Hoş geldiniz sefacılar! E öyle ya, Alaçatı’nın olayı hoş mekanlarda takılmak, piyasa yapmak, bakımlı insanlar görmek, güzel giyinmek, iyi yemek, uzuuun geceler ve gerekli gereksiz alışveriş. Alaçatı’ya geliyorsanız öyle ören yeriydi, müzeydi vs beklemeyin. Katıksız bir kendini şımartma yeri. Biz de dolce vitacılara nokta atışı keşifler yaptırmak için buradayız.
Ama söylemeden de edemeyeceğiz, Alaçatı’ya ne olmuş öyle? Soyulmuşuz da haberimiz yok. Hayır, fiyatları kastetmiyoruz. Evet, fiyatlar çok yüksek ama bu sırf tribünlerden alkış toplamak için Alaçatı fiyatlarına giydiren yazılardan olmayacak.
Bize asıl soyulmuş hissettiren, arkamızı döndüğümüzde bıraktığımız o nadide Alaçatı dokusunu yerinde bulamamak oldu. Eski Rum yerleşimi nostaljisinin ve Akdeniz’e özgü sade zerafetin birbirine yoğrulduğu, kendine has bir havası vardı Alaçatı’nın. Şimdi ise buranın dokusu ile uzaktan yakından alakası olmayan ve kalitesiz işletmelerin hücumu ile kitle turizmine doğru bel vermiş gidiyor.
Eskinin sanat ve zevkle bezenmiş sokakları şimdilerde bangır bangır göbek havası çalan mekanlar, nargileciler ile dolmuş, bozulmuş. Yanlış anlaşılmasın, kimsenin zevkini eleştirmiyoruz.
Bizim üzüldüğümüz Alaçatı kimliğinin kaybolması. Alaçatı’nın kendine özgü bir dokusu vardı, o yüzden özeldi. Şimdi yer yer Tophane’yi, yer yer Bodrum Çarşı’yı andırıyor.
Alaçatı Alaçatı kalsa ne olurdu sanki?
Oysa, Alaçatı için Türkiye’nin Cote d’Azur‘u olacak deniyordu. Gerçekten de yıldızı parlıyordu. Maalesef Alaçatı için butik bir tatil yeri demek giderek zorlaşıyor.
Şimdi biz iki homurdandık diye siz karalar bağlamayın, olur mu? Alaçatı tehdit altında ama öyle bitmiş falan değil. Hala Türkiye’nin en gözde tatil beldelerinden. Biz de size güzel mi güzel hissettirecek bir Alaçatı rehberi hazırladık.
Contents
- 1 Alaçatı Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce
- 1.1 Alaçatı Nerede, Deniz Nerede?
- 1.2 Alaçatı’da Otel Seçerken Aman Dikkat!
- 1.3 Alaçatı’da Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar
- 1.4 Araba Kiralamak Gerekir mi?
- 1.5 Alaçatı’da Gezilecek Yerler
- 1.6 1. Alaçatı’nın En Keyifli ve Keyifsiz Sokakları
- 1.7 2. Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazar Yeri Cami
- 1.8 3. Windsurf & Kitesurf
- 2 Alaçatı Nerede? Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
- 2.1 Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
- 2.2 İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
- 2.3 İzmir Otogarı’ndan Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
- 2.4 İzmir Şehir Merkezi’nden Belediye Otobüsü ile Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
- 2.5 Çeşme’den Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
- 2.6 Üçkuyular Semt Garajı’ndan Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
- 2.7 Özel Araç ile Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
- 2.8 Alaçatı’da Nereler Gezilir, Neler Yapılır?
- 2.9 Alaçatı’da Ne Yenir?
- 2.10 Alaçatı’da Nerede Kalınır?
- 3 Alaçatı Neresidir? » Bilgiustam
- 4 Alaçatı Nereye Bağlı? | Çeşme Haber
- 5 Alaçatı Nerede, Nereye Bağlı Nasıl Gidilir?
Alaçatı Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce
Alaçatı’ya gelmek için en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Türkiye’nin birçok şehrinden İzmir’e direkt uçuş var. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapmanızı öneririz. Fiyat karşılaştırması yapmak ve uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
Alaçatı Nerede, Deniz Nerede?
Bildiğiniz üzere Alaçatı Çeşme’nin bir beldesi. Alaçatı merkeze Köyiçi deniyor. Hani o begonvilli taş evli şirin sokakların fotoğraflarının çekildiği yer. Alaçatı’nın nabzı burada atıyor butik oteller, restoranlar ve butikler burada. Ancak Köyiçi deniz kenarında değil.
Alaçatı’da Otel Seçerken Aman Dikkat!
Gündüzleri insanlar denize gittikleri için Köyiçi çok sönük oluyor. Hatta birçok işletme akşama kadar açmıyor bile. Ama çoğunlukla Köyiçi’nde konaklamak tercih ediliyor çünkü:
1. Köyiçi Alaçatı’nın cazibe merkezi
2. Gündüz denize gitmek için araba kullanmak sıkıntı değil de, gece rakılı şaraplı sofralardan sonra insan oteline yürümek istiyor.
3. Tarihi taş konaklardan çevrilen butik otellerde kalmak Alaçatı deneyiminin bir parçası.
Ama Köyiçi’nde ses ve kalabalığın burnunuzdan geleceği noktalar var, bir de kurtarılmış bölgeler. Otelinizi seçerken doğru yerden seçmek çok çok önemli. Önerdiğimiz otelleri aşağıda bulabilirsiniz.
Alaçatı’da Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar
Alaçatı’da her zevke ve bütçeye uygun bir konaklama seçeneği var ama tercihinizi Alaçatı’nın otantik dokusuna uygun taş evlerden ve otellerden yana yaparsanız çok daha keyifli bir konaklama deneyimi yaşarsınız. Alaçatı’dan bizim seçkimiz olan oteller ve evleri aşağıda veriyoruz.
Viento Alaçatı Hotel, 150 yıllık restore edilmiş bir Osmanlı evinin butik otele dönüştürülmüş hali. Açık havuzu var. Otele evcil hayvan kabul edilmiyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Yeni Mecidiye Mahallesi’nde, doğayla iç içe, taş bir butik otel. Spor salonu, saunası, Türk hamamı, masaj yaptırabileceğiniz bir spa’sı var. Evcil hayvan kabul edilmiyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Alaçatı’da, size özel havuzlu, toplam 13 kişi kapasiteli, kalabalık gruplar için ideal bir villa seçeneği. İçinde 5 oda ve 5 banyo mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.
Yine Alaçatı’da, yemyeşil ve ferah bahçeli, toplam 7 kişilik, havuzlu, müstakil bir villa seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.
Aşağıdaki bağlantılardan Alaçatı’daki tüm otelleri, evleri ve villaları inceleyebilirsiniz.
– Çeşme’deki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR
– Alaçatı’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.
Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre yapıyoruz. Özellikle evlerde çok daha fazla kişi aynı anda konaklama yapabileceği için kişi başı maliyetler de düşüyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Alaçatı’dan daha detaylı otel önerilerimizi ALAÇATI’DA NEREDE KALINIR? yazımızda bulabilirsiniz. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.
Araba Kiralamak Gerekir mi?
Merkezdeki, yani Köyiçi’nde bir yerden bir yere yaya olarak gitmek mümkün ama denize gitmek için arabaya ihtiyacınız olacak. Çünkü yüzme yerleri yürüme mesafesinde değil.
Ayrıca Alaçatı tatilleri genelde tüm Çeşme’yi kapsayacak şekilde yaşanıyor. Yani Alaçatı’yı merkez edinip, genelde insanlar gitmeli gelmeli geziler yapıyorlar.
Çünkü Çeşme’nin genelinde, hatta Urla taraflarında kaçırmak istemeyeceğiniz restoranlar, plajlar, barlar, vs olacak. Özetle, ya aracınızla gelmeyi, ya da araba kiralamayı düşünmelisiniz. Diğer seçenek de taksi ama taksi fiyatları yüksek.
İzmir Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.
Alaçatı’da Gezilecek Yerler
Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
Alaçatı Gezilecek Yerler
- Köyiçi
- Port Alaçatı
- Surf Zone
- Kemalpaşa Caddesi
- Hacımemiş
- Pazaryeri Cami
- Delikli Koy
- Ilıca Halk Plajı
- Before Sunset Beach
- The Beach of Momo
- Plage İsolee
- Cove Aya Yorgi
- Değirmenler
Yeme-İçme
- Eflatun
- Asma Yaprağı
- Dutlu Kahve
- Enginarre
- Nevi Cafe Bar Restoran
- Üst Kat
- Kült
- Botanist
- Traktor
- Voi
- Sommer Klein
- Dusk
- Bedevi
- Tektekçi Alaçatı
- Om Paparazzi
- Alaçatı Port
- Mazı
- Alaköy Pastanesi
- Alaçatı Tatlıcısı İmren
Alışveriş
- Eski Tütün Dükkanı
- ISTLONDON
- Bashaques
- Ojarna
Alaçatı’da gezilecek yerler başlamadan önce Alaçatı’da neresi nerede anlamak iyi olur. Alaçatı’yı köyiçi, port ve surf zone olarak 3 ana bölüm gibi düşünebiliriz.
Köyiçi – Alaçatı’nın merkezi. Tüm otellerin, dükkan ve mekanların olduğu yer. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Port Alaçatı / Alaçatı Limanı – Port Alaçatı marina ve site karışımı nezih bir yerleşim. Normal siteden en büyük farkı evlerin önüne arabaların değil, teknelerin park edilmesi. Çok güzel evler ve birkaç restoran var. Tekne sahibi değilseniz çok yolunuz düşmeyebilir, ama akşam yemeği için hoş olabiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
Tesisin devamındaki bölümde de bizim zevkimize hitap etmeyen bazı gece kulüpleri var.
Alaçatı Surf Zone – Adı üzerine, rüzgar sörfü yapılan yer. Dünyanın en ama en iyi windsurf noktalarından biri olarak geçiyor. Burada birkaç otel, sörf okulları ve restoranlar var. Araba ile Köyiçi’nden 10 dakika sürüyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
PWA (rüzgar sörfü dünya kupası) ayaklarından biri burada yapılıyordu ancak ülkemizde gerçekleşen terör saldırıları sebebiyle Alaçatı’dan aldılar. PWA’ın Alaçatı ayağını iptal edince sadece şampiyonayı etkilemedi, yabancı sörfçüler buraya tatile gelmekten de ürktü.
Öyle olunca da eskiden sörfçülerden kalkınan işletmeler boş kaldı ve başka müşterileri çekme derdine düştüler. Akşamları meyhaneye dönmeye başladılar. O da tabi ki buradaki sörf dokusunu değiştirdi.
Anlayacağınız buradaki sörf kültürünün yara alması Alaçatı’nın genel dokusuna da iyi gelmedi.
1. Alaçatı’nın En Keyifli ve Keyifsiz Sokakları
Ancak daha önce de bahsettiğim gibi Alaçatı bir değişim içinde. Ve enteresandır ki bu değişim fiziksel bir bölünme halinde gerçekleşiyor. Köyiçi’nin merkezindeki Köşe Kahve’nin önünden Alaçatı sokakları T şeklinde 2 ana artere ayrılıyor. Birisi eskiden Alaçatı’nın en prestijli yeri olup bugün Alaçatı’daki başkalaşmayı en çok hissettiğiniz Kemalpaşa Caddesi. Haritada 4 numara.
Diğeri de sonradan gelişen ve Kemalpaşa’nın tahtını çalan, Dutlu Kahve’ye uzanan Hacımemiş Mahallesi’ni dolaşan sokak. Zaten haritaya baktığınızda önerilerimizin yoğunluğundan nereyi kastettiğimizi kolayca görebiliyorsunuz. Haritada 5 numara.
Azıcık da bu kartpostallık sokakların tarihine değinecek olursak, çoğu taş evin 19. yüzyıldan kalma olduğunu biliyoruz. O dönemde Alaçatı’nın adı “Alatzata”ydı ve yaşayan 50 bin kişinin 45 bini Rum’du. 1.
Dünya ve Kurtuluş Savaşları, ve ardından yaşanan zorunlu göç sebebiyle peyderpey Alatzata’yı terk ettiler.
Yerlerine Kosovalı, Bosnalı, Arnavut ve Boşnak göçmenler, Selanik, Kavala, Girit ve İstanköy’den mübadiller geldi.
2. Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazar Yeri Cami
Alaçatı pek kültür gezisi yeri değil dedik ama Köyiçi’deki Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazar Yeri Cami’ni ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Köydeki müslüman nüfus artınca köyün kilisesi camiye dönüştürülmüş ama içinde Alaçatılı Hristiyanlar için ufak bir şapel bırakılmış. Fener Rum Patriği geçtiğimiz yıllarda özel izinle burada bir ayin gerçekleştirmişti. / Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
3. Windsurf & Kitesurf
Alaçatı’yı özel yapan ne mi? Hemen anlatalım:
1. Rüzgar ideal sertlikte ve istikrarlı bir şekilde esiyor ama kapalı bir koyda olduğu için su dalgalanmıyor.
2. Deniz yavaş derinleşiyor.
3. Yılın 300 küsur günü rüzgarın esmesi de windsurf öğrenmeye gelip, rüzgar yok diye kıyıda kala kalma ihtimalinizi düşürüyor.
İşte bu üçlü kombinasyon Alaçatı’yı çok özel bir yer yapıyor.
Bizim Alaçatı’daki windsurf deneyimimizi detaylıca okumak için ALAÇATI’DA RÜZGAR SÖRFÜ yazımıza tıklayabilirsiniz.
Özellikle de başlangıç ve orta seviyeler için Alaçatı bulunmaz nimet. Ders almak ya da ekipman kiralamak isterseniz koyda yan yana dizilmiş birçok windsurf okulu var. Gittiğinizde hepsi ile görüşüp teklif alabilirsiniz, önden ayarlama yapmak gerekmiyor. Türkiye’deki tüm windsurf okullarını görmek için: TÜRKİYE’DEKİ RÜZGAR SÖRFÜ OKULLARI LİSTESİ
Diğer bir seçeneğiniz de kitesurf öğrenmek. Ben daha önce birkaç farklı yerde denemiş, bir türlü şeytanın bacağını kıramamıştım. Ama bu koyun mükemmel şartları sayesinde nihayet ben de bir kite’çı oldum! Daha önce denediniz ve pes ettiyseniz Alaçatı’nın kolaylaştırıcı şartlarında bir daha deneyin deriz. Türkiye’deki tüm kitesurf okullarını görmek için: TÜRKİYE’DEKİ KITESURF OKULLARI LİSTESİ
Kitesurf ve windsurf aynı koyda ama koyun farklı yakalarında yapılıyor. Hangisine başlasam diye arada kalırsanız:
– Kitesurf’ün avantajı eşyalarınızı kolayca arabaya koyup istediğiniz yere gidebilmeniz. Rüzgar sörfü ekipmanlarını arabaya sığdırmanız zor.
Yani nerede okul varsa oradan kiralayıp surf yapmanız lazım. İkisinin ekipmanının da oldukça maliyetli olduğunu söyleyelim.
– Diğer taraftan Türkiye’de windsurf çok daha yaygın.
Neredeyse her büyük otelde, rüzgarlı sahil kasabasında kiralama imkanı var.
– Eğer 1 hafta boyunca her gün ders almayı planlamıyorsanız kitesurf’ten pek randıman alamazsınız. Windsurf çok öyle değil, ikinci günün sonunda bile az çok bir şeyler kıvırmaya başlıyorsunuz.
Alaçatı Nerede? Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
- Çeşme denilince akla gelen ilk yer olan Alaçatı, tarihi taş evleri ve yılın her günü rüzgârlı olması sebebiyle son yıllarda yoğun bir şekilde ziyaret edilen bir tatil merkezi haline geldi.
- Taş evleri benim gibi kültür ziyareti meraklılarını mest ederken bol rüzgârlı havası da rüzgâr sörfü (windsurfing) ve uçurtma sörfü (kitesurfing) yapanların ilgisini çekiyor.
Antik dönemdeki ismi Agrillia olan Alaçatı adını “Alacaat” ismindeki Osmanlı aşiretinden alıyormuş. Alaçatı’da Osmanlı döneminde Rumlar ve Türkler bir arada yaşıyormuş.
“Alacaat” kelimesini Rum dilinde söylemek zor olduğu için kelime zamanla değişmiş ve Alaçatı haline gelmiş. Eski bir Rum köyü olan Alaçatı bu dönemden kalmış olan tarihi taş evleriyle insanı büyülüyor.
2010 yılından beri Nisan ayında düzenlenmekte olan “Alaçatı Ot Festivali” sayesinde popülerliği giderek artan bu sevimli şehir ziyaretçilerine keyifli bir gezi deneyimi sunuyor.
Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında yürürken etrafınızdaki eski taş evleri incelemenin zevki bir başka oluyor. Hele bu evler rengârenk begonvillerle süslü ise kartpostallardan çıkmış bir görüntü sunuyor bizlere. Bu anı ölümsüzleştirmek için hemen telefonunuza ya da fotoğraf makinenize sarılacaksınız.
Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir mahalle olan Alaçatı’ya gitmek için birçok yol bulunuyor, siz yeter ki gitmek isteyin… Bu gidiş yollarını sizler için aşağıda listeledim:
İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
- Alaçatı’ya hava yolu kullanarak gitmek isterseniz bulunduğunuz şehirden İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uçmanız gerekiyor.
- Adnan Menderes Havalimanı’ndan Alaçatı’ya ulaşmak için HAVAŞ otobüslerini kullanabilirsiniz.
- Bilet ücreti 2020 yılında 40 TL olan otobüs yolculuğu yaklaşık 75 dakika sürüyor.
- Otobüslerin hareket saatleri hakkında güncel bilgiye sahip olmak için internet sitelerini ziyaret etmenizi öneririm.
İzmir Otogarı’ndan Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
Otobüs ile Alaçatı’ya gitmek isterseniz direkt Çeşme – Alaçatı’ya giden otobüsleri tercih edebilirsiniz. Alaçatı otobüs bileti alarak doğrudan Alaçatı’ya ulaşabilirsiniz.
Eğer bulunduğunuz yerden böyle bir seçeneğiniz yoksa önce İzmir Otogarı‘na gitmeniz gerekiyor.
Otogardan Alaçatı’ya sefer yapan otobüsleri kullanarak bir buçuk saatlik bir yolculukla Alaçatı’ya ulaşabilirsiniz.
İzmir Şehir Merkezi’nden Belediye Otobüsü ile Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin otobüslerini (ESHOT) kullanarak İzmir şehir merkezinden iki ayrı belediye otobüsü kullanarak Alaçatı’ya gidebilirsiniz.
Bu yol için önce 984 numaralı Fahrettin Altay-Urla otobüsüne binip Urla’da inmeniz gerekiyor. Buradan da 760 numaralı Urla-Çeşme otobüsüne binerek Alaçatı’da inebilirsiniz.
İzmirim Kart iki otobüste de geçerli. Bu kartı şehirdeki tüm satış noktalarından ve dolum gişelerinden satın alabilirsiniz.
Çeşme’den Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
Çeşme’nin çok yakınında bulunan Alaçatı’ya gitmek için Çeşme Otogar’dan kalkan dolmuşlar bulunuyor.
Çeşme-Ilıca-Alaçatı güzergahında hizmet veren bu dolmuşlar ile Ilıca Terminal ve Alaçatı merkeze rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Dolmuşlar yaz sezonunda 07:00 – 21:00 saatleri arasında 10 dakikada bir, 21:00 – 24:00 saatleri arasında ise 15 dakikada bir sefer yapıyorlar. Kış aylarında pek fazla yoğunluk olmadığı için dolmuşlar 30 dakikada bir sefer yapıyor.
Üçkuyular Semt Garajı’ndan Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
İzmir Metro’nun Fahrettin Altay İstasyonu’nun çıkışında bulunan Üçkuyular Semt Garajı, İzmirlilerin Alaçatı’ya gitmek için kullandıkları popüler bir nokta.
Çeşme otobüslerinin Alaçatı-Ilıca-Çeşme güzergahında hizmet verdiği bu noktadan her yarım saatte bir Alaçatı’ya giden otobüs bulabilirsiniz. Ayrıca buradan toplu taşıma hatlarına aktarma da yapabilirsiniz.
Özel Araç ile Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
- Toplu taşıma bana göre değil kendi arabamla gitmek isterim diyenler içinse Alaçatı, İzmir kent merkezine 70 km uzaklıkta bulunuyor.
- İstanbul’a 640 km, Bursa’ya 410 km, Ankara’ya 660 km uzaklıkta bulunan Alaçatı’ya ulaşmak için İzmir – Çeşme otoyolunu kullanabilirsiniz.
- Bu otoyolun Çeşme’den bir önceki çıkışı olan Alaçatı’ya saparak şehrin merkezine kadar gidebilirsiniz.
Alaçatı’da Nereler Gezilir, Neler Yapılır?
Dilediğiniz yolu seçerek gelmiş olduğunuz Alaçatı’da gezecek birçok yer bulunuyor. Şehre girdiğiniz anda görüntüsü sizi ele geçirecek olan Alaçatı yel değirmenleri, Cervantes’in yazmış olduğu “Don Kişot”tan bir sahne sunuyor adeta bizler için. 1800’lü yıllardan kalma bu yel değirmenlerinde gün batımını izlemenin keyfi ise bir başka.
Tarihi taş evlerin dokusu bozulmadan korunduğu için hala eski Rum köyü havası var Alaçatı’nın. Alaçatı’nın en ünlü yerlerinden Kemalpaşa ve Hacımemiş Caddesi’ni mutlaka ziyaret edin. Bu caddelerde yer alan kafeler ve hediyelik eşya dükkanları cıvıl cıvıl. İnsanın hepsine tek tek uğrayası geliyor.
Her cumartesi günü kurulan Alaçatı Pazarı’na da uğramanızı tavsiye ederim. Hem taptaze yiyecekler hem de yöresel kıyafetler bulunabilen pazar yerli halk tarafından da rağbet gören bir yer.
Kültür gezisi meraklılarına Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazar Yeri Cami’ni ziyaret etmelerini önerebilirim. Burası şehirdeki Müslüman nüfus artınca camiye çevrilmiş olsa da içerisinde beldede yaşayan Hristiyan halk için minik bir şapel bırakılmış. Adeta dini hoşgörünün simgesi niteliğindeki bu güzel yer mimari açıdan da çok etkileyici.
Alaçatı’da güzelce bir gezdikten sonra ilginiz varsa hazır tam yerine gelmişken rüzgar sörfü yapabilirsiniz. Türkiye’nin en önemli rüzgâr sörfü merkezi olan Alaçatı, birçok rüzgar sörfü okuluna ev sahipliği yapıyor. Rüzgâr sörfünde en önemli plajlara sahip Alaçatı, yediden yetmişe herkesin sörf yapabileceği bir yer.
Daha önce hiç yapmamış olsanız bile sörf okullarından ders alarak hemen sörf yapmaya başlayabilirsiniz. Malzemelerinden dolayı biraz maliyetli olsa da sörf yapmak çok eğlenceli gözüküyor. Rengârenk sörf tahtalarıyla kaplı denizi izlemek bile insanı heyecanlandırıyor.
Ben deniz insanıyım, mutlaka denize girmeliyim diyenler için de bazı önerilerim bulunuyor. Bunlardan ilki Deliklikoy. Burası altın renkli kumları ve serin sularıyla sizi yaz sıcağında ferahlatabilecek bir yer.
İsmini delikli bir taştan alan koy Ovacık bölgesinde bulunuyor. Etrafta herhangi bir tesis bulunmadığı için ihtiyacınız olan eşyaları yanınıza almanızı öneririm.
Deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz bu güzel yerin müthiş manzarasını günbatımında deneyimlemek de çok keyifli.
Aya Yorgi ve Yumru da uğrayabileceğiniz diğer koyların arasında bulunuyor.
Alaçatı beachleri ile de çok meşhur olan bir yer. Çeşit çeşit beach clublarıyla hizmet veren Alaçatı insanı hem denize hem de eğlenceye doyuruyor. Denize girmek için Altınkum ve Ilıca Plajı’nı da tercih edebilirsiniz.
Daha ayrıntılı bilgi almak için Çeşme’nin En İyi Plajları yazımıza mutlaka göz atmalısınız.
Alaçatı Limanı hem gündüz hem de akşam ziyaret edebileceğiniz yerlerden. Limanın çevresindeki koylarda sörf yapabilirsiniz. Akşam saatlerinde hareketlenen limandaki restoranlarda deniz ürünlerinin tadını çıkarabilirsiniz.
Alaçatı’da eğlenceli bir gece hayatı bulunuyor. Gece de denizden kopmak istemezseniz Beach Clublardaki günbatımı partilerine katılabilirsiniz. Gece kulüpleri şehrin biraz dışında bulunsa da taksiyle rahatça ulaşabilirsiniz. Müzik zevkinize göre canlı müzik yapan yerler bulabilirsiniz.
Alaçatı’da Ne Yenir?
Alaçatı’da kahvaltılar pek bir meşhur. Türlü türlü reçelleri ile hem gözünüzü hem de karnınızı doyuruyor. Kahvaltılarda buraya özel İzmir pişisi ve boyozu bulunuyor.
Benim gibi sakız âşıklarını çok mutlu edecek sakız tatlısı ve sakızlı kurabiyeyi mutlaka deneyin. Ağızda hemen dağılan Kavala kurabiyesinin tadı da enfes. Gezerken yorgunluğunuzu almak için sakızlı bir Türk kahvesi içmenizi öneririm.
Öğle yemeği için Ege bölgesine özel kumru yiyebilirsiniz. Ekmeğinin şeklinden dolayı bu ismi alan kumru çok güzel bir şekilde doyuruyor insanı.
Dondurmaları da çok meşhur olan Alaçatı’da envaiçeşit seçenek bulunuyor. Sizler de her defasında birkaç çeşit deneyebilirsiniz benim yapmış olduğum gibi.
Akşam yemeği içinse deniz ürünleri tüketebileceğiniz restoranlara gidebilirsiniz. Burada bulunan lezzetli mezeleri mutlaka deneyin. Ege bölgesinin çok meşhur olan mezeleri burada ayrı bir lezzetli.
Alaçatı’da Nerede Kalınır?
Alaçatı’da konaklamak için iki seçeneğiniz bulunuyor. Birincisi taş evler düzenlenerek yapılmış olan minik otellerde konaklamak. Diğeri ise alışılageldik biçimde büyük otellerde konaklamak.
Şehrin dokusunu daha iyi yaşamak için buraya has taş otellerde kalmanın daha iyi olacağını düşünsem de tercih sizlere kalmış. Ayrıca diğer bir seçenek olarak Çeşme’de konaklayıp Alaçatı merkeze gelmeyi de düşünebilirsiniz.
Damağınızda çok güzel bir tat bırakacak şirin bir Ege kasabası olan Alaçatı’yı en kısa zamanda ziyaret etmeniz dileğiyle.
Alaçatı Neresidir? » Bilgiustam
Ülkemizin en güzel illerden biri olan İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı olarak bilinen bir mahalle olan Alaçatı, Ege Denizi’ne kıyısı olması ile birlikte en çok turist çeken bölgelerden de bir tanesidir. Bölgede bulunan tarihi taş evleri ve rüzgar sörfüne göre elverişli olarak plajları bulunan Alaçatı’nın yaklaşık olarak nüfusu 8.401 kişi olarak belirlenmiştir. Özellikle son yıllarda taş evleri ile dikkat çeken Alaçatı bölgesi, 704 kilometrekarelik alanı ile bünyesinde pek çok eğlence mekanlarını ve otelleri barındırmaktadır. Yine özellikle Ege bölgesinin en önemli tatil beldelerinden biri olarak bilinen Alaçatı, yaz mevsimde en çok yabancı turistleri ağırlayan belde olarak da adını yazdırmıştır.
Alaçatı’nın Ünlü Mekanları ve Bölgeleri
Eski Rumlar zamanından bu yana bağcılık ve şarapçılık yapımı ile adını dünyaya duyuran İzmir’in gözde beldelerinden Alaçatı, günümüzde ise turizmi ve farklı özellikteki butik otelleri ile göz doldurmaktadır. Turistlerin en çok merak sardığı rüzgar sörfü ile de dikkat çeken Alaçatı, popülerliğini de buradan kazanmaktadır.
Adeta bir simge haline gelmiş olan Alaçatı evleri, farklı mimari yapıları ile Alaçatı beldesinde en çok tercih edilen yapılardan birisidir. Rumlar zamanından bu yana da gelmiş olan Alaçatı evlerinin büyük bir çoğunluğu son dönemde yapılmıştır.
Çeşme’nin gözde mekanı olan Alaçatı’nın bir simgesi haline gelen Yel Değirmenlerinin büyük bir kısmı turizme katkı sağlamak adına sürekli olarak restore edilmekte ve farklı mekanlar haline getirilerek hizmete sunulmaktadır.
Alaçatı beldesinin adeta kalbi olarak sayılan yerlerden biri olan Alaçatı meydanı, turistlerin gezip görmek için uğradıkları mekanlardan bir tanesidir. Alaçatı Meydanı’nın yanı sıra belde de bulunan Hacı Memiş Ağa Cami, Dutlu Kahve ve çok sayıda plajları her yıl binlerce turistin ilgi odağı olmaktadır.
Kaynakça: Kaynakça; http://alacati.neredekal.com/gezilecek-yerler-tarihi-mekanlar/
Yazar:Ensar Türkoğlu
Önceki Yazı
Adnan Adıvar Kimdir?
Sonraki Yazı
Dynamo Kyiv Nasıl Bir Kulüptür?
Alaçatı Nereye Bağlı? | Çeşme Haber
Bilindiği üzere Alaçatı yaz tatillerinin vazgeçilmez destinasyonları arasında yer almaktadır ve her yıl binlerce yerli, yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıca da her geçen gün popülerliği arttığı için Alaçatı’yı keşfeden kişi sayısı da artmakta ve her geçen yıl Alaçatı’nın ziyaretçi sayısı katlanmaktadır.
Bunun temel sebebi de muhteşem bir denizi, muhteşem bir iklimi ve muhteşem bir görsel, tarihsel manzarasının olmasıdır.
Fakat, Alaçatı’nın her yıl daha çok tatilci akınına uğraması birtakım zorunluluklar, bilgisizlikler de getirmektedir. Bunların başında da Alaçatı’nın neresi olduğunun bilinmemesi gelmektedir.
Çünkü, bazı turistler sadece Alaçatı’nın adını duyduğu için tam olarak neresi olduğunu bilememektedir.
Hatta öyle ki bazı turistler Alaçatı’nın hangi ülkede olduğunu bile zaman zaman kestirememektedir ve kafa karışıklığı yaşamaktadırlar. Buna en iyi örnek Türkiye’de yaşayan birçok insanın bile Alaçatı’nın nerede olduğunu bilmiyor olması gösterilebilir.
Bu nedenle Alaçatı’nın nerede olduğu, nereye bağlı olduğu gibi soruların cevaplanması gerekmektedir. Böylelikle hem yerli hem yabancı turistlerin akıllarındaki birçok soru cevaplanmış olacak hem de Alaçatı hakkında bilinmezliklere ufakta olsa ışık tutulmuş olacaktır.
Alaçatı Nerededir?
Alaçatı’nın nerede olduğu sıklıkla kafa karışıklığına neden olmaktadır. Çünkü, insanların birçoğu bir şekilde Alaçatı’nın ismini duymuş ama bir türlü kulaktan dolma bilgilerle bir yere varamamıştır.
Bu yüzden de öncelikle Alaçatı’nın hangi ülkede olduğuna değinilmesi gerekmektedir.
Daha sonrasında Alaçatı’nın bu ülkenin hangi bölgesinde bulunduğu, hangi iline/şehrine bağlı olduğu ve bu ildeki hangi ilçeye bağlı olduğuna açıklık getirilmesi gerekmektedir.
Bunun içinde öncelikle dünya haritasına bakılması doğru olacaktır. Böylelikle Alaçatı’nın nerede olduğu, nereye bağlı olduğu gibi sorular daha görsel bir düzlemde daha anlaşılır bir hal alacaktır. Hem de böylelikle çevre şehirleri, çevre tatil noktaları da görülerek belki de yeni yeni tatil noktalarının bulunmasına sebep olacaktır.
Bu yüzden öncellikle Alaçatı’nın hangi ülke de olduğuna bakılması gerekir. Alaçatı, Türkiye’nin Ege Bölgesindeki İzmir şehrinin Çeşme ilçesinde bulunan aslında Çeşme’ye bağlı olan bir mahalle olarak görülmesi gereken bir yerdir. Yani aslında temelde Alaçatı, Çeşme’ye bağlı bulunan bir mahalledir.
Alaçatı Nerede, Nereye Bağlı Nasıl Gidilir?
Alaçatı bir zamanlar küçücük bir köy iken ilerleyen yıllarla birlikte Dünyaca ünlü turistik bir yer haline gelmiştir. Dünyaca ünlü festivalleri ve güzellikleriyle meşhur olması ile insanlara; Alaçatı nerede, nasıl gidilir sorularını sorduruyor.
Ayrıca Cumbalı evlerinde güneşin ilk ışıklarıyla uyanacaksınız.
Güneş ışıklarının vurduğu, rüzgârın ahenkle dans ederek şehrin bütün yükünü omuzlarınızdan aldığı bu şirin yere için siz de; Alaçatı nerede, nasıl gidilir sorularını araştırmaya başlamış olmalısınız.
Alaçatı Nerede?
Peki Alaçatı nerede, nasıl gidilir? İşte cevapları. Türkiye’nin incilerinden biri olan İzmir’imize bağlı Çeşme ilçesinin küçük bir mahalledir. İzmir’e 70 kilometre, İstanbul’a 640 kilometre ve Bursa’ya 410 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Ege denizi sahillerine kıyısı bulunması ve kendine özgü havasıyla her yıl en çok turist çeken turistik yerlerin başında geliyor. Rüzgâr sörfü için yaratılmış havası ve tarihi taş evleriyle dikkatleri üzerine çeken Alaçatı’nın nüfusu kış mevsiminde 10.000 iken yazın 300.000 gibi bir rakama ulaşabiliyor.
Ayrıca Alaçatı, en çok yabancı turisti ağırlayan belde olarak adından söz ettirmektedir.
Alaçatı’ya Ne Zaman Gidilir?
Her yıl nisan ayı ile beraber hayatın canlanmaya başladığı bir yer olan Alaçatı’da dondurma tadıp, sokaklarında gezerken sabun kokuları ile mest olmanız içinse en uygun ay haziran olarak göze çarpıyor.
Kalabalık ve gece hayatının en yoğun olduğu dönemde tatillerini Alaçatı’da geçirmek isteyenler için en uygun dönem haziran-ağustos ayları olurken, daha sessiz bir ortamda Alaçatı’nın tadını çıkarmak isteyenler ise nisan, mayıs veya eylül ayını tercih edebilirler. Unutulmamalıdır ki Alaçatı, dört mevsimde tatil yapmak için uygun olan bir tatil beldemizdir.
Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?
Alaçatı’ya özel aracınızla gitmeyi düşünenlerdenseniz, gayet kolay bir şekilde Alaçatı’ya ulaşabilirsiniz.
Alaçatı’ya kendi aracınız veya kiraladığın araç ile gitmek için; İzmir’e ulaştıktan sonra İzmir-Çeşme karayolunda Çeşme çıkışından bir önceki çıkıştan dönmeniz gerekiyor. Bu yol Alaçatı merkeze kadar gidiyor.
Kendi aracınız ile İzmir ve Alaçatı arasında bulunan 70 kilometre, bir saate yaklaşık bir sürede tamamlanabilir.
Alaçatı’da Nerde Kalınır?
Türkiye’de bir eşine daha rastlanılamayacak kadar güzel tatil beldelerimizden biri olan Alaçatı’da konaklama adına birden fazla seçenek bulunuyor. Dönemsel olarak otel fiyatlarında değişiklikler olsa da iki kişilik bir tatil için; hem lüks otellerde hem de minik apartlarda yer bulabilmek mümkündür.
Alaçatı’da konaklamak için 3 farklı bölge göze çarpıyor. Bunlardan birincisi ana cadde olarak bilinen Kemalpaşa Caddesi’nin de bulunduğu Alaçatı Merkez’dir.
Yöresel ürünlerin satıldığı dükkânlara ev sahipliği yapan, sabah yürüyüşlerini yapabileceğiniz caddesi ve restaurantlarıyla konaklama seçenekleri arasında yer alır.
Ancak denize gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz.
İkinci olarak merkezin güney kısmında yer almakta olan ve geniş bir bölgeye yayılmış olan Yeni Mecidiye Mahallesi. Antikacıları, butikleri, restaurantları ve barlarıyla ünlü Hacı Memiş’in bulunduğu yerdir. Yeni Mecidiye’de hayatın canlılığı ve tatilin sakinliğini aynı anda bulabilirsiniz.
Üçüncü ve son olarak da liman bölgesi olan ve merkeze uzak kısımda yer alan Alaçatı Port’dur. Alaçatı’nın merkezine olan uzaklığı yaklaşık 6 kilometre civarında bulunan Alaçatı’nın tek deniz kenarı bölgesidir. Alaçatı Port, hem lüks otelleriyle hem de sörf severler için uygun fiyatlı otelleriyle her kesime hitap edebilmesiyle herkesi mutlu edebiliyor.
Ayriyeten Alaçatı’da tatil yapabilmek için illa ki bir otelde konaklamanız şart değil.
Özellikle son zamanlarda giderek popüler olan günlük, haftalık, aylık veya sezonluk olarak müstakil ev veya apart daireleri kiralayarak konaklayabilir, kendi evinizdeymişçesine tatilinizi geçirebilirsiniz.
Ayrıca Alaçatı’da istediğiniz gibi bir ev bulmakta oldukça kolay olacaktır. İlan sitelerinde Alaçatı’da kiralık binlerce ev seçeneğinden birini seçerek ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.
Alaçatı’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Araçla uğraşmak istemeyenler için ilk seçenek olarak uçak yolculuğu göze çarpıyor. Uçak yolculuğunuzu tamamladıktan sonra havalimanından da Alaçatı’ya kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Ancak hatırlatmak isteriz ki Alaçatı’da bir havalimanı bulunmamakta. Alaçatı’ya en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Adnan Menderes Havalimanından Alaçatı’ya nisan-kasım ayları arasında HAVAŞ otobüs seferleri bulunmakta.
Yaklaşık bir buçuk saatte Adnan Menderes Havalimanından Alaçatı’ya ulaşmanız mümkün.
Havalimanından İzmir veya Üçkuyular Semt Garajına geçerek otobüs yolculuğuyla Alaçatı’ya ulaşmanızda mümkün. Güzergâh üzerinde faaliyet gösteren Çeşme Seyahat otobüsleri ile yıllın bütün zamanlarında Alaçatı’ya seyahat edilebiliyor.
Kış mevsiminde 21:30a kadar, yaz mevsiminde ise her yarım saat de bir olacak şekilde gece yarısına kadar seferleri bulunuyor. Üçkuyular’dan ise 21:30a kadar her yarım saatte bir sefer bulmanız mümkün. Ayrıca Uçak korkusu bulunanlar veya otobüs yolculuğunu tercih edenler de bu şekilde Alaçatı’ya ulaşmış olacaklardır.
Çeşme’den Alaçatı’ya gitmek istiyorsanız Çeşme-Ilıca-Alaçatı mevkiinde seferleri bulunmakta olan dolmuşlar sayesinde ulaşabilirsiniz.
Bu dolmuşlar yaz sezonunda 07:00-21:00 saatleri arasında 10’ar dakika, 21:00-24:00 saatleri arasında ise 12’şer dakikada bir olmak üzere, kış sezonunda ise 20’şer dakikada bir seferleri bulunuyor. Bu solmuşlar Çeşme Otogarı üzerinden kalkarak Ilıca Terminali ve Alaçatı merkezine gidiyor.
Alaçatı’da Ne Yenir?
Ege mutfağına özgü birçok lezzeti tadabileceğiniz Alaçatı’da, otlu ve zeytinyağlı mezeleri muhakkak tatmalısınız.
Alaçatı’ya gittiyseniz, İzmir-Alaçatı dendiğinde ilk akla gelenlerden biri olan kumruyu denemeden dönerseniz kesinlikle pişman olabilirsiniz. Alaçatı mevzu bahis olduğunda sakızlı tatların denenmesi gerektiğini bilmelisiniz.
Sakız ağacının bulunduğu nadir yerlerden biri olan Alaçatı’da sakızlı dondurma başta olmak üzere sakızla yapılan birçok lezzet bulabilirsiniz.
Alaçatı’da Gezilmesi Gereken Yerler?
Her mevsimde rüzgârlı olmasıyla dikkat çeken Alaçatı’da yeni ve eski birçok yel değirmeni bulunuyor.
Döneminin teknolojisi harikalarından biri olarak kabul edilen yel değirmenlerinin en eskileri 500-1000 yılları arasında yapılmış devasa yapılar olarak göze çarpıyor.
Bugüne gelmiş olan yel değirmenleri Alaçatı Belediyesi tarafından restore edilerek bir bölümü özel işletmeciler tarafından değerlendirilmiştir. Özellikle 12 beyaz sütunlu yel değirmeni size masal diyarlarının kapılarını aralıyor.
Eski zamanlarda Rumların yoğun nüfuslu olarak bulunduğu Alaçatı’da Rumların inşa etmiş olduğu birçok taş ev bulunuyor. Amatör fotoğrafçıların uğrak noktalarından biri olan taş evler, Arnavut kaldırımlı sokakları ve rengârenk çiçekleriyle size adeta bir cennet vaat ediyor.
Alaçatı’nın gezilmesi gereken yerlerinin başında gelen Kemalpaşa Caddesi, özellikle yazın Alaçatı’da bulunanlar için birçok yeni lezzeti tadabilme olanağı sağlaması ile göze çarpıyor.
Alaçatı’da Gece Hayatı
Hem dinlenmek hem de eğlenmek isteyenler için biçilmiş kaftan olan Alaçatı, gece hayatı olarak da çok canlı olmasıyla göze çarpıyor. Gece kulüpleri ve barlarıyla oldukça renkli bir tatil imkânı sunuyor. Alaçatı’da bulunan disko ve barlar arasında; Tektekçi Alaçatı, Göz Lounge Beach, Kafepi Beach Club, Momo Alaçatı ve Veranda Meyhane Alaçatı göze çarpanlar arasında yer alıyor.
Tektekçi Alaçatı; canlı müziklerin sahnelendiği, ünlü şarkıcılarında sahne aldığı 10:00-04:00 saatleri arasında hizmet veren gözde bir mekân. Göz Lounge Beach; Geceleri dışarı çıktığınızda gitmeniz gereken yerlerin başında yer alan mekânlardandır. Nezih bir ortamda müzik dinleyerek kokteyllerini yudumlayabileceğiniz bir mekân olarak göz dolduruyor.
Alaçatının güzel denizinde güzel bir vakit geçirmek için çeşme tekne turu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.