Hoş geldiniz sefacılar! E öyle ya, Alaçatı’nın olayı hoş mekanlarda takılmak, piyasa yapmak, bakımlı insanlar görmek, güzel giyinmek, iyi yemek, uzuuun geceler ve gerekli gereksiz alışveriş. Alaçatı’ya geliyorsanız öyle ören yeriydi, müzeydi vs beklemeyin. Katıksız bir kendini şımartma yeri. Biz de dolce vitacılara nokta atışı keşifler yaptırmak için buradayız.
Ama söylemeden de edemeyeceğiz, Alaçatı’ya ne olmuş öyle? Soyulmuşuz da haberimiz yok. Hayır, fiyatları kastetmiyoruz. Evet, fiyatlar çok yüksek ama bu sırf tribünlerden alkış toplamak için Alaçatı fiyatlarına giydiren yazılardan olmayacak.
Bize asıl soyulmuş hissettiren, arkamızı döndüğümüzde bıraktığımız o nadide Alaçatı dokusunu yerinde bulamamak oldu. Eski Rum yerleşimi nostaljisinin ve Akdeniz’e özgü sade zerafetin birbirine yoğrulduğu, kendine has bir havası vardı Alaçatı’nın. Şimdi ise buranın dokusu ile uzaktan yakından alakası olmayan ve kalitesiz işletmelerin hücumu ile kitle turizmine doğru bel vermiş gidiyor.
Eskinin sanat ve zevkle bezenmiş sokakları şimdilerde bangır bangır göbek havası çalan mekanlar, nargileciler ile dolmuş, bozulmuş. Yanlış anlaşılmasın, kimsenin zevkini eleştirmiyoruz.
Bizim üzüldüğümüz Alaçatı kimliğinin kaybolması. Alaçatı’nın kendine özgü bir dokusu vardı, o yüzden özeldi. Şimdi yer yer Tophane’yi, yer yer Bodrum Çarşı’yı andırıyor.
Alaçatı Alaçatı kalsa ne olurdu sanki?
Oysa, Alaçatı için Türkiye’nin Cote d’Azur‘u olacak deniyordu. Gerçekten de yıldızı parlıyordu. Maalesef Alaçatı için butik bir tatil yeri demek giderek zorlaşıyor.
Şimdi biz iki homurdandık diye siz karalar bağlamayın, olur mu? Alaçatı tehdit altında ama öyle bitmiş falan değil. Hala Türkiye’nin en gözde tatil beldelerinden. Biz de size güzel mi güzel hissettirecek bir Alaçatı rehberi hazırladık.
Contents
- 1 Alaçatı Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce
- 1.1 Alaçatı Nerede, Deniz Nerede?
- 1.2 Alaçatı’da Otel Seçerken Aman Dikkat!
- 1.3 Alaçatı’da Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar
- 1.4 Araba Kiralamak Gerekir mi?
- 1.5 Alaçatı’da Gezilecek Yerler
- 1.6 1. Alaçatı’nın En Keyifli ve Keyifsiz Sokakları
- 1.7 2. Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazar Yeri Cami
- 1.8 3. Windsurf & Kitesurf
- 2 Alaçatı Gezi Rehberi
- 3 Alaçatı Gezi Rehberi
- 4 Alaçatı Gezi Rehberi, Gezilecek Yerler ve Yeme İçme
Alaçatı Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce
Alaçatı’ya gelmek için en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Türkiye’nin birçok şehrinden İzmir’e direkt uçuş var. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapmanızı öneririz. Fiyat karşılaştırması yapmak ve uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
Alaçatı Nerede, Deniz Nerede?
Bildiğiniz üzere Alaçatı Çeşme’nin bir beldesi. Alaçatı merkeze Köyiçi deniyor. Hani o begonvilli taş evli şirin sokakların fotoğraflarının çekildiği yer. Alaçatı’nın nabzı burada atıyor butik oteller, restoranlar ve butikler burada. Ancak Köyiçi deniz kenarında değil.
Alaçatı’da Otel Seçerken Aman Dikkat!
Gündüzleri insanlar denize gittikleri için Köyiçi çok sönük oluyor. Hatta birçok işletme akşama kadar açmıyor bile. Ama çoğunlukla Köyiçi’nde konaklamak tercih ediliyor çünkü:
1. Köyiçi Alaçatı’nın cazibe merkezi
2. Gündüz denize gitmek için araba kullanmak sıkıntı değil de, gece rakılı şaraplı sofralardan sonra insan oteline yürümek istiyor.
3. Tarihi taş konaklardan çevrilen butik otellerde kalmak Alaçatı deneyiminin bir parçası.
Ama Köyiçi’nde ses ve kalabalığın burnunuzdan geleceği noktalar var, bir de kurtarılmış bölgeler. Otelinizi seçerken doğru yerden seçmek çok çok önemli. Önerdiğimiz otelleri aşağıda bulabilirsiniz.
Alaçatı’da Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar
Alaçatı’da her zevke ve bütçeye uygun bir konaklama seçeneği var ama tercihinizi Alaçatı’nın otantik dokusuna uygun taş evlerden ve otellerden yana yaparsanız çok daha keyifli bir konaklama deneyimi yaşarsınız. Alaçatı’dan bizim seçkimiz olan oteller ve evleri aşağıda veriyoruz.
Viento Alaçatı Hotel, 150 yıllık restore edilmiş bir Osmanlı evinin butik otele dönüştürülmüş hali. Açık havuzu var. Otele evcil hayvan kabul edilmiyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Yeni Mecidiye Mahallesi’nde, doğayla iç içe, taş bir butik otel. Spor salonu, saunası, Türk hamamı, masaj yaptırabileceğiniz bir spa’sı var. Evcil hayvan kabul edilmiyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Alaçatı’da, size özel havuzlu, toplam 13 kişi kapasiteli, kalabalık gruplar için ideal bir villa seçeneği. İçinde 5 oda ve 5 banyo mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.
Yine Alaçatı’da, yemyeşil ve ferah bahçeli, toplam 7 kişilik, havuzlu, müstakil bir villa seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.
Aşağıdaki bağlantılardan Alaçatı’daki tüm otelleri, evleri ve villaları inceleyebilirsiniz.
– Çeşme’deki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR
– Alaçatı’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.
Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre yapıyoruz. Özellikle evlerde çok daha fazla kişi aynı anda konaklama yapabileceği için kişi başı maliyetler de düşüyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Alaçatı’dan daha detaylı otel önerilerimizi ALAÇATI’DA NEREDE KALINIR? yazımızda bulabilirsiniz. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.
Araba Kiralamak Gerekir mi?
Merkezdeki, yani Köyiçi’nde bir yerden bir yere yaya olarak gitmek mümkün ama denize gitmek için arabaya ihtiyacınız olacak. Çünkü yüzme yerleri yürüme mesafesinde değil.
Ayrıca Alaçatı tatilleri genelde tüm Çeşme’yi kapsayacak şekilde yaşanıyor. Yani Alaçatı’yı merkez edinip, genelde insanlar gitmeli gelmeli geziler yapıyorlar.
Çünkü Çeşme’nin genelinde, hatta Urla taraflarında kaçırmak istemeyeceğiniz restoranlar, plajlar, barlar, vs olacak. Özetle, ya aracınızla gelmeyi, ya da araba kiralamayı düşünmelisiniz. Diğer seçenek de taksi ama taksi fiyatları yüksek.
İzmir Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.
Alaçatı’da Gezilecek Yerler
Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
Alaçatı Gezilecek Yerler
- Köyiçi
- Port Alaçatı
- Surf Zone
- Kemalpaşa Caddesi
- Hacımemiş
- Pazaryeri Cami
- Delikli Koy
- Ilıca Halk Plajı
- Before Sunset Beach
- The Beach of Momo
- Plage İsolee
- Cove Aya Yorgi
- Değirmenler
Yeme-İçme
- Eflatun
- Asma Yaprağı
- Dutlu Kahve
- Enginarre
- Nevi Cafe Bar Restoran
- Üst Kat
- Kült
- Botanist
- Traktor
- Voi
- Sommer Klein
- Dusk
- Bedevi
- Tektekçi Alaçatı
- Om Paparazzi
- Alaçatı Port
- Mazı
- Alaköy Pastanesi
- Alaçatı Tatlıcısı İmren
Alışveriş
- Eski Tütün Dükkanı
- ISTLONDON
- Bashaques
- Ojarna
Alaçatı’da gezilecek yerler başlamadan önce Alaçatı’da neresi nerede anlamak iyi olur. Alaçatı’yı köyiçi, port ve surf zone olarak 3 ana bölüm gibi düşünebiliriz.
Köyiçi – Alaçatı’nın merkezi. Tüm otellerin, dükkan ve mekanların olduğu yer. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Port Alaçatı / Alaçatı Limanı – Port Alaçatı marina ve site karışımı nezih bir yerleşim. Normal siteden en büyük farkı evlerin önüne arabaların değil, teknelerin park edilmesi. Çok güzel evler ve birkaç restoran var. Tekne sahibi değilseniz çok yolunuz düşmeyebilir, ama akşam yemeği için hoş olabiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
Tesisin devamındaki bölümde de bizim zevkimize hitap etmeyen bazı gece kulüpleri var.
Alaçatı Surf Zone – Adı üzerine, rüzgar sörfü yapılan yer. Dünyanın en ama en iyi windsurf noktalarından biri olarak geçiyor. Burada birkaç otel, sörf okulları ve restoranlar var. Araba ile Köyiçi’nden 10 dakika sürüyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
PWA (rüzgar sörfü dünya kupası) ayaklarından biri burada yapılıyordu ancak ülkemizde gerçekleşen terör saldırıları sebebiyle Alaçatı’dan aldılar. PWA’ın Alaçatı ayağını iptal edince sadece şampiyonayı etkilemedi, yabancı sörfçüler buraya tatile gelmekten de ürktü.
Öyle olunca da eskiden sörfçülerden kalkınan işletmeler boş kaldı ve başka müşterileri çekme derdine düştüler. Akşamları meyhaneye dönmeye başladılar. O da tabi ki buradaki sörf dokusunu değiştirdi.
Anlayacağınız buradaki sörf kültürünün yara alması Alaçatı’nın genel dokusuna da iyi gelmedi.
1. Alaçatı’nın En Keyifli ve Keyifsiz Sokakları
Ancak daha önce de bahsettiğim gibi Alaçatı bir değişim içinde. Ve enteresandır ki bu değişim fiziksel bir bölünme halinde gerçekleşiyor. Köyiçi’nin merkezindeki Köşe Kahve’nin önünden Alaçatı sokakları T şeklinde 2 ana artere ayrılıyor. Birisi eskiden Alaçatı’nın en prestijli yeri olup bugün Alaçatı’daki başkalaşmayı en çok hissettiğiniz Kemalpaşa Caddesi. Haritada 4 numara.
Diğeri de sonradan gelişen ve Kemalpaşa’nın tahtını çalan, Dutlu Kahve’ye uzanan Hacımemiş Mahallesi’ni dolaşan sokak. Zaten haritaya baktığınızda önerilerimizin yoğunluğundan nereyi kastettiğimizi kolayca görebiliyorsunuz. Haritada 5 numara.
Azıcık da bu kartpostallık sokakların tarihine değinecek olursak, çoğu taş evin 19. yüzyıldan kalma olduğunu biliyoruz. O dönemde Alaçatı’nın adı “Alatzata”ydı ve yaşayan 50 bin kişinin 45 bini Rum’du. 1.
Dünya ve Kurtuluş Savaşları, ve ardından yaşanan zorunlu göç sebebiyle peyderpey Alatzata’yı terk ettiler.
Yerlerine Kosovalı, Bosnalı, Arnavut ve Boşnak göçmenler, Selanik, Kavala, Girit ve İstanköy’den mübadiller geldi.
2. Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazar Yeri Cami
Alaçatı pek kültür gezisi yeri değil dedik ama Köyiçi’deki Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazar Yeri Cami’ni ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Köydeki müslüman nüfus artınca köyün kilisesi camiye dönüştürülmüş ama içinde Alaçatılı Hristiyanlar için ufak bir şapel bırakılmış. Fener Rum Patriği geçtiğimiz yıllarda özel izinle burada bir ayin gerçekleştirmişti. / Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
3. Windsurf & Kitesurf
Alaçatı’yı özel yapan ne mi? Hemen anlatalım:
1. Rüzgar ideal sertlikte ve istikrarlı bir şekilde esiyor ama kapalı bir koyda olduğu için su dalgalanmıyor.
2. Deniz yavaş derinleşiyor.
3. Yılın 300 küsur günü rüzgarın esmesi de windsurf öğrenmeye gelip, rüzgar yok diye kıyıda kala kalma ihtimalinizi düşürüyor.
İşte bu üçlü kombinasyon Alaçatı’yı çok özel bir yer yapıyor.
Bizim Alaçatı’daki windsurf deneyimimizi detaylıca okumak için ALAÇATI’DA RÜZGAR SÖRFÜ yazımıza tıklayabilirsiniz.
Özellikle de başlangıç ve orta seviyeler için Alaçatı bulunmaz nimet. Ders almak ya da ekipman kiralamak isterseniz koyda yan yana dizilmiş birçok windsurf okulu var. Gittiğinizde hepsi ile görüşüp teklif alabilirsiniz, önden ayarlama yapmak gerekmiyor. Türkiye’deki tüm windsurf okullarını görmek için: TÜRKİYE’DEKİ RÜZGAR SÖRFÜ OKULLARI LİSTESİ
Diğer bir seçeneğiniz de kitesurf öğrenmek. Ben daha önce birkaç farklı yerde denemiş, bir türlü şeytanın bacağını kıramamıştım. Ama bu koyun mükemmel şartları sayesinde nihayet ben de bir kite’çı oldum! Daha önce denediniz ve pes ettiyseniz Alaçatı’nın kolaylaştırıcı şartlarında bir daha deneyin deriz. Türkiye’deki tüm kitesurf okullarını görmek için: TÜRKİYE’DEKİ KITESURF OKULLARI LİSTESİ
Kitesurf ve windsurf aynı koyda ama koyun farklı yakalarında yapılıyor. Hangisine başlasam diye arada kalırsanız:
– Kitesurf’ün avantajı eşyalarınızı kolayca arabaya koyup istediğiniz yere gidebilmeniz. Rüzgar sörfü ekipmanlarını arabaya sığdırmanız zor.
Yani nerede okul varsa oradan kiralayıp surf yapmanız lazım. İkisinin ekipmanının da oldukça maliyetli olduğunu söyleyelim.
– Diğer taraftan Türkiye’de windsurf çok daha yaygın.
Neredeyse her büyük otelde, rüzgarlı sahil kasabasında kiralama imkanı var.
– Eğer 1 hafta boyunca her gün ders almayı planlamıyorsanız kitesurf’ten pek randıman alamazsınız. Windsurf çok öyle değil, ikinci günün sonunda bile az çok bir şeyler kıvırmaya başlıyorsunuz.
Alaçatı Gezi Rehberi
Ege denizine uzanan kıyılarıyla İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı, “hava değişikliği” söylemini tam anlamıyla karşılayan bir yer. Tarihi kökeni İyonya'ya kadar dayanan, Osmanlı Dönemi'nde piyade köyü olarak bilinen Alaçatı, günümüzün gözde tatil yerlerinin arasında sayılıyor. Rumlardan kalan renkli taş evlerin bulunduğu sokaklarda yürürken adeta tarihte yolculuk yapabilirsiniz. Ayrıca yılın 360 günü rüzgâr alması sebebiyle rüzgâr sörfüne de elverişli olan sahilleriyle Alaçatı, kendine has ruhu olan değerli topraklarımızdan biri.
Eğer İzmir'de bulunuyorsanız şanslısınız çünkü Alaçatı ile aranızda sadece 75 kilometre bulunmakta. Bu da yaklaşık 1 ile 1,5 saat arasında bir yolculuk demek oluyor. Ulaşım içinse şahsi arabanız dışında kolaylıkla İzmir-Çeşme minibüslerini kullanabilirsiniz. Eğer İzmir dışından gelecekseniz de birçok şehirden Alaçatı'ya sefer düzenleyen otobüs firmaları bulabilmeniz mümkün. Fakat özellikle yaz aylarında artış gösteren sefer sayılarını yakalamak için erkenden biletinizi almanızı tavsiye ederiz. Malum, Alaçatı gibi bir cennete talep de fazlasıyla yoğun olmakta.
Alaçatı aslında mimarisi itibariyle bütünlüklü olarak gezilebilecek nitelikte, bu yüzden sokaklarına da listemizin başında yer vermek istedik. Tarihi Rum evlerinin arasından yürürken esen rüzgârlar sizi nereye savurursa oraya gitmenizde fayda var. Çünkü rengarenk sokakları süsleyen mor çiçekler ve Arnavut kaldırımları olsun, yola konulmuş restoranların mavi sandalyeleri olsun, akşam vakti ışıldayan loş sokak lambaları olsun Alaçatı sokaklarının geneli eşsiz ve görülmeye değer. Bu sokaklarda kaybolmak benzersiz bir deneyim olabilir.
Sokaklarında yürürken bol bol rastlayacağınız Alaçatı evlerinin tarihi, 1800'lü yıllara kadar uzanıyor. O tarihlerde Alaçatı'da yaşayan Rum kesiminden insanlar, evlerini spesifik özelliklerle inşa etmişler. Bunlar arasında renkli ve sokağa bakan kapıları, kendilerine özgü bahçeleri ve tahta pencereleri örnek gösterilebilir. Bakmaya doyamadığımız Alaçatı evleri aynı zamanda çok güzel fotoğraf kareleri oluşturmanıza da olanak tanıyor.
Alaçatı gibi bol rüzgâr alan bir yerde, bu rüzgârdan faydalanmamak elbette olmaz. Eski Rumlar da böyle düşünmüş olmalılar ki 1800'lü yıllarda buğday öğütmek için yel değirmenleri inşa etmişler. Eskiden sayısı epey fazla olan değirmenlerden sadece 10 tanesi günümüze ulaşabilmiş. Fakat bunların arasından 4 tanesi, epey eski olmalarıyla dikkat çekiyor. Değirmenaltı Meydanı'nda bulunan bu tarihi yapıları akşamüstü saatlerinde ziyaret etmenin tadı bir başka oluyor. Nedeniyse çevresinde bulunan upuzun düzlüklerin batı cephesine bakması.
Pazaryeri Camii, aslında kökenleri 1870'lere dayanan bir kilise. Sonradan içerisindeki motifler bozulmadan yalnızca örtü ile kaplanarak camiye çevrilmiş. Yığma moloz taş tekniğiyle inşa edilen bu özel yapı, avlusuyla ve iki dinin buluştuğu ortak mimarisiyle Alaçatı'nın sembollerinden birine dönüşmüş durumda. Aynı zamanda çevresinde güzel çay bahçelerinin olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Kemalpaşa Caddesi'ni Alaçatı'nın meydanı olarak düşünebilirsiniz. Bu kısımda birçok popüler işletme yer alıyor. Ünlü restoranlar, kafeler, butik mağazalar ve hediyelik eşya dükkanları bu caddede bulunmakta. Eğer caddeyi ziyaret etmeyi düşünürseniz, akşam vakti oldukça kalabalık olduğuna da değinmek isteriz. Sabah erken saatlerde caddeyi gezmekte ve akşam yemeği için sabahtan rezervasyon yaptırmakta fayda var.
Hacı Memiş Sokağı, Kemalpaşa Caddesi gibi bir meydan olarak düşünülebilir fakat daha sakin ve daha küçük bir alanı kapsıyor. Daha salaş restoranlar, kafeler ve butik oteller bu sokakta bulabileceğiniz mekanlar arasında. Dikkat çeken birçok konsept mağaza ve sanatsal dekorlara sahip kafelerle Hacı Memiş Sokağı, aynı zamanda estetik bir profile de sahip.
Listemizin son kısmında Alaçatı'da genel olarak yapmanız gerekenlerden bahsetmek istedik. Hadi gelin bunlara adım adım bakalım;
- Alaçatı gibi tarihi bir yerde kesinlikle tüm sokakları karış karış gezmelisiniz. Benzersiz fotoğraf kareleri çekmeli; tertemiz havayı ve deniz kokusunu iliklerinize kadar hissetmelisiniz.
- Akşamüstü yel değirmenlerini ziyaret etmeli ve mevsim rüzgarları eşliğinde günbatımını izlemelisiniz.
- Ferah denizin ve yumuşak kumların tadını çıkarmalısınız.
- Rüzgar sörfüyle uğraşıyorsanız bu fırsatı asla kaçırmamalısınız.
- Özgün butik mağazalardan tatilinizi ölümsüzleştirmek için küçük alışverişler yapmalısınız.
- Hacı Memiş Mahallesi'ndeki antikacılara uğramalısınız.
- Ve son olarak benzersiz Ege mutfağına özgü Çeşme Kumrusu'nu tatmayı unutmamalısınız.
Sokakları gibi rengarenk butik otellere sahip olan Alaçatı'da, butik otellerin yanı sıra her ihtiyaca ve bütçeye uygun konaklama seçenekleri mevcut. Sizler için önerdiklerimiz ise şöyle;
Neredekal.com kullanıcılarından tam not alan kahvaltısı ile; Adelfia Hotel.
Bohem dekorasyonu ile içinizi ısıtan bir yer; Adacan Butik Hotel.
Havuz ve jakuzi keyfini bir arada yaşayabileceğiniz bir yer; Bel Canto Alaçatı Hotel.
Popüler Blog Başlıkları
- Tavşankanı demlenmiş ve ince belli bardakta önünüze gelmiş çayın ilk yudumunu unutturmayacak bir köy Misi….
- Son yıllarda, özellikle büyükşehirlerde yaşayan insanlar tarafından tercih edilen ve popüler tatil noktalarından biri olan…
- Keşke her mevsimin adı yaz olsa diyenler buraya! Dört mevsimin her halini tanıyıp bilen muhteşem…
- Yaz aylarının en gözde tatil destinasyonlarından biri olan Bozcaada; Ankara'ya 720, İstanbul'a ise sadece 370…
- Emeklilik hayali ikiye ayrılır. Emekli olunca dünyayı gezme hayali kuranlar ve sessiz, sakin bir sahil…
- Yer altı kaynak suları bakımından oldukça zengin bir coğrafyaya sahip olan Anadolu, antik çağlardan günümüze…
- Balıkesir plajları, doğası, Rum evleri, sahip olduğu değerler ve güzellikleriyle ziyaret edenlere keyifli zamanlar yaşatıyor….
- Tatil için bir “yerden” ziyade bir cennet arayan, o cennette de fazla Adem, fazla Havva…
- İlk kamp deneyimini hatırlıyor musun? Her zaman bir şeyler eksik ve zaman zaman zordu. Çok…
- İstanbul'un doğa dostu ve huzur dolu bir ilçesi olan Şile, özellikle doğal yaşamını ve yeşilini…
- Bükleri, kendine has doğal güzellikleri ve tertemiz doğasıyla her daim sakin bir tatil sunan Datça,…
- Gökova Körfezi'nin en güzel beldelerinden olan Akyaka; Azmak Nehri, bakir doğası, buz gibi berrak denizi…
Keşif Rehberi
Alaçatı Gezi Rehberi
Alaçatı, İzmir ilinin bir beldesidir. Çeşme ilçesi sınırlarında yer alır. Son yıllarda Ege Bölgesi’nde bulunan en gözde tatil yeri ve turizm merkezidir. Özellikle Akdeniz sıcağını sevmeyenlerin başlıca tatil adreslerinden biridir. Zira rüzgârı bol Alaçatı’nın deniz suyu hem daha serin hem daha az tuzludur. Rengârenk taş evleri ve hayat dolu sokaklarıyla kendi küçük ünü büyük bu belde, sadece Türk ünlülerin değil rüzgâr sörfü tutkunlarının da uğrak yeridir. Özellikle yaz tatili için ideal bir turizm merkezi olan Alaçatı’da 4 ila 5 günlük bir tatil yapabilirsiniz; ancak beldenin sokaklarını, butiklerini, kafe ve restoranlarını keşfetmeniz için 2 gün yetecektir. Türkiye’nin sörf cenneti olan Alaçatı’dan canlı gece hayatı, denizi, plajları, dinamik turist nüfusu, butik otel ve dükkanları için günlerce ayrılmak istemeyeceksiniz. Alaçatı sadece yazın değil kışın da sörf tutkunlarının ortak adresidir. Hem yılın yorgunluğunu atmak hem hayat dolu kalabalık içinde eğlenmek istiyorsanız burası, Türkiye’de gidebileceğiniz en iyi tatil rotalarından biridir.
Antik Çağ’daki adı Agrilia olduğu düşünülen Alaçatı, en eski çağlardan bugüne dek Ege’nin incisidir. Alaçatı hakkındaki ilk bilgiler 1300’lü yıllarda yazılan belgelerde karşımıza çıkar.
Osmanlı döneminde piyadeler/ süvariler köyü olarak bilinen bu beldenin bugünkü adı, Alaca at ailesinin buraya yerleşmesiyle yıllar içinde Alaçatı olarak evrilir.
1566 yılında Osmanlıların Sakız Adası’nı fethetmesine kadar geçen süre içinde Alaçatı, Cenevizlilerin yönetimi altında şarapçılığı ile ön plana çıkmış, Anadolu’nun önemli ticaret merkezlerindendi.
19. yüzyılın ortalarında güneyi bataklık olan Alacaat köyünde sıtma salgını baş gösterir ve bataklığı kurutmak amacı ile bir kanal açılmasına karar verilir.
Osmanlı mimarı Hacı Memiş’in çalışmaları ve çevreden yöreye getirilen Rum işçilerin emekleri sonucunda Alaçatı’nın güneyindeki bataklık bölge kurtarılarak yerleşime açıldı. Sağlıklı bir yerleşim yeri halini aldıktan sonra burada 45 bin kişi yaşıyordu. Bunların 40 bini Rum, 5 bini ise Türk’tü.
Taş evlerinin çoğu 1850-1902 arasında inşa edilmiştir. ‘Alaçatı taşı’ adı verilen ve pomza taşı görünümlü kesme taşlar sayesinde bu evler kışın sıcak, yazın serin tutar. Özellikle Rum mimarisinin etkisinde kalan Alaçatı’da evler yöreye özgü taşlardan cumbalı ve iki katlı olarak inşa edilmişlerdir.
1912 Balkan Savaşı'nda Osmanlı'nın aldığı yenilgi sonucu, Balkanlardan kaçan göçmenler Alaçatı' ya gelmeye, Rumlar da köyü terk etmeye başlamıştır.
Devamını Oku
Alaçatı, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde bulunan ve üçüncü en büyük ili olan İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir beldedir.
Devamını Oku
Alaçatı’da konaklama deyince herkesin cevabı butik oteller olacaktır. Zira yel değirmenleri ve taş evlerinden sonra Alaçatı’nın imzası haline gelen yapılar bu butik otellerdir. Bizim de size önerimiz Alaçatı atmosferini doyasıya yaşamanız için butik otelleri tercih etmeniz yönündedir.
Böylece Alaçatı’da bir taş ev edinemeseniz bile seyahatiniz boyunca taş evde konaklamayı deneyimlemeniz mümkün olacaktır. Butik otellerin sahipleri aynı zamanda işletmecileri oluyorlar ve müşterileriyle bizzat ilgileniyorlar. Müşterilerinin odasının temizliğinden kahvaltısına kadar her detayla kendileri ilgileniyorlar.
Bu butik otellerde konaklamanın ikinci özelliği ise kalabalığın ve gürültünün olmamasıdır. Bu otellerin bazılarında muhtemelen fitness salonu, masaj hizmeti bulamayacaksınız ama hangisinde kalsanız kendinizi 5 yıldız standartlarında hizmet alıyor gibi hissedeceksiniz.
Üstelik sizin ve aileniz için en uygun oteli çeşitli otel rezervasyon sitelerinden ücretsiz iptal ve/veya kredi kartsız işlem seçenekleriyle ayırtabileceksiniz.
Alaçatı’yı eskiden sadece sörf meraklıları bilirdi. Son zamanlarda bu kadar tanınmasının nedeni ünlülerin Bodrum’un popülerliğinden kaçmasıydı. Bu adres değişikliği Alaçatı’nın da Bodrum kadar popüler olmasıyla sonuçlandı.
Dolayısıyla siz de Alaçatı’ya gitmek istiyorsanız otel rezervasyonlarınızı en az 3-4 ay önceden yapmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü butik otellerde yerler çok çabuk doluyor. Öyle ki Butik oteller yaz sezonuna en az yüzde 80 doluluk oranıyla giriyorlar.
Her butik otelde oda sayısı kısıtlı olduğu için size tavsiyemiz elinizi çabuk tutmanızdır.
Alaçatı küçücük bir belde olmasına rağmen yaklaşık 300 otele ev sahipliği yapıyor. Size kalmanızı en çok önerdiğimiz butik oteller Alaçatı merkezi, Yeni Mecidiye Mahallesi ve Port Alaçatı çevresinde bulunmaktadır.
Çocuklu bir tatil planlıyorsanız otelinize karar verirken otellerin çocukları kabul edip etmediklerinden emin olmayı unutmayınız. Ayrıca evcil hayvanıyla seyahat etmek isteyen turistlerin hayvan dostu otelleri araştırması gerektiğini söyleyebiliriz.
Port Alaçatı dolaylarında konakladığınız takdirde plajlara daha kolay ulaşabileceğinizi hatırlatmak isteriz.
Butik otel rezerve etmekten ziyade bir taş ev kiralamayı tercih eden turistler ev kiralama sitelerinden uygun fiyata bir Alaçatı evinin bir odasını veya tamamını kiralayabilirler.
Bu alternatif konaklama seçeneğini genellikle kalabalık bir grupla tatile çıkanlar tercih etmektedir.
Bu konaklama tarzı da son zamanlarda yoğun rağbet gördüğü için seyahatinizden en az 3 ay önce ev kiralamanızı tavsiye ediyoruz.
Devamını Oku
İzmir ilinin bir beldesi olan Alaçatı, Çeşme ilçesine bağlıdır. Alaçatı, son yılların popüler yaz tatili yeridir. Yaz aylarında daha serin yerde denizin tadını çıkarmak isteyenler için Alaçatı, bol rüzgarlı ve deniz suyunun az tuzlu olmasıyla tercih edilebilir. Taş evleri ve cıvıl cıvıl sokaklarıyla renklerin güzelliğini ziyaretçilerine yaşatır.
Alaçatı otelleri konuklarına pek çok seçenek sunar. Yeni evli çiftler için Alaçatı balayı otelleri ön plana çıkarken; Alaçatı butik oteller beldenin klasikleşen taş ev yapısında hizmet verir. Alaçatı denilince akla ilk gelenlerden biri rüzgar sörfüdür.
Beldede yaz tatilinin yanısıra kültürel anlamda da gezilecek yerler vardır. Bunlardan biri 1800’lü yıllarda yapılan Alaçatı Değirmenleri’dir. Hacı Memiş Camii, Delikli Koy, Alaçatı Çarşı ve Alaçatı Pazaryeri Camii de gezip görülecek yerler arasındadır.
Ege ve Akdeniz mutfaklarından lezzetler sunan Alaçatı’da sakızlı muhallebi, limonlu mereng, bademli kurabiye, lokma, gerdan tatlısı ve lavantalı limonatayı tatları deneyebilirsiniz. Renkli ve canlı gece hayatı olan Alaçatı’da ünlü DJ ve şarkıcıların performansları eşliğinde sabahın ilk ışıklarına kadar dans edebilir, doyasıya eğlenebilirsiniz.
Antikacılar Çarşısı’daki butik dükkanlardan antika eşyalar, resim, heykel, ev yapımı reçeller, işlemeli bez giysiler, organik zeytinyağı ve lavantalı sabunlar satın alabilirsiniz. Alaçatı’yı 4 ila 7 gün arasında keşfedebilirsiniz.
Devamını Oku
Alaçatı’da sadece yaz tatili değil kültürel etkinlik yapmak ve beldeyi yürüyerek keşfetmek isterseniz Alaçatı’da gezilecek yerler üzerine yaptığımız bu derlemeye mutlaka göz atmalısınız.
Çünkü günümüzdeki ünü kadar tarihi bir geçmişi de olan Alaçatı’da bazı yerler var ki görmeden dönmemelisiniz. Aşağıdaki adresleri keşfetmeden Alaçatı ruhunu soluyamaz, tadına varamazsınız.
Alaçatı çoğu zaman deniz keyfi, sörf dersleri, eğlenceli gece hayatı gibi unsurlarla özdeşleştiği için buradaki seyahatinizi 4 ila 7 gün arasına tutabilirsiniz.
Alaçatı Gezilecek Yerler:
Alaçatı, genel itibarıyla deniz, kum, güneş üçlüsünden oluşan bir seyahat ortamı sunabilir. Ancak bunun da ötesinde görmeniz gereken çok sayıda noktaya sahiptir.
Meşhur Alaçatı pazarından Alaçatı değirmenlerine, Alaçatı Limanı’ndan sörf dersleri alacağınız koylara kadar bu noktaları çeşitlendirmek mümkün.
Ayrıca Çeşme ilçesinin bir beldesi olması sebebiyle Çeşme’ye bağlı pek çok noktayı da Alaçatı seyahatiniz sırasında görebilirsiniz. Tüm bu yerlerle ilgili detaylı bilgiye aşağıda ulaşabilirsiniz.
Devamını Oku
Alaçatı o kadar küçük bir yer ki aceleniz yoksa merkezindeki her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Sokakları oldukça dar olan bu yerde özel araç veya taksi ile zaten ulaşım pratik olmayacak; üstelik özellikle bahar ve yaz aylarında Arnavut kaldırımlı ve rengârenk sokakları yaya olarak keşfetmek tatilinizi başka bir boyuta taşıyacaktır.
Böylece istediğiniz an durup park yeri arama sorunu yaşamadan dilediğiniz gibi fotoğraf çekebilir, hoşunuza giden bir kafede soluklanabilirsiniz. Alaçatı’yı bisiklet ile keşfetmeniz de mümkün elbette.
Beldenin yerlileri gibi siz de Alaçatı’da bisiklet ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Kendinize ait bisikletiniz varsa yanınızda götürebileceğiniz gibi Alaçatı’da kolaylıkla bulabileceğiniz bisikletçilerden bisiklet kiralayabilirsiniz.
Hatta eğer sevdiğiniz kişiyle tatil yapıyorsanız çift kişilik bisikletlerden bile kiralayabilir ve Alaçatı’nın sokaklarını böyle keşfedebilirsiniz. Ancak şunu da söylemekte fayda var: Özellikle akşam saatlerinde Alaçatı’nın sokakları çok kalabalık olmakta, bu sebeple bisikletle ulaşım elverişli olmamaktadır. Bu noktada yine yaya olmak, avantaj olacaktır.
Alaçatı’nın merkezi plaj ve koylarına uzak mesafededir. Merkezde konaklıyorsanız plaja gitmek için mutlaka bir araca ihtiyacınız vardır. Bu noktada dilerseniz taksiye binmek de mümkündür; ancak hem çok popüler hem küçük bir yer olması sebebiyle taksi, çok pahalı bir seçenektir.
Dolayısıyla Alaçatı seyahatiniz sırasında kişisel aracınız yoksa araba kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Alaçatı’dan Çeşme’ye veya yakın mesafedeki diğer tatil beldelerine gitmek içinse 10 dakikada bir kalkan dolmuş ve minibüslerden faydalanabilirsiniz. Sabah 07.
00’den akşam 10’a kadar hizmet veren bu toplu ulaşım araçları sizi Alaçatı’nın çevresindeki birçok yerleşim yerine götürecektir.
Havaalanına yaklaşık 90 km uzaklıkta olan Alaçatı’ya otobüsle, otelinizin havaalanı servisiyle veya araba kiralayarak ulaşabilirsiniz. Yaz sezonunda Alaçatı-Bodrum arası karayolu trafiğinin özellikle çok yoğun olduğunu hatırlatırız.
Alaçatı, Ege ve Akdeniz mutfağını tadabileceğiniz en güzel restoran ve kafelere sahip bir beldedir. Küçük bir yer olmasına rağmen ev sahipliği yaptığı onlarca restoran önce dekorasyonları sonra leziz yemekleriyle sizi baştan çıkaracak.
Ana yemekten önce yöresel ekmek ve kekikli, pul biberli zeytinyağı ve yörenin mezeleriyle ile giriş yapmalısınız. Sonrasında zeytinyağlı yemeklerden tatmalısınız. Balık veya kırmız et yiyebilirsiniz. Yemeğin sonunda mutlaka sakızlı Türk kahvesi içmelisiniz.
Tatlı yemek isterseniz sakızlı muhallebi, limonlu mereng, lokma, gerdan tatlısı, bademli kurabiyeler ve çok daha fazlası sizi bekliyor. Bunların dışında Arnavut ciğeri, İzmir kumrusu, Boşnak böreği, boyoz, Şirince böreği, İzmir köfte, kabak çiçeği dolması, favalı enginar, patlıcan böreği Alaçatı’da mutlaka tatmanız gereken lezzetlerdendir.
Alaçatı’da kalacağınız butik oteller size dalından koparılmış domates, doğal zeytin, yumurta ile hem gözü hem mideyi doyuran kahvaltı sunacaktır. Böylesi bir kahvaltıyı es geçmemelisiniz. Serinlemek istediğinizde asitli ve şeker yükü içecekler yerine Alaçatı’nın lavantalı limonatasını denemenizi tavsiye ediyoruz.
Akşam yemeği öncesi gitmek istediğiniz restoran veya meyhaneyi mutlaka aramanızı ve yer ayırtmanızı tavsiye ederiz. Zira Alaçatı’da mekanlar küçük, talep ise çok fazladır.
Alaçatı’da alışveriş deyince akla hemen butik dükkanlar, pazar yeri ve antikacılar gelmelidir. Farklı dekorasyon ve temalarıyla müşterilerini ağırlayan butikler misafirlerini baştan çıkarır.
Ayrıca Pazar Yeri Camii’nin yanındaki Antikacılar Çarşısı’nın Alaçatı’nın en gözde adreslerinden biri olduğunu kısa sürede anlayacaksınız.
Bu çarşıda sadece Alaçatı’dan veya çevresinden değil ülkenin her yerinden gelen antika eşyayı, birçok sanatçının resim ve heykellerini görebilecek, dilediğinizi satın alabileceksiniz. Bu çarşıdan ayrıca hem kendinizi hediyelerle şımartabilir hem de sevdiklerinize Alaçatı hatırası götürebilirsiniz.
Alaçatı’da her cumartesi kurulan pazarı kesinlikle kaçırmamalısınız. Hem yerli halkın hem turistlerin vazgeçilmez durağı bu cumartesi pazarıdır.
Ev yapımı reçelleri, el emeği göz nuru işlemeli bez giysileri, sakızlı veya lavantalı sabunları, yöresel zeytinyağları, organik zeytin çeşitlerini, sakızlı Türk kahvesini ve çok daha fazlasını bu pazarda bulabilirsiniz.
Alaçatı’daki hanımların vazgeçilmezi olan butiklerde ise kendi konseptlerine uygun sınırlı stokta giysi ve aksesuar bulabilmeniz mümkündür. Bu butiklerden özellikle az sayıda üretilen elişi takılardan almanızı öneririz. Bunların dışında kalan dükkanlardan dekoratif yüzlerce eşya, seramik, ayna, el yapımı kolye, kapı süsleri, mutfak süsleri bulmanız mümkündür. Alaçatı’nın dar ve uzun sokaklarında her türlü dükkan veya bakkaldan ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Esnafın her daim güler yüzlü oluşu Ege insanının mutlu olmayı bildiğinin bir göstergesi olarak karşınıza çıkacak. Özellikle şehir hayatını bırakıp burada stresten uzak esnaf hayatını tercih eden “yeni Alaçatılılar”ı gördükçe hayatınızda bir değişim yapma fikrine ısınacaksınız.
Özellikle yaz sezonunda oldukça renkli ve hareketli olan Alaçatı’da ünlü kulüp ve barları bulabilirsiniz. Bu mekanlarda DJ performanslarıyla coşabilir, dans edebilir ve sabahın ilk ışıklarına kadar gönlünüzce eğlenebilirsiniz.
Alaçatı’nın daracık sokaklarında bulunan barlarda kokteylinizi yudumlayarak canlı müzik eşliğinde eğlenirsiniz. Yazın bu mekanların çok kalabalık olacağını unutmamalısınız.
Zira sokakları dar ve kendi de oldukça küçük olan Alaçatı’da yazın turist nüfusu 50 bine ulaşabilmektedir.
Ancak bu kalabalık ne olursa olsun Alaçatı’da çok iyi vakit geçirir.
Yaz aylarında kumsal partileri olduğunu da unutmayın. Kapalı bir mekanda durmaktansa bu “beach” partilerine katılmak isteyebilirsiniz. Bu sebeple Alaçatı’da gece hayatı akşamüstü saatlerinden itibaren başlıyor desek abartmış olmayız.
Çünkü akşamüstleri birçok özel beach, sahnesinde ünlü şarkıcıları ve sosyal medyada fenomen olan DJ’leri ağırlamaktadır. “Happy hour” konseptinde kokteylinizi yudumlayarak Alaçatı eğlence dünyasına giriş yapabilirsiniz.
Bu beachlere örnek olarak Zio Beach ve Madeo Beach verilebilir.
Devamını Oku
Alaçatı Gezi Rehberi, Gezilecek Yerler ve Yeme İçme
Alaçatı deyince aklınıza ne geliyor? Film seti gibi sokaklar mı, sahiller mi, kalabalık mı, yoksa Alaçatı’nın sevilen mekanları mı? Bizce Alaçatı hepsinden biraz! O zaman gelsin Alaçatı gezi rehberi ????
Alaçatı’da gezilecek yerler ve Alaçatı’da yeme-içme rehberi
2 ayda bir ailelerimizin yanına Bodrum’a gitsek de, ve Bodrum’a olan sevgimizin yeri ayrı olsa da, artık Alaçatı’yı görmeden 30 yaşı doldurmayalım dedik ve Mayıs 2019’da Alaçatı’daydık.
Sezon başlamadan, fakat havalar yeterince ısınmışken gittiğimiz için olsa gerek, aşırı keyif aldık ve Alaçatı’nın kalabalığı denen efsaneyle karşılaşmadık.
Adeta bir hint ineği kadar sessiz sakin Alaçatı sokaklarında 2 gün sakin sokaklarda doyasıya gezdikten sonra Alaçatı’yı çok sevdiğimizi söylemeliyiz. Bize güzel yüzünü (tamam biraz kazık-kent) gösteren Alaçatı’yı keyifle yazdık!
Alaçatı Gezi Rehberi ve Alaçatı Gezilecek Yerler
Alaçatı Gezi Rehberi‘nde Alaçatı’ya nasıl gidilir, Alaçatı’da konaklama, Alaçatı sahilleri, Alaçatı’ya ne zaman gidilir, Alaçatı pahalı mı, Alaçatı yeme-içme ve Alaçatı mekan önerilerinden detaylıca bahsettik. Buyrun Alaçatı gezi rehberimize!
Alaçatı’ya ne zaman gidilir ve nasıl gidilir?
Alaçatı İzmir’den yaklaşık 70 km, trafiğe yakalanmazsanız 45-50 dakikada gidiliyor. Kendi aracınız yoksa İzmir Üçyol’dan Alaçatı otobüslerine binebiliyorsunuz. Alaçatı’ya geldikten sonrası zaten kolay, Alaçatı içinde yürüyerek, plajlara da otobüsle gidebilirsiniz.
Alaçatı’da ucuz oteller ve Alaçatı’da konaklama
Alaçatı’ya ne zaman gidilir diye sorarsanız bizce Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim ayları çok ideal. Temmuz ve Ağustos’ta çok kalabalık oluyor fakat kalabalığı cıvıl cıvıllığı seven için (ve her saniye birisinin kadrajına girmek de olsa ucunda ???? ), bu tarihlerde de pekala gidilir.
Alaçatı Konaklama – Alaçatı’da Nerede Kalınır?
Alaçatı gezi rehberi – Alaçatı konaklama kısmına gelirsek, biz Alaçatı’nın meşhur butik otellerinden Alaçatı Casa Bella‘da konakladık ve çok çok memnun kaldık. Hem çok temizdi, hem işletenleri güler yüzlüydü, hem de merkeze çok yakındı. İçimiz rahat tavsiye ediyoruz.
Bunun dışında Alaçatı’da Hacı Memiş Mahallesi veya Kemal Paşa caddesine yürüme mesafesinde seçeceğiniz bir konaklama, sizi araç veya toplu taşıma kullanma derdinden kurtaracaktır. Alaçatı’da ucuz konaklama seçenekleri için ise biraz daha sahil kısmına yakın yerleri tercih edebilirsiniz.
Alaçatı Sahilleri – Alaçatı’da Nerede Denize Girilir?
Alaçatı’nın en meşhur sahili merkeze 10km uzaklıkta olan Delikli Koy. Burası aynı zamanda kampçıların da uğrak noktası ve göreceksiniz ki koyun çevresi çadırını kurmuş, ateşini yakmış muhabbet sohbet eden gençlerle dolu, bu ruhu seviyoruz! ????
O güzel sokakları
Delikli Koy‘un ilerisinde para ödeyerek girebileceğiniz ‘Beach’ler de var ama biz olsak yine Delikli Koy’u tercih ederiz..Bi de ufak bir hatırlatma; eğer kumlu sahil istiyorsanız veya çocukluysanız burası size uygun olmayabilir çünkü denizin dibi taş ve çakıl. Kum maalesef yok.
Alaçatı’dan deniz için gidebileceğiniz bir başka bölge de 5km mesafedeki ‘Ilıca’. Burası beyaz kumları sahilleriyle biliniyor ve halk plajı ya da işletme / plajlardan istediğinize gidebiliyorsunuz.
Son olarak Alaçatı oldukça rüzgar alan bir bölge olduğu için ‘rüzgar sörfü