Ayder yaylasına otobüsle ulaşım

Ülkemizin her bir köşesi cennet; ancak kabul edersiniz ki Karadeniz bir başka. Kendine has kültürü, denizi, zengin yemek kültürü, tarihi ve harika insanları ile ülkemizin hiç kuşku yok ki en büyük rengi.

Fakat Karadeniz’i asıl bu denli büyüleyici kılan unsurlardan bir tanesi de gerçek anlamda cennet tasvirlerini andıran harika yaylaları.

Özellikle bahar ve yaz aylarında onlarca festivale, şenliğe, konsere ev sahipliği yapan yaylalar, bulundukları şehirlerin turizm açısından da kaleleri sayılıyor.

  Bugün tam anlamıyla kendi şehriyle özdeşleşmiş olan Ayder Yaylası’ndan söz edeceğiz. Bölgeyle ile ilgili pek çok bilgiyi bulabileceğiniz bu rehber yazımızı okumadan Ayder Yaylası’na gitmeyin deriz. Haydi başlayalım keşfe…

Ayder Yaylası Hakkında Bilgi

Şarkılara konu olan, gidenlerin hayranlıklarını gizleyemediği, dönenlerin deyim yerindeyse kalplerini bıraktığı meşhur Ayder Yaylası, Rize şehrinde yer alıyor.

Çamlıhemşin ilçesinin en önemli yaylası olarak kabul edilen Ayder Yaylası, ilçe merkezinin yaklaşık olarak 20 km güneyinde yer alıyor.

Deniz seviyesinden yüksekliği 1300 metre olan Ayder Yaylası, genlikle kayın ormanları ile bezenmiştir. Hemen arkasında Kaçkar Dağları bulunan yayla, özellikle de kaplıcalarıyla ön plana çıkıyor.

Öte yandan yaylada yetişen çiçeklerden elde edilen balın da çok meşhur olduğunu söyleyebiliriz. Mutlaka bir yerlerde, meşhur “Ayder Balı” olarak satılan ballara denk gelmişsinizdir.

Ayder Yaylası’nın tarihi, bizleri 13. yüzyıla kadar götürebilir. Buna rağmen gerçek anlamda yayladaki yerleşim 1800’lü yıllarla beraber başlamış. Özellikle Halalılar olarak ifade edilen topluluğun o dönem Ayder Yaylası üzerinde oldukça aktif olduğunu görüyoruz.

Ayder Yaylası’nda yer alan kaplıcanın ise 320 yıllık bir tarihi söz konusu. Her sene mayıs ayında bölgeye gelen Halalılar, kaplıca sayesinde dinlenme şansı bulurlarmış. Eylül ayında ise ot biçmek için yeniden yaylaya gelirlermiş.

Bu iki ziyaret de bölge halkı için oldukça önemli bir ritüele dönüşmüş. Özellikle de ot biçmeye gelirken genellikle keyifli bir şekilde şarkılar söylenirmiş.

Yaklaşık olarak 30 seneden bu yana resmi anlamda turizm bölgesi olarak kabul gören Ayder Yaylası, öte yandan da Milli Park statüsüne de sahiptir.

ayder yaylasına otobüsle ulaşım

Sağlık ve doğa turizmini bir arada entegre edebilen ender yerlerden biri olan yayla, çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Yeşilin her tonuna tanıklık edeceğiniz Ayder Yaylası’nda, birbirinden sempatik yayla evleri kadar dağın eteklerinden süzülen şelale de dikkat çekicidir.

Görsel açıdan bir gelin tülünü andırdığı için halk arasında “Gelin Tülü Şelalesi” olarak bilinen bu şelale, bazı kaynaklarda ise Ambarlık Şelalesi biçiminde geçmektedir. Ayder Yaylası’ndaki kaplıcalar, Osmanlı’dan bu yana ilgi odağı olmuştur.

250 metre derinlikten gelen şifalı sularının 50 derecenin üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Modern tesislerin yer aldığı yaylada, 40 kişinin dahil olacağı havuzlar, basınçlı su alanları ve dinlenme bölümleri keyfinize keyif katacaktır.

Ayder Yaylası’nda yöresel lezzetlerle buluşmak istiyorsanız sizi mıhlama, laz böreği, mısır ekmeği, hamsi, dağ çileği reçeli gibi lezzetlerin beklediğini söyleyebiliriz.

Ayder Yaylası Kaplıcaları

ayder yaylasına otobüsle ulaşımAyder Kaplıcaları

Kaplıcanın geçmişinin 19. Yüzyıla kadar dayandığı düşünülmektedir. Yaklaşık 250 metre derinlikten gelen 50 derece sıcaklığındaki suyun şifalı olduğuna inanılmaktadır. Romatizmal rahatsızlıklar, egzama, sindirim ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları, cilt problemleri ve kalp rahatsızlıklarından muzdarip olan binlerce kişi bu yüzden her sene yaylaya geliyor. Kaplıcalarda ayrıca bu konuda uzman doktorlar ve sağlık ekibi de yıl boyu görev yaparak misafirlerin daha iyi sonuç almaları için çalışıyor.

Ayder Yaylasında Ne Yapılır?

Ayder Yaylası 7’den 77’ye herkese kucak açan, verimli bir destinasyondur. Bu nedenle bölgede yapılabilecek aktiviteler, herkese hitap edecek düzeydedir. Ayder Yaylası’nda yaz aylarında organize edilen Boğa Festivali, oldukça büyük bir ilgi topluyor.

Kardan Adam Şenlikleri ise kış aylarında bölgeye gelen misafirlere unutulmaz anlar yaşatıyor. Yaz aylarında yapılacak aktivitelerin sayısı daha fazla olsa da kışın, kayak sporuna ilgi duyanlar yaylaya akın ediyor diyebiliriz.

Diğer yandan rafting ve yürüyüş etkinlikleri için de Ayder Yaylası sıklıkla tercih ediliyor. Yaylada organize edilen en büyük etkinlik, haziran ayı içindeki büyük Ayder Şenlikleri.

Şenlik zamanı  pansiyonların ve yayla evlerinin dolu olmasından dolayı çadır kampları kuruluyor.

Ayder Yaylası’nda yer aldığınız dönemlerde, yakınlarda bulunan Kaçkar Dağları’nı, Fırtına Deresi’ni, Palovit Şelalesi’ni, Sal ve Pokut Yaylası’nı ziyaret edebilirsiniz. Son olarak Ayder Yaylası’na gelmişken Zipline keyfinden de geri kalmamanızı tavsiye ederiz.

ayder yaylasına otobüsle ulaşım

Ayder Yaylasına Ne Zaman Gidilir?

Yaz aylarında yaylaya olan ilginin arttığını ifade etmiştik; ancak kış aylarında da konaklama seçeneklerini değerlendirip bölgeye gelenlerin sayısı dikkate değer. Bunun en önemli nedeni kışın kar manzarasıyla kaplı olan yaylanın harika bir görselliğe sahip olması.

Özellikle macera severler yaylaya kalabalıkların olduğu yaz aylarından ziyade kışın gelmeyi daha çok önemsiyor diyebiliriz. Haziran ayı yaylanın en kalabalık olduğu ay olarak bilinir. Kalabalıklardan bir nebze uzak kalmak istiyorsanız şenlik dönemlerini takip etmelisiniz.

ayder yaylasına otobüsle ulaşım

Ayder Yaylası Konaklama

Ayder Yaylası özellikle şenlik dönemlerinde büyük bir ilgi görüyor. Bu nedenle konaklama konusunu asla şansa bırakmamalısınız. Bahar ve yaz aylarında yaylaya gelmeden önce erken rezervasyon fırsatlarını değerlendirirseniz, konaklama konusunda bir mağduriyet yaşamazsınız. Ayder Yaylası’nda son dönemde inşa edilen modern tesisler çoğalmaya başladı.

You might be interested:  Otel Halısı Nasıl Olmalı?

Buna rağmen geleneksel yapıdaki yayla evlerinde kalarak atmosfere bizzat içeriden tanıklık edebilirsiniz. Sosyal medyada popülerliği artan ahşap bungalov evleri ise özellikle de gençlerin favorisi. Bunun dışında yayla içinde her bütçeye uygun çok sayıda otel ve konaklama ile karşılaşmanız mümkün.

Konaklama opsiyonlarının pek çoğu kahvaltı hizmeti veriyor; ancak dilerseniz çevrede kahvaltısıyla meşhur pek çok mekan keşfedebilirsiniz.

Ayder Yaylası Resimleri

ayder yaylasına otobüsle ulaşım
ayder yaylasına otobüsle ulaşım
ayder yaylasına otobüsle ulaşım
ayder yaylasına otobüsle ulaşım
ayder yaylasına otobüsle ulaşım
ayder yaylasına otobüsle ulaşım

Ayder Yaylası Nerede ve Nasıl Gidilir

Ayder Yaylası, Rize ilinin Çamlıhemşin İlçesi’ne 19 km mesafede. Yaylaya ulaşım asfalt bir yolla sağlanıyor.

Bu yüzden oldukça tepki alsa da ulaşım bu sayede neredeyse 12 ay boyunca mümkün olabiliyor. Otobüsle gelecek olanlar direk Rize’ye bilet bulabilirlerse, otogardan yaylaya otobüs bulmaları mümkün.

Uçakla gelecek olanlarsa önce Trabzon’a gelmeli, direk havaalanından kalkan otobüslerle de Rize’ye geçmelidir.

Yayla ile Rize arasında 56 km’lik bir sürüş mesafesi söz konusudur. Özel arabanızla yaklaşık 1 saatlik bir süre içinde bölgeye ulaşabilirsiniz. Öte yandan Trabzon şehri üzerinden geliyorsanız ortalama 150 km’lik bir yolculuk yapmanız gerekecek.

Çamlıhemşin yakınlarında yer alan Ayder Yaylası’na Karadeniz sahil yolu takip edilerek ulaşılabilir. Ardeşen Fırtına Köprüsü’nü gördüğünüzde, Çamlıhemşin Kaplıcaları yazan yere doğru dönmeniz gerekiyor. Öte yandan merkezden kalkan Çamlıhemşin dolmuşlarıyla da bölgeye ulaşabilirsiniz.

Şimdiden keyifli gezmeler dileriz.

Haritası ve Konumu

  • Yayla için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
  • Rize gezilerinizde şehrin diğer görülmesi gereken yerleri ve yaylaları için Rize’de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi bizlerle yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.

Rize Ayder Yaylası Nerede? Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir?

ayder yaylasına otobüsle ulaşım

  • Türkiye’nin kendine has şivesi, fıkraları, lezzetli yemekleri, çayı ve yeşilin her tonunu barındıran eşsiz doğasıyla en ilgi çeken yerlerinden birisi olarak Karadeniz Bölgesi her daim adından söz ettiriyor.
  • Karadeniz Bölgesi’nin en dikkat çekici yerlerinden birisi olarak öne çıkan Ayder Yaylası’nın ünü ise ülke sınırlarını aşmış durumda.
  • Rize’de gezilecek yerlerin başında gelen bu yayla 1300 metrelik bir rakıma sahip.
  • Rize’deki Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde kalan yayla merkezden 20 kilometre kadar daha güneyde konumlanıyor.
  • Sırtını yasladığı Kaçkar Dağları’nın heybetli manzarası eşliğinde Ayder Yaylası’na gelerek kaplıcaya girebilir, ormanda doğa yürüyüşü yapabilir ve şelalelerin verdiği serinliğe kendinizi bırakabilirsiniz.

Yaylada yılın 12 ayı boyunca konaklama imkanı bulunuyor. İsterseniz ahşap bungalov evlerde isterseniz de yerel halkın işlettiği küçük pansiyonlarda kalabilirsiniz. Yılın her dönemi turizme açık olmasının yanı sıra özellikle bahar aylarında kalabalık turist kafilelerinin yaylaya akın ettiğini görebilirsiniz.

Ayder Yaylası ile ilgili bilgileri sizler için derledik.

Ayder Yaylası Nerede?

ayder yaylasına otobüsle ulaşımAyder Yaylası, Rize

Karadeniz Bölgesi’nin en güzel yaylalarından biri olan Ayder Yaylası eşsiz doğasıyla dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelenlere kucak açıyor.

ayder yaylasına otobüsle ulaşım

Yayla denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Ayder Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine 19 kilometre mesafede konumlanıyor.

Ladin, çam, köknar, kayın, gürgen ve kestane ormanlarıyla çevrili olan Ayder Yaylası eşine az rastlanacak zenginlikte bir bitki örtüsüne sahip.

Vadi içerisinde bulunmasının yanı sıra Bulut, Aşıklar ve Gürgendibi şelalelerine de ev sahipliği yapıyor. Yılın her zamanı yemyeşil görünen yayla adeta bir oksijen deposu.

Yaylanın içerisinden Kavron Deresi akıyor. Derenin etrafında piknik yapan ve kamp kuran kitleleri görebilirsiniz.

ayder yaylasına otobüsle ulaşımAyder Yaylası-Kış, Rize

Yaylada konaklamak isterseniz 1220 metrelik rakımda sıralanan konaklama tesislerinden bütçenize uygun olanını seçebilirsiniz.

Ahşaptan yapılan bungalov yayla evleri veya ailelerin işlettiği küçük pansiyonlarda kalabilirsiniz. Buradaki konaklama tesisleri yılın 12 ayı boyunca turistlere hizmet veriyor.

Ayrıca bir adet da tarihi kaplıcası olan Ayder Yaylası’na çıktığınızda kaplıcanın şifalı sularından yararlanabilirsiniz.

Rize’nin en gözde tatil yeri olarak kabul edilen Ayder aynı zamanda pek çok tırmanışçıya da ev sahipliği yapıyor. Kaçkar Dağları’nın kuzey tırmanışlarının yayladan başlatıldığı edinilen bilgiler arasında yer alıyor. Kaçkar Dağları’nın manzarası eşliğinde yeşilin her tonunu görerek sakin ve bol oksijenli bir tatil yapmak istiyorsanız Ayder Yaylası tam size göre.

Ayder Yaylası’nın Tarihi

ayder yaylasına otobüsle ulaşımAyder Yaylası-Kış, Rize

13. yüzyıla dayanan bir geçmişe sahip olan Ayder Yaylası her daim görenleri kendisine hayran bıraktıran bir güzelliğe sahip.

13. yüzyıldan beri yerleşim yeri olarak kullanılsa da yaylanın en kalabalık zamanlarının 1800’lü yıllarda başladığı biliniyor.

Yaylada Halalılar adı verilen bir topluluğun yoğun olarak yaşadığı söyleniyor. Yaylada yer alan tarihi kaplıcanın da bu topluluk tarafından yaptırıldığı biliniyor. 320 yıl önce yaptırılan kaplıca günümüzde de turist kafilelerinin ilgisini çekiyor.

Her yıl mayıs ayında ve eylül ayında yaylaya çıkan Halalılar ile ilgili pek çok rivayet mevcut. Bu topluluğun Ayder Yaylası’nda keyifli vakit geçirdiği, her yıl Mayıs ve Eylül ayında yaylaya çıktığı ve yaylaya çıkarken çeşitli eğlenceler düzenledikleri de günümüze kadar ulaşan bilgiler arasında yer alıyor.

Günümüzde tam bir turizm cenneti olarak kabul gören Ayder Yaylası’nın devlet tarafından koruma altına alınarak milli park unvanı elde ettiği biliniyor.

Ayder Yaylası Kaplıcaları

Şelaleleri ve gür ormanlarının yanı sıra şifalı su kaynaklarına da ev sahipliği yapan Ayder Yaylası tarihi bir kaplıcayı da bünyesinde barındırıyor.

19. yüzyıldan günümüze kadar gelen bu kaplıcadaki su sıcaklığının 50 derece seviyesinde olduğu biliniyor. 250 metre kadar derinlikten çıkan bu şifalı sudan yararlanmak için ülkenin dört bir yanından turistler akın ediyor.

  1. Kaplıca tesisi 40 kişilik sıcak su havuzlarından, basınçlı su alanlarından ve çeşitli yeme içme tesislerinden oluşuyor.
  2. Ayder Yaylası kaplıcasının romatizma, egzama, cilt hastalıkları, kalp hastalıkları ve sindirim sorunları gibi pek çok sağlık problemine derman olduğu biliniyor.
  3. Siz de şifa bulmak istiyorsanız kaplıcanın tesislerinde hazır bekleyen doktorlardan destek alabilirsiniz.

Ayder Yaylası Festivalleri

ayder yaylasına otobüsle ulaşımAyder Yaylası, Rize

Yeşilin bin bir tonuna ev sahipliği yapan doğa harikası Ayder Yaylası’nda kaplıcalarda şifa bulurken yılın belirli zamanlarında düzenlenen festivallere katılarak eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Genç, yaşlı herkesin kendisine yapacak bir şeyler bulabildiği bu festivallerin takvimini takip ederek tatilinizi festivale denk getirebilirsiniz. Yaz ve kış mevsiminde ayrı ayrı festivaller düzenlenen Ayder’de siz de neşeli kalabalığın arasına karışabilirsiniz.

Yaz mevsiminde düzenlenen Boğa Festivali ve kış mevsiminde düzenlenen Kardan Adam Festivali bölgede en çok ilgi çeken iki festival olarak öne çıkıyor. Bu iki festivale ek olarak her yıl haziran ayında tertiplenen

You might be interested:  Traverten Ne Tür Kayaçtır?

Büyük Ayder Şenlikleri ise en büyük çaplı organizasyon olarak biliniyor. Şenlik başlamadan önce yaylada çok sayıda çadır kampı kuruluyor. Bu dönemde Ayder Yaylası o kadar kalabalık oluyor ki bungalov evlerde ve pansiyonlarda konaklama imkanı bulmak oldukça zor oluyor. O yüzden aylar öncesinden rezervasyon yapmanızı öneriyoruz.

Ayder Yaylası Doğa Sporları

Geniş bir vadinin içine kurulu olan Ayder Yaylası spor severler için eşi benzeri az bulunacak kadar güzel bir yer.

Burada gür ormanlara dalarak doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Kış mevsiminde yaylaya çıkarak kayak yapabilirsiniz.

Ayder Yaylası çok sayıda şelaleye de ev sahipliği yapıyor. Palovit Şelalesi ve Fırtına Deresi’nin serin sularında rafting yapabilirsiniz.

  • Dilerseniz vadinin içerisinde bulunan ve daha küçük bir alanı kaplayan Sal ve Pokut Yaylası’na giderek doğa yürüyüşünüzü sürdürebilirsiniz.
  • Ayder Yaylası’nda hem doğayla iç içe sporunu yapabilir hem de bol bol oksijen depolayarak sağlığınızı koruyabilirsiniz.
  • Doğada sporunu yaptıktan sonra Ayder balı, laz böreği, hamsi, muhlama, mısır ekmeği, turşu kavurması gibi birbirinden leziz ve sağlıklı Karadeniz yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.

Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir?

ayder yaylasına otobüsle ulaşımAyder Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Karadeniz’in en güzel illerinden biri olan Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında yer alan Ayder Yaylası’na ulaşmak için pek çok seçenek bulunuyor.

Çamlıhemşin’den yaklaşık 19 kilometre mesafede yer alan Ayder 1350 metrelik bir rakıma sahip. Ayder Yaylası’na özel aracınızı kullanarak gitmek isterseniz Karadeniz sahil yolunu kullanmanız gerekiyor.

Konum olarak Rize ve Trabzon’a yakın olan Ayder Yaylası ile Rize arasında 56 kilometre ve Trabzon arasında da 150 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Rize’den yola çıkarsanız 1 saate yakın bir sürenin sonunda yaylaya ulaşabilirsiniz.

Arabayla Ayder Yaylası’na gidebilmek için Karadeniz sahil yolunda giderken Ardeşen Fırtına Köprüsü’nden geçmeniz gerekli. Buradan sonra Çamlıhemşin Ayder Kaplıcaları yönüne saparak Çamlıhemşin’e ulaşıyorsunuz. Buradan 19 kilometre kadar yol kat ederek Ayder Yaylası’na çıkabilirsiniz.

Çamlıhemşin’den Ayder’e kadar yol boyunca Fırtına Vadisi’nden geçeceğinizi belirtmemiz gerek. Vadinin eşsiz manzarası eşliğinde keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Eğer Ayder Yaylası’na uzaktan gelecekseniz ve zamanınızın karayolunda geçmesini istemiyorsanız hava yolunu da tercih edebilirsiniz.

Trabzon Havalimanı’na uçakla iniş yaptıktan sonra havaalanındaki Havaş ya da diğer minibüsleri kullanarak Pazar ilçesine gidebilirsiniz.

Pazar ilçesine geldikten sonra buradan Ayder’e ve Çamlıhemşin’e götüren minibüslere binerek yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz.

Rize Otobüs Bileti ve Rize Bilet Fiyatları – Biletall.com

Rize Nüfusu 343.212 Rize Otogar Sayısı 5
Rize Telefon Alan Kodu 464 Seferi Olan Firma Sayısı 12
Rize Plaka Kodu 53
Rize Hava Durumu (15 Eylül) 9°C Parçalı Bulutlu
Rize Hava Durumu (16 Eylül) 10°C Parçalı Bulutlu

Rize Hakkında

Rize kuş bakışı baktığınızda sizi büyülemek için yetecek şehirlerden bir tanesidir. Kara parçası görmek güçtür. Yeşilin tüm tonları uyum ile dans etmektedir.

Yeşil tonları şehrin bütününü kapsarken siz de manzaraya seyredip, taze çaylarınızı içebilirsiniz. Şehrin mühim geçim kaynağı çaydır. Yaklaşık şekilde 50 civarında çay işletmesi 12.000 insana meslek istihdamı sağlar.

Ve bunun yanında balıkçılık da oldukça gelişmiştir. Türkiye’nin Yeşil Cenneti şekilde isimlendirilen Karadeniz sahasında bulunan bir ildir.

Rize Fotoğrafları

Karadeniz’de gezilmesi gereken en önemli ve en güzel ilidir Rize.

  • Ayder Yaylası
  • Anzer Yaylası
  • Zil Kalesi
  • Rize Kalesi
  • Kız Kulesi

Rize'ye Nasıl Gidilir?

Rize’ye gidebilmek için kara yolunu, deniz yolunu veya hava yolunu tercih edebilirsiniz. En yakın havalimanı Trabzon’da bulunmaktadır.

Rize’de Ulaşım Nasıldır?

Rize’de şehir içi ulaşım belediye otobüsleri ve taksi ile kolaylıkla sağlanmaktadır.

Rize'de Gezilecek Yerler

Karadeniz’in en güzel şehri olan Rize’de gezebileceğiniz çok fazla yer vardır. Yeşilin tüm tonlarını tek bir ilde görmeniz mümkündür.

  • Anzer YaylasıRize’nin ikizdere ilçesine yaklaşık olarak 35 kilometrelik bir mesafede yer alan Anzer Yaylası, endemik çiçek türlerinin güzelleştirdiği doğasıyla bulunduğu coğrafyanın en önemli parçası halindedir.
  • Mikron Köprüsü19. yüzyılla tarihlendirilen köprü Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve bölgedeki öteki köprülerle nerdeyse aynı mimari ayrıcalığı taşımaktadır. Yapımı esnasında moloz ve kesme taş kullanılmaktadır. Mikron Köprüsü’nün uzunluğu 30 m. olup, dere seviyesinden 12 metrelik bir yükseklikte bulunuyor.
  • Fırtına DeresiAdrenalin ve doğa tutkunlarının ilk tercih ettiği yerler arasındadır Fırtına Deresi. Ardeşen’e yaklaşık şekilde 2 kilometre uzaklıktan sonra Karadeniz’e büyük bir coşkuyla dökülen Fırtına Deresi, 57 kilometre uzunluğundadır.

Rize'de Ne Yenir? Hangi Yemek Meşhurdur?

Hamsili çorba, Hamsi salatası, Hamsi haşlaması, Hamsi çıtlatması,  Hamsi kuşu, Hamsi oturtması, Hamsi güveci, Kağıtta hamsi,  Hamsi pilavı, Hamsili pide, Hamsi köftesi, Hamsili kaygana, Otlu hamsili ekmek, Hamsi pazılı pilav, Hamsi lahmacunu, Hamsi baklavası, Hamsikoli, Hamsi tavalisi, Hamsi salamurası

Rize’nin Tarihi Mekanları

Zil Kale, Kale-i Bala, Rize Kalesi, Kız Kalesi (Pazar), Bozuk Kale, Cihar Kale, Şehitler Çeşmesi

Rize İçin Önemli Telefon Numaraları

  • Büyük Şehir Belediyesi : 444 50 53
  • Devlet Hastanesi : 0 464 213 05 00
  • Vali : 0 464 213 06 11

Rize Otobüs Bileti İçin En Ucuz Seferler

16 Eylül 2021 Rize otobüs seferlerine ait ortalama sefer süresi, günlük sefer sayısı ve bilet fiyatı.

Güzergah Günlük Sefer Sayısı Bilet Fiyatları Ortalama Sefer Süresi
Trabzon – Rize Otobüs Bileti 3 30 TL 1 Saat
Artvin – Rize Otobüs Bileti 9 70 TL 2 Saat 15 Dakika
Ordu – Rize Otobüs Bileti 26 52 TL 4 Saat 45 Dakika
Giresun – Rize Otobüs Bileti 15 49 TL 3 Saat 30 Dakika
Fatsa – Rize Otobüs Bileti 20 55 TL 5 Saat
Gümüşhane – Rize Otobüs Bileti 6 25 TL 3 Saat
Erzurum – Rize Otobüs Bileti 10 65 TL 5 Saat 30 Dakika
Erzincan – Rize Otobüs Bileti 1 100 TL 5 Saat
Ardahan – Rize Otobüs Bileti 1 100 TL 4 Saat 30 Dakika
Samsun – Rize Otobüs Bileti 33 70 TL 5 Saat 45 Dakika
Yozgat – Rize Otobüs Bileti 4 140 TL 10 Saat 30 Dakika
Sivas – Rize Otobüs Bileti 3 120 TL 8 Saat 30 Dakika
Sinop – Rize Otobüs Bileti 1 140 TL 8 Saat 30 Dakika
Kayseri – Rize Otobüs Bileti 7 160 TL 11 Saat

Rize Otobüs Bileti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

  • Rize varışlı popüler otobüs seferlerinden en ucuzu Trabzon – Rize olup, bilet fiyatı 30 TL'dir.
  • 343.212 kişiden oluşmaktadır
  • Sabit telefon alan kodu: 464
You might be interested:  Balık Burcu Erkeği Ne Tür Hediyelerden Hoşlanır?

Seyahatlerinizde Yardımcı Olabilecek Rize ve Diğer Şehirler Hakkındaki Blog Yazılarımız

ayder yaylasına otobüsle ulaşım

  • Karadeniz’in Görmeniz Gereken Mükemmel Yaylaları
  • 17 Mayıs 2021
  • Yeşilin savunucusu sahibi, yeşilin her tonunun içerisinde bulunduğu Karadeniz, bizlerin seyahat için vazgeçemediğimiz bölgelerinden biridir. Türkiye’nin daha doğrusu Karadeniz’in yaşama sevinci veren

ayder yaylasına otobüsle ulaşım

  1. Trabzon'da Gezilecek Yerler, Trabzon'da Nereye Gidilir?
  2. 08 Mart 2021
  3. Karadeniz Bölgesinde yer alan Trabzon hem doğa güzelliği hem de tarihi güzelliği ile ön plana çıkmaktadır. Karadeniz bölgesinin en çok ziyaret edilen şehirlerinden birisi olan Trabzon, her yıl milyonl

ayder yaylasına otobüsle ulaşım

Türkiye’nin 7 Bölgesinden 7 Doğal Güzellik

05 Şubat 2021

Ülkemizin her bölgesinde birbirinden özel doğal güzellikler bulunmaktadır. Her insanın beğenisini karşılayacak çeşitliliğe sahip güzellikleri vardır. Biz de sizlere ülkemizin yedi bölgesinden seçtiğim

ayder yaylasına otobüsle ulaşım

  • Rize’de Gezilecek Yerler, Rize'de Nereye Gidilir?
  • 27 Kasım 2020
  • Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan Rize, Karadeniz bölgesinin en çok ziyaret edilen şehirlerinden birisidir. 2019 yılı itibari ile 350 bin nüfusa sahip olan şehir Türkiye’nin en çok yağış alan toprakl

Rize Otobüs Seyahati Hakkında En Faydalı Yorumlar

  1. Çok İyi (71)
  2. İyi (14)
  3. Orta (0)
  4. Kötü (0)
  5. Çok Kötü (0)
  • Ortalama Puan
  • 4,8
  • 85 Değerlendirme

H*** E***

25 Aralık Pazartesi

şehir çok güzel, otogarı da öyle, ama arada yağmur çok oluyor

M*** Ö***

4 Haziran Pazartesi

sabah erken saatlerde koşu yaparken temiz havayı olabildiğince içinize çekin

C*** U***

16 Haziran Cumartesi

yağmur altında çok ıslansak da buranın yağmuru bile bi başka

çok fazla yeşil ve doğayı hiç bu kadar bir arada görmemiştim

memleketimin uzak olması yorucu olsa da Rize'yi görmek süper.

Covid-19 Hakkında BilgilendirmeCovid-19 (Coronavirus) sürecinde, yolcularımızın sağlığını önemsiyor, otobüs firmalarımızı tedbirler konusunda sürekli olarak bilinçlendiriyoruz. Rize otobüs yolculuğunda HES kodu bildirmek zorunda olduğunuzu unutmayın. Maske – Mesafe – Hijyen kuralını aklınızdan çıkarmayın. Koronavirüs alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir!

Kaynaklar Hakkında BilgilendirmeBu sayfada kullanılan görseller veya materyaller kullanıcılara daha doğru ve açıklayıcı bilgi vermek amacı ile çeşitli kaynaklardan sağlanmış olabilir. Bu materyaller hakkında bilgi almak için bize İletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Rize Otobüs Bileti sayfasında sunulan veriler istatistik verileridir. ( 15.09.2021 05:27:38 )

Ayder’e Yaylasına Nasıl Gidilir? Ayder Yaylası Nerededir?

Ayder’e Yaylasına Nasıl Gidilir? Ayder Yaylası Nerededir? için yorumlar kapalı

ayder yaylasına otobüsle ulaşım

Genel: Ayder’e gitmek için öncelikle Trabzon’a gelmelisiniz . Trabzon’a İstanbul,Ankara ve İzmir’den her gün bir sürü uçak var . 1 saat 10 dakikada İstanbul dan ulaşabiliyorsunuz. Havaalanı şehrin çok yakınında olduğundan rahatlıkla şehre ulaşabilirsiniz.

Trabzon’dan Ayder’e bir çok ulaşım alternatifleri mevcuttur.Direkt olarak Ayder’e araç bulamazsanız  bile aktarmalı olarak gidebileceğiniz servis araçları mevcuttur.

En kolay ulaşım şekli:
Trabzon’dan ,Artvin’e ya da Hopa’ya giden araçlarla Rize’nin Pazar ilçesine gidebilirsiniz.Buradan da Pazar-Ayder hattında çalışan dolmuşlarla Ayder yaylasına ulaşmanız mümkündür.
Eğer bu kolaylıkta araç bulamadıysanız,üzülmeyin.Bir çok alternatif yolları var.Bunlar;

Trabzon-Rize, Rize- Pazar,Pazar’dan Ayder
Trabzon’dan Rize’ye her zaman araç bulabilirsiniz.Rize’ye geçince de oradan Pazar’a dolmuşlar var.Pazar’dan da Aydere dolmuş seferleri yapılmaktadır.

Trabzon-Hopa
Trabzon terminalden Hopa’ya giden otobüslerle Rize’nin Pazar ilçesine gidebilirsiniz. Trabzon’dan Pazar’a yaklaşık 1 saat 45 dakika da ulışılır.

Trabzon -Pazar arası yaklaşık : 1 saat 45 dakika
Pazar -Ayder arası yaklaşık:45 dakika

Özetlersek :
Trabzon’dan Ayder’e gidebilmek ,Rize’nin Pazar ilçesine bir şekilde ulaşmanız lazım. Pazar’dan da Ayder’e 45 dakikada ulaşırsınız.

Araç Kiralamak: 
Trabzon havaalinaında ve Trabzon şehir içinde bir sürü oto kiralama yerleri mevcut.Rize ilindede kiralık araç bulabilirsiniz.Hatta;Rize merkezde,Çayeli ve Pazar ilçelerinde de kiralık araç bulmanız mümkün.

Konaklama:
Trabzon’da ve Rize’nin tüm ilçelerinde konaklama imkanı mevcut.Sadece Pazar  ilçesi ve Çamlıhemşin ilçelerinde konaklamada pek elverişli değil.Eğer Pazar ilçesi yakınlarında konaklamanız gerekiyorsa,Çayeli ve Ardeşen’de ki otellerde kalmanızı öneririz.Konaklama yerinizle Pazar ilçesi arasında fazla mesafede olmamış olur.

Ayder yaylasında konaklama imkan ve alternatifleri Rize’nin ilçelerine göre daha fazladır.Bununla ilgili bilgiyi sitemizde aşağıda ki linkler üzerinden elde edebilirsiniz.
_______________________________________________________

    Ayder OTELLERİ   
    Ayder PANSIYONLARI   

_______________________________________________________ 

Ayder Yaylası’na Arabayla Çıkılır mı?

ayder yaylasına otobüsle ulaşım

Karadeniz’in en çok merak edilen turistik bölgelerinden olan Ayder Yaylası hem doğal güzellikleri hem de kaplıcalarıyla tatil için ideal bir noktadır. Bölgeye olan yoğun talebin kolayca karşılanması ve insanların sorunsuzca bölgeye ulaşabilmesi için yollar yenilenmiştir. Ayder’e kadar yollar asfalt olduğu için şahsi aracınızla rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra havalimanından ya da şehir merkezlerinden araç kiralayarak da konforlu bir gezinin keyfini çıkarabilirsiniz. 

Ayder Yaylası’na Araba Olmadan Nasıl Gidilir?

Arabanız yoksa Ayder Yaylası’na düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Aynı zamanda Trabzon ve Rize’den kalkan dolmuş ve otobüslerle de bölgeye ulaşmanız mümkündür. Ayder’e varabilmeniz için Trabzon’dan Pazar ilçesine gitmeniz gerekir. Doğrudan bölgeye ulaşmak istiyorsanız, Rize’den kalkan araçları kullanabilirsiniz. 

Ayder Yaylası’nda Gezilecek Yerler

Tatilden ne anladığınıza bağlı olarak Ayder Yaylası’nda farklı noktaları ziyaret edebilirsiniz. Çoğu insan, otellerin ve restoranların olduğu bölgede vakit geçirir.

Sakin ve huzurlu bir tatil arayanlar ise gözden uzak noktalarda doğayla baş başa tatil yapmayı tercih eder. Ayder Yaylası’na yakın noktalarda farklı yaylalar da vardır.

Buraları da gezi programınıza dâhil ederek tüm güzellikleri keşfedebilirsiniz. 

Ayder Yaylası’na Ne Zaman Gitmeli?

Yaz aylarında Ayder Yaylası’a yoğun bir turist akını olmaktadır. Bu nedenle kalabalıkları sevmeyenler için diğer mevsimler daha uygun olabilir.

Her mevsim güzel olan bölgeye kış aylarında gelmeniz halinde soğuk hava şartlarına karşı hazırlıklı olmalısınız.

Bunun yanı sıra her mevsim yağış alan bölgeye yazın gelseniz bile yanınızda yağmurluk ya da hırka bulundurmanızda fayda var.

Ayder Yaylası’nda Ne Yenir?

Karadeniz’e özgü birçok lezzeti, Ayder Yaylası’nda tatmanız mümkündür. Bunlardan en meşhuru muhlamadır. Bölgede kahvaltıların vazgeçilmezi olan bu lezzeti, hemen hemen tüm restoranlarda bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra çılbır, hamsi buğulama, lahana çorbası ve hamsili pilav… Tadı damağınızda kalacak bu lezzetler, seyahatinizi daha da keyifli hale getirir. 

Ayder Yaylası’nda Konaklama

Konaklama konusunda farklı alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Bütçeniz müsaitse beş yıldızlı otelleri tercih edebilir; daha uygun bir fiyat için pansiyonda kalabilirsiniz. Bölgede konaklayarak Ayder’in eşsiz güzelliğinin tadını uzun süre çıkarabilirsiniz. Ayder Yaylası Turları

Ayder Yaylası Yolu Asfalt mı?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *