 Belgrad Ormanı Tabiat Parkları, Piknik Ve Mangal Yerleri
- 3.11 Belgrad Ormanı’nda Kamp Yapılabiliyor Mu?
- 3.12 Belgrad Ormanı Açılış Kapanış Saatleri
- 3.13 Belgrad Ormanı Nerede?
- 3.14 Belgrad Ormanı’na Nasıl Gidilir?
- 3.15 Belgrad Ormanı Yakınlarındaki Mekanlar
- 3.16 Tarihi Bilice Börekçisi
- 3.17 Ceviz Ev Yapımı
- 3.18 Limandere Kavurmacısı
- 3.19 Bol Pazar
- 3.20 Belgrad Ormanı’nda Düzenlenen Etkinlikler
- 4 İstanbul’da Gezilecek Yerler, Görülmesi Gereken En Güzel 51 Yer
- 4.1 İstanbul İlçeleri
- 4.2 İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler
- 4.3 1. Ayasofya
- 4.4 2. Topkapı Sarayı
- 4.5 3. Kapalı Çarşı (Grand Bazaar)
- 4.6 4. Bozdoğan Su Kemeri
- 4.7 5. Yerebatan Sarnıcı
- 4.8 6. Çemberlitaş
- 4.9 7. Galata Kulesi
- 4.10 8. Ahrida Sinagogu
- 4.11 9. Rumeli Hisarı
- 4.12 10. Yoros Kalesi
- 4.13 11. Anadolu Hisarı
- 4.14 12. Yedikule Zindanları
- 4.15 13. At Meydanı (Hipodrom)
- 4.16 14. Haydarpaşa Tren Garı
- 4.17 15. Alman Çeşmesi
- 4.18 16. Dolmabahçe Sarayı
- 4.19 17. Aya Yorgi Manastırı
- 4.20 18. Fener Rum Patrikhanesi
- 4.21 19. Heybeliada Ruhban Okulu
- 4.22 20. Kuleli Askeri Lisesi
- 4.23 21. Kız Kulesi
- 5 Turistik Doğu Ekspresi Hakkında Merak Edilenler? 2020 Bilet Fiyatları
- 5.1 Turistik Doğu Ekspresi Nedir?
- 5.2 Turistik Doğu Ekspresi Kalkış Saatleri
- 5.3 Turistik Doğu Ekspresi Hangi İllerde Duruyor? Ne Kadar Bekliyor?
- 5.4 Turistik Doğu Ekspresi Vagon Tipleri ve Kapasitesi
- 5.5 Turistik Doğu Ekspresi Vagon içerisinde Neler Var;
- 5.6 Turistik Doğu Ekspresi En kolay Bilet Alma Yolu,
- 5.7 Bilet Alma Tüyoları ve DETAYLAR….
Şehirde Sakinlik: İstanbul’un Parkları
İstanbul gibi büyük bir metropolde sakinlik ve huzur arayanlar için birçok park mevcut.
Tarihi ve kültürel zenginliğiyle bilinen İstanbul’da; Emirgan Korosu, Atatürk Arboretumu gibi doğal parkların yanı sıra Selamiçeşme Özgürlük Parkı, Maçka Parkı gibi parklar şehirden uzaklaşmak isteyenler ideal bir konuma sahip. İşte birbirinden güzel İstanbul parkları hakkında genel bilgiler sizlerle.
Yıldız Parkı
Osmanlı döneminde eğlence amaçlı olarak kullanılan Yıldız Parkı, günümüzde en popüler İstanbul parklarından birisi. Beşiktaş’ta yer alan Yıldız Parkı; şehrin tozundan, egzozundan, gürültüsünden bunalanlar için nefes alınabilecek bir yere olarak ön plana çıkıyor. Parkın içerisinde ağaçların ve yeşilliğinin yanı sıra Malta Köşkü de bulunuyor.
Yıldız Parkı’nı ziyaret etmek isteyenlerin en merak ettiği soru ise; genellikle Yıldız Parkı otopark ücreti nedir sorusu oluyor. 2020 yılında Yıldız Parkı’nın otopark ücreti 8 TL olarak belirlenmiş. Yıldız Parkı’na gittiğinizde aynı zamanda keyifli bir piknik aktivitesi de yapabilirsiniz.
Parkta ziyaretçilerin ihtiyaçlarına yönelik restoran, kafe, tuvalet ve lavabolar da mevcut.
Gülhane Parkı
Topkapı Sarayı’nın bahçesi olarak kullanılan Gülhane Parkı, 1912 yılında halkın kullanımına açılan parklardan bir tanesi. Tarihi yarımadada yer alan parka konumu itibariyle İstanbul’un her yerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gülhane Parkı’nı ziyaret etmişken İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni gezi planınıza dahil edebilirsiniz. Her sene milyonlarca insanın ziyaret ettiği parkta en çok merak edilen şeylerden bir tanesi Gülhane Parkı’nda lavabo, tuvalet var mı sorusu oluyor. Gülhane Parkı’nda tuvalet hizmeti mevcut.
Aynı zamanda parkın içerisinde bulunan kafelerde yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı da giderebilirsiniz.
Emirgan Korusu
Emirgan Korusu, Emirgan semtinde bulunan İstanbul’un bir başka parkı. Parka gittiğinizde boğaz manzarasına karşı keyifli bir piknik yapabilirsiniz.
Bir başka bir alternatif arıyorsanız belediye tarafından işletilen Beyaz Köşk’te, Sarı Köşk’te ya da Pembe Köşk’te saat 09.00-14.00 arasında kahvaltı yapabilirsiniz. Koruya giriş ise ücretsiz. Eğer aracınızla gitmek isterseniz Emirgan Korusu’nun otopark ücreti 10 TL.
Her yıl nisan ayında düzenlenen Lale Festivali’ne katılımınızı Emirgan Korusu ziyaretinize denk getirebilirsiniz.
Maçka Parkı
Taşkışla ile Maçka arasında bulunan teleferiği ile ünlü Maçka Parkı insanların buluşma noktası konumunda. İstanbul’un Maçka semtinde bulunan parkta çocuklar için oyun alanları mevcut. Ayrıca parka gittiğinizde spor aletleriyle form tutabilirsiniz.
Selamiçeşme Özgürlük Parkı
Kadıköy’ün Fenerbahçe semtinde bulunan Selamiçeşme Özgürlük Parkı 120.000 metrekare bir alana kurulu.
Selamiçeşme Özgürlük Parkı içerisinde bulunan tenis kortu, futbol sahası, basketbol sahası, çocuk oyun alanı, amfi tiyatro, koşu parkuru, bisiklet yolu ve kafeteryalarıyla tam bir aktivite mekanı.
Peki, Selamiçeşme Özgürlük Parkı’na nasıl gidilir? Parka, Kadıköy’den Fenerbahçe’ye giden FB1 numaralı otobüsle ulaşabilirsiniz.
Nezahat Gökyiğit Botanik Parkı
Hatıra parkı amacıyla yapılan Nezahat Gökyiğit Botanik Parkı, Ataşehir’de yer alıyor. İlçenin oksijen deposu görevini gören park; bitkiler koleksiyonu, kaya bahçesi, kameriye, çitli bahçe, kurak ve çorak bahçe, nilüfer havuzu, kaktüs ve etli bitkiler serası gibi farklı bahçe temalarıyla ziyaretçi çekiyor.
Eğer Nezahat Gökyiğit parkı ne zaman açık sorusunu merak ediyorsanız hemen soruyu cevaplayabiliriz. Yılın her ayı açık olan parkı kasım ve şubat aylarında 09.30-16.00 saatleri arasında ziyaret etmeniz mümkün. Nisan ve ağustos aylarında ise park saat 18.00’a kadar açık. Mart, eylül ve ekim aylarında ise saat 17.
00 saatine kadar parkı ziyaret edebilirsiniz.
Bakırköy Botanik Parkı
Bakırköy Botanik Parkı, Bakırköy’de E-5 karayolu kenarında bulunduğu için rahat bir ulaşıma sahip.
İçerisinde göl, restoran, çeşit çeşit ağaçların ve bitkilerin bulunduğu park yeşillikler içinde zaman geçirmek isteyenler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Ziyaretçilerin en çok merak ettiği konular arasında Bakırköy Botanik Parkı hangi saatler açık sorusu bulunuyor. Bakırköy Botanik Parkı 07.00-23.00 saatleri arasında açık.
Atatürk Arboretumu
Arboretum, ağaç veya ağaç ailesine ait odun bitkilerin yetiştirilmesi ve korunması adına çalışmalar yapılan yere verilen isimdir. Belgrad Ormanı’na bağlı oldukça büyük bir alana kurulu Atatürk Arboretumu yeşile doymak isteyenlerin vazgeçemediği bir lokasyon.
Parkın içerisinde aynı zamanda doğal bir göl ve binlerce çeşitli ağaç türü bulunuyor. Atatürk Arboretumu’na yiyecek-içecek sokmak yasak ve içerisinde restoran ya da kafe bulunmuyor. Su şişesi ile girmek yasak olduğu için önceden su ihtiyacınızı karşılamanızda fayda var.
Hafta içi ve hafta sonu olmak üzere 09.00 ve 17.00 saatleri arasında açık olan parka giriş ise ücretli. Atatürk Arboretumu için giriş ücretleri hafta içi ve hafta sonu olarak değişkenlik göstermektedir. Hafta sonu fiyatları tam bilet için 20 TL, öğrenci için 7,5 TL’dir.
Fenerbahçe Parkı
Fenerbahçe Parkı Kadıköy’ün merkezinde yer alıyor. Aynı zamanda park, İstanbul’daki en büyük parklardan biri olma özelliğini taşıyor. Binlerce kişinin ziyaret ettiği Fenerbahçe Parkı’nda 5 adet kafe mevcut. Fenerbahçe Parkı’na ulaşım için FB1 ve FB2 otobüslerini kullanabilirsiniz. Park yılın her ayı ve saatinde ziyarete açık.
Kurt Kemeri Mesire Yeri
ayvat bendi tabiat parki tanitim filmi youtube
istanbul a yakin piknik alanlari istanbul da piknik nerede yapilir
kurt kemeri mesire yeri istanbul mesire yerleri istanbul net tr istanbul rehberi istanbul sehir rehberi
istanbul un en kral mangal yerleri galeri turizm
kurt kemeri piknik alani eyup 2297 ziyaretcidan 14 tavsiye
kurt kemeri piknik alani eyup 2297 ziyaretcidan 14 tavsiye
belgrad ormani nerede giris ucreti tum detaylariyla gezi rehberi seyahat rehberi geziler seyahat
istanbul daki piknik alanlari belgrad ormani polonezkoy catalca sariyer sile piknik
istanbul daki en guzel piknik alanlari tatil seyahat haberleri sayfa 5
piknik yasagi ne zaman bitiyor piknik alanlari ve mesire yerleri ne zaman aciliyor son dakika haberleri internet
pin on kamp yerleri
istanbul daki piknik ve mesire alanlari istanbulu geziyorum
kemerburgaz kurt kemeri sosyal tesisleri nerede giris ucreti biz gezdik
belgrad ormani komurcu bendi istanbul forest turkey orienteering gopro istanbul
kurt kemeri mesire alani girisi istanbul belgrad ormanlari hd youtube
tarihi mekanlar kisisel ansiklopedi erol sasmaz
belgrad ormani mangal yasagi dogadaki yabanci
belgrad ormani nerede giris ucreti tum detaylariyla gezi rehberi
pin by زينه on سفر photo 10 things travel
kemerburgaz kurt kemeri sosyal tesisleri nerede giris ucreti biz gezdik
belgrad ormani piknik mangal yerleri ulasim giris ucreti
belgrad ormani piknik mangal yerleri ulasim giris ucreti
ayvat bendi mesire alani nerede ve giris ucreti istanbul
tao sosyo denemeler isimsiz turbe vi amasya suluova eraslan beldes
tarihi mekanlar kisisel ansiklopedi erol sasmaz
ayvat bendi belgrad ormanlari kemerburgaz eyup istanbul ayvatbendi kagithane deresi nin bir kolu olan ayvat deresi uzerinde insaa istanbul ormanlar turkiye
kurt kemeri sosyal tesisleri esbas
belgrad ormani mangal piknik ormanlar goller
belgrad ormani hakkinda merak edilen 7 sey neredekal com
ayvat bendi milli parki ne nerede
BELGRAD ORMANI – NEREDE, NASIL GİDİLİR, YEME İÇME
Belgrad Ormanı için “İstanbul’un ciğerleri” klişesini duymuşsunuzdur. İstanbul’un son yeşil kalesi olduğundan aynı zamanda İstanbulluların biricik can simidi. O olmasaydı sabah koşusuna çıkanlar, bebek gezdirenler, yargılayıcı gözlerinden kaçan sevgililer, balkonsuz evlerde yaşayanlar, trafikte ömür geçirenler nasıl yapardı bilmiyorum. ????
İstanbul’un kuzeyinde, taa Sarıyer’in arkasında kalsa da (Taksim’den trafiksiz bir günde bile iyi ihtimalle 45 dakika sürer) İstanbullular hafta sonu konvoy konvoy Belgrad Ormanı’na akıyor.
Terapi gibi yer ama bazı günler insanı tımarhanelik de eder. Önce bir ton yol & trafik çek, nihayet vardığında park bulamayıp arabayı uzaklara park et, sonra bi de bak ki yürüyüş parkurunda İstiklal Caddesi’ni aratmayan bir kalabalık, üstelik dayılar ateş yakmayın tabelasının altında sucuk kızartıyor..
Bu yazımızda da Belgrad Ormanı’nı en güzel nasıl yaşarsınız, en kötüsünden nasıl kaçarsınızdan bahsedeceğiz. Aynı zamanda Belgrad Ormanı nerede, nasıl gidilir, kaça kadar açık gibi bilgilere de yer verdik.
Belgrad Ormanı’nı En Sevimsiz Zamanı
Yazın ve hafta sonuysa eyvah eyvah… Öyle kalabalık oluyor ki; sanki orman değil, semt pazarı. Doğa ile başbaşa olmak için tek şansınız sabah 7-9 arası gelmek.
Orman içinde kahvaltı yapmak istiyorsanız evden bir termos çay, yol üzerindeki meşhur Bilice Börekçisi’nden bir paket börek kapın çünkü Belgrad Ormanı’nın içindeki mekanlardan insanlar pek memlun değiller.
Önce 6 km’lik parkurda yürüyüş, üzerine de tahta masalarda bir piknik yapabilirsiniz.
Belgrad Ormanı’nın En Güzel Vakti
Bizce Belgrad ormanının en güzel vakti yaprakların sarıdan kırmızıya döndüğü sonbahar. Hem renkler şahane, hem de kalabalıklar az. Hafta sonu 6’da uyanma derdi de yok. Ardından İstanbul’da sonbaharın en çok yakıştığı yer olan ATATÜRK ARBORETUMU‘una uğrarsınız. Sonbaharda Belgrad Ormanı mantar kaynıyor. İlginizi çekerse mantar toplama turlarını araştırabilirsiniz.
Bu yazımızda Belgrad Ormanı’nda ne yapılır, ne yer, ne içilir, nasıl gidilir gibi konulardan bahsedeceğiz.
Peki, Adı Neden Belgrad Ormanı?
Kanuni Sultan Süleyman 1521 yılında, Sırbistan seferi dönüşünde getirdiği Belgradlıları, Bizans döneminden kalan köylerin canlandırılması ve yeni köylerin kurulması uygulamasına destek olması için orman içine iskan etmiş. Belgradlıların yerleştirildiği köy olan Belgrad köyü, bu ormana ismini vermiş. Osmanlı İmparatorluğu zamanında şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilen su bentleri, ormanın içinde bulunuyor.
Belgrad Ormanı’nda Ne Yapılır?
Çatalın solundan giderseniz:
Neşet Suyu Yürüyüş Parkuru
Üçgen Ev
Yeme – İçme
Ormanın içinde, ağaçların altında iki tane yemek yiyebileceğiniz yer var ama eğri oturup doğru konuşmak gerekirse insanlar lezzet anlamında pek tatmin olmamışlar.
Yeni Derya Café – Yürüyüş parkuruna getiren yolun devamında, geyik üretim tesisinin karşısında Yeni Derya Café var. Açık ve kapalı olmak üzere oturma alanı var. Ahşap terası çok hoş duruyor ama insanlar fiyat / performans olarak pek memlun kalmamış. Ama bir çay / kahveden zarar gelmez diye düşünüyorum.
Bahçeköy Yaban Hayatı Üretim İstasyonu
Yıllarca gide gele en sonunda içine geyik bulunmadığına kanaat ettim ama varmış. Bir ara fon yetersizliğinden ötürü kapanmıştı gerçi.
Aşırı avlanmaktan ötürü soyu tükenmekte olan kızıl geyikleri burada üretim, Türkiye’nin farklı köşelerine gönderiyorlarmış. 10-20 tane oluyormuş.
Gezip görebileceğiniz bi yer değil ama sizin de aynı şeyi merak ettiğinizden şüphem olmadığından bi söyleyeyim dedim.
Çatalın sağından devam ederseniz de Bentler Mevkii’ne gidersiniz:
Bentler
Bentler, kuzey ormanlarındaki suyu İstanbul’a getirmek için inşa edilen taşıma sisteminin bir parçası. Bir kısmının Roma ve Bizans döneminde yapıldığı, daha sonra Osmanlı tarafından geliştirilip yenilendiği biliyor. Kuzeyden su 2 koldan bentler vasıtası ile İstanbul’a taşınıyormuş: Taksim Suyu ve Kırkçeşme Suları.
Kırkçeşme Suları, Kanuni Sultan Süleyman devrinde kuzey ormanlarından tarihi yarımadaya su getirmek için Mimar Sinan’a yapılmış. Dönemin sadrazamı, suyun şehre gelmesi İstanbul’a göç başlatır, yönetimi zor olur diye epey karşı çıkmışsa da Mimar Sinan 10 yıl içinde projeyi bitirmiş.
18. yüzyıla gelindiğinde artık İstanbul ta Tarabya’ya kadar irili ufaklı yerleşimleri olan bir şehir olmuş. Buraların ihtiyacını karşılamak için de Taksim Suyu hattı inşa edilmiş. Kuzeyden gelen su bölgenin en yüksek noktası olan bugünki Taksim’de depolanıyor, oradan farklı bölgelere “taksim”ediliyormuş.
İşte eski İstanbul’u yaşatan su ağının direk taşları olan bentlerin bir kısmı Belgrad Ormanı’nda bulunuyor. Rotanıza bazılarını eklemek isteyebilirsiniz. Aralarından en heybetli olanlar: Valide Bendi, Topuzlu Bent ve Çifte Havuz.
Belgrad Ormanı Tabiat Parkları, Piknik Ve Mangal Yerleri
– Etrafta bulunan masalardan yararlanabiliyorsunuz ama masaların dolu olma ihtimaline karşın kendi sandalyenizi götürmenizde fayda var.
Ayvat Bendi Tabiat Parkı: İsmini 1765 yılında, III. Mustafa döneminde yaptırılan Ayvat Bendi’nden almış. Ayvat Deresi üzerinde bulunan bent ormanın en güzel manzaralarından birine sahip. Konum için tıklayın.
Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı: Rivayete göre, Osmanlının son yıllarındaki savaşlar sırasında bir grup asker bu bölgeye sığınmış fakat susuz kalmış. Binbaşı geceden sabaha kadar açtığı kuyudan su çıkarmayı başarmış, bu mesire alanı da onun adını almış. İçinde çocuk parkları, yürüyüş parkurları, oturma alanları bulunan mesire alanı çocuklu aileler için ideal. Konum için tıklayın.
Bentler Tabiat Parkı: Burada, Osmanlı döneminde inşa edilen Topuzlu, Valide Bande ve Mahmut bentleri yer alıyor, ismi de buradan geliyor. İçerisinde yürüyüş parkurları ve bisiklet yolu var. Konum için tıklayın.
Kömürcübent Tabiat Parkı: Bu mesire alanının ismi, 1620’de Topuz Deresi üzerine inşa edilen Kömürcübent’ten geliyor. Kömürcübent birçok canlıya ev sahipliği yapıyor ayrıca sık ağaçların arasında piknik yapmak mümkün. Konum için tıklayın.
Kirazlıbent Tabiat Parkı: Burası piknik alanlarının biraz yukarısında yer alıyor. Kirazlıbent, 2. Mahmut’un 1800’lerde yaptırdığı bentin bulunduğu alanda. Toprak yolları ile doğa yürüyüşlerinin ve fotoğrafçıların aranan yeri. Konum için tıklayın.
Irmak Tabiat Parkı: Bu alan 2011’de hizmete girmiş. Belediye tarafından ihtiyaçlarınızın karşılanacağı şekilde düzenlenmiş. Basketbol, futbol, voleybol gibi spor aktivitelerinin yapılabileceği sahalar, çocuk oyun alanları var. Konum için tıklayın.
Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı: Bu bölgeye Sarıyer’den kolaylıkla ulaşım sağlanabiliyor. İçerisinde oldukça güzel planlanmış piknik alanları var. Konum için tıklayın.
Neşet Suyu Tabiat Parkı: Bu mesire alanı ismini müderris Neşet Bey’den alıyor. Su kaynakları ile ön plana çıkan bu alanda ayrıca otopark ve piknik alanları bulunuyor. Özellikler sporcular koşu parkurunu değerlendirmek için burayı tercih ediyor. Konum için tıklayın.
Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı: Burası Ünlü edebiyatçı Falih Rıfkı Atay’ın ismini almış. 2oo dönümlük alan için ahşap masalı piknik yerleri mevcut, burası Neşet Suyu’na da komşu. Konum için tıklayın.
Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı: Fatih Sultan Mehmet’in adıyla anılan çeşmenin etrafında bulunduğu için mesire alanı bu ismi almış. Bu bölgede bir kafe de hizmet veriyor. Konum için tıklayın.
Belgrad Ormanı’nda Kamp Yapılabiliyor Mu?
Belgrad Ormanı’nda kamp yapılabiliyor mu diye merak ediyorsanız cevabımız evet. Burası, 5500 hektarlık doğal bir orman. Çeşitli canlıların yaşaması ise oldukça normal. Kamp yapmamanız için herhangi bir engel yok ama orman içinde Kızıl geyik, kızıl tilki, yaban domuzu, altın çakal gibi çok sayıda kuş türü, sürüngen ve memeli hayvan yaşadığını bilmenizde fayda var.
Belgrad Ormanı Açılış Kapanış Saatleri
Belgrad Ormanı 24 saat açık.
Belgrad Ormanı Nerede?
Kırmızı ile işaretli yer Belgrad Ormanı.
Belgrad Ormanı’na Nasıl Gidilir?
Arabayla
Çayırbaşı’na 5 kilometre, Büyükdere’ye ise 6 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Şehir merkezindne buraya ulaşım sağlamak için Çayırbaşı- Bahçeköy hattını takip edebilir, Alibeyköy – Kemerburgaz – Terkos hattını ikinci bir seçenek olarak değerlendirebilirsiniz.
Yaya olarak
– 42T, 42R, 42M, 42HM veya 153 numaralı otobüs hatlarını kullanabilirsiniz.
– Yalnızca cumartesi ve pazar günleri, Beşiktaş’tan geçen ve 2.5 saatte bir kalkan D2 isimli bir otobüs var. Bu otobüs ile de Belgrad Ormanı’na ulaşmanız mümkün. Otobüslerin ilk seferi sabah saat 06:30’da başlıyor.
Belgrad Ormanı Yakınlarındaki Mekanlar
Az önce de bahsettiğimiz gibi ormanda yemek yeme fikri kulağa güzel gelse de insanlar mevcut tesislerden pek memlun değiller. Ambiyans olarak hepsi biraz noksan ama insanlar 3’ünü de lezzet olarak çok seviyor.
Tarihi Bilice Börekçisi
Bir tribün “Belgrad Ormanı” diye bağırsaydı, karşı tribün “Bilice Börekçisi” derdi. Bu ikisi o derece bütünleşmiş.
Biz de bilmiyorduk, Instagram’dan size sorunca 230 bin kişi birden “Bilice Börekçisiiiiiiii” deyince öğrendik. Çeşit çeşit lezzetli börekleri var ama insanların favorisi kuş üzümlü kıymalı börek.
İster paket alın, ister karnınızı burada doyun, size kalmış. Börekçi, Belgrad Ormanı’na 2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Konum için tıklayın.
Ceviz Ev Yapımı
Ceviz’in hem ev yemekleri, hem de kahvaltısı güzel. Boşnak böreği de meşhur ama bence asıl olay zeytinyağlılar. Fiyatlar ucuz değil ama yemekler harbi lezzetli. Konum için tıklayın.
Limandere Kavurmacısı
Kurt gibi açsanız, cebininizi yormadan ağız tadıyla karın doyurmak istiyorsanuz hiç düşünmeden Limandere Kavurmacısı’na gelin. Adından anlaşılacağı üzere kavurması meşhur ama sulu yemekler de güzel. Balıkesir’den gelen etleri, yoğurdu, turşusu, irmik tatlısı ile oldukça sevilen bir mekan. Konum için tıklayın.
Bol Pazar
Pazarları Kemer Country’nin içinde tatlı bir pazar kuruluyor. Terasta jazz ve funk çalan grup çıkıyor. Ortam çok iyi. Belgrad Ormanı çıkışı uğramalık. Aç gelin. Konum için tıklayın.
Belgrad Ormanı’nda Düzenlenen Etkinlikler
– Geyik koşuları, yetişkinler için 4 – 14 – 28 kilometrelik etapları ve çocuklar için de Bambi parkuru olan bir koşu yarışı. Senede 4-5 kez gerçekleşiyor.
– Orienteering kulüpleri de sık sık Belgrad’da antrenmena geliyor. Oryantiring hakkında bilgi almak için tıklayın.
İstanbul’da Gezilecek Yerler, Görülmesi Gereken En Güzel 51 Yer
- Dile kolay tam 8 bin yıllık bir yerleşim yeri İstanbul.
- Nice medeniyet bu şehri almak için sefere çıktı.
- Yedi denizin gemileri İstanbul limanlarına demirledi ve nice kervan dünyanın bir ucundan getirdiği malları İstanbul pazarlarında satışa çıkardı.
- Bugün İstanbul’un dört bir yanında arzı endam eden sayısız tarihi yapı, İstanbul’u dev bir açık hava müzesine dönüştürüyor.
Toplumsal hafızayı canlı tutan sayısız mekan, restoran, kafe ya da pastane de İstanbul’un nostaljik yerleri arasında önemli yer tutuyor.
Özetle İstanbul bize, “beni yine ve yeniden keşfet” diyor.
- Bir yanda iğne atsan yere düşmeyen metrobüsler bir yanda sıcak bir çayla güvertesinde hayatın telaşından arındığımız vapurlar…
- Bir yanda kalabalığın sel gibi aktığı İstiklal Caddesi diğer yanda yalnızca dalga ve martı sesleriyle şenlenen Burgazada sokakları…
- Her ne kadar şehrin sakinleri olarak sabah işe, akşam eve koşturup dururken binlerce güzelliğin yanından fark etmeden geçip gitsek de İstanbul; hâlâ dünyanın en eski, en ünlü ve hepsinden önemlisi en güzel şehirlerinden biri.
- “Dersaadet” yani “saadet kapısı” diye anılan İstanbul, burada doğanlara da misafir olarak gelenlere de bitmeyen bir serüvenin kapısını aralıyor.
- İstanbul’da gezilecek yerlerin pek çoğu, insana hayatı boyunca farklı yaşlarda tekrar gördüğünde farklı çağrışımlar yapıyor ve anıları tazeliyor.
- İstanbul’da saymakla bitmeyen bu güzelliklerden en tanınmış 51 tanesine göz atmaya ne dersiniz?
İstanbul İlçeleri
Arnavutköy | Esenyurt | Adalar |
Avcılar | Eyüp | Ataşehir |
Bağcılar | Fatih | Beykoz |
Bahçelievler | Gaziosmanpaşa | Çekmeköy |
Bakırköy | Güngören | Kadıköy |
Başakşehir | Kâğıthane | Kartal |
Bayrampaşa | Küçükçekmece | Maltepe |
Beşiktaş | Sarıyer | Pendik |
Beylikdüzü | Silivri | Sancaktepe |
Beyoğlu | Sultangazi | Sultanbeyli |
Büyükçekmece | Şişli | Şile |
Çatalca | Zeytinburnu | Tuzla |
Esenler | Ümraniye | |
Üsküdar |
İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler
1. Ayasofya
İstanbul’un gözbebeği Tarihi Yarımada’yı gezmeye başlamak için en doğru yer Ayasofya Cami.
Dünyanın en tanınmış ibadethanelerinden biri olarak aynı yerde 3 defa inşa edilen Ayasofya, son halini 537 yılında aldı.
Ayasofya’nın ibadete açıldığı gün İmparator Justinianos’un, “Tanrım bana böyle bir ibadet yeri yapabilme fırsatı sağladığın için şükürler olsun” dediği ve Kudüs’teki Hz. Süleyman Mabedi’ni kastederek “Ey Süleyman seni geçtim” diye bağırdığı rivayet ediliyor.
İstanbul’un fethinden sonra cami olarak ibadete açılan Ayasofya’nın içine mihraplar, minber, müezzin mahfilleri, vaaz kürsüsü ve maksureler eklendi. Bir dönem müze olarak ziyarete açılan Ayasofya, şu an cami olarak yeniden ibadete açık durumda.
2. Topkapı Sarayı
Osmanlı İmparatorluğu, dünyanın en geniş sınırlara ulaşmış ve yüzyıllarca hakimiyetini sürdürmüş imparatorluklarından biri. Bu köklü tarihin ve ihtişamlı yapının 400 yıl boyunca yönetildiği, sultanların ve ailelerinin yaşadığı Topkapı Sarayı ise bütün görkemiyle Tarihi Yarımada’da görülmeyi bekliyor.
Osmanlı’nın en şatafatlı düğünlerine, tahta çıkma törenlerine ya da entrikalarına ve hüzünlü hikayelerine şahit olan bu sarayda, kendinizi tarihin kollarına bırakarak eşsiz bir tarihe tanık olabilirsiniz.
Topkapı Sarayı Müzesi ve Harem Gezisi’nde görülecek yerler arasında sarayın Harem bölümü, Hırka-ı Saadet Dairesi ve Has Oda bölümü, Babü’s Saade bölümü ve Köşkler Bahçesi bölümü bulunuyor.
3. Kapalı Çarşı (Grand Bazaar)
Tarihi Yarımada’nın en gözde duraklarından biri de Beyazıt’ta 550 yıldır ayakta duran Kapalı Çarşı. Yabancıların Grand Bazaar adıyla tanıdığı Kapalı Çarşı, içinde kaybolacağınız sokakları ve dünya altın piyasasına yön veren kuyumcularıyla ünlü.
Dünyanın en büyük çarşılarından: Kapalı Çarşı.
İstanbul’un en eski çarşısının içinde ticaretin hâlâ ne kadar canlı olduğunu ve burada satılan her şeyin İstanbul’un kadim ruhunu yansıttığını göreceksiniz.
4. Bozdoğan Su Kemeri
Roma Dönemi’nde şehirlere su sağlamak için kurulan su kemerlerinden pek azı ayakHaydarpaşa Tren Garıta kalabilmiş.
İstanbul’un tam kalbinde Unkapanı’nda yer alan Bozdoğan ya da dünyanın tanıdığı adıyla Valens Su Kemeri, dünyada eşine az rastlanan uzunlukta ve sağlamlıkta. Bugün altından trafik akarken pek fark etmesek de 1.500 yılı aşkın süredir İstanbul’u seyrediyor.
5. Yerebatan Sarnıcı
Bizans Dönemi’nde sarayın su ihtiyacını karşılamak için yaptırılan sarnıç, göz alıcı sütunları ve Medusa heykeli ile bugün bile görenleri kendisine hayran bırakıyor.
Günümüzde, içinde birçok sanat etkinliği de gerçekleşen Yerebatan Sarnıcı’nda; konserler ve dinletiler, katılanlara büyülü bir dünyanın kapılarını aralıyor.
6. Çemberlitaş
İmparator I. Konstantin onuruna, MS 330 yıllarında İstanbul’un yedi tepesinden birine dikilen Çemberlitaş sütunu, zamanla bütün bir semte adını vermiş.
Bir zamanlar Bizans İmparatorlarının büstlerinin konulduğu Çemberlitaş sütunu, Haçlı Seferleri esnasında büyük hasar alsa da hâlâ İstanbul’un en dikkat çekici yapılarından biri.
7. Galata Kulesi
- Bugün en tepesine çıkıp İstanbul manzarasını seyretmek için uzun kuyrukların beklendiği Galata Kulesi, İstanbul’un siluetini çizen en önemli simgelerden biri.
- 528 yılında inşa edilen yapı, İstanbul Boğazı ve Haliç’e akim konumda, bir fener kulesi olarak inşa edilmiş ama dönem dönem zindan olarak da kullanılmış.
- Kuleye birlikte çıkan âşıkların sonunda evlendikleri, kuleyle ilgili rivayetlerin en popüler olanı…
8. Ahrida Sinagogu
- İstanbul’un Fethi’nden önce inşa edilen tek sinagog olan Ahrida Sinagogu, bugün Balat’ın en göz alıcı yapılarından biri.
- Makedonya’nın Ohri kentinden göç eden Yahudiler tarafından kurulan sinagog, günümüzde İstanbul’un en büyük sinagogudur.
- Sinagogda ismi Nuh’un gemisinin gemi anlamına gelen Teva adındaki dua kürsüsü, tekne pruvasını andırdığı için büyük ilgi çekiyor.
9. Rumeli Hisarı
Fatih Sultan Mehmet’in emriyle, İstanbul’un Fethi esnasında Karadeniz’den Bizans’a gelebilecek yardımları kesmek amacıyla 90 günde yapılan Rumelihisarı, şehrin en gözde tarihi yapılarından biri. Boğaz’a nazır yapı, amacına uygun olarak Boğazkesen Hisarı adıyla da biliniyor.
Üç büyük kulesi ve surlarıyla muhteşem bir yapı olan Rumelihisarı, Boğaz’ın iki kıyısının birbirine en çok yaklaştığı noktada Anadolu Hisarı’nın tam karşısında yer alıyor.
Bir zamanlar Rumelihisarı Konserleri gibi açık hava etkinliklerinin gerçekleştiği hisar, günümüzde müze olarak ziyarete açık. Rumeli Hisarı Müzesi’nde İstanbul’un fethinde kullanılan toplar, gülleler ve Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir parçası hala sergileniyor.
10. Yoros Kalesi
- Yemyeşil ormanlarla kaplı Beykoz’dan Karadeniz’i kuşbakışı seyreden Yoros Kalesi, İstanbul’da Doğu Romalılardan kalan önemli tarihi yapılardan biri.
- Doğu Roma’nın zayıflamasıyla uzun yıllar Cenevizlilerin elinde kalan kale, 1391’de Yıldırım Bayezid tarafından fethedilir.
- Bugün Boğaz manzarasını en iyi seyredebileceğiniz önemli noktalardan biri olan Yoros Kalesi’nin hemen altında hizmet veren kafede, Boğaz’da kahvaltı keyfini yaşayabilirsiniz.
- Devam eden arkeolojik kazılar nedeniyle kalenin içine girmek yasak olsa da kalenin ihtişamlı surlarını ve muhteşem Yoros Kalesi manzarasını görmek için biraz uzun bir yokuşu çıkmayı göze almanız gerekiyor.
11. Anadolu Hisarı
Yıldırım Beyazıt döneminde Boğaz’a girişlerin kontrolü ve Göksu Vadisi’nin korunması amacıyla inşa edilen Anadolu Hisarı, 1395 yılından beri Anadolu Yakası’nın Karadeniz’e bakan en güzel manzaralarına ev sahipliği yapıyor.
Anadolu Hisarı bugün kıyısındaki balıkçı tekneleri, kafeler ve restoranlarla İstanbul’un en huzurlu yerlerinden biri.
12. Yedikule Zindanları
- “Yedi düvel zindanından beterdir Yedikule…” diyor ya Yeni Türkü, bir zamanlar İstanbul’un tüm haydutlarının son durağı olmuş Yedikule Zindanları.
- Aslında Bizans Dönemi’nde misafir kralların ağırlanması için inşa edilen yapı, Fatih Sultan Mehmet döneminde eklenen 3 kule ve surlarla son halini alarak bir askeri garnizona dönüştürülmüş.
- Bugün ise Türkiye’nin ve İstanbul’un en büyük açık hava müzelerinden biri olan Yedikule Hisarı Müzesi, İstanbul Fatih’te gezilecek tarihi mekanlar listesinde önemli bir yere sahip.
13. At Meydanı (Hipodrom)
Bizans Dönemi’nde at yarışlarının gerçekleştiği gerçek bir hipodrom olan tarihi alan, bugün Sultanahmet Meydanı’nda At Meydanı olarak tanınıyor.
Üzerinde Mısır hiyerogliflerinin yer aldığı Dikilitaş, Yılanlı Sütun ve Alman Çeşmesi bu alanda yer alıyor. Ayrıca Bugün Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak ziyaret edebileceğiniz İbrahim Paşa Sarayı da bu meydana bakıyor.
14. Haydarpaşa Tren Garı
- Eminönü’nden Kadıköy’e geçerken göze çarpan o zarif ve ihtişamlı yapı, Haydarpaşa Tren Garı.
- Anadolu’dan gelen trenlerin son durağı olan Haydarpaşa Tren Garı, 1908’de İstanbul – Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edildi.
- Son yıllarda Haydarpaşa, Kitap Fuarı gibi kültürel aktivitelerle de adını duyuran gar, içerisinde yer alan restoranlarla da Kadıköy’de gezilecek yerlerin en önemlisi.
15. Alman Çeşmesi
Türk-Alman dostluğunun bir nişanesi olarak Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından İstanbul’a hediye edildi.
Almanya’da büyük parçaları inşa edilip İstanbul’a taşınan çeşme, burada bir araya getirilerek 1901’de açıldı.
Bazı yıllarda ramazan şenlikleri kapsamında Alman Çeşmesi’nin depoları şerbetle doldurularak bu çeşmeden İstanbullulara şerbet ikramı yapılıyor.
16. Dolmabahçe Sarayı
Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecit tarafından Boğaz kıyısında, 1856’da yaptırılan bu Dolmabahçe Sarayı, Batı mimarisinden izler taşıyan ihtişamlı görüntüsüyle İstanbul’un en önemli simge yapılarından biri.
Türkiye’deki en büyük saraylardan biri olan Dolmabahçe Sarayı, Atatürk’ün de son günlerini geçirdiği mekan olması nedeniyle farklı bir manevi değere de sahip.
17. Aya Yorgi Manastırı
Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada, her yıl her yıl yüz binlerin akınına uğruyor. Bisikletle adayı turlayıp, enfes balıklarla karnınızı doyurmak dışında, Büyükada’da yapmanız gereken bir şey daha var: Aya Yorgi Manastırı’na çıkmak.
1751’de inşa edilen eski kilise ve sonradan eklenen yapılarıyla Aya Yorgi Kilisesi, Büyükada’nın en yüksek yeri olan Yücetepe’de yer alıyor.
Her yıl, 23 Nisan ve 24 Eylül’de farklı inançlardan birçok insanın ortak dualarda ve dileklerde buluşmak için bir araya geldiği kilisede, dilenen dileklerin gerçekleştiği yönünde yaygın bir inanış var.
Bu tarihler dışında kalabalıklardan uzak biçimde kiliseyi ziyaret edebilir ve hiç konuşmadan dileğinizi tutup Azap Yokuşu’nu çıkarak eski bir adeti yerine getirebilirsiniz. Ayrıca Yücetepe Kır Gazinosu’nda enfes bir manzara da sizi bekliyor.
18. Fener Rum Patrikhanesi
Rum Ortodoks Patrikhanesi olarak da anılan Fener Rum Patrikhanesi, Haliç kıyısında Balat’ta yer alıyor.
1602 yılında Sadrazam Ali Paşa Caddesi’nde bugün bulunduğu yere taşınan Patrikhane, 1800’lü yıllarda yapılan restorasyonla bugünkü görünümüne kavuştu.
19. Heybeliada Ruhban Okulu
- Heybeliada’da son yıllarda eğitim vermese de ihtişamından bir şey kaybetmeden yüzyıllara meydan okuyan tarihi Heybeliada Ruhban Okulu, adada görmeniz gereken önemli tarihi yapıların başında geliyor.
- Çoğunlukla ziyarete açık olmayan okulda, yaz aylarında zaman zaman düzenlenen özel konserler ve etkinlikler vesilesiyle kapılar ziyaretçilere açılabiliyor.
- Adanın en yüksek tepesinde yer alan okulu görebilmek için uzun bir yürüyüşü göze almanız gerekiyor, ama emin olun bu muhteşem yapının yalnızca bahçesini görmek bile yorgunluğunuzu unutturuyor.
20. Kuleli Askeri Lisesi
İstanbul’un siluetini çizen önemli mimari yapılardan biri de Kuleli Askeri Lisesi. Çengelköy kıyısından Boğaz’a bakan bu yapının tam arkasında yer alan İstanbul’daki ikinci en büyük Türk bayrağı yer alıyor.
Geceleri projektörle aydınlatılarak Boğaz’ın neredeyse her yerinden görülebilir hale gelen Kuleli Askeri Lisesi, 1872’den beri şehrin en dikkat çekici yapıları arasında bulunuyor.
21. Kız Kulesi
Üsküdar-Beşiktaş motorlarıyla karşıya geçerken yanından geçtiğimiz nazlı güzel Kız Kulesi hakkında sayısız efsane var…
İstanbul denince akla ilk gelenlerden…
İstanbul’un en romantik simgelerinden olan Kız Kulesi, 2000 yılında restore edilerek bir restoran olarak hizmet vermeye başladı.
Üsküdar sahilden teknelerle 5 dakikada ulaşılan Kız Kulesi’nde evlenme teklif etmek, İstanbul’un adetlerinden biri haline geldi.
Kız Kulesi’ni gezmek için restoranda yemek yeme şartı bulunmuyor, yalnızca tekneyle geçiş ücretini ödeyerek, Kız Kulesi’ni yakından görebilirsiniz.
Turistik Doğu Ekspresi Hakkında Merak Edilenler? 2020 Bilet Fiyatları
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Turistik Doğu Ekspresi Hakkında Merak Edilenler? Hakkında Bilgiler vermeye çalışacağız.
Turistik Doğu Ekspresi Nedir?
Dünyanın en güzel ilk 4 tren rotasından birinde sefer yapan Doğu Ekspresi’ne yolcu talebi her geçen gün artıyor. Özellikle gençler, doğa tutkunları, fotoğraf çekmek isteyen gruplar başta olmak üzere her yaştan yolcuya ekonomik fiyatlarla yüksek kalitede hizmet sunuluyor.
Turistik Doğu Ekspresi, Klasik Doğu Ekspresinden ayrılan en önemli yanı yataklı vagona sahip olmasıdır. Sizlere bu yazımızda Turistik Doğu Ekspresi Fiyatları? Hangi illerde duruyor? Kalkış Saatleri? Kaç saat Sürüyor? Ve birçok konu hakkında Bilgiler vermeye çalışacağız.
Turistik Doğu Ekspresi Kalkış Saatleri
Ankara – Kars yönü, Tren Kalkış Saati: 16.55 , Varış Saati: 23.58, toplam 1 gün 7 saat (Pazartesi, Çarşamba ve Cuma Günleri)
Kars – Ankara yönü, Tren Kalkış Saati: 23:55, Varış Saati : 05.15, toplam 1 gün 5 saat 20 dakika (Çarşamba, Cuma ve Pazar Günleri)
Turistik Doğu Ekspresi Hangi İllerde Duruyor? Ne Kadar Bekliyor?
Ankara’dan Kars yönüne giderken; Erzincan, İliç ve Erzurum Duraklarında duruyor.
– Ankara-Kars yönü Erzincan’da 2 saat 20 dakika, İliç’te 3 saat ve Erzurum’da 3 saat bekliyor.
Kars’tan Ankara yönüne gelirken; Sivas’ın Divriği ve Bostankaya istasyonlarında durmaktadır..
-Kars – Ankara yönü Divriği’de 2,5 saat ve Bostankaya’da 3,5 saat bekliyor.
Turistik Doğu Ekspresi Vagon Tipleri ve Kapasitesi
Turistik Doğu Ekspresi, 2 hizmet, 1 yemekli, 6 yataklı olmak üzere toplam 9 vagondan oluşacak. Toplam, Tren 120 kişi kapasiteli ve tamamı yataklı vagondan oluşmaktadır.2 kişilik olarak indirdiğinizde hemen yatmaya hazır haldedir. Yataklar oldukça temiz, çarşaflar temiz olarak veriliyor.
Turistik Doğu Ekspresi Vagon içerisinde Neler Var;
Kompartıman içerisinde Mini Buzdolabı, Hemen yanında minibar boyutlarında küçük bir dolap, Lavabo, raf, Priz ve Valizinizi koymak için üst raf bulunuyor. Kompartıman kapısı içerden mekanizma ile dışarıdan anahtar ile kitleniyor. Gezilecek yerlere inerken kapınızı kitleyebilirsiniz.
Turistik Doğu Ekspresi En kolay Bilet Alma Yolu,
Öncelikle Şunu bilmelisiniz, Biletler 1 Aylık açılıyor. Yani gideceğiniz tarihten 1 ay öncesi bilet aramaya başlamalısınız.
Biletlerin satışa sunulma saati bulunmuyor, her saat satış yapılmakta olmakla birlikte bizler Gece 23.
55’ten sonra Altta belirttiğimiz İnternet ve uygulama kanallarından denemenizi tavsiye ediyoruz. Şimdi Başlayalım Bileti Nasıl Alacağımıza…
Öncelikle biletler Gece 23:55’ten itibaren her yeni gün için açılıyor.(saatleri 00.15, 00:45-01:00-02:00-03:00 olarak değişebiliyor. Sizler 23.55’ten itibaren bıkmadan sık sık bakmalısınız)
Bilet Alma Tüyoları ve DETAYLAR….
Yer işlemini seçtikten sonra kendinize ait bilgileri doldurarak devam ediyorsunuz. Burada dikkat edilecek nokta, sayfayı sürekli yenileyin çünkü seçilen her koltuk seçen kişi için 10 dakika o kişiye verilmektedir.
Satın alma işlemi yapan kişi işlemlerini 10 dakika içinde yapamazsa sayfa kapanabiliyor. o yüzden yılmadan usanmadan bekleyin ve sayfayı yenileyin. Eğer O gün olmazsa bir sonraki gün tekrar denemelisiniz.
Bu keyifli yolculuk sizi bekliyor.
- Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarına siteden direk alabilir ya da tren bileti satan diğer satış sitelerinden de alabilirsiniz ben size TCDD tarafından satılan bilet alma yöntemini anlatacağım. Resmi bilet satış sitesi için TIKLAYIN
- Eybis Uygulaması