Seyahat İzin Belgesi İçişleri Bakanlığı’na ait Alo 199, e-Devlet Kapısı, otogarlarda oluşturulan başvuru masaları, valilik ve kaymakamlıklardan temin edilebilir. e-Devlet Kapısı üzerinden seyahat izin belgesi başvurusu süreci 4 adımdan oluşuyor Haberin detayları için tıklayınız
Vatandaşlar, belirtilen zorunlu hallerin varlığı halinde bu durumu belgelendirmek kaydıyla e-Devlet üzerinden İçişleri Bakanlığına ait e-Başvuru ve ALO 199 sistemleri üzerinden valilik/kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla seyahat edebilecek.
Contents
- 1 Şehirler arası yolculuk yapmak için ne gerekiyor?
- 2 Seyahat izin belgesi kim onaylıyor?
- 3 Seyahat izin belgesi almak için ne yapmalıyım?
- 4 Şehirler arası seyahat izni için nereye başvurulacak?
- 5 Şehirler arası yolculuk için ne gerekli 2022?
- 6 Şehirler arası seyahat için aşı şart mı?
- 7 Seyahat izin belgesi ne zaman onaylanır?
- 8 Seyahat izin belgesi başvuru işleme alındı ne demek?
- 9 Seyahat izin belgesi ne kadar sürer?
- 10 Özel araçla seyahat izin belgesi nasıl alınır?
- 11 Kimlerin seyahat izin belgesi alması gerekiyor?
- 12 Seyahat izin belgesi onaylandıktan sonra ne olur?
- 13 Seyahat izin belgesi hemen çıkar mı?
- 14 Onaylanan izin belgesi nasıl alınır?
- 15 Izin belgesi nasıl çıkartılır?
Şehirler arası yolculuk yapmak için ne gerekiyor?
Şehirler arası seyahat yapılması için İçişleri Bakanlığı tarafından adına ‘yol izni’ de denilen seyahat izin belgesi almak gerekiyor. Şehir dışı yol izin belgesi E Devlet sorgulama ekranı ile ALO 199 hattı seyahat izin belgesi almak için gerekli olan adımlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Seyahat izin belgesi kim onaylıyor?
Vatandaşlarımız, yukarıda belirtilen zorunlu hallerin varlığı halinde bu durumu belgelendirmek kaydıyla; e-devlet üzerinden İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden Valilik/Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla seyahat edebileceklerdir.
Seyahat izin belgesi almak için ne yapmalıyım?
Belge almak isteyen kişiler e-devlet’e TC kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra arama alanına İçişleri Bakanlığı ya da e-başvuru yazarak ilgili formu doldurabilir ve başvurularını tamamlayabilirler.
Şehirler arası seyahat izni için nereye başvurulacak?
Seyahat İzin Belgesi ALO 199 Vefa Sosyal destek hattından ya da e-Devlet üzerinden alınabilir.
Şehirler arası yolculuk için ne gerekli 2022?
Bu bağlamda şehirlerarası seyahatte HES kodu gerekli mi sorusu sık sık sorulmakta ve cevap aranmaktadır. Son zamanlarda gelen açıklamalara ve alınan yeni kararlara göre artık yolculuk yapmak için aşı ve PCR testi zorunlu tutulmamaktadır. Fakat HES kodunun ibraz edilmesi zorunludur.
Şehirler arası seyahat için aşı şart mı?
Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunacak.
Seyahat izin belgesi ne zaman onaylanır?
Seyahat izin belgesi başvurusu kısa sürede açıklanmaktadır. Genellikle aynı gün yada 1 gün sonra başvuru sonuçları açıklanmaktadır. Seyahat izin başvuru sonucu, vatandaşların telefon numaralarına mesaj ile bildirilmektedir.
Seyahat izin belgesi başvuru işleme alındı ne demek?
İşleme alındı demek; söz konusu başvurunun alındığını belirtir.
Seyahat izin belgesi ne kadar sürer?
SEYAHAT BELGESİ NE ZAMAN ÇIKAR? İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararlardaki şartlara göre aciliyeti olan vefat gibi durumlarda 1-2 gün içerisinde seyahat izni verilmekte olup, diğer durumlarda ise yaşanılan şehrin nüfus yoğunluğuna göre 2 gün ila 1 hafta arasında seyahat izin belgesi çıkmaktadır.
Özel araçla seyahat izin belgesi nasıl alınır?
Seyahat izin belgesi, ALO 199 üzerinden veya e-Devlet üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifresi ile alabilecekler. Seyahat izin belgesini e Devlet üzerinden alacak olanlar için ise e Devlet şifresinin edinilmiş olması gerekiyor.
Kimlerin seyahat izin belgesi alması gerekiyor?
‘Zorunlu Hal Sayılacak Durumlar; tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan, kendisi veya eşinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakınına ya da kardeşine refakat edecek olan (en fazla 2 kişi),
Seyahat izin belgesi onaylandıktan sonra ne olur?
Seyahat İzin Kurulu kullanıcısı da yüklenen belgeye göre onay, red veya tekrar belge isteminde bulunarak süreci devam ettirebilir. İşlemler / Detay Gör Butonu ile seyehat izin talebine ilişkin detaylar görülebilir ve açıklama girilerek talep REDDEDİLEBİLİR. Kabul edilen seyahat izni taleplerinin listelendiği ekrandır.
Seyahat izin belgesi hemen çıkar mı?
Başvurular bu kurul tarafından değerlendirilip size ‘Başvurunuz kabul edilmiştir’ ya da ‘Başvurunuz red edilmiştir’ şeklinde SMS ile bilgi mesajı gelecek. Bu izinle otobüs biletini satın alabilir ya da özel aracınızla yola çıkabilirsiniz. Otogarlardaki başvuru masalarından SMS mesajını gösterip belgenizi alabilirsiniz.
Onaylanan izin belgesi nasıl alınır?
Seyahat izin belgesi e-Devlet ekranı üzerinden ve Alo 199 iletişim hattını arayarak alınabilir. Vatandaşlar İçişleri Bakanlığına ait e-Başvuru ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebiliyor. T.C.
Izin belgesi nasıl çıkartılır?
İş yerine gidecek vatandaşların bu süreçte e-Devlet üzerinden çalışma izin belgesi almaları gerekiyor. 20 yaş altı çalışma izin belgesi e-Devlet’ten temin edilebiliyor. Bunun için bu durumda olanların e-Devlet’e T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak ilgili belgenin çıktısını almaları gerekiyor.