Kur’an-ı Kerim’de Hz. İbrahim’in, Yakub’un ve Resulüllah’ın vahiy olan rüyalarından söz edilir. Resulüllah (sa) sadık ya da salihrüyaların vahyinkırk altı cüzünden bir cüz olduğunu söyler. Yani rüya vahiy değildir ama vahiy türünden bir iletişim ve haberleşmedir.
Contents
- 1 Hangi rüyalar Rahmanidir?
- 2 Islamda kimlerin rüya bilgi kaynağı kabul edilir?
- 3 Rüya tabiri dinen caiz mi?
- 4 Rüya kime anlatılır?
- 5 Hangi insanlar rüya görmez?
- 6 Haberci rüyalar nasıl olur?
- 7 Rüyalar bir mesaj olabilir mi?
- 8 İslam dinine göre doğru bilgi kaynakları nelerdir?
- 9 İslam’da herkes için geçerli olan nesnel bilgi kaynakları nelerdir?
- 10 Rüya tabiri doğru mudur?
- 11 Rüya tabirlerine bakmak haram mi?
- 12 Islama göre rüya nedir?
- 13 Rüya herkese anlatılır mı?
- 14 Güzel bir rüya gördükten sonra ne yapılmalı?
- 15 Kötü bir rüya anlatılır mı?
Hangi rüyalar Rahmanidir?
1. Rahmânî rüya. Buna rüyâ-yı sâdıka, rüyâ-yı sâliha veya sadece ‘rüya’ da denir. Bu tür rüyalar Allah tarafından doğrudan doğruya melekler vasıtasıyla gelen hak telkinlerdir.
Islamda kimlerin rüya bilgi kaynağı kabul edilir?
Sadece Peygamberler
Bilim adamlarının kabul ettiği bilinçaltının ortaya çıktığı rüyalar dışında kendi hayatları ile ilgili olmayan rüyalar da görülebiliyor. İslam dini, rüyanın peygamberlere gönderilen vahilerin bir vasıtası olduğunu kabul ediyor.
Rüya tabiri dinen caiz mi?
“Biriniz rüya gördüğü zaman onu en iyi yorumlayana anlatsın.” (Müslim, Rüya, 17) buyurmuştur. Peygamberimiz kötü rüyayı “hulm (çoğulu ahlâm)” olarak isimlendirmiş, iyi rüyanın Allah’tan, kötü rüyanın ise şeytandan olduğunu bildirmiştir. (Buharî, Ta’bîr, 2; Tirmizi, Rüya, 4) Bu tür rüyalar gerçeği yansıtmaz.
Rüya kime anlatılır?
842. Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken işitmiştir: “Sizden biriniz hoşuna giden bir rüya görünce, o Allah Teâlâ’dandır. Bu sebeple Allah’a hamdetsin ve o rüyasını anlatsın. ”
Hangi insanlar rüya görmez?
Körler de rüya görüyor: Özellikle görme yeteneği ile doğup sonradan bu yeteneği kaybedenler aynı görebilen insanlar gibi rüya görür. Ancak doğuştan kör olanlar imajlar içeren rüyalar göremezler.
Haberci rüyalar nasıl olur?
Alelade rüyalar beyindeki alelade ve amaçsız tesirlerin yüzeysel ve gelip geçici izlerine bağlı bulunduklarından açık ve seçik değildirler, karmakarışık nitelikler gösterirler; çabuk unutulur ve ruhta hiçbir derin etki bırakmazlar. Haberci rüyalar ise kaydedildikleri gibi, ruhta sürekli ve derin izler bırakırlar.
Rüyalar bir mesaj olabilir mi?
Yani rüyanızda sizden kaçan bir insan, bir fırsatı kaçırdığınız anlamına geliyor olabilirdi. Yani bilinçaltınız, kendinizi ve çevrenizi daha iyi algılayabilmeniz için size rüyalar aracılığıyla mesajlar gönderiyor diyebiliriz.
İslam dinine göre doğru bilgi kaynakları nelerdir?
Dinimize göre doğru bilginin kaynağı üçtür: 1) Selim akıl 2) doğru haber 3) salim duyular. İnsan, aklıyla iyiyi, kötüyü, doğruyu ve yanlışı, faydalı ve zararlı olanı kavrar. İradesi ile de seçimini yapar ve buna göre de sorumlu tutulur.
İslam’da herkes için geçerli olan nesnel bilgi kaynakları nelerdir?
İSLAM’A VE KUR’AN-I KERİM’E GÖRE BİLGİNİN KAYNAKLARI
- Akıl. “Akıl” Allah’ın insana vermiş olduğu en büyük değerdir.
- 2. Vahiy. İnsanlar, bir dine mensup olmadan neyi nasıl yapacaklarını bilemezler, yollarını bulamazlar ve nasıl bir ibadet şekli ile Allah’a yakınlaşacağını bilemezler.
- 3. Duyular.
Rüya tabiri doğru mudur?
Rüya yorumları İslami açıdan değerlendirildiği gibi bilimsel açıdan da yorumlanmaktadır. İslam aleminde ve İslam büyükleri tarafından yorumlanan rüyalar oldukça doğrudur. Onlar kendilerinde olan yeteneklere göre yorumlarda bulunmaktadırlar. Allah tarafından sunulan yetenekler herkese nasip olmamaktadır.
Rüya tabirlerine bakmak haram mi?
Rüya tabiri dinimizce uygundur. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bazı sahabeler ve birçok âlim rüya tabir etmiştir. Rüyada Mevla kulun başına gelecekleri bildirir. Ancak bu iş çok ince bir ilim olduğundan işin ehli olması lazım.
Islama göre rüya nedir?
İslam âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre rüya insanın ruhu ile gördüğü ve aklı ile idrak ettiği bir olaydır. Rüya, mâna âleminden rü’yet âlemine semboller şeklinde indirilen ilham olarak da değerlendirilir. Sûfîler ise rüyayı uykuda misal âlemini seyreden ruhun gördüklerini uyanınca hatırlaması şeklinde açıklamaktadır.
Rüya herkese anlatılır mı?
Peygamber Efendimiz (SAV) rüyaların başka kişilere anlatılmasını uygun bulmaz. Nedeni ise özel ve kıymetli olan rüyanın maneviyatı bozmaması için rüya kişi ile arasında kalması uygundur.
Güzel bir rüya gördükten sonra ne yapılmalı?
İyi rüya gören kimsenin onu Cenâb-ı Hakk’a nisbet etmenin yanında, bunu bir nimet bilerek Allah’a hamdetmesi gerekir. İyi rüya gören bir kimsenin bu rüyasını sâlih kimselere anlatmasında bir sakınca yoktur. Kötü rüya gören kimse, bu rüyasını hiç kimseye anlatmamalıdır.
Kötü bir rüya anlatılır mı?
Kötü rüya gören kimse, bu rüyasını hiç kimseye anlatmamalıdır. Kötü rüya gören kimsenin uykusundan uyanınca sol tarafına üç defa üflemesi veya tü tü demesi sonra da istiâzede bulunması yani Allah’a sığınması müstehaptır.