Marakeşde görülecek yerler

Marakeş’te gezilecek yerler nerelerdir? Marakeş’te nereler gezilir? 2017 yılına girmemizle yeni bir ülke keşfetme isteğimizi Fas ile giderdik.

2017 yılının Şubat ayında tam 10 gün süren mükemmel Fas gezimizde ilk durağımız ve 4 dolu gün geçirdiğimiz Marakeş bizleri çok etkiledi. Marakeş’te görülecek yerlerin hepsini gezmek 2 gününüzü almaktadır.

Gezilmesi ve görülmesi gereken yerleri 2 günde tamamlayıp bir gün de şehrin havasını solumanızı da sayarsak Marakeş için 3 gün ayırmak en idealidir.

marakeşde görülecek yerler

Marakeş, Fas İmparatorluğunun bir diğer resmi başkentidir. Tabi eskiden başkentti. Ama şu an bile şanı devam etmektedir. Tanrının ülkesi ve Fas’ın incisi Marakeş pembe renkli yapılarıyla, dar sokaklarıyla ve Jemaa meydanı ile turistlerin en ilgi duydukları şehirdir.

Marakeş’te gezilecek yerler için bir planlama yapmanız rahat ve sistemli gezmeniz için gereklidir. Görmek istediğiniz yerleri birbirine yakınlığıyla ikiye bölmenizi tavsiye ederiz. Şöyle ki;

marakeşde görülecek yerler

İlk Gün

Jardin Majorelle (şehir merkezinden 2-2,5 km uzaklıktadır. Yürüyerek rahatlıkla gidebilirsiniz.)

  • ⬇️ 2,5 km
  • Medersa Ben Youssef + Marakeş Müzesi (ikisi de birbirine bir kaç metre uzaklıkta)
  • ⬇️ 700 metre
  • Marakeş Tabakhanesi
  • ⬇️ 1,5 km
  • Jemaa El Fna
  • ⬇️ 800 metre
  • Koutubia Cami
  • ⬇️ 2,8 km
  • Menara Bahçesi

İkinci Gün

  1. Bab Agnaou (Jemaa El Fna meydanından 1 km uzaklıkta)
  2. ⬇️ 220 metre
  3. Saadian Tombs
  4. ⬇️ 550 metre
  5. Palais el Badii
  6. ⬇️ 450 metre
  7. Palais de la Bahia

Marakeş’te Gezilecek Yerler

Majorelle Bahçeleri

Marakeş’te gezilecek yerlerden en önemlisi Jardin Majorelle yani Majorelle Bahçeleridir.

Kızıl şehir lakaplı Marakeş’in tam kalbinde bin bir çeşit bitkiler arasında  gizli kalmış bir evden bahsediyoruz. Burası barındırdığı bitki çeşitliliğiyle, zamanında dünyaca ünlü insanlara ev sahipliği yapmasıyla oldukça ünlüdür.

marakeşde görülecek yerler

Marakeş şehrinin tam merkezinde Fransız ressam Jacques Majorelle’nin sahip olduğu arazi 40 yıllık bir emek, sabır ve tutkuyla dünyanın dört bir yanından getirilen bitkilerle bambaşka bir dünya haline getirilmiş. Daha fazla detay için Majorelle Bahçeleri makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Giriş Ücreti : Bahçe 70 Dh, Müze 30 Dh

Ziyaret Saatleri : 08:00 – 17:30 / Yaz dönemi saat 18:00’e kadar açıktır.

Medersa Ben Youssef / Bin Yusuf Medresesi

Burası Marakeş’teki İslami Üniversitedir.

Girişteki yazıtta Ali Ben Youssef’in sözü ; Her kim kapımdan içeri girerse, umutlarını aşabilir!

Medrese Merenid Sultanı Abou el Hassan tarafından 14.yy’da kurulmuştur. Bununla birlikte 1560’lı yıllarda Saadian’lar tarafından tekrardan inşa edilmiştir. Böylelikle medresenin mimarisinde kendi sanat ve mimari izlerini bırakmışlardır.

marakeşde görülecek yerler

Marakeş’in sokaklarında gizli kalmış Medrese yüksek duvarlarla gizli kalmış bir yer adeta. Duvarına aldanıp altı üstü medrese işte deyip sakın girmemezlik etmeyin. Kuzey Afrika’nın en büyük İslami Üniversitesi olan Medersa Ben Youssef ustuka işiyle, tahta işçiliğiyle ve binlerce geometrik şekillerden oluşan binlerce mozaikleriyle göz kamaştırmaktadır.

Medresenin büyük bir avlusu ve bu avlunun tam ortasında abdest alınması için bir havuz vardır. Avlunun hemen arka kısmında oldukça büyük ibadet yeri vardır. İbadet yerindeki ince işçilikle yapılmış dekoru görmemezlik etmeyin.

Avluya bakan odalar yeteri büyüklükte ve camları genişken arka kısımdaki öğrenci odaları  adeta zindan gibidir.

Düşünsenize burada yıllar önce aynı anda 132 yatakhane içinde 900 öğrenci eğitim görüyormuş! Bugün 900 öğrenciyi bu medreseye sığdırmak imkansız gibi görünürken hepsi zamanında sığmış ve eğitimlerini almışlar.

marakeşde görülecek yerler

Medrese içindeki bazı parçalar Grana’daki Alhambra sarayındakilerle aynıdır. Görülüyor ki Endülüslü sanatçılar İspanya’dan buraya getirilmiştir.

  • 1960 yılına kadar eğitim vermeye devam eden medrese artık müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
  • Giriş Ücreti : 20 Dh
  • Ziyaret Saatleri : Nisan – Ekim arası 09:00 – 19:00, Ekim – Mart arası 09:00 – 18:00 arası

Marakeş Tabakhanesi

marakeşde görülecek yerler

Marakeş’teki tabakhane 2 bölümden oluşuyor. Biri yani ilk göreceğiniz yer Berberilere ait bir sonraki ise Araplara ait. Eğer Fes şehrindeki meşhur tabahkaneye gitmeyecekseniz Marakeş’tekine gitmenizi öneriyoruz.

Ancak tek dikkat etmeniz gereken tabahkaneye yanaşır yanaşmaz yanınıza gelip size kendi kendine rehberlik eden insanlar. Siz ne oldum demeye kalmadan onlar tabakhane hakkında gerekli bilgileri anlatmaya başlıyorlar.

Tabakhane’den çıktıktan sonra da sizi deri satan dükkanlara götürüp göyya derilerin nasıl yapıldığını göstermek istiyorlar. Ve verdiğiniz rehberlik ücretini de nedense beğenmiyorlar. Daha en başından rehberlik ücreti konusunda pazarlık edin.

Baktınız istediğiniz fiyatı kabul etmiyorlar ve sizin de rotanıza Fes varsa sakın girmeyin. Çünkü Fes’teki tabakhaneyle kıyaslayınca burası onunkinin yanında çok basit ve sönük kalıyor.

Jemaa El Fna Meydanı 

marakeşde görülecek yerler

Unesco tarafında koruma altına alınan meydan yılan oynatıcıları, yemek ve içecek tezgahları, kınacıları ve farklı farklı gösterileriyle insanı farklı bir dünyadaymış hissi yaratan yerlerden biridir.

Meydan gündüze oranla gece daha kalabalık hatta adım atılmaz hal alıyor. Marakeş’in souk denilen çarşılarında kaybolurken emin olun yolunuz bir şekilde buraya çıkacak.

O yüzden sakın çarşı pazarlarda kaybolmaktan korkmayın.

Koutubia /Kutubiye Cami

marakeşde görülecek yerler

Jemaa El Fna meydanının başında heybetiyle duran Marakeş’in en büyük camisi özellikle 70 metre uzunluğundaki görkemli minaresiyle meşhurdur.

Muvahhidler döneminden kısa bir süre sonra Berberi Kral Yakup Mansur tarafından inşa edilen cami 1184-1199 yılları arasında tamamlanabilmiştir. Koutoub arapçada kitap demektir. O yıllarda buraya yakın kitap çarşısı olduğu için ismi buradan gelmektedir.

Fas mimarisiyle inşa edilen minare sonradan yapılan Rabat’taki Hasan Kulesi ve Sevilya’daki La Giralda kadar güzeldir.

Fas’taki her cami gibi buraya da müslüman olmayanlar kabul edilmemektedir.

Menara Bahçesi

Atlas dağlarının önünde konumlandırılmış toprak renkli köşk Marakeş karpostallarının en meşhur motiflerinden bir tanesidir. 100 hektardan fazla alan üzerine kurulu bahçe sayısız zeytin ağaçlarının kıvrımlı yolları ile muazzam tasarlanmıştır.

Giriş : Ücretsiz

Ziyaret Saatleri : 07:00 – Günbatımına kadar

Bab Agnaou

marakeşde görülecek yerler

Marakeş’in tarihi şehrine girişi sağlayan 19 adet giriş kapısından bir tanesi ve en ihtişamlısıdır. Kapı Almohad Hanedanlığı tarafından 12. yy’da inşa ettirilmiştir.

Saadian Tombs / Saadi Mezarları

İki anıt mezar yanında 66 mezar ve 100 mezarda dışardaki bahçede vardır. İlk türbe hemen içeri girer girmez sol taraftakidir. Fas sultanı Ahmet el Mansur’un türbesi buradadır. 18.

yy’a kadar mezarlık olarak kullanılan alan Molla İsmail’in buraya toprak yığmasıyla kapatılmış ve yıllarca unutulup gün yüzüne çıkmamıştır.

Ta ki 1917 yılında havadan fotoğraflanan karede buranın keşfedilmesine kadar.

Giriş Ücreti : 10 Dh

Ziyaret Saatleri : 09:00 – 16:45

Palais el Badii / Badi Sarayı

16.yy’da Saadi sultanı Ahmed el-Mansour’un isteği üzerine, kille yapılmış bir saraydır. Kompleks olarak Marakeş’in en büyük tarihi yeridir.İlk yapıldığı zaman saray içinde 360 oda olduğu tahmin ediliyormuş.

Ancak orjinal yapı ciddi zarar gördüğü için şimdi bu oda sayılarının kesin sayısını vermek mümkün değil. Sarayın avlusundaki portakal bahçeleri ve havuz harap olmuş komplekse farklı bir atmosfer katıyor.

Sarayın yapımında kullanılmak üzere İtalya’dan mermer, Sudan’dan altın ithal edilmiştir.

  1. marakeşde görülecek yerler
  2. Sarayı sakın yalnızca bu avludan ibaret sanmayın, zamanında esirleri hapsetmek için kullanılan tüneline girip şimdiler fotoğraf galerisi olarak sergilenen bölümü ve mozaiklerle döşeli arka bölüme geçmeyi sakın ihmal etmeyin.
  3. Giriş Ücreti : 10 Dh
  4. Ziyaret Saatleri : 09:00 – 16:45

Palais de la Bahia / Bahia Sarayı

Bahia kelime anlamıyla ihtişamlı demek. Adının hakkını fazlasıyla veriyor doğrusu. Saray 19.yy’da vezir Ahmed İbn Moussa’nın isteği sonucu inşa edilmiştir.

O zamanların en havalı sarayı olduğu iddia edilen yapı bugün dahi havasını ve ihtişamını koruyor. Sarayın avlusuna adım atar atmaz Fas ve İslam kültürü gözler önüne seriliyor.

Kullanılan binlerce çini, tabanlardaki boyama sanatı kısaca ayağınızı bastığınız yerden göreceğiniz son noktaya kadar el işçiliği aklınıza kazınıyor.

  • Giriş Ücreti : 10 Dh
  • Ziyaret Saatleri : 09:00 -16:30
  • Youtube kanalımıza buradan abone olabilirsiniz!

Marakeş Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 13 Yer!

Fas‘ın en otantik ve turistik şehirlerinden Marakeş, Avrupa’nın soğuk, düzenli gezilecek mekânları yerine daha otantik, sıcak yerler arayan gezginler için ideal bir kent.

  Detaylı bilgilerini Marakeş gezilecek yerler listelerinde bulabileceğiniz meydanları ile pazarları kentin sosyal anlamda daha sıcak ve samimi mekânlarını oluştururken; müzeleri, sarayları ve dini yapıları aradığınız otantik havayı yakalamanızı sağlıyor.

Marakeş Gezilecek Yerler Listesi

Yapılarının inşasında tercih edilen tuğlanın rengi nedeniyle “Kızıl Şehir” olarak da adlandırılan Marakeş, Medine (Eski Kent) ve Gueliz (Yeni Kent) isimli 2 bölgeden oluşuyor. Gezilecek yerlerin büyük çoğunluğunu barındıran Medine konaklama için de uygun seçeneklere sahip.

1. Jemaa el-Fnaa Meydanı

marakeşde görülecek yerler

  • Kentin eski yerleşim bölgesi Medine’nin ana meydanı olan Jemaa el-Fnaa Meydanı, Kutubiye Camiisi ile pazarların kesiştiği noktada bulunuyor.
  • Daha sakin olduğu gündüz saatlerinde portakal suyu satan tezgâhları, deriden yapılmış geleneksel çantalarıyla dolaşan su satıcılarını, kanun dışı olmasına rağmen maymun ve yılan oynatanları görebileceğiniz meydanın çehresi akşam saatlerinde değişiyor.
  • Yoğunluğun arttığı bu saatlerde meydana gelen masalcı, çengi, sokak sihirbazı, şifacı gibi kimseler atmosferi daha otantik ve eğlenceli hale getiriyor.
You might be interested:  Otel Müdürü Olmak Için Hangi Bölüm?

2. Bahia Sarayı

marakeşde görülecek yerler

Marakeş gezilecek yerler listenize almanızı önereceğim ilk yapı, Fas İslam mimarisinin önde gelen örneklerinden olan Bahia Sarayı (Bahia Palace). Tarihi kesin olmamakla birlikte sarayın 19. yüzyılın ortasında başlayıp, 20. yüzyılın başında sonlanan iki etaplı bir süreçte inşa edildiği biliniyor.

Birbirinden güzel havuzları ve bahçeleriyle Fas Hanedanı’nın görkemini yansıtması amaçlanan yapıyı görülesi kılan diğer özellikleri el işi duvar süslemeleri ile zemin mozaikleri.

3. Ali Bin Yusuf Medresesi

marakeşde görülecek yerler

14. yüzyılda kurulmuş olan Ali Bin Yusuf Medresesi (Ben Youssef Madrasa), 1565’te Sahabe Hanedanı döneminde genişletilerek Fas’ın en büyük medresesi haline getirilmiş. Kuruluşundan itibaren 400 yıl boyunca dini ve bilimsel konularda önemli bir eğitim kurumu vazifesi gören medrese, 1960’ta kapatılmış.

Restorasyon çalışmaları sonucunda 1982’de halka açılan Medine’nin kalbindeki tarihi yapı öğrencilerinin zamanında ders dinlemek için etrafında toplandıkları havuzun bulunduğu geniş avlusu, mozaikleri ve duvar işlemeleriyle kendisine hayran bırakıyor.

4. Kutubiye Camii

marakeşde görülecek yerler

Marakeş’in en büyük camisi konumundaki Kutubiye Camii (Koutoubia Mosque), 12. yüzyılda inşa edilmiş. Halen daha kullanımda olan dini yapıya bu isim, yakınındaki pazarda bir zamanlar yapılan kitap satışı geleneğini onurlandırmak için verilmiş.

Kentin tüm tarihi yapılarında olduğu gibi kırmızı tuğla kullanılarak inşa edilmiş, Jemaa el-Fnaa Meydanı’ndaki caminin görkemli minaresi ve büyük bir ustalıkla oyulmuş işlemeleri dikkat çeken unsurları.

5. Majorelle Bahçeleri

marakeşde görülecek yerler

Biraz sonra bahsedeceğim pazarları ve tarihi yapılarının dışında bahçeleriyle de ünlü olan kente gitmeden önce hazırlayacağınız Marakeş gezilecek yerler listesinin üst sıralarında olmasını şiddetle önereceğim Majorelle Bahçeleri (Majorelle Garden), adını Fransız ressam Jacques Majorelle’den almış.

1919’da kente yerleşen ressamın gezdiği ülkelerden topladığı egzotik bitki türleriyle oluşturduğu botanik bahçesi, Majorelle vefat ettikten sonra Yves Saint Laurent’e satılmış. Yapısal bakımdan yerel mimariyle Art Deco unsurları kaynaştıran bahçede gezerken, ressamın küllerinin döküldüğü özel bölüme ve Berberi kültürünün anlatıldığı müzeye öncelik verebilirsiniz.

6. Sahabe Mezarları

marakeşde görülecek yerler

Marakeş’in hemen dışındaki Sahabe Mezarları (Saadian Tombs), 1917 yılında keşfedilmiş. Sahabe Hanedanı’nın 60 üyesinin ebedi ikametgâhı olan mezarların en ünlüsü, Sultan Ahmad al-Mansur ve ailesine ait olan On İki Kolon Salonu.

Tonozlu çatı ile kapatılmış bu salon İtalyan mermerleri kaplı sütunlar, işlemeli sedir kapılar ve oyma ahşap perdelerle süslenmiş. Keşfin ardından aslına uygun olarak restore edilen ve kısa sürede kentin popüler mekânları arasında sayılan yapının dışında ise askerlere ve hizmetçilere ait mezar alanlarını görmek mümkün.

7. El Badi Sarayı

marakeşde görülecek yerler

Vadiü’l-Mehazin Muharebesi’nde (Üç Kral Savaşı) kazanılan zaferi kutlamak için Sahabe Sultanı Ahmad al-Mansur’un emriyle 1578-1593 yıllarında inşa edilen El Badi Sarayı (El Badi Palace), zamanının en güzel yapısı olarak anılıyormuş.

Hanedanlığın çökmesiyle önemini yitiren sarayın dekorasyonunda ve inşasında kullanılan tüm malzeme Sultan Ibn Sharif’in emriyle yeni başkent Meknes’e götürülmüş.

Günümüzde harabe görünümündeki saray, son yıllarda Marakeş Kültür Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca saray kompleksinin içerisinde bir müze faaliyet gösteriyor.

8. Marakeş Pazarları

marakeşde görülecek yerler

Marakeş’in eski kent bölgesindeki pazarları başlı başına bir gezilecek yerler listesi konusu. Çünkü bitpazarları da dâhil olmak üzere Jemaa el-Fnaa Meydanı yakınında çok sayıda alışveriş alanı bulunuyor. Size önereceğim pazarlarda alışveriş yapacaksanız, satıcıyla mutlaka pazarlık yapın. Böylece istediğiniz ürünü yarı fiyatına veya şanlıysanız daha da düşük bir ücrete kolayca satın alabilirsiniz.

Halı Pazarı: Özgün karmaşık tasarımlara sahip, modern motiflerle süslenmiş, zarif görünümlü klasik Arap veya süslü Berberi halıları arıyorsanız Halı Pazarı tam size göre. Eğer satın almaya karar verdiğiniz halı veya kilim gelenekselse satıcıdan hikâyesini dinlemeyi unutmayın.

Terlik Çarşısı: Ülkemizde üretilen tarzdaki ve deriden yapılmış geleneksel ürünlerin satıldığı Terlik Çarşısı, inanılmaz sayıda çeşide sahip bir yer. Pabuç satın alacaksanız, mutlaka kullanım amacını öğrenin.

Mellah: Yahudi Bölgesi olarak da adlandırılan Mellah, pazar yerinden çok kapalı çarşıyı andırıyor. İçerisindeki mağazalarda kumaş, baharat, hediyelik bakır eşya gibi çeşitli ürünleri bulabilirsiniz.

Baharat Pazarı: Kuzey Afrika mutfağının en önemli malzemesinin her çeşidini bulabileceğiniz Baharat Pazarı, oldukça renkli bir görünüme sahip. Yalnız Fas’ın dünyaca ünlü safranını alacaksanız, pahalı olduğunu ve toz olarak asla satılmadığını aklınızdan çıkarmayın.

9. Dar Si Said Müzesi

Günlük hayatta ve törenlerde kullanılan eşyaların sergilendiği Dar Si Said Müzesi (Dar Si Said Museum), 19. yüzyıldan kalma bir saray içerisinde faaliyet gösteriyor.

Müzede işçiliğiyle öne çıkan bakır eşyalar, süslü silahlar, dekoratif kıyafetler ve Berberi mücevherleri sergileniyor. Avluya açılan işlemeli kapıları ve pervazları ile görkemini gözler önüne seren sarayda ayrıca Endülüs kültürüne ait dekorasyon eşyalarını, gelinlerin düğünlerde giydiği geleneksel kıyafetleri ve halıları görebilirsiniz.

10. Marakeş Müzesi

marakeşde görülecek yerler

19. yüzyılın sonlarında Mehdi Menebi tarafından yaptırılan Dar Menebi Sarayı’nda ziyaretçilerini ağırlayan Marakeş Müzesi (Marrakesh Museum), 1997’de açılmış.

Fas sanatına ait eski ve yeni eserleri görmek isteyen gezginlerin Marakeş gezilecek yerler listelerine ekleyebilecekleri müzenin içeriğini tarihi kitaplar; madeni paralar; Berberiler, Fas Yahudileri ve Müslüman topluluklar tarafından üretilmiş çömlekler ile modern fotoğraf sergileri oluşturuyor.

11. Menara Bahçeleri

marakeşde görülecek yerler

Atlas Dağları’na yakın konumdaki Menara Bahçeleri (Menara Gardens), kent merkezinin batısında yer alıyor. 1147’de Halife Abd al-Mu-min tarafından kurdurulan bahçeler, başarılı tasarıma sahip sulama sistemi sayesinde kentin en serin noktasını oluşturuyor.

Geçmişte yazlık saray olarak kullanılan yeşil alanın geniş havuzunun çevresi meyve ve zeytin ağaçlarıyla kaplı. Marakeş’in gözde turistik mekânının bahçeleri ücretsiz gezilebiliyor; ancak yeşil renkli ve piramit şekilli çatısıyla ünlenen köşküne girmek için 20 Dirhem ödemek gerekiyor.

12. Marakeş Tren İstasyonu

Kraliyet Tiyatrosu’na ve yeni kent merkezi olan Gueliz’e yürüme mesafesindeki Marakeş Tren İstasyonu’nun (Marrakesh Railway Station)tarihi binası, Fransız himayesi döneminin yaşandığı 1923 yılında inşa edilmiş.

Fas Demir Yolu Sistemi’nin en güney noktasını oluşturan bu binanın hemen yanına, gelişen teknolojiye ve büyüyen ihtiyaca daha iyi cevap verecek yeni istasyon binası yapılmış. 2008 yılında tamamlanan yeni bina alışveriş yapabileceğiniz mağazaların dışında dünyaca ünlü fast food zincirlerinin sahibi oldukları restoranları barındırıyor.

13. Murabıt Kubbesi

Marakeş gezilecek yerler listelerinize eklemenizi önereceğim son mekân, Murabıt Kubbesi’nın (Almoravid Koubba) hüküm sürdüğü 1117 yılında inşa edilmiş Murabıt Kubbesi.

Marakeş Müzesi’nin yanı başındaki tarihi bina geçmişte bir caminin parçasıyken, günümüzde hanedan zamanını yansıtan tek yapı olarak ayakta kalmış. O dönemde camiye gelenlerin abdest almak için kullandığı kubbe, dış kısmının mimari özelikleri ve iç kısmındaki çiçek desenleriyle oldukça otantik bir görünüm sergiliyor.

Marakeş’te Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Marakeş gezilecek yerler konusu kısaca bu şekilde. Eğer Marakeş seyahatinizde konaklama yapacağınız otelinizi kendiniz seçecekseniz 4 yıldızlı Opera Plaza Hotel Marrakech oteline göz atabilirsiniz. Marakeş’te yer alan tüm otelleri incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Fas’ın dünyaca ünlü turistik şehri Marakeş’te keyifli bir tatil geçirmenizi dilerim.

Marakeş Gezi Rehberi

Fas denildiğinde akla gelen ilk şehir olan Marakeş Berberi dilinde“Tanrının Ülkesi” anlamına gelmektedir. Toprağın renginden dolayı neredeyse tamamı kızıl renkteki Marakeş yerli halk tarafından “Kızıl Şehir” olarak da anılmaktadır. Kuzey Afrika'nın en egzotik şehirlerinden olan Marakeş yürüyerek keşfedilebilecek bir şehirdir. Fas'ın ilk başkenti olan şehir surların içindeki eski şehir Medina ve yeni şehir Gueliz olarak ikiye ayrılmıştır. Medina tarihi yapılarla ve pazarlarla dolu bölgedir. UNESCO tarafından koruma altına alınmış ilk meydan olan Jemaa El Fnaa da Medina'da bulunmaktadır. Bu meydan yerel halk tarafından eski dönemde idamların gerçekleştirildiğiyer olduğu için “Kıyamet Meydanı” ya da “ölülerin buluştuğu yer” olarak anılmaktadır. Gueliz ise modern binalar ve uluslararası markaların satıldığı dükkânlarla doludur. Şehirdeki en önemli konulardan biri alışveriş yaparken muhakkak pazarlık yapılması gerektiğidir.

Atlas Dağları'nın eteklerindeki Marakeş, Tensift-Al Haouz ekonomik bölgesinin güneybatı ortasında başşehir konumundadır. Çöl ile Kuzey Fas arasında bir geçiş sağlamaktadır.

Ülkenin gelir kaynakları arasında turizm önemli bir yertutmaktadır. 1999 yılında tahta geçen Kral 6.

Muhammed’in reformcu yönetimi sayesinde Marakeş, dünyanın çok en tercih edilen turizm merkezlerinden biri olma yolunda ilerlemektedir.

Marakeş, Kuzey Afrika’nın batısında yer alan Fas’ın orta kısmında bulunan şehirdir. Atlas Dağları'nın eteklerinde bulunan Marakeş, Atlantik ileFas arasında bir geçiş noktası oluşturmaktadır.

Türkiye'den Fas'a direkt uçuş seferleri bulunmamaktadır.

Aktarmalı seferlerle İstanbul'dan Fas'ın Kazablanka şehrine 4,5 saat süren yolculukla ulaşılabilmektedir.

Marakeş'e gitmek için yine havayoluyla iç hatlardan 45 dakikada ulaşılabilir. Havaalanından şehir merkezine gitmek içinse otobüs, taksi veya araç kiralama gibi seçenekler mevcuttur.

Çöl ikliminin hâkim olduğu Marakeş'te yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılıktır ancak akşamları sıcaklık oldukça düşmektedir. Bu nedenle şehri ziyaret etmek için en uygun dönemler ilkbahar nisan-mayıs ve sonbahar eylül-ekim aylarıdır. Ancak ilkbahar aylarında zaman zaman kum fırtınaları görülebilmektedir.

Fas’ın kalbi Marakeş, en çok turist çeken ve en ilgi çekici şehirlerden biridir. Fas’ın en büyük dördüncü şehri olan Marakeş, aynı zamanda Fas’ın ilk başkentidir.

Birçok kültürün tarihî mirasına ev sahipliği yapan Marakeş, hem farklı mimarisi hem de egzotik havasıyla size harika bir seyahat imkânı sunacaktır. Marakeş’te 1.

500’den fazla otel bulunmaktadır ve seyahatinizde seçtiğiniz yerin de büyük bir önemi vardır. Marakeş’te farklı bütçelere uygun ve farklı kriterlerde birçok otel bulabilirsiniz.

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Marakeş otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz. 

You might be interested:  Pandemi Seyahat Izin Belgesi Nasıl Alınır?

Devamını Oku

Marakeş, özellikle son yıllarda turizm açısından ilgi odağı olmaya devam ediyor. Fas’ın büyüleyici şehirlerinden bir tanesi olan Marakeş’e her yıl dünyanın farklı bölgelerinden turist akın ediyor. Marakeş, Berberi lehçesinde “Tanrı’nın Ülkesi” anlamına geliyor.

Şehirdeki yoğun kızıl renk buranın Kızıl Şehir olarak anılmasına da neden olmuş. Marakeş’in turistler açısından en önemli özelliklerinden bir tanesi de kendisine has lezzetleri. Bunun yanında hamamları ve tarihi yapıları ile de ziyaretçileri benzersiz bir yolculuğa çıkarıyor.

Şehir içerisinde hızlı bir yaşam hakim ve her ne kadar gürültülü bir atmosfer gibi gelse de şehrin geneline yayılan huzurlu ve dingin yapısı ile bir ahenk yakalıyor.

Marakeş'e gidecekseniz bölgedeki tesisler için Marakeş otelleri yazımızı keyifle okuyabilirsiniz. 

Devamını Okumarakeşde görülecek yerler

Eski şehir Medina ve yeni şehir Gueliz olarak ikiye ayrılan Marakeş, meydanları, pazarları, araçların girmediği ara sokakları ve tarihi binalarıyla görülmeye değerdir. Şehirde özellikle tarihi, kültürel miras, doğa ve vahşi yaşam turları yapılması gereken aktivitelerdendir.

Görülmesi gereken diğer yerler: Gueliz, Saadian Mezarları, Menara Bahçeleri, Dar Sİ Said Müzesi, Shrob Ou Shouf Çeşmesi, La Ville Nouvelle, Medersa Ben Youssef.

Devamını Oku

Marakeş’te şehir içi ya da farklı şehirlere gitmek için hizmet veren otobüsler mevcuttur. Taksilerin de hizmet verdiği şehirde taksi ücretleri biraz fazladır. Şehre ulaşımda tren seçeneği de mevcuttur. Havaalanı çıkışında araba kiralama seçeneği de vardır.

Fas mutfağı İspanya, Fransamutfaklarından etkilenmişArapyemek kültürünün etkisinde bir mutfaktır. Mutfakta kimyon ve kişniş salata, çorba ve yemeklerde oldukça fazla kullanılır.

Mezeler Fas mutfağında önemli yer tutar. Kilden yapılan çömleğe tajin adı verilir. En önemli ana yemek Tajin denilen bu çömleklerde pişirilen yemeklerdir.

Kırmızı et, tavuk veya deniz ürünleri çeşitleri bulunan yemek genellikle sebzelerle pişirilir ve bulgur pilavıyla servis edilir. Kuskus denilen yemek mutfağın diğer bir önemli yemeğidir.

Fas mutfağının en önemli içeceğiyse nane çayıdır ve ülkede oldukça fazla tüketilmektedir. Marakeş'te çok sayıda ve çeşitlilikte restoran bulunmaktadır.

Popüler restoranlar

Gastro MK at Maison MK: Şehrin lüks restoranlarından biridir. Çatı terası bulunan restoranın manzarası dikkat çekicidir. Restorana özel tatları, güler yüzlü personeli ve dekoruyla tercih edilecek restoranların başında gelmektedir.

Amal: Ekonomik bir restoran olan Amal'ın taze limonataları meşhurdur. Restoranda vejeterjanlar için yemek seçenekleri de mevcuttur.

Roti D'or: Geleneksel Fas yemekleri dışında uluslararası fast food yemekleri de sunan restoran oldukça ekonomiktir. Genelde öğle yemekleri için tercih edilmektedir.

L'Annexe: Fransız mutfağına özgü yemekleriyle ünlü restoran öğle yemekleri için idealdir. Rahat atmosferi ve kaliteli yemekleri nedeniyle tercih edilen restoranda vejetaryen seçenekleri az da olsa mevcuttur.

Diğer restoranlar: La Table du Palais, Dar Cherifa, Libzar, Marrakech Henna Art Cafe, La Salama, Le Grand Cafe de la Poste, La Mamounia Hotel – La Marocain, Dar Moha.

Fas'ın ünlü simgelerinden Babuş adındaki yerel halkın sokakta giydiği, sivri uçları olan deri terlikler kentten alınacak hediyeliklerin başında gelir. Marakeş'te deri ve el işçiliği gelişmiştir ve oldukça çeşitlidir.

Deri çantalar, cüzdanlar, renkli kilimler ve baharat çeşitleri Marakeş'ten alınacak hediyeliklerdendir.

Dünyada yalnızca Fas'ta yetişen Argan ağacından elde edilen saça ve cilde faydalı Argan Yağı da alınacak alternatifler arasındadır.

Marakeş'in gece hayatı çok hareketlidir.

Akşamları seyyar yemek restoranları, yılan oynatıcıları, müzisyenler, falcılar ve dövmecilerle renklenen Jemaa el Fnaa Meydanı dışında şehirde modern gece kulüpleri de mevcuttur.

Fas'ın geleneksel eğlence anlayışı daha çok eski şehir denilen Medina'da görülürken, gece hayatının kalbi kulüp ve barlarıyla yeni şehir Gueliz'de atmaktadır.

  • Marakeş Maratonu (Ocak)
  • 4L Trophy Spor Festivali (Şubat)
  • Uluslararası Şehir Festivali (Mart)
  • Sand Marathon (Nisan)
  • Friendship Festival ( Mayıs)
  • Arkadaşlık ve Dostluk Festivali (Mayıs)
  • Fes Festival of Word Sacred Music (Haziran)
  • Uluslararası Salsa Festivali (Ekim)
  • Arts in Marrkech International Biennale ( Kasım)
  • Uluslararası Film Festivali (Aralık)
  • Imilchil Festival
  1. Yılbaşı (1 Ocak)
  2. Bağımsızlık Bildirgesi Günü (11 Ocak)
  3. İşçi Bayramı (1 Mayıs)
  4. Ramazan Bayramı*
  5. Taht Bayramı (30 Temmuz)
  6. Oued Ed-Dahab Günü (14 Ağustos)
  7. Kralın ve Halkın İhtilali (20 Ağustos)
  8. Kral VI. Mohammed'in yaş günü (21 Ağustos)
  9. Kurban Bayramı*
  10. Hicri Yıl Başlangıcı 1 Muharrem*
  11. Yeşil Yürüyüş (6 Kasım)
  12. Bağımsızlık Günü (18 Kasım)
  13. Mevlit Kandili*
  14. *Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.
  • Acil yardım: 15
  • Yangın: 15
  • Polis: 19

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Fas’a seyahat edebilmeleri için vize zorunluluğu bulunmamaktadır. Ülkeye minimum 6 ay geçerliliği olan pasaportla 90 güne kadar vizesiz gitmek mümkündür.

Devamını Oku

Fas sınırları içerisinde yer alan Marakeş şehrinin para birimi Fas Dirhemi’dir. 1 TL yaklaşık 3.37 Fas Dirhemi’dir.

Fas’ın resmi dili Arapça ve Berberi’dir. Fas'ın 1912’den 1956’ya kadar Fransız egemenliğinde kalmasından dolayı ülkede Arapça'dan sonra en yaygın dil Fransızca'dır.

Uluslararası diplomasi alanında, hükümet kurumlarında, medya ve uluslararası ticarette Fransızca kullanılır. Fransızca tüm okullarda zorunlu dil olarak öğretilmektedir. Berberidilidağlık ve çöle yakın yerlerde kullanılmaktadır.

Diğer tercih edilen yabancı dilse İngilizce’dir. Özellikle kuzey bölgelerde bazı Faslılar tarafından İspanyolca da konuşulmaktadır.

Marakeş’te (GMT+0) ile Türkiye (GMT+3) arasında 3 saat zaman farkı bulunur.

Marakeş Gezilecek Yerler | Marakeş

Avrupa’nın beni heyecanlandırmadığını fark ettiğimden beri yeni kültürler görme arayışına girmiştim. Farklı bir kıtada, farklı bir kültür görmek istiyordum. Son zamanlarda sosyal medyada gördüğüm fotoğraflar sayesinde Fas’a gitmeye karar verdim. Fas, daha önce gördüğüm şehirlerden oldukça farklı.

Şehri, daha doğrusu ülkenin genelini anlatıcak kelimeler kaos ve keşmekeş. İstanbul yorucu bir şehir derken, gelin de Marakeş’i görün. Bu söylediklerim sizin gitmenize engel olmak için değil aksine kesinlikle görmesi gereken bir ülke olduğunu anlatmak için. Orijinal, oryantal, kaotik bir şehir burası.

Bu ülkede her şehrin kendine has bir dokusu, ruhu, rengi var.  Marakeş’inki ise somon rengi, pembeye çalan bir renk. Akşam güneşi battığında ortaya çıkan o renk muhteşem. Pembe şehir için Fas’ın geleneksel ve çağdaş bir karışımı diyebiliriz. Marakeş, Berberi Dilinde “Tanrıların Ülkesi” anlamına geliyor.

Detaylı Marakeş Gezilecek Yerler rehberi için buyrun!

Fas’a gitmeden önce bilmeniz gerekenler için bilmeniz gereken 13 şey yazımı okuyabilirsiniz.

Marakeş’ten sonra rotayı Sahara Çölü’ne ve diğer şehirlere çevirdiyseniz Marakeş’ten Sahara Çölü’ne gidiş, Sahara Çölü’nde Konaklama, Fes Gezilecek Yerler, Chefchaouen(Şafşavan) Gezilecek Yerler yazılarımı okuyabilirsiniz.

Marakeş’e Gitmeden Bilmeniz Gerekenler

Vize: Fas, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Uçaktan indikten sonra formu doldurup gümrük memuruna vermeniz yeterli.

Marakeş Hava Durumu: Fas, bir Afrika ülkesi olduğundan yaz boyu yüksek sıcaklıklara ulaşır. Ülkeye yaz döneminde sıcaklığın 50 derecenin üstüne çıktığı zamanlarda gitmek pek de akıl karı değil. Haliyle de bu dönemde bilet fiyatları da minimum seviyelere düşüyor. Ülkeye gitmek için en iyi zamanlar Kasım-Nisan arası dönemler.

Bu dönemlerde sıcaklık 20-30 derece  arasında seyreder. Kış yada yaz döneminde gece ile gündüz arası sıcaklık farkı çok fazla olduğundan geceleri çok soğuk olacağını unutmamak gerekir. Bavul hazırlarken bu durumu göz önünde bulundurun. Kasım ayında gündüzleri kısa kollu yada yazlık kıyafetlerle dolaşabilirken, geceleri soğuk olduğunu unutmayın.

Kasım ayında gündüz 25-30 derecede, geceleri 5-8 derece civarında seyrediyordu.

Sim Kart: Marakeş’e geldiğinizde telefon hattı almak isterseniz havaalanlarında ücretsiz dağıtılan Orange. Çekmediği yer yok diyebilirim. 2 saat konuşma + 5 gb internet 70 dirhem. (yaklaşık 7 euro)

Marakeş Ulaşım

Marakeş’e ulaşmak için iki alternatif var. Birincisi Türkiye’den Marakeş’e direkt sadece Royal Air Maroc ile İstanbul’dan ulaşım sağlayabilirsiniz. Fakat Marakeş’e direkt giden tek firma olduğu için fiyatlar yüksek.

İkinicisi ise haftanın belli günleri Air Arabia, Türk Hava Yolları, Atlas Jet’in Kazablanka’ya İstanbul’dan direkt uçuşlar var. Size tavsiyem bileti ucuza getirmek için ekonomik bilet fiyatlarına sahip Kazablanka Havaalanına inmenizdir.

 Direkt uçmak istemezseniz Paris, Barcelona, Madrid gibi şehirlerden Ryan Air gibi ucuz havayolu şirketleri ile aktarma yapabilirsiniz. Tabi Ryan Air backpacker yani sırt çantası ile gezenler için oldukça uygun fiyatlara sahip.

 Valiz ile gidecekseniz ve aktarmalı gidecekseniz tavsiyem Air France ile Paris aktarmalı gitmeniz. 

Diğer Şehirlerden Marakeş’e Ulaşım

Kazablanka’dan Marakeş’e tren ile ulaşım: Fas’ta demiryolu ağı oldukça gelişmiş durumda. Kazablanka’dan Marakeş’e ulaşım için en iyi ulaşım tren. Kazablanka Havaalanına indikten sonra havalimanının  en alt katına inmelisiniz. Havaalanı tren istasyonundan iki bilet satın almanız gerekiyor.

İlki sizi büyük tren garı Casa Voyageurs’a götürür, oradan aktarma yaparak Marakeş trenine binebilirsiniz. 2. sınıf bilet alırsanız tek yön 95 Dirhem, 1. sınıf için 148 Dirhem ücret ödemeniz gerekir. Bu trenler oldukça kalabalık ve ayakta 4 saat yolculuk yapmak zorunda kalabilirsiniz. O yüzden  1.sınıf bilet almanız daha iyi olacaktır.

Bilet ve tren saatleri için buraya bakabilirsiniz. Bilet almak zor olabilir site sadece Fransızca.

Kazablanka’dan Marakeş’e Araç Kiralayarak Ulaşım: Kazablanka Havaalanından 12 günlük araç kiralayarak Marakeş’e ulaşanlardanız biz. Autoeurope’dan 11 günlük Kia Picanto için sigorta dahil 754 tl ödedik. Gitmeden önce okuduğumuz bloglarda araç kiralamanın pek de akıllıca bir seçim olmadığı yönündeydi.

Biz tüm yaşanabilecek riskleri göze alıp yine de araç kiraladık. Araç kiralarken kesinlikle sigorta almalısınız. Kazablanka- Marakeş arası otoban yeni yapılmış olması sebebiyle 2.30 saatte ulaşabilirsiniz.Kazablanka’dan Marakeş’e giderken biri 11, diğeri 69 dirhem olmak üzere iki ücretli geçiş bulunmaktadır.Fas’ta araç kiraladıysanız dikkat etmelisiniz.

Polis çevirmesi ve radar yollarda çok fazla. Benzin litresi 11 Dirhem.

Marakeş Şehir İçi Ulaşım

Marakeş gezilecek yerler birbirine yakın olduğundan şehir içinde herhangi bir araca ihtiyacınız yok. Marakeş’te araba kiraladıysanız şehrin eski kısımlarına araba ile de girmek söz konusu değil zaten. Aracınızı günlüğü 3 euro olan güvenli bir otoparka bırakmalısınız. Biz 3 gece için 100 dirheme pazarlık yaptık. Şehir içinde kurallara pek uymuyorlar. Yollarda ne ararsanız var.

You might be interested:  Seyahat Izin Belgesi Nedir Nasıl Alınır?

İnsan, eşek, at arabası, motorlar…. Araba kullanmak cesaret ister. Marakeş aslında yürüyerek keşfedilecek bir şehir. Marakeş’den ayrılana kadar da yürümek istemezseniz şehir içi ulaşımda taksi kullanabilirsiniz. Marakeş’de taksilerden taksimetre açmasını isteyin. Eğer taksimetre açmak istemezlerse binmeden mutlaka pazarlık yapın.

Gideceğiniz en turistik nokta için 20 Dirhemden fazla para vermeyin.

Marakeş Konaklama

Fas’ın otantikliğini iliklerinize kadar hissedeceğiniz şehir Marakeş’de konaklamak için “Riad” denilen geleneksel konuk evlerinde kalmalısınız. Şehrin Medina denilen labirent sokaklarında kalacağınız riadı bulmak oldukça zor. Bazen navigasyon bile şaşıyor. Marakeş’de kaldığımız üç gün boyunca 3 farklı riadda konakladık.

İlk gece kaldığımız riad, Marakeş’e akşam saatlerinde vardığımız için tamamen geceyi geçirmek için kaldığımız Riad Julia idi.

İkincisi ise instagramın oldukça fenomen otellerinden biri olan, zar zor bir gece yer bulabilmeyi başardığım, geleneksel Fas dekorasyonu ve otel sahiplerinin misafirperver yaklaşımlarıyla üzülerek ayrıldığımız Riad BE Marrakech. Eğer burada bir gece daha konaklayabilseydik üçüncü bir riad tercihinde bulunmayacaktık. Riad BE, 6 odası bulunuyor, burada konaklarsanız instagramlık fotoğraflar garanti.

Son geceyi geçirdiğimiz riad kendimizi Paris’te gibi hissettiğimiz, Fransız klasik müziği çalan, çalışanları, temizliği ile Fas dokusunu harmanlayan Le Riad Berbere.

Marakeş Tavsiye Oteller

Marakeş’te o kadar güzel riadlar var ki hangisini seçeceğiniz konusunda kararsızlık yaşıyorsanız. Bu söylediğim riadlarda yer bulamazsanız El Fenn, Riad Jardin, için de yer bakabilirsiniz.

 Önemli Not

Eğer sizde farklı riadlarda konaklayacaksanız, iki riad arası Medina’nın dar sokaklarında valiz taşımak zor olduğundan, kalacağınız oteli aradığınızda sizi nerede iseniz gelip almaya, valizlerinizi taşımaya yardımcı oluyorlar.

Marakeş Gezilecek Yerler

Djemaa El Fna: Sonsuzluk Meydanı olarak bilinen bambaşka bir dünya. Tam bir panayır yeri.

Her akşam kurulup tekrar toplanan seyyar mutfaklar, kase kase salyangozlar, baharat satıcıları, hikaye anlatıcıları, maymun oynatıcıları, falcılar, büyücüler, akrobatlar hepsi seyirlik.

Bu meydanda bir şey yiyip içmek de cesaret içi. Tabak ve bardaklar bir kovaya batırılıp çıkarılıyor. Midenizi bozmak istemiyorsanız uzak durun derim.

Gündüzü ayrı gecesi ayrı kalabalık. Akşam olup ışıklar yandı mı dansçı gençler, şırıngayla kına yakan kadınlar, dumanı tüten seyyar mutfaklar, gürültü, koku, daha niceleri… Hepsi meydanda her zamanki yerlerinde. Baktın, selam verdin, fotoğraf çektin diye para isteyen, verdiğini beğenmeyen, vermediğinde peşini bırakmayan….

Tam bir mahşer yeri, tam bir karmaşa.

Koutoubia Mosque (Kutubiye Cami): Koutoubia Camisi Marakeş, Fas’taki en büyük camidir. Camiye ayrıca Jami’l-Kutubiyah, Kotoubia Camii, Kutubiya Camii, Kutubiyyin Camii ve Kitapçılar Camisi gibi başka isimler de biliniyor.

Marakeş’in güneybatısındaki Medine semtinde yer almaktadır. Cami kavisli pencereler, seramik şerit ve dekoratif kemerlerle süslüdür; bahçeli geniş bir meydanı vardır ve gece aydınlatılmaktadır.

Berber Almohad halifesi Yaqub el-Mansour (1184-1199) döneminde tamamlanmış ve Sevilla’nın Giralda’sı ve Rabat Hasan Kulesi gibi diğer binalara ilham kaynağı olmuştur.

77 metre yüksekliğindeki minarede Koutoubia, sadece manevi bir merkez değil, uluslararası mimari için referans noktası. Mağribi süs uzmanlığının bir örneğidir. Müslüman olmayanlar içeriye alınmamaktadır. 

*Çalışma Saatleri: 09.00-18.00.

*Giriş: Ücretsiz.

Ali ben Youssef Medersa (Ali bin Yusuf Medresesi): Medrese, dört yüzyılı aşkın bir süredir, çeşitli ilimlerdeki, teoloji dahil, bilgi arayan öğrenciler için bir ev olarak kullanılmış.

Marakeşli olmayan öğrenciler için 132 oda varmış ve 900 öğrenciye kadar ağırlayabiliyormuş.

Giriş kapısının karşısında, dikdörtgen havzanın diğer tarafında, üç mezardan oluşan ve mermer sütunlarla sınırlandırılmış, süs motifleriyle oyulmuş cepheleri olan kemerleri destekleyen namaz odası bulunmaktadır.

Bir geçitten ortasına sanatsal bir şekilde dekore edilmiş bir su havzasına sahip geniş, mermerli bir veranda ile iç mekana ulaşıyorsunuz. İç avlunun tamamı güzel mozaiklerle kaplıdır ve duvarları ve sütunları olağanüstü heykeller ve sıva ile süslenmiştir. 1960 lı yıllara kadar açık kalmış, 1982 yılında müzeye çevrilmiş.

*Çalışma Saatleri: 09.00-17.00

*Giriş Ücreti: 20 Dirhem.

Medresenin bazı unsurları Granada’daki Alhambra Sarayı ile oldukça benzerdir

Bahia Palace (Bahia Sarayı):  Marakeş gezilecek yerler listesinin en görkemlisi bu saray. Taksi ile pazarlık yaparak yaklaşık 20 dirheme gittiğimiz güzel ve görkemli Bahia Sarayı, on dokuzuncu yüzyıldan kalma bir saraydır.

Fas mimarisinin başyapıtlarından biri, ülkenin kültürel mirasının en önemli eserlerinden biri ve Marakeş’in önemli turistik noktalarından bir tanesidir. 866-1867 yılları arasında 8000 m² büyüklüğündeki (bu zamanın en büyük ve en lüks sarayı olan) Faslılar tarafından inşa edilmiştir.

  Ahmed Ben Moussa en sevdiği kadın için bu sarayı inşa etmişti, dolayısıyla Bahia’nın adı “güzel, parlak “tı. Biz sabah erken saatlerde gittiğimiz halde aşırı kalabalıktı. İçeriye girdiğimiz andan itibaren sarayın görkemine kapıldık.

Mozaikler, mermer oymalar, saray içindeki turunç, kayın, sedir ağaçları hepsi bizi büyüledi. Sarayın bazı bölümleri ziyaretçilere kapalı.

*Çalışma Saatleri: 09.00-17.00

*Giriş Ücreti: 10 dirhem.

Gördüğüm en büyüleyici saray

El Badi Palace (Badi Sarayı): El Badi sarayı (bazen El Badiî sarayı ya da El Badia, kelimenin tam anlamıyla “Eşsiz Sarayı”), on altıncı yüzyılın sonlarında inşa edilmiş.

Eski saray, 1598’de Üç Kral Savaşı’nda Portekiz ordusu üzerindeki zaferini kutlamak için Saadian sultanı Ahmed el-Mansur Dhahbi tarafından inşa edilmiş. 2011 yılından bu yana El Badi Sarayı, Jamel Debbouze tarafından düzenlenen Marakeş Kahkaha Festivali için bir sahne olarak kullanılmıştır.

 Sarayın yapımı 1578’den 1594’e, bazı  eserler ise padişahın ölüm tarihi olan 1603’e kadar devam etti. İslam sanatının mücevheri olarak görülen yapımı, Granada Elhamra’sından (İspanya) etkilenmiştir.

*Çalışma Saatleri: 09.00-17.00

*Giriş Ücreti: 20 dirhem.

Saadian Tombs (Saadi Mezarları): 1917’de Saadian Mezarları’nın şaşırtıcı keşfinden sonra, bu nefes kesici bölge dikkatli bir şekilde restore edilmiş ve Fas’ta en popüler gözde mekanlardan biri haline geldiği için iyi bir özen gösterilmiştir.

Sultan Ahmed el Mansour, on altıncı yüzyılda Fas hükümdarlığı sırasında kendisi ve torunları için bir mezar yeri olarak Marakeş’teki Saadian Mezarlarını inşa etmiş. 1672’de Moulay İsmail, Fas’ta iktidarı ele geçirmiş ve kendi mirasını inşa etmeye başlamış.

Badi Sarayı yok edilmiş, ancak mezarlığın yıkılmasına razı olmamış. Bunun yerine Marakeş’teki Saadian Mezarlarına olan tüm girişleri mühürlemeye karar vermiş. General Hubert Lyautey, mezarların gizli güzelliğini yeniden keşfetmiş ve gerekli restorasyon çalışmalarını başlattı.

Mezarların en önemli odası, On İki Kolon Salonu’dur. Burada Sultan Ahmed el Mansour ve onun tüm ailesi yatıyormuş. 

Açılış Saatleri: 09.00-17.00

Giriş Ücreti: 10 dirhem.

Marakeş’te Medina (Eski Şehir) Dışında Gezilecek Yerler

Le Jardin Majorella (Majorella Bahçeleri): Marakeş gezilecek yerler listesindeki en popüler yer olan bu bahçeler Gueliz denilen yeni şehir kısmında yer alan Jardin Majorelle Fas’ta en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.

Fransız ressam Jacques Majorelle (1886-1962), Marakeş’in kalbinde bu büyüleyici bahçeyi yaratmak için kırk yılı aşkın bir emek harcamış. Burayı daha sonra Yves Saint Laurent alıp daha da zenginleştirmiş. Marakeş içerisinde Marakeş’e ait değil gibi.

Dünyanın bir çok yerinden toplanmış  envai çeşit kaktüs, yeşillik, kendinizi tropikal bir ormanda hissedebileceğiniz, yazın giderseniz ağaçların serinliği altında saatlerce bu bahçede vakit geçirmeniz olası.

İsterseniz içindeki Fas yerel kıyafetlerini, takılarının sergilendiği Berberi Müzesini gezebilirsiniz.

*Giriş Ücreti: 70 Dirhem, eğer müzeyi de gezmek isterseniz ekstra 30 dirhem daha ödemeniz gerekiyor.

*Açılış Saatleri:08.00-17.30

Gueliz: Medina’nın şaşırtıcı yüzünden sonra şehrin modern yüzü Gueliz’e gittiğinizde lüks binalar, alışveriş dükkanları, cafeler, restoranlar bulunuyor.

Bizler gibi büyük şehirlerden gelenler için Gueliz bölgesi pek de ilgi çekmeyebilir. Yine de Medina’nın o yüzünden sonra, yeni şehir kısmı nasıldır diye merak ediyorsanız, bir kaç saatinizi bu bölgeye ayırabilirsiniz.

Majorella Bahçeleri Gueliz tarafında olduğundan program yaparken gitmişken o tarafa her ikisini de görmüş olun.

Souklar (Kapalı Pazarlar): Etnik, el emeği ürünler, her türlü hediyelik eşya bulabileceğiniz bizdeki Kapalı Çarşı’ya benzeyen kapalı pazarlar. Kendinizi Eminönü, Mahmutpaşa’da gibi hissedeceğiniz kesin.

Aşırı derecede kalabalık olan bu pazarlara birde motor, eşek, at gibi hayvanlarında girmesi ile boğucu bir hal alabiliyor.

Marakeş’in Medina denilen eski bölgesinde El Fna Meydanı’nın hemen arkasında 6000 kadar dükkan barındırdığı söylenen bu pazarlarda ne ararsanız bulabilirsiniz. Tabiki pazarlık yapmayı unutmayın.

Marakeş’te Alışveriş

Öncelikle giderken yanınızda boş bir valiz götürün. 12 günlük Fas rotamız boyunca alışveriş için en iyi şehrin kesinlikle Marakeş olduğunu söyleyebilirim. Marakeş, hediyelik eşya yönünden diğer şehirlerden daha zengin. Diğer şehirlerde bu kadar çeşit bulmak zor.

Bir de dolaşırken göreceksiniz, ülkede satılan bir şeyin üzerinde fiyatını görmek oldukça zor. O yüzden alacağınız her şeyde mutlaka sıkı pazarlık yapın.

 Fas, argan yağı üretiminde dünya lideri olduğundan, ülkemizdeki fiyatlarla kıyaslayınca Marakeş’te alıp çantanıza bir kaç tane atacağınız ilk şey kesinlikle argan yağı olsun.

Argan yağı dışında deri terlik ve sandaletler o kadar ucuz ki bunlar için de valizinizde yer açın. Pazarlık yaparsanız terliklerde indirebileceğiniz minimum fiyat 50 dirhem (yaklaşık 5 euro).

Ev dekorasyonu için harika şeyler var. El örmesi halılar, deri puflar, kilimler, yastık kılıfları bizim ülkemizdeki fiyatlarla kıyaslayınca o kadar komik rakamlar ki…. Ülkemizdeki satıcılar %1000 falan kar ediyorlar galiba. 4 metrekare bir el örmesi halı için sizden 50 -80 euro arası bir ücret istiyorlar.

 Yine hasır, deri çantalar, biblolar, porselenler, baharatlar alabileceğiniz diğer hediyelikler. Unutmadan Fas’ta cuma günleri tatil olduğundan alışverişinizi bugüne bırakmayın çünkü çoğu dükkan kapalı olabilir. Almayacağınız şeylerin fiyatını sormak gibi bir hataya düşmeyin.

Yoksa kolunuzdan tutup zorla sizi dükkana sokanlar mı istersiniz, baktınız şöyle bir göz ucuyla almak zorundaymışsın gibi davrananlar mı istersiniz hepsi başa bela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *