Bükreşte görülecek yerler

Balkan turları ile gezilen en güzel şehirlerinden biri olan Bükreş, aynı zamanda Romanya’nın başkentidir. Her şeyden önce Balkanlar’daki en erişilebilir yerlerden biridir. Gelişmiş toplu ulaşım ağları açısından Bükreş, Balkanlar’daki dördüncü büyük kenttir. Bükreş, Dâmboviţa Nehri kıyılarında, Tuna Nehri’nin 70 km’den daha yakınında konumlanan doğa harikası bir şehir.

Bükreş, köklü bir geçmişi olan, kalabalık, büyüleyici, güzel, kozmopolit, canlı, mütevazı fakat aynı zamanda da bir krallık şehridir.

Pentagon’dan sonra dünyanın ikinci büyük binası olan Parlamento Sarayı gibi görkemli zamanlarının sembolü anıtsal bir binaya ev sahipliği yapan Bükreş, ekonomik açıdan bakıldığında, Romanya’nın en müreffeh kenti ve Doğu Avrupa’nın ana sanayi merkezleri ve ulaşım merkezlerinden biridir. Kentte büyük kongre tesisleri, eğitim enstitüleri, kültürel mekanlar, alışveriş merkezleri ve rekreasyon alanları bulunuyor.

Yurtdışı turları ile gezdiğinizde Bükreş Gezilecek Yerler listesinde olması gereken en tarihi 8 yer:

1- Parlamento Sarayı

bükreşte görülecek yerler

Bu devasa mimari yapıt, Bükreş’in tarihi ve coğrafi merkezinde yer alıyor ve tekil tarzı, boyutu nedeniyle hemen göze çarpan etkileyici bir bina olmasıyla ünlü. Diktatörlük rejiminin “altın çağ” döneminde inşa edilmiş ve görkemli salonlar, galeriler, anıtsal heykeller, altın sıvalar, akıl almaz tavanlar, broşürler, kıymetli halılar ile ahenkli bir şekilde ziyaretçilerini büyülüyor. Saray ayrıca 2008 yılında 20. NATO zirvesine de ev sahipliği yaptı.

2- DimitrieGusti Ulusal Köy Müzesi

Bükreş gezinizde Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi, başrolde yer almalı. Bu eşsiz müze, Etiyopya Parkı’nda bulunan fevkalade bir etnografya müzesidir. Geleneksel Rumen köy yaşantısını gösteren müzenin içinde 272 otantik köylü çiftliği ve ülkenin her yerinden evler bulunuyor.

bükreşte görülecek yerler

3- Rumen Athenaeum Konser Salonu

Bükreş’in merkezinde bulunan bu büyüleyici konser salonu, en çok ziyaret edilen tarihi yerlerden biri.

Biraz daha romantik dokunuşlara sahip olan bu neo-klasik bina, kentin ana konser salonu olarak kabul ediliyor ve “George Enescu” Filarmoni Orkestrası’nın, her yıl düzenlenen George Enescu adındaki uluslararası müzik festivalinin de ev sahibesi. Buna ek olarak toplamda yaklaşık 652 kişilik kapasitesi var.

4- Stavropoleos Manastırı

Çoğu kişinin Stavropoleos Kilisesi olarak bildiği bu manastır, turistik anlamda önemli bir üne sahip ve 8000’in üzerinde ilahiyat, sinema, sanat ve tarih kitapları bulunan kütüphanesi için birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Kitlesel sürede ziyaret etmek isteyenler, manastırın her sabah 8:00, 17:00 ve 21:00 saatleri arasında hizmet verdiğini not edebilir.

bükreşte görülecek yerler

5- Cotroceni Sarayı

Romanya Cumhurbaşkanının ikamet yeri olarak da bilinen National Cotroceni Museum veya Cotroceni Sarayı, 1679-1981 yılları arasında barok ve Batı Avrupa mimarisi tarzında Cantacuzino tarafından inşa edilmiş.

Yüzlerce Romanyalının tarihi ve öyküsüne şahitlik edeceğiniz bu sarayda birçok oda, ortaçağ mahzeni, köşk, ek kısımları, manej, bahçıvan evi, seralar, Kraliyet Muhafızları odaları, manastır ve onun hücreleri, çan kulesi, Rahip evleri, yetim kızlar için sığınma şapeli ve daha fazlasını gezebilirsiniz.

6- Arcul de Triumf

Paris’te ve dünyanın dört bir yanındaki diğer şehirlerde olduğu gibi, bu, Romanya’nın 1878’de bağımsızlığını kazanmasından sonra inşa edilen ihtişamlı bir zafer kemeri.

Zafer adı altındaki birliklerin altında yürüyebilmesi için inşaat aceleyle gerçekleştirildi. Cephelerin süslü olduğu heykeller ünlü Romen heykeltıraşlar tarafından yaratılmıştır.

Günümüzde, 1 Aralık’tan bu yana Romanya’nın ulusal bayramı vesilesiyle askeri geçitler kemerin altında tutuluyor.

bükreşte görülecek yerler

7- Yahudi Tarih Müzesi

Doğu Avrupa’da bu tür diğer müzelerin aksine, ülkenin hayatta kalan Yahudilerinin çoğunluğunun İsrail’e bir doruk noktası olarak çıkışını gören bir müze değil: bu müze, kalanlar için ne anlam ifade ediyor, Rumen kültürüne Yahudilerin devam eden katkısı nedir, Yahudilerin Romanya’daki rolü ne ve ne olacak?

You might be interested:  E-Devlet'Ten Seyahat Izni Nasıl Alınıyor?

8- Antim Manastırı

Bükreş’te dolaşırken zarif kubbesini ve altın rengini özleyemezsiniz. Olağanüstü manastır 1708-1715 yılları arasında Wallachia’daki Ortodoks Kilisesi patronu Antim Ivireanul’un emri üzerine inşa edilmiştir.

Antim ilk başta manastıra düşen kadınlar ve mülteciler için sığınma olanağı sağladığı gibi öğrenme yerinde de bulunmaktaydı.

Günümüzde manastır, Antim Ivireanu’nun hayatıyla ilgili dini nesneler ve gerçekler içeren bir müzeye ev sahipliği yapıyor.

[instagram-feed]

Bükreş Gezi Rehberi

Bükreş, başkenti olduğu Romanya’nın güney doğusunda yer alır. Bulgaristan’a sadece 80 km uzaklıktadır. Tuna Nehri şehrin güneyinden geçer. Ülkenin en kalabalık şehri olan Bükreş’te 2 milyona yakın insan yaşar. Çevre yerleşim birimlerinde yaşayanlar ile sayı 2 buçuk milyonu bulur. “Roman” sözcüğünden ötürü Rumenlerin çingene olduğu sanılsa da Romanya’da sadece 620 bin çingene yaşar. Romanya 2007’den beri Avrupa Birliği üyesidir; 2017 yılı itibarıyla Schengen vizesi ile ülkeye giriş yapılabilmektedir. Bükreş ismi ilk kez 1459 tarihli belgelerde geçmiştir. Bükreş’in adının “zevk, mutluluk” anlamına gelen “bucur” sözcüğünden türediği düşünülür.

Şehir 1862’den beri bağımsız Romanya’nın başkentidir. Rumen sanat ve mimarisinin, ticaret ve medya sektörünün de merkezi Bükreş’tir. İki büyük dünya savaşı arasındaki dönemde yaşanmaz hale gelen Avrupa’da Bükreş için Doğu’nun Paris’i yakıştırması yapılmıştır.

Bükreş, göz alıcı mimarisi ve sanata verdiği değerle bu yakıştırmayı fazlasıyla hak eder. Bükreş, ekonomik açıdan Romanya’nın refah seviyesi en yüksek şehridir.

Sahip olduğu altyapı, kaliteli eğitim veren yükseköğretim kurumları, ev sahipliği yaptığı kültürel etkinlikler ile Doğu Avrupa’nın en gelişmiş şehirlerinden biri olma özelliğini taşır. Bükreş’in dünyadaki kardeş şehirlerinden bazıları Atlanta, Ankara ve Pekin’dir.

Bükreş'teki en önemli yükseköğretim kurumları Gheorge Gheorghui-Dej Politeknik Enstitüsü ve Bükreş Üniversitesi'dir. Ayrıca, şehirde çok sayıda araştırma merkezi ile bilim ve sanat dallarında öğrenim veren yüksekokullar vardır.

Devamını Oku

Bükreş Karadeniz’e kıyısı olan Doğu Balkan ülkesi Romanya’nın başkentidir. Bükreş’in denize kıyısı yoktur ve Bulgaristan sınırında yer alır. Romanya’nın güneyinde Bulgaristan, kuzeyinde Ukrayna, doğusunda Moldova ve batısında Macaristan ve Sırbistan bulunur.

İstanbul’dan Bükreş’e 1 saat 10 dakikalık direkt uçuş vardır. Haftanın her günü İstanbul’dan Bükreş’e ortalama üç sefer yapılmaktadır. Henri Coanda Uluslararası Havaalanı’ndan Bükreş şehir merkezine 40-45 dakikada varabilirsiniz.

Ayrıca Bükreş’e gitmek için gençlerin çoğunlukla tercih ettiği tren yolculuğu da mümkündür. 2017 yazı itibariyle 3 Haziran-2 Ekim arasında İstanbul Halkalı’dan Bükreş’e trenle gidebilirsiniz. 22.40’da kalkması planlanan tren ertesi gün 19.00 civarında Bükreş’e varacaktır. Bükreş’ten 12.45’te kalkan tren ertesi sabah 06.

50’de İstanbul’da olacaktır. 940 km’lik yolculuk için yataklı veya kuşetli vagon seçenekleri vardır. Demiryoluyla yolculuk yapmak isteyenlerin en az 2 ay önceden biletini alması gerekmektedir. Bükreş’in Kuzey Garı isimli tren istasyonundan otobüse binerek 17 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Özel arabalarıyla gitmek isteyenler 15-16 saatte İstanbul’dan, yaklaşık 20 saatte Ankara’dan Bükreş’e varabilir.

Karasal iklim özelliklerine sahip olan Bükreş’te yazları oldukça sıcak ve az yağışlı, kışları ise sert soğuk ve kar yağışlı geçer. Yazları 27 ila 30 derece arasında seyreden sıcaklık kışın en iyi ihtimalle 1-4 derece arasına düşer.

Sonbaharın büyük kısmı yağmurlu geçer. En rahat şartlar altında şehri gezmek isteyen turistlere önerimiz Bükreş’e ilkbahar veya sonbahar aylarında gitmeleridir. Bu yüzden şehri en verimli şekilde gezmek için mayıs-ekim ayları arası uygundur.

Sıcaktan bunalmadan ve Bükreş’in soğuğundan etkilenmeden nisan, mayıs, haziran, eylül ve ekim aylarında şehri gönlünüzce keşfedebilir, gece-gündüz gezebilirsiniz. Zira Bükreş’e kışın giderseniz çok sert, kuru soğuklarda turistik yerleri gezmek mümkün olmayacaktır.

Aynı şekilde yazın giderseniz gün boyu 30 dereceyi aşan sıcaklarda turistik yerleri gezmek imkânsız değilse de zor olabilir. Bükreş’e popüler sezonunda uygun fiyata gitmek için en az 3-4 ay öncesinden uçak biletinizi almanızı öneririz.

Zira çok sayıda turist güzel havada Bükreş’i keşfetmek istemekte; bu da hem uçak biletlerinin hem de konaklama tesislerinin fiyatlarını artırmaktadır.

You might be interested:  Sedat Peker In Kaldığı Otel Kimin?

Romanya’nın en büyük şehri ve aynı zamanda başkenti olan Bükreş, dünyanın en önemli şehirlerindendir.

Hem doğası hem de tarihiyle dikkat çeken Bükreş’te; görkemli kiliseler, manastırlar, müzeler ve sarayları gezebilir; güzel parklarda yürüyüş yapabilir ve bisiklet sürebilirsiniz.

Bükreş çok büyük ve ilgi çekici bir şehirdir ve büyük olması otel çeşitliliğini de beraberinde getirmiştir. Bükreş’te 1.500’den fazla tesis bulunur. Bu tesisler lüks otellerden hostellere, butik otellerden dairelere kadar çok geniş yelpazede hizmet verir.

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Bükreş otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Karpat Dağları ve Tuna Nehri arasında yer alan Bükreş, Balkanların Paris’i olarak da anılır. Bükreş otel fiyatları bulunduğunuz bölgelere göre farklılık gösterse de şehir Avrupa Birliği’ne üye olmasına rağmen Rumen Leyi (RON) kullanıldığından(1 Ron- 1,33Tl) otel fiyatları diğer Avrupa ülkelerine oranla daha ucuzdur.

Merkez otel, apart ve hotel fiyatları diğer bölgelere nazaran daha yüksek olan Bükreş’te bütçenize ve zevkinize göre farklı standart ve fiyatlarda otel bulmanız mümkün. Bükreş’e gitmeden önce kalacağınız bölgeyi ve oteli araştırmalı, kalacağınız otelin güvenli bir bölgede olup olmadığını öğrenmeli ve ulaşım olanaklarını kontrol etmelisiniz.

Bükreş'e gidecekseniz ve şehrin tesislerini merak ediyorsanız hazırladığımız Bükreş otelleri içeriğini keyifle okuyabilirsiniz. 

Devamını Oku

Bükreş’teki toplu taşıma ağı ve altyapısı Romanya’daki en iyi toplu ulaşım ağıdır ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında en iyiler arasında yer alır.

Metrorex ulaştırma şirketi tarafından işletilen Bükreş metrosu ve belediye otobüsleri şehirde neredeyse hiçbir sorun yaşamadan uygun fiyata gezmenize olanak verir. Bunların dışında tramvaylar, troleybüsler ve minibüsler şehirde kısa mesafe yolculukları mümkün kılar.

Ayrıca metroyla varabileceğiniz ana tren garından Moskova’ya, İstanbul’a, Belgrad, Viyana ve çok daha fazla şehre giden trenler kalkar. Bükreş aynı zamanda Avrupa’nın en iyi karayollarından birine sahiptir.

Özel aracınızla Bükreş’e gitmeyi tercih ederseniz Bükreş yerel yönetiminin yolları en yüksek kalitede yaptığını göreceksiniz. Bükreş’te en çok trafik hafta içi işten çıkış saatlerinde yaşanmaktadır. 2 kullanımlık metro bileti 5 Rumen Leyi iken, 10 bilet 20 Rumen Leyi tutarındadır.

24 saatlik metro bileti kişi başına 8 Ley, 1 haftalık kişi başı bilet ise 25 Ley olarak ücrelendirilir. Pratikliği sayesinde Bükreşlilerin sıkça kullandığı otobüs, troleybüs ve tramvaylara binmek için gişelerden önce “Activ” veya “Multiplu” isminde kartlar almanız ve yükleme yapmanız gerekmektedir.

24 saatlik sınırsız kullanım ücreti 8 Ruman Leyi’dir. 7 yaş altındaki minik yolcular şehri bedava gezebilir. Taksiyle Bükreş’te rahat seyahat etmek de mümkündür. Taksimetrenin kilometre başına 1,60 Rumen Leyi yazdığı Bükreş’te şoföre gitmek istediğiniz yeri önceden söylemenizi ve Rumence konuşmuyorsanız şoförün İngilizce anladığından emin olmanızı tavsiye ederiz.

Farklı damat tatlarını deneyimlemeyi sevmiyorsanız Bükreş’te yiyeceklerinizin tam size göre olduğunu söyleyebiliriz. Zira Rumen mutfağı Türkiye-Osmanlı mutfağına çok benzer.

Bükreş’te karnınız acıktığında kolaylıkla bulabileceğiniz lokantalarda işkembe çorbasından (ciorba de burtă) turşuya (muraturi), pilav (mamaliga) ve börek çeşitlerinden Rumen simidine, lahana sarması (sarmale), fasulye çorbası (ciorba de fasole cu ciolan) ve sebze çorbasından (ciorba Radauteana) şehriye çorbasına kadar türlü lezzetleri tadabilirsiniz. Ayrıca “mici” diye bilinen köfteyi, kızarmış hamurun üzerine krem peynirine benzer bir inek peyniri ve yaban mersini reçeli sürülerek servis edilen “papanaşi” isimli tatlıyı, “carnati” olarak anılan sucuğu, gulaşı ve alkol oranı yüzde 40 ila yüzde 60 olan “tuica” isimli erikli Rumen içkisini mutlaka deneyin. Bükreş’teki restoranlarda porsiyonların büyük ve uygun fiyatlı olduğunu unutmayınız.

You might be interested:  Elexus Otel Hangi Şehirde?

Bükreş, turistlerin mutlaka görmesi gereken alışveriş merkezlerine, anı dükkânlarına, butiklere, antika dükkânlarına ve açık hava pazar yerlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Her bütçeye ve her zevke hitap eden bu mağazalardan Rumen kültürüne ait olan eşya, biblo ve kıyafetleri satın alabileceğiniz gibi dünyaca ünlü markalardan da alışveriş yapabileceksiniz.

Bir alışveriş merkezi cenneti olan Bükreş’teki Zafer Bulvarı’nda (Calea Victoriei) birçok mağaza da göreceksiniz.

Haftanın her günü akşam geç saatlere kadar açık olan bazı alışveriş merkezleri olarak Unirea Shopping Center, Băneasa Shopping City, Bucureşti Mall, Liberty Center, Afi Palace Cotroceni, Grand Arena Mall, Mario Plaza, Bükreş Dünya Ticaret Merkezi, City Mall ve Sun Plaza’yı sayabiliriz.

Ayrıca Carrefour, Kaufland, Billa ve Cora gibi perakende toptan satış yapan süpermarketlerden rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz. Bükreş gibi sokakları sanat kokan bir şehirde mutlaka antika dükkanlarına gitmenizi de tavsiye ediyoruz. Seyahatinizi ve yolculuğunuzu zorlaştıracağı için bir eser almayacaksanız bile Hanul cu Tei ve Stef Art gibi antika dükkanlarını mutlaka görmelisiniz.

Bükreş’te alışveriş deyince mutlaka akla gelen yerlerden biri Bükreş pazarlarıdır. Türkiye’deki pazar yerlerine oldukça benzetebileceğiniz bu pazarlar haftanın belirli günlerinde Obor Market (Piaţa Obor)’da, Amzei Market (Piaţa Amzei)’de, South Market (Piaţa Sudului)’da ve Floreasca Market (Piaţa Floreasca)’da kurulmaktadır.

Bükreş’e gelmişken gece hayatını da deneyimlemek isterseniz hayal kırıklığı yaşamayacağınızı size garanti ediyoruz. Çünkü Avrupa başkentleri arasında Bükreş en kaliteli gece hayatını sunanlardan biridir. Son yıllarda gece hayatına dair yatırımlar karşılığını bulmuş görünmektedir.

Nitekim Bükreş’te yüzlerce bar, restoran ve gece kulübü bulunur. Bunlardan en önemlileri olarak Kristal, Studio Martin ve Bamboo’yu sayabiliriz. Efsaneye göre Doğu Avrupa’da geceleri Dracula ortaya çıkarmış. Bu doğru mudur bilemeyiz ancak emin olduğumuz şey Bükreş’te hava karardığında DJ’lerin ortaya çıktığıdır.

Çünkü neredeyse her gece kulübünde şehrin en iyi DJ’leri sahne alır ve sabahın ilk ışıklarına kadar eğlence devam eder. Bükreş’te her zevke hitap eden mekanlar mevcuttur: Dilerseniz kolaylıkla bir caz kulübü veya İrlanda tarzı mekanlar da bulabilirsiniz. Smardan Caddesi’nde St.

Patrick Bar ve Freddo Bar&Lounge; Kiseleff Caddesi’ndeki Hard Rock Cafe ve Beraria; Zafer Bulvarı’ndaki NOA RestoClub; Ion Brezoianu’daki şarap evi Apollo; Selari Caddesi’nde Oldcity, Nicolae Selari’de The Drunken Lords, şehrin en zenginlerinin tercihi olan ve Glodeni Caddesi üzerinde bulunan Fratelli’yi size şiddetle öneriyoruz.

Bunların dışında, Piata Amzei üzerindeki Ryan’s Bar, Gabroveni Caddesi’ndeki Mojo şehrin en iyi gece kulübü ve barları arasında yer almaktadır.

Devamını Oku

  • 1 Ocak: Yeni yıl
  • 24 Ocak: Milli Bayram
  • 17 Nisan: Ortodoks Mezhebi’ne göre Paskalya Günü
  • 1 Mayıs: İşçi Bayramı
  • 2 Haziran: Kamu Bayramı (Kamuda çalışanların tatil günü)
  • 14 Ağustos: Kamu Bayramı (Kamuda çalışanların tatil günü)
  • 30 Kasım: Aziz Andrew Günü (Romanya için en önemli aziz)
  • 1 Aralık: Milli Bayram
  • 25 Aralık: Noel
  • *Yukarıda belirtilen dini bayram günleri 2017 takvimine ait olup yıllara göre değişebilmektedir.
  1. İtfaiye: 081
  2. Polis: 055
  3. Ambulans: 061

Bükreş’te Romanya’nın resmi para birimi olan Roman Leyi kullanılır. Uluslararası para birimi RON’dur. 1 Roman Leyi yaklaşık olarak 0,90 TL’dir.

Romanya’da tek resmi dil Rumencedir. Dolayısıyla Bükreş’te Rumence konuşulur.

Romanya, Türkiye gibi Doğu Avrupa ülkeleri saat diliminde yer alır. Greenwich’e göre 2 saat ileridedir yani Türkiye arasında saat farkı yoktur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *