Arapgir bağbozumu Şenlikleri

09.09.2007 18:22

arapgir bağbozumu Şenlikleri

Malatya'nın Arapgir ilçesinde 21. Bağbozumu Şenliği yapıldı. Şenlikler kapsamında Üzüm Teşvik Yarışması düzenlendi.

İlçe merkezinde düzenlenen şenliklere Vali Halil İbrahim Daşöz, Arapgir Kaymakamı Murat Duru, AK Parti Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Öznur Çalık, Ömer Faruk Öz, Mehmet Şahin, eski AK Parti Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt, Arapgir Belediye Başkanı Halit Konutçu, eski Milli Eğitim Bakanı Metin Emiroğlu, çok sayıda Arapgirli işadamı ve vatandaşlar katıldı. Protokol konuşmalarından sonra, 2 kategoride Üzüm Teşvik Yarışması yapıldı. Siyah köhnü üzümü kategorisinde 37, aşık beyaz üzümü

kategorisinde ise 36 üretici yarıştı. Jüri üyelerinin seçim yapmakta zorlandığı yarışma sonunda siyah köhnü üzüm dalında Adem Aydın 1., Fuat Öksüz 2., Hüseyin Akdeniz ise 3. oldu. Beyaz üzüm dalında ise Mustafa Yakut 1., Hamdi Çelik 2. ve Mehmet Çelik 3. oldu.

Yarışma sonunda 1.'lere bin 500, 2.'lere bin, 3.'lere ise 750'şer YTL ödül verildi. Yarşmaya katılan tüm üreticilere bağ makası verildi.

Öte yandan, Arapgir'e yapmış olduğu desteklerden dolayı eski AK Parti Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt'a Arapgir Belediye Başkanı Halit Konutçu tarafından teşekkür plaketi verildi. Plaketi Başkurt'a eski Milli Eğitim Eski Bakanı Metin Emiroğlu sundu.

(NA-OK-Y)

arapgir bağbozumu Şenlikleri 00:26 Alışkanlığı ağızları açık bıraktı! Sabahları bir bardak benzin içmeden güne başlamıyor arapgir bağbozumu Şenlikleri 23:57 Yürekler ağza geldi! Ronaldo ısınma sırasında kadın güvenlik görevlisini bayılttı arapgir bağbozumu Şenlikleri 23:41 Kaza yapan sürücüye yardım için gelenlere otomobil çarptı: 1 ölü, 6 yaralı arapgir bağbozumu Şenlikleri 23:10 İki küçük kız çocuğunu inşaatta taciz eden sapık tutuklandı arapgir bağbozumu Şenlikleri 22:49 Yıllar onu da değiştirdi! İşte En Son Babalar Duyar'ın Rafi Maranga'sının bugünkü hali arapgir bağbozumu Şenlikleri 22:34 Acun Ilıcalı, “EXXEN'e üye olmak için 1.5 saattir uğraşıyorum” diyen Güntekin Onay'a ateş püskürdü arapgir bağbozumu Şenlikleri 21:36 Sergen Yalçın'ın “Kanalı aç” talebine Acun Ilıcalı yanıt verdi: Üye olsunlar da maçı izlesinler arapgir bağbozumu Şenlikleri 20:50 İbrahim Tatlıses 12 yıl aradan sonra konser sahnelerine geri dönüyor

Arapgir Bağbozumu Şenliğinde Köhnü üzümünün birincisi susturuldu

Sultan KILIÇ

  1. Geleneksel Arapgir Bağbozumu Kültür Şenliği 18 Eylül 2015 Cuma günü gerçekleştirildi.

Arapgir Bağbozumu Şenlikleri ilk kez 1970 yılında düzenlenmiş. O tarihten bugüne kadar yapılmakta olan Geleneksel Arapgir Bağbozumu Şenlikleri, bazı yıllar çeşitli sebeplerle yapılamamış. Son iki yıldır da ertelenen bağbozumu şenliği, bu yıl gerçekleştirilebildi.

Adında şenlik olmasına karşın, 7 Haziran genel seçimlerinden sonra ülkede yaşanan üzücü olaylardan, hemen her gün gelen şehit haberlerinden dolayı davulsuz, halaysız, gırnatasız gerçekleşti.

Şenliklerin yapılmasının temel amacının Arapgir’i, Arapgir’in en önemli ürünlerinden biri olan Âşık beyazı ve tescilli Köhnü kara üzümlerini tanıtmak olduğunu öğreniyoruz.

İlçenin kültürel özelliklerini ön plana çıkarmak ve gelecek kuşaklara aktarmak, ilçe ekonomisine katkı sağlamak, hepsinden önemlisi ve temel amacı da meşhur siyah üzümümüzü yurt genelinde tanıtmak ve üzümcülüğün gelişmesine öncülük etmek olmalı ki bu konuda bir de panel düzenleniyor.

Tüm bu çalışmalar İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı’nın başkanlığında düzenlenen bir Tertip Komitesi tarafından organize edilmektedir. Başbakanlık Tanıtma Fonunun katkılarıyla gerçekleştirilmektedir.

GÖLDAĞI’NIN BULUTLARI, KÖHNÜ ÜZÜMÜNÜN ÜZERİNE SERİLMİŞ

Arapgir Belediyesi’ne girişin sağındaki bölüme beyaz ve siyah üzümlerle dolu kasalar, U şeklinde dizilmiş. Siyah Köhnü üzümleri, beyaz kasalara; Âşık beyazı denilen üzümler de mavi plastik kasalara konmuş. Yerden yüksekçe olsun diye kasaların altına masalar dizilmiş. Bunların ortasında seçici kurul masası yer alıyor. Yarışmanın organizasyonu İlçe Tarım Müdürlüğünce yapılıyor.

Açış konuşmasında Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun ifade ettiğine göre 17 çocuk sünnet ettirilmiş, 121 üzüm üreticisi de yarışmaya katılmış. Kara ve ak üzüm dalında ayrı ayrı yarışacak üreticilerden toplam altı kişi dereceye girecek.

Beyaz üzümlerin kabukları öyle şeffaf ki abartısız, içlerindeki çekirdekleri görünüyor. Hele Köhnü denen tescilli kara üzümler, üzerlerine Göldağı’nın bulutları serilmişçesine buğulu görünüyorlar. Yerken dişlerinizin arasından ince kabukların çıkardığı çıtırtıyla, kendine özgü hafif kokusu, nefis tadıyla eşsiz bir meyve olduğunu ispatlıyor.

BİR KEZ OLSUN YAZMALI BİBİLERİ, ŞALVARLI EMMİLERİ OTURTSANIZ ÖN SIRALARA

Belediye binasının önündeki alana sandalyeler dizilmiş. En öndeki koltuklara vali yardımcısı, kaymakam ve birkaç ilçenin belediye başkanları, emniyet amirleri ve askeri komutanlar oturtuluyor. Sadece protokoldekilerin üzerine branda çekilerek güneşten korunmuşlar. Arkadaki sandalyelerin üzerinde gölgelik yok. Halk, sandalyeleri çekerek ağaçların gölgesine sığınıyor.

Bir kerecik de halkın ön sıralara, protokoldekilerin arka sıralara oturtulduklarını görebilecek miyiz? Hani köylü milletin efendisiydi? Hani valiler, kaymakamlar, belediye başkanları halkın hizmetkârıydılar? Bir kerecik yazmalı bibileri, şalvarlı emmileri, elleri nasırlı emekçileri ön sıralara oturtsanız…

61YILLIK ‘ARAPGİR POSTASI’ GAZETESİ DE BAĞBOZUMUNDA

Arapgir Postası, “1 Haziran 1954” tarihinde kurularak Arapgir’de yayın hayatına başladı. Kurucusu, Nevzat Sezerve A. Vahap Aydınlar’dır.

Arapgir’in sorunlarının tespitine katkıda bulunmak, Arapgir’in gözü kulağı, dili olmak amacıyla yayın hayatına başlayan ve bu amaçla yayın hayatını sürdüren Arapgir Postası, 9 Aralık 1973 tarihinde kurucusu Nevzat Sezer’in vefatı üzerine o tarihiden bu yana oğlu Kâmuran Sezer tarafından Arapgir’in tek yayın organı olarak yayınlanmaya devam etmektedir.

Arapgir postası, altmış bir yıldır sıladan gurbete hasret elçisi olarak gitmekteyken bugün de bağbozumu şenliğine katılanlarla buluşuyor. Tüm katılımcılara ücretsiz dağıtılıyor.

You might be interested:  Seyahat Acentalığı Nasıl Alınır?

ARAPGİR’İN ÇARŞISI, MİLLET HANI, MİRLİVA AHMET BEY CAMİİ

arapgir bağbozumu Şenlikleri

Protokoldekilerin sıra sıra, uzun uzun, aynı şeyleri tekrarlayacakları tahminiyle belediyenin önündeki tören alanından Arapgir’in çarşı meydanına ilerliyorum.

Arapgir Postası’nın önünden geçerek meydanın sağındaki cadde boyunca Devlet Hastanesi yönünde yürüyorum. Geri dönerek Nazar Otel’e doğru ilerliyorum. Arapgir’de her cuma kurulan halk pazarını geziyorum.

Nefis elmalar ve bademler dikkat çekici geliyor. Çarşıda hareketlilik meyve üzerine kurulmuş gibi.

arapgir bağbozumu Şenlikleri

Pazardan dönerek Arapgir’e her gelişimde uğradığım kalaycıya ve bitişiğindeki tahta çivili ayakkabılarıyla ünlü Hakan Kundura’ya uğruyorum. Buradan çıkınca pide fırınının önündeki pembe, küncülü, çıtır Arapgir çöreklerini görüntüleyip ustadan bilgi alıyorum.

  • arapgir bağbozumu Şenlikleri
  • Tarihi Millet Han’ın kapısını açık görünce harika avlusuna giriyor ve butik otel olarak bir yıldır işletildiğini öğreniyorum.

Millet Hanı’nın karşısındaki Mirliva Ahmet Bey Camii’ne hayranlıkla baktıktan sonra bahçelerin arasındaki dar yollarda yürümeye başlıyorum.

Yüz yıl öncesinde yaşadığımı hissettiren şahnişinli, eski, kerpiç konaklar; konakların geniş bahçeleri, konaklardan gelen kadın sesleri… Erkekler, tören alanında tabi… Bahçelerin, asırlık konakların terk edilmemiş oluşları içimi ferahlatıyor; tek başımayken yalnızlıktan kurtarıyor beni.

Arapgir’de yaşamalıyım, bu meyve bahçelerinin arasında, bu kerpiç konaklarda, diyorum. Bir masal diyarında dolaşırken kendimi yine belediyenin önündeki meydanda buluyorum. Meydana dönmeye hiç hevesim yoktu ama üzüm teşvik yarışmasının sonuçlarını kaçırmamak için dönmek zorunda kalıyorum.

DERECEYE GİREN TÜM ÜRETİCİLER PAĞNİK KÖYÜNDEN

Protokol konuşmaları o kadar uzun sürmüş ki bunca yer gezdim, döndüğümde konuşmaların sonuna geliniyor ve nihayet Aşık beyazı üzüm dalında dereceye giren üreticiler; ardından Köhnü siyah üzüm dalında dereceye giren üreticiler açıklanıyor. Ağaçların gölgesine sığınan Arapgirliler hareketleniyor, coşuyor.

  1. Üzüm teşvik yarışmasında Âşık beyazı üzüm dalında:
  2. Birinci: Vedat Yılmaz
  3. İkinci: Mustafa Yüksel
  4. Üçüncü: İsmail Aydın
  5. Köhnü siyah üzüm dalında:
  6. Birinci: Hüseyin Akdeniz
  7. İkinci: İbrahim Karataş
  8. Üçüncü: Ahmet Özkan
  9. Üzüm teşvik yarışmasında dereceye girenlerin hepsi Arapgir’in Pağnik Evranbeyi (Budak) köyünden. İster istemez akla takılıyor soru işaretleri:
  10. Arapgir’in kaliteli, nefis, ünlü üzümleri sadece Pağnik (Budak) köyünde mi yetiştiriliyor?
  11. Pağnik (Budak) köyünden başka köyden üreticiler, yarışmaya katılmadı mı?
  12. Yoksa 121 katılımcı da Pağnik (Budak) köyünden miydi?

Dereceye giren üzüm üreticilerine alkışlar eşliğinde plaketleri ve altın ödülleri veriliyor. Vali yardımcısı, kaymakam, konuk belediye başkanları davet ediliyor ödül takdimleri için.

Birincilere üçer tam altın, ikincilere ikişer tam altın, üçüncülere de birer tam altın armağan ediliyor. Tüm katılımcılara ise 70’er lira para ödülü verileceğini biliyoruz.

ERMENİ KÖYÜ PAĞNİK’İN ERMENİLERİNE NE OLMUŞTUR?

Çakma adı Budak olan köyün özgün adı Pağnik’tir. Pağnik, köyün Ermenice eski adıdır. “Hamam” ya da “sıcak su kaynağı” anlamına gelmektedir.

  • Ermeniler, dağa taşa üzüm çubuğu dikmekle kalmamış, en güzel üzümleri yetiştirmişlerdir tüm Anadolu’da.
  • Ermeni’siyle ünlü olan Arapgir’in üzümüyle ünlü olmaması mümkün mü?
  • Pağniklilere Ermenilerden kalan ünlü üzümlerin ödülünü yine bir Ermeni kardeşimizin, Jineve Kürkçü Anadol’un elinden almaları oldukça anlamlı olacaktır.
  • BU SAHNE AĞLATIR
  • Bağbozumu şenlikleri için Arapgir’e gelen gurbetçilerle ilçe hareketli günler yaşıyor.
  • Arapgir’de doğup büyüyen ya da ataları Arapgir’de doğup büyümüş olan İstanbul’da ve yurt dışında yaşayan Arapgirli Ermeniler de otuz kişilik bir grup olarak Arapgir bağbozumu şenliklerine katılanlar arasındaydılar.

Protokolün dışından biri, Arapgirli Ermenilerden biri ödül vermek üzere davet ediliyor. Mikrofon uzatılan Jineve Kürkçü Anadol’un sevinçten gözleri doluyor: “Doğduğum, büyüdüğüm, yedi yıl öğretmenlik yaptığım Arapgir’imde olmaktan çok mutluyum… Davet edildik, adeta kanatlanarak geldik. Topraklarımızla, insanlarımızla birkaç günlüğüne de olsa hasret gideriyoruz.” diyor.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Jineve Anadol’a sarılıyor, kutluyor. Bu sahne herkesi duygulandırıyor. Herkesin gözleri Köhnü üzümü gibi buğulanıyor…

KÖHNÜ ÜRETİCİSİ KONUŞTURULMUYOR

  1. 08. 2006 tarihinden bu yana tescilli olan Arapgir’in dünyaca ünlü Köhnü siyah üzümü dalında birinciliğe değer görülen Hüseyin Akdeniz’e mikrofon uzatılıyor. Alışılmış teşekkürleri sıralayacağı zannedilen Akdeniz, beklenen sıradan lafları söylemiyor.

Pağnik (Budak) köyünden Köhnü üreticisi, yarışma birincisi Hüseyin Akdeniz, üniversite mezunu olduğunu söyleyerek başlıyor konuşmasına. “Üniversite mezunu bir üreticiyim. Neredeyse on yıldır üzümlerimizin fiyatı değişmedi. Ürünlerimizin tanıtımında ve pazarlanmasında belediyenin yeterli çabayı göstermediğne…”

Teşekkür beklerken uyarıyla karşılaşan sunucu önce afallıyor. Şaşkınlığı geçince Akdeniz’in sözünü tamamlamasına fırsat vermeyen iş bilir sunucu, mikrofonu kapıyor: “Neyse düzelir, düzelir…” diyerek kapanmayan yaranın üstünü o an için örttüğünü sanıyor. Düşünce dizleri kanayan çocuklar avutulur ya ‘Bak, üfledim geçti’ denir ya, aynen öyle bir sahne.

You might be interested:  Son Emel Hangi Tür?

‘Arapgir’de Bağ ve Meyvecilik Sektörünün Geliştirilmesi’ konulu panelin Arapgir Meslek Yüksekokulu’nun salonunda Malatya İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Ziraat Mühendisi Badin Kılıç, Ziraat Mühendisi Hasan Koç ve Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Oksal’ın konuşmacı olarak katılımlarıyla gerçekleştirileceğini biliyoruz.

Panelde genel ve yerel anlamda bağcılık ve meyvecilik konularının ele alınacağı, üreticilerin sorularının da yanıtlanacağı bilgisini alıyoruz.

Bağlarda başlayan hastalıklara ve meyve üreticisinin pazarlama sorunlarına çözüm önerileri getirilip getirilmeyeceğini gerçekten merak ediyoruz.

Ama basın aracıyla Arapgir’e gelip basın aracıyla Malatya’ya dönmek zorunda kaldığımdan panele katılamıyorum. Ardından gerçekleştirilecek olan Arapgir’in doğal güzelliklerini ve tarihsel değerlerini barındıran yerlerin görülebileceği geziye de katılamıyorum. Gezinin gerçekleşip gerçekleşmediğinden de haberim olmuyor.

  1. Arapgir’in doğasının, insanının, meyvelerinin, Ermeni ustaların ince zevkiyle yapılmış sağlam mimari eserlerinin güzelliğiyle, Mehmet Ali Aydınlar’ın Arapgir’e pek çok güzel yatırım yaptığının, bu yatırımların halen sürdüğünün farkında olarak mutlu; üreticinin üzümlerinin pazarlanarak değerini bulmasının sağlanamadığının burukluğuyla Malatya’ya dönmek zorunda kalıyorum.
  2. Malatya’ya gelir gelmez de yeniden Arapgir’e gidesim geliyor…
  3. [email protected]

355

MALATYA Festival ve Etkinlik Takvimi

MALATYA

ULUSLAR ARASI KAYISI VE KÜLTÜR FESTİVALİ ( YERİ VE TARİHİ: Malatya/27-31 Temmuz)

Uluslararası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali kapsamında gerçekleştirilen denemede, kayısı tatlısı 343 kilo 700 gram ile Guinness rekorlar kitabına girdi. Festivalin düzenlendiği Mişmiş Park Fuar Alanfndaki etkinlikte Guinnes Rekorlar Kitabfna Malatya’nın bir kez daha adını yazdıracak.

Amaçlarımızın  Malatya’yı Türkiye’ye ve dünyaya daha iyi tanıtmak olduğunu Malatya’nın stratejik ürünü olan kayısıyı dünyada daha fazla insana tattırabilrnek ve daha fazla ekonomik bir değer haline getirebilmektir. Bütün amacımız Malatya’nın hem kültürel değerlerini hem de ekonomik değerlerini dünyaya tanıtmaktır.

  Festivalin yapılış amacının başta Malatya kayısısını tanıtmak olduğunu belirtildi.. Temel hedeflerinin Malatya’yı bir sanayi şehrine bölgede ise bir cazibe merkezi haline getirmek olduğunu belirtti.Kayısıyı mutlaka bu festivallerde tanıtmalıyız, ne kadar tanıtabilirsek kayısıdan ne kadar bahsettirebilirsek festivalin bir o kadar başarıya ulaşacağına inanıyorum.

Sonuçlar açıklandığında rekoru kırmış olacaklarını temel amaçlarının Malatya için çok önemli olan ve eşi benzeri olayan kayısıyı tüm dünyaya tanıtmak olduğunu amaçlandı.

YEŞİL YURT  KİRAZ-KÜLTÜR VE SPOR ŞENLİĞİ (YERİ VE TARİHİ: Yeşilyurt/23-24 Haziran)

Malatya’nın  Yeşilyurt ilçesinde bu yıl  düzenlenecek olan Kiraz, Kültür ve Spor Şenliği nedeniyle basın açıklaması yapılarak, şenliğin iyi organize edilmesine, ilçenin ve dalbastı kirazının daha iyi tanıtılmasına çalışılacağı belirtildi. Kiraz, Kültür ve Spor Şenliği hakkında bilgi aktardılar.

Geçen yıllara göre daha görkemli geçeceğini beklediklerini söyleyerek, en verimli şekilde ilçeyi daha fazla tanıtmak için çaba göstereceklerini belirtildi.Umarım ki, Malatyamızın akciğerleri konumunda olan ilçemizi, ilçe dışına tanıtmış oluruz.

Bin 400 davetiyeyi il dışına kargoyla gönderdiklerini hatırlatarak, 23-24 Haziran günleri düzenlenecek olan şenlikler çerçevesinde, ilk gün saat 11.00’de açılış yapılarak kiraz ve yöresel yemek yarışması, akşam ise sanatçıların konser vereceğini bildirildi.

24 Haziran Pazar günü, sünnet ve resmi nikah töreni, mevlid, karakucak güreşleri, İrfan Aydın futbol turnuvası ödül töreni ve tesislerin açılış töreninin gerçekleştirileceğini aktarıldı. sanatçıların konser vereceğini ifade etti.

Şenlikleri düzenlemekteki amaçlarının ilçenin meşhur dalbastı kirazını daha fazla tanıtmak, birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi olduğuna parmak basan  Yeşilyurt dışında olan Yeşilyurtlular, şenlik vesilesiyle ilçeye gelip hem akraba ziyaretlerinde bulunuyor, hem de şenliklere katılmış oldular.

ULUSLARLARARASI ARGUVAN TÜRKÜ FESTİVALİ (YERİ VE TARİHİ:Arguvan/30-31 Temmuz)

Malatya’nın Arguvan İlçesi’nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Türkü Festivali tarihi açıklandı.
Türkü Festivali, her geçen gün, Malatya ve Türkiye’yi dünyaya tanıtma konusunda hızla ilerliyor. Malatya için yeni bir marka oluşturdukları için emeği geçenlere teşekkür ederim.

Malatya’nın Arguvan İlçesi’nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Türkü Festivali tarihinin 25-26 Temmuz 2015 olarak açıkladı.

  Düzenlenecek olan Uluslar arası Türkü Festivali’nin daha iyi geçmesi için şimdiden çalışma başlattıklarını söyleyen Kızıldaş, geçen yıllar da düzenlenen Uluslar arası Türkü Festivali’ne bir kez 5 bin TL Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek aldıklarını, başka da destek almadıklarını söyledi.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslar arası Türkü Festivali’nin iyi organize edilmesi için çaba göstereceklerini bildirip, şimdiye kadar festivale katılan yazar ve sanatçılara bir bedel ödemediklerini ve“Onlar bizim misafirimiz, en iyi şekilde ağırladık ve ağırlamaya devam edecek.

HEKİMHAN CEVİZ, MADEN VE KÜLTÜR FESTİVALİ (YERİ VE TARİHİ: Hekimhan/01-02 Ağustos)

You might be interested:  Altın Ne Tür Topraklarda Bulunur?

“Hekimhan Ceviz, Maden ve Kültür Festivali’nin bu yıl 1-2 Ağustos 2015″ tarihlerinde gerçekleştirilecek ve Ekim ayı içinde de “Hekimhan Ceviz Şenliği” yapılacak.

Festival programımızda sahne alacak sanatçılar Hüseyin Ali Şirin, Şehriban, Kubilay Tatar, Onur Mutlu, Derdiyok Ali, Cankat Erdoğan ve EGE Her yıl daha geniş katılımlarla gerçekleşen Hekimhan Ceviz, Maden ve Kültür Festivali ile birlikte Hekimhan önemli bir turizm girdisine sahip olacaktır.

Ancak daha önemlisi bu tür etkinlikler ile Hekimhanlı hemşerilerimiz kısa bir sürede olsa bir araya geliyorlar ve birlikteliğin hazzını yaşıyorlar. Hem memleket hem de eş dost hasreti gideriyorlar.Sonuç olarak Festivaller barışa, dostluğa kardeşliğe, kültüre, ekonomik ve toplumsal gelişmeye önemli katkılar sağlarlar.

Hekimhan’ımızın daha çok gelişmesi, tarihi ve coğrafi tanıtımının yapılmasının yanı sıra sosyal yaşama sağladığı önemli katkılar nedeniyle tertiplenen bu organizasyonun daha geniş katılımlı olması ve daha büyük yararlar sağlaması temennisiyle,  Hekimhan Ceviz, Maden ve Kültür Festivali ilçemize ve insanımıza hayırlı olsun. Festival programı tertip komitesi tarafından en kısa zaman içinde halkımıza duyurulacak.

DARENDE ZENGİBAR KARAKUCAK GÜREŞ VE KÜLTÜR FESTİVALİ (YERİ VE TARİHİ Darande/Ağustos)

Malatya’nın Darende tarafından geleneksel olarak düzenlenen Darende Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali Hükümet Konağı önünde düzenlenen açılış programı ile başlar.Festival programı içerisinde trap atışları, mahalli yemek yarışmaları yapılmaktadır.

Festival gecelerinde ülkemizin yetiştirmiş olduğu sanatçılar, katılımcılara unutulmaz dakikalar yaşatır.

Festivalin son gününde; cesaret, güç, mertlik, dürüstlük, çeviklik, beceri gibi özellikleri bünyesinde barındıran ve Türk karakterine çok uygun bir spor dalı olması nedeniyle; atalarımızdan günümüze kadar tüm Türk toplumlarında sevilmiş ve önemsenmiş olan Güreş müsabakaları yapılmaktadır.Festival Ağustos ayında düzenlenmektedir.

ARAPGİR BAĞBOZUMU ŞENLİKLERİ (YERİ VE TARİHİ:Arapgir/9-10 Eylül)

Malatya-Arapgir’de 1970 yılından bu yana düzenlenmekte olan Bağbozumu Şenlikleri, belli yıllarda bazı aksaklıklar nedeniyle yapılamamış olsa da son yıllarda sürekli olarak düzenlenmektedir.

Arapgir’de yetişen siyah üzümün tanıtımının yapıldığı Bağbozumu şenlikleri, her yıl Eylül ayının ikinci Cumaya denk gelen gününde başlar.Halkın kaynaştığı, ilçenin canlılık kazandığı ve kültürel değerlerin gözler önüne serildiği Arapgir Bağbozumu Şenlikleri’nde ilk olarak açılış töreni, ardından gezi turu başlıyor.

Gezide bölgenin tarihi ve turistik değerleri ziyaret ediliyor. Sonrasında ise çeşitli yarışmalar da yapılıyor. Uzman kişilerden oluşan jüri üyeleri üzüm teşvik yarışmasında en iyi üzüm seçiliyor. Gece konserleriyle de halk doyasıya eğleniyor.

 Renkli sahnelere ev sahipliği yapan Arapgir Bağbozumu Şenlikleri, Eylül ayında Malatya’da olacaklar için kesinlikle kaçırılmayacak bir etkinlik.

DOĞANŞEHİR ELMA VE  KÜLTÜR ŞENLİĞİ(YERİ VE TARİHİ:Doğanşehir/02 – Ekim)

“Elma ve Kültür Festivali” kapsamında, en iyi elma ve en iyi elma yiyen yarışmaları düzenlendi İlçede 2010 yılında 127 bin 521 dekarlık tarımsal alan üzerinde 3 bin 270 çiftçinin ziraatla uğraştığını söyledi. Çiftçilerden bin 200’ünün elma üretimi yaptığını belirten Baran, ilçede 14 bin 750 dekar alanda, 400 bin ağaçtan 25 bin ton elma üretildiğini ifade etti.

Doğanşehir’in iklim şartları, rakımı, toprak kalitesi ve sulama suyu bolluğu ile her türlü meyve ve sebzenin kaliteli bir şekilde yetiştirilebildiği ve  Malatya‘da elması ön plana çıkan bir ilçe olduğunu vurgulayan Baran, “İl Özel İdare destekli olarak başlatılan İyi Tarım Uygulaması kapsamında, 22 çiftçimize 500 dekar alanda 13 bin ağaç dağıtılmış, bu ağaçlardan yaklaşık 2 bin ton elma üretimi gerçekleştirilmiştir” dedi. Belediye Başkanı İbrahim  Karaman da  Doğanşehir‘in elmasını ulusal alanda tanıtabilmek amacıyla bu festivalin düzenlendiğini belirterek, “Bu festival sadece elma festivali değildir. Bu festival bizleri ortak paydada buluşturan, kaynaştıran, hemşehrilik bağıdır. Her yıl insanlarımızı ilçemizde buluşturacağız. Birlik, beraberlik ve dayanışmayı sağlayacağız” diye konuştu. Konuşmaların ardından festival kapsamında, “en iyi elma yarışması”, “en iyi elma yiyen yarışması”, “elma yakışıklısı” ile “elma güzeli” yarışması düzenlendi. En İyi elma yarışmasında golden ve starking dalında toplam 64 üretici yarışmaya katıldı. En iyi elma yeme yarışmasında da 7 kişi yarıştı.

MALATYA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ(YERİ VE TARİHİ:Malatya/ Ekim)

Malatya; sırasıyla Hitit, Asur, Urartu, Pers, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu ve Osmanlı egemenliklerini yaşamış. Binlerce yıllık tarihiyle dünyanın en eski sarayı ve kral mezarına ev sahipliği yapmış. Malatya, uluslararası bir sinema festivaline ev sahipliği yapıyor.

 Malatya Uluslararası Film Festivali (MUFF) Malatya Valiliği ve Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İnönü Üniversitesi’nin destekleri ile gerçekleştiriliyor.

Festival, hem Malatya’ya, hem de Türkiye’ye yarışma heyecanının yanı sıra, etkinlikleriyle de sinema dolu bir hafta yaşatıyor. Film gösterimleri, sinema kursları, atölyeler, sergiler, panel ve söyleşilerle dolu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *