Alacağın temliki, devredenle devralan arasında yapılan iki taraflı hukuki bir işlem, bir sözleşmedir. Alacak hakkı devredenin tek taraflı bir hukuki işlemiyle değil, üçüncü kişi devralan ile yapmış olduğu bir sözleşme ile bu kişiye geçmiş olur.
Contents
- 1 Alacağın temlikinin türleri nelerdir?
- 2 Alacağın temliki nedir nasıl yapılır?
- 3 Temlik koymak ne demek?
- 4 Temlik edilen alacağa haciz konulabilir mi?
- 5 Temlik çeşitleri nelerdir?
- 6 Ifa uğruna edim ne demek?
- 7 Temlik şartı nedir?
- 8 Temlik ücreti ne kadar?
- 9 Tapu da temlik ne demek?
- 10 Alacağını temlik eden icra takibi yapabilir mi?
- 11 Temliki tasarruflar ne demek?
- 12 Hangi alacaklar temlik edilemez?
- 13 Doğmamış alacağa haciz konulabilir mi?
- 14 Bakiye borç muhtırası kime gönderilir?
Alacağın temlikinin türleri nelerdir?
Alacağın Devri (Alacağın Temliki)
Alacağın temliki nedir nasıl yapılır?
TEMLİK NASIL VERİLİR? Alacağın temliki yazılı bir devir sözleşmesi ile alacağın üçüncü bir kişiye devredilmesi ile verilir. Temlik sözleşmesinin geçerli olması için yazılı şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Devreden ve devralanın hak ve fiil ehliyetine sahip olması gerekmektedir.
Temlik koymak ne demek?
Temlik; bir malın mülkiyetini tüm haklarıyla beraber alacaklıdan başka bir kişiye devretmeye denir. Mülk olarak verme anlamını taşır. Çoğunlukla bir borç ödemesi için gerçekleştirilir. Temlik işlemi ile alakalı düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alır.
Temlik edilen alacağa haciz konulabilir mi?
İcra Müdürlüğü’nün 2012/1615 Esas sayılı takip dosyasında yapılan temlik işleminden önce doğup kesinleştiğinden şikayet edenlere temlik edilen alacak üzerine haciz uygulanmasında Yasa’ya aykırı bir yön bulunmamaktadır.
Temlik çeşitleri nelerdir?
Temlik Çeşitleri
Ifa uğruna edim ne demek?
İfa uğruna edim, daha ziyade para borçlarında söz konusu olur. Örneğin, borçlu, alacaklıya üçüncü kişideki alacağını temlik etmeyi veya satıp bedelinden alacağını tahsil etmesi için bir şeyi vermeyi teklif eder. Teklifin kabulü ile ifa uğruna edim sözleşmesi gerçekleşir.
Temlik şartı nedir?
Alacağın temliki (devri), mevcut bir alacağın alacaklısının değişmesi işlemidir. Alacaklının bir borç ilişkisinden doğan alacağını borçlunun rızasına gerek olmadan bir sözleşmeye dayanarak üçüncü bir kişiye devretmesine alacağın temliki adı verilir (Eren, F.: Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 21.
Temlik ücreti ne kadar?
Temlik Harç ve Masrafları
Temlik işlerinde temlik bedeli üzerinden; Binde 8,25 damga harcı, Binde 0,99 imza harcı ile değerli kağıt ve yazı ücreti masrafları alınmaktadır. Bu masraflar genelde devreden tarafından ödenmektedir. Ancak taraflar buna kendi aralarında da kararlaştırabilirler.
Tapu da temlik ne demek?
Temlik yetkisi, bir malın hak sahibinin belirli anlaşmalar sonrası bir başka hak sahibine geçmesine denmektedir. Bu belirli anlaşmalar arasında, hak sahibinin sahip olduğu arsayı bir müteahhite, örneğin, kat karşılığında devretmesi bulunmaktadır.
Alacağını temlik eden icra takibi yapabilir mi?
B Ltd. Şti. alacağını alamadığı takdirde; icra takibini X kamu idaresine yöneltebilir. TBK, alacağın temliki hususunda borçlunun rızasına gerek duymamıştır. Borçlu, temliki öğrendiği andan itibaren eski alacaklıya karşı sahip olduğu tüm itiraz ve def’ileri yeni alacaklıya karşı da ileri sürebilmektedir.
Temliki tasarruflar ne demek?
Kanunu temlikte mal, yasa şartlarına bağlı olarak bir başkasının üzerine geçer. Kazai temlikte ise alacak, mahkeme tarafından kişiye verilir. Malın herhangi bir sebeple temlik edilmesi durumunda bir tarafın mal varlığı azalırken, diğer tarafınki artar. Buna tasarruf temliki adı verilir.
Hangi alacaklar temlik edilemez?
Bu maddeye göre temliki yasa tarafından yasaklanmış alacaklar, temliki sözleşme ile menedilmiş alacaklar ve temlikin işin niteliğine göre caiz olmayan alacakların temliki mümkün değildir.
Doğmamış alacağa haciz konulabilir mi?
Buna göre haciz ihbarı ile doğmamış bir alacağın haczinin istenmesi halinde, 3. kişinin geleceğe yönelik olarak alacağın doğup doğmayacağını bilmesi ve bu nedenle itiraz etmesi beklenemeyeceğinden, doğacak alacakların İİK.’nun 89. maddesine göre haczinin mümkün olmadığı kabul edilmelidir.
Bakiye borç muhtırası kime gönderilir?
1- İİK’da bakiye borç muhtırası diye bir kavram yoktur. Ancak uygulamada sizin somut olaydaki gibi kısmen ödeme halinde bakiye borcun borçluya bildirimini amaçlı bir müzekkere borçluya gönderilmektedir.