Baraj göllerinin altında kalan 12 batık Şehir

Home

  • Sular Altında Bir Şehir: Halfeti – Tatil Ana
  • Sular altında kalan 5 batık şehir! Türkiye'de… – Haberleri.
  • Baraj Suları Altında Kalan 12 Antik Şehir | Güncel Manşet.

  • Avrupa'da sular altında kalacak 19 şehir / İkisi Türkiye'de
  • İran'da felaket! Şehir sular altında! – DÜNYA Haberleri
  • Yaşadığınız Şehir Sular Altında Kalırsa Ne Olur?
  • Mehmet zorlu ilkokulu alperen

    Mar 31, 2017 · 1518 yılında Güneydoğu Jamaica’da kurulan Port Royal, 17. yüzyılın sonlarına doğru Karayipler’deki ticaretin ve ekonominin kontrolünü eline almış m

    Contents

    Sular Altında Bir Şehir: Halfeti – Tatil Ana

    Şanlıurfa’da gezilecek yerler denildiği zaman akla ilk gelen bölgelerden biri olan Halfeti, Şanlıurfa’nın batısında bulunan bir ilçedir. Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Halfeti, günümüzde ”Sular Altındaki Şehir” olarak tanımlanan bir bölgedir. Bölgenin adı, M.Ö. 855 yılında Asur Kralı 3.

    Salmanassar tarafından kurulduğu zamanlarda.

    Mar 23, 2015 · Sular altında aranan kayıp şehir Atlantis Fas'ta olabilir Yıllardır aranan, bilimin ve felsefenin beşiği olduğu kabul edilen mitolojik efsane Atlantis şehrinin sular altında kalarak okyanus altında bir yerlerde olduğu savı, Alman bir bilgisayar programcısı tarafından radikal şekilde sarsıldı.

    baraj göllerinin altında kalan 12 batık Şehir

    Türkiye'de sular altında kalmış 10 şehir – Deniz Haber

    Mar 17, 2020 · Adıyaman’ın ilçesi olan Samsat bölgesi Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç Dönemi’ne tanıklık eden tarihi şehirler arasında yer alıyor.

    Ancak daha sonra Atatürk barajının yapılmasıyla birlikte şehir sular altında kaldı.

    4-Urima Antik Kenti Aug 24, 2019 · Samsun’un Terme ilçesi, dün gece etkili olan yağışlar ve Salıpazarı ilçesinden gelen sel sularının da etkisiyle sular altında kaldı. Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan sağanak.

    baraj göllerinin altında kalan 12 batık Şehir

    Images for Avusturya Da Sular Altinda Olan Sehir

    More images for Avusturya Da Sular Altinda Olan Sehir » Feb 15, 2018 · 2100 yılında, İstanbul da dahil olmak üzere dünyadaki birçok önemli şehir tamamen ya da kısmen sular altında kalacak. Bunun nedeni ise son 25 yılda giderek hızlanan küresel deniz seviyesindeki artış. Bilim insanları küresel deniz seviyesindeki artışın son 25 yılda giderek hızlandığı uyarısında bulundu.

    Sular altında kalan 5 batık şehir – Mynet trend

    Jan 21, 2021 · İŞTE DÜNYADAN SULAR ALTINDA KALMIŞ 5 BATIK ŞEHİR.

    SAMBAJ VE CHİUTİNAMİT/ATİTLAN GÖLÜ- GUATEMALA Antik Maya şehri olan Sambaj, Guatemala'daki Atitlan Gölü'nde bulunana kadar bir.

    Aug 11, 2019 · Sular altında kalan şehir böyle görüntülendi Hindistan 'da günlerdir etkili olan aşırı yağış sonrası sel ve toprak kaymasında şu ana kadar 100'den fazla kişi hayatını kaybetti.

    Sular altında kalan 5 batık şehir! Türkiye'de… – Haberleri

    Jan 22, 2021 · Dalış tutkunları bu sular altında kalan yapıları görmek için dünyayı geziyor. İŞTE DÜNYADAN SULAR ALTINDA KALMIŞ 5 BATIK ŞEHİR. SAMBAJ VE CHİUTİNAMİT/ATİTLAN GÖLÜ- GUATEMALA. Antik Maya şehri olan Sambaj, Guatemala'daki Atitlan Gölü'nde bulunana kadar bir efsane olarak görülüyordu.

    Bu önemli keşif 1996'da. Jun 22, 2020 · Bursa'da afet bölgesinde binlerce dönüm arazi sular altında! Bursa'da sel felaketinin yaşandığı Kestel ilçesinde binlerce dönüm tarım arazisi de sular altında kaldı.

    Meyve bahçelerinde sel suları ağaçların boyunu aşarken, ekili sebzelerin tamamı sel suları altında kaldı.

    #Baraj Suları Altında Kalan 12 Antik Şehir – BuradaBiliyorum.Com

    Sep 08, 2020 · Sular altında kalmadan önce Fırat Nehri karşısında kurulmuş olan bu köyün, taş işlemeli evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları insanlarda hayranlık uyandıracak cinstendi.

    Şimdilerde Savaşan Köy’ün en etkileyici manzarası da, ana binası sular altında kalmış olan caminin minaresidir.

    Dec 14, 2020 · Antalya'da sel, evler sular altında kaldı Antalya'da etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle il merkezinde yaşanan su baskınlarından etkilenen vatandaşlar, evlerindeki temizlik çalışmalarını sürdürüyor.

    baraj göllerinin altında kalan 12 batık Şehir

    Sular Altında Kalan Şehir

    Mar 19, 2013 · Sular Altında Kalan Şehir.. Sel suları çekilmiş olsa da kasaba yeniden inşa edilmemiş. Yalnızca burada yaşayan 81 yaşındaki Pablo Novak.. Eşini aldattığı iddialarıyla olay. Dec 06, 2019 · Mozambik'te etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle ülkenin dördüncü büyük şehri olan Beira sular altında kaldı.

    Baraj Suları Altında Kalan 12 Antik Şehir | Güncel Manşet

    Sep 07, 2018 · Sular altında kalmadan önce Fırat Nehri karşısında kurulmuş olan bu köyün, taş işlemeli evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları insanlarda hayranlık uyandıracak cinstendi.

    Şimdilerde Savaşan Köy’ün en etkileyici manzarası da, ana binası sular altında kalmış olan caminin minaresidir.

    Nov 15, 2019 · “Romantik şehir” sular altında kaldı, acil durum ilan edildi! İtalya'da Başbakan Giuseppe Conte başkanlığında toplanan bakanlar kurulu, sel felaketinin yaşandığı Venedik’te hayatın bir an önce normale dönmesi amacıyla “acil durum” ilan etti.

    Baraj Suları Altında Kalan Efsane Antik Şehirler

    Haber güncelleme tarihi 20.08.2021 12:58

    Doğal yollardan dolayı sular altında kalan tarihi şehirleri bir kenara dursun; insan eliyle batırılan şehirler son dönemlerde iyice artış gösteriyor. Türkiye akarsu havzaları bakımında zengin bir ülke.

    Bu nehirleri hem enerji, hem de tarımsal faaliyetler amacıyla kullanmak için yapılan barajlar sonucu bu yörede bulunan antik kentler sular altında kalmaktadır. Dünya mirası konumunda olabilecek bu tarihi kentler göz göre göre yok edilmektedir.

    Su altında kalarak yok olan bu şehirler, oldukça fazla turist çekmektedir; filmlere, belgesellere de konu olmaktadır. Şimdi sizlere baraj göllerinin sular altına bıraktığı batık şehirlerden bahsedeceğiz…

    1. Fırat Nehri Üzerindeki Atatürk Barajı ile Batan Şehirler

    Fırat ve Dicle Nehri, Mezopotamya üzerinde akar; Türkiye topraklarını terk ettikten sonra  bir sevdalı gibi birleşir; Şatt-ül Arab adını alır ve Basra Körfezine boşalır

    1.1. Lidar Höyüğü: Şanlıurfa

    Bu höyükte Kalkolatik Çağ olan milattan önce 5500-3200 yılları arasında yerleşimin başlandığı düşünülüyor. Höyük, 1979 yılında keşfedilmiş, keşfedilmesiyle birlikte çalışmalar başlatılmıştır ta ki 1987 yılına, Atatürk Baraj Gölünün altında kalana kadar devam edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonrasında Asur Oturan Keçi Heykeli, bronz küvet, çeşitli sikkeler ve takılar Şanlıurfa Müzesi’nde sergilemektedir.

    1.2. Samsat Kenti: Adıyaman

    Samsat, Adıyaman’ın bir ilçesidir. Adıyaman Bölgesi Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç Dönemi’ni işaret eden yerleşim yerlerinden biridir. Samsata Antik Kenti, Samsat Kommegene Krallığı’na başkentlik yapmış bir antik kenttir. Tarihin her evresine tanıklık etmiş bu şehir de maalesef Atatürk Barajının yapımıyla birlikte sular altına gömülmüştür.

    1.3. Tille Höyük: Adıyaman

    Mezopotamya, dünyanın en eski yerleşim yeridir. Çoğu bilim insanına göre Adem buraya indirilmiş, insanlar bu coğrafyada çoğalmıştır. Tille Höyük, Karakaya Barajı su toplama alanında kalacak arkeolojik değerleri bulmak amacıyla yapılan yüzey çalışmaları sırasında 1977 yılında bulunmuştur. Bu höyük ile ilgili çalışmalar 1979 yılında başlamıştır. Tille Höyük’te Roma dönemine ait kaya mezarlıklarda bulunmaktadır. Adıyaman Kahta ilçesi Eskitoz Köyü’nün doğusundaki Fırat Nehri vadisinin yamaçları boyunca kayalara oyulmuş pek çok mezar bulunmuştur. Bu kaya mezarlıkları artık Atatürk Barajının altında kalmış durumdadır.

    2. Fırat Nehri Üzerinde Bulunan Birecik Barajı ile Batan Şehirler

    2.1. Zeugma Antik Kenti/ Belkıs: Gaziantep

    İnsanlığın doğuşu, akarsuların yanı başında var olmuştur. İnsan su olmadan yaşayamaz, su olmadan hayat bulamaz. Acaba gün gelir de kendilerine hayat veren bu bereketli nehirlerin sularında yok olacaklarını düşündüler mi.  Belkıs ya da Zeugma Antik Kent, Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Belkıs Köyü sınırları içerisinde olup Fırat nehrinin yanı başında bulunur. Bu antik kente bulunan, çarşılar, villalar  Birecik Barajı Gölü’nün suları altındadır. Gaziantep’e gittiğiniz zaman şehrin batı girişinde Zeugma Mozaik Müzesi bulunmaktadır. Bu antik kentte bulunan yapıların hepsi bu müzede sergilenmektedir.

    You might be interested:  Termal Otel Ne Işe Yarar?

    2.2. Horum ya da Urima Antik Kenti: Gaziantep

    Birecik Barajı ve Karakamış Barajı altında kalacak olan bu tarihi yerleşim 1989 yılında bulunmuştur. Höyüğün Birecik Barajı Gölü suları altında kalacağının anlaşılmasıyla  4 yıl boyunca kurtarma çalışmaları yapılmıştır.

    2.3. Rumkale: Gaziantep

    Rumkale, Gaziantep’in Nizip ilçesinde bulunuyor. Biricik Baraj Gölü ile bir yarımada halini alan tepede bulunan kale için antik çağlardan günümüze kadar pek çok farklı isim kullanılmış en son  Rumkale olarak günümüze gelmiştir. Fırat suları altında kalan Saklı Cennet ya da Kayıp Kent adıyla anılan bölge, Rum Kale’nin ve Savaşan Köyü’nün olduğu Halfeti bölgesidir. 2000’li yıllarda tamamlanan Birecik Barajı’nın devreye girmesiyle bir çok yerleşim yeri ve antik kent sular altında kalmıştır. Halfeti, bu durumu iyi yöne çekerek günümüzde Güneydoğu’nun merkezi haline gelmiştir.  Özellikle Karagül dizisiyle birlikte, milyonlar Halfeti’ye bu güzide kente kilitlenmiştir.

    2.4. Savaşan Köyü: Şanlıurfa

    Şanlıurfa’ya bağlı olan Halfeti’de bulunan Savaşan Köyü, Birecik Barajı suları altında kalan bir yerdir. Çoğumuz bu muhteşem yeri son yıllarda reyting rekorları kıran Karagül dizisinde görmüş olduk. Sular altında kalmadan önce Fırat Nehri karşısında kurulmuş olan bu köyün, taş işlemeli evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları insanlarda hayranlık uyandıracak cinstendi. Şimdilerde Savaşan Köy’ün en etkileyici manzarası da, ana binası sular altında kalmış olan caminin minaresidir.

    3. Dicle Üzerinde Bulunan Ilısu Barajı ile Batan Şehirler

    3.1. Hasankeyf: Batman

    Hasankeyf’i uzun uzun “Hasankeyf Üzerine Ağıt” adlı yazımda anlatmaya çalıştım. Bu yazıyı okuyarak sular altında kalan her bir şehrin, yapının ne denli iç yakıcı olduğunu  anlayabilirsiniz. Dicle mi daha çok can yaktı, yoksa Fırat mı?  Günah keçisi aramaya gerek yok. Dicle ve Fırat bir ana sütü kadar masumdur. Onlar, çağlardır komşuluk etmiş olduğu komşularını sular altında bırakmak ister miydi? Onlar değil, biz insanlar kendi ellerimizle yok ettik. Bakın bakalım Hasankeyf’te neler oluyor. Sadece tarihi kalıntılar, yaşanmışlıklar değil bazı canlı türlerinin nesilleri de yok olacaktır. Hasankeyf bir dünya mirasıdır. Hasankeyf, yok edilmeye mahkum edilmemelidir.

    3.2. Botan Vadisi; Türbe Höyük – Başur Höyük – Çattepe Höyük: Siirt

    Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak olan Botan Vadisi höyüklerinde çalışmalar halen devam etmektedir. Vadide; Türbe Höyük, Başur Höyük, Çattepe Höyüğü, Motit Kalesi de yer almaktadır. 2002 yılında başlanılan kurtarma çalışmaları neredeyse tamamlanmış durumdadır. Burada 13 yıl süren kazılarda milattan önce 3000 yıllarına ait çok sayıda tarihi esere rastlanmıştır. Ayrıca Başur Höyük’te, Bronz Çağı’nda kalma mezarlardaki 5000 yıllık oyun taşları bulunmuştur.

    4. Dicle Nehri Üzerinde Yer Alan Dicle Barajı ile Batan Şehir

    4.1. Eğil Antik Kenti: Diyarbakır

    Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde Dicle Barajı altında kalan ve Asurlulara ait olan bu batık şehir içerisinde, mağara evleri, hamam, kral mezarları, ve yaşam alanları sadece öncede çekilmiş fotoğraflarda görülüyor. Haydi o zaman fotoğraflara sığınalım, kağıt parçaları üzerinde tarihimize sahip çıkalım. Eğer bir topraklar üzerinde yaşıyorsak o topraklar üzerinde yaşanılan yaşamlara, anılara da sahip çıkmamız gerekiyor. Tabi barajlar önemlidir. Barajlar olmazsa su imkanlarımızı nasıl karşılayacağız değil mi? ama bu durumda hassas davranılması gerekiyor. Baraj yaparken bunun sonucu oluşacak tahribatların, yok edilişlerin de gözler önüne sermek gerekecek. Ona göre baraj gerekli durumlarda başka bir alana inşa edilmesi sağlanacaktır. Artık Eğil Antik kente ait her şey sular altında.

    Bu tarz tarihi bilgiler için “Güneydoğu'da Tarihin Derinliklerine Işık Tutan 10 Yer” isimli içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

    5. Seyhan Nehri Üzerinde Yer Alan Seyhan Barajı ile Batan Şehir

    5.1. Augusta Antik Kenti: Adana

    Augusto, 1955 yılında Seyhan Baraj Gölü’nün altında kalmış olan, Roma İmparatoru Augustos’un karısı Livia Augusta adına Adana’da kurulan antik kenttir.

    Gaziantep’teki Zeugma Antik Kenti’nde hiç olmazsa bir kısım önemli eserler kurtarılmış ve bugün Gaziantep Zeugma Müzesi’nde sergilenmektedir.

    Ancak Augusta Antik Kenti için hiçbir çalışma yapılmadan Seyhan Baraj gölünün suları altında bırakılmış, terk edilmiştir.

    6. Bergama Yontalı Deresi Üzerinde Yer Alan Yontalı Barajı ile Batan Şehir

    6.1. Allianoi Antik Kenti: İzmir

    Allianoi İzmir’in Bergama ilçesinin sınırları içerisinde, Yontalı Baraj Gölü alanının tam ortasında, Paşa Ilıcası civarında yer alan bir antik kenttir.

    1998 yılından bu yana Paşa Ilıcası başta olmak üzere baraj gölü alanı içinde kalan yerde kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

      Her daim yapılan bu kurtarma çalışmaları sekteye uğraması halinde Allianoi Antik Kenti tamamen sular altında kalacaktır.

    Baraj Altında Kalan Tarihi Yerler

  • Baraj altında kalan 2 mahalle için yeni yerleşim yerleri.
  • Baraj Suları Altında Kalan Efsane Antik Şehirler
  • Baraj Suları Altında Kalan 12 Antik Şehir | Güncel Manşet.

  • İzmir'de baraj suları altında kalan köyün kalıntıları harika.
  • Güneydoğu'da gezilecek yerler: Şanlıurfa Halfeti – SEYAHAT.
    • Türkiye'de Mutlaka Görmeniz Gereken 30 Yer Yolcu360
  • File p www.

    tarsushaber.com haber-tarsusta-kanli-cumartesi-2-olu 192161 3fbanner

    Baraj Suları Altında Kalan Efsane Antik Şehirler. Tarihe tanıklık etmiş birbirinden güzel antik şehirler sular altında kalıyor. Bu yok oluş kader değil, bu yo

    Baraj altında kalan 2 mahalle için yeni yerleşim yerleri

    Baraj altında kalan 2 mahalle için yeni yerleşim yerleri belirlendi. 02 Ağustos 2019 Ödemiş Rahmanlar Barajı su havzasında kalan Derebebekler (17), Dereuzunyer (22), köyleri için; 5543 sayılı İskân Kanununun 16.

    Bir kısmı sular altında kalan Savaşan köyü ile tam bir turizm merkezi haline gelmiş.

    Taş evleri ve camisi ile baraj suları altında kalan köy ve çevresinde turistik geziler, tekne turları ve restoranları ile yöresel otantikliğini içinde barındıran yer, dizi çekimlerinin de gözde yeri olmuş.

    ermenek barajı altında kalan tarihi görmeli ala köprüsü – YouTube

    Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

    Kahramanmaraş gezilecek yerler biz evde yokuz listesine bağlı kalarak, Kahramanmaş tarihi yerler, Şehir merkezine yakın yerler ve gezilecek tüm yerlerini sizlerle paylaştık.

    Adeta tarih kokan bu yerleri gezmeden önce, yazımızdan faydalanarak kendinize bir liste hazırlamanızı öneririz.

    Halfeti | Gezilecek Yerler

    Baraj suyu çoğalması ile köyün bir kısmı baraj altında kalmıştır. Yarısı baraj altında kalan minaresi görmeye değer bir yapıdır.

    Fakat bu köyün bazı evleri su altında kalmadığı için hala evlerde kaldıklarına şahit olabilirsiniz.

    Tüm bu tarihi geçmişine rağmen 2000 yılında Birecik Barajının gerekleri altında kalan Halfeti 'nin adını kayıp kente çıkarmış. Yöresel otantikliğini içinde barındıran yer.

    BATIK CAMİ – TÜRKİYENİN TARİHİ YERLERİ

    Derbent Baraj Gölü altında olan Boğazkaya köyünün su üzerinde kalan minaresinin fotoğraf tutkunları için güzel bir mekan olduğunu belirten Ünal, “Deniz turizmine alternatif olarak gelişen doğa turizmi, saklı kalmış birçok doğal güzelliğin keşfedilmesini sağlıyor.

    Oct 20, 2019 · Gölümüzün sörf ve yelken sporlarına çok uygun. Tanınırlığını dünya çapında bir noktaya getirebiliriz. Gölün altında kalan yerleşim yerlerimiz var.

    Baraj gölünün altında kalan köylerimiz oldu Bunun altında evlerimiz kaldığı gibi o zamanki şartlarda bazı tarihi eserlerimiz sular altında kalmış.

    Şanlıurfa'nın Tarihi Yerleri | Tarihi 16 Nokta | Biletbayi.com

    Müze, aynı zamanda bölgedeki çeşitli baraj çalışmaları nedeniyle su altında kalan noktalardaki kurtarma çalışmalarından elde edilen tarihi eserleri de sergilemektedir.

    Müzeyi değerli kılan en önemli detaylardan biri ise dünyanın bilinen en eski heykeli olarak kabul edilen Balıklıgöl Heykeli’nin de burada sergileniyor. Şanlıurfa Gezilecek Yerler.

    Şanlıurfa‘da kentle özdeşleşen Balıklıgöl, kümbet evleriyle Harran, baraj altında kalan Halfeti gibi yerler Şanlıurfa gezilecek yerler listesinde en önemli yerler. Şehir, Topdağı denilen bir tepenin eteklerinden başlayarak hafif eğimli bir düzlük üzerine yayılıyor.

    Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi Eserleri, Mozaikleri ve Bilgileri

    Zeugma Mozaik Müzesi fotoğrafları için tıklayınız. Zeugma Mozaik Müzesi Ziyaret Saatleri ve Ücret bilgileri. Yaz ve Kış saati uygulamasına göre Kasım ve Mart ayları arasında 09:00 – 17:00 saatleri arasında açık olan müze, Nisan ve Ekim ayları arasında ise 09:00 ile 20:00 saatleri arasında açıktır.

    Fox Tv kanalında bu sezon beklentilerin altında kalan ve çok kısa zamanda final yapacak olan Baraj dizisinde bu akşam ekrana gelecek 35. yeni bölümü Zahra, İbrahim ve Tarık üçlüsünün komik sahneleri seyirciyi etkilerken diziye yeni dahil olan Alihan karakteri dizinin reytingleri yükseltmeye yetmedi.

    Hasankeyf’in son günleri: Ilısu barajı ne vadediyor? – BBC

    Baraj ve hidroelektrik santralinin faaliyete geçme tarihi yaklaşılırken, Hasankeyfliler arasında evleri ve iş yerleri sular altında kalınca bilinmezliğe doğru sürüklenecek olmaları.

    Baraj yaparken bunun sonucu oluşacak tahribatların, yok edilişlerin de gözler önüne sermek gerekecek. Ona göre baraj gerekli durumlarda başka bir alana inşa edilmesi sağlanacaktır.

    Artık Eğil Antik kente ait her şey sular altında.

    Baraj Suları Altında Kalan Efsane Antik Şehirler

    Baraj Suları Altında Kalan Efsane Antik Şehirler. Tarihe tanıklık etmiş birbirinden güzel antik şehirler sular altında kalıyor. Bu yok oluş kader değil, bu yok oluş insan eliyledir. 60 yıllık barajlar uğruna, tarih sular altına alındı.

    “Baraj Suları Altında Kalan 12 Antik Şehir” Doğal yollardan dolayı sular altında kalan tarihi şehirleri bir kenara dursun; insan eliyle batırılan şehi Ich weiß, dass alles, was ich suche, hier ist, Filme schauen, Serien schauen, Bildung, Spiele, Prüfungen, Nachrichten, aktuelle Ereignisse und vieles mehr. More images for Baraj Altında Kalan Tarihi Yerler »

    You might be interested:  Mk14 Ne Tür Silahtır?

    Baraj Suları Altında Kalan Efsane Antik Şehirler

    Etiketler : baraj suları altında kalan 12 antik şehir, baraj gölleri altında kalan tarihi şehirler, sular altında kalan antik şehirler, mutlaka görmeniz gereken turistik yerler, tarihi şehirler Bir tekne kiralayarak eski Halfeti’nin etkileyici manzaralarını, eski taş evlerini, camileri, eski kalenin kalıntılarını ve sular altında kalan tarihi yapıları görebilirsiniz. Baraj gölünün üzerindeki 135 metrelik asma köprüden pitoresk manzaralara hakim olabilirsiniz. Don't Waste Your Hard-Earned Money. Try Us and See Why Over 1,000,000 People Choose Us! Find Info You May Not See Elsewhere With Peoplelooker®. Easy Online Background Reports.

    Türkiye'de Baraj Yapımı Sonrası Sular Altında Kalan Antik

    hepimizin bildiği gibi, ılısu barajının yapılması sonrası 12000 yıllık tarihe sahip hasankeyf'in büyük bölümü 2020 yılında sular, hatta beton altında kalmıştır.

    bu esnada tarihi yerleşimdeki artuklu hamamı, sultan süleyman koç camisi, imam abdullah zaviyesi, er-rızık camisi ve minaresi, zeynel abidin türbesi, eyyubi (kızlar) camisi ve kale giriş orta kapısı gibi.

    May 02, 2020 · Fırat suları altında kalan Saklı Cennet ya da Kayıp Kent adıyla anılan bölge, Rum Kale’nin ve Savaşan Köyü’nün olduğu Halfeti bölgesidir. 2000’li yıllarda tamamlanan Birecik Barajı’nın devreye girmesiyle bir çok yerleşim yeri ve antik kent sular altında kalmıştır.

    Baraj Göllerinin Altında Kalan 12 Batık Şehir

    Birecik Barajı ve Karkamış Baraj suları altında kalacak olan tarihi yerleşimler hakkında bölgede araştırma yapan ekip tarafından 1989 yılında bulunmuş. Höyük 6,4 hektarlık bir alanı kapsıyor. Apr 01, 2020 · Ilısu Barajı Altında Kalan Son Köyler l Siirt l FULL HD. sağlarca, nasrettin hoca köprüsü ve bir çok köy ve mezra sular altında kaldı. özellikle tarihi yapı, köprü ve.

    Baraj Suları Altında Kalan 12 Antik Şehir | Güncel Manşet

    3 Baraj Suları Altında Kalan 12 Antik Şehir 44 kez okundu Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi BirHaber platformunda; BirTema.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz.

    Güneydoğu Anadolu Gezisi 6-11 Nisan Sabah saat 06.45 Esenboğa Havalimanı’nda buluşacağız ve AnadoluJet TK7128 sayılı seferi ile saat 08.05’de Adıyaman’a hareket edeceğiz. Adıyaman Havalimanı’nda bizi bekleyen aracımıza yerleştikten sonra Adıyaman Müzesi’ni ve Kommagene Uygarlığı’nın 5.

    büyük kentinden ayakta kalan tek kent olan Perre Antik Kenti’ni.

    Türkiye'de su altında kalan batık antik şehirler

    Biracik Barajı ve Karkamış Baraj suları altında kalacak olan yerleşim yerleri ile ilgili araştırma yapan ekip tarafından 1989 yılında bulunmuş. 6,4 hektarlık bir alanı kapsayan Höyük'ün sular altında kalacağının anlaşılması ile 1999 yılına kadar kurtarma kazıları yapılmış.

    Yeniköy Höyüğü, Çemisgezek ilçesindedir.Keban Baraj Gölü altında kalan Laluşagı Köyü yakınında bulunan ve “Gâvur höyük” adıyla bilinen Höyüktür. Yapılan kazılarda Roma ve Bizans devrine ait kalıntılara rastlanmıştır.Tunç Çağına ait buluntular yanında,islenmiş bazı madenlere rastlanmıştır.

    Baraj Golleri Altinda Kalan Tarihi Sehirler haberleri

    Baraj Golleri Altinda Kalan Tarihi Sehirler Haberleri Baraj Suları Altında Kalan Efsane Antik Şehirler Tarihe tanıklık etmiş birbirinden güzel antik şehirler sular altında kalıyor. Bu yok oluş kader değil, bu yok oluş insan eliyledir.

    60 yıllık barajlar uğruna, tarih sular altına alındı.

    08 Mart 2021 Pazartesi 07:30 İspanya’da Tagus nehrindeki Valdecanas barajının 1963 yılında inşasıyla birlikte sular altında kalan tarihi kalıntılar, aşırı kuraklıkla birlikte suların çekilmesiyle yeniden.

    İzmir'de baraj suları altında kalan köyün kalıntıları harika

    İzmir'de baraj suları altında kalan köyün kalıntıları harika görüntüler oluşturdu İzmir'de, kente içme suyu sağlayan barajların su hacmi önemli seviyede azalmasıyla Tahtalı.

    ⏱: 4 dk Halfeti şüphesiz Türkiye’nin Hasankeyf ile birlikte sular altında kalan en güzel noktalarından biri.

    Ancak masallarda tasvirlerine rastlayabileceğiniz kadar egzotik olan bu topraklara gezgin çiftimiz Merve & Furkan sizler için gitti ve harika bir gezi rehberi hazırladı…

    Tunceli’nin Tarihi Yerleri | 32 Görülesi Tarihi Yer

    Tunceli tarihi hakkında; Şu anda Keban Baraj’ının suları altında bulunan Pulur Höyüğü, Tunceli’nin tarihinin MÖ 5500’lü yıllara yani Kalkolitik Dönem’e kadar uzandığını göstermektedir. Bölge geçmişte İşuva ismiyle anılmıştır ve Tunceli’ye dair ilk yazılı tarih, MÖ 2200’lü yıllarda Subarrularla.

    Su altında kalan yerleşim birimleri büyük oranda tarihçeleri eski olmakla birlikte, ancak hiçbir yerleşim biriminde yerleşimin türü (höyük, höyük üstü yerleşim, düzyerleşme, yeni yerleşme… gib.) hakkında tespit yapılmadan (alanda bu yönden ne kadar ve ne tür mirasın olduğu bilinmeden) baraj bitirilmiştir.

    Tunceli Gezilecek Yerler – Tarihi Mekanlar

    Tunceli Tarihi Mekanlar Tunceli'nin, Çemişgezek ilçesinin güneyinde yer alan Keban Baraj Gölü altında kalan Pulur (Sakyol) Höyüğünde 1968-1970 yılları arasında yapılan kazılarda elde edilen bulgular, yöreye Kalkolitik Çağda (İ.Ö. 5500-3500) yerleşildiğini göstermektedir. Yunaninstan’ın güneyindeki Peloponez bölgesinde dünyanın en eski batık kenti yatıyor. 2000 yıl ayakta kalan kentin M.Ö. 1000 yıllarında sulara gömüldüğü tahmin ediliyor.

    Köyleri yutan baraj, Hasankeyf’e ilerliyor

    Baraj göleti hızla yükselmeye devam ederken, Çattape (Tile Navro) köyü, üst kısımda kalan bir ev dışında tamamen su altında kalırken, köydeki Mezopotamya'nın ilk liman kenti olan.

    Tarihi 800 yıl önceye dayanan ve 2008'de baraj suları altında kalan Koğak Medresesi hakkında konuşan akademisyen Mehmet Salmazzem, sular altında kalan tarihi değerlerin kayıt altına alınmamış olmasının büyük bir kayıp olduğunu söyledi.

    Güneydoğu'da gezilecek yerler: Şanlıurfa Halfeti – SEYAHAT

    Baraj suyu altında kalan ve farklı bir görünüm kazanan gezi adresi herkesin gözdesi. Ancak salgın döneminde Halfeti'ye turist gitmiyor. Güneydoğu'da gezilecek yerler: Şanlıurfa Halfeti Apr 28, 2010 · Baraj gölü altında kalan alanlardan yararlanılamaz, bu alandaki flora ve fauna kaybolur, Baraj gölü altında bir kısım tarihi eserler su altında kalır, Göl sahası içinde yerleşik.

    Türkiye'de Mutlaka Görmeniz Gereken 30 Yer Yolcu360

    Türkiye’de Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler. HALFETİ / ŞANLIURFA; Halfeti’den kalkan 1 saatlik tekne turu ile gezebileceğiniz, Rum kale ve özellikle baraj sayesinde sular altında kalan Savaşan köyünü ziyaret edebilirsiniz.

    Türkiye’de görülecek 35 yer listemde yer almayı hak eden güzel bir yer. Kars Barajı'nın su tutmaya başlamasıyla birlikte hızla dolan baraj gölü, Boğazköy'ün bir kısmını sular altında bıraktı.

    Evlerini boşaltarak yeni yerleşim yerlerine taşınan köylüler, çocukluklarının geçtiği, hatıralarının bulunduğu evlerine son kez baktı.

  • Iş Ortaklığı Mesaj Örneği Word
  • Ulus Park Evleri Satılık Sahibinden
  • Ouija Alt Yazılı Izle
  • Sezeryandan Sonra Normal Doğum Yaptiran Bayan Doktorlar
  • Dьnya Engelliler Gьnь Etkinlikleri Pinterest
  • Ingilizce Ders Kitabı Sayfa 21
  • Dalton Cilt Bakım Ürünleri
  • Bakım Parası Icin Ust Gelir Sınırı 2021
  • Cumhuriyetin Ilanı Ne Zaman Bayram Olarak Kutlanmaya Başlandı
  • Free Avı Video Converter
  • Dota 2 Move Screen With Mouse
  • Elimi Bırakma 4 Son Bölüm
  • Avrupa Insan Hakları Sözleşmesi Ilk 20 Madde
  • Istanbul Depremi Son Dakika Hakkında Bilgi Tekrarlanacakmı
  • Siyah Maske Kullananların Yorumu
  • 2021 Yılı Kadın Şiddet Oranı
  • Mehmet Aslan Söz Yazarı
  • Servi S Gцrevli Si Sinav I Lani
  • Hakim Dursun Ali Gundogdu Kimdir Nerelerde Caliştı
  • Dwayne Johnson Filmleri 2021
  • Tarsus Amerikan Koleji 4 Sinif Ingilizce Tespit Sınavı
  • Ezhel Pavyon Sцzleri Ile Dinle
  • Ahlaklı Insan Denilince Aklınıza Hangi Özellikler
  • 6.sınıf Ingilizce Holidays Testleri Indir
  • Komik Video Kadın Kazaları Vucudu Ortaya Çıkan
  • Yьzьklerin Efendisi Hobbit Son Filmi
  • Kayıt Cihazı Port Açma Tklink
  • Kontörlü Hat Kullanıyorum Yurtdışını Arayabikir Miyim
  • Eski Izmir Bцlge Adliye Mahkemesi
  • Rakı Nasıl Yapılır Video Anlatım Videoları
  • Lg 43lj594v Цzellikleri Nelerdir
  • Bartın Kiralık Evler Günlük
  • Ziraat Bankası Uzman Yardımcısı Işe Alım Sınavı
  • Adc Diş Kliniği Doktorları
  • Iş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitim Konular
  • Yarışçı Driven 2001 Türkçe Dublaj Online Film Izle
  • Düzce Çocuk Endokrinoloji Doktorları
  • Grup Oral Porn Video
  • Ali Ve Julia Mikro Kaynak Fiyatları
  • Şanlıurfa Sualtında Halfeti

    Birecik Barajı’nın 2000 yılında hizmete girmesiyle Fırat kabarmış ve çevresini suya boğmuştu. OBRUK Mağara Araştırma Grubu da, Şanlıurfa’ya bağlı Halfeti ilçe merkezi ile Adıyaman’a bağlı Gümüşkaya köyü arasında sualtında kalmış kaya yerleşimlerine dalışlar yaparak onların envanterini çıkarıyor; tarihi mirasın unutulup yok olmasını önlemeye çalışıyor.

    Yazı: Ali Yamaç / Fotoğraf: Ali Ethem Keskin

    Yarısından fazlası sulara gömülmüş bir eyvandan Ali Ethem Keskin’in regülatöründen yükselen hava kabarcıkları yüzeye çıkıyordu. Büyük olasılıkla şu anda dünyada daha önce hiç yapılmamış bir dalış gerçekleştiriyordu.

    “Sualtında kalmış yeraltı yapılarına dalmak” bugüne dek hiç denenmemişti. OBRUK grubu olarak amacımız, Halfeti ilçesinde Birecik Baraj Gölü’ne gömülmüş gizemli tarihi yapıları araştırmak ve belgelemek.

    İşimiz zor, ayrıca artık sulara teslim olmuş bu mekânlara dalmak biraz da hüzünlü…

    Üç tarafı kapalı ve üstü tonozlu, diğer tarafı ise avluya açılan eyvanlara Orta Asya’dan Anadolu’ya geniş bir coğrafyada rastlanıyor. Artuklular tarafından yaygın olarak kullanılan, Mardin ve Şanlıurfa’da sıkça rastlanan eyvanların sualtında kalmış bir örneğine dalış yapmak insanda farklı duygular uyandırıyor.

    Adıyaman’a bağlı Gümüşkaya köyünün tam karşısında, Fırat Nehri’nin güney sahilinde bulunan yapının görülebilen üst kısmında sadece üç adet niş mevcut. Geri kalanı ise Birecik Baraj Gölü’nün sularına gömülmüş durumda. Biz, sualtında kalan kısmında neler olabileceğini düşünürken Ali Ethem’in hava kabarcıkları eyvanın arka duvarının karanlığına doğru kayboluyor.

    Herhalde yapının arka duvarının dibinde neler olduğunu araştırıyor.

    OBRUK Mağara Araştırma Grubu olarak bu kez farklı bir çalışma içindeyiz. Grubumuz daha önce Ayasofya, Topkapı Sarayı, Hasankeyf ve Gaziantep yeraltı yapılarında da envanter çalışmaları yapmıştı; bunların bir kısmı Atlas’ta da yayımlanmıştı.

    Bu yıl başladığımız proje çerçevesinde ise Şanlıurfa’nın Halfeti ilçe merkezinden Gümüşkaya köyüne dek, Birecik Baraj Gölü’nün kuzeyindeki tüm kaya yerleşimlerinin envanterini çıkarıyoruz.

    Bu projemiz Fırat Nehri üzerindeki 35 kilometrelik bir hatta hem karada hem de Birecik Baraj Gölü’nün sualtında bıraktığı kısımlarda sürdürülüyor.

    Bu bölgede Fırat Nehri kireçtaşları içinden akıyor. Yaklaşık 45 milyon yıl önce çökelen bu işlenmesi kolay kireçtaşı duvarlarına tarih boyunca yüzlerce yapı oyuldu. Gaziantep’teki Çiftekoz, Şanlıurfa’daki Yeniköy, Killik, Kurttepe gibi köylerin civarında yan yana onlarca yerleşim mevcut. Bu yapıların önemli kısmı ise Adıyaman’ın Kızılin ile Gümüşkaya köyleri arasında yer alıyor.

    Çalışmaya, Fırat’ın kuzey sahilinde yer alan Kızılin’den başladık. Halfeti’de Kızılin’e araç geçirip geçiremeyeceğimizi, eğer geçiremeyeceksek Killik köyünde bir motor olup olmadığını sorduk. “Killik köyünden karşı sahile feribot var” yanıtını aldık.

    You might be interested:  Yerleşme Ve Seyahat Hürriyeti Hangi Durumlarda Kısıtlanabilir?

    Ertesi gün köyün sahilinde Müslüm’ün Halfeti’de yapılmış “feribotunu” ve onu çeken ufacık sandalı görünce doğrusu biraz şaşırdık.

    Bu garip “feribot”a bakıp “Bu araçtan suya düşen araç oldu mu hiç” diye sorduğumda Müslüm, “Bir traktör düştü ama su sığdı, çıkarttık” diye cevaplıyor.

    Kazasız bir “feribot” seferinin ardından Kızılin köyüne ulaşıyor ve Abuzer’in teknesiyle Gümüşkaya köyüne dek sürecek ön araştırmamıza başlıyoruz. Üç günlük çalışmada 22 farklı noktada toplam 105 kaya yerleşimi tespit ediyoruz. Bunların arasında en az üçünün kilise veya manastır olma ihtimali var.

    Araştırılan her yapı önce GPS ile işaretleniyor, ardından ölçülüyor ve rölövesi çiziliyor. Tüm bu işlemlerin ardından haritada yeri işaretleniyor. Dik duvarlarda bulunan ve ulaşılması güç olanlar ise bir sonraki sefere bırakılıyor.

    Gümüşkaya köyünden Halfeti’ye kadar Fırat Nehri’nin her iki sahilinde yer alan tüm kaya yerleşimlerini 2014 yılı sonuna dek envanterlemeyi planlıyoruz.

    Kızılin ile Gümüşkaya köyleri arasındaki ön araştırmamızı tamamladıktan sonra güneye, Halfeti’ye geçiyoruz. Halfeti ilçe merkezi, yapılarının bir kısmını baraj gölünün sularına kaptırmış çok eski bir yerleşim.

    Orijinal mimari dokusu kesme taştan, iki katlı ve bahçeli evlerden oluşan Halfeti son yıllarda birçok diğer sorunun dışında kaçak ve çarpık yapılaşmayla da mücadele ediyor.

    Birecik Barajı’nın suları Halfeti’yi 10 yıl içinde Güneydoğu Anadolu’nun turizm merkezi haline getirince yoğun ilgiye hazırlıksız yakalanan ilçede lokantalardan konaklama yerlerine genel bir plansızlık hâkim. Halfeti sahili su üzerinde yüzen duba restoranlarla, küçük liman ise tur tekneleriyle dolmuş durumda ve yöre halkı günü kurtarma gayreti içinde.

    Halfeti’nin 3,5 kilometre kuzeyinde, yine Birecik Baraj Gölü’nün suları altında kalmış Savaşan köyü ve civarındaki diğer kaya yapılarını araştıracağız. Köyün güney sahilinde yan yana sıralanmış, çoğu ufak ama oldukça ilginç 17 kaya yerleşimini ölçüp rölöve alıyoruz.

    Bu yapılar içinde sadece ikisi sahildeki çay bahçesi tarafından turistik amaçla kullanılıyor. Kayalara oyulmuş bu yapıların doğru bir şekilde tarihlenmesi neredeyse imkânsız. Anadolu’nun birçok yerine dağılmış olan tüm yeraltı yapılarında aynı sorunla karşı karşıyayız.

    Hasankeyf’te, Gaziantep ve Şanlıurfa’daki diğer örneklerde olduğu gibi burada da kaya yerleşimleri yüzlerce yıldır kesintisiz olarak kullanılageldiği için ilk yapılış tarihlerini tespit etmek pek mümkün değil.

    Öte yandan, burada kayalara oyulmuş küçük bir Ermeni kilisesi, işleme ve yazıtlarıyla yapım tarihi için ufak da olsa bir ipucu veriyor.

    Biz yüzeydeki mağaralarda rölöve çalışmalarımızı sürdürürken Ali Ethem Keskin ve Doruk Dündar sualtında kalan yapıları araştırmak için dalışa başlıyor. Bir saat kadar sonra yüzeye çıktıklarında Ali Ethem dalışı şöyle özetliyor:
    “Dalıştan önce kafamızda bazı sorular vardı ve bunların en önemlisi sualtındaki görüş mesafesiydi.

    Yüzeyden dipteki görüş mesafesini tam olarak kestiremiyorduk. Dalış süresince birbirimize yakın yüzmeye karar verdik, 1000 lümen gücündeki fenerlerimiz birbirimizi bulmamıza yardımcı olacaktı. Buna rağmen dipte birbirimizi kaybedersek en fazla bir dakika aranıp yüzeye çıkacak ve yeniden dalacaktık.

    Suyun sıcaklığının 10 derece civarında olacağını bildiğimiz için tedbirli gelmiş, en kalın dalış elbiselerimizi getirmiştik.

    Baraj kapakları açıldığı için su seviyesi düşmüştü ama dip akıntısı yüzünden Savaşan köyü civarında su bulanıklaşmıştı ve görüş mesafesi sadece birkaç metreydi. Dalışa kıyıdaki duvarda yer alan ilk mağaradan başladık. Böylece ortama alışıp daha sonra derinlere doğru inecektik.

    İnsanların yüzyıllar boyu yaşadığı bu mağaralarda yüzerek dolaşmak çok tuhaftı. Kayalara oyulmuş odalar ve duvarlardaki nişler çok ilginçti. Bir odadan diğerine geçerken bir anda karşımıza değirmen taşı çıktı. O an bu evlerde yaşamış insanları düşündüm.

    Birçok neslin gelip geçtiği bu yapılarda dalış yapmak bizi hüzünlendiriyordu.

    İkinci durağımız ise Savaşan köyü camisiydi. Yan duvarları ve demir parmaklıklı pencereler olduğu gibi duruyordu ama yapının ön cephesi tamamen yıkılmıştı. Biz de buradan caminin içine girdik. Tatlı su midyelerinin yavaş yavaş duvarları kaplamaya başladığını ve ufak balıkların bu mekânı yuva olarak benimsediğini gördük. Yapılar artık başka canlılara mesken olmuştu.

    Bu dalıştaki son durağımız ise 14 metre derinlikteki ilkokul binasıydı. Derinlere doğru indikçe ışık azaldı. Artık birbirimizi ancak fenerler sayesinde görebiliyorduk.

    Dibi kaplayan kahverengi su bitkileri adeta Akdeniz makilerini andırıyordu. İlkokul binası bu bitkilerle tamamen örtülmüştü, onların boş bıraktığı alanlar ise midyelerin hükmü altındaydı.

    Bir süre daha okulun etrafında dolaştıktan sonra 45 dakika süren dalışımızı sonlandırarak yüzeye çıktık…”

    Fırat Nehri üzerinde sayısız eski ve yeni yerleşimin sonunu hazırlayan barajların hikâyesi 1965 yılında başladı. Tam 10 yıl sonra, 1975 yılında tamamlanabilen ilk baraj Keban’dı. Ardından baraj inşaatlarının temposu arttı.

    Keban’dan sonra Karakaya, Atatürk, Birecik ve Karkamış barajları inşa edildi. Artık bir sonraki barajın gölü, neredeyse bir önceki barajın duvarına dek uzanıyordu. Türkiye’deki uzunluğu yaklaşık 1.

    260 kilometre olan Fırat Nehri’nin bugün sadece üçte biri doğal akışında, geri kalan kısmı ise baraj gölleri haline geldi.

    Fırat üzerinde inşa edilen bu beş ana barajın gölleri, yüzlerce köyü ve antik yerleşimi sular altında bıraktı. Sadece Birecik’in kuzeyinde Kavaklı, Çekem, Erenköy, Kamışlı gibi onlarca köy sualtında kaldı.

    Barajlar su tutmaya başlamadan önce birçok antik yerleşimde kurtarma kazısı yapılmasına karşın kaybettiğimiz tarihsel mirasın boyutlarını hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Örneğin, Adıyaman’da bulunan ve Türkiye’nin en büyük höyüklerinden birisi olan Samsat Höyüğü daha Bizans katmanı kazılırken Atatürk Barajı’nın sularına gömüldü.

    Gritille, Tilbeş Höyük, Kurban Höyük, Zeugma gibi Anadolu arkeolojisi için büyük öneme sahip onlarca arkeolojik yerleşim barajların suları altında kaldı.

    Birecik Barajı’nın 2000 yılında su tutmaya başlamasının ardından nehrin seviyesi 60 metre civarında yükseldi ve sayısını dahi bilemediğimiz yüzlerce kaya yerleşimi de sualtında kaldı. ODTÜ-TAÇDAM gibi projelerle baraj gölleri altında kalan antik yerleşimlerin bir kısmı kazıldı veya en azından envanterlendi ama kayalara oyulmuş yapılar hiçbir zaman araştırılmadı.

    Görünüşe göre Fırat Nehri üzerinde inşa edilen bu barajlar sadece yörede “fark” denilen balık türüne yaramış. Balığın bilimsel adı Barbus esocinus.

    Fırat Nehri’nin farklı yerlerinde “cero” ya da “manyar” olarak da tanınan bu devasa balık, baraj göllerinin oluşmasından sonra daha da büyümüş. Yöredeki balıkçılar, sualtında kalan yapıların ve ağaçların artık eskisi gibi rahatça ağ atılmasına engel olduğunu söylüyor.

    Balıkçılar, eskiden 100 kilogramlıklarına bile rastlanan bu balığın artık derinlere kaçtığını ve daha da irileştiğini anlatıyor.

    Savaşan köyündeki çalışmamızı tamamladıktan sonra buranın tam karşısında, Fırat’ın batı duvarında yer alan Rumkale’nin sualtı ve suüstü mağaralarındayız. Rumkale, nehrin bu kısmının en önemli tarihsel varlığı. Antik kaynaklarda “Hromgla” olarak da isimlendirilen bu kale şimdi bir yarımada üzerinde.

    Asur yazıtlarında bile adından bahsedilen kalenin şu anki yapıları genellikle Roma ve Bizans dönemine tarihleniyor. Birinci Haçlı Seferi sırasında ele geçirilen ve Urfa Haçlı Kontluğu’nun yönetimine geçen Rumkale’nin ilginç bir tarihi var.

    Kale 1203 yılından Memlukler tarafından alındığı 1293 yılına dek geçen 90 yıl boyunca Birleşik Ermeni Kilisesi’nin merkeziydi. Bu dönemde kalede bulunan yazıcılar Ermeni tarihinin en güzel dini eserlerini kaleme aldı ve resimledi.

    Bunlar arasında yer alan ve isminin Toros Roslin olduğunu bildiğimiz bir ressam ise diğerlerinin arasında çok özel bir yere sahip. Bugün bilinen sadece 12 eseri olan Toros Roslin, ortaçağ Ermeni dini resminin en büyük ustası olarak kabul ediliyor.

    Erivan Müzesi’nde bulunan 1256 tarihli “Zeytun İncili” ile ABD’de Walters Art Museum’da sergilenen 1262 tarihli “Sebastia İncili”, Toros Roslin’in bu kalede yaşarken resimlediği en önemli eserler arasında.

    Rumkale’de kazı ve restorasyon çalışmaları yakın bir tarihte başladı. Kalenin yamaçlarında bulunan yerleşimler ise henüz incelenemeden Birecik Barajı’nın sularına kurban edildi. Etkileyici mimarisiyle zamana, onca savaşa, hatta baraj gölüne göğüs geren kale bugün hâlâ sapasağlam yerinde durmaya devam ediyor ve geç kalmış bir ilgiyi hak ediyor.

    Daha önceleri sadece Halfeti’den, o da motorla gidilebilen bu yapıya artık batıdan açılan bir karayoluyla da ulaşılabiliyor. Rumkale’nin önündeki küçük koy ise derme çatma yapılarıyla artık bir tur teknesi barınağı haline gelmiş.

    Yurdumuzda sıkça rastlanan turizm krizi ve plansız yatırımlar Halfeti, Rumkale ve Savaşan köyünü ciddi şekilde etkilemiş durumda. Halbuki bazı basit düzenlemeler ve planlı bir korumayla bu bölge gelecekte Güneydoğu Anadolu’nun turizm cenneti olabilir.

    OBRUK Mağara Araştırma Grubu olarak bu değerlerin, şimdi envanterlemeye çalıştığımız eserlerle aynı akıbete uğramamasını diliyoruz.

    Rehber

    Ulaşım
    Birecik Gaziantep’e 50, Şanlıurfa’ya 90 kilometre. İstanbul, İzmir ve Ankara yönünden Şanlıurfa’ya giden tüm otobüsler Gaziantep’e uğrayarak Birecik’ten geçiyor. Şanlıurfa’nın güneybatısında ve Fırat’ın iki yakasına kurulu ilçenin merkezi nehrin doğu kesiminde. Şanlıurfa ve Gaziantep’e Ankara, İstanbul ve İzmir’den her gün uçuş var.

    Konaklama
    Yörede konaklama seçenekleri sınırlı. Ya ilçe merkezindeki otellerde kalacaksınız ya da Akan veya Mirkelam gibi yolcu otobüslerinin mola verdiği tesislerin otellerinde.

    Halfeti Socrates Antik Konukevleri
    Eski Halfeti, Şimaliye Mah,
    414-751 50 22
    http://halfetievleri.com
    Birecik Otel Baraj
    İskele Çarşısı 20, 414-652 11 14
    Gökdoğan Otel 414-652 12 68
    Mirkelam Tesisleri (**)
    Karşıyaka Mahallesi,
    414- 661 05 00
    Gaziantep’ten Birecik’e gelirken köprünün hemen girişinde.
    Akan Tesisleri

    Karşıyaka 414-661 00 36

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *