Kudüste görülmesi gereken yerler

Hem kültürel, hem tarihi, hem de dinler açısından Kudüs’ün çok önemli bir şehir olduğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla Kudüs turları kapsamında şehirde gezilecek birçok yer bulunuyor.

HFD Turizm olarak hazırladığımız bu blog yazısında İslamiyet, Musevilik ve Hristiyanlık için kutsal olan mekanları ayrı ayrı ele alacağız.

Kimi mekanlar bu dinlerden yalnızca bir tanesi için kutsalken, kimi mekanlar ise birden fazla din için kutsal sayılmaktadır.

Kudüs’te Müslümanlar İçin Önemli Yerler

‘Kudüs Müslümanlar için ne ifade eder?’ sorusunun yanıtını vermek üzere Kudüs’te Müslümanlar için kutsal sayılan yerleri anlatmaya başlayabiliriz. İşte Kudüs’te Müslümanlar için kutsal sayılan mekanlar:

1) Mescid-i Aksa

Mescid-i Aksa Müslümanlar için ilk kıble olma özelliği taşımaktadır.

Kubbet-üs Sahra’nın hemen bitişiğinde yer alan ve Müslümanlar için en kutsal mekanlar dan bir tanesi olma özelliği taşıyan Mescid-i Aksa, toplamda 17 kapı ve 4 minareden meydana gelmektedir.

Mescid-i Aksa, ilk olarak Hz. Muhammed’in sahabeleri arasında yer alan Ömer Bin Hattab tarafından inşa edilmiş ve Emevi halifesi Abdulmelik tarafından genişletilmiştir.

kudüste görülmesi gereken yerler 2) Kubbet-üs Sahra

Bu kutsal mekan, hem Müslümanlar hem de Yahudiler tarafından kutsal kabul edilmektedir. Genellikle Mescid-i Aksa ile karıştırılmaktadır ancak Kubbet-üs Sahra’nın altın rengindeki kubbesi ayrıştırıcı özelliğidir. Sekizgen bir mimari yapıya sahip olan bu kutsal mekan, her iki din tarafından da kutsal kabul edilen bir kaya üzerinden yükselmiştir.

kudüste görülmesi gereken yerler

Kudüs’te Yahudiler İçin Önemli Yerler

Kudüs’te Yahudiler için kutsal mekanlar arasında yer alan Kubbet-üs Sahra’nın önemini ve özelliklerini bir önceki bölümde anlatmıştık. Şimdi ise Kudüs’te Yahudiler için diğer kutsal mekanlara göz atabiliriz.

1) Ağlama Duvarı

Diğer adı Batı Duvarı olan Ağlama Duvarı, Yahudiler için büyük öneme sahip olan Büyük Tapınak’ın günümüze kadar kalabilen tek kalıntısı olma özelliğini taşımaktadır.

18 metre yüksekliğe sahip olan bu duvarın, Hz. Süleyman tarafından inşa edilen mabedin bir parçası olduğuna inanılmaktadır. Hem Yahudiler hem de Hristiyanlar için önemlidir.

Duvar dibinde tanrı ile yakınlaşmak amacıyla dua edilir.

kudüste görülmesi gereken yerler 2) Tapınak Tepesi

Yahudilerin inancına göre Hz. İbrahim, oğlu Hz. İsmail’i kurban etmek üzere bu tepeye çıkmıştı. Özellikle Yahudiler tarafından kutsal kabul edilen bu bölge, bir dönem Tapınak Şövalyeleri’nin de yönetim merkezi olmuştur.

kudüste görülmesi gereken yerler

Kudüs’te Hristiyanlar İçin Önemli Yerler

Hristiyanlar için da kutsal kabul edilen Ağlama Duvarı ile ilgili detayları bir önceki vermiştik. Bu bölümde Hristiyanlar için Kudüs’te kutsal sayılan diğer yerleri inceleyebiliriz.

1) Kutsal Kabir Kilisesi

Bu kutsal kilise, Eski Kudüs’ün şehir duvarları içinde yer almaktadır. Hristiyanlık inancına göre Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği tepede inşa edilmiştir. İnanca göre, Hz. İsa burada öldürüldüğü için yine aynı şekilde bu noktada dirilecek.

kudüste görülmesi gereken yerler

2) Zeytin Dağı

Zeytin Dağı, Hristiyanlarla birlikte Yahudiler ve Müslümanlar tarafından da kutsal kabul edilen bir yerdir. Konum olarak Kudüs şehrinin doğusunda yer almaktadır. Yahudiliğin kutsal kitabi olan Tevrat’ta Zeytin Dağı’ndan bahsedilir.

İnanca göre kıyamet gününde Mesih yeryüzünde Zeytin Dağı’na inecek ve Yahudileri kurtaracak. İslamiyet’teki inanca göre ise Sırat Köprüsü, Harem-ül Şerif ile Zeytin Dağı arasında kurulacaktır. Öte yandan bu tepenin Hz.

İsa’nın çarmıha gerildiği tepe olduğuna inanılmaktadır.

kudüste görülmesi gereken yerler

3) Maria Magdelana Kilisesi

Kudüs’te Hristiyanlar için en kutsal mekanlardan bir tanesidir. Diğer adı Mecdelli Meryem olan Maria Magdelana Hz. İsa’nın ilk takipçileri arasında yer almaktadır. Kilise mimarisi ve iç mekan işlemeleri ile de herkesi kendisine hayran bırakmaktadır.

kudüste görülmesi gereken yerler

Kudüs turları düzenleyen firmalar arasında yer alan HFD Turizm olarak Kudüs’e yönelik hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik.

Yazı boyunca her din için ayrı ayrı önemi olan ve birden fazla din tarafından kutsal kabul edilen yerler ile ilgili bilgi vermeye çalıştık.

Kudüs’te yer alan kutsal mekanları siz de Kudüs turları ile ziyaret etmek istiyorsanız bizlerle 444 71 87 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Kudüs – İsrail Gezi Rehberi

Akdeniz ile Ölü Deniz'in kuzey ucunun arasında kalan Judean Dağları'nda yer alan Kudüs, İsrail'in Din ve kültür merkezidir. Kudüs, Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar için büyük önem taşıyan kutsal topraklar üzerinde yer alır.

İsrail'in fiilî olarak başkenti olan Kudüs yasal olarak başkent değildir. İsrail Parlamentosu Knesset, 1980'de onayladığı Kudüs Yasası'na dayanarak Kudüs'ü başkent ilan etmiştir. Ancak Birleşmiş Milletler tarafından tanınmamaktadır.

ABD dahil hiçbir ülkenin İsrail temsilciliği Kudüs'te değildir.

Tanıtım Videosu:

THY, Pegasus, TolAir gibi hava yolu şirketleri ile Tel Aviv’e direkt ulaşabililir, oradan da 45 dakikalık kara yolculuğu ile Kudüs'e varabilirsiniz

Kudüs 5.000 yılı aşkın tarihinde ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin mirasları ve kutsal hac merkezi olması nedeniyle her yıl binlerce turisti kendine çekmektedir.

Akdeniz ve Ölü Deniz’in kuzey sınırı arasında yer alan şehrin butik yapısı misafirlerine kesintisiz tarih serüveni sunarken, şehre yayılmış otelleri tatilinizi güzelleştirecektir.

Para birimi İsrail şekeli olan ülkede otel fiyatları pek de ucuz sayılmaz, bu nedenle hem zevkinize hem cebinize hitap edecek oteli bulabilmek için kriterlerinizi önceden belirleyip Booking.com un sunduğu seçenekleri inceleyebilirsiniz. Kalacağınız bölgeyi belirlemek de bu kriterlerin başında geliyor.

İpucu: Çok daha uygun fiyatlar yakalamak istiyorsanız, tatil tarihinizden iki ya da üç ay öncesinde rezervasyon yaptırabilirsiniz. Kudüs otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.  

Devamını Oku

Kudüs, Dünya’nın en eski şehirlerinden biridir. Akdeniz ve Ölü Deniz’ in kuzey sınırı arasında yer alan şehrin yerleşim tarihi MÖ 3500 yıllarına dayanmaktadır. Fiili olarak İsrail’in başkenti sayılan şehir, uluslararası çevrelerce Batı Kudüs olarak kabul edilmektedir.

You might be interested:  Çıralıya uçakla ulaşım

Üç semavi din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal olan bu kadim şehir “Barış Şehri” olarak da anılmaktadır.

Dini ve kültürel mirasları nedeniyle dünyanın en kutsal kentlerinden biri olan Kudüs her ne kadar İsrail ve Filistin arasında uzun yıllardır süren bir çekişmemin ortasında kalsa da, tarihî dokusu ve derin anlamıyla hacıları, gezginleri ve turistleri kendine çekmeye devam ediyor.

Kudüs’te modern ya da şehrin ruhuna yakışır tarihî 5 yıldızlı otellerden, sosyalleşmenize yardımcı olacak konforlu hostellere kadar oldukça fazla konaklama seçeneğine sahipsiniz.

Bu yazımızı ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun olan birini bulmanıza yardımcı olmak için hazırladık.

 Yüzlerce kişinin yararlandığı ve en uygun alternatifleri sunan Kudüs otelleri rehberimizin devamını okumak için tıklayın.

Devamını Oku

  • Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa,
  • Harem-i Şerif ve Hz.Muhammed'in Miraç'a çıkış noktası Kubbetüs Sahra daha çok Müslümanların ilgi gösterdiği noktalardır.
  • Hristiyanlar için, Hz. İsa'nın doğum (Betlehem – Arapça Beytüllahim) ve ölüm noktası, kutsal kabri Kıyamet Kilisesi önemlidir.
  • Yahudilerin Dünya'daki yegane kutsal noktası Ağlama Duvarı
  • Armageddon'un başlayacağı yer Tur Dağı (Zeytin Dağı) mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Devamını Oku

Zengin bir mutfak kültürüne olan Kudüs’te ev yemekleri, Asya, Avrupa, Etiyopya, Yahu mutfağı, Akdeniz, Tayvan, Hindistan, deniz ürünleri, vejetaryen, et, fast food ve balık, kent mutfağının başlıca tatlarıdır. Cholent (fasulye güveçi)'ten Malouweh (kızartılmış börek)'e kadar Yahudi mutfağının bir çok lezzetini tadabileceğiniz bir merkezdir.

İsrail'de alışveriş için çok seçenek vardır. Yaygın kanının aksine pazarlık sadece bazı Arap mağazalarında hoş karşılanır. Yerel ürünlerin satıldığı çok canlı pazarlar mutlaka görülmelidir. Gıda ürünlerinin alınabileceği en iyi yerler bu pazarlardır çünkü ucuz ve tazedirler.

Turistler, çoğu ürün ve hizmette Katma Değer Vergisi ödemez.

Buna ek olarak hediyelik eşya satılan mağazalar ile Turizm Bakanlığı'nın işareti olan yerlerden alınan özellikle mücevher ve lüks eşyalar için Vergi İade faturası düzenlenir ve bununla, ülkeden ayrılırken ödenen vergi geri alınır.

Kudüs gece hayatı oldukça renklidir. Birçok gece kulübü ve diskoda eğlenen Amerikalı ve Avrupalı insanları görebilirsiniz.

Lag Baomer and Shavuot” dini bayramı her Mayıs ayında, İsrail'in her bölgesinde olduğu gibi Kudüs'te de kutlanmaktadır.

  • Purim (Şubat/Mart),
  • Pesach (Mart/Nisan),
  • Kurtuluş Bayramı (Mayıs),
  • Shavout (Mayıs),
  • Rosh Hashanah (Yeni Yıl, Eylül/Ekim),
  • Şükran Günü (Ekim),
  • Hannukah (Aralık)

Kudüs, milattan önce 10. yüzyıldan beri Museviliğin en kutsal şehridir. Aynı zamanda şehir Hıristiyanlık'a ait çok fazla antik sit alanına sahiptir. Mekke ve Medine'den sonra da İslamiyet'teki üçüncü kutsal mekân da Kudüs'tedir. Kudüs'ün sur içinde kalan bölümü artık “Eski Şehir

Kudüs’te gezilecek yerler 2

Kudüs’te gezilecek yerler çok olunca iyi bir plan yapılamalıdır. Gezilecek  yerler eski şehir kısmındadır. Bence  şehri gezmeye  Kudüs ‘e tepeden bakan Zeytin Dağından başlanmalıdır.

Zeytindağına çıkış panoramik şehre bakıp Yahudi mezarları arasından aşağıya inilebililir.  Gethsemane bahçelerine  Tüm halklar Kilisesine, Meryem kilisesine, açık ise Rus ortodoks kilisesine girilebilir.  Yürüyerek aslanlı kapıdan eski Kudüs’e giriş şeklinde bir plan idealdir.

Şimdi tek tek bu saydığım yerler  hakkında bilgiler vereyim.

ZeytinDağı

Burası eski Kudüs’e tepeden bakabileceğiniz seyir noktası. Fakat her inanç

Kudüs ‘ e zeytindağından bakış

için çok önemli olduğundan burası da paylaşılamıyor. Adım başı bir kilise, cami, türbe, mezar var. Bölge genelinde Filistinli aileler oturuyor.

Kudüs’ün diğer yerleşim yerlerine göre geri kalmışlık ve varoş bir görüntü hakim. Yine de bana güvenilir ve sevimli geldi. Hiç bir sıkıntı yaşamadık.

Benim kaldığım otelde bu tepede idi ve çok şanslıydık ki  altın gibi parlayan Kubbet-üs Sahra ‘ya bakıyordu.

Dağın en eski hikayesi ise Nuh’a kadar dayanıyor. Nuh gemisi ile kurtulduğunda suların çekilip çekilmediğini anlamak için bir güvercin uçurmuş. Güvercin günler sonra ağzında bir zeytin dalı ile geri dönmüş.  Güvercinin zeytin dalını işte bu tepeden getirdiği düşünülüyor. Bugün halen ağzında zeytin dalı taşıyan güvercinin barış sembolize etmesinin sebebi budur .

Kudüs – Musevi mezarları

Musevilere için Zeytindağın önemi ; 

Bir gün bekledikleri mesih gelecek ve Zeytin dağı’na inecektir. Burdan karşıya  geçecek. Altın Kapı’dan içeri girerek Kutsal Kaya’nın üzerindeki tahtına oturacak ve Yahudilerin cennetinin krallığı başlayacaktır.

Peşinden de dağ ile mabed arasındaki köprüden ilk dirilen Yahudiler  gidecektir. Buradaki kimi mezarların 3000 yıllık olduğu söylenmekte. Şimdilerde 150 bini aşkın mezar var  ve milyon dolarlara satılan mezar yerleri varmış. İşin garibi ise dağ bir eteği Yahudi mezarları hemen altı Hristiyan mezarları, surlarının dibi ise Osmanlı zamanından kalan müslüman mezarlarıdır.

Bu mezarların yanındaki şehrin en önemli kapısı olan Altın Kapı vardır. Fakat ördürülmüş olmasına Yahudiler fena bozuklarmış. Müslümanların mesih geldiğinde geçemesinler diye  ördüklerini düşünüyorlarmış.

Yahudi mezarlarının arasından aşağıya inilince ise olay tamamen Hristiyanların tarafına geçiyor.

Kudüs – Gethsemane bahçeleri

Hristiyanlar için dağın önemi ise ;

Kudüs / tüm halklar kilisesi

Hz.İsa’ya peygamberliğin burda geldiğini, çarmıha gerilmeden önce bu tepe civarında yakalandığını düşündüklerinden burası çok önemli. İnanışa göre dağın hemen altındaki Gethsemane  Bahçesinede son gecesini geçirmiş ve burada çarmıha gerilmiştir. Hatta burda şimdilerde Hristiyanlarca kutsal sayılan 2000 yıllık zeytin ağacı vardır. Dalından tek bir yaprak bile koparılması yasaktır.

Tüm Halklar Kilisesi “Church of all nations “

Gethsemane bahçelerinde bulunan Tüm Halklar Kilisesi “Church of all nations ” çok önemli kilisedir. Hz.İsa nın ayak bastığı bir kaya da burada görülebilir.

Kudüs-gezılecek-yerler-Meryem kilisesi

Ayrıca Gethsemane bahçelerine yakınında HZ.İsa’nın annesi Meryem dahil dedeleri ve yakınlarının mezarlarının içinde bulunduğu bir kilise vardır.  “Tomb of Virgin Mary ”  gezilip görülmelidir.

Hemen arkasında ise Saint Mary Magdelena kilisesi 5 altın soğan kubbesiyle bulunur.

Kısa BilgiZeytin dağına eski Kudüs’ten ulaşım belediye otobüsleri ile mümkün ve bilet otobüse binince şoförden alınabiliyor. Taksi ve Uber de kullanımı yaygın, yalnız Şabat günlerine dikkat edilmeli

Eski Kudüs …

Kudüs / Kubbetüs Sahra

Şehirler vardır yaşarlar, eskirler ve ölürler…

Şehirler vardır bir ruh taşırlar, canlıdır. Diğer şehirlere benzemezler. Çünkü onlar size seslenip konuşacak gibidirler. İstanbul’da böyledir Kudüs de.

Aslanlı kapıdan girdikten sonra artık siz bu yüzyılda değilsiniz. Artık baktığınız her taş kutsaldır. Her yerden başka sesler gelir. Ezan, çan, Yahudi duaları ile şehir tılsımıyla kişiyi kendine çeker…

Mescid-i Aksa hakkında merak ettikleriniz 

bu şekilde başınızı örtmeli ve kıyafetiniz camiye girişe uygun olmalı

You might be interested:  Kukumav Kuşu Ne Tür?

Otelimizden parıldayan kubbesi ile Kubbet-üs Sahra ya ilk bakış anım çok heyecanlıydı. Altın renkli kubbesi olan Kubbetü’s Sahra şehir surlarının içinde ve etrafı bir takım medreselerle çevrili. Şimdilerde bir kaçı ev olarak kullanılıyormuş. Şehre Aslanlı Kapıdan girerseniz aynı zamanda Hz.İsa nın çile yolu denilen Via Dolarosa ‘ya da gitmiş olacaksınız . Konu ile ilgili detaylı Kudüs’ te gezilecek yerler yazımda okuyabilirsiniz. 

sabah namazı Mescid-i Aksa ya giriş anımız

Aslanlı kapıdan girdikten sonra sola dönünce kalabalığı takip ederseniz  kolayca  Hıtta Kapısına varırsınız. Bu kapıdan  Mescid-i Aksa ya girebilirsiniz.

Mescid-i Aksa ‘ya toplam 9 kapıdan girilebilir. Silsile ( Zincir ) kapısı ve Pamukçular, Hıtta ve Sıbt  Kapıları en geniş ve en çok kullanılan kapılardır.

Kapıdan benim ilk girişim sabah namazı vaktine denk geldi. Sabahın sessizliğinde dev Aslanlı Kapıdan girip tenha sokaklarda yürüyerek kutsal  adledilen  mekana girdik.

Normal yaşamımda ben başımı örtmediğimden kadınların başını örtüp, pantolon yerine etek giymeleri gerektiği konusunda uyarılmıştım. Hıtta kapısına vardığımızda ellerinde kocaman silahlarıyla  İsrail askerini bizi süzer vaziyette bulduk.

Kadınlı erkekli asker grubu  gözünün tutmadığını çevirip çantasını kontrol edip, kimlik sorup hatta bazen müslüman olduğunu ispatlamasını istiyor. Bu askerlerden hemen sonra Ürdün askerleri var.  Güvenliği içerde sağlayan yine müslüman askerlermiş.

(  Bu kontrol sistemi 1995 de radikal bir Yahudinin Aksa camisinde kundaklama olayı yaşatmasından sonra alınan güvenlik önlemiymiş. )

İçeriye  sadece müslümanlar alınıyor yanılgısı oluşturulsa da işin aslı şudur ; gayrimüslim kişiler günün belli saatlerinde ağlama duvarı tarafından bir kaç saatliğine girebiliyorlar. Kadınların başlarını örtme zorunluluğu onlar için de var. Fakat onlar Kubbet’üs Sahra ve Aksa camisi içlerine giremiyor sadece bahçede gezebiliyorlar.

Kudüs gezilecek yerler- Kubbet-üs Sahra

Kubbetüs Sahra nın içindeki taş ,altında namaz kılınacak kadar yer var

Şüphesi Kudüs’te gezilecek yerlerin başında geliyor. Kubbet-üs Sahra zaten kaya kubbesi demektir ve içinde sadece bir kaya vardır. Bir cami değildir ama içinde girip namaz kılınabilecek şekilde halı döşelidir. Tertemiz ve düzenli olduğu gibi iç yapısı harikadır. Cuma namazlarında kadınlara tahsis edilmesine açıkcası ben çok sevindim.

Kudüs – içi oyuk kayanın içinde namaz kılanlar

Buradaki taşta  Yahudilere göre Hz.İbrahim’ in oğlu İshak ‘ı burada kurban etmek üzereyken koç gelmesi hadisesi yaşanmış.  İslam ise bu olayın aynısının Mekke ‘de İsmail’i kurban etmesi şeklinde anlatır.

Nuh’un gemisinin bu taş üzerinde durduğu söylenir.

Bence bu yapıdan etkilenmek için çok dindar olmak gerekmiyor. Merdivenlerden çıkarken  berrak gökyüzünün altında güneş gibi parıldayan Kubbet’üs Sahra karşınızda öyle güzel duruyor ki.

Kudüs’te gezilecek  yerler – Burak duvarı

Kudüs – Minarenin altındaki kapıdan Burak duvarına giriliyor

Kudüs’ün İslamiyet için önemi işte bu duvardır. Hz.Muhammed ‘in Miraç hadisesinin yaşandığı Allah ile görüştüğü, namazın farz kılındığı o gecenin yaşandığı yer olarak bilinir.

Adı peygamberi Mekke’deki evinden alıp saniyeler içinde buraya Kudüs’e getirdiği “Burak “isimli binekten gelir.  İnsanlar kalabalık bir sıra oluşturup gün içerisinde duvarı ve Burağın bağlandığı halkayı görmek için giderler.

Burak duvarı tam Yahudilerin batı duvarının arkasında denk gelir. Duvarı ve halkayı görmek orda iki rekat namaz kılmak için bir kaç merdiven inmeniz gerekmektedir. Ben sadece yukarıdan bakmakla yetindim.

Bu arada kadın erkek herkesin inmesine izin veriliyor.

Kudüs gezilecek  yerler- Aksa Camisi

Kudüs / Mescid -Aksa

Cami çok güzel bir mimari yapıya sahiptir ancak onu önemli yapan bulunduğu yerdir. Caminin sütunları, süslemeleri kimilerine göre Herod zamanından kalmadır.

Caminin hemen altında Kadim Mescid denilen yer bulunur. Aşağıya inen bir rampa delhizlere, kuyulara ( Yahudilerin ulaşmaya çalıştıkları eski tapınak duvarlarına ) kadar giden tünellere kadar iner.  ( üstü kafesli demirler ile kapalıdır )

Mescid-i Aksa içerisinde onlarca medrese binası, şadırvan, açık havada ama gölge altında ibadet yapılması için  yapılan kubbeler bulunur. Onarımlardan biri ise Osmanlının parlak mimarlarından Mimar Kemalettin tarafından  Aksa camisi revaklarında gerçekleşir.

Diğer Kudüs yazılarım

Kudüs’te Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Yer

Orta Doğu’nun en eski topraklarından biri olan ve günümüzde hem Filistin hem de İsrail Devleti’ne başkentlik yapan Kudüs; Ermeniler, Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanlar tarafından paylaşılamayan bir şehirdir.

İslamiyette oldukça özel bir yeri bulunan Kudüs; M.S. 610 yılında Müslümanların ilk kıblesi olma unvanına sahip olarak; günümüzde milyonlarca Müslüman tarafından ziyaretçi akınına uğruyor.

Kudüs’ün Müslümanlarca bu kadar önemli bir şehir olmasının bir diğer nedeni ise Hz. Muhammed (SAV)’in bu topraklardan Miraç’a çıkmış olmasıdır.

Ağlama Duvarı’na, Kutsal Mezar Kilisesi’ne, Mescid-i Aksa’ya ve Kubbet-us Sahra’ya da ev sahipliği yapan Kudüs; antik dönemde ise Rusalim olarak isimlendiriliyordu.

Bu yazımızda Kudüs’e yolunuz düştüğünde bu kutsal şehirde mutlaka uğramanız gereken adreslere yer vermek istedik.

Kudüs’e Gittiğiniz Zaman Görmeniz Gereken 10 Yer

Mescid-i Aksa

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa; Kudüs’ün hemen doğu tarafındaki Eski Şehir Bölgesini tanımlayan topraklardır.

Bu topraklarda Kıble Mescid-i, Kubbet-üs Sahra vb. sayısı iki yüzü aşkın kutsal eser ve bina bulunuyor.

Mescid-i Aksa

Aynı zamanda Mescid-i Aksa; tıpkı Mescid-i Nebevi ve Kabe gibi harem bölgesi olarak kabul ediliyor. Bu yüzden de Müslümanlar tarafından ‘Harem-i Şerif’ olarak da isimlendiriliyor.

Kubbet-üs Sahra’nın en yüksek noktasına inşa edildiği Morya Tepesi üzerine kurulan Mescid-i Aksa ile ilgili Hz. Muhammed (SAV) şu ifadeleri kullanmıştır. ‘Yolculuk ancak şu 3 mescitten birine olur: Benim şu mescidime( Mescid-i Nebevi), Mescid-i Haram’a ve Mescid-i Aksa’ya!’

Kubbet-üs Sahra

Emeviler tarafından inşa edilen, Mescid-i Aksa ile aynı tepe üzerinde yer alan Kubbet-üs Sahra; Müslümanlar ve Yahudiler tarafından kutsal kabul edilen kaya üzerine yapılmıştır.

Ortasında kubbesi bulunan sekizgen bir mimari plana sahip olan Kubbet-üs Sahra; Yahudiler tarafından Tapınak Tepesi olarak adlandırılan bir tepe üzerine konumlandırılmış.

Kubbet’üs Sahra

Kubbet-üs Sahra, 614 yılında Sasaniler’in istilasına uğramışsa da 638 yılında ise tamamen Müslümanlara tabi olmuş!

İslam dünyasının ilk kubbeli eserleri arasındaki Kubbet-üs Sahra’ya tarih boyunca hem Osmanlılar hem de Araplar tarafından büyük saygı gösterilmiş. Hatta Kanuni döneminde restore edilmiştir.

Ağlama Duvarı (İbranice, HaKotel HaMa’aravi)

Yahudiler tarafından kutsal sayılan Ağlama Duvarı; diğer adıyla Batı Duvarı; Büyük Tapınağın günümüze kadar gelmeyi başaran tek kalıntısıdır.

Hz. Süleyman tarafından yapılan mabedin bir parçası olduğuna inanılan; Hristiyanlar tarafından Ağlama Duvarı ismi verilen bu duvar; 18 metre yüksekliği ile adeta göz kamaştırıyor.

Ağlama Duvarı

Yahudilerin ve Hristiyanların dua etmek ve Tanrıyla yakınlaşmak için ziyaret ettiği Ağlama Duvarı; gözle görülen 24 adet; toprak altında kalan 19 taş sırasının toplamından oluşuyor.

Kudüs’e yolunuz düştüğünde Ağlama Duvarını muhakkak Kudüs gezilecek görülecek yerler listenize eklemenizi öneriyoruz.

You might be interested:  Boğaziçi Mehtapları Hangi Tür Eserdir?

Tapınak Tepesi

Yahudi inancına göre Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’i kurban etmek için çıktığı bu tepe; tarihte Tapınak Şövalyeleri’nin de yönetim merkezi olarak kullanılmış.

Kral Süleyman tarafından inşa edilen Tapınak Tepesi; özellikle Yahudiler tarafından kutsal kabul edilen bir tepedir.

Tapınak Tepesi

M.S 70 yılında Romalılar tarafından yıkılan tepe; günümüzde hala ziyaretçilerin en önemli uğrak noktalarından biri olma özelliği taşıyor.

Kutsal Kabir Kilisesi

Eski Kudüs’ün şehir duvarları içerisindeki bu Hristiyan kilisesi; aynı zamanda Hristiyan inancına göre Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği tepede olduğu için kutsal kabul ediliyor.

Kutsal Kabir Kilisesi.

4. yüzyıldan bu yana Kutsal Kabir Kilisesi’nin bulunduğu noktada Hz. İsa’nın dirileceğine yani tekrar dünyaya geleceğine inanılıyor.

Günümüzde kilise; Kudüs-Rum Ortodoks Patrikliğinin merkezi olarak da binlerce Hristiyan tarafından ziyaret ediliyor.

Yad Vashem

Yad Vashem (soykırım şehitleri), Kudüs’teki bu anıt sitede çok sayıda video, fotoğraf ve kişisel eşyalar ve belgeler sergilenmektedir.

Yad Vashem

1940 – 45 yılları arasında Nazilerin 2. Dünya Savaşı esnasında katlettiği 6 milyon Yahudi’nin anısına inşa edilmiştir.

Sizler de Kudüs ziyaretiniz esnasında bu anıt siteye uğrayabilir ve  Holokost (Nazi soykırımı) katliamına bir kez de yakından tanık olabilirsiniz.

Zeytin Dağı

İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik için de kutsal topraklardan sayılan Zeytin Dağı, Kudüs’un doğusunda bulunur.

Yahudiliğin kutsal kitabı Tevrat ve Yahudiliği anlatan dini kitapların hepsinde Zeytin Dağından bahsedilir. Tevrat’ta bu tepe için, kıyamet geldiğinde Yahudileri kurtaracak olan Mesih’in Zeytin Dağı’na inip oradan Kudüs’e geçeceği anlatılır.

Zeytin Dağı

Ayrıca İslamiyette Sırat Köprüsü’nünHarem-ül Şerif ile Zeytin Dağı arasında kurulacağına inanılır.

Kutsal Topraklar Müzesi (Bible Lands Museum)

İsrail’e ait olan ve Kudüs sınırlarında bulunan bu müze; İncil’de adı geçen topluluklara dair kültürel ögelerin sergilendiği bir müze olarak; her yıl yabancı ziyaretçi akınına uğruyor.

Kutsal Topraklar Müzesi

Müze ziyaretlerinden keyif alıyorsanız; Kudüs geziniz esnasında rotanıza bu müzeyi de ekleyebilirsiniz.

Herzl Tepesi

Kudüs’ün hemen batısındaki Herzl Tepesi; çok sayıda eğitim tesislerini, anıtı ve ulusal mezarı içeren bir tepe olarak biliniyor.

Thedoere Herzl’ın Mezarı

TRT’de yayınlanan Abdülhamid dizisinde birçok değinilen Siyonizm’in kurucusu Thedoere Herzl’in mezarı da bu tepede yer almaktadır.

İsrail Müzesi

1965 yılında inşa edilen İsrail Müzesi; aynı zamanda İsrail’in ulusal müzesi olarak da hizmet veriyor.

İsrail Müzesi

  • Geçmişe doğru tarihi bir yolculuğa çıkmak; Yahudi gelenek, görenek ve kültürüne dair yeni bilgiler öğrenmek adına İsrail müzesini ziyaret edebilirsiniz.
  • Calvary, Zion Dağı, Jerusalem Biblical Zoo( Hayvanat Bahçesi); Küdüs’te uğrayabileceğiniz diğer adreslerden yalnızca birkaçı!
  • Bir önceki yazımızda Hac dönüşü getirilebilecek hediyeler konusuna değinmiştik.
  • İlgili yazımız; “İnançlar Şehri Kudüs”ün Tarihi ve Önemi

Kudüs’te Görmeniz Gereken 7 Yer

Kudüs her ne kadar İsrail’in işgali altında olsa da dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik için kutsal kabul edilmektedir.

Kudüs’e gidildiği zaman ziyaret edilecek birçok yapı bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere Kudüs’te görülmesi gereken yerler hakkında bilgilere yer vereceğiz.

Kudüs Gezi Rehberi

3 semavi din içinde kutsal kabul edilen tepenin üstünde bulunan Mescid-i Aksa (Uzak mescit) ilk kıblemiz. Müslüman aleminin Kudüs’e gitmesinin en büyük nedenlerinden biridir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’in Miraç’ta namaz kıldığı Mescid-i Aksa en büyük simgelerimizden biridir.

Mescid-i Aksa

Emeviler döneminde hemen Mescid-i Aksa’nın karşısına yapılan Kubbet’üs Sahra denilince herkesin aklına o muhteşem kubbesi gelmektedir.

Abdülmelik bin Mervan tarafından inşası gerçekleştirilen Kubbet-üs Sahra yapılış amacı bakımından siyasi olsa da zamanla dini bir figür olmuştur.

Abdülmelik bin Mervan Suriye vatandaşlarının Mekke’ye hac ibadetini yapmaya gittiklerinde orada bulunan Abdullah bin Zübeyir’in fikirlerine kanmamaları için Kubbet-üs Sahra’yı yaptırmıştır.  Mekân son derece üstün mimari özelliklerine sahiptir.

Muhteşem süslemelere sahip olan mekân göz alıcı renklere ve bezekler ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Kubbet’üs Sahra

İbranice HaKotel HaMa’aravi yani Ağlama Duvarı, Yahudiler tarafından kutsal olarak kabul edilir.  Yahudiler için son derece önemli olan Süleyman Peygamber’in Beytül Makdis yani Büyük Tapınağı yaptırıldığına inanılır. Bu yapının ayakta kalan son parçası da Ağlama Duvarı’dır.

Ağlama Duvarı, Büyük Tapınağın batısında kaldığından dolayı literatürde Batı Duvarı olarak da geçiyor. Bu mekan dünya üzerinde oldukça popülerdir. Hakkında çok fazla sayıda senaryolar türetilmiştir.

Son derece ilgi çeken bu yapı ziyaretçileri tarafından oldukça ilgi ile izlenmekte ve fotoğraflanmaktadır.

ABD Başkanı Trump, Ağlama Duvarı’nda dua ederken

Kutsal Kabir Kilisesi, Yeniden Doğuş Kilisesi, Kıyamet Kilisesi olarak bilinen bu yapı Hristiyanb inancına göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilip gökyüzüne yükseldiği yerdir. Ayrıca Hz. İsa’nın mezarı da burada bulunuyor ve kıyamet günü Hz. İsa’nın yeniden doğacağı noktanın burası olduğuna inanılıyor.

Kutsal Kabir Kilisesi 350’li yıllardan bugüne kadar ayakta duruyor ve sene içerisinde milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Son derece fazla sayıda dini dekora sahip olan bu kilise Kudüs’e gidildiği vakit görülmesi gereken yerler listesindedir.

Kutsal Kabir Kilisesi

Tapınak Tepesi tarihte Tapınak Şövalyelerinin yönetim merkezi olarak bilinir. Dini açıdan da Yahudiler için son derece önem arz eder.

Bu tepe Yahudiler’in kutsal kitabı Tevrat’ta yazdığı üzere Avraham’ın oğlunu kurban etmek için geldiği ve daha sonraki dönemlerde kral olan Süleyman tarafından inşa edilen mekandır.

Çok sayıda turistin uğrak yeri olan ve özellikle Yahudi turistler tarafından kesinlikle ziyaret edilmeden geçilmiyor.

Tarihte bilinen en büyük Yahudi soykırımının izlerinin görüldüğü müze.

Müzede ilk başta Avrupa’da farklı yerlerde yaşamış olan Yahudiler’in hayatlarını tarif eden fotoğraf yer alıyor. İlerledikçe de gerçekleştirilen soykırımın izleri yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Soykırımdan bugüne kalan fotoğraflar, videolar, insanların kişisel eşyaları müzede tek tek sergileniyor. Müze içerisinde ayrıca çok fazla sayıda anıt yer alıyor.

Özellikle de katledilen çocukların anısına dikilen anıt ziyaretçiler için oldukça fazla duygusal anlar yaşatıyor.

Yad Vashem’de sergilenen Yahudi tutsakların giydiği kıyafetler

Davut Kulesi, Kudüs’te yer alan son derece eski olan ve birçok tarihi olaya eşlik etmiş bir kaledir. Tarihi kaynaklarda Kudüs Kalesi olarak da bilinir.

Kale, Memlüklüler zamanından bugüne kadar ayakta kalan ender tarihi yapılardandır. Haçlı Seferleri esnasında saldırılardan oldukça zarar görmüştür.

Son derece eşsiz bir yapı olan Davut Kulesi Kudüs’e uğrandığında kesinlikle ziyaret edilmesi gereken mekanların arasında yer almalıdır.

Davud Kalesi (Tower Of David)

Bir önceki yazımızda Kudüs ve Mescid-i Aksa hakkında bilgilere yer verilmiştir.

İlgili yazımız; İslam’da Kudüs’ün Önemi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *