CafeTur sponsorluğunda
Turla gezmek ya da gezmemek işte bütün mesele bu…
Bu yazımızda bize sıkça sorulan sorulardan biri olan “turla gezmeli mi gezmemeli mi” sorusuna cevap arayacağız. Hazırsanız konuyu derinlemesine kazmaya başlıyoruz. ????
Öncelikle biz daha çok tur yerine bireysel gezmeyi seven insanlarız. Turları da Hindistan’ı tren ile geçmek, Antartika’ya gitmek gibi özel bir deneyimin parçası olduğumuz zaman tercih ediyoruz.
Bunun dışındaki turlar çok çok tercihimiz değil açıkçası. Fakat tur ile gidip gitmemek tamamiyle kişisel bir tercih. Hepsinin kendisine göre avantajları ve dezavantajları var.
Bize bu konu ile ilgili çok soru geldiği için de tüm detayları tek tek ele aldık.
Daha detaylı inceleyebilmek için konuyu bazı alt başlıklara bölerek anlattık. Burada önemli bir nokta bu karşılaştırmada kaliteli ve tecrübeli bir tur şirketi ile gittiğiniz varsayımı. Çiftlik Bank tur şirketinden tur alanlara bir bardak soğuk su ikramımız mevcuttur. ????
Contents
- 0.1 Ne Yardan, Ne Serden Vazgeçebilenlerdenseniz
- 0.2 1. Planlama – Gezgin Değil, Mühendis Mübarek
- 0.3 2. Lojistik ve Ulaşım – “O son birayı içmeyecektik”
- 0.4 3. Rehberlik – Stockholm’un Tarihini Okursunuz Da İsveç Prensesinin Spor Hocasıyla Evlendiğini Başka Kim Anlatacak ????
- 0.5 4. Yabancı Dil – Pandomimle Gezilir Mi
- 1 Yurt Dışına Turla mı Gitmeliyim Bireysel mi?
- 2 Turla Seyahat Mi Yoksa Bireysel Seyahat Mi Tercih Edilmelidir?
- 3 Turla Mı? Bireysel Mi?
- 4 Turla Gezmek mi yoksa Bireysel Gezmek mi ?
- 4.1 1- Tur şirketi ile seyahat etmeli mi ?
- 4.2 2- Tur firması ile gitmenin olumlu yanları nelerdir ?
- 4.3 3- Tur şirketi ile gitmenin olumsuz yanları nelerdir ?
- 4.4 4- Tur şirketlerinin ayarladığı bireysel turla mı gitsek ?
- 4.5 5- Tur şirketlerinin ayarladığı bireysel turların olumlu yanları ?
- 4.6 Peki ben ne öneririm ? Hangi tur firması daha iyidir ?
Ne Yardan, Ne Serden Vazgeçebilenlerdenseniz
Baktığınızda ikisinin da farklı avantajları var. Hem yalnız gezmenin özgürlüğünü, hem de turla gezmenin kolaylığını aynı anda sağlayan bir 3. seçenek var.
Café Tur’un Esnek Turlar olarak adlandırdığı servis aslında bir tur değil, kendi gezmek isteyenlere bir destek servisi. Rotanızı gönlünüzce kendiniz belirliyorsunuz, onlar size uçak, otel, yerel rehber, transfer hizmeti gibi konularda destekler sağlıyorlar.
Örneğin; Amsterdam‘a gideceksiniz. Café Tur’un Esnek Turlar sayfasını gittiğinizde sırayla size;
- Kalkış şehrinizden Amstardam’a en uygun uçuşlar hangi gün olduğunu gösteren bir takvim açıyor. Böylece yola çıkış gününüzü bilet fiyatlarına göre ayarlama şansınız var.
- Harita üzerinde Amsterdam otellerini ve fiyatlarını gösteriyor ve aralarından size en uygun olanını seçiyorsunuz. Turlardaki gibi tek bir otele sabit değilsiniz. Kendi zevk ve bütçenize göre seçebiliyorsunuz.
- Yalnız gezmek istemiyor ya da öğrenerek gezmek istiyorsanuız yerel bir rehberlik hizmeti satın alabiliyorsunuz. Şimdilik 42 noktada bu servisi veriyorlar.
- Ulaşım konusununu da transfer satın alarak üzerinizden atabiliyorsunuz.
- Böylece bir tur firması ile gezdiğiniz için hem vize işlemlerinde destek alabiliyorsunuz, hem de 24 saat canlı destek alabilieceğiniz bir acentanız oluyor.
1. Planlama – Gezgin Değil, Mühendis Mübarek
Bize bile sayılı günlerinin suyunu en optimumda nasıl çıkarırız hesaplamak kolay değil. Sırf planlamak işine kaç gün mesai harcamak gerekiyor, bazen insanı stres bile ediyor. İnternet ve akıllı telefonlar yaygın değilken insanlar bu planları nasıl yapıyormuş aklımız ermiyor gerçekten. Eğer kılçıksız balık tercih edenlerdenseniz o zaman bir tura kalıp hazır programa konabilirsiniz. Turlar yeni bir şehre gittiğinizde o şehirde ne yapılır, gezilecek ve görülecek yerler neler, nerede ne yenir, o şehrin nesi meşhur gibi tüm detayları önden araştırıp size hepsini bir paket halinde sunuyor. Size için geriye sadece tura kendinizi teslim edip ona ayak uydurmanız kalıyor. Tabi yine iyi bir tur şirketi ile gittiğinizi varsayıyoruz.
Ama bu durumda kendi zevklerinize göre belirlenmemiş bir program yapma şansınız malesef olmuyor. Grup nereye, siz oraya. Vintage dükkanlara bayılıyor musun tatlım? Ne güzel, şimdi saray gezeceksin.
Pizza mı yemek istemiştin, neyse artık risotto sevmeyi de öğrenirsin.
Seyahatiniz, sizin önceden araştırdığınız deneyimler ve gittiğiniz şehrin lokallerinden alacağınız önerilerle zenginleşebilecekken, turun belirlediği aşırı turistik güzergahla kısıtlı kalıp oldukça suni bir deneyime dönüşme riski de var.
Özetle, turlar en klasik turistik yerleri zaten programa dahil ediyorlar, ama sizin zevkleriniz ana akımdan daha farklıysa kendi planınızı kendiniz yapın deriz.
2. Lojistik ve Ulaşım – “O son birayı içmeyecektik”
Münferit gezerken işte bütün bu sorumluluk sizde oluyor ama bir turla gittiğinizde artık onların derdi. Sizi bir yerden bir yere vaktinde ulaştırmak onların sorumluluğu. Tur otobüsü feribotu mu kaçırdı? O zaman siz mışıl mışıl koltuğunuzda uyurken onlar paşa paşa konuyu çözüyor.
Turun bir avantajı da zaman tasarrufu sağlaması. Örneğin, münferit geziyorsunuz ve sabah otelden check out yaptınız. Valizler elinizde şehri gezememek için otelin valiz odasına bırakıp, şehri gezmeye çıkıyorsunuz.
Bu sefer akşam uçağa binmeden önce tekrar otele dönüp valizleri almanız lazım.
Turla gittiğinizde sabah otele bırakmak yerine otobüse koyuyorsunuz, o otobüs sizi şehre götürüyor ve gün bittiğinden ayağınıza gelip sizi alıp havalimanına götürüyor.
Son olarak, turlar bu tip organizasyonlarda toplu alım yaptıklarından sizin alacağınız fiyattan daha indirimli bir fiyat verebiliyorlar.
Açıkçası, başka kriterlerde münferit gezmek öne çıkabilse de lojistik konusunda münferit gezmenin bir avantajı yok.
3. Rehberlik – Stockholm’un Tarihini Okursunuz Da İsveç Prensesinin Spor Hocasıyla Evlendiğini Başka Kim Anlatacak ????
Fotoğraf Kaynak: www.neweuropetours.eu
Şu dünyada armut piş ağzıma düş bilgi edinmek kadar zaman kazandırıcı bir şey daha yok. Bir yeri turla gezmenin en büyük artısı, alacağınız rehberlik hizmeti. Elbette o yeri internetten kendi çabanızla edindiğiniz bilgilerle de gezebilirsiniz ama sizinle eş zamanlı gezen ve gezdiğiniz yer hakkında eş zamanlı bilgi veren bir rehberin varlığının güzelliği yadsınamaz bir gerçek.
Küba örneğinden gidecek olursak, bildiğiniz üzere Küba devrimi ve rejimi ile ünlü bir yer. İnsanların diğer Karayip ülkelerine değil de Küba’ya gitmelerinin en büyük sebebi de bu. Ama ne var ki Devrim Müzesi dahil hiçbir yerde gerekli açıklama tabelaları, ve açıklayıcı bilgiler bulamıyorsunuz. Bırakın İngilizceyi, İspanyolcası bile yok.
Diyelim ki; Che’nin ve silah arkadaşlarının mezarlarının bulunduğu moseleuma gittiniz. Ne bir rehberli tur, ne bir sesli rehber bulabiliyorsunuz, açıklama metinleri de “Che’nin mezarı. Nokta” şeklinde. Teşekkür ederim bu dev aydınlatma için. Haliyle hiçbir şey kafanızda tam anlamıyla oturmuyor.
Ama buraya turlarda geldiğinizde, size yanınızda bir rehber eşlik edeceği için kafanızdaki her soru aydınlanacaktır.
Bir de tabi yanınızda devamlı bir tur rehberi oldu mu sizin için bazı problemleri çözmesi yönüyle asistanın olması gibi. Döviz mi bozduracaksın, rehbere söyle. Patroncuğuna bir Inter Milan forması şirkette önünü mü açar, rehbere söyle. Gibi gibi…
Yine de turla gitmeseniz bile şehirde çareler tükenmiyor, en azından. Bulunduğunuz şehirdeki ücretsiz şehir turlarını, turların başlangıç noktasını, o noktaya nasıl ulaşacağınızı ve tur saatini internetten kısa bir araştırma ile buldunuz mu tamamsınız.
Özellikle Avrupa’nın çoğu şehrinde bahşiş usulü (kişi başı 5-10 Euro kadar) işleyen veya tamamen ücretsiz şehir turları oluyor. 2-3 saatimizi bu ayırdık böylece boş boş gezmeye kıyasla daha doyurucu bir şehir turu yapmış olduk. Siz de aynısını yapabilirsiniz.
Bu konuda en isim yapmış firma New Europe Tours, eski adıyla Sandeman’s Free Walking Tours. Ama İngilizce şart. Bu da bizi getiriyor 2. konumuza.
4. Yabancı Dil – Pandomimle Gezilir Mi
Bilgehan geyik olmuş milli parkı soruyor ????
Öncelikle dostum, bak İngilizce şart. Şu devirde İngilizce bilmemek insanın 5 duyusundan birisinin olmaması kadar büyük bir eksiklik, dünyadan o kadar çok şey kaçırıyorsun. Şimdi burada anne-babalık etmek istemeyiz ama söylemek de gerek. Evet, İngilizcen yoksa, turla gezmek seni kurtaracaktır. Rehberler her yeri zaten Türkçe anlatıyor, katılanlar Türk, senin için her şey düşünüldüğü için dış dünya ile iletişim kurma ihitiyacın da yok. Olursa da zaten yanında rehberin var. Ama yarabandı çözümler yerine konuyu kökünden hallet deriz. Yaşın kaç olursa olsun, hiç bir zaman geç değil.
Yurt Dışına Turla mı Gitmeliyim Bireysel mi?
- Turla Gezmenin Avantajları
- Turla Gezmenin Dezavantajları
- Kendi Planlarınızla Gezmenin Avantajları
- Kendi Planlarınızla Gezmenin Dezavantajları
Hem farklı turlarla hem de bireysel olarak yurt dışına birçok seyahat deneyimim oldu. İkisinin de avantajları ve dezavantajları var; gideceğiniz yer, zaman kısıtı, bütçe ve nasıl dolaşmak istediğinize göre seçiminizi yapmakta yarar var.
Turla Gitmenin Avantajları
Zamandan tasarruf! Bence en önemli avantajı kesinlikle bu.
Gitmeden önce nereler gezilecek, nasıl gezilecek gibi hazırlıklar yapmak oldukça vakit aldığından özellikle çalışanlar için bu hazırlığı yapmak çok kolay değil.
Turla gittiğinizde ise mutlaka görülmesi gereken yerler turda olduğundan sizin özel bir hazırlık yapmanıza gerek kalmıyor. Gittiğiniz yerlerde 1-2 mekan önerisi de veren rehberler sayesinde ne yiyeceğim derdine de son!
Bilet kuyrukları, yer bulabilir miyim endişesi yok! Bu endişeyi turu yapacak olan rehberlere bırakıyorsunuz ve rehberin peşine takılıp gezmeye başlıyorsunuz. Üstelik bilet alırken yaşayacağınız İngilizcem yeterli mi kaygılarına da gerek kalmıyor.
Nadir de olsa turlar daha uyguna gelebiliyor. Özellikle tek havayolunun uçtuğu ya da uçuşların pahalı ancak şehrin uygun fiyatlı olduğu yerlerde toplu alım yaparak uçuşları daha uyguna getirip tur fiyatını da sizin için avantajlı hale getirebiliyorlar.
Güvenliğe dair önlem için rehbere kulak vermeniz yeterli. Rehberler hem kalabalık olan yerlerde hem de şehrin varoş bölgelerinde gerekli uyarılarda bulunuyor. Hatta bence biraz fazla da abartıp gözünüzü korkutabiliyorlar ama neyse.
Ülkeye döndükten sonra da devam ettirebileceğiniz arkadaşlıklar.
Özellikle yurt dışı turlara katılan kitlenin yurt içi turlara nazaran daha kaliteli olduğunu düşünüyorum, bu da size benzer seyahat tercihleri olan kişilerle iyi arkadaşlıklar için bir fırsat yaratıyor. Ayrıca turlarda da birkaç kişinin bir araya gelmesi tur harici gezilerde taksi ücretini bölüşmek açısından da iyi olmuyor değil.
Öğretici bir gezi. Sadece gezip görmüyor aynı zamanda rehberin anlatımlarıyla birçok yeni bilgi ediniyorsunuz, hatta iyi bir rehbere denk gelirseniz kitaplarda yazanlardan fazlasını öğrenmeniz de mümkün.
Turla Gitmenin Dezavantajları
Çoğunlukla daha pahalıya mal oluyor. Kendiniz gittiğinizde aynı fiyata daha iyi otellerde kalabilecek ve çok daha ucuza ekstra turları yapabilecekken turla giderseniz 2-3 katı fazla ödüyorsunuz.
(Yurt dışına hiç turla gitmemiş olanlar için şunu belirtmekte yarar var, yurt dışı turlarda yurt içi turlar gibi bütün rehberli geziler fiyata dahil değil.
Şehrin panoramik turu hariç tüm geziler ekstra olarak geçiyor.)
Koşuşturmaca. Turun içeriğine göre değişse de çoğunlukla rehberin peşinde onun hızına ayak uydurarak dolaşmak zorunda kaldığınızdan oldukça yorucu oluyor.
Sabah oldukça erken saatlerde kalkma gerekliliği de özellikle gece hayatını sevenler için bir dezavantaj.
Eğer farklı şehirler de dolaşılacaksa kısa zamanlara sıkıştırılan otobüs yolculukları ve sık sık otel değiştirme ayrı bir yorgunluk yaratıyor.
Öğrendikleriniz akılda kalıyor mu tartışılır. Birden, çok fazla bilgi yüklemesi olunca insanın aklında çok az şey yer ediyor, not almazsanız her şey uçup gidebiliyor maalesef. Oysa kendiniz okuyup araştırıp öğrenince daha akılda kalıcı oluyor.
Rehberlerin önerdiği mekanlar çoğunlukla el yakan cinsten. Sanıyorum bazı rehberlerin de mekanlarla anlaşmaları var ve yönlendirilen müşteri sayısına göre komisyon alıyorlar.
Şehrin yerlileriyle tanışma fırsatınız çok az. Hep grup halinde gezmece modunda olunca ve turdakilerle konuşma rahatlığı da eklenince yerlilerle tanışmaya fırsat kalmıyor.
Ekstra turların bir kısmı ilginizi çekerken diğer kısmı hiç size hitap etmiyor olabilir.
Bu durumda da gruba ayak uydurmak zorunda kaldığınızdan günü tam da istediğiniz şekilde geçiremiyorsunuz, üstelik bazen turlar da rehberin pazarlama yetenekleriyle abartılmış olmuyor değil. Ayrıca yeterli sayı sağlanmazsa ekstra turlar olmayabiliyor.
Bazen sizin en çok görmek istediğiniz ama kendi imkanlarınızla gitmenizin vakit alacağı bir yere yeterli sayı sağlanamadığı için gidilemeyebiliyor, bu durum da hayal kırıklığı yaratıyor.
Çoğunlukla oteller şehir merkezine uzak. Bu da demek oluyor ki ekstra turlara katılmadığınız durumlarda ya da arta kalan vakitlerde kendiniz bir şeyler yapmak isterseniz hem vakit hem de bir güzel para harcamak zorunda kalıyorsunuz.
Şehri çoğunlukla panoramik gezdirdiklerinden içine girmek istediğiniz yerlerin içini görmemiş oluyorsunuz, sonrasında gezmek için de vakit kalmayabiliyor.
Ayrıca görülecek daha güzel yerler de varken onları atlamış oluyorsunuz (bkz. Roma’da Görülmesi Gereken Özel Bir Kilise).
Bir de planlamayı nasıl yapıyorlarsa bazen şehirde bütün müzelerin, sarayların kapalı olduğu güne o şehri denk getirmeyi başarabiliyorlar.
İyi bir tur acentesiyle gitseniz de iyi bir rehbere denk gelmeme ihtimalini de unutmamak lazım. Ayrıca tur arkadaşlarınızın uyumlu olması da ayrı bir mesele.
Kalabalıkla gezmeyi sevmeyenler için de çok tercih edilesi olduğunu söyleyemem. Böyle bir durumda turla gitseniz bile ekstralara katılmamakta yarar var.
Kendi Planlarınızla Gezmenin Avantajları
Eveet gelelim benim daha çok sevdiğim bir yöntem olan bireysel gezmeye:)
Gönlünüzce gezmek. Park seviyorsanız parkları, müze seviyorsanız müzeleri yani neyi seviyorsanız onu yapacağınız bir gezi. Üstelik buralarda ne kadar vakit harcamak istediğiniz de tamamen size bağlı. Gezmeden önce yaptığınız hazırlıklardan aklınızda kalanlar da rehberin anlattıklarından daha çok akılda kalıcı olacak inanın.
Şehirde sokak sokak gezmek ve gezerken bilmediğiniz bir şey/yer keşfetmek. Beklenmedik keşifler insanı tarif edilemez bir mutlulukla dolduruyor.
Ne yiyeceğiniz/ne içeceğinize kendi kendinize bütçenize göre karar verip uzun uzun yemek yiyebilmek, kahve içebilmek. Turistler değil de şehrin yerlileri nerelerde yiyor gözlemlemek.
İstediğiniz zaman mola verebilirsiniz, yorulmak isteyen yorulsun dinlenmek isteyen dinlensin. Dilediğiniz saatte otelden çıkarsınız ve otele dönersiniz.
Şehrin yerlileriyle tanışma imkanı. Yol sorarsınız, parkta bir bankta sohbete başlarsınız; bir de bakmışsınız çok farklı bilgiler edinmişsiniz.
Şehir merkezinde uyguna otel bulabilirsiniz. Böylece şehri de daha çok keşfedersiniz.
Kendi Planlarınızla Gezmenin Dezavantajları
Otel güzel çıkmazsa kendi kendinize söylenmek zorunda kalabilirsiniz:)
Taksiye atladınız ve kazıklandınız mı? Bireysel gezerken niye taksi kullanıyorsunuz ki?
Kaybolur muyum, derdimi anlatabilir miyim kaygısı.. Kaygılanmayın bence, ilgili yazıma göz atarsanız kaygılarınız azalabilir. Yine aynı kaygılar nedeniyle turla gitseydiniz ekstra bir turla gideceğiniz şehir dışındaki tatlı kasabayı bireysel gezinizde atlamak zorunda kalabilirsiniz.
Bence en zorlu kısmı hazırlık aşamasında, hele ki detaycı bir insansanız ve yardım edeniniz yoksa oldukça yorulabilirsiniz. Bu yorgunluğun keyfi de başka:)
Umarım başınızdan geçmez ama hastalık vb. durumda şehri ve dillerini bilen birinin yardımı aranabilir. Genellikle turlarda rehberler böyle durumlarda yardımcı oluyorlar gördüğüm kadarıyla, bireysel gezerken ise bu durum zorlu olabilir.
Fırsatınız varsa bir şehre hem turla hem bireysel gidip hangisinden daha keyif aldığınızı kendiniz de deneyimleyebilirsiniz.
Turla Seyahat Mi Yoksa Bireysel Seyahat Mi Tercih Edilmelidir?
Seyahat etmek, hayallerimizi süsleyen aktiviteler arasında yer almakta ve daima planlarımıza dahil olmaktadır.
Seyahat edilecek yerin seçilmesi ardından nasıl gidileceği, hangi yolların tercih edileceği, nerelerin ziyaret edilmesi gerektiği gibi birçok soru da akıllarda belirmektedir.
Seyahat planı kuran bireyler, tüm bu sorularla boğuşurken bir yandan da tur seyahatlerini mi yoksa bireysel bir seyahat mi tercih etmeleri konusunda kararsız kalmaktadırlar.
Tur Seyahatlerinin Avantaj ve Dezavantajları
- -Tur seyahatine katılan bireyler, tur planına dahil olmak ve uymak zorundadır.
- -Rehberler, ziyaret edilen bölge hakkında kültürel bilgilerin de edinilmesi açısından oldukça fayda sağlamaktadır.
- -Ziyaret edilen şehrin ara sokakları, kıyıda köşede kalmış güzelliklerine pek bakılmadan en meşhur bölgeleri ve yapıları ziyaret edilmektedir.
- -Daima topluluk şeklinde hareket edilmekte; dolayısıyla şehirde kaybolmanız mümkün olmamaktadır.
- -Belirlenmiş gidiş ve dönüş saatlerinin dışına çıkamazsınız.
-Yemek seçenekleri de tur seyahatini tercih edenler için önceden hazırlanmaktadır.
Genellikle anlaşmalı restoranlarda, ziyaret edilen şehrin en meşhur yemekleri ziyaretçilere sunulmaktadır.
-Süreç planlı ve düzenli ilerlemektedir. Herhangi bir zamanın boşa geçmesi mümkün olmamakta; tüm aralıklar doldurulmaktadır. Ziyaret edilecek yerlere karar verilememesi durumu ortadan kaldırılmakta ve yığılmalara ya da kararsızlık aşamalarında geçen zamana olanak sağlanmamaktadır.
-Tanımadığınız insanlarla, tanımadığınız şehirleri keşfetmek; aynı yemekleri tatmak ve aynı mekânlarda kalmak da sosyalleşme becerilerinizin artmasını sağlamaktadır.
Bireysel Seyahatlerin Avantaj ve Dezavantajları
-Bireysel seyahatlerde yola çıkış ve dönüş saatleri siz bağlı olmaktadır.
-Bireysel seyahatlerde rehberiniz kendiniz olmakta ve ziyaret edeceğiniz yerleri kendiniz seçmek durumundasınız. Bu durum küçük zaman kayıplarına neden olabilmektedir. Ancak bir şehri tanımak, keşfetmek ve sokaklarında dolaşmak isteyenler için tercih edilmesi gereken mutlaka bireysel seyahatler olmaktadır.
- -Yiyeceğiniz yemekleri, yemek saatlerini ve mekânları seçmek de bireysel tercihleriniz ile şekillenmektedir.
- -Önceden bir plan hazırlamak ve şehir hakkında bilgi edinmek zorunda olunmaktadır.
- -Kültürel yerlerin ziyaretinde, broşürler ve internetin yetersiz kaldığı durumlarda ekstra rehber hizmetinden yararlanmaya ihtiyaç duyulabilmektedir.
- -Bireysel seyahatlerde de sürekli sorarak, yeni insanlarla iletişim kurarak sosyalleşme becerileriniz gelişebilmektedir.
Turla Mı? Bireysel Mi?
En kafa kurcalayıcı sorulardan birisi de turla mı bireysel mi gitmeli? Bir başımıza İngilizce bilmeden ne yaparız? Hangisi daha karlı olur? Başımıza bir şey gelirse nereyi ararız?
Kafanızı kurcalayan, birçoğunuzu yurtdışından soğutan, çıkma cesaretinizi yitirdiğiniz bu konuda sizi aydınlatacak cevabı net bir şekilde açıklayalım.
Bireysel gidin. Özgürlüğün tadını çıkarın.
Her iki seyahat türünün de kendi içinde avantajları ve dezavantajları olduğu bir gerçek. Seyahatten ne beklediğinize ve gezi anlayışınıza göre bu durum kişiden kişiye değişir.
Biz de yabancı dili olmayan çocuklu gezginler olarak, ilk yurtdışı seyahatimizi turla yapıp kolaya kaçmayı düşünmüştük.
Sonra uzun araştırmalarımız sonucunda turla gezmenin bize uygun olmadığına karar verip, tek başımıza çıktık yola.
.
Turla gitmenin avantajı nedir?
Turla gitmenin en büyük avantajı, kafanızın rahat olmasıdır. Tura 2 kat fazla para verirsiniz belki ama, kafayı hiçbir şeye yormadan seyahat tarihi gelince uçağa binip tadını çıkarırsınız. Aynı zamanda şehir turları *PANORAMİK yapıldığından az zamanda daha fazla şehir görme şansı elde edebilirsiniz.
- Turla gitmenin dezavantajları nelerdir?
- Yurtdışı turuna katılmaya karar verirseniz şartları çok dikkatli okumanızı tavsiye ederiz. Baştan başa İtalya 199 € gibi kampanyaların %95’nin aslında 700 €’ya kadar çıktığını gördük ????
- Tam olarak şöyle: (Örnekleri İtalya üzerinden yazalım)
1.Panoramik Turla Yetinmek
En başta çok fazla şehir göreceğiniz kesindir. Ama şehrin neresini göreceğinizi tur programından dikkatlice okumalısınız.
Örneğin Roma ’ya gitmişken Kolezyum’u görmek ister misiniz? Göremeyebilirsiniz. Çünkü bir çok seyahat firması Kolezyum’u sadece yanından otobüsle geçerken gösterirler.
Dünya’nın en küçük ülkesi Vatikan mı? Ne yazık ki o da birçok tur programında sadece panoramik içeriğinde yazar.
Bunlar tur şirketlerinin pek lüzumlu görmediği şeyler. İşte buna panoramik tur denmektedir. Seçeceğiniz turda böyle birşeyin olup olmadığına dikkat edin.
.
2.Ekstra Turlar
Bütün seyahat panoramik geçmiyor tabiki. Tur programlarında genelde şu kışkırtıcı cümle yazar. “Sabah otelde kahvaltı ve serbest zaman. Dileyenler için M.S.79’da patlayan ve şehri yok eden Vezüv Yanardağı’nın eteklerine uzanmış hayalet şehir Pompei turu.
(Ekstra 100 €)” İtalya’ya kadar gitmişiz Pompei’yi görmeyelim mi diyerek mecburen satın almak zorunda kalırsınız. Ekstra turu tercih etmeyip serbest zamanı seçenler ne yapacak? Kendi başlarına şehri gezmeye çalışacaklar.
E bu zaten bireysel yurtdışı seyahati olmuyor mu? Ne anlamı kaldı ????
Mutlaka ekstra turları kontrol edin. Katıldığınız ekstra turlar genellikle sadece ulaşım ve müze için geçerlidir. Kişisel harcamalarınız, yeme-içmeniz ekstra olarak size yansıyacaktır.
.
3.Şehirden Uzak Oteller
“Orta Çağ’da yapılan eğlenceler, yenilen yemekler, limitsiz içeceklerin tadını çıkarabileceğiniz ve birbirinden güzel kızların yaptığı ateş dansları eşliğinde, muhteşem Orta Çağ eğlenceleri sizleri bekliyor. (Ekstra 80 €)”
Bu durum doğrudan 2. maddeyle bağlantılı. Çünkü yukarıda belirtilen tura katılmazsanız, otelde televizyon seyretmek zorunda kalabilirsiniz. Çünkü genel itibariyle tur şirketleri hem ucuz hem de ekstra turlara müşteri çekmek için şehre uzak otellerle anlaşma yaparlar.
Mesela Venedik için genellikle Mestre bölgesinden otel seçerler. Çünkü merkeze ulaşım zordur. Bu nedenle turla gidecekseniz, tur şirketinden otel isimlerini ve şehre olan uzaklıklarını öğrenmenizi tavsiye ederiz.
.
4.Gruba Ayak Uydurma Zorunluluğu
Toplu halde gezmenin en can alıcı bölümü… Sevseniz de sevmeseniz de topluluğa göre hareket etmek durumundasınız. Belki de siz daha fazla tarihi yer görmek isterken topluluğa ayak uydurup onların alışveriş yapmalarını beklemek zorunda kalabilirsiniz.
Tura katılan herkesin farklı gezi anlayışları olduğu için bu durum sizde kimi zaman vakit kaybı hissettirecektir.
Bu gibi durumlar şehirde özgür olmanızı kısıtlayacak, belki kendinizi çok iyi hissettiğiniz bir andan, vakit dolduğu için ayrılmak zorunda kalabileceksiniz.
San Marco’da Akşam
5.Ücrete Dahil Olmayan Hizmetler
Tur satın alırken ücrete dahil olmayan hizmetler bölümünü ayrıntılı bir şekilde inceleyin. Genellikle vize bedeli, ekstra turlar, öğle ve akşam yemekleri gibi yüklü harcamalar ücrete dahil değildir. Ücrete dahil olanlar, genellikle olmayanlardan daha azdır.
Tatilin size kaça patlayacağını, bu bölümü de hesaba katarak değerlendirmeyi ihmal etmemelisiniz.
.
6.Vize Bedeli
Vize bedelleri çoğunlukla tur şirketlerinin üzerine komisyon koyarak söylediği bedellerdir. Azımsanacak bir para değil, neredeyse 2 katıdır. Üstelik bireysel başvurmanızdan daha az yorucu da değildir. Aynı evrakları toplayıp konsolosluk yerine tur şirketine verirsiniz. Onlar sizin adınıza işi takip ederler.
Hiçbir şirket veya şahıs vizenin çıkacağı garantisini VEREMEZ. Ödeyeceğiniz vize bedelini, vize çıkmadığı takdirde iade alamayacağınızı da unutmayın. Bu bireysel başvurular için de geçerlidir.
Victor Emanuelle Anıtı – Roma
Bireysel Gitmenin Dezavantajları
Tursuz gitmenin en büyük dezavantajı çok araştırma yapmak zorunda kalmak diyebiliriz. Ama bu yine tatilden beklentinize bağlıdır. Tamamen akışına bırakmak isteyenler için böyle bir durum söz konusu olamaz.
Çok araştırma yapmaktan kasıt, şehri öğrenmek, ulaşımını öğrenmek, yeme içme, geziyi günlere bölme, müzelere bilet alma, şehirlerarası ulaşımı öğrenme vs. gibi birçok konuda bilgi edinmeniz gerekir. (Bize göre bir şehri tam anlamıyla yaşayabilmek için bunlar çok önemli ve eğlenceli kısım.)
Bizim sitemiz gibi yüzlerce blog sayfası okumak sizi sıkıyorsa, bu durum dezavantaj olarak görülebilir.
Bireysel Gitmenin Avantajları
1.Şehrin Tadını Almak
İtalya deneyimimiz bize bireysel gezmenin, şehrin asıl tadını almanızı sağladığını gösterdi. Çünkü ülkeye girdiğiniz anda artık orada yaşayan insanlar gibi hareket etmek zorunda kalırsınız. Kendinizi turistten ziyade, oranın bir vatandaşı gibi görürsünüz.
Herkes gibi otobüs bekler, metroda ineceğiniz durağa konsantre olur, soranlara yol bile tarif edebilirsiniz. Ki bu bize göre en tat veren bölümü.
San Marco Meydanı – Venedik
2.Uygun Fiyata Merkezden Otel Bulmak
Otelinizi kendiniz seçeceğiniz için, size en uygun ve hoşunuza gidebilecek bir yerden rezervasyon yapabilirsiniz.
Roma’da Vatikan… Muazzam görkemiyle yanıbaşınızda. Bizim tercihimiz bu bölgeden yana olmuştu. Pencereden kafanı uzat ve dinle. San Pietro’nun çanları, dünyanın başka bir yerinde olduğunuzu iliklerinize kadar hissettirecek.
Akşam geç saatlere kadar dışarıda olmak isteyip, ulaşımı dert etmeyeceğiniz bir çok uygun fiyatlı konaklama mevcut. Seyahat planınıza göre size en uygun bölgede konaklayabilirsiniz.
.
3.İstediğiniz Her Yeri Görebilmek
Yurtdışı turlarını, bireysel geziden ayıran en önemli ayrıntı budur. Nereyi görmek istiyorsanız orayı görürsünüz. Tur programlarında yazan her şeyi çok daha rahat ve ayrıntılı görebilirsiniz.
Her sokaktan çıkan turdan birilerini görüp, kendinizi memlekette hissetmek zorunda kalmazsınız ???? ????
.
Yurtdışına bireysel olarak çıkacağımızı duyan herkes ilk olarak şunu sormuştu:
Yabancı diliniz var mı?
Hayır yoktu ve olsaydı da işimize yaramazdı. Siz de bu konuyu kafanıza takmamalısınız. Sonuçta gezilecek yerler belli yiyeceğiniz şeyler bellidir.
Gerçekten çok gerekli olduğu durumlarda, akıllı telefonlarınıza indirmiş olacağınız bir sürü uygulama olacaktır. Özellikle çok popüler ülkelerden birine gidiyorsanız, tahmin edebileceğinizden çok daha fazla Türk turistle karşılaşacaksınız. Roma ve Venedik’te o kadar çoktu ki şaşırıp kalmıştık. Sıradışı bir olay başımıza gelseydi yabancı dil konusunda mutlaka Türklerden yardım isterdik.
Yazımın başında da belirttiğimiz gibi, seyahat anlayışı herkese göre değişkenlik gösterir. Ne şekilde olursa olsun, başka bir kültürle tanışmak hayatın en güzel deneyimlerinden biri olduğuna eminiz.
Geç kalmadan deneyin…
Mutlu seyahatler…
Seyahat etmek bir tutkudur. Dünya’nın her yerine gidebilme arzusu… Çocuklu Seyahat ise, dünyayı daha renkli görebilmenin formülüdür ????
İlgili Yazılarımız
Turla Gezmek mi yoksa Bireysel Gezmek mi ?
Siteyi açalı henüz 2 ay oldu. Bu 2 aylık süreçte en çok aldığım soruların başında ise “Hayatımda hiç yurt dışına çıkmadım Deniz. Sürekli yurtdışı hayali kuruyorum. Ama bir türlü cesaret edemiyorum. Ne önerirsin ?” diyenlere hitaben bu yazının çok ama çok gerekli olduğuna artık eminim.
O yüzden, özellikle hiç yurtdışına çıkmamış ama sabah akşam bir yerlerden başlayıp, dünyanın kapılarını ardına kadar açmak isteyenler için bu yazımı yazmaya karar verdim. Sözüm sana dostum. Şu korktuğun yurtdışına çıkma mevzunu artık yerle bir edelim. Haydi gel senin ilk yurtdışı planını beraber çıkaralım.
Sahi turla gezmek mi, yoksa bireysel gezmek mi ? Yurtdışına gitmek bu kadar sanıldığı kadar zor bir şey mi ? Hepsini anlatayım.
Hindistan Trenleri
Sitemi kurarken tek amacım şuydu : “Herkesin seyahat hetme hakkı vardır ve herkes istediği zaman istediği ülkeye gitmelidir. Bu her bireyin hür hakkıdır.”
Bu zamana kadar “Nasıl uçak bileti alınır ? Pasaport ve vize nasıl çıkarılır ? Havalimanlarından uçağa nasıl bilinir ?” gibi yazılarımı seyahate çıkmadan ve seyahate çıktıktan sonra nelere dikkat edilmelidir ?” gibi aklıma gelen 30’dan fazla yazıyı ” Seyahate Çıkmadan” sekmesi altında tek tek yazdım.
Bu yazıları yazarken ki amacım, herkesin bireysel gezmesine katkıda bulunmaktı. Bu herkesin en doğal hakkıydı sonuçta.
Dubai-Birleşik Arap Emirlikleri
“Ama ya hala korku ve tereddütün varsa ? Ya hala o güveni kendinde bulamıyorsan ? ” diye de kendime sormadan edemiyorum. 20 yaşında ABD’ye giderken, yanımda daha önceki yıllarda ABD’ye giden arkadaşım olmasaydı, pek muhtemel ben de aynı korkuyu yaşıyor olabilirdim.
O yüzden özellikle yeni başlayanlara, işini çok ama çok iyi yapan tur şirketleri ile gitmelerini tavsiye ederim. Hatta Hindistan, Kamboçya gibi ülkelerden başlamak yerine, önce bir Balkanlar’dan başlamanızı öneririm.
Nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.
Hem daha kolaydır hem de başlangıç için iyidir. “İyi güzel de bu tur şirketlerinden hangisine güveneceksin ? Ya da turla gitmeyip, senin bütün otel ve uçak işlemlerini halleden firmalar var mı ?” diye soracak olursan, cevabım :
Siem Reap-Kamboçya
“Evet var. Hatta sırf senin için biraz da araştırdım !” olacaktır. Haydi gel bu tur şirketleri nasıl çalışır, sana kaça mal olur, yaptığım gözlemlerden yola çıkarak üzerinden geçelim !
1- Tur şirketi ile seyahat etmeli mi ?
İlk sorum şu : Bu tur şirketleri neden bu kadar ucuz ? Bu adamlar bu işi hayır olsun diye mi yapıyorlar ? Anlatayım ama önce sana şöyle bir örnek vereyim : Ruslar her yıl bizim ülkemize neden geliyorlar ? Başka ülke mi yok ? Sebebi erken dönemlerde aldıkları biletler.
Siem Reap (Angkor Wat)-Kamboçya
Mesela bu tur firmaları otel ve uçakları çok önceden kapatıp (Mesela Pegasus 39 dolara kampanya yaptığı zaman ilk bu firmalar satın alırlar. ) çok daha ucuza seyahatleri mal ederler.
Otel konusunda Booking.com linkini tıklayarak, otel rezervasyonlarınızda kullanınız.
O yüzden eğer fiyatları çok ucuz görünce, içine bir kurt düşmesin. O yüzden güvenle alabilirsin. Ancak güvenilir firma olması en önemli husus !
O yüzden tur firmasından paket tur almadan önce, ilk olarak şirketin güvenilir olup olmamasına, verdiği hizmetlere ve fiyat avantajlarına bakman gerekir.
2- Tur firması ile gitmenin olumlu yanları nelerdir ?
En baştan başlayalım. Senin vizenin ayarlanmasına, uçağının ve otelinin planlanmasına, tüm transferlerine yardımcı olurlar. En güzeli nedir biliyor musun ?
“Dış hatlar terminalinden uçağa nasıl binilir ? Gümrükten nasıl geçilir ? Gideceğin ülkeye vardıktan sonra havalimanından şehir merkezine nasıl gidilir ?” gibi aklındaki soruların cevaplarını gözlemleyerek öğrenmiş olursun.
En önemli avantajı bunlardır. Yeni başlayanlara yaşayarak öğrenme fırsatı verir. O yüzden, özellikle yeni başlayanlar için dünyayı turla gezmek daha avantajlı olabilir.
Pekin-Çin : Turla gezmek için güzel ülkelerden
Ayrıca, araştırma yapmakla çok uğraşmazsın mesela. Tarihi, sanatı, kültürü sana anlatan birisi olur. Hani derler ya “Çok gezen mi bilir yoksa çok okuyan mı ?” diye.
İşte sen gezerken bir yandan anın keyfini sürersin bir yanda da gezdiğin yerleri yaşayarak öğrenebilirsin. Çok iyi bir rehbere denk gelirsen, sana kelimesi kelimesine anlatır.
Pattaya-Tayland
Ülkenin tarihini ve kültürünü sana yaşatır. Şahsen ben Amsterdam’da bir tura katılmıştım ve inan bana Amsterdam’a daha önce 2 kez gitmeme rağmen kaçırdığım onca ayrıntı varmış. Saolsun rehberim, bunları bana anlatan 22 yaşında bir çocuktu, şehri ve ülkeyi daha iyi tanımamı sağlamıştı.
Oslo-Bergen Rotasında Bir Yer-Norveç
Turla giderken bir diğer güzel yanı ise ; Her şeyin planlıdır. Özellikle sabah/akşam şirketlerde çalışanların hayatlarını görmüş birisi olarak söylüyorum : Kafanızı kaşıyacak vaktiniz yoktur.
Bir de gideceğiniz yerin oteliydi, uçağıydı uğraşmak istemezsiniz. Her şey hazır olsun, gidip 2-3 gün kafa dinleyelim modunda olabilirsiniz. Anlıyorum. Hakkınız da. İşte bu durumda tur şirketleri biçilmiş kaftan olabilir.
“Deniz. 2 çocukla nasıl gezeceğiz. Biz her sene Antalya’ya gidiyoruz. Ama artık tatil köyü görmekten de bıktık ! Heyecan lazım heyecan !” diyenler.
Turla giderseniz hem çocuklarınız daha rahat eder hem de siz daha az yorulursunuz. Ordan oraya koşuşturmak zorunda kalmazsınız.
3- Tur şirketi ile gitmenin olumsuz yanları nelerdir ?
Turla gezmek kolaydır belki ama bir kere özgür olamayabilirsin. 10-20 kişi aynı rotada ilerler, başta rehber sıra halinde ilerlersiniz. Her şey planlıdır. Serbest zamanınız çok olmaz.
Ama sana bir önerim olacak ? Şehre vardıktan sonra rehberle gezmek zorunda değilsin. Dilersen bir başına da şehri kendin keşfedebilirsin. Yani adamlar ” İllahi biz nereye siz oraya !” diye sizi zorlamazlar.
Goa-Hindistan
Kötü bir rehbere denk gelebilirsin. Suratsız, eğlencesiz ve bilgisiz olabilir. Sıkma canını. Benim sana önerim yine yalnız başına gezmen yönünde olacak. Kimsenin suratını çekmek zorunda değilsin !
Singapur
Bir diğer olumsuz yanı ise genellikle biraz daha pahalıya mal olur. Hele sırt çantası ile gezenler için pahalıdır. Ama özellikle her şeyim rahat olsun, kimse beni rahatsız etmesin diyorsanız 3’ün 5’in lafına bakmadan alınabilir.
Herkes sırt çantası ile gezecek diye de bir kaide yok. Gezmeyi sevmek için belirli kurallar yoktur. İsteyen tur firmasıyla gezmeyi sever, isteyen seyyah gibi gezer. Benim tek söyleyebileceğim şey, hiç birine aldırış etmeyin. Yeter ki bir yerden başlayın.
Siem Reap (Angkor Wat)-Kamboçya
En önemli sıkıntısı ne biliyor musun ? Kalabalık gezmek. Özgür olamamak. O yüzden şahsen benim en büyük tereddütüm turların kalabalık topluluklardan oluşmasıdır.
Amma velakin böyle durumlardan kaçmak, sokakları yalnız başımıza keşfetmek için başka bir program işin içine giriyor olacak. Benim de 2 kez uyguladığım bir program. Peki ne o ? Anlatayım…
4- Tur şirketlerinin ayarladığı bireysel turla mı gitsek ?
Daha önce 1 kez kafa dinlemek amaçlı Ukrayna’ya gitmişim. Anlık gelişmişti. Çok sıkılmıştım işten-güçten. Neyse. Derken uçak biletlerine falan baktım. 500-600 TL olan uçak bileti fiyatına, bir tur fimasından uçak-otel ve transfer hizmeti aldım. (Hepsi dahildi.)
İnanmamıştım. “Kesin bir bit yeniği vardır bu işte !” diye çekiniyordum. Derken araştırdım, tek tek siteleri gezdim.
Seul-Güney Kore de turla gezmek için alternatiflerden
Kafama yattı ve internetten biletleri kestirdim, bastım gittim Ukrayna’ya. Çokta memnun oldum. Hiçte bir sıkıntı olmadı. 2 gün kafa dinleyip döndüm.
Muhtemelen sen de “Peki bu sistem neden ucuz ?” diye soruyorsundur ! Bu adamlar nasıl oluyorda uçak bileti fiyatına uçak-otel ve transfer hatta yeri gelince rehberlik hizmetleri veriyorlar ? Anlatayım..
Özellikle son dakika yapılan tur planları her daim daha PAHALIDIR. Hatta bazen senin de aklında : ” Yahu Prag gidiş-geliş 200 Euro.
Ama adamlar 3 gece konaklama, uçak ve otel dahil 250 Euro’ya götürüyorlar. Bunlar nasıl para kazanıyorlar ? ” soruları belirmiyor mu ?
Cevabı aslında basit. Bu şirketlerin inanılmaz bir arama motoru sistemleri var. Sen 2-3 tane uçak veya otel fiyatlarını görebileceğin siteleri kontrol ediyorsun.
Ama bu firmaların elinde 1,000-1,500 farklı arama motorundan bilgi toplayan gelişmiş sistemleri bulunuyor. Senin 100 TL’ye gördüğün bileti, onlar 80 TL’ye alıyorlar.
Yani aslında, firmalar biraz daha az kar marjlı ama çok büyük adetlerde biletler satıyorlar. İşin sonunda 1 TL karlar birikiyor ve binler oluşuyor. Zaten aşağıda da detaylıca bu konuya değineceğim.
5- Tur şirketlerinin ayarladığı bireysel turların olumlu yanları ?
“Özgürlükte özgürlük !” diyenler için, bir başına gezmekten hiç bir farkı yoktur. Adamlar sana uçak-otel-transfer hatta rehber bile bulabilirler. Kimse sana karışmaz. Nasıl istersen öyle gezersin.
Tokyo-Japonya
Özellikle son dakika alınan biletlerde fiyat avantajları çok ama çok daha iyidir. Mesela senin sadece uçak biletine ödeyeceğin rakama, onlar otel-uçak ve transfer hizmetini ayarlayabilirler.
Oldukça güvenilir firmalardır. Sorun yaşamaz, güvenli bir şekilde hizmet alabilirsin. Bizim ülkemizde yeni yeni gelişen bu sistemleri elin Amerikalıları yıllardır çoktan uyguluyorlar. Her zaman olduğu gibi biz yine geç başladık anyalacağınız !
Peki ben ne öneririm ? Hangi tur firması daha iyidir ?
Ben rehberli tur hizmeti hiç almadım. Rehberle nasıl yurtdışına çıkılır bilmiyorum. Benim işim otel-uçak hallolsun gerisi halledilir mantığında. O yüzden bu konuda net bir şet söyleyemem doğrusu. Ama bazen, tur firmaları öyle güzel kampanyalar yapıyor ki, insanın aklı çelinmiyor değil doğrusu.
Giza-Mısır da turla gezmek için iyidir
Eğer ki, yurtdışına çıkma konusunda hala kararsızsanız, “En azından bir kez göreyim gerisi çorap söküğü gibi gelir !” diyenlerdenseniz, en azından başlangıç için tur firması ile yurtdışı turlara katılmanızı tavsiye ederim.
Uçağa nasıl binilir, gümrükten nasıl geçilir, yabancı bir ülkede nasıl gezilir gibi konularda, en azından gözlemleyerek tecrübe sahibi olursunuz.
Bu arada, normal turlarda yeterli katılım olunca turlar iptal edilebiliyor bazen. Ama bu firmada kesinlikle iptal olması gibi bir durum söz konusu değildir. Tek bir site üzerinden, bunca hizmeti ve farklı tur opsiyonlarını bulabilirsin. Daha ne olsun !!!
Agra (Tac Mahal)-Hindistan
Benim aklıma şu an için gelenler bunlar. Dediğim gibi yukarıdaki firmadan da fiyatlara bakabilirsiniz. Benim size en önemli tavsiyem, hafta içi gitmeye çalışın.
Cuma gidiş-pazar dönüşler her daim pahalı olur. Ama mesela perşembe gidiş-cumartesi dönüş yaparsanız daha uyguna mal edersiniz.
İster turla git, istersen bireysel git. İster tur firmasından sadece otel ve uçağını ayarla, istersen kendi bilgisayarının başına geçip tek tek kendi rezervasyonlarını yap. Ama yeter ki git! İnsan araştırdıktan sonra bir şekilde uygun fiyatları bulmayı başarıyor.
Otel bulma konusunda “En iyi otel bulma arama motorları” yazıma bakınız.
Ben elimden geldiğince tüm seyahat yöntemlerini “Seyahate çıkmadan” sekmesi altında anlattım. Umarım sizlere güzel bir seyahat rehberi ve gezi notları anlamında detaylı kaynak olmuştur.
Amsterdam-Hollanda
E sonuçta biz de beyaz yakalı, kapitalist düzenin adamlarıyız. Her ne kadar bu söylediğime inanmasanda, ben de her gün 9-6 işe gitmek mecburiyetinde olan, senden ya da bir başkasından hiç bir farkı olmayan sıradan bir adamım.
26 yaşına kadar bir şekilde böyle fırsatların peşinden koşup, dünyanın en güzel duygusu olan seyahat etme hissine aşık olmuş sıradan bir çocuk.
Uçak bileti konusunda ise, mutlaka “En iyi uçak ve tren bileti siteleri” yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.
Aslında olay nerede biliyor musun ? Hayal etmekte. İnan bana hayal ettikçe araştırmaya başlıyor insan. O yüzden ister turla gezmek olsun ister bireysel, hiç dert etme. Yeter ki bir yerden başla. Ve de asla ve asla hayal etmekten, araştırmaktan, sormaktan vazgeçme. Hayal et düş peşine…