Doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası

Haftasonu şehrin karmaşasından çıkıp, doğayla başbaşa kalmak isteyenler için 5 farklı bisiklet rotası tavsiyem var.
Ben yapamam, çok uzak, çok sıcak demeyin. Hafif raylı İzban, İzmir Metro ve İzdeniz vapurları, bisiklet için ekstra ücret almıyor ve saat sınırı olmaksızın bu toplu taşıma araçlarını kullanabiliyorsunuz.

TCDD banliyö trenlerini bisiklet için ücret ödeyerek kullanabilirsiniz.
doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası
Çadır, mat, uykutulumu  gibi kamp malzemeleriniz varsa bisiklet çantalarınıza koyun, mayonuzu yanınıza almayı da unutmayın. Kamp ekipmanı taşımak istemezseniz, o zaman ev pansiyonlarda kalabilirsiniz.
Şehrin trafiğini ve kalabalık yollarını kısa bir tren yolculuğu ile geride bırakıp keyifli bir tur yapabileceğiniz İzmir Bisiklet Rotaları alternatiflerini değerlendirin. doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası
İzmir’den İzban trenlerini kullanarak Menderes/Cumaovası istasyonunda indikten sonra şehir merkezinden geçerek İzmir-Gümüldür yoluna ulaşabilir ve ardından Orhanlı tabellarını takip edebilirsiniz.
40 kmlik parkurun tamamı yol bisikleti için uygun olup, nadir “kaymak asfalt yol”larımızdan birisidir.  Parkur profili ise herkes için uygun olup, yumuşacık rampalarla keyifli bir sürüş yapabilirsiniz. Üzüm bağları, meyve ve zeytin bahçelerinin arasından geçerken “aa İzmir’de böyle yerler de mi varmış” diyeceksiniz.
Yol üzerinde Yeniköy, Eski ve Yeni Orhanlı köylerinde hem köy kahveleri hem de bakkallar bulunuyor. Yayık ayranı içmek için mutlaka mola verin.
doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası
Mandalin ağaçları sıklaşmaya başladığında ise artık denize iyi yaklaştığınızı göreceksiniz. Ürkmez’de çadır kamping veya ev pansiyonlarda konaklayabilirsiniz.
Menderes-Ürkmez Bisiklet Rotası için haritaya tıklayın:doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası

2- Menderes – Ahmetbeyli Bisiklet Rotası

İzmir’den İzban ile Develi istasyonu’na gelip şehir merkezinden geçerek ara yolları kullanabilirsiniz.

doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası

Değirmendere köyünde mola verebilir, evlerin arasındaki daracık sokaklarda gezebilirsiniz. Çamönü köyünü geçtikten sonra trafiğin çok yoğun olmadığı anayola bağlanacaksınız.

Klaros Antik Kentini görmediyseniz mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Ahmetbeyli’ye ulaştığınızda – araçlarla dipdibe gitmeyi göze alıyorsanız 15 km sürüşün ardından- Özdere Kalemlik Tesislerinde uygun fiyata çadır kampingde konaklayabilir veya Ahmetbeyli’de pansiyonda kalabilirsiniz.

doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası

  • Bu rotayı biraz uzatıp antik kentleri de görmek isterseniz o zaman bu yazıma da gözatın.
  • Menderes-Ahmetbeyli Bisiklet Rotası için haritaya tıklayın:
  • doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası

 3- Urla- Demircili Bisiklet Rotası doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotasıİzmir’den Urla tarafında giden ilçe otobüsleri ne yazıkki bisiklet taşımıyorlar. İzmir-Urla arası 35 km. Urla’dan itibaren ise Kuşçular, Demircili Koyu ve Yağcılar köylerinden geçen harika bir parkur var. Orman içinden geçen yollar, her geçtiğimde bana terapi gibi geliyor.

Urla-Kuşçular-Demircili-Yağcılar Bisiklet Rotası için haritaya tıklayın:
doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası

4- Yeni Foça – Eski Foça Bisiklet Rotası

doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası

İzban treni ile Aliağa yönünde bulunan Biçerova istasyonunda inip Yeni Foça’da denize sıfır bir yerde kahvaltı yapıp, trafiğin çok yoğun olmadığı, sağınızda hep masmavi denizi ve güzel ıssız koyları göreceğiniz parkurla Eski Foça’ya ulaşabilirsiniz.

Eski Foça’da limanda öğle yemeği için mutlaka mola verin. Ara yollardan, tek tük aracın geçtiği rotadan Menemen’e ulaşıp yine İzmir’e İzban’la dönebilirsiniz. Toplam 74 km.

Aliağa’dan başlayıp Yeni Foça-Eski Foça üzerinden İzmir’e ulaşan 115 km’lik parkur için ise bu yazıma bakabilirsiniz.

5- Torbalı-Şirince-Selçuk Bisiklet Rotası

İzban ile Torbalı’ya rahatlıkla erişebilir, yan yolları kullamarak önce Belevi’ne ardından Selçuk’a ulaşabilirsiniz. Şirince için tırmanış sırasında yolun tadını çıkarın, aceleniz olmadığı için bisiklete bindiğinizi unutmayın.

  1. TCDD ile Selçuk’tan banliyö treni ile dönüş yapabilirsiniz.
  2. Toplam 40 km. Torbalı-Belevi-Şirince-Selçuk Bisiklet Rotası için haritaya tıklayın:

 Türkiye bisikletle seyahat rehberi için buraya tıklayabilirsiniz.

Türkiye’nin en güzel 10 bisiklet rotası

Erdoğan Gümüş / Hürriyet Seyahat gezgini1-Dört mevsime uygun: Köyceğiz-Ortaca-Dalaman rotası2018 yılında The ECO Trails adıyla projelendirilen ve oluşturulan Köyceğiz-Ortaca-Dalaman Bisiklet Rotası, Muğla’nın, turistik ve doğası birbirinden güzel bu üç ilçesinin sınırları içinde, eko-turizm odaklı uzun mesafeli bir bisiklet yolu. Köyceğiz’de beş, Ortaca’da dört ve Dalaman’da beş olmak üzere 14 güzergâh ve bunları birbirine bağlayan ara bölgelerle birlikte toplam rota uzunluğu 700 km. Aynı zamanda içinde yürüyüş yollarını da barındıran bu rotaların en güzel yanı, güzergâh üzerinde uluslararası standartlara uygun yönlendirme işaret ve tabelaları olması. Bölgenin iklimi, dört mevsim bisiklet sürmek için uygun. Güzergâh belirlenirken eski yollar ve patikalar da dikkate alınmış. Bu rotada pedal çevirirken hem tarihi yollara hem de doğal güzelliklere hayran kalacaksınız.

Ahmet Umuroğlu / Küçükçekmece bisiklet ve doğa aktiviteleri kulübü (KÜDAK) yöneticisi2-Lezzetli molalar verin: Istranca DağlarıKırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan Istranca Dağları’nındaki bu rota; doğa severlere Güngörmez, Aksicim ve Balkaya köylerinden geçerek arazi sürüşü yapma imkanı tanıyor. Yol boyunca iki su geçişi var ve arazi son derece bakir. Acıktığınızda Balkaya’daki alabalık tesisine uğrayabilirsiniz. Başlangıç noktasındaki Güngörmez Kanyonu görülmesi gerekenler arasında. Toplamda 70 km olan rotayı günübirlik turlar ya da konaklamalı geziler için düşünebilirsiniz.

Bahar Gündoğdu / Hürriyet Seyahat gezgini3-Bodrum Knidos: Karadan mavi yolculuk deneyimiBisikletle de olsa denizden kopmak istemeyenlerdenseniz bu rota tam size göre. Bodrum’dan başlayıp Knidos’ta biticek olan rotanın toplam uzunluğu 295 km.

Longoz Koyu, Yediadalar ve Bördübet Koyu’ndan geçeceğiniz rota kamp kurmaya elverişli, seviyesi ise zor. Bir tarafınızda müthiş deniz manzaraları bir tarafınızda yemyeşil doğanın olduğu Halikarnas’tan Knidos hattı “Karadan mavi yolculuk” olarak da tanımlanıyor.

Bölgenin dünyaca ünlü koylarından geçerken hem gözleriniz hem ruhunuz bayram edecek.

Seçil Zor / Bisikletli Kadın İnisiyatifi üyesi4-Yedi günlük bir yolculuk: ToroslarTürkiye’nin güneyinde bisiklet sürüşü için en uygun zaman bahar ayları. Toroslar Bisiklet Rotası Antalya’dan başlayıp Fethiye’de son bulan toplamda yedi günlük bir rota.

Yaklaşık 323 km süren yolculukta deniz seviyesinden Toroslar’ın zirvesine, 1830 m rakımlara kadar çıkıp tekrar iniyorsunuz. Akış ana hatlarıyla şöyle: 1’inci gün Antalya’dan Çıralı’ya toplamda 60 km’lik yolun yarısı araç yolundan geçiyor. Anayoldaki tünel geçitlere dikkat etmelisiniz, bisiklet geçişi için yan yol çok dar.

Ancak anayoldan Çıralı’ya uzanan harika bir iniş tüm yorgunluğunuzu alıyor. Antalya’dan Çıralı’ya, oradan Karaöz ve Gelidonya Feneri’ne doğru yol alırken Likya Yolu’nun bir kısmında bisiklet sürüyorsunuz. 2’nci gün Gelidonya Feneri’nden tekrar Karaöz’e oradan da Finike’ye 58 km.

3’üncü gün Finike’den Avlan Gölü’ne hatırı sayılır bir yokuş çıkarak 48 km gidiyorsunuz. Bütün bu yorgunluğun ödülü olarak harika bir göl sizi karşılıyor. Kızlarsivrisi Dağı zirvesinde müthiş manzara eşliğinde kamp yapabilirsiniz. 4’üncü gün Avlan Gölü’nden Elmalı’ya doğru Gömbe Yaylası’na 40 km sürüyor. 5’inci gün Gömbe Yaylası’ndan Saklıkent’e 40 km.

6’ncı gün Saklıkent’ten Kayaköy’e 65 km ve 7’nci gün Kayaköy’den Fethiye’ye uzanan 12 km’lik parkur ile tur son buluyor. Tur genelinde gerek göl kenarında, gerekse sahilde doğa ile iç içe kamp yapmak çok keyifli.

doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası

Kenan Cavnar / Sakarya Basbas Bisiklet Grubu5-İsviçre manzaralarını hatırlatan rota: Kazımpaşa-Akmeşe-Sapanca GölüBaharın gelişiyle birlikte çiçek açan ağaçların, İsviçre’yi hatırlatan muhteşem manzaraların arasında yolculuk etmek istiyorsanız Kazımpaşa-Akmeşe ve Sapanca Gölü rotasını deneyebilirsiniz. Yol bisikletiyle gidebileceğiniz orta derece zorluktaki 70 km’lik rota Serdivan’dan başlıyor. Kazımpaşa-Çubuklu Köyü ve Akmeşe güzergahı üzerinde özellikle Kazımpaşa’daki köftecilere uğrayabilirsiniz. Kısa bir zamanınız varsa bu rota için biraz antrenmanlı olmanızı öneririm. Çubuklu Köyü’nü geçip Akmeşe’ye doğru pedallarken doğal meşe ağaçları ve yer yer koruluklarla karşılaşacaksınız. Yol boyunca köy kahvelerinde çay içebilir, bol bol manzara fotoğrafı çekebilirsiniz. Akmeşe’ye kadarki inişten sonra Adapazarı-İzmit yoluna bağlanıp, nispeten daha düz yolda Sapanca Gölü’nün güzel manzarasıyla turu tamamlayacaksınız.

Ersin Demirel / Yürüyüş rotaları rehberi6-Manzaranın tadını çıkarın: Kapıdağ YarımadasıBakir koyları ve doğal plajlarıyla Marmara Bölgesi’nin özel bölgelerinden olan Kapıdağ Yarımadası Balıkesir sınırları içerisinde yer alıyor.

Alabildiğine sakin, doğayla iç içe bir yolculuk vaat eden rota deniz kenarından yarımadayı turlayarak 95 km sonunda başlangıç noktası olan Erdek’te sona eriyor. İsteyenler bu rotayı, ekstradan 10 km’lik bisiklet sürüşünü daha göze alarak Bandırma’da da sonlandırabilirler.

You might be interested:  Minecraft Hangi Tür Bir Oyundur?

Özellikle İstanbul’da yaşayan bisiklet tutkunlarının düşlerini süsleyen günübirlik yarımada turu Erdek-Ocaklar-Narlı- İlhan- Doğanlar-Turan-Ormanlı-Ballıpınar- Çayağzı-Çakıllı-Karşıyaka-Tatlısu-Erdek etaplarından oluşuyor.

Bir bölümü toprak yollarda geçen rotanın hatırı sayılır rampaları var ama çıkılan her yokuşun en yüksek tepesinde nefis bir Marmara Denizi manzarasıyla karşılaşmak sizi kesinlikle motive edecek.

doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası

Sema Gür / Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Organizatörü7-Yeni başlayanlar için: İzmir Üçkuyular-Bostanlı-Sasalı Doğal Yaşam Parkı-Seyrek Özellikle bisiklete yeni başlamış kişiler için gidiş-dönüş toplam 40 km’lik en rahat İzmir bisiklet rotalarından biri. Çünkü

hemen hemen hiç trafiğe girmeden, bisiklet yolunu kullanarak ve yokuş çıkmadan harika bir tur imkanı sunuyor. Akışı ise şöyle: İzmir Körfezi’ni karayolundan dolaşmak yerine Üçkuyular İskelesi’nden arabalı vapura bisikletinizle binerek Bostanlı’ya geçeceksiniz.

Burada balıkçı barınaklarını ve Mavişehir’ i geçen bisiklet yolunu takip ederek, Sasalı Piknik Alanı’nı solunuzda bırakarak ilerlediğinizde Sasalı Doğal Yaşam Parkı’na ulaşacaksınız. Yolda çok fazla ağaç olmadığı için yaz sıcaklarında bu rotayı önermiyorum.

Ancak Mavişehir’ i geçer geçmez filamingoları sessizce seyrederek ilerlemek size tüm sıcağı unutturabilir. Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nda mola keyifli oluyor.

Enerjiniz yerindeyse ve seviyorsanız eti, sucuğu çok ünlü olan yakındaki Seyrek Köyü’ne geçerek kendinize ziyafet de çekebilirsiniz.

Nurgül Büyükkalay / Hürriyet Seyahat gezgini8-Aktivitesi bol rota: Köprülü Kanyon Antalya’nın en güzel bisiklet rotalarından ve başlangıcından sonuna kadar size müthiş doğal güzelliklerin eşlik edeceği bir parkur Köprülü Kanyon.

Bisiklet turunun yanı sıra rafting ve trekking aktiviteleri ile de meşhur bir bölge burası. Köprülü Kanyon, Antalya merkeze yaklaşık 90 km mesafede. Beşkonak’ta başlayıp Selge-Delisarnıç-Tazı ile devam edip tekrar Beşkonak’ta sona eren parkurun derecesi orta-zor, toplam mesafesi ise 65 km. Hem asfalt hem de toprak yolda ilerliyorsunuz.

Bu parkur için uygun bisiklet türü ise MTB, Full-Süspansiyon. Minimum rakım 163 m, maksimum rakım 1167 m. Beşkonak’tan Selge istikametine 11 km aralıksız asfalt yolda tırmanmanız gerekiyor. Yükseldikçe Köprüçay manzarası çıkacak karşınıza. Sonrasında Bozburun Dağı kayalıkları ve kanyon manzarası ile karşılaşacaksınız.

Selge’ye varınca Antik Tiyatro’yu göreceksiniz. Delisarnıç ile devam eden yol Ballıbucak Köprüsü’ne varıyor. Sonrasında bu rotanın en heyecan veren noktalarında biri Tazı Mevkii’ndesiniz. Burada eşsiz bir manzara sizi bekliyor. Eğer şanslıysanız nesli tükenmekte olan kızıl akbabaları da görebilirsiniz.

Manzaranın keyfini çıkardıktan sonra artık iniş yolundasınız. Orman yolu takip edilerek ana yola çıkan parkur Beşkonak’ta sona eriyor.

Dilan Acar Hekimoğlu / Yaş Grubu Milli Triatlet, Half Ironman 9-Mavi ve yeşilin kucaklaştığı rota : Kaputaş-Kaş-Demre Rotası Benzerine dünyada çok az rastlayacağınız yeryüzünün eşsiz manzaraların peşinde pedal çevirmeyi sevenlerdenseniz Kaputaş-Kaş-Demre bölgesini mutlaka denemelisiniz.

İlk rotamız hem yol bisiklet hem dağ bisikleti kullanılabilen orta seviye zorlukta toplamda 1200 m tırmanış kazandığınız 42 km uzunluğundaki Kaş Andifli-Kaş Kaputaş Mağarası yolu. Kaş Sardunya Otel’den Kaş Belediyesi’ne doğru Atatürk Bulvarı’ndan başlayarak sol taraftan Kaş-Fethiye yoluna girmeniz gerekiyor.

Necipbey Caddesi sizi kaymak asfalt tabir ettiğimiz mis gibi bir ana yola çıkarıyor. Yolda ilerlerken gökyüzünün maviliği havanın temizliği güne yeni uyanmış kuşların cıvıltısı size eşlik ederken önce Çukurbağ Yarımadası’nı geçiyorsunuz.

Yolda herhangi bir kavşak bulunmuyor çünkü sol omzunuzda Fethiye’ye kadar uzayan Akdeniz, sağınızda neredeyse Kalkan’a kadar uzanan Kaş’a özgü taştan setlerin gölgesi üzerinize vurarak devam ediyorsunuz. İyot kokusu ve makilerin arasından yayılan kekik kokuları eşliğindeki ikinci rota ise 20 km uzunluğunda ve 695 m irtifalı Kaş-Demre yolu.

Bu rota iyi antrenmanlı yol bisikleti kullanıcılarının tercihi olabilir. Kaş-yeni Antalya yolundan sağa doğru Yeniköy Gökçebelen’den tırmanışa başlıyorsunuz. Sağ omzunuzdan geriye baktığınızda her pedalda Akdeniz’in bir parçasının manzaranıza eklendiğine şahit oluyorsunuz.

doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası

Yıldırım Güngör / Seyahat yazarı, dağcı10-Bisiklet cenneti: Gökçeada Gökçeada, turistlerin henüz gelmeye başlamadığı bahar aylarında tam bir bisiklet cenneti. Adayı hem bisikletle dolaşıp hem de muhteşem güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz. Yaklaşık 100 km civarında olan ada turu en zorlu olanı.

20 kilometrelik Kuzu Limanı-Tepeköy rotası ile 30km’lik Kuzu Limanı-Dereköy-Marmararos Şelalesi rotası muhteşem Semadirek manzaralarının farklı açılardan görülebildiği muhteşem bir doğa içinde davam ediyor. Zorluk seviyesi orta. Hem spor yapacak hemde adanın tadını çıkaracaksınız.

Kuzulimanı-Kafalos, Dereköy-Gizli Liman ve Kuzu Limanı-Mavikoy rotaları da adanın diğer kayda değer bisiklet rotaları.

DOĞA SPORLARI VE BİSİKLET ROTALARI

Anasayfa / KEŞFEDİN / DOĞA SPORLARI VE BİSİKLET ROTALARI doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası

RÜZGAR SÖRFÜ VE KİTE SÖRF Yıl boyunca sürekli esen rüzgarı ile dünya’nın sayılı rüzgar sörfü cennetlerinden birisi Alaçatı. Koyun sığ suları ve korunaklı oluşu sebebi ile sörfe başlamak için de ideal bir lokasyon. Alaçatı Marina’dan hemen sonra sahilde yer alan sörf okulları, hem sörf eğitimi veriyor, hem de sörf bilenlere sörf ve sörf elbisesi kiralıyor. İyi sörfçüler ise sörf ekipmanlarını yıl boyu buradaki depolarda saklayabiliyor. Eğer siz sörf yapmıyor ancak çocuğunuz ya da eşiniz yapıyor ise sörf okullarının önündeki plajda güneşlenme alanları ve de harika kafeler mevcut. Denize girmek için ise az ilerideki çark plajına yürüyebiliyorsunuz. Kite Sörf yapmak isteyenler ise kulüplerde ekiple buluşup koyun karşısında en sağdaki kite alanına transfer ediliyor ve hem ders alabiliyor hem de pratik yapabiliyor. Tabii, kite sörfün asıl yeri Altınkum yolundaki Pırlanta koyu.

  • Yazar: Zeynep Boneval
  • BİSİKLET ROTALARI
  • YARIMADA'NIN TARİHİ VE DOĞASINI PEDALLAYARAK KEŞFEDELİM

İzmir'in çesme ilçesine bağlı Alaçatı beldesi ile çevresi, Türkiye'nin tarih ve doğa cennetlerinden biri, hem de eşsiz Ege koyunda gizlı bir denizci cenneti. Alaçatı'ya yaklaşırken temiz enerjinin sembolü rüzgar enerji santralleri karşılar bizi.

1998'de Alaçatı Belediyesi öncülüğünde Türkiye'nin ilk rüzgar enerji santrali {ARES} burada kurulmuş ve tüm yurtta rüzgar enerjisinin kullanımında örnek olmuştur.

Şehrin merkezine geldiğimizde yan yana duran yel değirmenleri dikkatimizi çekiyor; bir zamanlar insanların tahıl öğütmek için kullandığı bu değirmenler bize bir rüzgar kentinden olduğumuzu yeniden hatırlatıyor.

OVACIK PARKURU (ORTA)

ÇAKABEY – OVACIK – OVACIK MEVKİ – AZMAK KOYU – ÇEŞME BAĞLARI

Parkur, Alaçatı'nın güneyinde çesme ile Alaçatı arasında bulunan Ovacık düzlüğünde ve Çakabey hafif dağlık alanından geçmekte olup 28 km uzunluğundadır.

Yol boyunca yer yer asfalt ve toprak yollardan geçerek, Çesme bağlarında şarap tadımı yapabilecek, Ovacık düzlüğünde bulunan enginar tarlalarının arasından geçecek Azmak Koyu'nda Ege Deniz'ini seyre dalabilecek ya da dilerseniz yüzebileceksiniz.

Ovacık'a vardığınızda yolu yarılamanın verdiği keyifle Ovacık Kahvesi'nde çayınızı yudumlayabilir bir şeyler atıstırabilirisiniz. Burada biraz dinlenmenizi tavsiye ederiz. Zira yolun bundan sonraki kısmı biraz daha zor olmakla beraber bir miktar yokuş da çıkarak Çakabey'e varacaksınız.

Çakabey'e tırmandığımızda hemen sağ tarafımızda tarihi cami ve türbe kalıntılarını görebilirsiniz. Yolun geri kalanında Alaçatı ve llıca manzarası eşliğinde toprak yoldan indikten sonra eğimsiz asfalt ve trafiği pek az olan yeşil bitki örtüsüyle çevrili bir yoldan tekrar Alaçatı'ya varmış olacakısnız.

Bu parkur Alaçatı-Çesme arasındaki 7 kilometrelik alanda bulunduğundan bircok noktadan rotadan çıkıp, kısa sürede Alaçatı ya da Cesme'ye varabilirsiniz. Orta seviye bisiklet kullanıcıların alabileceği bir yol. Mesafe kısa gelebilir fakat yol sartları sizi biraz yoracaktır.

YEŞİL YOL (KOLAY)

ALAÇATI MEVKİ

Alaçatı parkurlarının en basiti… Sadece 6 km uzunluğunda. Alaçatı merkezden başlayan parkur Çesme yönüne doğru asfalt, tenha ve çevresi yeşillerle bezeli bir yoldan devam ediyor.

Sonrasında sola sapıp 1 kilometrelik toprak bir yoldan devam ettikten sonra Alaçatı Çamlıkyol başlangıcında ayrılmış bisiklet yolundan Alaçatı' ya geri dönüyoruz.

Günün her saati gidilebilecek çok basit bir rota.

KARAKÖY PARKURU (ZOR)

KARAKÖY – ZEYTİNELİ – MERSİN KOYU – AZMAK MEVKİ – ALAÇATI

Parkurun başlangıç noktası Alaçatı'dan İzmir istikametine doğru eski İzmir-Çesme karayolunun 7. kilometresinde bulunan Karaköy yol sapağıdır. Yolun ilk kilometrelerinde kendinizi 300 yıllık geçmisi bulunan terk edilmiş Karaköy'ün eski taş yolunda bulacaksınız.

Bir süre sonra Karaköy'ün terk edilmiş yarı yıkık haldeki taş evleri arasından geçip yer yer orman içinden geçen toprak yoldan devam edeceksiniz. Otoban altından geçen karanlık ve biraz uzun [110 m] tünelin ardından ana yola çıkıp sola doğru devam ederek Zeytineli'ne kadar asfalt bir yolda devam edeceksiniz.

3 km sonra karşılaşacağınız yol ayrımında sol taraftan devam edip Zeytineli Köyü'nde mola verip ihtiyaçlarınızı gidermenizi tavsiye ederiz. Sonrasında yol ayrımına geri dönüp sağ taraftan rotaya devam edebilirsiniz. Yaklaşık 9 km yol aldığınızda Ege Denizi'ni tekrardan göreceksiniz.

You might be interested:  Otel Nereye Şikayet Edilir?

Mersin Koyu'ndan devam ederek eskiden tarımcılıkla uğraşmış insanların teraslanmış arazilerini, yıkık taş evlerini göreceksiniz. Eskiden burası küçük bir liman kentiymiş. Buradan alınan mahsuller gemiler ile çesitli bölgelere ulaştırılırmış.

Rotaya devam ettiğinizde 10 km sonra sol tarafımızda sıra sıra dizilmiş Alacatı Port Evleri' ni göreceksiniz ve artık Alaçatı' ya geri dönmüş bulunuyorsunuz. Rotamız 34 km uzunluğunda olup yeni başlayan bisikletçilere önermiyoruz. Parkur en az orta seviye bisiklet sürücülerinin bisiklet sürebileceği nitelikte olup, yer yer bozuk satıhlardan geçilmektedir.

Yazar: www.bikealacati.com

Marmaris Bisiklet Rotaları

doğanın İçinden geçen 12 bisiklet rotası

Muğla‘nın ilçesi Marmaris, ormanlarla kaplı tepeler ve masmavi denizi ile aktif tatil, özellikle bisiklet turu yapmak isteyenler için çok uygun. Yapmanız gereken tek şey 710 kilometre uzunluğundaki Marmaris Bisiklet Rotaları ağından kendiniz için uygun turların seçimini yapmak.

Marmaris ve Çevresinde Bisiklet Turu Önerileri:

Rota 1 – Fürth Yolu – Asparan – İçmeler

Orman içi bir parkuru da kapsayan bu tur dinlenmek ve biraz da egsersiz yapmak için ideal. Marmaris Kalesi ve Kervansaray gibi tarihi yapıları ziyaret edin, kenti çevreleyen güzel çam ormanlarının içinde temiz havayı soluyun ve İçmeler plajında dinlenin. Bu tur Marmaris’in güzelliği hakkında fikir sahibi olmak için ideal.

Tura Marmaris Kalesi’ni ziyaret ederek başlayıp eski kent merkezindeki daracık sokaklarda gezindikten sonra sahilden uzaklaşıp Armutalan’ın sakin caddelerinden geçip çam ağaçları ile kaplı Marmaris-Fürth Yolun’a girin. Marmaris Belediyesi ve Fürth Belediyesi’nin kardeş şehir anlaşmasının 10.

yıl kutlamaları nedeniyle düzenlenen orman yolunda pedal çevirirken manzarayla dinlenecek, bitki ve hayvan çeşitliliğine şaşıracak, bisikletinizle keyifli bir gün geçireceksiniz.

Asparan ovasındaki tesislerde kısa bir molanın ardından İçmeler’e inip denize paralel sahil yolundan Marmaris’e dönerken tertemiz plajlarda denizin tadını çıkarın.

Kaçırmayın: Marmaris Kalesi, Armutalan’dan Marmaris manzarası, İçmeler’in şirin merkezi.

Yol durumu: Çoğunlukla asfalt, toprak yollarda dere geçişleri var

  •  Zorluk Derecesi : 1/5
  •  Toplam Km : 30.70 km
  •  İrtifa Kazancı : 442.00 m
  •  En Yüksek İrtifa : 216.00 m
  •  Başlangıç Noktası : M01-Atatürk
  •  Bitiş Noktası : M01-Atatürk

Rota 2 – Çetibeli – Çamlı – Altınsivri – Gökbel

Kırsal bölgelerdeki köy yollarında pedal çevirirken önce zamanda geriye doğru yolculuk yapmışsınız izlenimi veren köylerden geçecek daha sonra Çamlı’ya ulaştığınızda yeniden 21.yüzyıla döndüğünüzü hissedeceksiniz.

Marmaris-Muğla yolunun ilk kilometrelerindeki rampanın ardından yumuşak eğimlerle devam eden yol sizi Çetibeli Köyü’ne ulaştıracak. Marmaris’e sadece 16 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen Akdeniz’den farklı olarak yerleşim şekli Karadeniz’deki kırsal köyleri andırır. Çam ve sığla ağaçları ile kaplı köy, bahar ve yaz mevsimlerinde amber kokar.

Marmaris’in en eski değirmeninin bahçesinde kurulu restoranda dinlenebilir ve yörenin ünlü pırasa ve patlıcan yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.

Çetibeli’nden ayrıldıktan bir kaç kilometre sonra orman yolundan Çamlı Köyü’ne doğru ilerleyen parkurda pedal çevirirken bakir tepelerde sessizliğin tadını çıkarın. İsmini etrafını saran çam ağaçlarından alan Çamlı köyünün ortasından bir dere geçiyor.

Bu rotayı bahar aylarında yapıyorsanız Çamlı’da üretilen mis gibi çileklerin tadına mutlaka bakın.

Çamlı Köyü’nden sonra hafif rampaları olan toprak yolda Gökova koylarının eşsiz manzarasında rotayı takip edin.

Antik dönemde Rodos’a bağlı bir yerleşim Euthenna’dan bugüne ulaşan kalıntılar Karacasöğüt köyünün yaklaşık 2 kilometre güneydoğusunda Altınsivrisi (580 mt) tepesinde bulunuyor.

Tepenin yakınlarında kent nekropolisi, biraz yukarılarda çeşitli sur kalıntıları, kaya mezarları ve sarnıçlar bulunmakta.

İnişe geçtiğinizde Beldibi’ne gelmeden önce Marmaris’in fotoğraflarını çekeceğiniz bir kaç nokta göreceksiniz. Asartepe’deki Physkos Antik Kenti’nde bulunan kalıntılar Marmaris’teki ilk yerleşimin M.Ö. 3400’e kadar uzandığını gösterir. Antik kentin manzarası gerçekten büyüleyici.

Kaçırmayın: Çetibeli, Çamlı, Euthenna Antik Kenti, Phykos Antik Kenti

Yol durumu: Genellikle asfalt, bazı yerlerde toprak yollar.

  •  Zorluk Derecesi : 5/5
  •  Toplam Km : 2.20 km
  •  İrtifa Kazancı : 1223.00 m
  •  En Yüksek İrtifa : 378.00 m
  •  Başlangıç Noktası : M04-Sahil
  •  Bitiş Noktası : M03-Ulusal Egemenlik

Rota 3 – Gökbel – Karacasöğüt – Yeşilbelde – Marmaris

Marmaris Atatürk Heykeli’nden başlayan rota kentten yavaş yavaş uzaklaşıp önce ormanlara sonra Gökova kıyısında kalabalıktan uzak Karacasöğüt sahiline uzanmakta.

Marmaris’ten Karacasöğüt’e uzanan trafik az olduğu rotada pedal çevirmek çok keyifli. Karacasöğüt’e yaklaştığınızda rota levhalarını takip ederek deniz kıyısına rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Helenistik döneme ait kalıntılar için henüz ciddi bir kazı çalışması yapılmamış olsa da bölge arkeolojik sit alanı kapsamında ve Gökova Özel Koruma Bölgesi sınırları içinde.

Karacasöğüt yakınlarında antik dönemde Rodos’a bağlı olduğu düşünülen antik kent Amnistos’tan bugüne sur kalıntıları, deniz kıyısında ise antik liman duvarları ulaşmış.

Daha çok tekne turlarının ziyaret ettiği, karadan ulaşımın zor olduğu muhteşem koylarla dolu çevrede rota bir süre sonra tekrar denizden uzaklaşıp tarla ve meyve bahçelerinin arasından Yeşilbelde Köyü’ne doğru devam ediyor. Yeşilbelde okaliptus ve çam ağaçları ile çevrili. Organik tarımın yaygın olduğu bu tarla ve bahçelerde üretilen yerfıstığını mutlaka tadın. Orman yollarından Armutalan’a ulaştıktan sonra rota Marmaris’te sonlanmakta.

Kaçırmayın: Karacasöğüt, Amnistos antik kenti kalıntıları

Yol durumu: Asfalt ve toprak yollar

  •  Zorluk Derecesi : 3/5
  •  Toplam Km : 3.80 km
  •  İrtifa Kazancı : 919.00 m
  •  En Yüksek İrtifa : 371.00 m
  •  Başlangıç Noktası : 018-Gökbel
  •  Bitiş Noktası : KAPI-04

Rota 4 – Datça Yolu – Değirmenyanı – Velo Vadisi – İngiliz Limanı – Marmaris

Bu rota ile Akdeniz kıyısından, Ege Denizi’ne, orman içlerindeki ıssız yollardan Gökova’nın en korunaklı limanına ulaşabilirsiniz.

Datça yolunun ilk kilometrelerinde muhteşem Marmaris Körfez’i, fotoğrafının çekilmesi için poz veriyor olacak. Marmaris’den uzaklaşırken rampanın en yüksek noktasında bir kez daha Marmaris’e kuşbakışı baktıktan sonra Asparan ovasının çam ormanları ile kaplı yeşiline inişe geçiyor olacaksınız.

Değirmenyanı ihtiyaç molası için uygun bir nokta. Yörenin otları ile yapılmış gözlemelerini ve ev yapımı ayranını beğeneceksiniz. Rota bir süre sonra anayoldan ayrılıp sizi denizle buluşturacak; ancak bu sefer Ege Deniz’i ile.

Toprak zeminde yumuşak rampalarda keyifli bir sürüşün ardından İngiliz Limanı’na ulaşacaksınız.

İngiliz Limanı doğal yapısı nedeniyle bütün rüzgarlara kapalı, yılın her döneminde sakin, huzurlu ve güvenli. II. Dünya Savaşı sırasında Alman donanmasından kaçan İngiliz denizaltıları bu limana saklanmış ve birkaç ay burada barınmışlar. Daha sonra bölgede yaşayanlar buraya İngiliz Limanı adını vermiş.

Kargılı ve Ayın Koyu’nda yaz aylarında teknelere hizmet veren restoranlar var ve deniz mahsülleri ile harika yemekler sunuyorlar. Bu rotada kamp yapmak isterseniz Okluk veya Kargılı Koyu’nu tercih edin.

Rota sizi orman içi yollardan Yeşilbelde üzerinden tekrar Marmaris’e götürmekte.

Kaçırmayın: Değirmenyanı eski değirmen, İngiliz limanı, muhteşem mazaralar

  •  Zorluk Derecesi : 3/5
  •  Toplam Km : 30.10 km
  •  İrtifa Kazancı : 774.00 m
  •  En Yüksek İrtifa : 260.00 m
  •  Başlangıç Noktası : M01-Atatürk
  •  Bitiş Noktası : M01-Atatürk

Rota 5 – Marmaris – Nimara Mağarası

Günnücek milli parkı ve Nimara Mağarası’nın keşfini kapsayan kolay ve keyifli bir tur rotası. Deniz seviyesinde kolay bir parkur. Şehir bisikleti ile rahatlıkla yapılabilir.

Marmaris Atatürk Heykeli’nden başlayıp Marina’yı geçtikten sonra Günnücek Orman Parkı’na uğrayın. Sığla (günnük) ağaçları ile kaplı ormanda bulunan plaj ve dinlenme tesisinden yararlanabilirsiniz.

Sığla ağacı özünden elde edilen yağ eczacılık, kozmetik ve parfümcülükte kullanılıyor.

Sığla ağacı dünyada eşine az rastlanılan bir doğa harikası olup elde edilen yağın kokusu için aynı zamanda ‘cennet kokusu’ da denilir.

Aktaş, sahilden Yalancı Boğaz’a giden yol üzerinde ufak bir yerleşim alanı. Kuzey yönü ormanlık tepelerle çevrili, gürültüden uzak, incecik kumlu bir plajı olan sakin bir köşe. Marmaris’in gece manzarasının en güzel göründüğü yerlerden biri. Adını deniz kenarındaki yüksek bir ak kayadan almış.

Cennet Adası aslında kara ile bağlantısı olan bir yarımada. Yalancı Boğaz’dan Cennet Adası’na geçtikten sonra Nimara mağarasını ziyaret etmek için dağ bisikleti tercih etmeli veya yürüyerek devam etmelisiniz. Yer yer çukur ve kayalardan oluşan toprak yolda bir kaç kilometre süren bu tırmanış kondisyon gerektiriyor.

Adaçayı ve kekik kokuları eşliğinde tırmanış Nimara Mağarası girişinde son buluyor. Tabelanın hemen ilerisindeki merdivenlerden mağaranın girişine ulaşılıyor. Dikitler ve yüksek sarkıklarla kaplı mağara bir tapınak olarak kullanılmış.

Bugün ise mağara, ilkbahar ve yaz aylarında, nemli ve loş ortamları seven kaplan kelebeklerine (euplagia quadripunctaria) ev sahipliği yapıyor.

Kaçırmayın: Günnücek milli parkı ve sığla ağaçları, Nimara Mağarası

Yol durumu: Yalancı Boğazı’na kadar asfalt sonra ise toprak yol

  •  Zorluk Derecesi : 1/5
  •  Toplam Km : 0.00 km
  •  İrtifa Kazancı : 334.00 m
  •  En Yüksek İrtifa : 200.00 m

Rota 6 – Turunç – Kumlubük – Palamut

Deniz ve yöresel yemek sevenler için ideal bir rota. Çok güzel plajlar ve leziz yemekler sunan restoranlara yolculuk.

You might be interested:  Deniz Feneri Ne Tür Işık Kaynağıdır?

Rota, Marmaris merkezden İçmeler’e kadar kolay bir parkurda ilerliyor. İçmeler kent merkezinin ardından Turunç’a doğru tırmanış başlıyor. Yol kenarındaki çeşmelerden su ihtiyacınızı rahatlıkla giderebilirsiniz.

Turunç, Güney Afrika kökenli kışın yapraklarını dökmeyen bir narenciye türü ve belde ismini işte bu meyveden almış. Yemyeşil dağların eteklerinde doğanın sunduğu güzellik ve huzur içinde bu şirin tatil cennetinde denizin keyfini çıkarabilir, birbirinden güzel restoranlarda leziz yemekler yiyebilirsiniz. Köy yaşamıyla modern turizm anlayışı, tarihle doğa iç içe.

Konaklama için hem pansiyon hem de lüks otel alternatifleri bol. Koyları dalış tutkunlarının tercihi. Patika ve keçi yolları ile örülü dağları ise yürüyüş ve dağcılık tutkunları için çok uygun. Karyalıların ilk yerleşim yerleri olan Bozburun Yarımadası’nın önemli kentlerinden biri olan Amos, Turunç’a bir kaç kilometre mesafede.

Deniz kıyısında bir tepe üstünde yer alan antik yerleşim yerinde tiyatro, tapınak ve bazı heykel kaideleri görülebiliyor. Kentin etrafını çevreleyen surlar 2500 yıl önce Palamuttepe’den indirilen kaya bloklar işlenerek, harç ve sıva kullanılmadan yapılmış.

Amos’un çevreye hakim harika manzarasını görmek isteyenlerin biraz zahmete katlanmaları ve hala iyi durumda olan tiyatroya tırmanmaları gerekiyor.

Kumlubük, pırıl pırıl denizi ile rotanın ‘sakın kaçırmayın’ listesinde. Sığla ağaçları ile örtülü yamaca doğru tırmanış başladıkça masmavi koylara tepeden bakma şansınız olacak.

Bu rampa Marmaris bisiklet rotalarının en zorlu rampalarından biri ve kondisyon gerektirmekte. Palamuttepe’ye ayrılan toprak yol zirveye ulaşıyor.

Palamuttepe yol ayrımından kısa bir süre sonra İçmeler tarafına doğru iniş başlıyor ve yine sahilden Marmaris’e dönüş.

Turunç’ta konaklamayı planlıyorsanız ve kendinize bir günlük dinlenme molası vermek isterseniz günübirlik tekne turlarını kaçırmamalısınız. Sadece denizden ulaşılabilen koy ve mağaraları görmek ve akvaryumu andıran yerlerde denize girmek için idealdir.

Kaçırmayın: İçmeler merkez, Amos Antik Kenti, Kumlubük koyu

Yol durumu: Çoğunlukla asfalt, yer yer yol bozuk

  •  Zorluk Derecesi : 4/5
  •  Toplam Km : 0.00 km
  •  İrtifa Kazancı : 1413.00 m
  •  En Yüksek İrtifa : 843.00 m

Rota 7 – İçmeler – Bayır – Söğüt – Bozburun – Hisarönü – Marmaris

Marmaris’in kitle turizmine alternatif sunan, büyük kalabalıklardan uzak Bozburun Yarımadası’nın güzelliği içinde tazelenme turu, çam ormanları ile kaplı yollardan köylere ve engin mavi denizlere bakan tepelere ulaştırıyor.

Bayır, ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin eserlerinde sözünü ettiği ‘geçit vermeyen, her türlü vahşi hayvanın yaşadığı dağların’ eteklerinde kurulu bir dağ köyü.

Köydeki yaklaşık 2000 yaşındaki anıtsal çınar ağacının gölgesindeki kahvede köy halkı ile sohbet edebilir ve kısa bir molanın tadını çıkarabilirsiniz. Antik köy çeşmesinden buz gibi kaynak suyu ile susuzluğunuzu giderebilirsiniz.

Bayır’dan 5 kilometre mesafede bulunan berrak denizi ile ünlü Çiftlik koyuna inerek tura alternatif bir parkur eklemeyi tercih ederseniz koydaki lokantalar yaz ayları boyunca hizmet veriyor.

Marmaris Bal Evi, Osmaniye Köyü sınırları içinde. Müzeye giriş ücretsiz olup rehber eşliğinde müzeyi gezerken bir yandan da 6000 yıllık arıcılık tarihi ve bal üretimi hakkında bilgi alabilirsiniz. 15 dakika kadar süren müze turu farklı bal türlerinin tadımı ile son bulur.

Marmaris ile Bayır arasındaki mis kokulu çam ormanları Bayır’dan ayrılıp Söğüt’e doğru devam eden yolda birden bire sona eriyor ve bitki örtüsü tamamıyla değişiyor. Beyaz kayaların ve sarı çiçeklerin arasında ara ara masmavi denizi uzaktan görebiliyorsunuz. Eğer hava açıksa Rodos Adası’nı görebilirsiniz.

Söğüt, kalabalığın olmadığı kendi halinde şirin bir köy. Söğüt’ten Bozburun’a doğru giderken küçük koylarda geleneksel ahşap tekne (gulet) yapımı atölyeleri dikkatinizi çekecek. Bozburun sahilindeki restoranlarda yörenin otlarıyla yapılan zeytinyağlıları ve balık yemeklerini mutlaka denemelisiniz. Konaklamayı planlıyorsanız köyde çeşitli alternatifler mevcut.

Bozburun’dan ayrılıp yola devam ettiğinizde Selimiye’yi öncelikle kuşbakışı göreceksiniz. Selimiye son yıllarda yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmiş badem ve zeytin ağaçları ile içiçe mütevazi bir belde. Sahil boyunca küçük restoranlar deniz ürünleri ve zeytinyağlı yemekler sunmakta. Küçük ama kaliteli hizmet veren pansiyon ve oteller yaz aylarında dolup taşar.

Selimiye’den Hisarönü’ne doğru giderken sahip olduğu tarihi ve doğal zenginlikleri nedeniyle koruma altında olan Turgut Köyü’nde ve yakınlarındaki şelalede mola verip buz gibi sularda serinleyebilirsiniz. Hisarönü’nde sayıyısz otel ve pansiyon bulabilir veya Çubucak kamp alanında çadır kurabilirsiniz. Hem konum hem de tesis olarak çok güzel bir yer.

Kaçırmayın: Bal Evi, Bayır’da anıtsal çınar ağacı, Bozburun limanı, Selimiye’deki Küçükada Feneri kalıntısı, Turgut’ta şelale

Yol durumu: tamamı asfalt/stabilize

  •  Zorluk Derecesi : 5/5
  •  Toplam Km : 0.00 km
  •  İrtifa Kazancı : 1749.00 m
  •  En Yüksek İrtifa : 553.00 m

Rota 8 – Bördübet – Amazon – Yedi Adalar – Yeşilbelde – Marmaris

Şehirden uzaklaşıp, doğanın kalbinde olmak istiyorsanız, bu turu tercih etmelisiniz. Dayanıklılığınızı rampalarla sınamak, doğanın sessizliğinin tadını çıkarmak ve kendinizle başbaşa zaman geçirmek için mükemmel bir rota.

Kentten bir süreliğine ayrılıp ıssız yollarda doğayla içiçe bir tur için dağ bisikleti tercih edilmeli. Zorlu rampaları olan bu parkur aslında bir yandan da kendiniz ile başbaşa kalmak ve sessizliğin tadını çıkarmak için çok uygun. Anayoldan ayrılan toprak yol Gökova Körfezi’ne, körfezin eşsiz köşelerinden biri olan Bördübet Koyu’na götürür.

Yolda sizi denize girmeye davet eden küçük koylar göreceksiniz. Biraz sabrederseniz çok daha güzel yerlere ulaşırsınız. Her kilometrede esprili bir levha ile karşılaşacaksınız. “The End” tabelası Bördübet’e ulaştığınız anlamına gelir. Bördübet Koyu, çevredeki en güzel ve bakir koylardan biri. Burada bir kamping alanı ve butik otel var.

Bu tesisler çevreye duyarlı işletmeleri ile tanınmakta.

Yedi Adalar, Amazon mevkine yakın çam ormanları ile çevrili mercan kayalıkları ile Türkiye’nin en güzel 10 küçük koyundan birisi. Yeşilbelde’de yiyecek ve su ihtiyacınızı karşıladıktan sonra turunuzu yine Marmaris’te sonlandırabilirsiniz.

Kaçırmayın: Bördübet, Yedi Adalar , Gökova Körfezi’nde doğa ile başbaşa bir yol

Yol durumu: yarısı asfalt yarısı toprak

  •  Zorluk Derecesi : 4/5
  •  Toplam Km : 0.00 km
  •  İrtifa Kazancı : 1155.00 m
  •  En Yüksek İrtifa : 241.00 m

Rota 9 – Fürth Yolu – Asparan – Hisarönü – Pazarlık – İçmeler

Rota Marmaris’ten başlayıp orman içinden geçen patika yoldan Asparan’a ulaşıyor, temiz havası ve muhteşem denizi ile ünlü Hisarönü’e devam ederek önce Pazarlık’a sonra İçmeler’e uğrayıp Marmaris’te sonlanıyor.

Mysia Bisiklet Rotaları

Mysia Yolları projesi Nilüfer’in güney kırsalındaki Misi (Gümüştepe), Ulubat Gölü kuzey batı ucundaki Uluabat ve Mudanya’nın batısındaki Kapanca Antik Limanı arasında kalan 73 köy ve mahalleyi birleştiren, toplamda 857 km.

uzunluğundaki rotalardan oluşmaktadır.

27 doğa yürüyüşü, 18 dağ bisikleti ve 5 at biniciliği parkurundan oluşturulan Mysia Yolları Rotaları, Nilüfer, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Mudanya ve Orhaneli ilçelerine uzanarak konuklarını büyüleyici bir doğa, tarih ve kültür yolculuğuna çıkarır.

Mysia Yolları, Antik Çağ Anadolu sakinlerinden olan Mysialılardan ismini alan tarihî Misi köyünden yola çıkıp, geçmişi MÖ 7.

yüzyıla uzanan antik Apollonia kentinin günümüzdeki devamı olan Gölyazı Mahallesi’ne ve Ortaçağ’a tarihlenen en müstahkem kalelerden Uluabat’a ve bir Mysia kenti olan Miletopolis’e uzanır.

Osmanlıların Bursa civarındaki ilk yönetim merkezi olan Kite (Ürünlü) ile antik liman kalıntılarını barındıran Kapanca Limanı gibi daha pek çok önemli kültür mirası Mysia coğrafyasında kendisine yer bulur.

Misi’den Batı Uludağ yamaçlarına kadar, Uluabat Gölü çevresinde ve Tahtalı’dan Kapanca’ya uzanan Mysia Yolları parkurlarında, Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Mudanya belediyeleri iş birliği ile 857 kilometrelik parkur boyunca, uluslararası standartlarda yönlendirici işaretler, yön levhaları, QR kod ile dijital haritalar gibi teknolojik imkânları sunarak, tüm doğa tutkunlarının bu rotaları güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlar.

Çoğunlukla tarihî yollar üzerinde tasarlanmış Mysia Yolları parkurları, doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, atlı doğa yürüyüşü, panoramik manzara seyri, kuş gözlemi, doğa fotoğrafçılığı, sportif olta balıkçılığı, çadırlı kamp, yamaç paraşütü ve mağaracılık gibi çeşitli aktiviteler için imkan sunar.

Unutmayın!.

  • Mysia Yolları Bisiklet Rotalarının başlangıç noktası olan Misi’ye Orhaneli yolu yerine farklı bir güzergâhtan da ulaşabilirsiniz. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndan Bilginler Caddesi yoluyla Cephanelik mevkiine uzanan şehir içi yol Harmanlar Caddesi’nden geçerek 5 kilometre sonra Misi’ye bağlanıyor.
  • Mysia Yolları bisiklet rotalarının dağlık bölgelerdeki bölümüne Misi-Dağyenice, Çalı-Atlas veya Kayapa-Maksempınar güzergâhlarını kullanarak kolay yoldan ulaşabilirsiniz.
  • B14 ve B15 rotalarının Uluabat’tan sonraki 3 kilometrelik bölümü Karacabey-Bursa yolunu kullanıyor. Uluabat çıkışında geçeceğiniz köprü dışında başka bir seçenek olmadığı için Gölkıyı ayrımına kadar emniyet şeridini kullanın ve dikkatli olun.
  • Mysia Yolları’nda geçeceğiniz rotalardaki yön levhaları ve renkli işaretler sizlere yolculuğunuz esnasında yardımcı olacaktır. Mavi yön levhalarının üzerinde bulunan rota numaralarına dikkat edin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *