Eylülde keyifli bir ege rotası: Şirince

Kalabalık ve sıcaktan bunaldıysanız nihayet o en sevilen mevsim geldi. Turist kalabalığından uzak, sessiz ve sakin bir tatilse niyetiniz ülkemizin Eylül ayında en güzel günlerini yaşayan köylerine bi göz atmaya ne dersiniz?

eylülde keyifli bir ege rotası: Şirince

İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı eski bir Rum köyü olan Şirince, kalabalıktan uzak bir seyahate çıkmak isteyenler için mükemmel bir seçim. Özellikle Eylül ayında kendinizi bir masal köyünde hissetmeniz olası.

Bugün pek çoğu pansiyon ve butik otel olarak işletilen Şirince evlerinin bu denli güzel görünmesinin nedeni ise, yapımındaki matematiksel orandan geliyor. Şirince adına yakışır şekilde yemyeşil ve doğallığını yitirmemiş bir köy. Sit alanı ilan edilmiş köyün mimari dokusu, eskisine sadık kalınarak korunmuş.

Şirince’nin taş döşeli dar sokaklarında, eski evlerin arasında yürümek son derece keyifli. Sokaklarda gezerken tarihte zaman yolculuğu çıkılmış gibi hissediliyor. Bağcılık ve zeytinciliğin yanı sıra, Şirince’de şeftali, incir, elma ve ceviz de yetiştiriliyor.

Şirince deyince akla gelen ‘’Şirince Şarapları’’ da geziniz boyunca sıkça rastlayacaklarınız arasında. Çöp şiş ve Ege mezeleri de masalarınızı süsleyen en lezzetli yiyecekler…

eylülde keyifli bir ege rotası: ŞirinceAntik adı Erythrai olan Ildır köyü, Çeşmeye 20 km uzaklıkta Karaburun Yarımadası’nda, küçük bir balıkçı köyü. Çeşme’nin gürültülü ve kalabalık sokaklarından sıkılanlar için adeta bir kaçış noktası. Kendi halinde, dingin ama her köşesinde ayrı bir hikaye ve keşfedilmeyi bekleyen pek çok detay barındıran bir köy. Geçmişte tütün ve anason tarımı yapılırken, şimdilerde enginar tarımı ile öne çıkıyor Ildır. Enginar mevsiminde ziyaret edeceğiniz köyü biliyorsunuz artık. Balıkçılık, köyün önemli geçim kaynaklarından. Lezzetleriyle birbiriyle yarışan samimi balık restoranlarıyla dolu Ildır. Aynı zamanda köy, amatör balıkçılar için de değişik fırsatlarla dolu. Ildır’a gelir gelmez sizi volkanik andezit taşlarından yapılmış binalar karşılıyor. Badem ağaçlarını ve enginar tarlalarını geçerek ören yerine ulaşıyorsunuz. Ildırı Körfezi’ndeki irili ufaklı onlarca adanın Sakız’a kadar uzanan manzarası göz alıcı. Akropolün güney kısmından Ildırı’nın kuşbakışı manzarası unutulmaz. Özellikle gün batımında…

  • Adrasan – Çıralı, Antalya

eylülde keyifli bir ege rotası: Şirince

Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı olan Adrasan, yakınlarındaki Olimpos ve Çıralı beldeleri gibi SİT alanı sayılıyor. Doğasının güzelliğinin sırrı da burada. Yapılaşmanın yasak olduğu köydeki işletmelerin %80'i köy halkı tarafından kurulmuş ve işletiliyor.

Sessiz ve sakin bir deniz, kum, güneş tatili arayanların en favori destinasyonlarından biri olacağı şüphesiz. Saatlerce yatıp kitap okuyabilir, denizden gelen iyot kokusuna doyabilirsiniz. İsterseniz kano, deniz bisikleti kiralayabilir, biraz daha hareketlenebilirsiniz. Adrasan’ın plajlarında “beach club” ler beklemeyin.

Sahilin hemen arkasındaki restoranlarda lezzetli yemekler ya da atıştırmalıklar bulabilirsiniz. Dilerseniz Çıralı, Olympos, Korsan Koyu rotasında bir tekne turuna çıkabilirsiniz. Zeytin ağaçlarının arasında Gelidonya Feneri’ne tırmanabilir ve yol boyu yürüyüş yapabilirsiniz.

Eğer su altına meraklıysanız Üç adalar Mevkii ile Pırası Ada ve Sulu Ada mevkiine doğru düzenlenen dalış turlarına katılabilirsiniz.

eylülde keyifli bir ege rotası: Şirince

  • Kaleköy – Gökçeada, Çanakkale

eylülde keyifli bir ege rotası: Şirince

Kaleköy Gökçeada merkeze 4 km uzaklıkta deniz kenarında sessiz ve şirin bir balıkçı köyü. Çok fazla insanın yaşamadığı köyde genelde oteller, restoranlar, çay bahçeleri yat limanı balıkçı barınağı bulunuyor. Gündüz çok sessiz olan köy aslında Gökçeada’nın gece hayatının kalbinin attığı yer.

Adanın en güzel restoranları ve barları burada yer alıyor. Gündüz Yunan adası Semadirek manzralı plajı boyunca bisiklete binebilir, Gökçeada’nın beyaz dış cephesiyle ilgi çeken Aya Marina Kilisesi’ni gezebilir ve berrak denizinde yüzebilirsiniz.

Kaleköy’den Gökçeada’nın diğer tüm koylarına da ulaşabilirsiniz.

Gölyazı Köyü – Karacabey, Bursa

eylülde keyifli bir ege rotası: ŞirinceUluabat Gölü kıyısında yer alan, şirin bir balıkçı köyü olan Gölyazı özelikle fotoğraf çekmeyi sevenlerin uğrak yeri. Oldukça hoş kareler veren köyün görenleri şaşırtan güzellikteki manzarası ve Rum evleri, Gölyazı’ya gitmek için yeterli sebeplerden. Ayrıca güler yüzlü köy haklı ve enfes balıklarını da ekleyebiliriz. Birçok balık restoranıyla karşılaşacağınız köyde mutlaka Ağlayan Çınar Restoranı’nda bir balık molası verin. Ayrıca, Ramsar tarafından koruma altına alınmış bir göl olan Uluabat Gölü, göç yollarında olmasından dolayı bir gölün sahip olduğu en fazla su kuşuna sahip olması ile dikkatleri çekiyor. eylülde keyifli bir ege rotası: Şirince

Arabayla Ege Turu Rotası, Arabayla Ege Turu Nasıl Yapılır?

⏱: 3 dk

Arabayla Ege turu nasıl yapılır? sorusunun yanıtı keyifli bir Ege turu rotası belirlemekten geçiyor. Arabayla tatil güzergahını belirleyip yola çıkmak için ne çok erken ne de çok geç… Üstelik aracınız olmasına da gerek yok. Araba kiralama seçenekleriyle. Muhteşem sahilleri ve tarihle doğanın kucaklaştığı bu toprakları gezebilirsiniz.

Arabayla Ege Turu Nasıl Yapılır?

Arabayla Ege turu hemen herkesin hayalinde var. Akdeniz kadar otelleşmemiş ancak giderek daha fazla alanı turizme açılan Ege sahilleri özellikle yaz mevsiminde çok keyifli. Arabayla tatil güzergahı belirlemek üzere yola çıkanların ana rotası genellikle Ege turu oluyor. Çünkü Ege bölgesinde görülmeye değer yerler listesi epey uzun.

Şirince, Nazarköy, Sığacık, Birgi gibi muhteşem köyler, Foça, Seferihisar, Çeşme gibi sahil kasabaları, Spil Dağı, Kemalpaşa ovası gibi doğal kamp ve park alanları ile arabayla Ege turu rotası belirlemek çok eğlenceli. Seyahatin yaşama değer kattığına inanan yolcu360.

com ailesi olarak, Ege bölgesinde görülmeye değer yerleri sizin için listeledik.

eylülde keyifli bir ege rotası: ŞirinceArabayla Ege Gezisi

Arabayla Ege Turu Rotası

Arabayla Ege turu yapacaksınız, bölgenin sadece Çeşme ve Alaçatı demek olmadığını bilmelisiniz. Rüzgar sörfü ile birlikte 2000’li yılların başlarında İstanbul’dan akın akın turist çeken Çeşme Alaçatı gerçekten çok özel bir Ege sahil köyü.

Ancak Ege’de en az Alaçatı kadar güzel olan ve henüz keşfedilmemiş çok sayıda köy, kasaba ve şehir var. Bir haftalık bir tatil sürenizin olduğunu var sayarak, işe kuzey Ege turu ile başlamanızı öneriyoruz. Ardından rotayı mutlaka Ege’nin incisi İzmir’e çevirin.

İzmir’de gezilecek yerler listesi sandığınız uzun.

eylülde keyifli bir ege rotası: ŞirinceBirgi Köyü

Her güzel köyü, kasabayı gezmeye kalkarsanız bir haftadan fazlasına ihtiyacınız olacaktır. İzmir’in yemekleri de çok özgündür ve İzmir’de ne yenir konusu da epey derin. Boyöz, deniz ürünleri, menemen, İzmir köfte, enginar salatası ya da enginar dolma, kereviz, radika, cibez, deniz börülcesi tatmadan dönmeyin.

You might be interested:  Seyahat Icin Ne Gerekli?

eylülde keyifli bir ege rotası: ŞirinceKaraburun

Foça’da denize girmeden, Sığacık pazarını gezmeden dönmeyin. Bu arada Ata Demirer’in son filmi de Sığacık’ta çekildi.

eylülde keyifli bir ege rotası: ŞirinceGüney Ege

İzmir’de görülecek çok şey var ama rotayı özellikle dalış tutkunları için biraz güneye kaydırmakta fayda var. Muğla bölgesi aklınızı başınızdan alacak güzellikte.

Bodrum’un kendine özgü yaşam biçimi ve mimarisi, Marmaris ormanları ve ormanın sarp yamaçlarından aşağı inince akvaryum gibi sularda yüzmek…Arabayla Ege gezisine çıkmışken Kütahya, Uşak ve Manisa’ya da zaman ayırın.

Termal turizmin Türkiye’deki en iyi örneklerini bulabileceğiniz Kütahya özellikle de Simav kesinlikle görülmeli. Bu arada Türkiye’nin En İyi Kaplıcaları yazımıza da göz gezdirebilirsiniz.

Arabayla Ege turuna çıkma planınızda geniş bagajı olan ve mümkünse az yakan bir araca ihtiyacınız olabilir. Bazı bölgelerde rahat ilerleyebilmek için 4×4 bir araç da faydalı olabilir. Ancak Ege, Karadeniz turu gibi mutlaka 4 çeker araç gerektirmez.

Eğer Ege seyahati için uygun bir aracınız yoksa araç kiralama yapabilirsiniz. Bu amaçla bölgeye uçakla gelip örneğin İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilir geziniz bitince de aracı ilgili rent a car ofisine bırakabilirsiniz.

İstanbul’dan gelecekseniz yolcu360’ın İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atmanızda fayda var. 

Kiralık Aracı Nereye Bırakacağım?

Araç kiralama prosedürlerine göre aracı, kiraladığınız ofise teslim etmeniz gerekir.

Ancak siz, örneğin aracı İzmir havalimanından kiralayıp güney Ege turuna devam edip Muğla’dan uçağa binerek eve dönmeyi planlıyorsanız; aracı Muğla Dalaman Havalimanı ‘ndaki ilgili rent a car ofisine de bırakabilirsiniz.

Bu konuda araç kiralama şirketi sizi bilgilendirecek ve  size farklı ofise araç teslimi sebebiyle ekstra bir ücret teklif edilecektir.  Ancak yaşayacağınız konfora değer.

eylülde keyifli bir ege rotası: ŞirinceEge Bölgesi şehirleri

Ege Bölgesinde Görülmeye Değer Yerler

İzmir merkez, Foça, Seferihisar, Urla üzüm bağları, Sığacık pazarı, Kemalpaşa Nazarköy, Kımız Çiftliği, Karşıyaka sahili, Çeşme, Karaburun, Güzelbahçe balık restoranları, Selçuk, Kuşadası, Kütahya kaplıcaları, Muğla ve Marmaris bölgesi genel olarak Ege’de görülmeye değer noktalardır. Bu bölgelere gidip gördükçe içindeki gezilecek noktaları keşfedebilirsiniz.

Arabayla Ege turuna çıkacaksanız mutlaka bunlara göz atın!

Paylaş12

Ege Akdeniz Turları ve Ekonomik Ege Akdeniz Turları

Akdeniz

Türkiye'nin tatil cenneti Akdeniz'de mavinin ve yeşilin tadını çıkartmak isteyenler için muhteşem koylar, benzersiz bir deniz ve konforlu oteller Jolly ile Akdeniz turlarında sizleri bekler.

Tüm yılın stresini atmak isteyenler, yaz tatilinin unutulmaz geçmesini planlayanlar, bayram tatili için doğa ile iç içe bir tatil arayanların adresi Akdeniz oluyor. Akdeniz turu ile maviye doymanın ve muhteşem koylarda huzura varmanın tadını çıkartmanın zamanı geldi.

Kültürü ve doğal güzellikleri birleştiren Akdeniz, her yıl yerli ve yabancı yüzlerce turisti misafir ediyor.

Dünyanın en güzel tatil yerlerinden biri olan Akdeniz Bölgesi tekne turları, su sporları, deniz tatili ve kültür turları ile Türkiye'nin popüler tatil destinasyonları arasında yer alıyor. Üstelik mavi yolculuk turları ile muhteşem koylara da yelken açmak mümkün.

Farklı konaklama seçenekleri ile geniş yurt içi otellere sahip olan ve her bütçeye uygun planlanan Akdeniz turu için İstanbul, İzmir, Samsun, Ankara, Bursa, Adana, Gaziantep, Kocaeli, Kayseri gibi illerden de yola çıkma şansına da sahipsiniz.

Akdeniz Bölgesi

Türkiye'nin önemli turizm rotalarından biri olan Akdeniz Bölgesi iklimi, coğrafi konumu ve muhteşem koylarıyla her mevsim ayrı güzellikler sunuyor.

Akdeniz Bölgesi'ni Jolly güvencesiyle keşfetmek için Akdeniz turları ile yola çıkabilir ve keşfetmeye başlayabilirsiniz. Doğasına ve denizine hayran kalacağınız Akdeniz Bölgesi'nde unutulmaz bir tatil yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Kral mezarlarını keşfedip, Likya Yolu'nun güzelliğine varabileceğiniz Akdeniz Bölgesi'nde her bir şehirde bambaşka güzellikler bulacaksınız.

Akdeniz Bölgesi'nde Gezilecek Yerler

Akdeniz turu, yurt içi tur alternatifleri arasında en çok tercih edilen turlar arasında yer alıyor. Dünyanın nadir güzelliklerinden biri olan doğa harikalarını içinde barındıran Akdeniz Bölgesi'nde gezilecek yerlerin başında Dalyan geliyor.

Dalyan'ın İztuzu plajında devasa Caretta Caretta kaplumbağalarını görebilir ve mavi yengecin tadına bakabilirsiniz. Akdeniz'i Akdeniz yapan Pamfilya Bölgesi ise, Likya ve Kilikya antik kentleri arasında kalan özel bir bölge.

Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapması açısından Pamfilya'da yer alan zenginlikleri de Akdeniz turu ile görme imkanı bulabilirsiniz.

Akdeniz'in tatil cenneti Antalya’da bulunan tarihi Hadrianus Kapısı'ndan geçerek Kaleiçi’ne çıkabilir, Aspendos Antik Tiyatrosu'nu ziyaret edip Manavgat Şelalesi önünde güzel hatıra fotoğrafları çektirebilir, Olimpos’ta muhteşem manzaranın ve denizin keyfini çıkarabilir, Antik Zeus Tapınağı'nı görüp. Alanya, Kemer ve Side’nin gece hayatına kendinizi kaptırabilirsiniz.

Akdeniz Tur Fiyatları

Akdeniz tur fiyatları için birçok farklı seçeneğe göre planlama yapabilirsiniz. Sezon, konaklama ve ulaşım seçenekleri arasından bütçenize uygun Akdeniz tur alternatiflerinden yararlanabilir, her şey dahil otellerde kalabilir ya da kamp yapabilir, erken rezervasyon fırsatlarıyla ekonomik bir tatil imkanı bulabilirsiniz.

Akdeniz tur fiyatları birçok farklı seçenek içerisinden yapılacak planlamaya göre farklılıklar gösterebilir. Pamfilya turları olmak üzere Akdeniz turları ile doyasıya bir tatil için tatil fırsatlarını değerlendirin ve uygun fiyatlarla seyahat edin.

Kültürün, denizin ve doğanın güzelliklerini Akdeniz'de yaşamak için Jolly güvencesiyle yaşayın.

Ege

Tarihin, kültürün ve denizin keyfine varmak isteyenlerin tercihi Ege oluyor. Jolly ile Ege'de unutulmaz bir tatilyaşayacak, tüm yılın stresini ve yorgunluğunu güneşlenip kitabınızı okuyarak ve berrak sularda yüzerek atacaksınız.

Ege turu ile antik kentlerden otantik köylere uzanan bir yolculuğa çıkacaksınız.

Yerli ve yabancı turistlerin tatil tercihlerinin başında yer alan Ege Bölgesi'nde her bütçeye uygun otellerde konaklayabilir, farklı illerden Ege turuna katılabilirsiniz. 

Ege Bölgesi

Türkiye'nin cennet turizm destinasyonlarından biri olan Ege Bölgesi köyleri, festivalleri, yöresel ot yemekleri ve kendine has kültürüyle kültür turlarının vazgeçilmezi.

Ege Bölgesi'ni Jolly güvencesiyle keşfetmek için Ege turları ile yola çıkabilir ve keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Sıcak insanlarına ve berrak sularına hayran kalacağınız Ege Bölgesi'nde huzur dolu bir tatil yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. 

Ege Bölgesi'nde Gezilecek Yerler

Sakinliği arayanların tercihi Kuzey Ege turları ile Şirince'de sakin ve huzurlu bir tatil sizi bekliyor. Otantik dokusuyla kendine hayran bırakan Şirince'de meşhur Şirince şaraplarından tadabilir, tertemiz köy havasını soluyarak yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Kuzey Ege turları ile Bozcaada'nın rüzgar güllerine karşı güneşi batırabilir, Foça'daki taş evlerin güzelliğine tanık olabilir ve Ayvalık'ın ünlü Sarımsaklı Plajı, Şeytan Sofrası ve Cunda Adası'nı ziyaret edebilirsiniz.

 Cunda Adası'nda damla sakızlı dondurmanın tadına bakmayı ve Kaz Dağları'nda safari turuna çıkmayı da es geçmemelisiniz.

Ege Bölgesi'nin vazgeçilmezi tatil yerlerinden Bodrum eğlence hayatını sevenler için bir klasik.

Bodrum turları ile dilediğiniz gibi gezebileceğiniz bu enfes tatil bölgesinde meşhur barlar sokağında eğlenebilir ve Bodrum'un bembeyaz evleri arasında vakit geçirebilirsiniz.

Ege turları ile Bodrum Kalesi ve Antik Tiyatro’da tiyatro, sinema ve konser etkinliklerine katılabilir; kültürel faaliyetlerinize devam edebilirsiniz. 

Marmaris, Datça, Kızkumu turlarıyla Türkiye'nin en güzel köşelerine seyahat edebilir, Fethiye turları ile dünyanın en iyi uzun yürüyüş yolları arasında yer alan Likya Yolu'nu yürüyebilir; Ölüdeniz'in muhteşem koylarında yamaç paraştü yaparak benzersiz bir tatil geçirebilirsiniz. 

You might be interested:  Dünyanın Kendi Ekseni Etrafında Bir Tam Tur Dönüşüne Ne Denir?

Kuzey Ege turlarına İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir hareketli kültür turları seçenekleriyle katılabilirsiniz. Ayrıca turlar boyunca kah yüzeceğimiz kah da doğa yürüyüşleri yapacağımız için mayolarınızı ve yürüyüş ayakkabılarınızı yanınıza almayı da ihmal etmeyiniz.

Eğlenceli, keyifli ve huzur dolu bir tatil için sizleri Jolly ile tatile bekleriz.

Ege’nin Vazgeçilmez Tatil Rotası: Kuşadası’nda Gezilecek Yerler

Yazıya çoğu kişinin kafasını karıştıran bir soruyla başlamak isteriz: Kuşadası nerede? İzmir’de mi Aydın’da mı?

Kuşadası, 1957’ye kadar İzmir’in ilçesiydi, Selçuk da Kuşadası’na bağlı bir beldeydi. 1957’de Kuşadası Aydın’a, Selçuk da İzmir’e bağlandı.

Türkiye’nin Aydın iline bağlı ilçesi Kuşadası, aynı zamanda Türkiye’nin ilk turizm merkezleri arasında yer alıyor. 1960’lara dayanan turizm tarihi ile yaz aylarında nüfusu 110 bin civarında iken 2 milyona kadar çıkan en popüler tatil merkezlerimizden biri.

İlk kruvaziyer gemi turizminin başladığı il olan Kuşadası, gemi limanı bakımından da Türkiye’nin en büyük 3. limanı.

Kuşadası sınırlarında yer alan Dilek Yarımadası Milli Parkı da barındırdığı hayvanlar ve bitkiler bakımından önem taşıyor. Dünyada bir tek burada burada bulunan evcil domuzlar, yaklaşık 210 kuş türü, Akdeniz foku ve deniz kaplumbağaları ile pek çok hayvana ev sahipliği yapıyor.

  • Kısacası, birbirinden güzel mavi bayraklı plajları, ilklere imza atan tarihi, Avrupa’nın en büyük, Türkiye’nin ise ilk ve tek kongre vadisi olan Kuşadası Efes Kongre Merkezi gibi daha pek çok önemli noktaya sahip.
  • Kuşadası tatillerinizi 3 ya da 4 gün olarak ayarlamanız tüm ilçeyi gezmeniz için yeterli vakit sağlıyor; fakat deniz, kum ve güneş üçlüsünden vazgeçemeyenlerdenseniz bu süreyi mutlaka uzatmanız gerekiyor.
  • Kuşadası Otelleri Her Şey Dahil, Kuşadası pansiyon, yarım pansiyon ve oda kahvaltı gibi pek çok konseptte hizmet veren konaklama seçeneklerinden size en uygun olanını seçerek tatilinize ilk adımı atabilirsiniz.
  • Geçmişi İyon uygarlığına kadar uzanan Kuşadası’nda hem tarihin tozlu sayfalarını aralamak hem de çok keyifli bir tatil geçirmek için sizin için hazırladığımız Kuşadası’nın mutlaka görmeniz gereken yerlerini not almaya başlayabilirsiniz. İşte birbirinden güzel Kuşadası tatil yerleri isimleri:

Kuşadası sınırlarında yer alan Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda dünyada bir tek burada bulunan evcil domuzlar, yaklaşık 210 kuş türü, Akdeniz foku ve deniz kaplumbağaları ile pek çok hayvan görebilirsiniz.

Kuşadası’nda Gezilecek Yerler: Tarihi Mekanlar

Kurşunlu Manastırı

Kuşadası’na bağlı Davutlar Köyü’ne 10 km uzaklıkta olan Kurşunlu Manastırı, saldırıdan korunmak için kayalık ve ormanlık bir alanın içerisine kurulmuş. 11. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edildiği tahmin edilen Kurşunlu Manastırı’na Güzelçamlı’dan da ulaşmak mümkün. Ancak Davutlar’ın arka taraflarında bir tepede kaldığı için mutlaka yolu bilen birilerinden tarif almanız gerekiyor.

Pek çok kez restore edilen Kurşunlu Manastırı’ndan günümüze sadece kilise kısmı ulaşmış durumda. Kilisenin dışındaki keşiş odaları, yatakhane ve mutfak kısımlarının kalıntılarını görebilir, kuşbakışı körfez manzarası karşısında büyülenebilirsiniz.

Güvercinada Kalesi

Kuşadası’nda mutlaka görmeniz gereken tarihi yerlerden biri de Güvercinada Kalesi… Kuşadası’nın simgesi konumundaki Güvercinada Kalesi, Barbaros Hayrettin Paşa’nın Yılancıburnu’ndan getirttiği taşlarla yaptırdığı bir kale ve İlyas Ağa’nın Mora İsyanı esnasında denizden gelebilecek saldırılara karşı önlem olarak yaptırdığı surlardan oluşuyor. Surlar, adını kaleden alan Güvercinada’yı çepeçevre saracak şekilde tasarlanmış olup, yaklaşık 3 metre yüksekliğe sahip. Tarihi ve kültürel gezileri sevenler, adanın görkemli atmosferinde tarihin izlerini sürebilir.

Güvercinada’nın çevresini çepeçevre saran kalenin tepeden görünümü.

Kaleiçi Hamamı (Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı)

Kuşadası İskelesi’ne yakın konumda bulunan Kaleiçi Hamamı, 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa’nın yaptırdığı bir kervansaray olup, Kuşadası’nın en popüler tarihi yerleri arasında bulunuyor.

Geniş bir avlusu ve sıra sıra odaları bulunan kervansaray, Kurşunlu Han adıyla da biliniyor.

İki katlı avlulu yapısıyla günümüzde otel ve hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu turistik tesis olarak kullanılan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de detaylı olarak anlatılmış.

Efes Harabeleri

Kuşadası’na kadar gittiyseniz Selçuk Harabeleri’ni görmeden dönmeyin deriz. Elbette Efes Harabeleri İzmir’de ama Kuşadası’na da yalnızca 20 dakika mesafede. 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen Efes, 2015 yılında Dünya Mirası olarak tescil edildi.

Cilalı Taş Devri’ne dayanan geçmişi ile Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti, Kuşadası gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken tarihi yerler arasında.

Amazon adı verilen kadın savaşçıların kurduğu bir kent olduğu düşünülen Efes Antik Kenti, Helenistik ve Roma dönemlerinin en göz kamaştırıcı yerlerinden biriydi. 200 bin kişilik nüfusu ile en büyük liman kentiydi.

Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, 24.000 kişi kapasiteli Efes Antik Tiyatrosu, Yedi Uyurlar, Meryem Ana Evi gibi dünyaca ünlü tarihi bölümleri tek tek gezip hikayelerini dinlemeyi unutmayın.

Kuşadası’na yalnızca 20 dakika mesafede bulunan Efes Harabeleri’ni mutlaka görmelisiniz.

Meryem Ana Evi

Selçuk’a 7 km mesafede olan Meryem Ana Evi, Bülbüldağı’nda bulunuyor. Efes Antik Kenti’nin üst kapısından yürüyerek ulaşabileceğiniz Meryem Ana ören yerinde küçük bir de Bizans Kilisesi yer alıyor. Burada Meryem Ana’nın son günlerini geçirdiğine inanılıyor ve pek çok kişi tarafından kutsal kabul ediliyor.

Selçuk’a 7 km mesafede olan Meryem Ana Evi, Bülbüldağı’nda bulunuyor.

Andız Kulesi

Günümüzde büyük bir kısmı harabe durumunda olan Andız Kulesi’nin çoğu bölümü çalılar ve zeytin ağaçlarıyla kaplı olduğundan kalıntıları göremeyebilirsiniz. Pilav Dağı eteklerinde bulunan kule, Helenistik Dönem’de gözetleme kulesi olarak görev yapmış olup, Karyalılar, Lidyalılar ve Legellerin yerleşim yeri olarak kullandığı biliniyor.

1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra bölgeye gelen Türkler de burada bir süre yaşamış, Osmanlılar Kuşadası’nı fethedince sahile inmişler. Andız Kulesi’ne kadar gitmişken hemen yakınında bulunan Türkmenlerin yaşadığı Ece Köyü’nü de ziyaret edebilirsiniz.

Kaleiçi Camii

Sadrazam Öküz Mehmet Paşa’nın 17. yüzyılda hamam ve kervansaray ile birlikte inşa ettirdiği Kaleiçi Camii, Osmanlı ağaç işçiliğinin en güzel detaylarını barındırıyor. Kuşadası’nın en eski camisi olarak bilinen Kaleiçi Camii, 550 kişilik ibadet bölümüne sahip.

Kale Kapısı

Geçmişte şehrin önemli giriş ve çıkış noktası olan kare planlı kapının antında yer alan çeşme, Kuşadası’nda hala akan tek Osmanlı çeşmesi olup, yalakları Roma dönemine ait lahit mezar ve mermer kemik mezardır.

Panionion Antik Kenti

İyonya’nın ünlü toplanma ve tören alanlarından Panionion’a, Güzelçamlı sınırları içerisindeki jandarma karakolundaki yoldan yaklaşık 300 metre ilerlediğinizde ulaşabilirsiniz. M.Ö. 8.

yüzyılda kullanılmaya başlanan Poseidon’a adanmış bir İyon tapınağı bulunuyor.

Burada düzenli olarak toplantı ve tartışmalar yapan Paniyonya Birliği, Heredot tarafından belirtilen Milet, Priene, Myus, Efes, Kolophon, Teos, Lebedos, Erythrai, Klazomenai, Chios, Samos ve Phokaia adındaki on iki adadan oluşuyor.

Kuşadası’nın Doğal Güzellikleri

Kuşadası Milli Parkı

Kuşadası ve Söke ilçeleri arasında bulunan Kuşadası Milli Parkı, sakin ve huzurlu atmosferiyle Çanakkale tatilinize keyifli bir mola verebileceğiniz noktalarından. Kuşadası’na yaklaşık 28 km uzaklıkta fakat görmeniz gerekenler listesine mutlaka eklemeniz gereken rotalar arasında bulunuyor.

209 kuş türünü görebileceğiniz bu doğa harikası alanda, deniz kaplumbağalarından foklara kadar pek çok hayvan görebilirsiniz. Doğa fotoğrafçılarının da sık sık ziyaret ettiği parkın biyolojik çeşitliliği göz kamaştırıyor.

You might be interested:  Düğün Için Şehirler Arası Seyahat Izni Nasıl Alınır?

Tepeli pelikanların kuluçkalama alanların biri olan Kuşadası Milli Parkı’nda nesli tükenmekte olan cüce karabataklar da bulunuyor.

Güvercinada

Geçmiş yıllarda başta güvercin olmak üzere pek çok kuş türünün yaşadığı Güvercinada’da nefis bir gün batımı manzarasına şahit olabilirsiniz. Dilerseniz Güvercinada’da kale çevresinde yer alan çay bahçelerinde keyifli bir mola verebilirsiniz.

1957 yılında karaya bağlanan kalenin ışıklandırma sistemi de Kuşadası sahilinde dolaşan turistlere müthiş bir görüntü sunuyor. Mora İsyanı esnasında olası saldırılara karşı karakol olarak kullanılan kalenin surları tüm adayı sarıyor.

Güvercinada’nın sakin ve gösterişli atmosferinden nefis bir gün batımı manzarasına şahitlik edebilirsiniz.

Zeus Mağarası

Dilek Yarımadası’nın girişinde bulunan Zeus Mağarası, dağlardan gelen soğuk su ile denizin tuzlu suyunun karışması sonucu oluşan doğal bir maden suyuna sahip. Suyunun ve yaklaşık 4 metre derinliğe daldığınızda ulaşabildiğiniz çamurunun cilde iyi geldiği söylenen Zeus Göleti’nde yüzerek tatilinizin en farklı deneyimlerinden birini yaşayabilirsiniz.

Mağara, ismini Zeus ile aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’in bu suda yıkandığı efsanesinden almış. Mitolojiye konu olan mağara hakkında pek çok söylenti bulunuyor.

Bunlardan biri de Zeus’un kardeşi Poseidon’ı kızdırdığında onun sakinleşmesini beklemek için bu mağaraya sığınıp dinlendiği yönünde.

Mitolojiye birazcık ilgisi olanlar Tanrı Zeus’un bile Poseidon’un gazabından korkma sebebini çok iyi anlayacaktır.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği mağaranın sağında ve solunda bulunan ağaçlara dilekler dilenip bez parçaları asılıyor, yarımadanın adının Dilek olması da buradan geliyor.

Suyunun ve çamurunun cilde iyi geldiği söylenen Zeus Göleti’nde keyifli bir yüzme deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kuşadası Çevresinde Gezilecek Yerler

Kaleiçi

Öküz Mehmet Paşa’nın 17. yüzyılda yaptırdığı, Kuşadası Limanı’na ve tarihi yerlere yakın konumuyla turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerler arasında. Kervansaray, Kaleiçi Camii, Kaleiçi Hamamı, Hükümet Konağı, Hastane gibi Osmanlı döneminin önemli yapıları bu mahallede yapılmıştır.

Milet

2000 yıl önce bir koy olan Bafa Gölü ve tamamı deniz olan Söke Ovası’nın çevresinde Priene, Milet ve Didim konumlanıyormuş. Zaman içerisinde Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar ile önce Priene sonra da Milet ve Lade Adası’nı kapsayan bölgeyi doldurmuş.

Antik Çağ’ın filozoflar kenti Milet’te yaşadığı bilinen filozoflar arasında; Antik Çağ’ın 7 bilgesi arasında olan Tales, şehir planlamacı Hippodamos, dünyanın ilk haritasını yapan Anaksimandros ve filozof ve tarihçi Hekaitos da bulunuyor.

Felsefeye, tarihe ve antik kalıntılara ilgiliyseniz Didim’e 20 km, Kuşadası’na ise 62 km uzaklıkta olan Milet’e mutlaka gitmelisiniz.

Miletos Tiyatro, Nymphanion, Meandros Heykeli gibi önemli tarihi eserleri yakından görmenin harika bir deneyim olacağına şüpheniz olmasın.

Kuşadası’na kadar gitmişken Milet’i de görmeden dönmeyin deriz.

Bafa Gölü

250 metrelik kıyı şeridine sahip olan Bafa Gölü, arkeolojik ve tarihi değerler yönünden Türkiye’nin en zengin noktalarından biri. Bafa Gölü Kuşadası’na ortalama 70 km mesafede olup, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak korunuyor.

2000 yıl öncesine dayanan Bafa yöresi, ünlü filozof Heraklit’in memleketi olarak biliniyor. Hem doğal güzelliği hem de tarihi özellikleri nedeniyle pek çok turistin ve araştırmacıların ilgi gösterdiği Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nin en büyük gölü.

1989’da Bafa Gölü Tabiat Park alanı ilan edilen Bafa Gölü’nün çevresinde zeytin ağaçları ve çam ormanlarıyla kaplı. 2 bin yaşındaki bilinen en yaşlı zeytin ağacı da burada bulunuyor. Göle kadar gitmişken Beş Parmak Dağları ve antik kentleri de ziyaret edebilirsiniz.

Şirince

Tarihi dokusu, mis kokulu zeytin ağaçları ile Şirince Köyü, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı. Eski bir Rum köyüyken mübadele döneminin ardından Türkleştirilen Şirince, nostaljik atmosferi ile trafiğe kapalı taş yollarında geçmişin dokusunu hala taşıyan bir sit alanı aynı zamanda.

Efes Antik Kenti, Meryem Ana ve Kuşadası’na çok yakın mesafede bulunduğundan birkaç gün konaklamanız çevreyi keşfetmeniz için yeterli olacaktır. Ali Nesin’in Matematik Köyü de Şirince’de bulunuyor.

Arnavut kaldırımlı sokaklarında karşılıklı sıralanan iki katlı Rum evleri, merkezdeki çarşıda köylü kadınların sattığı el yapımı ürünleri ile adı gibi çok şirin bir yer burası.

Tarihi dokusu ve mis kokulu zeytin ağaçları ile Şirince Köyü, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı…

Didim

Uzun plajları, bol oksijenli tertemiz havası, berrak denizi ile Ege Bölgesi’nde bulunan Aydın ilinin sevimli bir ilçesi Didim. M.Ö. 8000’lere kadar uzanan geçmişi ile hem tarihi hem de doğal güzelliklere sahip.

Kuşadası’na yaklaşık 1 saatlik uzaklıkta olan Didim, Türkiye’nin popüler turizm merkezleri arasında bulunuyor. Doğusunda Muğla, batıda ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü ve Menderes Nehri ile çevrelenen bir yarımada konumunda olan Didim’de nem oranı da oldukça düşük olduğundan özellikle astım hastalarının sıklıkla tercih ettiği tatil yerleri arasında bulunuyor.

Kuşadası’nın Popüler Plajları

Kuştur Plajı

Kuştur mevkiinde yer alan Kuştur Halk Plajı, 600 metrelik sahil şeridine sahip. Kuşadası’nın oteller bölgesinde bulunan tesis, yerli halkın da sık sık ziyaret ettiği plajlardan biri. Kamp yapmayı seviyorsanız Kuştur Plajının karşısındaki kamp alanını kullanabilirsiniz.

Kadınlar Denizi (Kadınlar Plajı)

Kuşadası’nın merkezine 4 km mesafede olan Kadınlar Plajı, ismini çok bilinmeyen bir bölgede yer alması ve gözlerden uzak olduğu için genellikle kadınların tercih ettiği bir plaj olmasından almış. Kadınlar Plajının çevresinde pek çok otel, restoran ve pansiyon bulunuyor.

Güzelçamlı Milli Park Plajlar

Doğayla iç içe olan Güzelçamlı Milli Park Plajları, özellikle hafta sonları yoğun oluyor. Temiz plajları, berrak denizi ve orman manzaralı oluşu ziyaretçilere keyifli bir plaj deneyimi sunuyor.

Yılancı Burnu Plajı

Karaya mendirekle bağlı olan Güvercin Ada’da bulunuyor. Eski adı Nekropolis olan Yılancı Burnu, Kuşadası ziyaretçilerinin popüler plajlarından biri. Taşlık bir plaj, kıyı bölümündeki beach clublar ve dinlendirici atmosferi ile Yılancı Burnu Plajı’nı Kuşadası tatiliniz süresince ziyaret etmelisiniz.

Eski adı Nekropolis olan Yılancı Burnu, Kuşadası ziyaretçilerinin popüler plajlarından biri.

Selçuk Pamucak Plajı

Kuşadası’na sadece 10 km mesafedeki Pamucak Plajı, 80 metrelik plajıyla Türkiye’deki en uzun plajlardan biri. Günübirlik tatilcilerin ve kampçıların ziyaret noktalarından biri olan Pamucak Plajı’nın çevresindeki otellerde konaklayabilir, belli bir ücret karşılığında bu otellerin sunduğu su sporları olanaklarından yararlanabilirsiniz.

Halka açık plajın karşısında Küçük Menderes Nehri’ni de görebilmek mümkün. Mavi bayraklı kumsalı ve tertemiz berrak sularıyla tüm misafirlerine harika bir plaj deneyimi sunuyor.

Kuşadası Papaz Plajı

Güvercin Adası’nı ziyaret etmeye geldiyseniz adanın hemen solundaki Papaz Plajı’nı da ziyaret etmelisiniz. Yerli ve yabancı DJ’lerin eğlenceli müzikleri ile keyifli zaman geçirebilir, akşam saatlerinde ise kendinizi canlı müziğin akışına bırakabilirsiniz.

Hem şehir merkezine uzaklığı hem de kayalık olmasından dolayı yerel halk tarafından çok tercih edilmiyor. Bu nedenle genel olarak sakin ve dinlendirici atmosferiyle karşılaşabilirsiniz.

Kuşadası Long Beach Plajı

Kuşadası merkezinin 6 km güneyinde yer alan Long Beach, yaz aylarında Kuşadası’nın en çok tercih edilen plajları arasında. 6 km uzunluğundaki sahile merkezdeki minibüsleri kullanarak ulaşabilirsiniz.

Tüm bu güzellikleri yerinde görmek ve harika bir Kuşadası tatili geçirmek isterseniz hemen İzmir uçak bileti alabilir ve Kuşadası otelleri arasından size en uygun olanı seçebilirsiniz.

Yorumlar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *