Geçmişte bölgenin en önemli ticaret ve denizcilik merkezlerinden biri olan Sakız Adası, günümüzde Yunanistan’ın en çok turist çeken adalarından biri konumunda bulunuyor.
Ege Bölgesi’ne tatil yapanların görmesi gereken yerlerden biri olan Sakız Adası, Çeşme’nin tam karşısında bulunuyor. Bölge Avrupa‘da Chios, Yunanlılar arasında ise Hora olarak adlandırılıyor.
Ülkemizde ise bölgedeki sakız ağaçları nedeniyle Sakız Adası olarak isimlendirilmektedir. Eğer siz de bu güzel adaya bir ziyaret düşünüyorsanız Sakız Adası gezilecek yerler listemize göz atmanızı öneriyoruz.
Contents
Sakız Adası Gezilecek Yerler
1. Chios Kalesi
Chios Kalesi
Şehir merkezinin kuzeyinde bulunan Sakız Kalesi, 1694 yılında inşa edilmeye başlanmıştır. Cenevizliler zamanında şehrin saldırılardan korunması için yapılan kale, düzensiz bir beşgen şeklinde bulunmaktadır. Kaleyi gezdikten sonra merkez Chios içinde keyifli bir gezinti yaparak gününüzü daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
2. Kambos
Kambos
Adanın en güzel köylerinden biri olan Kambos, kırmızı taşlardan yapılan evleriyle farklı bir dokuya sahip. Köyde bulunan ve narenciye ile ilgili çok detaylı bilgiler edinebileceğiniz Citrus Narenciye Müzesi‘ni de gezmeyi ihmal etmeyin.
3. Armolia
Armolia Köyü
Esasında bir Orta Çağ köyü olan Armolia, günümüzde yeniden inşa edilerek yerleşim yeri olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Köyde özellikle çömlek ve seramik üretimi konusunda bilgilenmek ve bu eşyalardan hatıra olarak almak mümkün.
4. Pyrgi Köyü
Pyrgi Köyü
Damla sakızı üretiminin hayli fazla olduğu Pyrgi Köyü, zamanında korsan saldırılarından korunmak için kale kent şeklinde bir mimariyle inşa edilmiştir. Köydeki evlerin üzerinde bulunan süslemeler ise köyü en özel kılan detaylardan biri. Köydeki Sakız Müzesi ise mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında geliyor.
5. Olympi
Olympi Köyü
Orta Çağ’da gelebilecek saldırılardan kendisini korumak isteyen halkın kale görünümlü evler yapması, günümüzde de köydeki Orta Çağ havasını hissetmenizi sağlıyor. Köyün dar sokaklarından yapacağınız keyifli bir gezintinin çok hoşunuza gideceğinden emin olabilirsiniz.
6. Mesta
Mesta Köyü
Korsan saldırılarından korunmak adına kaleyi andıran mimariye sahip bir diğer köy olan Mesta da etkileyici atmosferi ile görülmesi gereken yerlerden biri.
7. Nea Moni Manastırı
Nea Moni Manastırı
Meryem Ana’ya ithaf edilen Nea Moni Manastırı‘nın inşası 11. yüzyıla dayanıyor. UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi‘nde koruma altına alınan manastır keşişlerin yaşamına dair etkileyici bir gezinti imkanı sunuyor. Manastır, Sakız Adası’na 15 km. mesafede bulunuyor.
Anavatos
Anavatos için Osmanlı Devleti’nin bölgede gerçekleştirdiği fetih hareketinden kaçan yerli halkın saklandığı yer olarak bahsedilmektedir. Uçurumlar arasına inşa edilen köyün etrafına çevriler surlarla köyün bir kale görünümü alması sağlanmıştır. Vaktiniz olursa Sakız Adası’nda bu köyü görmenizi öneririz.
9. Volissos
Volissos Köyü
500 kişinin yaşadığı Volissos Köyü, adanın merkezine yaklaşık olarak 40 km. mesafede bulunuyor. Bizans döneminden kalma eserlerin yoğunlukta bulunduğu köy, turizm anlamında adanın en hareketli yerlerinden biri. Köyde birçok restoran, taverna, otel ve tesis ziyaretçilere hizmet veriyor.
10. Lagkada
Lagkada
Adanın eğlenceli yerlerinden biri olan Lagkada, manzara eşliğinde keyifli yemekler yemek ve birbirinden güzel fotoğraflar çekmek için mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri.
11. Keyifli Plajları
Karfas Plajı
Sakız Adası, sahip olduğu birbirinden güzel ve keyifli plajları ile ziyaretçiler için oldukça cazip bir destinasyon. Komi, Lithi Eleniti, Karfas ve daha birçok farklı plaj denizin ve eğlencenin tadını çıkarmak isteyen ziyaretçileri ağırlıyor.
Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?
Ülkemizden Sakız Adası’na gidiş için İzmir‘in Çeşme ilçesinden kalkan feribotları tercih etmeniz gerekiyor. Feribot seferleri için tercih edebileceğiniz farklı firmalar bulunuyor. Normal feribot seferleri 45 dakikada sizi Sakız Adası’na ulaştırırken, hızlı feribot seferleri ile bu süreyi 30 dakikaya indirmeniz mümkün.
Seyahatiniz için normal feribotu tercih ederseniz 26€, hızlı feribotu tercih ederseniz 32€ ücret ödemeniz gerekiyor. 6 yaşına kadar olan çocuklardan yolculuk için ücret alınmazken, 7-12 yaş arası çocuklar %50 indirimli olarak seyahat edebiliyor.
Sakız Adası için siz de İzmir uçak bileti seçeneklerini inceleyerek İzmir’e geldikten sonra Çeşme’ye geçebilir buradan da Sakız Adası için feribota binebilirsiniz. Bu arada Yunanistan için Shengen vizesi veya kapı vizesinin gerekli olduğunu hatırlatmamız gerek.
Sakız Adası Gezilecek Yerler & Sakız Adası Nerededir, Nasıl Gidilir? – TatildeKirala.com
Sakız Adası, ismini damla sakızı ağaçlarından almaktadır. Sakız Adası yaz aylarında birçok yerden turist çekmeyi başarmaktadır. İnsanların çoğu damla sakızının tadından, denizinden ya da insanların sıcaklığından kaynaklı olarak tercih ediyorlar. Sakız Adası’nın tarihi ise İyonlulara kadar dayanmaktadır.
Sakız Adasındaki ilk kolonileşme İyonlar döneminde olmuştur. Yunanistan’ın en önemli ticaret merkezi haline gelen Sakız Adası günümüzde de turist çekerek ticari değerini korumaktadır. Büyük İskender’in Sakız Adasını işgal etmesinden sonra Helenistik mimari gelişmiştir.
Sakız Adası, daha sonralarda Yunan, Pers, Bizans, Ceneviz, Roma ve Osmanlı’nın hâkimiyetine girmiştir. 1912 yılında ise Yunanistan hâkimiyeti altına girmiştir. Sakız Adası tarihte birçok medeniyet görmüş ve birçok kültürden etkilenmiştir.
Çoğu milletten izlerin bulunduğu Sakız Adası, insanların kesinlikle gidip görmeleri gereken yerlerden biri olarak kabul edilir. Genellikle insanlar Sakız Adasını yaz aylarında ve günübirlik olarak ziyaret ederler. Eğer Sakız Adasında konaklamak isterseniz kolaylıkla birçok otel, kiralık daire, pansiyon, apart gibi yerler bulabilirsiniz.
Sakız Adası’nda konaklamak için en güzel yerler Vrontados, Kambos, Volissos ve Karfasdır. Sakız Adasını ziyaret eden insanlar araba kiralamayı tercih ederek adanın birçok noktasını ziyaret edebiliyor ve tadını çıkarıyorlar.
Sakız Adası’nın merkezi olarak bilinen Chios’a kesinlikle gitmelisiniz. Chios’un nüfusu yaklaşık 30.000’dir. Sakız Adasının toplam nüfusu ise 55.000 olarak bilinir. Buranın ismi milletten millete değişiklik göstermiş. Cenovalılar Sikio, Yunanlılar Chios ismini vermişken biz Sakız Adası ismini vermişiz.
Sakız Adasının yemek kültürü ise daha çok balık ve deniz mahsullerinden oluşmaktadır. Sakız Adasında birçok kültürün bir olması ve ülkemize uzak olmamasından dolayı yemek kültürümüzle benzerlik göstermektedir.
Yunan salatasından başka olarak moussakayı, souvlakiyi gibi yemekleri denemenizi tavsiye ediyoruz. Sakız Adasının dışında Yunanistan’da da bu yemekleri kolaylıkla bulabilirsiniz.
Ispanaklı köfte, otlu börek, sarımercimek, fava, sakızlı kurabiye, frappe kahve ve kaşık tatlısı, Sakız Adasında tatmanız gereken başlıca lezzetlerdir.
Özellikle yaz aylarında gidilmesi tercih edilen Sakız Adasının kumsalına ve denizine âşık olacaksınız.
Güzel plajları ile insanları kendine çeken Sakız Adası, güneşin tadını çıkarıp tatil yapabilmek için tercih edilen yerlerden bir tanesidir.
Karfas Plajı, birçok kafe, taverna ve konaklama yerlerine ev sahipliği yapmaktadır. Sakız Adasında sık ziyaret edilen diğer plajlar ise Mavra Volia, Komi ve Aghia Fotia’dır.
Sakız Adası Nerededir?
Yaz aylarının vazgeçilmez mekânı olan, insanlarının sıcaklığı ve kumsalının güzelliği ile turistleri etkilemeyi başaran Sakız Adası Ege Denizi içerisinde Yunanistan sınırında yer almaktadır. Türkiye’de Çeşme’ye 8 km uzaklıktadır. Sakız Adası sizlere az nüfusu ve güzel yaz akşamları ile keyifli ve huzurlu dakikalar yaşatacak.
Sakız Adasına Nasıl Gidilir?
İnsanların kısa kaçamaklar yapabileceği, günübirlik gidip eğlenebileceği Sakız Adası’na Çeşme’den Ertük Lines ya da Ege Birlik şirketlerinin sahip olduğu feribotlar ile gidilir. Yaklaşık olarak 45 dakika içerisinde Sakız Adasında olabilirsiniz.
Feribot ücreti olarak 2 Euro liman vergisi alındığı bilinmektedir. Tek kişi tek yön 20 Euro’dur. Eğer gidiş dönüş yapacaksanız ücret 25 Euro olarak bilinmektedir. Sakız Adasına giderken 0-4 yaş arasında olan çocuklardan ücret alınmamaktadır.
4-12 yaş arasındaki çocuklara ise ücretin yarısı kadar indirim yapılır.
Sakız Adası’na kendi arabanız ile de feribot sayesinde geçiş yapabilirsiniz. Özel aracınıza tek yön bilet için 55 Euro, gidiş dönüş ücreti için ise 80 Euro ödemeniz gerekir. Sakız Adası’nda günlük araba kiralama fiyatları ise ortalama 50 Euro’dur. Günübirlik gidişinizde arabasız gitmeniz önerilir. Uzun süre Sakız Adası’nda konaklayacaksanız aracınız ile gitmeniz önerilir.
Sakız Adası Gezilecek Yerler
Yemekleri, kumsalı, güneşi ve insanları sayesinde turistlerin dikkatini çekmeyi başaran Sakız Adası’nın birçok gezilecek yazlık mekânları vardır. İlk olarak Armolia Köyü’ne gitmelisiniz. Armolia Köyü kemer kalıntılarının sayesinde tarihin içinde olduğu anlaşılmaktadır.
Çoğu eski yapı özen gösterilerek eskiye sadık kalarak tekrar yapılmıştır. Ara sokaklarında bulunan çiçekler, yaz akşamları, insanların sıcaklığı sayesinde ada akşamını hissedeceksiniz. İkinci durağınız ise Olimpi Köyü olmalı. Sakız Adası’nda bulunan bu köy dar sokakları ile sizlere sıcak ortam sunacak.
Güzel sokakları, insanları ve yemekleri sayesinde kendinizi huzurlu hissedebileceksiniz. Bir başka gitmeniz gereken köy ise Pirgi Köyüdür. Mastik bir köy olarak bilinen Pirgi, Sakız Adasının güneyindedir. 1881 yılında yaşanan depremden dolayı adanın birçok yeri zarar görmüşken Pirgi Köyü depremden zarar görmemiştir.
Eski dönemlerde sakız üretimi ve ticaret merkezi olarak bilinirmiş. Pirgi Köyü’nün en güzel yanı binaların dış cephelerindeki değişik mimari süslemelerdir. Binaların dış cephelerindeki mimariler ve ara sokaklarındaki Ortaçağ etkisi sizleri adeta büyüleyecek. Gidilmesi gereken bir diğer durak ise Mesta Köyü’dür.
Mesta Köyü, Ortaçağ köylerinden birisidir ve bu zamana kadar kendini korumayı başarmıştır. Mesta Köyü, dar sokakları ve taş evleri sayesinde turist çekmeyi başarmıştır. Kendinizi huzurlu hissedeceğiniz bu köy sizlere keyifli dakikalar yaşatacak.
Mesta Köyü, korsan saldırılarına karşı kendisini koruyabilmesi için kale içine inşa edilmiştir. Mesta Köyü’nün iki girişi bulunur, önceden bu iki giriş sakız kaçakçılığı olmaması nedeniyle geceleri kapatılırmış. Köyün sokaklarını gezdikten sonra merkezde bulunan kiliseyi gezmenizi öneririz.
Keyifli yaz akşamları yaşamanıza yardımcı olacak bu köy sizlere keyifli dakikalar yaşatacak. Son olarak gitmeniz gereken köy ise Lagada Köyü’dür. Liman kıyısında bulunan köyde günbatımında akşam yemeği yemenizi ve Ege Denizinin sessizliğini dinlemenizi öneririz.
Sakız Adasının turist çekebilmesinin bir diğer etkeni ise kumsallarıdır. Denizin ve güneşin tadını çıkarmanın en güzel yanı Sakız Adasındaki kumsalları gezmektir. Sakız Adasının ünlü kumsallarından olan Karfas, çocuklu aileler için de uygundur. Karfas kumsalında birçok kafe ve restoran bulunur.
Denizin tadını çıkardıktan sonra kumsalda yemeğinizi yiyebilir ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Karfas kumsalında çakıl bulunmadığında vakit geçirmesi oldukça keyiflidir. Bir diğer popüler kumsalı ise Mavra Volia kumsalıdır. Mavra Volia kumsalına ulaşabilmek için öncelikle Mastichochoria kumsalından geçmeniz gerekmektedir.
Burada balık restoranı vardır. Durup yemek yiyebilir ve keyfini çıkarabilirsiniz. Mavra Volia ise siyah çakıllarıyla meşhurdur. Mavra Volia, volkan patlamasının sonucunda oluşmuştur. Mavra Volia’da deniz berrak fakat denizi çakıl olduğu için yüzmeyi zorlaştırmaktadır.
Sakız Adasının en güzel kumsallarından biri olan Agia Dinami iki kumsaldan oluşmakta. İlk olarak büyük olan kumsala gidiyorsunuz bir diğer kumsalına geçmek için patika yoldan geçeceksiniz. Patika yolun sonunda sizleri büyüleyecek enfes manzara sizleri bekliyor. Angelia ve Trachilia kumsalını sadece çakıllı bölge ayırmaktadır.
Her iki kumsalda sizlerin güzel vakit geçirmesini sağlayacak. Bu bölgede ihtiyaç giderebileceğiniz bir yer bulunmadığı için giderken yanınızda gıda bulundurmanız önerilir. Dağlık yoldan aşağı inerken Salagona kumsalına varmadan müthiş bir manzara göreceksiniz.
Bu manzaranın tadını dinlenip çıkarmanızı, bol bol fotoğrafını çekmenizi öneririz. Salagona, kumsalı ve denizi ile sizlere güzel bir yaz deneyimi sunacak.
Sakız Adası’nın gezilecek en güzel yerleri köyleri ve kumsallarıdır. Ada insanının sıcaklığını hissedecek, yaz akşamlarında hafif mezelerle sohbet eşliğinde huzur bulacak, köylerdeki sokaklarda gezerken kendinizi turist mekânlarında hissedeceksiniz. Ada hayatını birkaç günlüğüne yaşayıp kendinizi şehrin gürültüsünden uzaklaştırabilirsiniz.
Sakız Adası Gezi Rehberi
Yunanistan’ın, Türkiye’ye en yakın adalarından biri olan Sakız Adası, namı diğer “Chios”, Ege Denizi’nde Çeşme’nin tam karşısında yer alır. 904 kilometrekarelik yüzölçümü ile en büyük beşinci Yunan adasıdır.Sakız Adası’na bağlı olan iki küçük ada daha vardır: Oinusses (Koyun) Adası ve Psara (Balık) Adası. Şehir merkezi olan Chios Town, Hora adıyla da anılır.
Dünya üzerinde sakız ağaçlarının yetiştiği ve damla sakızı üretiminin yapıldığı yegane yer olan Sakız Adası adını, ününü de borçlu olduğu bu ağaçlardan almaktadır.
Adanın en büyük gelir kaynağı olan damla sakızını turunçgiller, zeytinyağı, uzo, vişne ve incir takip eder.
Turizmin de bu gelirde hatırı sayılır bir yeri vardır zira bu büyük adanın dört bir yani birbirinden farklı güzellikte kumsallarla çevrilidir.
Tarih boyunca burada hüküm süren pek çok büyük uygarlıktan izler taşıyan Sakız Adası’nda görülmeye değer pek çok tarihi yapı ve müze vardır. Adanın özgün ortaçağ köyleri ise ziyaretçilere zamanı unutturacak güzelliktedir.
Sakız Adası, Ege Denizi’nde bulunan bir Yunan Adasıdır. Karaburun Yarımadası’nın karşısında yer alan ada, Türkiye kıyılarına yalnızca 8 kilometre uzaklıktadır. Kuzeyinde Midilli, kuzeybatısında Psara (Balık) Adası, batısında ve güneyinde Ege Denizi, doğusunda İzmir, kuzeydoğusunda ise Samos Adası vardır.
Sakız Adası’na ulaşımda denizyolu ve havayolu tercih edebilirsiniz.
Sakız adası'na Türkiye'den ulaşmanın en kolay yolu Çeşme’den adaya feribotla geçmek. Çeşme'den Sakız Adası'na kalkan feribotlara sadece 30 dakikada Sakız Adası'na ulaşabilir ve Yunan adaları seyahatinize hemen başlayabilirsiniz.
Sakız Adası’na Pire’den günde bir kez (yaz sezonunda günde iki kez) feribot kalkar. Yıl boyunca Samos ve Midilli’den de düzenli feribot seferleri bulunmaktadır..
Samos'a havayoluyla gitmek isterseniz, Uluslararası havayolu şirketlerinin Atina’dan her gün kalkan seferlerini değerlendirebilirsiniz.
Rodos, Samos, Limnos gibi Yunan adalarından da Sakız Adası’na uçuşvardır. Yaz sezonunda haftada 2-3 kez Selanik ve Rodos’tan adaya seferler olur.
Selanik – Sakız Adası seferlerini Astra Airlines düzenler.
Sakız Adası’nda Akdeniz iklimi görülür. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Ortalama sıcaklıklar yaz aylarında 27 derece, kış aylarında ise 11 derecedir. Yıl boyunca güneşli gün sayısı fazladır ancak Ekim ayı ile mart ayı arasında yağış olasılığı yüksektir. Yıl boyunca, ekseriyetle kuzeyden ve güneybatıdan esen rüzgârların etkisindedir.
Sakız Adası’nın en popüler olduğu dönem yaz mevsimidir. Deniz tatili için adayı tercih edenler ortamı da hareketlendirir. Yaz aylarında hava sıcaklığı 40 dereceyi bulur. Kimine bunaltıcı gelen yaz sıcaklarını tercih etmezseniz, ilkbahar ve sonbahar aylarında da adayı ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye’den bakıldığında İzmir Çeşme’nin tam karşısına denk gelen, Ege Denizi’nin en güzel adalarından birisidir Sakız Adası. Chios olarak da anılan ada, her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır.
Beyaz evlerinin güzel mimarisi, temiz denizi ve doğal güzellikleri ile dört mevsim boyunca özellikle sakin bir tatil arayan turistlerin ilgisini çeker. Bu yoğun ilgiyi karşılıksız bırakmayan adada konaklama için pek çok seçenek de mevcuttur.
4 yıldızlı lüks otellerden apart dairelere kadar her türlü seçeneği bu adada bulmak mümkündür.
İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Sakız Adası otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.
Devamını Oku
Sakız Adası otellerinin özelliklerini bu yazımızla birlikte siz keşfedin.
Devamını Oku
Neolitik Çağ’a kadar uzanan zengin tarihinin yanı sıra, doğal güzellikleri ve Yunan kültürü ile de hatırı sayılır bir üne sahip olan Sakız Adası’nda mutlaka görülmesi gereken pek çok adres vardır.
Görülmesi gereken diğer yerler: Sakız Limanı, Sakız Adası Kalesi, Kampos, Arkeoloji Müzesi, Bizans Müzesi, Denizcilik Müzesi, Jüstinyen Müzesi, Tıp Müzesi, Agia Markella Manastırı, Olympi Mağarası, Agio Galas Mağarası, Heraklion Bahçeleri, Koyun Adası, Balık Adası.
Devamını Oku
Sakız Adası içi ulaşım otobüs ve taksiyle mümkündür. Belediye binasının önünden kalkan otobüslerle merkezi bölgelere ve adanın pek çok köyüne rahatlıkla ulaşılabilir. Havalimanında, şehir merkezinde ve limanda kolaylıkla bulabileceğiniz taksilerle ulaşım hem kolay hem de ucuzdur. Ancak uzun mesafeler için pazarlık etmeyi unutmayın.
En büyük Yunan adaları sıralamasında beşinci sırada bulunan Sakız Adası oldukça geniş olduğundan, adayı doyasıya gezmek için araç veya motosiklet kiralamayı da tercih edebilirsiniz. Çok uzun mesafeler kat etmeyecekseniz, adada bisiklet kiralamayı da düşünebilirsiniz.
Sakız Adası’nda yemek kültürü genelde balık ve deniz ürünleri etrafında yoğunlaşmıştır. Taze balığın yanı sıra, Yunan mutfağının türlü örnekleri ve meşhur Yunan mezeleri her restoranda karşınıza çıkar.
Fava, adaya özgü bir tarifle; bakla yerine sarı mercimekten veya bezelye-kapari karışımından yapılır. Fırında pişirilen bir sardalye olan “Bourtheto”, sakız köftesi, zeytinli kalamar, kalamar dolması ve ıspanaklı deniz tarağı adanın en meşhur yemeklerinden.
Damla sakızlı tatlılar, “chian” adlı kaşık tatlısı ve incir rakısı “souma” da Sakız Adası’na özgü lezzetlerden.
Popüler restoranlar
Ouzeri Tzivaeri: Bir aile işletmesi olan tavernanın, mekâna adını veren tzivaeri (kabak) salatası ve Yunan peyniri, eğlencesi kadar ünlüdür. Ahtapot, kalamar ve karides ise deniz ürünleri arasından öne çıkanlar.
Hotzas Taverna:Makarnalarından tatlılarına kadar her şeyin el yapımı olduğu Hotzas Taverna, adanın en beğenilen mekânlarından biridir. Menüde çeşitli et yemeklerinin yanı sıra vejetaryenler için de pek çok seçenek var. Yoğurt ve roka ile servis edilen kuzu kebap denenebilir.
Diğer restoranlar: Taverna Fabrika, Meseonas, Kechibari Ouzerie, Pyrgos, Limani Meston, Ixthioskala, To Asteri, Bel Air, Taverna Porto Emborios.
Bahşiş
Sakız Adası restoranlarında ve tavernalarında bahşiş hesaba dâhil edilir. Buna rağmen burada adet, ayrıca hesabın %5’ini bahşiş olarak bırakmaktır.
Sakız Adası’na özgü bir ürün olan ve mastika adıyla satılan çeşitli damla sakızı ürünlerini adanın çeşitli noktalarında kolaylıkla bulabilirsiniz. Sakız reçeli, sakızlı kahve, sakızlı kurabiye gibi ürünler çok rağbet görüyor. Sakız içeren kozmetik ürünleri bile var.
Adanın merkezinde ve sahil bölgesinde pek çok dükkân ve mağaza bulunuyor. Buralarda takı, deri, antika ve çeşitli hediyelik eşyalar da mevcuttur. El işi ürünleri ve el yapımı çanak çömlek gibi otantik hatıralar için Mestáve Armolia köylerini ziyaret edebilirsiniz.
Adanın, merkezinde ve genellikle Karfas sahilinde yoğunlaşan canlı gecelerinde; şık barlar, geleneksel tavernalar, onlarca kafe ve yalnızca yaz sezonunda açık olan birkaç gece kulübü var.
Tavernalarda ve kimi restoranlarda uzo eşliğinde canlı müzik dinleyerek geleneksel bir Yunan gecesi geçirebileceğiniz gibi, geç saatlere kadar açık olan barlardan birinde rıhtım manzarasının keyfini de çıkarabilirsiniz.
- Karavakia – Noel Baba Kayıkları Yarışı (Yılbaşı)
- Roket Savaşı (Paskalya Bayramı)
- Mostra Karnavalı (Karnaval ayının son Cuma günü)
- Ağa Karnavalı (Temiz Pazartesi)
- Geleneksel Panayırlar
- Yeni Yıl (1 Ocak)
- Aydınlanma Günü – Acı Su Yortusu (6 Ocak)
- Temiz Pazartesi
- Bağımsızlık Günü (25 Mart)
- Paskalya Yortusu
- İşçi Bayramı / Mayıs Günü (1 Mayıs)
- Kutsal Ruh Yortusu
- Meryem’in Göğe Kabulü (15 Ağustos)
- Ochi-Hayır Günü (28 Ekim)
- Noel (25-26 Aralık)
- Yeni Yıl Arifesi (31 Aralık)
- *Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.
- Acil yardım: 112
- Yangın: 199
- Polis: 100
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Sakız Adası’na gitmek için Yunanistan Konsolosluğu’ndan Schengen vizesi alması gerekmektedir.
- ATİNA BÜYÜKELÇİLİĞİ
- Adres: VASSILEOS GHEORGIOU B'8 10674 ATHENS, GREECE
- Telefon: 00 30 210 726 30 00
- Faks: 00 30 210 722 95 97
- [email protected]
http://atina.be.mfa.gov.tr
- Görev Bölgesi: Yunanistan
- RODOS BAŞKONSOLOSLUĞU
- Adres: TURKISH CONSULATE GENERAL, IROON POLYTECHNIOU 10-12, 85100 RHODES
- Telefon: 00 30 2241 023 3 62, 0030 22410 23595
- Faks: 00 30 2241 027472
- [email protected]
http://rodos.bk.mfa.gov.tr/
Görev Bölgesi: iMidilli (Lesvos), Limni(Limnos), Sakız (Chios), Sisam (Samos) ve Onikiada Rodos (Rhodes), Herke (Chalki), Piskopi (tilos), Sömbeki(Simi), İncirli (Nisiros) İstanköy (Kos,) Kilimli (Kalimnos), leros (Leros), Patmos(Patmos), Lipsi (Lipsos), Astimpalya(Astipalea), Kerpe(Karpathos), Meis(Kastellorizo), Kaşot (Kasos).
Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Sakız Adası’nın para birimi Euro’dur. 1 TL yaklaşık 3,2867 Euro’dur.
Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Sakız Adası’nın resmi dili Yunanca’dır. Sakız Adası’nda, Yunanistan’ın güneydoğu lehçesi de yaygın olarak kullanılır. Nüfusun büyük kısmı İngilizce de konuşur.
Sakız Adası (GMT +2) ile Türkiye (GMT +2) arasında zaman farkı yoktur.
Sakız Adası Nerede Ve Nasıl Gidilir? Sakız Adası Gezilecek Yerler, Konaklama, Tarihi Ve Özellikleri Hakkında Bilgi
Sakız Adası; Yunanistan'da bulunan ve Çeşme'nin karşısında yer alan bir adadır. Feribot ile ulaşımı yaklaşık 45 dakikadır. Sakız Adası; gezip görülmeye değer bir yer olarak belirtilebilir. Taş evleri, Orta Çağ Köyü gibi yerler, sıklıkla görülmesi yerler arasındadır.
Sakız Adası Nerede?
Sakız Adası; Türkiye kıyılarına pek uzak olmayan ve Ege Denizi'nde bulunan bir Yunan Adası olarak belirtilebilir. Bunun dışında Karaburun yarımadası ile karşı karşıya kalan bir adadır. Sakız Adası iklimi çok sert değildir.
Sakız Adasına Nasıl Gidilir?
Sakız Adasına; Çeşme'den Ege Birlik ve Ertük Lines firmalarına ait olan feribotlar ile 45 dakika gibi sürede ulaşılmaktadır. Feribotun bilet ücreti şeklinde 2 Euro olarak belirlenmiştir. Dönüş biletinin de aynı fiyatlı olduğu belirtilmektedir. Bilet ücreti ödendikten hemen sonra dönüş vakti, Sakız Adasındayken de belirlenebilir.
Bilet ücretleri; 0-4 yaş arası ücretsiz olup, 4-12 yaş adına yüzde 50 indirim uygulanmaktadır. Sakız Adası'na feribotlarla beraber özel araçlarla geçiş yapılmaktadır.
Özel araç için 55 Euro, gidiş- dönüş adına 80 Euro ödenmesi gerekmektedir. Sakız Adası'nda araba kiralanması günlük şekilde 50 Euro civarındadır.
Sakız Adası'na uzun zamanlı tatiller adına arabalı, kısa zamanlı tatiller adına arabasız geçilmesi tavsiye edilmektedir.
Sakız Adası Gezilecek Yerler
Sakız Adası içerisinde pek çok 66 köy bulunur. Sakız Adası'nda kale gibi surlar ile çevrili olan, labirent benzeri sokakları ile benzersiz köyleri bulunmaktadır.
Sakız Adası'nda gezilecek yerlerin içerisinde en önemli ortamlar; adanın seramik merkezi olan Armolia, labirent türü sokaklarıyla Mesta, kale görüntüleriyle Olypmi, Anavatos ve Pirgi gezilecek olan yerler arasında bulunmaktadır.
Adanın batı kıyılarında kalmış olan ve Cenevizliler zamanında kalmış olan Vessa, Avgonima ve Lithi görülmesi gereken yerlerin içerisindedir. Chios, Kambos, Nea Moni Manastarı, Anavatanos, Volissos, Lagdaka, Sakız Adası plajları, Sakız Adasından ayrılmadan önce görülmesi gereken yerler içerisinde bulunmaktadır.
Sakız Adası Konaklama
Sakız Adası; turizm adaları içerisinde yer aldığından konaklama açısından da çok çeşitli türlere sahiptir. Bununla beraber her cebe uygun konaklama çeşitleri bulunmaktadır. Sakız Adası'na yakın olan bazı konaklama alternatifleri;
- – 4 yıldızlı Erytha Hotel ve Resort, deniz tatilini planlayan kişiler için uygun oteller arasındadır.
- – 4 yıldızlı Chios Chandris, adanın merkezinde ve oldukça kaliteli bir oteldir.
- – Sakız Adası Limanı'na oldukça yakın olan Agora Residence de uygun oteller içerisindedir.
- Sakız Adası Tarihi
Sakız Adası; Osmanlı Döneminde, Osmanlı'nın egemenliğine girmiş olduğu 1566 senesinden, Yunanistan'ın eline geçmiş olduğu 1913 senesine kadar 347 sene boyunca Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet açısından başlayarak Osmanlı Devletine vergi vermesinden ötürü Cenovalıların yönetiminde yer almıştır.
Sakız Adası Özellikleri Hakkında Bilgi
Sakız Adası; Yunanistan'ın yüzölçümünde beşinci büyük ada niteliğindedir. Sakız Adası, Ege Denizi'nin Karaburun Yarımadası'nın karşı tarafında yer alan, Türkiye sahillerine 6 kilometre uzaklıkta olup, Çeşme üzerinden gemi veya feribot yolculuğu sayesinde 45 dakika içinde ulaşılabilir. Sakız Adası'nın nüfusu yaklaşık olarak 55 bin kişidir.
Sakız Adası'nda çok yoğun bir şekilde damla sakızı ağaçları bulunmaktadır. Sakız Adası adı ise buradan gelir. Sakız Adası'nın bir başka adı da Hora olarak tanımlanmıştır.
Yunan Mitolojisinin efsanevi olan Girit Kanalı Olinopionos'un kızı Chini'nun bir başka isim kaynağı şeklinde söylenmektedir. Sakız Adası'nın İngilizce adı Chios şeklinde bilinmektedir.
Sakız Adası'nda Odesa ve İlyada Destanı'nın yazarı olan Homeros'un doğduğu rivayet edilmektedir. Sakız Adası içerisinde 66 tane köy bulunmaktadır. Tarih üzerinde köylerde korsanlardan korunmak adına kale biçiminde inşaatlar yapılmıştır.
Köyler; şifa veren baharatları, küçük vadileri, Ortaçağ mimarisi ve rengarenk dar sokakları ile oldukça ünlüdür. Sakız Adası, Türkiye kıyılarına çok yakın olduğundan, sıklıkla ziyaret edilir.