Doğa fotoğrafçılığı ve manzara fotoğraf çekimi aniden ortaya çıkan görüntülerle anlam kazanır. Daha doğrusu şans eseri muhteşem fotoğraf kareleri çekilir. Bu nedenle fotoğraf çekmeyi düşündüğünüz yerin size her zaman böyle muhteşem kareler bahşetmeyeceğini tahmin ederek hazırlığınızı iyi yapın. Mekanı daha önce görün ve nerelerden fotoğraf çekebileceğinizi az çok planlayın. Özellikle de ışığın istediğiniz fotoğrafı çekmede yardımcı olup olmayacağını iyi gözlemleyin.
Manzara fotoğrafçılığı ve doğa fotoğrafçılığı için en önemli konulardan biri de hava şartlarıdır. Hava durumuna göre çekim yapabilmek için birkaç günlük sıcaklık değerlerini öğrenin. Hava durumuna göre kalın ve ince giyinin. Soğuk havalarda çekim yapacaksanız mutlaka eldivenlerinizi yanınızda bulundurun. Yürüyüş ayakkabılarınızı da giymeyi ihmal etmeyin.
Manzara fotoğrafı çekim teknikleri açısından tripod kullanmak oldukça önemlidir. Düşük objektif hızları ve ISO’larla baş etmenizi sağlayan tripodlar alan derinliği oluştururken de yardımcı olurlar. Makinenizi sabit tutan tripodlar manzara fotoğraf çekimi için her durumda kurtarıcıdırlar. Bu nedenler manzara ve doğa fotoğrafçılığı yapıyorsanız tripodu ihmal etmeyin.
Doğa fotoğraf çekim teknikleri iyi bir lens seçmenizi de beraberinde getirir. Manzarayı daha etkileyici çekmenize olanak tanıyan lenslerle istediğiniz gibi bir görüntüyü kareye sığdırabilirsiniz.
Full frame sensörler için 17-200/300 mm zoom triosu, APS-C sensöre sahip gövdeler için 10 – 200 mm’lik aralık yeterlidir. Lensinizi kaliteli seçerseniz doğa fotoğrafçılığı konusunda daha hızlı uzmanlaşırsınız.
Fotoğrafçılık kursu eğitmenlerinizden doğru lens seçimi için destek alabilirsiniz.
Manzara fotoğrafçılığı için filtre kullanmak gerekir. Polarize filtreler parıltıları ve yansımaları azaltmayı sağlar. Grad filtreler de gökyüzünün yumuşamasını sağlayacağı için manzara fotoğraf çekimleri açısından birebirdir. Uzun pozlandırmalar içinse on-stop ND filtresi yararlı olacaktır. Hareket halinde olan manzara görüntülerini böylece sabitleyebilirsiniz.
Manzara ve doğa fotoğrafçılığı için olmazsa olmaz üçte bir kuralıdır. Manzara fotoğrafçılığı yaparken manzarayı 9 eşit parçaya bölerek çekiminizin üçte birini gökyüzü, üçte ikisini yeryüzü olarak ayırın. Dolayısıyla oranlı ve dengeli bir fotoğraf karesi yakalayın. Dengeli şekilde oluşan bu manzara fotoğraf çekimi oldukça başarılı olacaktır.
Doğa fotoğrafı çekim teknikleri genellikle anı bekleyerek en iyi ışığı yakalamak üzerine kuruludur. Ancak iyi bir ön plan uzun bir bekleme sürecinden sizi kurtarabilir.
Kayalar, ağaçlar, köprüler görmek istediğiniz fotoğraf karesini tamamlayabilir. 17 – 35 mm aralığında geniş açılı lensler kullanarak ön planınızı ortaya çıkarabilirsiniz.
Manzara fotoğraf çekimlerinizde özellikle gün batımını kullanarak ön planınıza romantik bir ışık yakalayabilirsiniz.
Manzara fotoğrafçılığı açısından gün batımı ve gün doğumu etkileyici fotoğraflar hazırlar. Bulunduğunuz kente göre bu zamanları takip ederek hareket ederseniz iyi bir görüntü yakalarsınız. Güneş doğmadan ve batmadan önce seçtiğiniz çekim mekanında ekipmanlarınızı kurun ve güneş doğana ve batana kadar çekebildiğiniz kadar çok fotoğraf çekin.
Manzara fotoğrafçılığı dediğimizde aklımıza ilk olarak doğanın güzelliklerini fotoğraflamak geliyor. Aksine insan tarafından oluşturulmuş fotoğraflar da manzara fotoğrafları sayılabilir.
Şehirleri farklı bir manzara fotoğrafı çekim teknikleri kullanarak etkileyici şekilde çekebilirsiniz.
Issız sokakları gün batımında çekebilir, gökdelenlerin üzerinde havanın kararmaya yüz tutan görüntüsünü ölümsüzleştirebilirsiniz.
Durgun bir göl ve deniz doğa fotoğrafçılığı için eşsiz kareler oluşturur. Gün doğumu ve batımında yakalayacağınız görüntülerle fotoğrafçılık yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.
Doğa fotoğrafı çekim tekniklerinden olan kompozisyon ve ön planı kullanarak sadelik ve derinlik algısı yaratabilirsiniz.
Su üzerindeki yansımalar, ıslak kumlar, kızıl ve mavinin buluşması özel fotoğraflar oluşturacak.
Kış fotoğrafı çekmek zor ve yorucu olsa da huzurlu karelerin ortaya çıkmasını sağladığı için manzara fotoğrafçıları tarafından tercih edilir. Güneşin tepede olduğu saatlerden yararlanarak parlak fotoğraflar çekin.
Polarize filtre kullanarak gökyüzündeki mavi rengi derinleştirebilirsiniz, istediğiniz efekti de yapabilirsiniz. Yakın plan buz saçaklarını, dallarda oluşan buz desenlerini zoom lensler ile çekin.
Doğa fotoğrafçılığı açısından en eğlenceli çekimlerden birine imza atın.
Doğa fotoğrafçısı iseniz erkenden yollara düşmeniz gerekir. Karı, buzu, sisi, gün doğumunu yakalamak için günün erken saatlerinde belirlediğiniz mekana gidin. Manzara fotoğrafçılığı aniden oluşan karelerin yanında planlı çalışmayı da gerektirir. Manzara ve doğa fotoğrafçılığı yapıyorsanız günün tüm ışıklarını yakalayın. Ve eşsiz kareler oluşturun.
Contents
Manzara ve Doğa Fotoğrafçılığı İçin Gidilebilecek Yerler
Manzara fotoğrafçılığı, fotoğrafçılığın en popüler alanlarından biridir. Fotoğraf makineniz ile doğada ve açık havada çektiğiniz her fotoğraf, manzara fotoğrafı olarak nitelendirilir.
Büyük manzaralardan samimi ayrıntılara kadar en iyi fotoğraflar, fotoğrafçının doğanın ve hayatın dilinden anladığını kanıtlar nitelikte olduğunda, duvara asılacak krediyi kazanır. Manzara fotoğrafçılığının özünde, dünyanın özü yatar.
Sizin için yaratacağınız fotoğraf kompozisyonuna en uygun arka planı oluşturacak manzara fotoğrafçılığı mekanlarını sıraladık. Bu destinasyonlara gittiğiniz zaman kameranıza kaydetmek istediğiniz birçok görüntü ve fotoğrafçılık için aradığınız ilhamı kolaylıkla bulabilirsiniz.
Eylülden nisan ortasına kadar İzlanda gökyüzü, kusursuz fotoğraflar çekebileceğiniz uzun geceler yaşıyor. Doğanın en özel yeteneklerinden biri olan Kuzey Işıkları, İzlanda’da en güzel Thingvellir’den izleniyor.
Ülkedeki en büyük göl olan Thingvallavatn sınırındaki Thingvellir, aynı zamanda ziyaretçilerine tarihi öneme sahip bir lav alanı sunuyor. İzlanda’nın başkenti Rejkavik’e direkt uçuşla ulaşabilirsiniz. Daha sonra rotanızı belirleyin ve Thingvellir’e bir an önce kavuşun.
Kuzey Işıklarını bir kere görüp fotoğraflarsanız dünyanın en özel anlarından birine şahit olduğunuzu belgelemiş olacaksınız.
Toskana, doğal ve leziz yiyecekleri ile ünlü olduğu kadar insanın aklından asla çıkmayan manzaralar da sunuyor. Kusursuz bir mimari çalışmayla ortaya çıkmış gibi görünen Toskana, Avrupa’da manzara fotoğrafçılığı adına birçok seçenek sunan İtalya’da bulunuyor. Manzara fotoğrafı çekmek isteyen amatörlere workshoplar düzenleyen acenteler de mevcut. Bir grup ile birlikte Toskana’da manzaraya bakma ve manzarayı kaydetme dersleri alabilirsiniz. İtalyan şıklığını kanıtlar nitelikte olan bu şehirde hangi açıdan bakarsanız bakın muhteşem bir manzara göreceksiniz.
Mostar Köprüsü’nün ününü geçemeyen ama Mostar’a oldukça yakın konumda bulunan Blagaj, manzara fotoğrafçılığı peşinde koşan gezginlerin radarına mutlaka takılıyor. Blagaj’da çekeceğiniz fotoğrafların, yakın tarihin yorucu hissini de üzerinde barındırabileceği gerçeğini unutmayın. Saraybosna’dan otobüs veya arabaya kiralayarak gidebileceğiniz Blagaj, Neretva Nehri kıyısında yer alıyor. Bu arada Neretva Nehri’nde parçalanan ve olduğu gibi bırakılan bir tren yolu köprüsü var. Bu manzarayı da fotoğraflamayı unutmayın. Blagaj’a vardığınız anda hangi noktadan fotoğraf çekeceğiniz konusunda stres yaşamayın. Derin bir nefes alın ve bu manzaranın sunduğu güzelliklere kapılarak deklanşöre basmaya başlayın!
Grand Teton Milli Parkı, ölmeden önce görülmesi gereken yerlerden biri olarak karşınıza çıkabilir. Söz konusu manzara fotoğrafçılığı olduğu zaman da günün her saati kusursuz manzara kareleri yakalamanız için oldukça uygun bir mekan. Bu milli parkın renk paleti çok geniş. Snake Gölü’ne yansıyan güneş ışınları ve ağaçların renkleri ile bulutların görkemi buluşuyor. Gece ise Ay’ın ortaya çıkardığı bambaşka bir sahne sizi karşılıyor. Bu destinasyon aynı zamanda ABD’deki dağcılığın da kalbinin attığı yer. Doğal yaşam, ışıklar, vahşi hayat iç içe bir mekanda manzara fotoğrafları çekmek isterseniz listenize Wyoming’i ekleyin.
Kemerlerinizi bağlayın; çünkü Birleşik Krallık uçurumlarından en görkemli olanına, St. Kilda’ya gidiyoruz. Konaklama seçeneği bulunmuyor, çünkü nüfus 200 kişiden oluşuyor. Bu sakinlikteki bir alanın da manzarası ilk günkü görkemini korumayı başarıyor haliyle. Avrupa’daki en yüksek kayalıklardan bazılarına sahip olan St. Kilda, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Kameranıza yansıyan her kareyi kaydetmek isteyeceğiniz St. Kilda’ya İskoçya’dan hareket eden tekne veya cruise gemileri ile ulaşabilirsiniz. Adayı ziyaret etmek isteyenlere mutlaka profesyonel bir rehber eşlik ediyor. Yılın belirli dönemlerinde ise St. Kilda’ya yolculuk yapan fotoğraf toplulukları mevcut. Birleşik Krallık’ın simgelerinden olan St. Kilda’da vahşi dalgaları, kayalara vururken fotoğraflayabilirsiniz.
Doğal güzellikleri ön planda olan ülkeler arasında son yıllarda popülaritesini arttıran Hırvatistan, parklarıyla tüm Avrupa’yı kıskandırmayı başarıyor. Uzun yıllardır UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan ilitvice Gölleri Milli Parkı da görür görmez aşık olacağınız özellikler taşıyor. Hayal etmesi zor bir güzelliği bulunan parkta neredeyse 100 şelalenin birbirine bağladığı 16 göl, yemyeşil vadilerin arasından gülümseyen masmavi ışık seli oluşturuyor. Ağaçların, bir ressamın elinden çıkmış gibi rengarenk ayrıldığı mevsimler ise ilkbahar ve sonbahar. Plitvice Göllerine gidip manzara fotoğrafı çekmek için önce Zagreb’e uçmanız gerekiyor. Zagreb’de, fotoğraf çekmek için Plitvice Göllerine tur düzenleyen birçok şirket bulabilirsiniz.
Göreme Milli Parkı’nın ortasında, kusursuz bir gökyüzünün altında, Anadolu’nun en gizemli köşesi var: Kapadokya. Jeolojik bir gariplik olarak da değerlendirebileceğimiz Kapadokya’da manzara fotoğrafı çekmek için muhteşem noktalar bulunuyor. Türkiye’nin en turistik bölgelerinden birinde olduğu için konaklama, yeme-içme ve etrafta gidilecek farklı yerler bulma konusunda birçok fırsatınız olacak. Ayrıca sık sık fotoğraf grupları, Kapadokya’da her gün yenilikler sunan manzaranın peşinde turlar düzenliyor. Turlardan birinde kendinize yer bulup evinizin en güzel yerinde sergileyebileceğiniz fotoğraflar çekebilirsiniz. Kapadokya fotoğraf turları genel olarak aşağıdaki destinasyonlara düzenleniyor:
- Avanos
- Ürgüp
- Ihlara Vadisi
- Göreme
- Hacı Bektaş-ı Veli
- Derinkuyu
- Tuz Gölü
Hiçbir fotoğraf, Nemrut Dağı’nda bulunan gökyüzünün, heykellerin, 50 metre yükseklikteki mezarların insanı etkileyen gerçekliğini ortaya koyamaz; fakat Nemrut Dağı’nda dünyanın hiçbir yerinde mümkün olmayacak manzara fotoğrafları çekilebilir. Her manzara fotoğrafçısının hayalini kurduğu Nemrut Dağı, imkansızlık ve kusursuzluğun birleşimi. Nemrut Dağı’na hem toplu taşıma ile hem de özel araçlarla kolayca ulaşılabiliyor. Zirveye yakın konumlanan birkaç otel de mevcut. Adıyaman Havalimanı’na uçtuktan sonra Nemrut Dağı’nı görür görmez, Türkiye’deki en iyi manzara fotoğrafı çekilecek noktalardan birine geldiğinizi anlayacaksınız.
İstanbul’a yakın manzara fotoğrafı noktası olarak ilk akla gelen yer Abant Gölü. Farklı konaklama seçenekleri sunan Abant’a günübirlik seyahat de mümkün. Tabii en iyi manzarayı yakalamak için bazı saatleri takip etmekte fayda var. Abant’taki konaklama seçeneklerinin bolluğu sayesinde çekeceğiniz kusursuz manzara fotoğrafının saatini gözlemleyebilirsiniz. Doğru zaman geldiğinde Abant Gölü’nün ve çevresinin sunduğu güzellikler, kameranızın hafızasında kendine yer bulacak. İlkbahar ve sonbaharda renklerin ağaç dallarında dans ettiği Abant’ta, akşamlar her zaman soğuk ve fotoğraflanmaya değer! Bu yüzden yanınıza alacaklarınıza dikkat edin ve unuttuğunuz bir şey yüzünden Abant’ta fotoğraf çekerken en güzel karelerden olmayın. Ayrıca Abant Gölü’ne yakın yerlerde Bolu Dağı’nın farklı güzellikleri de sizi bekliyor.
Bursa’da Gezilecek Yerler Listesi | En Çarpıcı 66 Nokta
Şehir hakkında; Doğal örtüsü ve temiz havasıyla gelenleri büyüleyen Bursa, övgü almakta hiç de haksız değil.
Muhteşem doğasıyla ülkemizin en turistik bölgelerinden olan Bursa‘yı ziyaret ettiğinizde nereleri ziyaret etmeniz konusunda fikir edinmek istiyorsanız, sizi böyle alalım… Havaların da güzelleşmesiyle birlikte, kısa tatillerde Türkiye’nin güzel şehirlerini gezmek için seyahate çıkabilirsiniz.
Bu kısa geziler hem öğrenmek hem yeni yerler görmek hem de eğlenmek için şahane fırsatlar oluyor. Tarihi zenginliğinden ve doğa güzelliklerinden dolayı Bursa, kısa gezi rotalarının ilk sıralarında yer alıyor.
- Kaç günde gezerim; Bursa’yı gezmek için 4-5 gününüzü ayırmanız gerekmektedir.
- Ziyaret etmek için en iyi zaman; Şehir içi gezi düşünüyorsanız Temmuz-Eylül ayları, kış tatil planınız içinse Ocak-Şubat ayları en uygun zamanlardır.
- Müze kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Bursa’da yer alan müzeleri ve tarihi turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.
- Havaalanı/Merkez Ulaşım; Bursa Havaalanı Şehir Merkezi ulaşım yazımızdan detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Ne Yenir? Kuşkusuz herkesin bildiği üzere İskender, Pideli Köfte, Cantık, Kestane Şekeri ve daha fazlası için buyrun; Bursa Yöresel Lezzetleri.
- Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 35-50 TL
- Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 10-20 TL
*Popüler Görülecek Yerler
1-Kapalı Çarşı
Burası Neresi? Osmanlı Dönemi’nin ilk zamanlarında Tahtakale ile Emir Hanı arasında bulunan çarşı, kentin göbeğinde yıllardır yerini koruyan Ulucami ve Orhan Cami’nin hemen altında bulunmaktadır. Sonrasında Yıldırım Bayezıd tarafından yaptırılmış olan Bedesten’e taşınmıştır. Günümüzde Bedesten Kuyumcular Çarşısı, Kapalıçarşı’nın merkezini oluşturuyor.
Diğer kalan çarşılar ise Bedesten’in çevresinde konumlanmıştır. Sipahi Çarşısı, Gelincik Çarşısı ve Hacıivaz Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Tahılpazarı geçmiş o dönem Kapalı çarşı adını almıştır. Orhangazi döneminde hanların araları çatı ile kapatılmış ve yavaş yavaş kapalı çarşılar oluşturulmaya başlanmıştır.
En çok ilgi çeken yer olup, günümüze dek tarihi dokusu bozulmayan atmosferik çarşı 130 dükkana sahiptir. Giyimden havlu işçiliğine, kuyumculardan ayakkabıcılara birçok alanda hizmet vermektedir.
Geçmişte alışveriş ve ticaretin merkezi Ulucami’nin arkasındaki Kapalıçarşı ve Bedesten bugüne ulaşan 130 adet dükkan gelmiştir. Bu dükkanların çoğu kuyumcu ve döviz üzerinedir.
Kaçırmayın! Kapalı çarşı içerisinde birçok çeşit restoran mevcut. Bu restoranlarda; köfte, meşhur iskender, mantı, pide gibi lezzetli yemekler yiyebilirsiniz.
Kuyumcular Bölgesi’nde Bursa’nın yerel tatlarından biri olan Cantik’i denemelisiniz. Yuvarlak, simit büyüklüğünde içi kıymalı veya kuşbaşılı olan pidedir.
İpek Han ve Koza Han’da oturup çay ve kahve içerek vakit geçirebilirsiniz.