Turkuaz suları ve bilinmeyen yollardan ulaşılan bakir koyları ile Karaburun tartışmasız ki İzmir‘in en güzel koylarına sahip. Karaburun yarımadasında çok sayıda, olağanüstü güzellikte plaj ve koylar bulunuyor.
Bu yazıda Karaburun’da kara yolu bağlantısı olup denize girilebilecek en güzel plajları listeledim. Aynı zamanda Karaburun koyları kamp ve Mordoğan koyları kamp konusunda da fikir verdim. Yazının sonuna Karaburun’daki tüm plajları içeren Karaburun koyları haritası olarak ekledim.
En güzel Karaburun plajlarını anlatması benden, yarımadanın tüm plajlarını keşfetmesi sizden olsun.
Karaburun’da 3 tane mavi bayraklı plaj var. Bunlar Kuyucak Plajı, Akvaryum Koyu ve Bodrum Plajı.
Bunların dışında Kleopatra Plajı gibi ıssız plajlar da var ama kara yolu bağlantısı olmadığı için sadece tekne ile ulaşabilirsiniz.
Karaburun’da denize girilecek en güzel koyları anlatmadan önce Karaburun ve Mordoğan hakkında detaylı bir gezi rehberi olan Karaburun Gezilecek Yerler yazısı da ilginizi çekebilir.
Contents
- 1 Mordoğan Ayı Balığı Koyu
- 1.1 Karaburun İncirlikoy Plajı
- 1.2 Karaburun Koylarının En Güzeli: Dolungaz
- 1.3 Karaburun Hamzabükü Plajı
- 1.4 Karaburun Gönsüz Koyu
- 1.5 Karaburun’un Gizli Güzelliği: Badembükü
- 1.6 Karaburun Boyabağ Koyu
- 1.7 Manal Koyu
- 1.8 Olcabük Plajı
- 1.9 İzmir’de Denizi Temiz ve Plajı Kumsal Olan ve Duş, Soyunma Kabinleri Olan Plajlar
- 1.10 İzmirde Bulunan En Güzel Plajlar
- 2 Karaburun gezilecek yerler: Denizle çevrili şehir Karaburun…
- 3 Muhteşem Karaburun Koyları ve En Güzel Karaburun Plajları
Mordoğan Ayı Balığı Koyu
İzmir sınırları içerisinde en temiz 5 koydan biri olarak geçen Ayı Balığı koyu Karaburun’un Mordoğan beldesinde yer alıyor.
Mordoğan koyları arasında en ilginç koylarından biri Ayı Balığı çünkü burada Akdeniz foklarının yaşadığı mağaralar var.
Nesli tükenmekte olan Akdeniz Fokları yıllar önce kayalıklara dinlenmek için uğrarlarmış. Artık görmek büyük şans ama belki geldiğinizde size denk gelir.
Diğer koylardan farklı olarak, bu eşsiz koyun büyük bir kısmı kayalıklardan oluşuyor. Denizi oldukça sakin ve çoğu zaman dalgasız çünkü burası ufak bir koy.
Plajda yer alan falezler Küçük Ayıbalığı ile Büyük Ayıbalığı olarak plajı ikiye bölmüş durumda. Turkuaz renkli suyu ile İzmir’in en mavi köşelerinden biri.
Fakat baştan uyarayım, Mordoğan plajları biraz soğuk sulu oluyor.
Karaburun İncirlikoy Plajı
Karaburun’un merkezinde bir koy arıyorsanız doğru Karaburun plajları arasında en güzellerinden olan İncirlikoy Plajı’na gidiyorsunuz.
Akvaryum Koyu olarak da bilinen bu koyun özelliği adından da anlaşılacağı gibi mavinin binbir tonunu barındıran bir yer.
Çoğu zaman dalga almıyor çünkü hem çok ufak bir koyda bulunuyor hem de tam karşısındaki ufak adacıklar rüzgarı kesiyor.
Girişi kum olan mavi bayraklı bu plajda bir de belediyeye ait tesis bulunuyor. Büfesinden ufak atıştırmalıklar ile tüm gününüzü geçirebilirsiniz. Tesisin organize olması ve plajın kum olması sebebiyle özellikle çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor.
Burada şezlong fiyatları 20 lira civarında ama sadece şezlong kiralamak ile bitmiyor. Bölgenin en gözde koyu olduğu için buraya erkenden gelip kendinize gölge bir yer bulmanız lazım.
Öğleden sonra sandalyenizi bile atacak yer olmadığını söylemeden geçemeyeceğim.
Karaburun Koylarının En Güzeli: Dolungaz
Karaburun değil İzmir’in en iyi kamp alanı ilan ettiğim Dolungaz’a çadırınızı kapın gelin. Hiç olmazsa da sandalyenizi alın gelin çünkü burası gerçekten muhteşem bir plaj. Karaburun’da yüzdüğüm onlarca koy arasından açık ara ilk sırada Dolungaz var.
Anayolda Dolungaz tabelasını gördüğünüzde toprak bir yoldan ilerleyerek denize ulaşacaksınız. Yolun sağ tarafında başka bir sahil olacak sol tarafınızda ise Dolungaz kalacak. Eğer burada kamp deneyimi yaşamak isterseniz Şirin Baba adında bir tesis var.
Karaburun’da doğa içinde kamp yapmak için en iyi yerlerden biri.
Ayrıca çadırınızı alıp, buraya gelip her şeyinizi kendiniz planlayarak kamp yapmanız da mümkün. Hatta toprak yoldan inerken sağınızda kalan plajda kamp yapmak çok daha popüler ve Dolungaz sahili kadar da kalabalık olmuyor.
Plajı taşlık, denize girerken de taşlık alanlar çoğunlukta, bir de kayaların arasında kestaneler var. En iyisi yanınıza deniz ayakkabılarınızı alın. Giriş kısmını geçtikten sonra kumluk alan başlıyor. Bu noktada şnorkelinizi takıp balıkları izleme keyfine geçebilirsiniz.
Dolungaz sahilinde suyun rengi inanılmaz güzellikte bir turkuaz!
Karaburun Hamzabükü Plajı
Sakin koylarda denize girmek isteyenlerdenseniz Hamzabükü tam da size göre. Karaburun merkezine 15 km uzaklıkta Sarpıncık Köyü’ne bağlı bir plaj Hamzabükü. Sahilinde tek katlı birkaç ev dışında herhangi bir tesis ya da gölgelik alan yok. O yüzden sandalyenizi, şemsiyenizi ve yiyeceklerinizi yanınıza almadan gelmemenizi tavsiye ediyorum.
Plajın sağ tarafında çadır kuran birkaç aile dışında kalabalık diyebileceğim çok insan yoktu. Karaburun’un merkezine uzak olduğundan dolayı burası pek tercih edilmese de kafa dinlemek için gayet uygun. Sahili ve denize girişi küçük çakıl taşlarla dolu. Plajın sol tarafı daha az dalga aldığı için bu taraftan denize girmek daha uygun olabilir.
Karaburun Gönsüz Koyu
Çok bilinmeyen Karaburun koylarından biri Gönsüz Koyu. Sarpıncık Köy yolu üzerinde Karaçağıl, Sarpıncık Feneri ve Gönsüz için ortak bir tabela göreceksiniz oradan yola devam etmelisiniz. Toprak bir yoldan, çok da kolay olmayan şekilde gideceksiniz.
Arazi aracınız yoksa bile yavaş ve temkinli bir şekilde bu koya ulaşmanız mümkün. Doğa severler ve kafa dinlemek isteyenler için eşsiz bir yer. Gölgelik alan yok, organize bir plaj değil o yüzden sadece sandalyeniz ile burada uzun saatler geçirirseniz güneş sizi fazlasıyla yakabilir.
Genellikle bu yolu gelenler burada kamp yapmayı tercih ediyor.
Karaburun’un Gizli Güzelliği: Badembükü
Sessiz, sakin ve kimsesiz bir koyda güneşleneyim, yüzeyim istiyorsanız Karaburun’un en bakir koylarından Badembükü tam da aradığınız yer. Parlak Köyü’nden 10 km içeri kıvrılarak çok da düzgün sayılmayan toprak bir yoldan gideceksiniz. Yola devam edince Badembükü koyuna ulaşacaksınız.
Kimselerin olmadığı bu koyda tabii ki hiçbir tesis yok, organize bir plaj değil. Bu yüzden yanınıza gerekli eşyalarınızı mutlaka alın. Bu koy genellikle öğleden önce sakin, öğleden sonra rüzgarlı ve dalgalı oluyor. Diğer bir yandan Badembükü kamp severler için uygun bir alan.
Karaburun’da kamp yapmayı düşünenler burayı da not etmeli!
Karaburun Tuzla Koyu
Yol üzerinde görüp hayran olduğumuz, haritada adı bile olmayan, öylesine bilinmez bir koy burası. Tuzla Koyu’nun adını Karaburunlulara sorduk da öğrendik. Karaburun yarımadasının batı yakasında, Küçükbahçe ile Karareis mevkiinin arasında ana yoldan görülebilecek bir yerde.
Ana yoldan bile pek insan geçmezken bu koy için yol kenarına park etmiş birkaç aracı görünce heyecanlandık, biz de aracımızı park ettik. Burada ne bir tabela var ne de düzgün bir yol. Plaja inmek için patika yoldan yaklaşık 300 metre aşağı inmeniz gerekiyor.
Tabi bu kadar bakir bir koyda herhangi bir tesis yok o yüzden hazırlıklı gelmekte fayda var.
Karaburun Boyabağ Koyu
Suyu muhteşem, rengi ve temizliğine diyecek yok. Ama sahili çok dar olduğu için çok fazla ziyaretçisini bir arada kabul edemiyor. Kösedere Köyü’nün plajı olan Boyabağı’nda bir tesis bulunuyor.
Özen Abla’nın yeri oldukça salaş, burada hem kamp imkanı hem de kafe işletmesi ile yemek ihtiyacınızı karşılarsınız. Sahilde şezlong ve şemsiye yok ama kafeye oturup tüm gününüzü geçirebilirsiniz. Yolu biraz zorlu olduğu için çok tercih edilmiyor.
Sahili dar olması dışında taşlık ama turkuaz rengi öyle etkileyici ki her türlü zorluğa değer.
Manal Koyu
Balıklıova ve Mordoğan arasında yer alan, listemdeki diğer plajlara göre daha çok bilinen bir plaj. Sahil çok geniş değil daha çok uzunlamasına bir plaj. Sahili ve suya giriş taşlık ama sonrası incecik kum.
Şemsiyeler belediyeye ait ve ücretsiz ama çok sayıda olmadığı için sabah erkenden gelen kapıyor. Manal koyu organize bir plaj, koy boyunca iki işletme var ama ikisini de deneyimlemiş biri olarak hiç tavsiye etmem.
Kapın şemsiyenizi, yiyeceklerinizi, serin havlunuzu ve koyun tadını çıkarın.
Olcabük Plajı
Tertemiz suyu ve sakinliği ile el değmemiş bir koy. Saip köyünün deniz kısmına yer alan Olcabük Plajı’na ana yoldan toprak bir yola bağlanıyorsunuz.
Yolu oldukça kötü olduğu için bilenler tarafından bile çok tercih edilmiyor bu yüzden de genellikle sakin oluyor. Olcabük’ün sahili ve denize girişi taşlık, organize bir sahili yok.
O yüzden bu muhteşem koyda yüzmek için hazırlıklı gelmelisiniz.
İzmirdeki en güzel plajları sizler için derledik. Listede bulunan tüm plajların ortak özelliği ise kumsalının kum olmasıdır.
İzmir’in en güzel plajları çoğunlukla Eski Foça, Yeni Foça, Mordoğan, Aliağa, Çandarlı, Dikili, Urla, Gümüldür, Çeşme, Karaburun, Ürkmez, Özdere, Seferihisar ilçelerinde bulunur. Aşağıdaki listemiz harf sırasına göre sıralanmıştır. Her plajın iyi özellikleri olduğu kadar kötü özellikleri de vardır.
Örneğin Seferihisar plajları çok güzeldir ama suyu çok soğuktur. Çocuklu aileler için sıkıntılı olabilir. Çeşme plajları mükemmeldir, suyu da son derece ılıktır. Ama deniz genellikle dalgalıdır. Çeşme plajlarını ılık olması ve tamamen kum olması sebebiyle çocuklu aileler tercih edebilirler.
Yassıcaada denizi çok güzeldir. Suyu ılıktır, tamamen kumsaldır, dalga yoktur. Ama gemiyle gidildiği için ve gemileri de tıklım tıklım doldurdukları için çok kalabalıktır.
Urla Plajı
İzmir’de Denizi Temiz ve Plajı Kumsal Olan ve Duş, Soyunma Kabinleri Olan Plajlar
- İzmir Aliağa ön plajlar
İzmir Aliağa yeni sakran plajı
İzmir Çeşme altınyunus otel
İzmir Çeşme ayayorgı plajı
İzmir Çeşme babaylon otel
İzmir Çeşme çark plajı
İzmir Çeşme Çesme sheraton otel
İzmir Çeşme Çeşme radisson blu otel plajı
İzmir Çeşme dalyan kocakarı plajı
İzmir Çeşme ılıca dereağzı
İzmir Çeşme ılıca motel
İzmir Çeşme paşalimanı halk plajı
İzmir Çeşme piyade koyu
İzmir Çeşme sepetçik koyu
İzmir Çeşme tekke plajı
İzmir Dikili belediye plajı
İzmir Dikili bimeyko tatil sitesi
İzmir Dikili deçemko tatil köyü plajı
İzmir Dikili kalem adası
İzmir Foça acar kamping
İzmir Foça ı. mersinakı halk plajı
İzmir Foça kabakum plajı
İzmir Foça polen tatil köyü
İzmir Karaburun akvaryum
İzmir Karaburun ardıç plajı
İzmir Menderes ahmetbeyli plajı
İzmir Menderes carpediem claros otel
İzmir Menderes clup yalı
İzmir Menderes clup yalı paradise beach
İzmir Menderes clup yalı paradise clup kaktüs otel
İzmir Menderes denizatı tatıl köyü
İzmir Menderes mavigün kampı
İzmir Menderes maxima otel
İzmir Menderes orta mahalle
İzmir Menderes sultan tatil köyü
İzmir Seferihisar doğanbey sakız ağacı mevkii
İzmir Seferihisar ekmeksiz plajı
İzmir Seferihisar euphoria agean resort otel plajı
İzmir Seferihisar zümrütevler sitesi
İzmir Selçuk aqua fantasy
İzmir Selçuk efes prenses otel
İzmir Selçuk richmond otel - İzmir Selçuk sürmeli otel
Çeşme Ilıca Halk Plajı
İzmirde Bulunan En Güzel Plajlar
1- Çeşme Ilıca Halk Plajı: Listemizin en başında olmayı sonuna kadar hak ediyor. Tertemiz denizi, Uzun taşlık olmayan mükemmel kumsalı, soyunma kabinleri, sezlong ve diğer plaj hizmetleri ile İzmirde denize girmek için en güzel yerlerden biridir.
Özellikle bebeklerini denize sokmak isteyen anne ve babalar için İzmirdeki en uygun plajdır. Denizi yaz aylarında ılıktır. Ama bazen denizi dalgalı olabiliyor. Çesme Sheraton Oteli’nin hemen yanında yer alır. Bu arada yeri gelmişken söyleyelim burada sezlong ve şemsiye kiralamak çok pahalı.
Kendi şemsiyenizi getirmenizi öneririz.
İzmir Yassıcaada Plajı
2- Yassıca Ada Plajı: Urla açıklarında bulunan Yassıca Ada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı tesis ve düzenlemelerle İzmirli tatilcilerin en gözde tatil yerlerinden biri haline geldi. Yaz aylarında İzdeniz’in düzenlediği günü birlik vapur seferleri ile ulaşımın sağlandığı Yassıcaada, temiz mavi denizi ve sessiz ortamı ile büyük ilgi görmektedir.
Ama ben en son gittiğimde çok kalabalıktı. Yassıca ada gemisi tıklım tıklım doluydu. Bence bu kadar çok yolcu almamalı. Zaten adaya yaklaştığınızda herkes plajda en güzel yeri kapmak için geminin önüne yığılıyor. Gemi limana yanaştığında ise Allah Allah nidalarıyla herkes plaja doğru hucum yapıyor. Adaya ilk ulaşanlar en iyi yerleri kapıyor.
Buna bir çözüm bulunursa çok güzel olur.
3- Karaburun ve Mordoğan yöresindeki plajlar: Turistik alt yapı bakımından henüz tam olarak gelişmemiştir. El değmemiş koyları vardır. Sakin ve doğa ile başbaşa bir tatil yapmak isteyenler için idealdir. Yörede ayrıca Ege’nin en leziz balıkları da avlanmaktadır.
Seferihisar Akkum plajı
4- Akkum Plajı: Dünyanın en sakin şehirlerinden biri seçilen Seferihisar ilçesine çok yakındır. Seferihisar’a 5 km. mesafede Sığacık bölgesinde bulunur.
Akkum Plajları, berrak denizi, pırıl pırıl kumları ve sörf yapmaya uygun denizi ile bölgede ünlüdür. Ama baştan söyleyelim suyu soğuktur. Ayrıca tarihi yerlere çok yakındır.
Dionysos Tapınağı, Athena Kutsal Alanı ve benzeri antik yapıların bulunduğu Teos antik kentine 1 km.lik bir yürüyüş ile ulaşılabilir.
5- Özdere ve Çeşmealtı plajları: Konak’tan 36 kilometre uzaklıktaki Çeşmealtı, plajlarının yanı sıra, İçmeler mevkiinde bulunan kaplıcaları ile ünlüdür. Sıcak denizi ve güzel plajlarıyla oldukça popüler yerlerdir. Demiryolları kampı aileler için uygundur. Apaci bulunmaz. Özdere de güzel koylar vardır.
Karaburun gezilecek yerler: Denizle çevrili şehir Karaburun…
Yayınlanma: 10:17 – 24 Temmuz 2018 Güncellenme: 10:56 – 24 Temmuz 2018
Karaburun adının nereden geldiği konusunda çok değişik görüşler ve varsayımlar mevcuttur. İIliada ve Oddise’nin yaratıcısı ünlü şair Homerus, gene bu topraklarda doğmuş ve yaşamıştır. İzmir Körfezi’nin girişinde, körfezi kontrol eden önemli kilit noktalardan biri olan Karaburun Yarımadası’nda eski çağlardan bu yana yerleşim izlerine rastlamak mümkündür. Kaynaklarda yarımadanın eski adı Mimas olarak geçmektedir. Karaburun’un, Yunan Mitolojisinde de sıkça yer aldığını görmekteyiz. Homeros’un ünlü eseri “Oddysea” da Rüzgarlı Mimas(Windy Mimas) olarak geçen “Mimas Dağı”, bugün Bozdağ olarak bilinen dağdır. Bu dağın eskiden Mimas olarak adlandırılması, mitolojik tanrılarla savaşan gigantların (devler) başında yer alan ve tanrı Zeus’u çok zorlayan Mimas isimli devin, üzerine erimiş demir, çelik ve bakır dökülerek öldürüldüğü ve bir daha uyanmamak üzere söz konusu dağların altına gömüldüğü hikayesine dayanmaktadır. Şimdi Karaburun’un gezilecek tarihi ve turistik yerlerinden bazılarını tanıyalım…
KARABURUN GEZİLECEK YERLER
MORDOĞAN
Karaburun'a bağlı tek belde olan ve ismini muhteşem gün doğumundan alan Mordoğan, ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta. İzmir'e daha yakın olması, ulaşımın Karaburun'a nazaran kolaylığı ve düzlük bir bölgede kurulu oluşu İzmirli tatilcilerin Mordoğan'ı tercih etmesinde en önemli neden. Yazlık evlerin çoğunlukta olduğu Mordoğan, yaz aylarında tatilci akınına uğruyor.
Balık lokantaları, kafeler ve sahil şeridi boyunca keyifle vakit geçirilecek mekanlar Mordoğan'ı tercih edenlerin gözdesi. Karaburun merkeze göre çok daha hareketli olan Mordoğan'da birbirinden güzel plaj ve koylar da mevcut. Merkezdeki Kocakum Plajı, Çatalkaya, Ayıbalığı, Ardıç plajları deniz tutkunları için ideal.
Ayıbalığı bölgesinde Akdeniz foku üreme alanları ve mağaralar bulunuyor.
AYŞE KADIN CAMİİ
Mordoğan'da inşa edilmiş olan cami, 700 yıl önce Ayşe Kadın isimli bir kızın vasiyeti üzerine annesi tarafından inşa ettirilmiştir. Erken Osmanlı dönemi eserlerinden biri olan Ayşe Kadın Camii, kesme taş örgü duvarlardan ve merkezi tek kubbeden oluşuyor. Kare bir kürsü üzerine oturan minaresi, iki kademeli bir kaide üzerinde yükseliyor.
Ayşe Kadın Camii’nde, genç kızın çeyiz eşyalarına işlenmiş motifler, bir ressam tarafından caminin kubbesine işlenmiş ve günümüze kadar korunabilmiş. Türkiye'de eşi olmayan caminin modelinin Kâbe'deki camilerin birinden örnek alınarak yapıldığı söylenilmektedir. Cami içerisinde bulunan 450 yıllık saat ise halen çalışır durumdadır.
SARPINCIK FENERİ
İzmir Körfezi'ne giriş yapan bölgede Karaburun'un ucunda yer alan Sarpıncık Feneri, hüzünlü ve etkileyici bir görselliğe sahip. Doğası ve manzarasıyla huzurlu bir köy olan Sarpıncık'ın uç noktasındaki fener güneş enerjisiyle çalışıyor. Deniz seviyesinden 97 metre yükseklikteki fener 1938 yılından beri körfeze giriş ve çıkış yapan gemilere yol gösteriyor.
PEYNİRİNİ MAĞARASI
Karaburun'un Civa Madeni Mevkii'nde bulunan mağara 108 metre derinliğinde ve 229 metre uzunluğundadır. Büyük galerilere sahip olan mağarada çok sayıda yarasa yaşamaktadır.
Mağara 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü tarafından ilk kez araştırılmış ve 2002 yılında da Dokuz Eylül Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü tarafından dikey kısmı bulunarak araştırması genişletilmiştir.
Peynirini Mağarası, doğal soğuk hava deposu olarak yöre halkı tarafından yıllardır tulum peyniri saklama deposu olarak kullanılıyor.
KUYUCAK PLAJI
Karaburun Kuyucak Plajı, bölgenin mavi bayraklı plajlarından biri. Oldukça temiz ve berrak bir denize sahip olan bu plaj üzerinde bir kaç tane restaurant, pansiyon ve cafe bulunmaktadır. Dinlenmek ve huzur bulmak için ideal bir plaj.
- MANAL KOYU
- Hem amatör olta balıkçıları hem de serinlemek ve dinlenmek isteyenler tarafından sürekli ziyaret edilen Manal Koyu’nda, 2004 yılında çıkan yangın ile pek çok yeşil alan yok olsa da yeniden ağaçlandırma çalışmaları ile eski haline getirilmeye çalışılmaktadır.
- AYIBALIĞI KOYU
İzmir’in en temiz 5 koyundan biri olarak nitelendirilen Ayıbalığı Koyu, Karaburun’un Mordoğan beldesinde yer alıyor. Alışılmışın dışında olarak kayalıklardan meydana gelen koy, oldukça dalgasız ve sakin bir denize sahip. Koyun 5-10-20 metrelerden oluşan atlama falezleri var.
Bu falezler arasında en bilinenleri ise Küçük Ayıbalığı ve Büyük Ayıbalığı. Koyda, Karaburun Belediyesi’ne ait şemsiyeler bulunuyor ve ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Ayrıca küçük bir kum plajı da var Ayıbalığı Koyu’nun. Ücretsiz şemsiyeler burada da mevcut.
Koyun içerisinde bungalov tarzı evlerden oluşan bir konaklama tesisi de yer alıyor.
Muhteşem Karaburun Koyları ve En Güzel Karaburun Plajları
İzmir‘in el değmemiş, bakir ilçesi Karaburun sessiz, sakin ve doğayla baş başa kalabileceğiniz muhteşem bir tatil rotası. Ege Bölgesi‘nde tüketim kültürüne yenik düşen tatil merkezlerinin aksine kendine has kültürünü ve doğal güzelliklerini korumayı başaran bir destinasyon olan Karaburun, enfes koylarıyla tatilcilerin gözdesi.
Coğrafi yapısı nedeniyle büyük konaklama tesisleri ve beach club işletmelerine uygun olmayan Karaburun koyları, yemyeşil doğası ve kristal görünümde berrak deniz suyuyla gürültüden uzak bir tatil için ideal.
En Güzel Karaburun Koyları
1. Boyabağı Koyu
İzmir şehir merkezine 95 km uzaklıkta yer alan Boyabağı Koyu, Karaburun’un Kösedere köyünün sahilinde konumlanıyor. Zeytin ağaçlarıyla çevrili bir tepeyi aşarak ulaşılan koy, çok dar bir kıyı şeridine sahip. Ağaçların deniz kıyısına kadar uzandığı koyda iki ayrı kafe işletmesi var.
Herhangi bir plaj işletmesi,şezlong ve şemsiye hizmetinin verilmediği koya gelenler genellikle kendi yiyecek ve içecekleriyle portatif sandalyelerini getiriyor.
Çok kişi tarafından bilinmememesi nedeniyle en yüksek sezonda bile çok kalabalık olmayan Boyabağı Koyu’nda denizin ilk 3 metrelik bölümünde zemin taşlık. Taşlık bölümden sonraki kısım ise ince taneli kumdan oluşan sığ bir alan. Koyun korunaklı olması nedeniyle çok rüzgar da olmuyor.
Özellikle çocuklu aileler için uygun olan koyda yiyecek, içecek ve tuvalet gibi ihtiyaçlar için kafelerden yararlanmak mümkün.
2. Akvaryum Koyu
Karaburun merkezde, ilçe belediyesi tarafından işletilen Akvaryum Koyu, İncirlikoy Plajı olarak da biliniyor. Mavi bayraklı plaj, Karaburun’un en güzel plajlarından biri. Yeme-içme, şezlong ve şemsiye hizmetinin belediye tarafından verildiği koyun temiz ve berrak deniz suyu, çocuklu aileler için de uygun.
Akvaryum Koyu’nun Karaburun’un en popüler plajlarından biri oluşu yüksek sezonda özellikle hafta sonları yer bulmayı zorlaştırıyor. Her ihtimale karşı portatif sandalye ile gidip hazırlıklı olmakta yarar var.
3. Dolungaz Koyu
Dolungaz Koyu, Karaburun’un en sakin, sessiz ve doğayla baş başa vakit geçirilen noktalarından. Özellikle kamp severlerin tercih ettiği Dolungaz Koyu’nda herhangi bir işletme bulunmuyor. Çadır ve kamp ekipmanlarıyla koyun çevresinde kamp yapanlar denizin tadını çıkarıyor.
Yaz aylarında gölge alan bulmanın bir hayli zorlaştığı koyda güneşten korunmak için şemsiye getirilmesi şart. Dolungaz Koyu’nun deniz suyu çok temiz ancak denizin tamamı iri çakıl taşlı. Çocuklar için çok uygun olmayan koyda tuvalet ve diğer ihtiyaçlar konusunda sıkıntı var.
4. Kaynarpınar Koyu
Karaburun’da yabancıların en az bildiği ve tercih ettiği koylardan Kaynarpınar, merkezinde orta büyüklükte bir balıkçı barınağı bulunan şirin bir mahalle. Kaynarpınar’ın merkezindeki balıkçı barınağının çevresinde denize girenler oluyor ancak asıl denize girilecek bölüm balıkçı barınağından bir sonraki gizli koy.
Kaynarpınar’da yerliler dışında çok kişinin bilmediği bu koya balıkçı barınağını karşınıza aldığınızda soldaki tepeyi aşarak ulaşabiliyorsunuz.
Daracık merdivenler ve patika yolları aşarak ulaşılan koyda herhangi bir işletme bulunmuyor. Plaj kısmı ile denizin içi çakıl taşlarından oluşuyor. Tuvalet ve diğer ihtiyaçları karşılayacak herhangi bir yer olmaması sıkıntı.
Serin ve temiz suyu ile tercih edilebilir. Çocuklar için çok uygun değil.
5. Ardıç Plajı
Karaburun’un Mordoğan Mahallesi’nde yer alan Ardıç Plajı, Karaburun koyları arasında ismi en sık duyulan noktalardan. İzmir’in en güzel plajları arasında bulunan Ardıç Plajı, uzun ince taneli kumsalı ve buz gibi deniz suyuyla tam bir tatil yeri. Denizin girişinde 4-5 adımlık çakıl taşlı bölümün ardından kum zemin bulunuyor.
Halk plajı ve beach club olarak işletilen iki ayrı kısımdan oluşan Ardıç Plajı’nda yeme-içme, tuvalet, şezlong, şemsiye hizmeti veriliyor. Şemsiye ve şezlong hizmetinden yararlanmak istemeyenler kendi havluları ve sandalyeleriyle plajı ücretsiz kullanabiliyor. Çocuklu aileler, gençler ve yaşlılar için uygun bir ortam var.
En güzel İzmir plajları denildiğinde Karaburun, el değmemiş koyları ve plajlarıyla İzmirlilerin önemli bir kaçış rotası. Son yıllarda İzmir dışında da hatırı sayılır bir tatilciyi ağırlayan Karaburun’u keşfetmenin tam sırası.